Saab legt productie stil. Tijdelijk of voor altijd?

Auteur: , 21 Reacties

Gister begon voor de productiemedewerkers van Saab een extra lange (en moeilijke) vakantie. De fabriek is vanaf vandaag namelijk gesloten tot 11 januari 2010, of voor altijd als er geen koper wordt gevonden.

Dat fabrieken sluiten rond de feestdagen is niks nieuws en normaal gesproken sluit de Saab fabriek rond de jaarwisseling voor 2 weken. Dit jaar gaat de fabriek echter voor 4 weken dicht. Officieel is dat omdat de productielijnen van de 9-3 en 9-5 omgebouwd dan wel opgebouwd moeten worden. De 9-3 Cabrio wordt momenteel namelijk bij Magna Steyr in Oostenrijk gebouwd, maar die productie wordt verplaatst naar de fabriek in Trollhättan. En daarom moet de productielijn omgebouwd worden.

Ook is Saab druk bezig om de productielijn van de nieuwe 9-5 op te bouwen. Oorspronkelijk was het plan om die auto vanaf eind 2009 te bouwen bij Opel in Duitsland (samen met de Insignia), maar Saab wilde liever dat de productie in Zweden gebeurde. En dus moest de productielijn verhuizen van Duitsland naar Zweden en daar opgebouwd worden.

Momenteel lijkt het erop dat Spyker de enige partij is die serieus wordt genomen door GM om Saab over te nemen. Spyker zal dit overigens niet op eigen kracht doen, maar met steun van de Russische Convers Group (=Vladimir Antonov). Spyker heeft al aangegeven dat ze zelf GEEN geld in Saab zullen steken, want dat hebben ze niet.

Overigens schijnt GM achter de schermen ook nog te werken aan een ‘plan B’ voor het geval de deal met Spyker/Convers niet doorgaat. In dat geval zou GM de controle over Saab overdragen aan hun Chinese partner SAIC (je weet wel van Roewe/MG). GM en SAIC werken al tientallen jaren samen en SAIC zou waarschijnlijk maar wat graag Saab’s in China produceren en verkopen. Ook cirkelen het Chinese BAIC en Geely als een paar aasgieren boven Saab. Als de boel failliet gaat zullen zij er naar verwachting als de kippen bij zijn om de productielijnen en kennis van Saab voor een appel en een ei te kopen. (via: svt.se & insideline.com)21 reacties

weer een automerk minder dus
En de Saab 9-4, begint men daar nu eindelijk mee? Die kan in het segment van XC60, Q5, X1, GLK en Freelander misschien nog wat inkomen genereren hoewel het ook inmiddels restjes schrapen is dat volle marktsegment ((wannabee) premium half-SUV’s).
@mashell: de Saab 9-4X staat/stond in de planning voor ‘ergens’ in 2010 (reken maar 2e helft). Zoals je weet is de 9-4X gebaseerd op de nieuwe Cadillac SRX. Dat model zal dan ook gebouwd worden in Mexico (net als de SRX).

Of GM toe zal staan dat de nieuwe eigenaar ook deze 9-4X krijgt is natuurlijk nog maar de vraag. We zullen zien!
Ze gaan spykers maken ;-) moehahaha
Twee blinden in een woestijn!
Laten we niet vergeten dat niet iedereen in MB of BMW wil rijden!
@Bentley1960

De mensen die dit niet willen rijden wss al Audi of Volvo.
zweden wilt te veel..
Tja, Volvo is van Saab!
Weet hier iemand of de vliegtuigproductie van Saab ook stilligt???

Greetz,
Hadden ze Opel maar failliet laten gaan…
Ik denk niet dat GM het toestaat dat Geely/BAIC voor weinig geld, hun technologie kunnen kopen. Straks doen ze nog hetzelfde als met Opel… :roll:

SAIC zit wat dichterbij en kan GM een beetje aansturen. Ik denk dat SIAC met SAAB vandoor gaat!
Bodemloze put, net als Spyker. Meest irritante is dat we nog jaaaaren gezeik over SAAB’s wederopstanding zullen moeten lezen, die eindeloze drek van geruchten, of ijdele mannetjes die altijd al hebben gedroomd van hun eigen autofabriek en de zombie SAAB weer zullen doen herleven……
*zucht*
@Christiaan:

??? Waar heb jij het nou over? Volvo is helemaal niet van Saab, en de vliegtuigproductie heeft niets te maken met de autoproductie. De SAAB Group, die onder andere maar niet uitsluitend, zich bezighoudt met luchtvaarttechniek heeft geen aandeel meer in de auto-afdeling sinds 2000.
Het zal wellicht definitief zijn, want als ze moeten wachten op die hollanders met hun russische maffiavriendjes…
Rustig maar mensen. Alles komt goed. Hulp is onderweg. Spyker to the rescue… :roll:
Iemand die Spyker serieus neemt als koper voor Saab moet nog maar eens bij zichzelf te rade gaan….
Het zou zonde zijn als ze de net ontwikkelde 9-5 nooit kunnen produceren. Iemand, geef ze nog een kans!
als ik nu een paar miljard op mijn bankrekening had staan… ’t is zo spijtig dat zo een prachtig, eigenzinnig merk als Saab moet stoppen met bestaan, door de problemen van éen of andere Amerikaan die enkele jaren geleden, de mensen heeft opgelicht en zijn job niet goed heeft gedaan, want DAT is toch de reden van de crisis, en aangezien de crisis het probleem is van Saab… Saab, We will mis you!
@sven,

Als kiespijn ja…

Ouderwetse hokken met een 30 jaar oud ‘design’
Ik vind het niet raar dat ze niks verkopen.

Volvo heeft z’n schoenendoos design tenminste op tijd omgeruild voor iets moderners, had Saab toen ook moeten doen want de 9-5 komt veel te laat en echt mooi is die ook niet.
Saab past als geen ander merk bij het nuchtere Nederland. Hopelijk gaat de deal met Spyker dus door.
Ik rijd al dertig jaar met de legendarische Saab 900 Turbo. Een schitterende wagen die nu helaas niet meer gemaakt wordt. Terugkeren naar “the roots” Saab en succes is verzekerd !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).