40 km/u op snelweg is het maximaal haalbare?

Auteur: , 158 Reacties

Er is vannacht aardig wat sneeuw gevallen en dat gaat vandaag overdag gewoon door. We hebben het over slechts 5 to 10 centimeter, maar dankzij die enorme hoeveelheid ligt nu het hele land plat. Automobilisten wordt AFGERADEN de weg op te gaan en er rijden momenteel GEEN bussen. De trein pakken is ook geen optie, ProRail raadt AF om met de trein te reizen...

Volgens de ANWB zijn de snelwegen in het midden en oosten van het land slechter te berijden dan die in het westen. De VerkeersInformatieDienst geeft aan dat een snelheid van 40 kilometer op snelwegen het maximaal haalbare is en men verwacht dat de rij-omstandigheden vandaag niet veel zullen verbeteren. Kan iemand me helpen herinneren waarom we hier in Nederland elk jaar massaal winterbanden kopen? Zodat we allemaal thuis kunnen blijven?

Met dank aan Roy Arends voor de foto’s!158 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
inderdaad, straks ga ik naar de schoonouders. Met een zeer rustige rijstijl en anticiperen op alles wat beweegt moet dat wel lukken ( is zo’n 8 km )
Dat slaat toch ook nergens op dat je moet binnen blijven je kan prima rijden in dit weer je moet alleen zelf wat beter opletten

Heb zelf nog een scooter en toen ik vanacht terug reed ging dat ook gewoon met een semi slick achter, niet dat het niet glad was, en recht uit kan je makkelijk 70 rijden alleen je moet veel verder vooruit kijken.
Waarom, als het in Nederland sneeuwt ligt heel Nederland gelijk plat…
En prorail wilt ook de snelwegen gaan beheren?
Laat me niet lachen!
Idd, dat snap ik ook niet. Ik heb al geprobeerd de VN te bellen voor noodhulp, maar die verwijzen ons door naar de ambassades in Scandinavië… Kun je nagaan dat tientallen jaren terug 0.5 tot ruim 1 meter een gewone zaak was in NL…

Snap ook niet dat al die treinen niet kunnen rijden. In Siberië rijden gewoon treinen rond en hier slaan ze bij één vlokje al gelijk vast. Misschien voortaan iets degelijker materieel aanschaffen, of gewoon net als vroeger van Zwitserland materieel lenen.
Hier in Friesland is een sneeuwstorm! Sneeuwduinen van soms wel een meter hoog! Nog nooit zoiets meegemaakt of gezien..
niet zo raar dat t gelijk een bende is overal….wat zijn wij nou gewend niks meer toch!?
Op de webcams rond amsterdam zie je iederen prima rijden
Met zo’n S5 heb je daar gelukkig minder last van…

Hier in Limburg stormt het nu ook vreselijk, en hier zijn wat meer bergen dan in de rest van Nederland.
Pffff dat zou betekenen dat heel Scandinavië nu stil zou liggen?
We zijn watjes geworden, ik zat vanmorgen al om 0600 op de weg, er was nauwelijks gestrooid en toch ging rijden redelijk, anticiperen heet zoiets en niet vertrouwen op je ABS en traction control en weet al niet wat !
geen last van met mijn snowtrac 3….
@Jezza
Het stormt toch niet vreselijk?
Het sneeuwt hard maar voor de rest is er niks aan de hand hoor.
mij is eht nog gelukt om met 100 te rijden moest alleen wel 2 afslagen voor die van mij op de remmen gaan staan…
ach als je gewoon voorzichtig rijd kan het echt wel ik donderdag deden ze net een beetje alsof de wereld verging ja en dat van een beetje sneeuw :s het sneeuwt hier ook best wel hard hier licht mischien een keer 10cm
Nou dan kun je beter lekker op Curacao zijn nu.
met 32 graden!!!!!!
Hard rijden is opzich ook geen probleem met een beetje sneeuw want die auto gaat wel. Alleen remmen wordt een beetje lastig :p
Gezien de hoeveelheid mensen die geen winterbanden hebben lijkt me 40 km/h max. nog niet zo gek!
Nederland is niks gewend. Als het een beetje heeft gesneeuwd rijden er opeens geen bussen meer en treinen hebben opeens vertraging. Terwijl als je gewoon rustig rijd het makelijk te doen is. Ik vind het trouwens wel ironisch. Zitten ze zig net druk te maken in Kopenhagen over het klimaat en krijgen wij hier echt winterweer. hahaha.
@Chryslerfan.
had jij dit dan verwacht vorige week?
Nou, ik niet, ooit in Amrika gekeken, daar gaat ook niemand naar school/werk als er een paar centimeter sneeuw ligt.
HAHAHHAHAHAHAHAHA! Wat een land zeg. Massaal aan de winterbanden en nep-SUV’s en dan bij 4 duimen sneeuw niet de weg op gaan!
@RickB, een paar centimeter? 1-1.5 Meter sneeuw in combinatie met ijskoude winden…
@RickB
Ik ben vaak genoeg in Amerika geweest en daar rijden ze gewoon rond hoor als er een paar centimeter sneeuw licht.
En niemand gaat daar naar school want daar gaan ze plezier maken in de sneeuw. Maar wij gaan allemaal binnen zitten en de opritten schoonvegen alsof het verplicht is.
Nouw ik zie het probleem ook niet helemaal, ik ging donderdag ff met de corsa van me broer rijden, maar was gewoon weinig aan de hand, zorgen dat je altijd een kracht in de bewegings richting hebt(of remmen,of gas geven. Al is het maar heel licht.) Ik vind het juist mooi dit weer :D
Vinden jullie het gek dat Ned niet zo goed is voorbereid op als bijv. finland op dit soort gedoe. Dit is zeldzaam weer voor Ned.
Althans wat ik al zei. Hier liggen geen centimeters maar meters!
De weg is niet zo dik besneeuwd maar wel levensgevaarlijk want vooral op de landweggetjes is het een ijsbaan en dan ook nog met die stuifsneeuw.. Niet bepaals verstandig nu voor je lol te gaan rijden.
Peter - Italia
Bij mij is het verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben van okt. tot maart…
en vrijdagnacht had ik die ook nodig om mijn 318 uit ’93 (yeah, geen esp/tracs of whatsoever) op gladiaaltjes vooruit te laten komen… maar ja, ik woon dan ook in de italiaanse alpen, daar zijn ze wel wat gewend.

