Motoren uit slooppremie-auto’s vaak niet gesloopt

Auteur: , 32 Reacties

Gisteren het VPRO programma Goudzoekers gezien? Deze aflevering ging over de malaise in de auto-industrie. Ook de sloopregeling komt aan bod. Het idee achter de sloopregeling kennen we inmiddels: oude auto's verdwijnen en daar komen nieuwere auto's voor terug. Gemiddeld genomen zijn nieuwere auto's schoner dan oude auto's, dus de regeling geeft niet alleen een impuls aan de autoverkopen, maar is tevens goed voor het milieu. Althans, dat zijn de achterliggende gedachten, want de praktijk pakt vaak anders uit.

De ingeleverde auto’s worden volledig gestript en bruikbare onderdelen, waaronder complete motoren worden doorverkocht of hergebruikt, ook in Nederlandse occasions. Wanneer zo’n oude motor gewoon in roulatie blijft, is het milieu hier natuurlijk geen spat bij gebaat.

Om te voorkomen dat je op de sloperij voor nog geen 100 euro een oud wrak koopt en deze inlevert om vervolgens 1.000 euro op te strijken, heeft men bepaald dat de auto die je wilt inleveren nog minstens 3 maanden APK moet hebben. Hierdoor komt het in de praktijk geregeld voor dat auto’s eerst nog een APK keuring ondergaan voordat ze worden ingeleverd. Hierbij wordt de auto waar nodig gerepareerd met nieuwe onderdelen. Direct daarna wordt de auto via de sloopregeling ingeleverd en halen de sloopbedrijven de nieuwe en goede onderdelen er weer af. Deze onderdelen of de gehele motor worden dan doorverkocht. Er wordt ook veel naar het buitenland geëxporteerd.

Voor het toezicht op de regeling is Auto Recycling Nederland verantwoordelijk. Deze instantie is op de hoogte van het feit dat motoren en onderdelen worden hergebruikt. Sterker nog, dit is een bewuste keuze geweest, want het volledig onbruikbaar maken van een motor is erg duur. Daarmee zouden de kosten te hoog worden en is de sloopregeling niet meer aantrekkelijk. Bovendien zouden onklaar gemaakte motoren ook weer kunnen worden gerepareerd en alsnog worden gebruikt. Toch denkt Auto Recycling Nederland dat er maar weinig motoren werkelijk worden doorverkocht.

De sloopregeling mist ook zijn doel als we kijken naar de verkoop van nieuwe auto’s. Veel mensen die hun oude auto inleveren kopen daarvoor een jongere occasion, waardoor de nieuwe verkopen nauwelijks een impuls krijgen.

De aflevering kun je HIER terugzien op uitzending gemist.32 reacties

krijg toch sterk ’t idee dat élke ‘milieu’ maatregel faalt hier in nederland.. en onnodig veel geld kost, en het probleem uiteindelijk alleen maar vergroot.. maar goed
Dit was toch gewoon te verwachten? Ik kan me voorstellen dat er altijd wel vraag is naar motoren die nog goed lopen.
Was te verwachten en in de praktijk heb je hier meer aan dan een onbruikbare motor die het nog prima doet, als iemand een schoon auto’tje inlevert op een vuile auto schiet je er anders ook niks mee op, en wat ze in de U.S. deden vond ik ook zonde een mooie, schone S80 vernielen en er een Dodge RAM voor in de plaats nemen, wat is dan het positieve effect?
Allé, dan doen we het in België beter (denk ik toch). Hier krijg je enkel een slooppremie voor de oude wagen als die volledig is (zelfs geen alternator of zo mag ontbreken) en je moet in de plaats een nieuwe wagen kopen. Wie dus zijn wagen wilt vervangen door een andere tweedehands auto is er aan voor de moeite. In de praktijk blijkt dat er, in tegenstelling tot de beginperiode, heel hard gecontroleerd wordt of de auto wel volledig is.
Volgens mij compleet niets mis mee, je kan toch niet iedereen dwingen een andere auto te kopen?
De redenering dat met de sloop motor de andere auto kan blijven rijden geen verbetering is vind ik niet helemaal kloppen. de eerste auto is van het wegennet gehaald, als de motor een nog rijdende auto kan opknappen is er nog steeds 1 (vervuilende) auto minder op de weg.

