Kabinet wil strenge aanpak van drugs in het verkeer

Auteur: , 36 Reacties

De Raad voor Hoofdcommissarissen pleit al langer voor een totaalverbod op drugs in het verkeer. Een drugsverbod lijkt onhaalbaar omdat nog niet voor alle drugs testen beschikbaar zijn, zo stelt het Trimbosinstituut. Bovendien zijn de beschikbare testen niet allemaal even praktisch uitvoerbaar. Toch zijn de meeste fracties in de Tweede Kamer voorstander van een strenge aanpak om drugs uit het verkeer te bannen.

Onze verkeersminister Camiel Eurlings en Ernst Hirsch Ballin van Justitie zitten ook op die lijn, zo bleek gisteren tijdens een debat over verkeersveiligheid. Ongeveer halverwege volgend jaar moet er een concreet wetsvoorstel liggen.

Er wordt nog onderzocht of er wellicht een limiet moet komen voor het toegestane drugsgebruik, vergelijkbaar met het maximale alcoholpromillage van 0,5. Mocht dit allemaal te complex worden, dan behoort een zerotolerancebeleid volgens Hirsch Ballin tot de mogelijkheden. Dat ziet hij liever dan dat drugsgebruikers onder invloed deelnemen aan het verkeer. Volgens Eurlings is 10 tot 25 procent van de verkeersdoden drugsgerelateerd en dat is onacceptabel. (via: nu.nl)36 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
waarom zou je onder invloed gaan rijden?
hoe haal je het in je hoofd om te gaan rijden met een witte poeder neus?

en wat is daar het praktisch nut van?
(rijd zeker ontspannender?)

Hetzelfde met alcohol het verkeer, gewoon geen tolerantie is de oplossing.
Als je niet goed oplet is een auto een moordwapen.
whats next? sex is verboden in de auto ? :P
Allereerst denk ik dat het absoluut gelul is dat 10-25% van de verkeersdoden door drugs komt. Of is dit getal inclusief alcohol, dan klopt het misschien beter.

Dat neemt niet weg dat ik het ontzettend raar vind dat dit nog niet zo is. Drugs zijn verboden, een aantal worden gedoogd en dat vind ik (mogelijk een beetje uit eigen belang) prima, maar het is toch te belachelijk voor woorden dat er gepraat wordt over een mogelijke limiet. Zo van: als ik maar een 0,1cc spuitje neem, dan zit ik net onder de grens ofzo?

Wat raar trouwens dat hier nog geen makkelijke, handige tests voor zijn.
Heb gemengde gevoelens bij dit onderwerp. Het is natuurlijk duidelijk dat je niet aan het verkeer deel moet nemen als je drugs/alcohol hebt gebruikt. Alcohol is goed te checken en dat geldt ook voor marihuana. Maar bijvoorbeeld cocaine of mdma is tot een week na gebruik aantoonbaar. Dus stel dat je afgelopen weekend een keer goed los bent gegaan met je maten en wordt een paar dagen later aangehouden voor een drugstest, dan ben je dus wel mooi de lul. Zoals ik al zei gemengde gevoelens. Ik zeg beter doorontwikkelen en dan verder kijken.
Leuk trouwens al die sneeuw buiten..
10 tot 25% my ass..
Goede zaak! Je ziet zelf wat er van komt, al dat witte spul in het verkeer.
@ bart v coke maakt je overmoedig, zoals alcohol dat ook wel eens doet. Wiet maakt je juist onzekerder,wat ook gevaarlijk is trouwens. Hoe zit het met al die mensen die allerlei medicijnen gebruiken? In de bijwerkingenlijst staat vaak van alles wat het met je kan doen,maar ze gebeuren niet bij iedereen. Hoe ga je dat testen? Praktische uitvoerbaarheid is nou niet iets waar die beroepslullers in uitblinken.
Onnacceptabel! Stel dat ik vanavond een joint rook en zondag wordt ik gecontroleerd, dan ben ik volgens de test nog steeds onder invloed?! Cannabis blijft immers 2 week in je bloed… Laten ze eerst maar eens zorgen dat ze een dergelijke test goed voor elkaar hebben, voordat er weer mensen zoals zovaak, de dupe worden van de verkeers-gestapo!
Beter vandaag dan morgen!

En meteen alle coffeeshops sluiten, ben je ook van die overlast af!

