Autoblog 5 jaar: een historie

Auteur: , 78 Reacties

Op drie-hoog-achter begon ik op 17 november 2004 artikelen te posten via het domein autoblog.nl. Vermoeid door de trage berichtgeving op Nederlandse autosites en de stapel ongelezen tijdschriften op de mat stond ik aan zet. Het bleek kansrijk. Binnen korte tijd werden Dennis en Wouter betrokken bij het bloggen. De schijfruimte en servers werden uitgebreid en we waren uitzinnig over 100 unieke bezoekers... per maand.

Ruim een half jaar later financierden we op eigen kosten een tripje naar een autobeurs (IAA 2005) en ik kwam terug met een gebroken rug, versleten schoenzolen en vele visitekaartjes. Maar ook met inspiratie. In Frankfurt had ik kennis gemaakt met vaste bezoeker Michiel van den Brink, toendertijd designer bij Spyker, en hij werd gevraagd om een wekelijkse column te verzorgen. Eén van de eerste schrijfsels sloeg in als een bom en de discussie of een SUV zielig is of niet, wordt tot op vandaag heftig doorgezet.

Bezoekcijfers van het eerste jaar

Sacha had zich inmiddels ook aangesloten bij de bloggers en introduceerde in maart 2006 een fanatiek autospotter. Zijn alias is Appeltje en deze jongeman fotografeert onder het motto “leuk die foto’s in de folders, maar in het echt zijn ze leuker”.

Door de stijgende bezoekersaantallen (400.000 unieke bezoekers per maand) werd in de zomer van 2006 de boel geformaliseerd, waardoor de zelfstandigheid van het bedrijf autoblog.nl een feit werd. Vlak daarna volgden voorzichtig de eerste echte advertenties, waardoor iedereen die structurele bijdragen leverde ook een kleine vergoeding kon krijgen. Maar er werd ook geïnvesteerd in video. Na wat hobbyfilmpjes van de bloggers schoot Amerikanofiel en parttime-prettyboy Ruben te hulp. Zijn Vlamfilm Inc legde de lat hoog en spamt de website sinds november 2006 wekelijks met video’s.

Eind van 2006 werd Sir Smokalot bij de gelederen gevoegd en zette zijn praatjes in de reacties om in scherpe artikelen. Daarna volgden onder andere Robbie, Evo en een sporadische Rotorhead. Om de minderheid van vrouwen met nuttige bijdragen nog verder te verlagen werd Lotte gevraagd om een tweewekelijkse column te schrijven. Dit resulteerde in doelloos gezever over flirten, hooligans, trouwauto’s en routedyslectie. Fijn zo’n Viva-toefje.

Een andere “blogger” die begin dat jaar aan het team werd toegevoegd was Alwin, hij wist zijn game- en autokennis te combineren in leesbare reviews. Verder mogen we gastblogger W000dy natuurlijk niet vergeten, die zo nu en dan digitaal langskomt om een artikeltje te schrijven.

Autoblog groeide lekker door en begin 2007 mochten we maandelijks 600.000 unieke bezoekers verwelkomen. Naar aanleiding van een pittige column over auto-navigatie werd de redactie zelfs gevraagd om een bijdrage te leveren aan een nieuw BNN tv-programma van Katja Schuurman. Ik AKA Rocko verzorgde een leuke Van-der-Toorn-staat-opkruispunt-imitatie en werd helaas (yeah right) naar een YouTube-versie verbannen.

Onze videoslaaf Ruben voelde zich intussen geroepen om de rijtesten van Wouter en Sacha te voorzien van presentatie. Het begon steeds meer te lijken op een korte autoshow, vooral na toevoeging van onze eigen Alfa-beursbabe Aimee. Dat maakte de rijtesten natuurlijk nog interessanter, maar ondertussen stroomde de tiplijn over. Foto’s en filmpjes die de bezoekers stuurden vormden een goudmijn, maar er was te weinig tijd om alles te publiceren. Daarnaast werd er ook een manier gezocht om persfilmpjes en eigen producties beter te archiveren. In aller ijl werd gestart met de ontwikkeling van autojunk.nl. De site ging in maart 2007 online. Inmiddels zijn de bezoekersaantallen explosief gegroeid met in september 2007 een verdubbeling van één naar twee miljoen pageviews per maand.

