CMT-380, hybride met een gasturbine

Auteur: , 33 Reacties

Wederom een nieuwe supercar die het milieu gaat redden, maar nu écht met een nieuw concept. Zoals 'hybride' doet vermoeden aangedreven door brandstof of elektriciteit. Dit met het verschil dat de brandstof nu door een gasturbine moet.

Helaas geen helikopter-vermogens in dit geval. De turbine is namelijk heel erg klein en produceert slechts 40pk. Hij draait op diesel of biodiesel en is direct gekoppeld aan de generator.

De CMT-380 gaat van 0-100 sprint moet niet veel meer dan 4 seconden in beslag gaan nemen. Op één tank/lading kan er 800km gereden worden en de topsnelheid ligt op een ruime 240km/u. De reikwijdte op alleen elektriciteit is overigens ook nog een nette 130km. Leuk detail is dat de verbranding in de turbine zo schoon is, dat deze zonder enige filtering voldoet aan de Californische regels voor uitstoot voor 2010. Om dit voor hun diesels te bereiken heeft Mercedes bijvoorbeeld bluetec-technologie moeten toepassen. (via Motorauthority)33 reacties

Daar ruil ik mijn auto graag op in… Vandaag billengeknepen om het tankstation te halen na 709 kilomter… (118d)
@John:
Ik heb ook nog zitten billenknijpen, maar die waren niet van me zelf.

Maar wel een leuke auto.
Dit systeem in alle golfjes, civics en A3tje’s knallen en dat schiet het een beetje op.
@John: ik denk dat jij jou rijgedrag eff moet aanpassen of langs de garage moet gaan, ik rij met volle tank 120D makelijk 850 km
40 pk maar??
Ziet er wel goed uit! lijkt op een kruising van een Ford GT en een Spyker.
Hmm, ziet er best goed uit eigenlijk! Tja, dat ie zuinig is interesseert me niet echt maar t is een leuke bijkomstigheid.
@ Camaro,

in elke auto komen altijd wel puntjes van een andere wagen terug! daar ontkom je tegenwoordig niet meer aan.. helaas maar andere kant wat mooi is moet gebruikt worden en dat blijkt dus ook maar weer in het model van deze auto!

OT:
mooie en vooral zuinige auto, geweldig! DOEMAIIDIEMA.. maar eerst de vraag; ‘wat mag ie kosten’?
Nogal plastikerig niet! zouden beter hun technologie verkopen aan een grote fabrikant.
Goh, nog een variant op de Factory Five GTM:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/12/12/gtm-factory-five-supercar
@robbie:

en ik vermoedt dat die met een corvette v8 nog leuker/beter/spannender rijdt ook;)
ziet er niet slecht uit voor een electrische sportwagen!! Misschien gaat dit wat worden voor de toekomst, het biedt in ieder geval geen perspectief
Audi A4 rijder
En wat moet de kale verkoopprijs zijn?
EJS bedoelt natuurlijk ‘vermoed’.
@frans:

ja, dat bedoel ik;)
wow 40pk en dan van 0-100 4 seconden! :shock:
@Tomaaas:

er staat alleen dat de gasturbine 40 pk leeft.. de electromotor kan best het vijfdubbele leveren;)
oja oke :lol:
Die 40 KW is maximaal continu vermogen, wat het maximale vermogen betekent. Gasturbines in auto’s zijn nooit echt een succes gebleken omdat ze onder deelbelasting een belachelijk hoog verbruik hebben. Op piekvermogen zijn ze echter net zo efficient als een normale zuigermotor. Daarbij komt dat een turbinemotor een erg laag gewicht heeft ten opzichte van een zuigermotor met hetzelfde vermogen. Dit is de reden dat bijna elk vliegtuig/helicopter van een redelijk formaat een turbinemotor aan boord heeft. Ook bij een mooie sportwagen kan dit gewichtsvoordeel van pas komen, hiervan het bewijs..
@Darahan:

Het verbruiksnadeel bij gedeeltelijk gas ben je in deze setting ook kwijt: Je kunt of vol gas de accu’s opladen, of je hebt ‘m uit staan.. hierdoor is het verbruik netjes.. En het lichte gewicht is gezien het feit dat je ook nog accu’s e.d. kwijt moet een enorme pre!
@Darahan:
gasturbines zijn over het algemeen inefficienter dan zuigermotoren. Dit heeft te maken met de verschillen in thermodyamische cyclus en maximale temperatuur/drukverschillen in stromingscycli in het algemeen. Bij grote turbines kun je evt. wel afvalwarmte terugwinnen waardoor de efficiency sterk verbetert, echter dat zal bij deze auto niet het geval zijn.
Echt een supervet concept! Beter dan zo’n Tesla..
Alleen nu het uiterlijk van ’t ding nog ff aanpassen.
Ik vind het cruciaal dat hierbij vermeld wordt dat turbines een gasrespons hebben die gemeten wordt in seconden, dus een supercar maken, is dodelijk en vooral in de bochten (anticiperen…).
@ vla: Maar dat zou alleen van toepassing zijn wanneer de auto aangedreven werd door de gasturbine. En als ik me niet vergis is dat niet het geval.
:S wtf das gewoon een ordinaire cloon van de gtm supercar
ik dacht dat het eerst daarover ging en dan zag ik de titel
//media.photobucket.com/image/gtm%20supercar/mrm1149/f341f0a1.jpg
afbeelding werkt niet

<img src="image-http://media.photobucket.com/image/gtm%20supercar/mrm1149/f341f0a1.jpg" width="450"
die foto staat zelf op de website van factory five (fabrikant van de gtm supercar)
http://www.factoryfive.com/gtm/gallery/ls6/gallery.html
Dit is het eerste milieuvriendelijke ding waar alle autobloggers in zekere mate positief op zijn :D

Op dit feit alleen al mag de creator van deze auto zeer trots zijn.
@ BPC

De gtm is een kitcar. Dus je koopt een omhulsel & een platvorm. Koppeling, motor enzo zorg je zelf voor.

Dus ze hebben de vorm gekocht & niet nagemaakt.
Dit ziet er best aardig uit. Nu nog leukere getalletjes en tis echt een superding.
het is de voorkant en bovenkant van een ford gt, de achterkant van een spyker, en de zijkant van een porsche carrera gt. de ideal sportwagen?
Ehh… dit moet een grapje zijn? Want zo’n gasturbine kan vast ook groter, en dan rij je heel zuinig een Lamborghini er uit(A) En dan heb je echt een superwagen;)

Eerst zien voordat ik de plaatjes en praatjes geloof!
@Cantago: een grotere turbine heeft meer brandstof en meer lucht nodig en produceert meer hitte, lawaai en uitstoot…. de vraag is dus: wil je wel een grotere turbine? Ligt aan je doelstelling lijkt me.
Zal ook lekker klinken!
ford gt? saleen s7? spyker c8? combi?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).