besides… kettingen kosten rond de 50 EUR, stuk minder dan 4 winterbanden ;-)
*maar hoe vaak sneeuwt het nu in nld…*
@Peter – Italia:
Ha Peter
Toevallig op dit blog terechtgekomen. Het weer hier is uitzonderlijk voor NL, maar stelt niks voor als je naar de alpenlanden kijkt.
Waar ik meer nieuwsgierig naar ben, is hoe je in de Italiaanse Alpen terecht gekomen bent, hoe doe je zoiets, want ik wil daar ook gaan wonen. Winterbanden heb ik al.
Groet,
Peter (ja, naamgenoot)
Subsidiespons
Daarom moet wouter bos een subsidie programma starten
dat alle mensen in nederland zal voorzien van een G55 AMG!
het ging vanmorgen wel goed met een sneeuwscooter:P:p
Goed commentaar weer heren!
De reden dat Nederland zowat plat ligt als het flink heeft gesneeuwd is simpel: het is een keuze. We kiezen er niet voor om dure sneeuwschuivers of apparatuur aan te schaffen omdat dit soort weer gewoon niet vaak genoeg voorkomt.
Rij met je hart…pfff, rij met je verstand. Ik ben beginnend bestuurder, eerste keer dat ik echt met sneeuw rijdt en wel even wennen dus. Zoals mn vader al zei, je kunt gerust 80 of 100 rijden waar dat mag, daar zijn de wegen wel schoon genoeg, maar je moet voor een aankomende kruising het gas op tijd los laten. ook gewoon gedaan dus gisteravond, als bob. Weg was alleen een beetje besneeuwd maar goed te doen.. Is allemaal vrij wat overdreven hier in nederland. Kom je van werk, rijd er zo’n trut 15 a 20 km/u. Niet dat het dan hard moet maar 40 a 50 is makklijk te doen……tsss.
Help, ik kan mijn auto niet meer terug vinden…
Ik knal hier gewoon door met de Q7. Geen probleem! Eindelijk kan ik eens tonen hoeveel beter die is.
Ik heb zojuist 11 centimeter op mijn oprit gemeten…
Hier aan mijn voordeur zie ik de ene wagen na de andere uitglijden.
Misschien maar goed dat de klimaatconferentie mislukt is, stel je voor dat dit soort winterweer opnieuw de norm wordt.
lol valt er in nederland een keer een beetje sneeuw meteen alles plat XD
Where’s global warming now?
Je bent wel heel achterlijk als je nu naar je schoonouders gaat.Ditiweer is toch wel een geweldig excuus om niet te gaan.
@Jesseduh:D’r zijn hier flink wat windstoten en dat in combinatie met de sneeuw.

Laat al die anti-winterband mensen maar lekker vast zitten, dit bewijst dat ze echt wel nuttig zijn.
Voor iedereen die ’t heeft over”als het in Nederland een keer….dan….”.Heb ik nieuws kijk eens verder dan je neus lang is,bijv in Engeland ligt ook alles op zijn Dus je ziet niet alleen hier in dit land!!.
En als je gaat gewoon rustig aan,en goed anticiperen en veel succes.
@JPM: Het is echt niet zo dat we 25 jaar op rij geen enkel vlokje hebben gezien, bijna elk jaar valt er wel een beetje en zelfs dan is dit hele zooitje ongeregeldheden in paniek tot en met.

Het is natuurlijk wel zo dat NL er geen geld voor heeft. Als we daar geld aan besteden, heeft Den Haag geen geld meer om de nationale blunders mee te compenseren.
er ligt hier ook een hele laag sneeuw juist heeeerlijk met de auto!!!!!!!!! lekker spelen! :D
Typisch Nederlands. Klagen…

Hoe vaak komt dit soort weer voor? Precies.
Geniet er gewoon van. Over een paar dagen is het weer weg. Kun je weer over normale zaken klagen.
@Rick dos:
meta-klagen is ook klagen…
@super:

Klopt.

Maar goed, je daar op focussen ipv de boodschap in mijn comment is dan weer typisch.
@Rick dos:
en daar dan weer over zeuren niet? misschien zijn we dan allemaal nederlanders ;-O
@super:

Ach ja, de één is wat meer Nederlander dan de ander. Hè super? ;)
@Rick dos:
wedstrijdje doen?
@super:

Dat win jij hands down.
@Rick dos:
denk het niet, vooralsnog is het 2-1 voor jou want jij klaagde over dat mensen klaagden, ik klaagde dat jij klaagde en jij klaagde weer dat ik klaagde dat jij klaagde. als “klagen” volgens jou een eigenschap van nederlanders is dan win jij (vandaag) dus ;-)
@super:

Maar als je nou gaat klagen over meta-klagen. Wie wint er dan? ;)
@Rick dos:
meta-meta-klagen telt niet ;-)
@super:

Jaja….ik ga een klacht indienen! ;)
@Rick dos:
ja, zie je wel, ik dacht het al, nederlanders kunnen niets hebben ;-)
En terecht dat alles plat ligt. Kun je wel zeggen je kunt wel rustig rijden maar als je glijd glij je met dit weer en daar doe je niks aan. Waarom risico op ongeluk opzoeken als het niet hoeft?

