Utrecht begint met ‘digitaal’ parkeren

Auteur: , 29 Reacties

Digitaal parkeren, wat is dat nou weer? Het heeft in elk geval niks te maken met parkeren op je PC. Het is eerder parkeren 2.0 en zal er in de toekomst voor zorgen dat je overal per minuut kan betalen ipv een bedrag vooraf. Ook kan je op je navigatiesysteem zien waar een vrije parkeerplaats is.

Hoe zit dat allemaal in elkaar? Vanaf dit jaar is de gemeente Utrecht al bezig om de fysieke bewijsmiddelen, zoals parkeervignetten, bezoekerspassen en parkeerkaartjes af te schaffen. Een passerende controleur hoeft dan alleen maar de kentekens te controleren. Het afschaffen van al die rommel achter de voorruit zorgt voor minder fraude (hopelijk) en moet het ook makkelijker maken voor bezoekers.

In de (nabije) toekomst zorgt dit systeem voor nog meer voordelen. Zo zal het vanaf 1 april 2010 mogelijk worden om via je mobiele telefoon “realtime” te parkeren, je betaalt dan alleen nog per daadwerkelijk geparkeerde minuut. Dit systeem wordt al gebruikt in andere steden (oa Amsterdam en Rotterdam), maar die steden maken niet gebruik van een landelijke database. En dat doet Utrecht wel. Door die informatie landelijk op te slaan wordt het mogelijk om die informatie te gebruiken voor bijvoorbeeld routeplanners en navigatiesystemen. Op die manier kan je dus op je TomTommetje zien waar nog vrije parkeerplekken zijn. Ideaal toch?

Utrecht is de eerste stad die gebruik gaat maken van deze landelijke database, maar 90% van de steden waar je betaald moet parkeren heeft al aangegeven dat ze dit systeem ook in willen gaan voeren. Mij lijkt het een uitkomst.

Maar zitten er ook nadelen aan? Het idee van een nationale database die bijhoudt die waar, wanneer en hoelang parkeert zal sommige mensen misschien angstig maken. Helemaal als je dat combineert met kilometerheffing. En de gemeente Utrecht heeft ook al het volgende onheilspellende bericht op hun website staan:

Verschil in tarieven op basis van milieu (gekoppeld aan kenteken) is mogelijk op het moment dat dit wettelijk kan. Schone auto’s parkeren tegen een lager tarief.

Het lijkt er in elk geval op dat we (hopelijk) binnenkort verlost zijn van chipknip, kleingeld, creditcards en andere debiele systemen die in elke stad weer anders zijn. (via: fd.nl)29 reacties

Het is geen slechte evolutie als je ziet hoe stilletjes aan het parkeeraanbod aan het verzadigen is!
daar gaan we weer. Het realtime parkeren lijkt me een goed plan. Echter het tarief koppelen aan de C2-hoax is natuurljik weer belachelijk.
jaap BMW650 RRSportV8
Parkeren hoort gratis en anoniem te zijn.
kunnen we contant geld dan niet gewoon afschaffen ..
zodat er fictief geld voor in de plaats komt ..
als een soort van punten-systeem ..
zo zou Hitler het ook gedaan hebben iig ..
@lincoln:
Wat een debiele opmerking.
Herhaal je vaker dingen die andere domme mensen op internet posten?
@TWJ: mwah .. het was meer een vervolg van een ander topic ..
Leuk, de verheerlijking van de ECE-cyclus. Dan toch maar zo’n BMW kopen die op papier 6L/100km doet maar in de praktijk de 8L/100km maar net haalt…
@Sorcerer:
ik ben benieuwd wat er met al dit gezever gaat gebeuren op het moment dat de europese commissie de NEDC rijcyclus (en dus de CO uitstoot) gaat aanpassen (en dat gaat gebeuren voor euro6). gezien het verschil tussen verbruik op de NEDC en in de praktijk zullen de CO2 cijfers zoals opgegeven zeker niet dalen, oftewel het hele systeem kan vrij binnenkort weer op de schop?
Er zijn al verschillende politieke partijen die veel meer voelen voor het verhogen van de benzine-accijnzen in plaats van het invoeren van die kastjes icm kilometerheffing.

De BPM gaat er vanaf, en de benzine wordt duurder. Dat is mijn voorspelling en daar moet u het mee doen.

Dat zuinige auto’s goedkoper parkeren past daarnaast feilloos in de politiek die nu gevoerd wordt dus dat is ook helemaal niet raar.
@TWJ: als dat gebeurt, is er een meester strateeg aan het werk. Want hoelang wordt er al geroepen dat het “kwartje van” eraf moet, want zijn die accijnzen al niet iets van 1 euro per liter?
goed idee en dan betaal je achteraf dus geen bekeuringen meer voor 3 minuen te laat

