Sneeuw in Holland, een overzicht

Auteur: , 78 Reacties

Chaos on the road. Want gans Nederland is sneeuwwit geworden. Waar in andere landen ferm wordt doorgereden bij zulke winterse omstandigheden, staat ons land compleet stil en vast of gaan we niet harder dan 40.

Vandaag
Op de snelwegen en provinciale wegen zijn vandaag ongeveer 500 ongelukken gebeurd. Veelal blikschade, maar bij één geval liep het minder goed af. Sneeuwduinen zorgden ervoor dat het zicht nog eens extra belemmerd werd op veel plaatsen. Vanochtend waren er al diverse weeralarmen afgegeven, vanmiddag kwam ook Rijkswaterstaat met een VERKEERSALARM. Inmiddels zijn zowel het weeralarm als het verkeersalarm ingetrokken. Maar het blijft oppassen geblazen volgens de ANWB.

Uiteraard liet de NS het afweten en staan grote stations als Utrecht C.S. nog steeds vol met verkleumde reizigers, iets waar de Taxi-maffia handig op inspeelt. Waar een ritje van Utrecht naar Schiphol normaal €55 kost, worden er nu bedragen gerekend van ongeveer 200 euro. Vraag en aanbod, ook taxi’s kunnen het. Gelukkig betekende de sneeuwval voor autofanaten met RWD vooral veel lol (check Alwood gaan). Andere FWD-auto’s hadden nog wel eens moeite met wegkomen (deel 1, deel 2).

Morgen
Vanacht gaat het vriezen. Oftewel: morgen is het spekglad. Vanwege de kerstvakantie zal het wel wat minder druk zijn op de weg. Wie zijn auto nu nog steeds niet winterklaar heeft doet er goed aan wat van onze tips op te volgen. Want vanwege sneeuwjacht komt zo’n beetje elke opening vol te zitten met sneeuw. Zelf onderweg het nodige meegemaakt? De comments staan open voor uw relaas. En succes morgen, mocht u dan de weg op gaan.

UPDATE: Alfist Wassenaar brengt ons alvast Een Witte Kerstgroet!78 reacties

Het is bijna vakantie in Italie, net voor de vakantie hebben ze nog een voordeelactie, kijken HIER!
@ ricardo:

geen top gear aan het kijken?
@Bosnia_love: Nee, bloggen gaat uiteraard voor ;) Gelukkig is ‘ie rond middernacht via verschillende kanalen downloadbaar.
@Ricardo: waar dan :shock: ik heb het ook gemist mijn broertje was tv aan het kijken -____-
Kwam van schiphol heb er 3 uur over gedaaan naar rotterdam, met een snelheid gemiddeld van 30 km per uur. Op een gegeven moment zat ik vast op de snelweg aangezien ik een mercedes heb met achterwielaandrijving. Fucking ziek gewoon.
@shitman: wie gaat er dan ook de weg op? ;)
tja moete ze maar thuis blijve die reizigers.
die taximaffia
gou even een hoop geld eraan verdienen.
hahahaha
-edit: check, is inmiddels gefixt-
OT: Morgenochtend zal wel weer een bende worden. Ben blij dat ik vakantie heb! lekker met mn snowboard van de dijk hiero :p
ja hier aan de dijk ook!
who needs zwitserland? hier ken je ook skien.
:p:p:p
Fijn, ik ga morgenochtend verhuizen…
Hmm beetje met de bmw op een verlaten parking gaan sleeën.
Dat was fun! En rijden in de sneeuw met een RWD is zoo zalig (zolang je niet vast zit natuurlijk:p) Maar dan nog! ik rijd graag vast voor zoveel plezier!
@ Bosnia

Is toch boring nu!

Waar blijft autoblog nu met een lekker sneeuw drift filmpje!???????
@Karel: check de link van alwood in het artikel ;)
@opelsintra, the pirate bay of mininova punt org
@zlinx: Mijn held :D ik kon ze op die torrent website waar ik altijd kijk niet vinden :S isohunt punt com
lekker driften
waarin andere landen landen ferm word doorgereden?

Landen 2x ?