Dus gewoon lekker binnen blijven vandaag en niet naar de kroeg :( Lekker vanaf de bank van het mooie uitzicht genieten!
Iemand ervaring met de situatie op de A1? Of anders treinverbinding vanuit Apeldoorn naar Amsterdam?
Ik heb geen winterbanden. Met sneeuw zijn die net zo kut als zomerbanden en met regen merk je geen verschil. Tenzij je op zo’n witte ijsplaat gaat rijden op een slipschool, maar op de wegen waar ik rijd kom ik die meestal niet tegen.
En nu ga ik sleeën!
5 tot 10 centimeter?
Hier in den haag ligt dik het dubbele
Wat een lol hier, rechtdoor rijden is voor watjes! :twisted:
Reed vanochtend op de pley in arnhem nog 70, achterkant voelt wel licht aan dan maar zolang het rechtdoor is..

red me er prima mee, straks nog 100km rijden en heerlijk bij mijn vriendinnetje de warmte opzoeken.
en winterbanden hebik nog niet.. ach is nu ook een beetje te laat op een zondag he:P
ghehe kreeg ineens allemaal SMSjes he je foto staat op AB :P
In landen waar het regelmatig dit weer is (zweden bijvoorbeeld) rijden ze ook niet met winterbanden maar met spijkerbanden. En als het net 40 cm gesneeuwd heeft gaat daar ook niemand de weg op tot de sneeuwschuivers zijn geweest.
Ik ga zo maar eens een paar sneeuw-donuts draaien op het grote kruispunt hier voor de deur…
Maar daar jammeren ze niet alsof we door een aardverschuiving al het contact met de buitenwereld verloren hebben.
Ik ga JUIST VANDAAG mijn zus bezoeken. Lekker door de sneeuw ploegen met m’n starlet automaat haha
@ [email protected],

wat een bullshit, net mn zus nog naar het werk gebracht met de 4×4….
@ Rick Dos: Je hebt helemaal gelijk!
haha net de Lupo van mn ma uitgelaten vette lol! gleed alle kanten op!! :D heerlijk!
@Stableboy
Als jij in de reden geen verschil merkt met winterbanden, dan zijn het wel heel erg slechte geweest! Daarbij komt dat winterbanden meestal smaller zijn, wat in de regen en sneeuw ook beter is…

Maar ach, er zijn ook mensen die niet meer in een achtertrekker durven stappen als er een vlokje sneeuw ligt..

Moraal van het verhaal: je moet niet alles geloven wat gezegd wordt, maar gewoon naar feiten kijken!
Winterbanden 4 life! Alleen die mongolen die met zomerbandjes blijven rijden verpesten het voor de rest :(
@roadronner: Deze S5 staat ook nog op zomerbandjes !
ik ging donderdag ook nog met een collega van mij en zijn combo sneeuwhappen mooi dit weer :D
alleen hier in de straat mogen ze maar 30 normaal rijden ze ook niet hard maar nu terwijl hij vol met sneeuw ligt gaan ze harder rijden gekken :P
Begint weer lekker door te sneeuwen hier. Als dit zo doorgaat is die Ford Ka aan de overkant in no-time begraven… LAAT HET DOORSNEEUWEN xD
Net met de 4×4 quad gaan buitenspelen. Geweldig! 70km/u is geen probleem. Remafstand in feite ook niet…
@ roadrunner, ik heb nog nooit winterbanden gehad, nog nooit wat gebeurt, ligt niet alleen aan de banden knul ook aan de bestuurder ;)
wat een gelul over amerika dit en amerika dat. Fijn voor je dat je er bent geweest maar om dit nou in elke discussie op te rakelen is redelijk irritant

wat betreft winterbanden: een hoop gedoe voor gemiddeld 2 dagen sneeuw en 4 dagen kou in het jaar. Gewoon rustig rijden werkt beter. Vaak zie je juist mensen met dikke auto’s vol techniek op winterbanden de fout ingaan. Simpelweg omdat zij een misplaatste veiligheidsbeleving hebben. Hoe vaak zie je niet dat juist deze auto’s harder gaan rijden onder moeilijke omstandigheden, zo van “moet je mij zien met mijn veilige auto” – echt hersenloos!
@Q7 rijder:
ik zag daarstraks een audi (quattro waarschijnlijk) jammerlijk op een midden berm stoepje knallen omdat de bestuurder dacht dat hij wel even door de sneeuw zou blazen maar vergat dat je dan niet zo goed ziet wat er onder die sneeuw ligt.


winterbanden (heb ze zelf ook) helpen in dit weer wel maar om een beetje “normaal” te rijden heb je toch wel kettingen of spijkerbanden ofzo nodig.
@ raptor

met een vw caddy is dat nog geen probleem.
@sacha

Ja en dan uit de bocht vliegen zeker met je dure Mercedes..
Maargoed, filmen he en op Autoblog zetten!!
Jullie zullen vast sowieso wel bezig zijn met auto’s filmen met dit leuke weer!!
Kan niet wachten!
Hier in Arnhem meet ik ook al zo’n 15-20 cm. En dan praat ik nog niet over de sneeuwduinen langs de weg… ik kon vanochtend de deur niet eens uit zonder eerst flink sneeuw te moeten wegscheppen.
bij ons heeft het ondertussen best hard gesneeuwd wij komen nu op 15cm uit
Hier is het ook ruim 10cm en groeiend. Lekker belangrijk. Aankomende samen vrij. Ik zit wel lekker knus bij de kachel. Bakkie koffie erbij en relaxen maar.

