Storing bij Vodafone zorgt voor chaos in verkeer

Auteur: , 42 Reacties

Mensen die met Vodafone bellen hebben sinds gistermiddag misschien wel gemerkt dat er wat storingen zijn. Het is natuurlijk heel vervelend als je in de supermarkt staat en je even niet naar huis kan bellen om te vragen welke kleur paprika je moet kopen, maar deze storing zorgde ook nog eens voor chaos en extra lange files. In de afgelopen 24 uur werd nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk we tegenwoordig zijn van mobiele telefonie.

In de ochtendspits zorgde de storing van Vodafone ervoor dat weginspecteurs van Rijkswaterstaat niet goed bereikbaar waren, ze hebben namelijk allemaal een Vodafone abonnement. Dit zorgde ervoor dat ongevallen minder snel verholpen konden worden dan normaal. En dat zorgde uiteraard voor langere files.

Mensen die HD Traffic gebruiken van TomTom hadden ook een probleem, want dat systeem is afhankelijk van informatie die afkomstig is van Vodafone klanten. Maar dat is nog lang niet alles.

Want in Utrecht konden er geen trams rijden tussen de stad en IJsselstein en Nieuwegein, want het contact met de verkeersleiding verliep ook via Vodafone. Een andere hele zielige groep die last had van de storing zijn de Tweede Kamerleden, want die hebben allemaal een Vodafone abonnement.

En het bizarre is dat momenteel het netwerk van Vodafone nog steeds niet helemaal jofel schijnt te werken. Gistermiddag klapte een van de 4 “netwerkknopen” eruit, die knoop zou weer gemaakt zijn maar het systeem is momenteel nog bezig om alle niet verwerkte data te verwerken. Wanneer alles weer normaal werkt kan Vodafone nog niet zeggen. (via: rtl.nl & elsevier.nl)42 reacties

Misschien eens tijd dat die gebruik kunnen maken van meerdere netwerken ? Lijkt me nogal vervelend zo !
Allemaal gebruik maken van Autoblog.mobiel!
Dan loopt alles als een trein!
;)
toch best wel een tegevaller als op het openbaar vervoer rekent en het rijd niet..

vodafone is duur zat, dan zou je toch denken dat ze dr zaakjes wel op orde zouden hebben.

gr. japp
@lamdi: De overheid is ook duur zat, dus zou je ook verwachten dat die hun zaakjes op orde hebben
Wat een geluk dat ik niet bij Vodafone zit :P

Waarom hebben al die overheidsdiensten trouwens geen abonnement bij KPN/Hi?
@ZwerverRoodbaard: Prijsafspraken he, daar is de overheid wel goed in…. ;)
Mooi dom dat er een overgroot deel van Nederland en ver daar buiten, zich zo afhankelijk laat zijn van de hightech apparaten en diensten, is wel leuk voor de Digibeten. Boontje komt om zijn loontje, was het gezegde toch?
Vroeger…. ;)
Voor dit soort berichten moet je toch eigenlijk meet op tweakers zijn. Leuk natuurlijk dat robbie probeert om wat duidelijkheid te scheppen maar om nou te zeggen dat er echt veel informatie instaat. Het is meer een opsomminge van voorbeelden.
gek dat netwerk aanbieders niet er voor kunnen zorgen dat wanneer het systeem failt alle telefoons tijdelijk op andere netwerken kunnen meedraaien. Er zit toch echt al jaren een optie op mijn telefoon dat je zelf je netwerk kan kiezen. Als ze die optie via een sms tijdelijk kunnen activeren lijkt het me ook makkelijker voor de netwerk aanbieder om zijn eigen netwerk weer on air te krijgen.
@floryn: Uit mijn hoofd maken ze al gebruik van een duaal netwerk 900/1200, dacht ik..
Maar dit is wel ernstig, voor ons als gebruikers, komt een storing wel eens voor. Maar je hebt dus een soort van ladder van gebruiksrechten op het netwerk. Wij staan onderaan.. :D Maar diensten als wegbeheer en ov staan toch wat hoger op de ladder. Ivm hun maatschappelijke functie.
Geeft maar weer aan dat we, erg afhankelijk zijn van techniek en dat de techniek ansich zeker niet onfeilbaar is.
Echt te kansloos voor woorden dat zo’n grote dienst er zo lang uit licht! Voor mobiele telefonie is het toch vrij essentieel dat je mobiel kan bellen… En dat er ook zoveel in het honderd draait als de telefoon niet werkt! Lang leve de techniek!
Let maar op zometeen met de km heffing, heb je ook om de week storingen en mag je lekker een weekje brommen omdat je dat niet gemeld hebt!
Ik had eigenlijk ook wel verwacht dat de overheid belde via de ex-publieke KPN…

