Duitsland wil geen staatssteun geven aan Opel

Auteur: , 29 Reacties

We weten allemaal dat General Motors besloten heeft om dochter Opel niet te verkopen aan Magna, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat Opel nog steeds een zorgenkindje is. Het merk kampt met forse verliezen, teveel personeel en overcapaciteit. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de investeringen die nodig zijn om nieuwe modellen te onwikkelen en naar de markt te brengen. Als Magna/Sberbank de boel gekocht had dan zouden ze 4,5 miljard euro gekregen hebben van de Duitse overheid. Uiteraard hoopte GM daar ook op, maar de Duitse overheid zegt: NEIN!

De Duitse minister van Economische zaken zei vandaag namelijk het volgende:

“I expressed my expectation that General Motors should basically carry out the financing itself”

Oftewel: “GM, trek zelf de poeplap maar, wij hebben er geen zin in.” De minister kreeg van GM te horen dat ze ongeveer 3,3 miljard euro nodig denken te hebben om Opel er weer bovenop te krijgen. De vraag is natuurlijk of GM dat geld heeft. Het lijkt in elk geval uitgesloten dat ze geld van de Amerikaanse overheid door kunnen sluizen naar Europa. Want daar zitten de Amerikaanse belastingbetalers natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Maar is deze houding van de Duitse overheid wel zo verstandig? Ik gok van niet, want op het moment dat GM in Duitsland geen steun krijgt zullen ze ook niet aarzelen om extra veel banen in dat land te schrappen. Opel heeft immers ook nog fabrieken in Engeland, Spanje, Belgie en andere landen. Die landen zullen ongetwijfeld wel over de brug willen komen om werkgelegenheid te behouden. En als ze dat niet willen is er altijd nog de optie van een faillisement. (via: autonews.com)29 reacties

Neelie to the rescue?
De verkiezingen in Duitsland zijn achter de rug, niet? Zou de houding van de minister voor een deel verklaren.
@W1ck3D78: Yep, het nieuwe kabinet is net begonnen ;)

@Wilco Faber: Bedrijven kunnen bieden wat je willen, maar GM hoeft de boel niet te verkopen. Een vijandig bod heeft dus helemaal geen zin. Dat zou alleen maar zin hebben als het een beursgenoteerd bedrijf is.
Een duits bedrijf moet Opel overnemen van GM. Desnoods met een vijandig bod.

De Duitse overheid doet er goed aan niet te betalen. GM betalen is hetzelfde als DSB hypotheekgeld betalen, het verdwijnt en Opel blijft in de problemen.
Niet zo vreemd, 3.3 miljard is ongeveer 80 euro per werkende Duitser. Als ze mij zouden vragen even 80 euro te lappen zodat Opel weer een tijdje vooruit kan, zo ik ook ‘nein’ zeggen.
@badidea: ze waren wel bereid om Magna 4,5 miljard te geven…
@robbie: Daar zaten strenge voorwaarden aan. Nu GM de boel in eigen handen houdt willen ze zich niet aan die voorwaarden houden maar wel het geld krijgen. Zo werkt dat natuurlijk niet.
Dan hebben ze weinig vertrouwen in GM.
Ik snap niet waarom Landen maar blijven betalen in die bodemloze putten.