Op 19 juli 2007 trok er een onweerswolk over diverse autobladen. Ted Sluymer was in het land en liet even een windje op autoblog. En dat stonk natuurlijk behoorlijk. Ted droeg sindsdien af en toe een steentje bij en rakelt de discussie over diverse autogerelateerde onderwerpen behoorlijk op.

Autoblog pleepapierWij noteren 1 oktober 2007. Ruim 1 miljoen unieke bezoekers en ongeveer 8 miljoen pageviews per maand. En er zijn ruim 250.000 reacties gepost, helaas krijgen we dagelijks erg veel spam en zijn er in totaal ruim 500.000 reacties verwijderd! Meest gebruikte zin ‘-edit: nutteloze bijdrage-’.

Bovenstaande was in ons jaarboek te lezen, dat begin oktober 2007 naar de drukker ging. Sindsdien hebben we echter niet stil gestaan. In januari 2008 noteerden we 10 miljoen pageviews in 1 maand, een nieuw record.

In 2008 gingen we verder met groeien en we besloten om een eigen hi-res videosite te starten. Op ABHD.nl (AutoBlog High Definition) kun je terecht voor hoogwaardig videomateriaal in breedbeeld resolutie. Inmiddels zijn er ongeveer 150 video’s online gezet. Na de introductie van ABHD presenteerden we carwoman.nl. Via die site geeft (auto)journaliste Viola Robbemondt een beetje tegenwicht aan de veelal stigmatiserende manier waarop er in de autowereld met vrouwen wordt omgegaan. Vervolgens gingen we een strategische partnership aan met Zomoto, mede daardoor is Motomedia.nl inmiddels de grootste en meest veelzijdige speler op online automotive gebied.

Vanaf 2008 zagen we Casper bijna wekelijks een column schrijven, een actief Autoblog-bezoeker en ware autoliefhebber. Een andere vaste bezoeker, Alwood, begon vanaf september 2008 met bloggen. Naast het gebruikelijke fanboyante gedrag over Volvo heeft hij dikwijls nuttige bijdragen en hij blijkt een gewaardeerd autofiel. In datzelfde jaar debuteerde Ricardo, die tevens tot op heden actief is met opvallende artikelen. Vanwege de stijgende drukte in de agenda van Ruben begonnen we een zoektocht naar een extra cameraman / editor. Dankzij een open sollicitatie vonden we Patrick, die ons sindsdien geregeld te hulp schiet.

Gaan we weer

In 2009 hadden we ons debuut op televisie, na eerdere optredens bij BNR, Goedemorgen Nederland en meer.

Begin 2009 drukte ik mijn 5000e artikel op autoblog, teruggerekend zijn dat ruim 1000 artikelen per jaar. Oftewel, ruim drie per dag. Vijf jaar lang! Wtf.. Maar dat is niet alles, ook Dennis is inmiddels de 4000 gepasseerd en Wouter is bijna fulltime aan het “testrijden“. Qua rij-impressies proberen we de diversiteit wel te behouden. Zoals er vroeger een MINI en een A6 Allroad werd gereden, zo zoeken we nog steeds de grenzen op. We hebben zelfs instappers en hybrides getest! Maar gelukkig er zijn vooral meer “supercars” bereden, desgewenst met v8, v10 of v12.

Vanaf april 2009 is het mogelijk om met je eigen gebruikersnaam en in te loggen op autoblog. Inloggen is optioneel, maar biedt een aantal voordelen zoals mobiel spotten en een eigen profielpagina.

Miljoenen pageviews

Qua bezoek zijn we redelijk gestabiliseerd, maar onlangs hadden we een topdag met 1,1 miljoen pageviews op 1 dag (september 2009)! Zelfs voor ons is dat veel. Zojuist heb ik proberen te achterhalen hoeveel pageviews we sinds de start hebben verstookt, dat zijn er ruim 250 miljoen op autoblog.nl… damn!