Tis niet echt lekker weer.
Net met de zomerbanden (225/40R18) de weg opgeweest…. HEERLIJK!!! Okay ik heb een A4 Quattro dat maakt het leven toch een stuk aangenamer :)
Je ziet het 500’tje bijna niet meer staan :O
Lekker met de S5 spelen hihi :P :D
Vandaag in Maastricht geweest en door een Ford Ka gezien die aan het slippen was alsof hij RWD had ik was mij natuurlijk ziek aant lachen en de man achter het stuur wss in zijn broek aan het pissen van de schrik.
Was echt een hilarisch zicht ookal was het levensgevaarlijk.
Geen problemen voor mijn Impreza, integendeel zelfs. :D
Hé, zo’n foto als hierboven heb ik ook nog wel!

http://img689.imageshack.us/img689/796/fotos0028.jpg

;)

Voor de rest heb ik mijn verhaal al gedaan bij het ’40’ topic, dus ik houd mijn mond.
Oprit van het tankstation naar de provinciale weg loopt ietsjes op en er lag een bult sneeuw.
Gevolg: 3 mensen die achter een 5-serie stonden te drukken om te proberen dat ding de weg op te krijgen. Als ik de velgen zo zag vermoed ik dat hij ook nog op de zomerbandjes stond.
Blijft toch leuk om te zien hoe mensen vast staan, totdat het je zelf overkomt uiteraard.
Net lekker wezen buiten spelen met een Corsa, lekker op een verlaten en onbestrooid industrieterrein met lange flauwe bochten. Kan hele lange drifts maken op de handrem! We hadden helaas geen camera bij ons. Wel grappig dat ik volgens mn auto 120km/u in zn 2 rijd zonder een meter vooruit te komen :P
dolle pret met de rav4 gehad. ook wat doorgangen door sneeuwduinen gemaakt vanmorgen. erg tof om door een meter stuifsneeuw te beuken..
Moest mijn ESP uitzetten om enigszins vooruit te komen!!!
Dus Scandinaviers rijden met dit weer 100km/u? Ik ben vaak voor zaken in Finland geweest en met zulk weer heb ik zelden meegemaakt dat er harder dan 60 werd gereden.
Foutje in de tekst: vanacht moet vannacht zijn ;).

In het oosten ligt nu ook een fatsoenlijke laag sneeuw, het was stervenskoud vannacht!
Net retourtje schiphol vanuit de veluwe… A2 tussen de A9 en A12 ijsbaan en lekker vastgevroren bandensporen… JOLLY FUN! NOT !!!! En ja ik heb A-merk winterbanden :P
Ik blijf erbij, wat een ongelovelijke vertoning zet NL weer hiermee neer, of we het nou gewend zijn of niet.
@HDM

Helemaal mee eens, Nederland staat volledig op z’n kop door de sneeuwval. Ook wel begrijpelijk omdat we niet vaak zoveel sneeuw hebben, laten we hopen op een witte kerst :).
Hahaha, goed gelachen vandaag, die sukkels met hun zogezegde premium BMW’tjes stonden ter plaatste te trappelen terwijl het gepeupel met hun FWD pauperbakken/arbeidersauto’s lekker doorreden.
Ik vind net dit videotje, http://www.autoblog.com/2009/12/20/behold-the-power-of-subaru-wrx-sti-tows-semi-out-of-snow/

Hier in Dublin is het alleen erg koud, sneew had misschien wel leuk geweest
@Bobby Orlando , kan net zelfde zeggen, ik zag mensen (onervaren) sukkelen met FWD tegenover de premium bmws die met gemak konden rijden (als je premium koopt , koop je meestal ook premium banden)
en de mensen met hun premium BMW X5s konden ook met gemak rijden :)
tegenover de non-premium hyundai tuscons met 2WD(pauperbakken/arbeidersauto’s)
Ach, FWD, RWD, het ligt meer aan de kunsten van de bestuurder, ik reed net op een besneeuwde 60km weg waar ik een “petje” met een E36 inhaalde omdat ie 35 reed en ik reed in m’n E30..
@bmw-e30-7bh: Komt omdat de E30 een betere auto is :D
@Jozi:
Dat is idd waar 8)
Typisch voor de premium RWD gehersenspoelden, als de auto bagger blijkt te zijn ligt de fout bij de chauffeur.
Ik had het anders aardig naar mijn zin in m’n saxo vtr
vandaag lekker vanuit de achterhoek naar schiphol en terug gereden met mijn 255/40-18 winterbanden op glimmend lichtmetaal (en achterwiel aandrijving)…heb vele kruipende prutsers aan de kant mogen knipperen…het lijkt wel alsof de grootste angsthazen met de gladste zomerbanden rondrijden – loosers!

greetingz,
@steve: je bent blijkbaar trots op jouw laag bij de grondse agressieve rijstijl, loser!!
Taxi-maffia? Wees blij dat er uberhaupt nog een servicedienst is die niet loopt te mekkeren over bevroren wissels, of die ondanks weeralarm en verkeersalarm je nog naar het vliegveld wil brengen over spekgladde wegen waar ze ongeveer de helft van de normale snelheid kunnen rijden.

Ik moest naar Rotterdam van Leiden en betaalde 90 euro terwijl de meter 80 aangaf. Het was meer dan een uur rijden over wegen waar geen zout lag.

Ik heb respect voor taxis en de chauffeurs verdienen meer dan de schofterige toon van dit artikel.