@Herman:
Het is dan ook geen achtergrondartikel, gewoon nieuws.
@ Benjamin1,

Aahh, je was mij al voor!
Idd. hoop ik dat de politiek (nu ze zelf getroffen zijn door technisch malheur) gaat inzien hoe fout die KMH is!!!

En dit is nog maar een storing. Wat dacht je van hevige onweer (blikseminslagen)?!?
Albayak hoeft geen gevangenissen te slopen, want na 2012 zullen overvol met zogenaamde “verkeerscriminelen” (bedacht door de gestoorde heer Koos S.) zitten… :twisted:
@ Toyota Prius

Uit mijn hoofd maken ze al gebruik van een duaal netwerk 900/1200, dacht ik..

Ze maken gebruik van één netwerk op twee verschillende frequenties 900 en 1800MHz.
Maar beide frequenties komen samen in één van de vier knooppunten waarvan er nu één kapot gegaan is.
Wanneer ze dat niet aan elkaar geknoopt zouden hebben dan miste je ook de automatische overschakeling op het moment dat je, als gebruiker, of op 900MHz of 1800 MHz buiten bereik raakte van één van deze “praatpalen”. Dus loskoppelen is niet zinnig, buiten het feit dat het niet Radiotechnisch, maar computertechnisch is fout gegaan.
@Rob: Dank je voor je uitleg…. Interessante informatie.
gisteren kreeg ik de hele middag en avond geen bereik.
Doe mij maar KPN.
Afgelopen 8 jaren géén grote storingen gehad.
En ik denk +/- 3 kleine storingen.
KMH moet 9 miljard per jaar opleveren. Een dag het systeem eruit, kost ons dan 25 miljoen. Vast wel iemand te vinden, die daar brood inziet :-)
Je kan niet geloven hoe afhankelijk overheidsinstellingen zijn van bepaalde netwerken of providers. In België is het ook al van dat…
Ach ja, vorig jaar was T-Mobile 9 maanden aan het kloten met de integratie van Orange…. 50 keer gesprekken zomaar verbroken, storingen, ruis, etc. Net weer teruggegaan naar Vodafon… heb ik dit…. zucht.
En wat te denken van onze vrinden in het blauw, Vodafone!
toen er nog geen mobieltjes bestonden was heel nederland 1 grote file ..

zielige lui geven altijd “de computer” de schuld ..
Ben ik toch blij dat ik bij KPN zit. Wellicht iets meer betalen, maar heb nooit een probleem. Ja, soms ligt er wel eens iets een uur uit, maar dat is niet te voorkomen. Dat is nu eenmaal zo met elektronische apparatuur. KPN zorgt tenminste dat er altijd een backup in werking treedt als er zoiets gebeurt.
Snap ook niet waarom de overheid geen KPN gebruikt, denk toch eens na overheid! steun je eigen landse bedrijven!!
waarschijnlijk kregen ze bij vodafone meer geld voor het verlengen van hun contracten :-)
Is natuurlijk makkelijk op te lossen, door het KPN netwerk (Bijv.) open te stellen voor de provider met storing(en)…
@Rob: je uitleg klopt niet. Het probleem heeft niks te maken met het radiodeel van het netwerk. Om die reden (mhijnen) was het ook niet mogelijk om vanuit het buitenland te bellen. Puur omdat je gesprekken alsnog via Nederland lopen.