Ik vind het een heel mooi gezicht.

Autorijden met de RX-8 gaat niet gebeuren. Je kan niet eens normaal lopen, laat staan normaal rijden. Het gaat uiteindelijk wel. Het is alleen het risico niet waard. ;)
ik heb van 06.00 tot 08.00 gereden vanaf Amsterdam naar Dordrecht, gm snelheid 62,1 km/h
RWD-Volvo’s en sneeuw zijn een vermakelijke combo. Hulde voor Alwood en zijn 740:

http://www.autojunk.nl/2009/12/lol-met-de-volvo
De mensen die ’t hardst schreeuwen dat er niks aan de hand is, zijn de eersten die op een boom/tegenligger klappen. Verstand op nul, blik op oneindig en gewoon ’t overige verkeer d’r van proberen te overtuigen dat je wel gewoon 120 km/h op de snelweg kan rijden met dit weer. Maar dan wel gaan lopen janken als je met je auto in de vangrail staat.

Helden… :lol:
Hier in Kalmthout (ten noorden van Antwerpen) ligt ondertussen toch ook al een dikke 20 cm en het stopt nog niet met sneeuwen. Straks nog familiefeestje, gaat nog fijn worden binnendoor van Kalmthout naar Essen.
Ben alleen benieuwd hoe de autostrades gaan zijn morge vroeg. Ze vertrekken morgen naar het Zwarte woud voor de Kerst daar te gaan vieren. Is zien of ze gaan vertrekken.
Volgens mij moeten we allemaal eens op cursus bij die ice road truckers en die gasten die hout transporteren in Oregon. Die blazen gewoon door, weer of geen weer, leeg of met 100ton hout achterop.
Gisteren gaan werken bij maat van me. Is Canadees, die irriteert zich rot aan al die traag rijdende auto’s. Die rijdt wel rustig maar toch vlotjes. Hij komt van Calgary, Alberta dus die is winters van -48 gewend. Hoewel hij het dan ook niet meer fijn vindt
@Timmy:
ga jij vooral lekker doorblazen, maar blijf liever ver bij mij of anderen vandaan.
Hier in Friesland is een sneeuwstorm! Sneeuwduinen van soms wel een meter hoog! Nog nooit zoiets meegemaakt of gezien..

FOTO’S!!!!
Jammer dat Pon geen winterbanden voor de R8 heeft. Dat worden dus steady shots in kerstsferen :)
@MC: heb jij een R8 ?
Altijd zo makkelijk om te zeiken he. Waarom in verwegistan met -730 graden en een km sneeuw wel en hier niet. Blablabla. Het gaat niet om het weertype maar om de verandering. Overal ter wereld gaat het fout als er binnen korte tijd temperatuursverschillen ontstaan net rond de omslagpunten voor bepaalde materialen. Simpele scheikunde/natuurkunde. Als het geleidelijk gaat zoals in de voorbeeldlanden dan is er niks aan de hand. Maar plotselinge weersveranderingen kun je niet op anticiperen.
Idd

Ik heb een A6 3.0 TDI Quattro en ik moet echt mijn best doen om daar de controle over te verliezen… 100 op de snelweg is prima te doen
Op de snelwegen in het midden en westen is nu gewoon 120 te rijden als normaal. er is de hele tijd gestrooid en geschoven dus er ligt geen vlokje meer. voor de zekerheid wel wat meer afstand.

in de bebouwde kom wel rustig doen, daar is vaak niet gestrooid en wordt weinig gereden.

en ook met zomerbanden totaal geen probleem, volgeladen aanhanger achter het busje gaat prima. dat moest nou eenmaal vandaag.

vanochtend waren de snelwegen hier nog bagger, bijna 3 uur gedaan over een stuk van normaal 1.5 uur. maar nu is alles schoon hier op de a35, a1. zo even kijken hoe de a28 is, daar zijn we nog niet.
Ik woon in limbrug, en ik heb gwn door kunnen rijden (Met inhalen). Iedereen in Nederland is gelijk zo bang als een otter als ze een vlok sneeuw zien.
”We zijn er klaar voor zij rijkswaterstaat”, zoals altijd, en de dag erna staat in de krant dat ze nweer niet genoeg zout hebben of iets dergelijks.

Ik rijd gwn door wel of geen sneeuw, mensen moeten niet gelijk bang worden. En als je bang bent niet achter het stuur kruipen.

PS: Zet ook jullie koplampen aan want 2 op de 5 auto’s had geen licht aan. Zeker nu het hard sneeuwt wel zo handig.
O de a1 bij apeldoorn is de snelheid naar 70 terug dmv matrixborden.

wel overal van die mongolen zonder licht. als het even gaat sneeuwen zie je ze niet meer aankomen. die lui zijn pas levensgevaarlijk.

o de matrixen zijn weer uit, gewoon weer 120 zonder problemen. snelweg is hier helemaal schoon
@Q7 rijder:
die 4 dagen kou? kom jij nooit buiten misschien?
deze week is het hier niet boven de 0°C geweest! en het is bewezen dat het rubber van winterbanden beter presteert bij een temperatuur die nog ver boven het vriespunt ligt.
@M-lover:

Ehh, andersom bedoel je zeker. Goede zomerbanden zijn op droog wegdek tot het vriespunt iets beter. Winterbanden hebben pas echt nut in sneeuw of natte koude omstandigheden.
Meta? Das lang geleden.
Ik was het gelukkig vergeten. Gaan bovenstaande dodo’s er over beginnen. :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=_bCf1Ke6O9k
@M-lover

als je alleen een beetje in de bebouwde kom rijd s
zit je profiel toch vol met sneeuw :twisted: dus dan is het met beide glijden geblazen

winterbanden zijn leuk in regen en kou, maar in een laag sneeuw glij je ook met winterbanden zo weg.
Er wordt hier een hoop slap geluld.
Over snelheden enzovoort.
Dingen als ABS, traction controle,4X4 aandrijving en meer van deze vindingen zijn hulpmiddelen.
Geen wonder middelen.
Als je niet perse de weg op moet laat het dan.
Voorkomen is beter dan genezen!!!
Yeah! net met Yamaha xt donuts maken door de sneeuw:D de weg hier (normaal 60km/h weg van 3 km met lekkere scherpe snelle bochten en waar normaal 120-150 gereden wordt) is nog gladder dan onze hof. 2Ha met gebroken puin, stoeptegels en betonplaten met daaron minimaal 30!!! Cm sneeuw en op sommige plekken tot voorbij me knieen (1,92m)

Ben overigens wel op me bek gegaan want ik zag niet dat er een stuk hout lag:$

Chapeau voor RijksWaterstaat. Alle Varikers en Heesselteraren kunnen alleen over de dijk *kuch* of door mijn straat *kuch kuch* hun huis uit…..
Zalig zo’n weer !
eens wat slip sneeuw pret ! zeer fijn !
@ karel

last van sneeuw vrees?
Gewoon doortrappen met de quattro, niks aan de hand!
Als er rijden in nederland 16 000 000 auto’s ronrijden.
En 40% daarvan heeft winterbanden dan betekend dat dat er nog 9.6 miljoen mensen geen winterbanden heeft.
SCHANDALIG!
Ik heb een BMW 130i en ik stond net muurvast in een laagje sneeuw van hooguit 20 centimeter. Geen beweging in te krijgen. Ook op de snelweg was het glibberen en glijden, zelfs met alle veiligheidssystemen aan. Achterwielaandrijving icm zomerbandjes is niet echt een goede combinatie vandaag… Ik moet om 22.00 uur weer naar huis, ben benieuwd of ik uberhaupt van de parkeerplaats kom…
@Stableboy: hoezo helpen winterbanden niks in de sneeuw?? Heb je ervaring? En waarom ben je bv in Duitsland en de echte wintersportgebieden verplicht (!) winterbanden onder te auto te hebben en/of sneeuwkettingen?

Ik heb dit jaar gelukkig de winterbanden er weer onder en ik lach me een breuk bij al die slippende stumperds.. Hier in Friesland sneeuwt het al behoorlijk en bijna continu sinds woensdagavond en dan zijn er figuren die voor een wissewasje met de auto op pad gaan! Raar he, dat je in de sneeuw niet echt vooruit komt. De doorgaande wegen zijn ondertussen goed begaanbaar, maar door het strooien en weer opvriezen, krijg je opgevroren smurrie en dat is zo verradelijk.

Als er een dik pak sneeuw ligt, houden de meeste mensen er wel rekening mee, maar als er gestrooid is, gaan ze als een malloot rijden. Van de week al een paar van die gekken in de berm zien staan, omdat ze zonodig moesten inhalen.

http://i265.photobucket.com/albums/ii217/AbarthMk2b/Diversen/Puntoindesneeuw18-12-2009.jpg

Dat was vrijdag, toen ik de auto een paar uurtjes buiten had staan (normaal staat ie onder de carport, maar moest nog weg). Er lag al een bult sneeuw en ik ben er gewoon ingereden en een paar uren later er gewoon weer uitgereden, waar anderen op een laagje van 1 mm al gaan slippen.
Ik geef toe dat het maar zelden zo erg is, maar blijf dan thuis of rijd extra voorzichtig, maar juist dat zie je niet. Het zijn vaak wel weer die petjes met hun stoere Golfjes die lekker willen scheuren.

Gisteren al een 64-jarige man op z’n gezicht geslagen door zo’n stoere ‘kerel’ van 20, die z’n papiertje nog maar net had. Lekker scheuren in de sneeuw, want je voelt je al een hele Schumacher. Die man was aan het wandelen met zijn vrouw, toen er 2 knulletjes aan kwamen slippen.
De man gaf een pets tegen de achterste auto, waarna die knul uitstapte en die man op z’n gezicht timmerde.

http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/27365/Slippende_Burgumer_slaat_voetganger.html

Als ze met dit weer al zò verhit zijn, wat moet het dan in de zomer worden. Dan zie je dezelfde figuren de hele dag door de straat scheuren, met de ‘muziek’ (ahumm) keihard aan en continu claxonneren. Dan zal ie de halve straat wel op z’n gezicht slaan denk ik.

On-topic: winterbanden helpen wel, maar als je de auto in de winter amper gebruikt, heeft het weinig nut. Normaal heb ik 17″ velgen met mooie platte bandjes en die hebben niet zoveel grip op ijs en sneeuw. Doorsnee banden, van bv een gewone standaard Astra, of Panda, daar red je het wel mee, maar gewoon meer anticiperen.
Wat een overdreven gedoe, heb zojuist gewoon 170+ kunnen rijden met mijn Audi A4 Quattro op de snelweg.
@Stef:

Stoer man. Sufkut. :roll:
40 kmu? Dat haal ik op mijn kronan nog… Wat een geklaag :D
Ik blaas rustig 340 met mn 4wd Veyron, doet me helemaal niks, man, die sneeuw. Ik ben daar veel te stoer voor.