Als je dan zo graag wil aanvallen doe het dan tegen de treinmaffia, de NS, die op de radio zitten te grienen dat ‘dit weer niet normaal is voor Nederland’, en ondertussen de prijzen elk jaar met 10 procent omhoog gooit. Schandalig geklungel. Amateurs. Schooljongens.
Ik vertrek morgenochtend,(dinsdag dus), om 04.00 uur, met m’n Volvo 960 (RWD dus), met spiksplinternieuwe Vredenstein Snowtrac 2 winterbanden naar m’n al 25 jaar geliefde wintervakantieadres in het Beierse Woud.
Ik verwacht op de A3 in Duitsland, zoals altijd, weer troubels rond Keulen, Seligenstadt/Aschaffenburg, Würzburg en Nürnberg.
Maar ik heb de tijd en weet al meer dan 25 jaar, hoe je je reisdoel kunt bereiken, wanneer je goed uigerust op tijd vertrekt en je weet aan te passen. En hoe je kunt genieten van alle landgenoten, die vinden, dat mensen, die ook weten te genieten van hun vakantiereis, moet overtreffen door aan te tonen, dat je als vlaklandtiroler alle natuurwetten kunt overtreden, omdat je ESP, quatro, ABS, syfilis en gonorroe aan boord hebt.
Ik meen het, wanneer ik zeg, dat ik iedereen een fantastische Kerstvakantie gun, maar voor sommige gele nummerplaten moet ik helaas de gevolgen van hun arrogantie minder aangenaam laten aflopen. Niet dat ik ze letsel wil laten oplopen, maar een flinke waarschuwing, zoals een enorm schrikeffect, jha! dat gun ik ze wel!
Wees je ervan bewust, dat het verkeer geen spelletje is. Rij bewust, met het doel zonder schade aan te willen komen. Houdt afstand, pas je snelheid aan en vergeet, dat je op tijd MOET zijn!
Fijne Kerstdagen allemaal en een spetterende jaarwisseling, zonder (letsel)schade!
@9000cse: mijn gedachte na het lezen van enkele comments hierboven…
wat een vreselijk velgen zitten er onder die Abarth 500
Het was goed te doen vanmorgen, zelfs een kwartier sneller op het werk dan normaal omdat er geen file stond bij de aansluiting A2/A73. Glad was het alleen in mijn eigen straat en de straat waar het bedrijf ligt.
Ik heb me wel geërgerd aan mensen die denken dat het met een beetje sneeuw ineens wel acceptabel is om ver- en breedstralers aan te hebben. Het verblindt nog steeds je tegenliggers!
vanmorgen was het iets minder goed te doen dan gisteravond (hier en daar toch een beetje ijzel) maar snelheden van 60 Kmh waren tocht wel te halen op B-wegen

Op mijn stagen zij nu de meeste parkeerplaatsen toch leeg dus even mijn handtekening er ook neer gezet
Gisterennamiddag teruggekomen uit Aken, dat liep toch aan een 110 à 120 tot in Gent. Voorzichtigheid, ok, maar als je ziet wat er je rond deze tijd van het jaar om de oren vliegt in Finland (en óók op winterbanden, niet alleen op spijkerbanden), dan besef je dat er hier lokaal gewoon heel veel onwennigheid bijzit als het over rijden op sneeuw gaat.
En by the way: doe die f*cking lichten aan van je auto. Met tegenlicht in je ogen (lage zon) is de auto voor je gewoon heel moeilijk te zien. Je achtermistlicht is echt geen overbodige luxe op zo’n moment.
@Wimbers: Lachu als in zo’n sneeuwduin een amsterdammertje staat . :)
Hoog tijd voor subsidie op 4×4 SUV’s! ;)
lang leven de quattro onze a6 3.0 TFSI uit 2008 ree gewoon de straat uit zonder problemen maar onze audi A3 2.0 TDI die slipte al door de 1ste bocht om over de vw golf van de buurman maar te zwijgen
@etiennecor:

Je bedoelt: papa’s a6…. en mama’s a3….


Mag ik je verder wel complimenteren met je beheersing van het Nederlands? Voor een 11-jarige is het echt bijzonder netjes, zo weinig fouten! De meester zal trots op je zijn.
Ze kennen hiet het verschil nog niet tussen winterbanden en sneeuwbanden, triestig boeltje.
Van mij mag die sneeuw weer snel weg zijn.
@Rob USA:
die zijn er niet veel op texel..
@ DM : zo agressief, het kan toch dat hij zelf een A6 heeft en het vrouwtje een A3 ?

verder nix dan lof voor quattro :)
@bartholomeo: denk je dat echt? Echt? Nou dan :)! Je kunt me overigens zeker betichten van een beetje sarcasme, maar toch geen agressie.
Niet te filemn, RWD en geen winterbanden. Dan ben je wel een enorme sukkel om dan nog de weg op te willen als het heeft gesneeuwd :-(
Was vandaag weer rampig.. Op de snelweg net 60km/h kunnen rijden.(harder was niet verantwoord)
Verder viel het me op dat er bizar veel mensen hun lichten gewoon uithebben tijdens het rijden. Linke soep als je het mij vraagt. In de zomer op klaarlichte dag.. Okay, no problem maar nu is dat echt nodig wil je niet achter op elkaar klappen met dit slechte weer.