Inmiddels staat de reactie-teller op ruim 750.000 comments. Maar dat is slechts een derde van hetgeen we ontvangen hebben, de rest valt in de categorie onleesbare rommel, spam, fanboy stuff, scheldpartijen, trollen of andere nutteloze bijdragen… Ja, je leest het goed, alleen het modereren van reacties is al een fulltime job. Met dank aan jullie, op naar de volgende vijf jaar!78 reacties

gefeliciteerd jongens!
IAA 2007 = IAA 2005?

Ga zo door, Autoblog!
@Bennink: check. Is het weer niet gelukt om een foutloos artikel te schrijven;)
Nogmaals GEFELICITEERD ! Autoblog is ècht een geweldige site die het allerlaatste autonieuws vertaald naar de autofan op een (meestal) ontspannen geschreven wijze. Keep the Spirit boys (and girl ;-))
Leuk om te lezen hoe het allemaal ontstaan is.

Lijkt me ook leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen. (hint!)
gefeliciflapstaart!
Leuk verhaal! Keep up the great word guys!!!
Gefeliciteerd, ik ben waarschijnlijk voor een behoorlijk deel verantwoordelijk voor de page-views. Hij staat hier regelmatig open. Op naar de volgende 5 jaar!
Nu ook het hele verhaal gelezen en er is best veel gebeurd zie ik. Ik volg het nog geen vijf jaar, maar het is de beste, snelste en leukste bron van autonieuws! Op naar de volgende vijf!
Gefeliciteerd heren!

Ga zo door.
indrukwekkend wat er in een relatieve korte tijd opgezet is. Goed bezig!
Heel dikke proficiat Autoblog! Jullie zorgen voor mn dagelijkse lectuur en dat wordt zeker geapprecieerd!

Btw, die rijtest van de A6 allroad is wel grappig (in vergelijking met het huidige niveau).
Eveneens merci aan de crew die de filmpjes verzorgen!
Proficiat. Graag ook later vandaag een top 5 van plannen in wording. Ben immers nieuwsgierig wat jullie nog in petto hebben, want technologioe staat niet stil.
Gefeliciteerd en ga zo door!
Beste autosite(s). Als belg ben ik jullie dankbaar. Doe zo verder en proficiat
lekker taartje daar rechtsbovenin de homepage…..krijg ik ook een punt?
Chapeau!

Dit hele verhaal brengt bij mij wel een vraag naar boven waar ik al langer over na zat te denken.
Hoe regelen jullie eigenlijk altijd die geinige auto’s om in te rijden?
Gefeliciteerd! Geweldige site; ik lees mijn autonieuws dan ook dagelijks via autoblog.
Geweldig! Mijn über favoriete autosite. Er gaat werkelijk geen dag voorbij dat ik niet even kijk. Ben geen structurele comment poster, maar lees wel alles. En die hits… damn… ik ben al blij als ik zie dat mijn site 2500 unieke bezoekers per maand haalt. Ga zo door Autoblog. Op naar de 10 jaar!
zou niet meer zonder AB kunnen doe zo voort!
Ik werk undercover voor autoblog :P
edit: nu niet meer
gefeliciteerd AB :]

ga zo door !!
@Patrick_Createmedia: guerillamedewerkers ftw!

Gefeliciteerd Autoblog!
@Patrick_Createmedia: jij bent toch reservist? ;)
Een geslaagde onderneming jongens (en Aimee)… Ga zo door!
Gefeliciteerd bij deze. Wanneer komen er echte autoblog goodie bags voor de trouwe fans. :D
Woehoe!!! Proficiat Autoblog.nl!!