Tot dat ik mezelf doodrijd natuurlijk, maar daar houd ik geen rekening mee. Daar ben ik leasepetje voor, he?
@bozewolf:
Gast!

Toch wel in ontbloot bovenlijf ofwat?
@bozewolf:
toch wel met sneeuwkettingen he?
40 km/u op de snelweg? niet gelukt ik heb mn E36 op zomerbandjes neergezet in de berm… Ging allemaal goed tot iemand op het idee kwam om te remmen op de oprit van de snelweg.. stilstand+helling=zijwaards :P Was wel een ramp vanmiddag op de weg… Donderdag was er niks bij…
Noo mijn foto komt er niet door! :(
Anyhow, met dit lieve beestje heb ik al glijdende weg 35 gehaald in deze sneeuw! :P Eerst laten warmdraaien, dan lekker slippen! :D
Maar in feite lukt het maar nauwelijks om het wiel te doen doordraaien, ook omdat hij niet zoveel kracht heeft, maar vooral omdat het gewicht zo groot is en het contactoppervlak zo klein dat de kans op slippen veel kleiner wordt, juist toch?

Ps toch een leipe kerstfoto of niet? :P
@vla:

Pak dan gewoon een fiets en ga daar mee driften op eigen kracht.

Een driewieler kan ook erg leuk zijn.
Trouwens, ik weet niet wat jullie, maar ik wil Mr. Onervaren niet op mij zien afkomen met 40+ km/u.
@ Sportiva-Italia

wat loop je nou weer dom te lullen over petjes hier en daar.
zielig ventje ben je. alsof jij nooit jong en wild bent geweest. maar nu omdat jij wat ouder bent en jij het niet meer doet mogen anderen het ook niet. laat ze toch lekker een beetje lol hebben in de sneeuw. niet iedereen zit graag achter de geraniums.
altijd maar dat gezeik op jongeren, en hun overal de schuld van geven. terwijl op blik op de weg en dat soort programma’s 9 van de 10 keer juist de oudere te hard rijden.
en nee ik ben geen jonge knaap meer en draag geen petje als je dat soms denkt. en dan blij gaan doen met dat artikel om maar even te laten zien hoe gevaarlijk jongeren wel zijn.
nou hier heb je er nog een maar dan precies omgedraaid. kun je zien dat wij ouderen ook niet je van het zijn: http://www.webregio.nl/waterland/regionaal-nieuws/artikel/526752/vrouw-slaat-theeglas-stuk-op-hoofd-14-jarige.aspx
fijne avond verder! tjooo
Net van Oldenzaal naar Breda gereden over de A1, A50, A15 en A27. Gemiddeld zo’n 90-100 gereden. Auto: Volvo S60 2.0t op winterbanden. Met m’n eigen 530i op maatje 255/35/R18 zomerbanden achter durfde ik het niet helemaal aan hahaha.

Valt wel op dat er een hoop idioten vreselijk traag rijden, dat was echt niet nodig ondanks de sneeuwbuien.
@RacerX:

In dit weer zijn die idioten best verstandig. Sommige gladde vlakken kun je namelijk niet zien.

Ik ben wel eens met vrij hoge snelheid uitgebroken door zoiets. Ging dus maar net goed en dat was meer geluk dan wijsheid.

Het lijkt allemaal mee te vallen totdat het fout gaat.

Ik hou van doorrijden. In dit soort situaties echter totaal niet. Maar goed. Wij rijden dan ook gewoon niet.

Onze auto is niet echt ideaal met dit weer. :?
@ RacerX
Die idioten zijn de gemiddelde nederlanders, die kunnen nou eenmaal niet rijden.
ja klopt sommige rijden echt overdreven langzaam.
sommige reden zelfs stapvoets waar je makkelijk 80 kon rijden.
als je niet weet wat je kan of wat de auto kan blijf dan thuis is veiliger toch. heb niks tegen voorzichtig rijden maar zo langzaam dat je ze moet inhalen gaat mij wat te ver.
@GOD:

Dat zijn weer uitersten. ;)
@ RenesisHP

je staat er versteld van hoeveel er van die uiterste rond rijden ;)
@GOD:

Ik lees nu net een verhaal over rechtdoor in een bocht met 30km/u. Onverwachts dus en geen houden aan.

Dan ga je niet hard en maak je nog schade.

Dit weer is echt heel verradelijk. In 100 meter kan al veel verschil in grip zitten. Knap bizar. Helemaal in de ongepekelde stukken.

Probleem zit hem in het corrigeren.
http://img697.imageshack.us/img697/8276/20cmsneeuw.jpg