En ja, RWD = overduidelijk meer lol. :)
@Bobby Orlando:

“Typisch voor de premium RWD gehersenspoelden, als de auto bagger blijkt te zijn ligt de fout bij de chauffeur.”

Kap aub eens met dat eeuwige gemopper.. Jaloers omdat je zelf een auto met FWD hebt? :?
@Benz..: neen, blij dat ik niet met een “premium” BMW collectief de weg blokkeer.
Ik rijd zelf een BMW op dit moment. Maar met mijn dunlop winterbanden heb ik nergens last van. De auto is prima te controleren.
Bovendien woon ik op dit moment in de Oostenrijkse Alpen, waar dit soort sneeuwhoeveelheden dagelijks uit de lucht vallen en hier hoor ik ook niemand mekkeren en gaat alles gewoon door.
Toch wel zielig eigenlijk dat een beetje sneeuw een heel land kan ontregelen. Waarom niet gewoon een winterbandenplicht van half november t/m eind februari. Kan iedereen gewoon doorrijden en zijn er geen problemen.
@Bobby Orlando: Ach ach, moest je soms 3 kwartier wachten tot ze weer konden wegrijden?
@Bobby_Orlando , jammer dat jij geen BMW hebt, in de zomer veel fun met je FWDtje.. en als ze vast zitten of niet , ze zien er altijd beter uit dan non-premium wagens
@KaCh1ng: jij bent weer zo eentje die veel belang hecht aan uiterlijk vertoon?
@Susp1cious: Hier zijn we qua barre weersomstandigheden weinig tot niets gewend. In Rusland of elders lachen ze hierom..
Haha net nieuwe banden besteld… Bridgestone Potenza’s… denk dat ik me auto nog maar even laat staan :D
@MRStephan:

Lijkt mij erg verstandig. ;)
Ging vandaag niet al te goed met me 2wd op zomerbanden, moest alleen vaak in ze 2 wegtrekken om niet al te veel te spinnen maar het ergste was dat ik in Amsterdam Zuid-oost hier omhoog moest : ( zie zomerfoto )
http://maps.google.nl/maps?q=montfoorthof%20amsterdam&oe=utf-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=nl&tab=wl

Omlaag ging prima in ze 1 alleen omhoog was een drama aangezien er 0.0 gestrooid was, verschillende auto’s gaven de moed op en bleven maar thuis en vrachtauto’s kwamen uberhaupt niet omhoog :O
Tipje: als je in de sneeuw wil kunnen rijden met je diesel op zomerbanden dan moet je zeker GEEN Continental Sportcontact2 hebben. Ik stond vanochtend op 5 meter van mijn huis al muurvast en heb de weg schoon moeten maken om de auto weer op de oprit te krijgen… afspraken afgelast, verplicht thuiswerken want de NS is natuurlijk ook geen optie… Leuk sneeuw, maar deze banden onder deze auto is een absolute ramp.
anonieme reageerder
Wat een trieste opmerkingen allemaal; Een beetje sneeuw en Nederland ligt plat…

Alle luchthavens waar sneeuw gevallen is, hebben veel uitval van vluchten.
Veel andere landen hebben ook moeite om het treinverkeer rijdende te houden.
In Moskou stond vanmorgen 1700km!! file.. (door meer sneeuw dan normaal, dus zoals bij ons nu ook)

Het is makkelijk zeiken om zulke dingen te roepen, maar kom dan met ideeen hoe het beter zou kunnen! Moet rijkswaterstaat soms nog meer strooiwagens, schuivers en dergelijke aanschaffen om die ene dag in 5 jaar enigzins de wegen schoon te houden!?

En verplicht winterbanden?? Hier in NL?? Je bent toch zeker niet gek, winterbanden zijn in Nederland driekwart van de tijd dat ze onder de auto liggen minder veilig dan zomerbanden (regen, warmer weer), dus voor die paar keer per jaar sneeuw winterbanden verpichten??
@anonieme reageerder: groot gelijk, zeiken op alles en iedereen is toch zoooo goedkoop.
@Bobby Orlando: Precies.. heel fijn dat je dat nu inziet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).