GM is een bedrijf dat zijn dochter bedrijven uitmelkt om zelf winstgevend te zijn maar op een bepaald moment zijn de putten zo diep bij de dochterbedrijfen dat het moeder bedrijf er zelf invalt. Zelfde is gebeurt met Swiss-air // Sabena. Zulke bedrijfen moet je mijden als de pest, zeker als Land want het moederbedrijf zal het land afpersen om te investeren anders vallen er ontslagen.
en de insignia dan? en de nieuwe astra..corsa..kzie ze veel te veel rijden..niks gezegd over de zafira! net zo zeldzaam als een golf..niet dus
Ik begin nu toch echt wel het ergste te vrezen voor Opel.
Het gaat de Duitse overheid om behoud van werkgelegenheid en heeft daar graag erg veel geld voor over.
GM zou ik echter ook voor geen €uro vertrouwen, omdat ze het gewoon niet waard zijn. Zelfs met 3,3 miljard € aan overheidssteun zal GM namelijk ook in Duitsland fors in het personeelsbestand snijden. En wanneer het ze over een tijdje uitkomt, gooien ze de boel gewoon dicht.
Jammer voor Opel!
Jawohl!!! Opel failliet
Ach, wie zit er nou echt op een Opel te wachten?
Duitsland heeft alternatieven…
Je zit natuurlijk met een eigenaar die er in geslaagd is om het bijna failliet te laten gaan. GM heeft ook bekend gemaakt dat ze serieus in de loonkost zullen snijden. Onderhandelingen tussen GM en de duitse regering zijn er ook nog niet echt geweest dus dit is niet meer dan druk uitoefenen.

Dat er andere Europese landen zijn wilt nog niet zeggen dat zij wel eventjes een gevraagde bedrag samen leggen. Ik denk sinds de beschuldigingen van de andere landen tov het protectionistische gedrag van Duitsland naar Magna, dat geen enkel van die landen het nu zou moeten riskeren om hetzelfde te doen.

GM heeft zijn beslissing genomen om dan toch Opel te behouden na dat Magna enorme inspanningen heeft geleverd op financieel gebied en met Duitsland en de andere landen. Dat ze dan nu ook maar laten zien dat ze het kunnen.

Als Opel failliet gaat is dat erg voor de werknemers… Maar het zou niet het eerste automerk zijn dat verdwijnt.
intressante patstelling ..
maar welke overheid gaat dan in godesnaam een bedrijf meer waarde aan subsidies toekennen dan dat het ooi waard kan zijn ??

buiten de nederlandsche overheid dan ..
Ik weet niet hoeveel mensen er bij Opel werken, maar stel er gaat een groot deel van de werknemers uit. Die moeten dan een uitkering krijgen. Er wordt op dit moment gekeken wat het goedkoopste is om te doen en wat op lange termijn het beste is. Opel drijvende houden of een hele grote werkgever van Duitsland failliet laten gaan.

Verder zou GM niet eens zo maar al het personeel kunnen ontslaan want dan gaan de vakbonden weer emmeren. Beetje hopeloze situatie zo.
@Thijs:
En daarom is het zo handig dat niet alle Opel fabrieken in Duitsland staan.
Dat is wat de Duiters willen, eerst moet GM de andere niet Duitse fabrieken sluiten en de Duitse winstgevend maken.
Klinkt hard maar het is niet als of de Belgen nou zo symphatiek tegen het Duitse Opel is geweest.
En door de deal niet te maken gaat die Duitse fabriek dicht en heeft Belgie een probleem.
En volgens mij heeft VAG het zelfde gedaan een tijd geleden.
@Thijs: er werken zo’n 50.000 mensen bij Opel, daarvan werkt de helft in Duitsland. En in totaal moeten er zo’n 10.000 banen verdwijnen. Bij de plannen van Magna zou het gros van de ontslagen buiten Duitsland vallen (vandaar die staatssteun), nu lijkt het mij logisch dat er vooral ontslagen zullen vallen in Duitsland.
Lappen anders vallen er ontslagen, dat klinkt toch als je reinste chantage…

Als het slecht gaat kloppen ze bij anderen aan en als het goed gaat kloppen ze zichzelf op de borst (kijk eens wat wij wel niet voor elkaar gekregen hebben).