nu dezelfde som opnieuw doen met KM heffing!!!!!
Lekker met z`n allen Bricken dus! Ik gebruik YellowBrick al vrij lang en ik vind het heerlijk… Nooit meer stress om je parkeertijden etc. Dat het ietsie meer kost neem ik maar voor lief.
Als we die GPS van het KMheffing ding, en we zorgen dat alle betaaldparkeerplekken aangegeven worden ( je kan tenslotte zoeken naar plekjes) kan je er voor zorgen dat je automatisch ALTIJD betaalt. Dit zullen ze wel niet doen omdat er dan geen boetes meer uitgeschreven kunnen worden maar het zou wel veel oplossen.. Gewoon je auto in een vak plempen en die rekening komt later wel.. Niets stomme kaartjes en pinnen en nog meer onzin.
Heerlijk al die controle !! Ik wacht al jaren op die chip van de overheid die vermeldt wanneer ik moet pissen.
Het gaat hier trouwens om een Chrysler Grand Voyager mocht iemand anders het debiele idee hebben om het op RDW in te tikken.. 13,6 op 100 –> dubbel tarief please..
Waarom is er een prijsverschil tussen het parkeren van een vieze of schone auto? Is toch geen uitstoot.
@Bob: Inderdaad.. het parkeren van onzuinige auto’s moet juist goedkoper worden. Dan laten de mensen hem sneller staan en pakken we de zuinige! Ik ga er daarbij wel vanuit dat de meesten wel een zuinige en een onzuinige auto hebben trouwens..
Nee nee en nog eens nee.
Waarom gegevens opslaan?Waarom een km heffing?Ik vind het best dat je betaald voor de tijd dat je er staat allemaal best maar ik ben heel dat gegevens opslaan zat.
Ik zal je even een leuk voorbeeld geven.
Je ben single en door bv een ongeluk niet in staat te werken en je hebt een auto.
Je moet toch boodschappen doen dus je gaat even de deur uit in je auto(wat gegrijpelijk is want als je niet kan werken wil niet zeggen dat je nik smeer kan of niet meer hoft te eten)en je heb geen partner om dat voor je te doen.
Zo gezegt zo gedaan, 3 dagen later krijg je een brief van je verzekiring of uitkerings instantie omdat je auto gespot is op een parkeerplaats en op de openbare weg.
Of je even uitleg kan geven.
Daarom, opdonderen met al die onzin, we betalen allemaal zat belasting en als er eens normaal mee omgegaan werd dan had parkeren en rijden gratis kunnen zijn.
En dan hadden we goede zorg gehad en dan had je zieke mensen ook niet als criminelen hoeven te behandelen.
Bobby Orlando
Big Brother is watching you !!!! Met dit systeem wordt continu geregistreerd waar je bent, hoe lang je parkeert en waar je parkeert. Dit is een regelrecht inbreuk op de privacy.
@Wld: Ja dat klopt wel wat je zegt. Maar het idee moet zijn dat als je een onzuinige auto rijdt alles duurder voor je wordt. In dit geval zou het inderdaat beter zijn om het om te keren.
en wat nou met een buitenlandse auto? met dat nationale kentekenregister…
wij hebben dat ook is ge probeert dat pakeren via je mobiel nou het lukt nooit hoor
weet niet of ik het wat vind! Op zich is het idee als de beste, niet meer moeilijk doen met muntjes die je net niet in je porto hebt. Alleen hoe gaan we om met privacy, buitenlandse kentekens, parkeervergunningen?
Het is iniedergeval een beter systeem dan die kut KM-heffing.
Stelletje achterlijke in Utrecht, kan er nogsteeds geen parkline gebruiken, voer dat in, je stuurt een sms als je aankomt en als je vertrekt. Super simpel.
Je kan beter zorgen dat minder zuinige auto’s goedkoper kunnen parkeren. Immers hoe meer ze stil staan des te minder ze vervuilen (en dan kan ik mooi goedkoop parkeren)
Ik betaal liever 1 euro te veel zodat ik op mijn gemak kan winkelen dan dat ik ga zitten haasten omdat ik dan goedkoper uit ben! Iemand hier aan gedacht? En nu moeten we “zwarte” mensen accepteren en iedereen gelijk behandelen, want een negerzoen mag niet, maar een zuinige auto hoeft niet meer te betalen? Dat is net zo goed discriminatie! (Overigens accepteer ik “zwarte” altijd al;))
waarom moet iedereen altijd databases aanleggen waarin staat waar ik of mijn auto is geweest ? niet doen aub en ook niet zeggen ‘je hebt toch niks te verbergen’ want dat is bijna even irritant en nutteloos als het aanleggen van bovengenoemde databases
Waarom niet gewoon iedereen aan de yellowbrick / p@rkline??

Vorige keer dat ik in utrecht was moest ik ook al mijn kenteken invoeren, utrecht hoeft echt niet te weten dat ik daar geparkeerd hebt! Wat een flutsysteem zeg!
JA!! laten we ook contant geld afschaffen! De productie ervan zorgt toch alleen maar voor vervuiling. Netzoals werken> OOK afschaffen die zooi. Condooms, veruilen het milieu ook. Natuurlijk kunnen we de overheidsinstanties ook niet vergeten, die vervuilen niet alleen het milieu maar ook de samenleving.
Eens, dat parkeren gratis zou moeten zijn!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).