@ Majinstar: Ja man idd, misschien een idee voor de kerst..
Zou ik wel willen hoor een AB kerstpakket ;) :D
goed bezig luitjes. Ik ben trouw bezoeker vanaf het begin, en het is altijd al goed geweest met een stijgende lijn. Keep it up.
Gefeliciteerd en ga vooral zo door! :)
Gefeliciteerd! keep up the good work! :)
Wanneer gaan jullie met explosieven werken zoals Topgear dat doet :P?
Van harte gefeliciteerd!

Op naar de volgende 5 jaar!

Groet vanuit Roemenie!
Geweldig. Gefeliciteerd op naar de volgende 5 jaar en verdere expansie. Wat dachten jullie van een stategische samenwerking met de jongens van RTL autowereld of Gek op Wielen of een nieuw en echt goed autoprogramma.
Komt er deze week nog een rijtest???
Nice work! Meer kwaliteit op deze website dan in gelijk welk magazine. En zo up-to-date dat ik er verrek 20x per dag naar toe moét gaan omdat ik niet kan stoppen! :)
Gefeliciteerd! Doe er nog maar 5 bij
Ey, kerel. Kan ik ff vangen?!

Weet je wel hoeveel reclame (mond op mond) ik wel niet voor jullie heb gemaakt de afgelopen 4 jaar?

En dat geklets met Rick Dos, Klassiekerrally, JANUS en Vla waren ook wel eens legendarische SPAM. Hahahaa.
Of Rick Dos vs SLK55 AMG. Zo heette hij toch?

In ieder geval, wat vliegt de tijd en blijf zo doorgaan. Vernieuwend, humoristisch en straat!!.

Gefeliciteerd.
@[email protected]: mond op mond? He bah. Maar doe zo voort! ;)
Goed gedaan mannen. Jullie geven anderen veel lees- en kijkplezier, waarvoor oprechte dank.
Bedankt voor de eerste 5 jaar! op naar de volgende! :)
@Autoblog: zou indd leuk zijn om een behind the scenes indruk te krijgen van jullie
Congrats! En bedankt voor een hoop nieuws en leesplezier.
Beste site die er is, van harte jongens en hopelijk blijven jullie zelfstandig. dankzij Autoblog kom ik weer een saaie kantoordag door
@ bmw e30. Of voor volgend jaar tijdens Robbie’s vrijdag middag quiz. Eeuwige autoblog roem hebben we al 5 jaar gehad. Weet iemand overigens of autoblog nou ook zendtijd krijgt op de tv met GeenStijl ? Ik moet het nu doen met: Gek op wielen en oude afleveringen van Top Gear.
Van harte! Lees alles graag terug. Vooral lekker op me werk in de pauze.. ahum :P
Gefeliciflapstaart met de 5 jaar. Voelt bijna verkering zo vaak zit ik op Autoblog ;-)
dikke proficiat van over de grens. Leuke berichtgeving moet kunnen. Doe zo voort alleen nog beter…
Bobby Orlando
Ricardo is niet écht een aanwinst te noemen, wat die allemaal durft te vertellen!!!
Gefeliciteerd autoblogcrew,

Ben zelf sinds eind 2005 vast lezer hier.
Geweldige autosite met amusement. Heren en dames (Lotte, Aimee) ga zo door!
Ik zie dat de bezoekersaantallen van autoblog.nl vergelijkbaar zijn met die van klassiekerrally.nl.
Net als dat een containerschip te vergelijken is met een bestelbus ;)

Droomcijfers jongens, gefeliciteerd!
Hoe vet! Ga zo door mannen, het is elke dag weer genieten!
Gefeliciteerd!!! Hier mogen jullie echt trots op zijn!

Keep up the good work!
Gefeliciteerd! Alleen jammer dat het de laatste tijd allemaal wat minder wordt met die nieuwsberichten die zogenaamd geen reclames zijn maar het overduidelijk wel zijn en dat dat vervolgens ontkent word..
Gefeliciteerd gasten en dame, het is altijd leuk om te zien dat iets kleins langzaam groter wordt. Een echt selfmade succes. Veel succes in de toekomst, ik zal de site altijd blijven checken.
Super! Gefeliciteerd!
Vooral lekker doorgaan zo!
Altijd leuk om te AB’n
Gefeliciteeerd autoblog!
Ab is gewoon dé site als het op autonieuws aankomt!
Misschien dat het ook dan daadwerkelijk echt tijd wordt voor een plek voor theekransjes, koekjes, wartaal en allerlei andere onzin: een chatbox!
@autoblogger: gefeliciteerd! Knap dat jullie na 5 jaar nog steeds de meest interessante autonieuws-website voor mij zijn (en vele anderen, duh..).