Maar vind persoonlijk ook suffe regeling, vertel china en india ook ff dat ze dit moeten doen. misschien schieten we dan iets op.
Beter dan wat er in the VS gebeurde!
Als het om milieu gaat, is dit nog een van de betere regelingen. We slaan compleet door.
Voorspelbaar. Auto’s in Nederland zijn te duur, mede door alle belastingen die er op geheven worden. Dan zou je feitelijk alleen maar 107/C1/aygo + dacia sponsoren met een slooppremie.
was een leuke reportage heb me dood gelachen toen hij de verkeerde auto kreeg haha!
Maar kon je eerst dus wel gewoon een oud wrak kopen & daarna inleveren en 1000 euro vangen?
Vervuilende auto’s is natuurlijk ook relatief, auto’s van begin jaren negentig die ingeleverd worden hebben een katalysator. Als de sloopregeling z’n doel mist met betrekking tot aanschaf nieuw vs jong gebruikt waarom dan wel die mogelijkheid gegeven?
Die slooppremie van € 1000 was natuurlijk een lachertje.
Als je je ouwe bak inruilt op een nieuwe of nette jonge auto, dan krijg je voor je ouwe barrel altijd nog wel € 1000. Kortom, die slooppremie gaat niet naar de consument maar rechtreeks naar de autohandelaar (die je misschien 1200 voor je ouwe bak biedt ipv 1000 maar dan nog 800 zelf houdt).

Daarbij snap ik de ophef niet over het gebruik van sloopmotoren. Het betreft hier een stimuleringsregeling om mensen net FF over de streep te trekken. Maar als je een nette jonge compact wil kopen ben je toch al gauw 4 ruggen verder en die moet je wel hebben liggen.
Als je je ouwe bak dan aan de praat wil houden door voor € 600 een fris motortje in te bouwen, dan ben je toch ook goed bezig?

Als het om het milieu gaat ben je kennelijk alleen een braaf burger als je een Aygo koopt en er vervolgens niet in rijdt. In alle andere gevallen ben je in NL al gauw een milieu crimineel…
@Ramshoek: Nee zo werkt het dus niet. Die € 1.000 moet specifiek op het koopcontract als slooppremie worden verrekend. (Die regels zijn erg strikt, logisch.) Dus zie je als consument nog € 200 als korting vermeld staan in jouw voorbeeld van € 1.200. Daar kun je zelf mee akkoord gaan – of niet. De dealer verdient niks aan de premie, moet hem alleen voorfinancieren tot de overheid zo vriendelijk is het terug te betalen. Die € 1.000 die je “altijd wel krijgt” is vaak ook korting, veel oude rommel levert echt niet meer op dan een vrijwaring en een handdruk hoor.
Een goed onderdeel kapot maken, is per definitie slecht voor het milieu. Die paar jaar dat zo’n tweedehands blok nog extra het milieu vervuild, staat niet in verhouding tot de vervuiling die ontstaat bij het bouwen van een nieuwe “schonere” auto. En om nou voor een oud beestje een nieuwe motor aan te schaffen; dat is toch kapitaalvernietiging!
In mijn ogen zijn sloperijen juist goed voor het milieu, hoe meer daar hergebruikt wordt; hoe minder het milieu belast wordt.
ik zie het punt eigenlijk niet, ze doen net of iedereen masaal een oud vervuilend motorblok gaat kopen dat op de sloop ligt vanwege de sloop premie en daar een nieuwe auto om gaat bouwen.
volgens mij koop je alleen zo’n blok om je huidige (zo goed als zelfde) blok te vervangen, dan veranderd er toch niks? de betere blokken gaan auto’s in de de blokken die echt niet meer kunnen worden dan wel gerecycled, wat is dus het probleem hier precies?
Merkwaardig staan ze bij een Seat uit 2000, kan niet eens volgens de sloopregeling! Dat van die motorblokken is ook vaag, stel ik heb een oudere auto die veel olie verbruikt ofzo en ik laat daar een andere frissere motor in zetten. Wat maakt dat dan uit of ie uit een sloopregelingauto of een schadeauto komt???
Dit soort verhalen staat niet op zich zelf; zo is de zeer succesvolle sloopregeling in Duitsland ook goed voor een formidabel overschot aan goede, nog prima bruikbare occasions, die i.p.v. te worden gesloopt massaal worden geëxporteerd. Alleen al vanwege het feit dat de autodemontagebedrijven het geweldige gegroeide aanbod van ‘wrakken’ niet kan verwerken.

En zo blijkt maar weer eens dat onder het mom van ‘milieu’ die hele sloopregeling niets anders was dan verkapte overheidssteun voor de noodlijdende (lees: overproducerende) automobielindustrie.
Wie nog gelooft dat de sloopregeling een milieuregeling is mag zichzelf na laten kijken.

Theoretisch kan je een Fiat Panda 0.8 uit 1990 in de sloopregeling zetten en daarmee €1000,- korting krijgen op je Range Rover Sport 4.2 supercharged V8.