Hier ligt ook zo’n 20 cm. Vanochtend toch een stukje wezen rijden (niet ikzelf). Vierseizoenenbanden, grip viel tegen. En dan ook een weerbarstige automaat die nooit volledig de controle uit handen geeft. Wegrijden in twee liet hij niet toe. :roll:
Verder viel op dat er hier zelfs op de hoofdwegen niet gestrooid is, of het was gewoon te weinig. Sneeuwschuivers met strooiwagens er achteraan hadden ze de weg op moeten sturen, had een stuk gescheeld. Nu lagen zelfs op tweebaans provinciale wegen maar twee dunne bandensporen waarin niet harder dan 50 gereden werd. Had een stuk minder kunnen zijn. Zelfs nu zijn de wegen nog niet ijs- en sneeuwvrij, verre van:

http://img693.imageshack.us/img693/8083/fotos0025.jpg
Oh, en die onderste weg is een van de hoofdwegen hier in het dorp, met zo’n 12000 auto’s per doordeweekse dag. Geluk bij een ongeluk dat het nu zondag is en dat de verkeersdrukte dus meeviel.
Volgensmij is het hoogtijd voor onze Minister van Verkeer en Waterstaat om met spoed een kerstbezoek af te leggen aan zijn collega in Oostenrijk.
@ RenesisHP

duidelijk een verhaal over iemand die niet kan rijden in dit soort omstandigheden. kon beter binnen blijven.
klink heel hard maar zo is het wel.
vaak schrikken ze als de auto iets glijd en hoppa vol in de ankers en dan rechtdoor glijden. als je niet remt krijg je vanzelf wel grip, helemaal met tempo 30km/h en anders kun je ook nog aan de handrem trekken om onderstuur op te heffen.
word tijd voor een verplichte slipcursus in Nederland.
meeste mensen hebben geen flauw benul hoe te rijden of handelen bij glad weer. ik vind dat dat wel verplicht mag worden bij een rijbewijs. scheelt een hoop ongelukken.
@GOD:

Ben ik het niet mee eens. Ik heb het over acuut onderstuur op ijs. Dat kan heel makkelijk zonder te remmen gebeuren.
was vanmorgen aan het werk en moest een stuk strooien,
kwam er een motor rijder voorbij…
en om 16.00 kwam ie weer terug.
levensmoe dacht ik zo
heb alleen een motor, toch maar een auto geleend, gaat me net iets te ver ^^
@ JDz06

heb je heel slim gedaan.
was vanmiddag getuige van een 5 serie (e60) die verwoede pogingen deed om achteruit uit te parkeren, maar het kwam niet verder dan 20 cm, aangezien er een heel klein hobbeltje zat. Idd erg leuk een achterwielaangedreven auto in de sneeuw, vooral voor de toeschouwer..
Tja het is zondag.. waarvoor moet je in godsnaam de weg op? Om schoonouders te bezoeken? Kan dat echt niet een andere dag..? Ik moest van A’dam Spaardammerbuurt naar A’dam Rivierenbuurt. Op de fiets welteverstaan. Gewoon rustig aan, soms op stukken ff lopen.. onderweg nog ff geholpen een CLS helpen aanduwen..
@ God: Inderdaad, een goede slipcursus voor het rijbewijs. Probleem blijft wel nog de bommies en bompies die met 10km/h over de baan gaan… mateloos irritant! En laat die lege parkings maar komen : pure lol !
nou en ..
dan rij je op een zondag hooguit 40 km/u ..
zo groot is dit land niet hoor ..

was wel blij om vandaag ergens naar toe te moeten ..
komt toch een beetje het kind in je naar boven ..
kon elke bocht met mijn handrem aan .. joepieeeeeeee ..
4X4 *klik*
achter difsper *klik*
Voor difsper *klik*
Laat maar komen die sneeuw!
@ RDS

sperdiff uilskuiken ;)
40KM/u? Zijn ze helemaal gek geworden? Ik woon in het deel van Nederland waar de meeste sneeuw is gevallen: 40-50cm inmiddels. Je kunt het beste 80-100KM/u doorrijden, in het spoor van de vrachtwagens. Maar niet langzamer. Want dan gaan de vrachtwagens van rijbaan wisselen. Waardoor ander verkeer moet afremmen. En dat is gevaarlijk.

Ik ben gisteren trouwens met een gangetje van 150-180, zelfs een stukje 200 over de snelweg (ik zeg niet welke want ik ga geen slapende honden wakker maken) gereden. Prima te doen: mooi weer, goed zicht, goed gestrooid, goed geveegd, lekker rustig op de weg, goede Range Rover onder de kont op standje Grass/Gravel/Snow, stoelverwarming aan. Heerlijk.

Het mag van mij vaker sneeuwen. Behalve dan voor mijn achterwiel-aangedreven automaat-BMW met zomerbanden, tractie-control die geen enkele PK los wil laten. Ik krijg hem nog geen 2 meter van zijn plek… die pakken we pas weer als de sneeuw weg is.

Misschien een idee om zware 4×4’s te gaan subsidiëren. Al die lichte koekblikjes stoten misschien minder CO2 uit (who cares) maar als het gaat om betrouwbaarheid en veiligheid… Ik zit met zulk weer 100x liever met 120KM/u in een dikke Range Rover dan met 40KM/u in een Kia Kukident, Suzuki Senior, Daihatsu Dependslip of een Renault Rollator.
Toch heb ik heel erg van de sneeuw genoten met mijn scooter :D Ach ja, het is niet elke dag feest.
Leuk en aardig heb vandaag een rit van 90 km gehad. Kan je zelf veilig rijden, maar als anderen dat niet doen ..!

Sommige stukken was 40kmpu inderdaad maximaal haalbaar voor een veilige situatie. Alle automobilisten netjes in een rij achter elkaar. Gaan die vrachtwagens in colonne inhalen! Gezien dit eigenlijk niet past werden de auto’s met 2 wielen de dikke laag sneeuw ingejaagd. Hoef niet uit te leggen dat dit niet fijn rijd.