Man, ik zou president moeten worden, wat klink ik toch daadkrachtig! =P
@Gamekiller:

lekker kortzichtig, wat is die overlast dan juist? dat mensen binnen gaan zitten roken ipv op straat, daar was de coffeeshop voor bedoelt. en er zijn zelfs onderzoeken dat als je een joint gerookt hebt je veel voorzichtiger bent in het verkeer.
Mja, eerst wil ik die onderzoeken weleens zien van die 10 a 25% (wat ook nog wel een heel groot verschil is..) Is dat zo’n “betrouwbaar” onderzoek uit Amerika?
@ Bassie

Dan ben jij wel een doorgewinterde blower als het 2 weken in je bloed blijft zitten.
Alsof 10 – 20% van de verkeersdeelnemers (lees automobilisten) aan de drugs is. Yeah right!
Tjesus wat moet ik dan in doen in de file om niet in slaap te vallen. Vind het wel discriminatie dat drugsgebruikers alleen met de trein mogen.
Beschonken Bestuurder
@ Marijn: Cannabis and its active ingredient THC is tested for in most drug tests. After one-off or occasional use its break-down products or metabolites can be detected between 3-5 days after use. (1)

However, THC can be detected in a chronic user up to 12 weeks after use (2) although the average is 25(3) -27 days (4).
Dan moeten ze die XTC-pillen maar wat sneller laten werken! 30 minuten is veel te veel! Ik wil echt niet sober op m`n gabberparty staan.. Nu slik ik thuis een pilletje en rij ik even later aan.. Onderweg hakt ie er dan lekker in en dan ben ik helemaal in de mood als ik er ben..
Waar gaat het heen met dit land… ?
Nederland weer op zijn smalst. Als we zo kinderachtig gaan doen met een totaalverbod, dan moeten we ook wel meteen een zero-tolerance beleid voor alcohol en medicijnen gaan invoeren. Gelijke monniken, gelijke kappen ofzo.

Natuurlijk is het zo dat je van iedere soort drugs zoveel of zo kort vantevoren kan nemen dat je niet meer in staat bent om fatsoenlijk en verantwoord te rijden, maar mensen zouden moeten worden beoordeeld juist op dat vermogen om te rijden, en niet of ze toevallig 2 dagen ervoor een snuif coke hebben gehad. En als je tot de conclusie komt dat het onhaalbaar is om mensen te beoordelen op het vermogen om te rijden, dan inderdaad maar een duidelijk grens en drugs afschaffen. Maar wel alle drugs, alcohol en medicijnen zijn namelijk minstens net zo gevaarlijk als xtc en cocaine, in tegenstelling tot wat veel mensen lijken te geloven.
@ Beschonken Bestuurder

Je hebt gelijk! Bassie vergeef je het me dat ik je een doorgewinterde blower noemde..?:-d
helemaal mee eens, meteen verbannen uit het verkeer! Je bent een gevaar voor andere mensen! Ikzelf zal nooit alcohol/drugs nemen als ik weet dat ik moet rijden! Je hebt dit ook zelf in de hand, iedereen weet wat de bijverschijnselen zijn! Alle maatregelen die gedaan moeten worden, moet niet alleen van de Politie/Regering komen, maar ook van de mensen zelf. Hoe minder mensen dit doen, hoe minder ongelukken en arrestaties er zijn.
Zit ik op de site van Dr Phil ?
Terecht dat ze er wat aan willen doen, maar de uitvoerbaarheid blijft lastig…
wel raar, tussen de 10 en de 25 %, dat is dus nogal een groot verschil, tussen de 1 op de 10 ongelukkig of 1 op de 4 ongelukken.
Met een jointje op kan je nog prima rijden, zelfs na een dag flink blowen. Integenstelling tot alcohol, dan verlies je je grenzen. Daarnaast is blowen goed voor de doorstroming, je bent immers relaxter. Aangezien je van sommige weg(mis)gebruikers je nogal opgevokt kan raken en harder gaat rijden of rare cabriolen uit gaat halen. Met een jointje op vind je het allemaal wel best.
@Dutchey: Yeah, ik ga niet beweren dat ik met een snaak achter de kiezen beter rij (niet, namelijk :D) maar het verschil met alcohol en veel andere drugs is enorm.