Alleen een beetje jammer dat de regering ons van de domme denkt te houden.
@nimbus: Het zou me niks verbazen als een RR Sport V8 beter is voor het milieu dan die ouwe Panda die op steenkolen loopt. Cradle-to-cradle al helemaal.
Wij hadden helemaal geen slooppremie nodig; wij hebben immers èn geen auto-industrie èn geen (naar Europese maatstaven gerekend) grote autoverkoop…De overheid had beter het kwartje van Kok terug kunnen geven…
Het was een pracht uitzending, ik heb mij ook rot gelachen, over hoe die regels inelkaar steken. Vooral het feit dat een auto die voor de sloopregeling in aanmerking dient te komen, nog minimaal 3 maanden APK dient te hebben, is dit niet het geval, dan dient men eerst een APK te verkrijgen, dus inclusief eventuele reparaties, dus laten keuren, daarna slopen, eigenlijk onnodige kosten maken opdat de auto toch al gesloopt wordt, maar nu het mooiste. De nieuwe onderdelen worden wel weer van de auto’s afgehaald voor de sloop, maar kom zelden bij een klant terrecht, opdat men vaak voor die onderdelen niet naar de sloop gaat, dis die onderdelen belanden uit eindelijk ongebruikt in de oud-ijzerbak, dat is nu toch ook milieu vervuiling.
Ook mooi was dat er kerel was die zijn auto, een Volvo C30, Zwart met Rode lederbekleding, op ging halen in Zweden. Niks aan het handje zo op het eerste gezicht, maar toen hij na de rondleiding terug kwam om daadwerkelijk zijn auto op te halen, wilde men, daar bij Volvo, de nieuwe nederlandse nummerplaten, die die kerel meegebracht had op een Blauwe C30 schroeven, het was dat de meegereisde reportster de Volvo mensen hier op attenedeerde, anders was de verrassing voor die kerel nog leuker geweest, het was een hele leuke uitzending.
Oja, ook nog zo’n leuke, die Belg Cardoen kwam nog in beeld, hij is geen auto liefhebber, maar koopt en verkoopt wel auto’s als warme broodjes, met zijn Autosupermarkt, zijn motto is ik hoef er niet van te houden, het is gewoon handel.
Sorry voor de schrijffouten en ontbrekende woorden! Die kerel kreeg uiteindelijk toch zijn juist C30 mee, nadat de C30 was opgezocht aan de hand van het chassisnummer. Die Volvo-kerel moest nog een paar telefoontjes plegen, daar was de beste man niet blij mee, dat het nu net fout was gegaan, waar de camera bij was, niet leuk voor hem en Volvo, maar wel prachtige televisie.
@Marnix
Dus jij wilt beweren dat mensen die, wanneer ze vorig jaar € 1000 ‘korting’ en een warme handdruk zouden krijgen voor hun verder waardeloze wagen, nu met € 1000 een warme handdruk én € 1000 milieu premie bij de dealert het pand uit zijn gelopen?
Sorry Marnix, maar dergelijke verhalen heb ik nog nergens gehoord…

Goh Marnix, in welke branche werk jij eigenlijk?
love to say “i told you so” ..

als ze nu al het geld aan het “milieu” geven ..
dan kan het “milieu” ook eens in een dikke auto rijden ..
Lachen hey, http://www.nationale-sloopregeling.nl is door iemand anders geregistreerd.
wat dacht je van die snelle verkoper van Opel.
“mensen kopen tegenwoordig geen auto meer met reuze korting!!!!!!, ook al geef je ze 5000euro korting op een model??? Nee, dan is een weekendje weg toch veel leuker??? terwaarde van 200euro. JA HOOR tuurlijk hahahaha LOL.

maar inderdaad die nationale sloopregeling actie is gewoon een lachtertje. “Only in Holland”
@ Orichy:
naast het feit dat een in Belgie geproduceerde auto naar Zweden verscheept wordt en de koper zo gek is om die auto in Zweden op te gaan halen, zogenaamd op de productielocatie.
Kost ook wat CO2-tjes lijkt me, waarom doet de Roverheid daar dan ff niks aan? Vragen, vragen, vragen…
@Ramshoek,

Denk dat Marnix het beter begrijpt dan jij. Een order met een auto in de sloopregeling kan gezien worden als een order zonder inruil. Met de inruilauto kan/mag niks gedaan worden, alleen een telefoontje naar het sloopbedrijf om hem op te halen en dan wachten tot de overheid je het voorgeschoten bedrag teruggeeft. Dus de klant kan naast de slooppremie zeker een (verkapte)korting krijgen, vaak verpakt in acties als E 1000,- bovenop slooppremie. Die oude bak bracht voor de sloopregeling misschien 200 euro op in de handel + 1000,- euro korting maakt een inruil van 1200,-. Met slooppremie nu dus E 2000,-
hebben we geen machine meer die van een chassis een pakketje maakt??…gehele auto gaat niet meer omdat je dinge moet sorteren.
In Amerika is slopen ook echt slopen. Hier zijn we te lief. Terecht :-)
Sowieso is de sloopregeling qua milieu effect een lachertje. Vaak is er weer 10 jaar gebruik nodig om milieu voordeel te behalen, met gevolg dus nu meer uitstoot!
Daar komt inderdaad bij dat onderdelen vaak weer gebruikt gaan worden en de oude auto’s die daarmee worden onderhouden daardoor weer langer rondrijden.

Toch is dat langer laten rondrijden van die auto’s dus voor het milieur niet altijd nadelig. Zoals ik al zei vaak heb je 10 jaar nodig om milieuvoordeel te behalen (wat betreft Co2 uitstoot)….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).