Wat leven we toch in een bijzondere wereld…
Een euro-Neelis die bepaald ‘wat vrije marktwerking is’, een GM dat volledig leunt op staatssteun, duitsers die nationalistisch zijn…weetje, het is gewoon helemaal ‘leuk’ hoe ingewikkeld mensen het voor zichzelf maken ! Vermoeiend voor de buitenstaander…leerzaam voor de insider…lachen voor mij
Het is opvallend om te blijven lezen dat men denkt dat de overheid aan Magna of GM een gift doet. Het betreft hier niets meer of minder dan een garantstelling voor een lening, die gewoon met rente terugbetaald moet worden. De discussie omtrent belastinggeld etc is voorbarig aangezien het de bedoeling is dat de overheid gewoon netjes zijn/haar centjes terugkrijgt. net zo als dit in NL met de banken het geval is geweest.
Als opel omvalt, komen er een boel mensen op straat, maar ook toeleveranciers komen in de problemen.

Daardoor zullen andere europese merken ook in de problemen komen, doordat ze meer moeten betalen voor hun onderdelen of vrij plotseling op zoek moeten naar nieuwe leveranciers.

Echter geld geven aan GM is riskant, want dat is zo’n diepe put, en op het einde lopend bedrijf, dat het risico dat het geld verdwijnt er groot is. Is het niet in het bedrijf, dan wel in de zakken van vluchtend management.

No way dat het 100% ten goede komt van de man aan de lijn.
Volledig terecht dit, het decadente incapabale bolwerk instand houden van GM is zinloos.
Mooi verhaal ook de Duitse regering gaat er geld in pompen en de winst gaat GM die ook al aan het belasting infuus van de VS licht.

Nee Opel moet los gekoppeld worden van GM anders geen geld er naar toe.
Opel is beter af zonder GM.
GM heeft jaren lang geld uit opel getrokken. Dat opel ‘verliesgegevend’ is, komt dan ook gewoon omdat men het zuur verdiende geld naar de andere kant van de oceaan moest overmaken.

als opel/GM geld krijgt van welk land dan ook, gebeurd hetzelfde.

En laten we niet vergeten dat GM nou niet bepaald een mooie beurt heeft gemaakt wat betreft Opel.

niet doen dus.
Garantie voor een lening of niet, een bedrijf (GM) dat in goede tijden niet eens haar broek op kon houden (alleen dankzij ‘easy money’ zijn zij niet op het economisch juiste moment ter ziele gegaan), heeft niets te brengen in deze slechte tijden.

Garantie wordt dan snel: bloeden. Logisch dat de Duitse overheid het spel hard speelt.
@realhustler; Eindelijk iemand die het begrijpt.

Iedereen die roept dat Opel maar lekker failliet moet gaan heeft totaal geen inzicht in de economie.

Het zou het beste zijn voor Opel dat het weer een opzich zelf staand merk wordt. Dus geen GM, maar ook geen Magna. Daar zou je Duitse overheid (en alle betrokken landen en partijen) eens over na moeten denken.

Dit is ook beter voor de merkidentiteit, ook gezien GM liever Chevrolet dan Opel in Europa wil verkopen. Dat zou zonde zijn van de toch wel sterke merknaam die Opel heeft.

Dat hoeft ook niet direct te beteken dat er geen platforms meer gedeeld kunnen worden met GM/Saab.
@Bitt: Wat stel je dan voor: dat de overheid elk bedrijf in de problemen maar omhoog gaat houden van onze belastingcenten, omdat faillissement slecht zou zijn voor de economie?

Ding dong: faillissement is juist het beste voor de economie. Een bedrijf dat economisch geen bestaansrecht heeft, moet opgeheven worden. Dan kan het vrijkomende kapitaal weer aan wel levensvatbare activiteiten ten dienste komen.

Dat is pas inzicht in de economie.
Kan me eigenlijk niet schelen wie eigenaar is of wordt, als het maar blijft bestaan, ze maken leuke modellen vind ik..
Tja, lullig voor het personeel maar als GM nu eens zou beginnen met de bedrijfswagens af te stoten dan zou ik het al best vinden. Prive zal ik never nooit opel rijden maar waar mijn baas me in stopt heb ik zelf niet te beslissen helaas.
Mocht opel failliet gaan dan is er nog niets aan de hand, de fabrieken die rendabel zijn krijgen dan Chevrolet op de gevel en er rijden gewoon opeens heel veel Chevrolets rond.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).