Hetgeen dat stuk was is een zogenaamde signalling-centrale, die o.a. verantwoordelijk is voor het verbinden van users met elkaar. Vandaar dat je er vaak niet door komt. Gewoon opnieuw blijven proberen, en uiteindelijk lukt het, en dan blijft je verbinding ook gewoon netjes overeind, aangezien alleen het opbouwen een probleem is.

Vodafone is overigens in het verleden meermaals als beste netwerk getest en ook hun huidige 3G-netwerk is volgens mij net ietsjes beter dan dat van KPN. Maarja, shit happens…

En bedrijven die 100% afhankelijk zijn van Vodafone moeten zich realiseren dat zoiets als dit altijd kan gebeuren, zowel met je mobiele verbinding als met je dure office-glasvezel waarvoor je honderden euro’s per maand dokt.

Vandaar altijd belangrijk om een backup te hebben zodat niet al je werknemers de hele dag uit hun neus eten (die backup heb je in 1 dag vaak al terugverdiend)…
@Sorcerer:

Mijn uitleg klopte wel. Kijk mijn laatste zin waarin ik schrijf en ik citeer: Dus loskoppelen is niet zinnig, buiten het feit dat het niet Radiotechnisch, maar computertechnisch is fout gegaan. Einde citaat.
Ik wil hier ook geen radiodiscussie van maken, want wij zijn tenslotte allemaal autoliefhebbers.
Ik bezit toevallig een Hoogfrequent-Telecommunicatiebedrijfje en daarom ging ik op de opmerking in van de verschillende frequenties. Zoals ik zei: Het is een computer/server probleem en geen radio probleem. Heren en dames ook, hou hem tussen de lijntjes :)
Ze moesten ff geld besparen om zo Jenson Button z’n stoeltje bij McLaren te bekostigen.

-Zucht- Blij dat ik de KPN heb in Hi vorm weliswaar!

Vodafone? Goed dat ik Utreg al de wagi pak ipv. het OV!
@Hoflander: ach, T-Mobile had laatst ook een probleem waar random mensen met elkaar verbonden worden. En Telfort had een tijd terug wekenlang een slechte of zelfs geen dataverbinding. En KPN & Hi naaien je waar je bij staat qua tarieven (enige provider zonder Europatarief in Zwitserland/Andorra/Noorwegen, 30 ct/min buiten bundel bij Personal Sim, enige die oude bundel na nieuwe bundel afrekent, enige met inflatiecorrectie).
Ok, dan ga ik er niet verder op in (na te zeggen dat die frequenties in de BTS al samenkomen en dat er echt niet minder mee te maken zou kunnen hebben :P)
Kilometerheffing moet straks ook via een gsm netwerk gaan werken :)
lol @ alle mensen afhankelijk van hun mobiel
@React: goed punt :D Dan kan zo’n kastje misschien ook meer dan 8 uur lang geen verbinding maken en dan krijg je 100.000en foutmeldingen die het kastje voorbereidt om te versturen, waarna je golven foutmeldingen krijgt die opeenhopen waarna het hele systeem er finaal uit vliegt, waarna het echt een flink probleem kan zijn om het weer online te krijgen…
vodafone zulke slechte ervaringen mee, verruit de slechtste provider. KPN heeft mijn credits !
Gewoon weer terug gaan naar de tijd van telefoons met een draad, tig praatpalen langs de snelweg en talloze munt telefoons van KPN
Dit is wel echt HEEEL slecht van Vodaphone… Gelukkig heb ik er met mijn Hi abonnement geen last van! Haha
@ Herke

haha jij snapt het niet helemaal. JJe eigen landse bedrijven steunen….. Die tijd hebben we nu al heel lang gehad. Staatsbedrijven worden en zijn juist geprivatiseerd om elk bedrijf een kans te geven op de markt. Als je vodafone niet leuk vind ga je gewoon naar een andere aanbieder in plaats van 1 bedrijf dat door overheidsgeld wordt betaald waardoor anderen geen kans maken.

Gelukkig heeft PVDA’er van dam (naar aanleidig van mijn suggestie kuch kuch) nu voorgesteld om andere netwerken te laten delen in het geval een netwerk uitvalt.

@ toyota prius

leuke foto’s!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).