Vrachtwagenchauffeurs horen professionals te zijn met hun weet ik veel hoeveel ton combinatie onverantwoord gewoon! E
Eén (1) goede winterband heeft meer grip op ijs dan 4 zomerbanden. 4wd helpt bij het wegkomen, maar bij remmen helpt het niks extra. Onzin dus om 4wd aan te halen bij dit weer, je wordt er enkel overmoedig van en komt misschien van je plek in omstandigheden dat je beter thuis blijft. Ligt er ijs op de weg mag je nog zo goed kunnen rijden, je komt echt nergens met zomerbanden – remweg uit 40km/h is dan 100m+ en auto zo goed als onkontroleerbaar.

NL moet geen winterbanden verplichten. Je kunt wel de 2e dag met gladheid – sneeuw is al gevallen en je weet dat het ijzig is – het verbieden om met zomerbanden te gaan rijden…
Trouwens. Vrachtwagens hebben vaak ook winterbanden en hebben een – tot 4x hogere druk (gewicht/kontaktoppervlak) op hun banden en hebben daardoor duidelijk betere grip dan autootjes op zomerbandjes. Dus voor hun kan het vaak iets sneller…
Wat ik niet snap van die mensen die strooi werkzaamheden doen ( weet niet wat voor beroep of hoe het heet maar toch ) , ze mogen een paar keer per jaar strooien en toch lukt het ze niet ! ze strooien te weinig of zelfs niet ! ik zou bij me zelf denken als dat beroep zou beoefenen ” dan mag ik eindelijk een keer dan doe ik het goed ” maar nee hoor.
@ GOD: nou nou, kijk dat bedoel ik nou met stoer petjesvolk.. Ten eerste niet begrijpend kunnen lezen en ten tweede iemand die feiten opnoemt afzeiken..

Wie is er een misselijk ventje: ik die met dit weer verstandig rijdt (an ja, ik heb ook wel fouten gemaakt, maar heb nooit beweerd die niet te maken!), of die knulletjes die oudere mensen ondersteboven jakkeren.

Niet dat ik nou zo’n kilometervreter ben, maar zit wel iedere dag in de auto en als je ziet dat 9 van de 10 ‘beginnende bestuurders’ een petje opheeft èn niet weet hoe die zich moet gedragen, dan zit ik dus niet uit m’n nek te kletsen.

Vind jij het stoer om al slippend langs oude mensen te scheuren en dan die op hun gezicht te meppen? Kijk maar naar de berichten van figuren die tegen een boom geklapt zijn: inderdaad; vaak die jonge knulletjes met een petje op, standaard auto’tje, waarvan ze denken dat het een rallykanon is..

Ik ben zelf ooit in de winter ook wel geslipt, maar dat lag gelukkig niet aan m’n rijden. .
Je moet eerst beter leren lezen en leren een normale (!) reactie te formuleren.
Er is niks mis met doorrijden op de sneeuw, ik ben het gewoon om op sneeuw te rijden en ben dan ook niet echt onder de indruk van wat er momenteel ligt. Ik begrijp tegelijk d
Er is niks mis met doorrijden op de sneeuw, ik ben het sinds jaren gewoon om op sneeuw te rijden en ben dan ook niet echt onder de indruk van wat en hoeveel er momenteel ligt. Ik begrijp tegelijk dat veel mensen bang zijn en traag rijden, maar rijd dan rechts. En niet in het midden. En zeker niet uiterst links. Ook na sneeuwval gelden nog steeds de verkeersregels. En de extra tip: niet om de haverklap op de rem duwen.
Winterbanden: makkelijk om er tegen te zijn, dat kost het minst. Maar blijf dan ook thuis bij dit weer, dat moet de consequentie zijn. En Scandinaviërs rijden zeker niet allemaal met spijkerbanden of kettingen, verre van, men is aan het terugkomen van die spijkerbanden, omdat dit het wegdek ongelooflijk toetakelt in sneeuwvrije periodes. Het gaat om “kunnen rijden” in die omstandigheden en velen hebben weinig technische en specifieke rijvaardigheid, hoe je dat aanpakt, dat weet ik niet.
Sorry voor de dubbelpost. :-S
Gisteren vanuit limburg naar noord-holland gereden met standaard bandjes en zonder alle nieuwerwetse electronica zoals abs.
Deed er 5 uur over, maar het is te doen :)
80 is haalbaar ;)
@Panamera: 150 ook wel, alleen is de kans op een slippertje dan erg groot… ;)
Als student heb ik niet echt geld over om winterbanden te kopen maar des te meer plezier had ik in mijn Toyota celica uit 1990.(ben zelf ook van bouwjaar 1990):P
Beetje glijden natuurlijk hier en daar maar zolang je goed anticipeerd is er niks aan de hand.
Heb menig audi en bmw langs de kant zien staan, en als ik zag wat er in zat dan waren het vaak nog mensen tussen de 30 en 60 jaar oud, die hebben toch echt wel wat meer rijervaring als ik dacht ik zo.
En ik er rustig langop r(gl)ijden met me (bijna) profielloze 195/50r15 bandjes.
Stomme Hollanders , strooi dan zout op de weg .
@Ikke:

Shut up met je stomme Hollanders, als het aan de Nederlandse burger lag was er allang eerder en meer gestrooid!
Ze moeten helemaal niet strooien: Vies zout tast auto en velg aan en bij gestrooid wegdek krijgen de mensen weer meer zelfvertouwen waardoor er weer ongelukken gebeuren, snappie??
Een Jeep Grand Cherokee met winterbanden.
Kun je gewoon rijden, zit nergens vast en glijdt niet weg.
kmoet zeggen dat men E90 op zomerbanden het moeilijk heeft gehad, soms was electronica uit & 3de versnelling enige mogelijkheid. Nuja, ben er toch een suv mee gepasseerd die niet meer verder kon (een koreaanse, dus wellicht FWD, maar toch..)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).