Ik ben en blijf benieuwd naar wat jullie de komende 5 jaar gaan brengen. Succes!
Wtf, dit zijn toch wel indrukwekkende cijfers voor een site die pas 5 jaar bestaat, en ook nog is gericht op een bepaald genre. We gaan door! :D
Mooi verhaal, zeker doorgaan!
Nou hoop ik dat AB geen grootheidswaanzin krijgt en gekke dingen gaat doen, maar dat denk ik niet.
Happy birthday to you!
Happy birthday to you!
Happy birthday to Autoblog,
Happy birthday to you!

Op naar de 10 jaar!!!!
Gefeliciteerd jongens! Ik volg jullie al jaren en ben erg blij met het bestaan van jullie prachtige blog! Jullie hebben je vanaf begin af aan bewezen bezig te houden met iets dat echt vernieuwend is! En dat hebben jullie tot dusver volgehouden met leuke artikelen en prachtige video’s!! Houd zo vol want dan volg ik jullie nog 5 jaar met plezier!
mooi stukje geschiedenis

gefeliciteerd autoblog
Gefeliciteerd Autoblog! :D Er is een flinke evolutie doorlopen, en het werkt!

Nu vraag ik me alleen wel af wanneer ik voor het eerst op autoblog kwam kijken en wanneer ik voor het eerst een reactie plaatste. Maar dat is voor mijzelf bijna onmogelijk uit te zoeken, en jullie zullen wel geen verzoeknummertje doen. Dan krijg je ineens honderden van die verzoekjes. ;)
@Citrofiel: maar dat is via je profiel toch redelijk makkelijk terug te zoeken? als geregistreerde gebruiker… Natuurlijk is dan niet bekend hoe lang je al op de site rondstruinde zonder iets te zeggen.
@Alwood: Ah natuurlijk. Ik wist niet dat alle comments van voor het profiel-tijdperk er ook bij gerekend worden. Had me er niet zo in verdiept, maar blijkbaar worden alle comments met dezelfde naam en email ook erin gezet. Dank je!
Uit het niets een mooie site bouwen, je moet het maar doen. En het dan ook nog vijf jaar volhouden. Gefeliciteerd!
Echt leuk om ook eens te horen hoe het zich ontwikkel(t)(de)!
Gefeliciteerd van een trouwe lezer….
Autoblog the beste car site in the world!!!!!!!!
Geweldig jongens en aimee ga zo door. :)
5 jaar! De site is divers met reviews, nieuws en techniek en nog ideaal als TV-vervanger ook (door ABHD)!
Echt super, ik sla geen artikel meer over sinds de eerste dag ik ik Autoblog tegenkwam:D

Ik kan maar één ding zeggen: ga zo door!
hebben jullie jullie huidige job dan opgegeven om full time met de site, en alles er rond, bezig te zijn?
@Jantje_555: ja, heerlijk toch?
En dank @iedereen hierboven voor alle felicitaties en reacties!
Ah ik sta er inmiddels in :P

Misschien moet ik als cadeau eens een montage maken :P hmm…. *pakt Final Cut er eens bij*
wat ik mij afvraag: doet autoblogger dit als fulltime job? En dennis en wouter?
Gefeliciteerd met jullie 5 jarig bestaan! super goed, ga lekker door.
ik mag graag jullie bloggen lezen.
Jan van Wijngaarden
Leuk die historie. Gefeliciteerd. En ga zo door. Jullie hebben een uniek concept. De filmpjes van Wouter zijn van TopGear klasse. Een groter compliment kun je volgens mij niet krijgen…
Jan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).