Met drank op rijden heb ik 1 keer gedaan, uit pure noodzaak, daarna nooit weer. Met ander spul op zou ik het niet eens zo snel overwegen, maar met een jointje is er toch echt bijster weinig aan de hand hoor.
Ernesto HB -> CG
Slappe hap die regering. Ze durven niet hardop te zeggen dat ze alle drugs in de ban willen doen (klinkt leuk, maar zie het praktisch maar een uit te voeren, want wat zijn drugs? Alcohol, sigaretten, roesmiddelen, geneesmiddelen?). Dus gebruiken ze heel geniepig de kaasschaaf methode. Leeftijd, nabijheid van scholen en nu het verkeer. Telkens kiezen ze een mooi frame, deze keer verkeersveiligheid, want wie kan daar tegen zijn? 10-25% verkeersdoden drugsgerelateerd. Vaag. Wie heeft die cijfers onafhankelijke geïnterpreteerd, en waar komen ze eigenlijk vandaan?
De heilige boontjes die het toe lopen te juichen zien niet welke flauwe truc wordt uitgehaald. Afgelopen weekend drugs gebruikt en op woensdag na de training aangehouden voor een controle? Dan ben je mooi het haasje want er zitten nog stoffen in je bloed. Dat dat niks meer met de verkeersveiligheid heeft te maken wordt even (bewust) vergeten. Nu al wordt er op aangestuurd dat drugsgebruik niet objectief te meten valt en dus is het jammer maar: als je aan het verkeer deel wilt mag je nooit meer iets gebruiken. En dat is onzin. Over de aanvaardbaarheid van drugs, alcohol- en tabak gebruik lopen de meningen uiteen, wat dat betreft is het onderwerp niet anders dan bv godsdienst. Je moet er gewoon eerlijk en open over zijn en de feiten op tafel leggen. Niet via een slinkse omweg andersdenkenden een hak proberen te zetten.
Wat Dutchey en Bozewolf zeggen!!! Ik merk het zelf ook..als ik bier drink dan ga ik kapot…ga ik blowen dan kan ik hooguit een keer moe worden en dan ga ik slapen… En wat betreft het effect in het verkeer. Ik merk op de fiets/scooter al na een paar bier dat ik toch minder oplet. Je kijkt wel om je heen enzo…je ziet wel autos aankomen maar je doet er in je bovenkamer niets mee. Met wiet wordt ik hooguit rustiger, en dan ga ik ook rustiger rijden… heel grappig.. Maar een vriend van mij gaat juist als een enorme adhd mongool rijden…paar keer bij hem achterop gezeten…dan ga ik toch liever lopen.. :P Sowieso alcohol verboden houden… en voor de rest geen verbod op coke enzo in het verkeer (lukt toch niet) maar wel gewoon artikel 5 vaker gebruiken… Gevaarlijk rijgedrag..boem!
Kan me ook niet voorstellen dat drugs positief zijn in het verkeer, dus dit lijkt me best een goed idee.
ik weet wel dat ik het gevaarlijkste rij als ik nuchter ben…rook ik een jointje dan zit ik lekker relaxed achter het stuur te cruisen
@mike: Dus jij beweren dat je reactievermogen verbetert als je onderweg een jointje rookt in de auto? Niet te hopen..
@Benz..: Nee, hij zei voorzichtiger. Hij repte niet over reactievermogen.
…”Bovendien zijn de beschikbare testen niet allemaal even praktisch uitvoerbaar.”…

…”Toch zijn de meeste fracties in de Tweede Kamer voorstander van een strenge aanpak om drugs uit het verkeer te bannen. “…

Vermodelijk strookt het beleid niet met het beoogde doel.
Daarom vermoed ik ook (het vermoeden is zeer donkerbruin tot zelfs zwart) dat het doel, zoals hier boven omschreven, niet helemaal waar is.
Ik denk namelijk dat het doel is: tekort in schatkist aanvullen….tja….en dan maakt het natuurlijk geen zak uit want dan meet je altijd wat je wil meten.
(namelijk de meting die een boete als resultaat geeft).
als je alle drugs uit het verkeer wilt bannen moet je ook alcohol compleet weren,maar daar wordt belasting op geheven dus dat gaat nu eenmaal iets moeilijker om dat compleet te verbieden.

alcohol is namelijk de grootste drug die ons land rijk is,daar gaan meer mensen aan dood of ten onder dan aan auto rijden of ander drugs gebruik.
het kabinet moet gewoon zijn grote BEK HOUWE ..

als die losers het woord “aanpakken” gebruiken ..
betekent dat .. dat er weer eens geen tyfus gebeurt ..
Ik heb het er opzich wel mee eens dat je niks moet gebruiken als je aan het verkeer moet deelnemen, ikzelf kan na één goede joint echt niet veilig brommer meer rijden, laat staan dat ik drink of enige andere vorm van drugs gebruik voor ik aan het verkeer ga deelnemen.. Moet je gewoon niet doen, niet veilig, zelfs al voel je jezelf er beter bij!

Maar dit is niet haalbaar.. Dan moeten ze eerst goede drugstesten hebben waarbij ze kunnen meten of je op dít moment nog onder invloed bent.. Anders kunnen ze veel mensen op elk gewenst moment oppakken en beboeten..
idd je reactievermogen wordt minder maar dat compenseer je door geconcentreder en voorzichtiger te zijn, iets wat met drank of ander spul niet meer gaat
Ze zouden trouwens dan ook mensen met allerlei medicijnen boetes moeten uitdelen, maar daar lees je nooit iets over..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).