Meer dan de helft van onze ministers rijdt Audi

Auteur: , 72 Reacties

Indertijd geen dienstauto voor vermogend zakenman en toenmalig LPF-minister Herman Heinsbroek. Hij liet zich altijd in stijl het binnenhof oprijden in zijn eigen Bentley Arnage Red Label. Voor de gemiddelde mininister met een salaris onder de balkenendenorm is dat net een paar bruggetjes te ver. Een Bentley als dienstauto is een beetje lastig uit te leggen aan de belastingbetaler. Maar ministers rijden wel graag premium en dan liefst Audi.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelde op verzoek van het Financiële Dagblad een overzichtje beschikbaar met de dienstauto-voorkeuren van onze ministers. Meer dan de helft, 9 van de 16, rijdt Audi. Onder de Audi rijders wint de A8 het nipt van A6. De zeven minister die geen Audi rijden, rijden in een Lexus 450 (Bos en Rouvoet), een Mercedes E200 (Cramer en Van der Laan), een Volvo S80 (Klink), een Citroën C6 (Verhagen) en tot slot een bepantserde BMW 7-serie voor minister-president Balkenende.

De zwaar bepantserde 760li van Balkie mag hoogstwaarschijnlijk door voor de award van meest vervuilende dienstauto, maar het zou ook de F-label Audi A6 diesel van minister Verburg (Landbouw) kunnen zijn. Minister Cramer van milieuzaken in rijdt in een schone A-label Mercedes E200 op aardgas.

Het overgrote deel van de ministersauto’s zijn staatseigendom en slechts een kwart wordt geleaset. Bij elkaar opgeteld zetten de ministers jaarlijks bijna een miljoen kilometer op de teller van hun dienstauto, gemiddeld 60.605 per minister. Maria van der Hoeven (economische zaken) is met 103.000 kilometer per jaar de grootste kilometervreter. Zij is woonachtig in Zuid-Limburg en bezoekt daarnaast heel veel bedrijven door heel Nederland. (via: fd.nl)72 reacties

de nieuwe 760i, wat een bloedgeile auto zeg !
Donner komt per Peugeot.
en ik een bmw x5 4.4 uit 2004 :D
Verburg van landbouw rijdt sinds oktober 2008 een A8 benzine. En geen A6 diesel zonder roetfilter meer.
uh.. wat voor een lexus 450? GS450H? of een RX450H?
@W!d
Ik neem aan een GS450h dan.
103.000km in een jaar? Dan schrijft ze per 1,5/2 jaar een dienstauto af? Kunnen we niet beter een heli-platform maken en die mensen door de lucht vervoeren? (Ede-Schiphol in een klein kwartier…. dus met wat Heli-poolen en een paar full-time piloten hebben we die mensen sneller op de plek EN besparen we een tiental chauffeurs… en dienstauto’s….
@w0o0dy: helicopters voor ministers, lijkt me geen goed idee. Dat zou de grootheidswaanzin tot ongekende hoogte opstuwen.
@w0o0dy:

Als haar auto staatseigendom is zullen ze ‘m rustig meer dan 2 ton laten lopen denk ik zo;) Niet zo moeilijk ook, een moderne auto kan dat gewoon aan, zeker als je niet 30 jaar doet over die 2 ton(in dat laatste geval gaat ook een moderne auto roesten, en gaat bovendien de elektronica behoorlijk storen vermoedt ik)
@EJS: als ze wel iedere twee jaar vervangen dan praten we per 4 jaar (één kabinetsperiode) over minstens 2,5 miljoen aanschafwaarde en dan nog even 16 chauffeurs fulltime dat is nog eens zo’n bedrag (of meer). Ik denk dat we ze goedkoper en sneller (dus effectiever) per heli kunnen vervoeren. Die heli’s kunnen we ook voor korpsschefs, topambtenaren en het koningshuis gebruiken en dat scheelt veel geld en opstoppingen en politiebegeleiding….

Volgens mij valt hier enorm veel geld te besparen….
@w0o0dy:

Ik weet niet.. heli’s kosten ook een hoop geld, ik vermoedt meer als dat.. Laat staan het gebrek aan een geschikte infrastructuur voor die dingen in Nederland en de relatief kleine afstanden die het zijn binnen Nederland..
@w0o0dy: Jij hebt zeker een punt! Jammer dat de gemiddelde minister daar een beetje dom voor is om dat te zien…


On topic:Dan hebben er 9 toch nog een beetje verstand… de zakkenwassers (oeps kwam eruit voor ik hetzelf door had..)
@w0o0dy: Jij hebt zeker een punt! Jammer dat de gemiddelde minister daar een beetje dom voor is om dat te zien…


On topic:Dan hebben er 9 toch nog een beetje verstand… de zakkenwassers (oeps kwam eruit voor ik hetzelf door had..) :)
Of gewoon één groot kannon neer zetten. Alle ministers in rij laten opstellen en naar bestemming schieten. ^^

Nou snap ik wel dat artikel van Audi en groot willen worden :P
@HDM:

Kon het niet laten HDM maar wat een super reactie heerlijk om zoiets te horen, lekker simpel idee. Geen fratsen dat scheelt;) Ministers als levende kanonskogel door Nl schieten. Zit je in het vliegtuig zie je Wouter Bos voorbij schieten hahahha.
Fijne kerstdagen!
En geen S-klasse, dat verbaast mij…
rijd verburg dan niet op rode diesel?
Maargoed, precies het soort auto voor onze ministers:
fantasieloos, ongeinspireerd, te duur voor de prestaties en het comfort.

Oh, wat was dat een heerlijk inkoppertje, bedankt Dennis!
Structurele fout:

Maar ministers rijden wel graag premium en dan liefst Audi.

Audi is niet premium dus die zin klopt niet;-)
Wat een homo’s
Bah, wat heb ik een hekel aan die lui. En maar roepen hoe vervuilend onze auto’s zijn.
tussen die nederlandse ministers toch nergens eentje die de nederlandse economie steunt door een mitsubishi te kopen. Maar in belgië gebeurt dat ook niet, bijna niemand rijdt Volvo, Opel of Ford. Audi bij ons natuurlijk ook
Ja leuk die ministers die zich LATEN rijden…

Liever die Topgear in Amsterdam kaartjes! ! !
Allemaal inruilen voor een Skoda Superb 1.4 of Greenline zou ik zeggen. Scheelt al gauw zo’n 100.000 euro per jaar. (voor 16 auto’s)

Snel verdient zou ik zeggen en qua ruimte ga je er niet op achteruit.
Nog beter… we laten de piloten van leger/luchtmacht vliegen met burger-uitvoeringen van de leger/luchtmacht toestellen…. kunnen we de piloten hun uren laten maken zonder ze te hoeven inhuren.
Gewoon een Volvo s80 ….en als dat te min is voor meneer de minister dan stel ik de fiets van Plasterk voor.
….en een paar sneeuwstormen om te leren met beide hufterpootje aan de grond te blijven….

Bentley Carnage is het trouwens.
@Bas: hahaha bentley carnage :) Nee sorry bas dat is het niet…
Een Audi premium. Hahahaha. Nee joh. Als je zelf het hardste schreeuwt dat je premium bent, ben je dat juist niet. Audi heeft nog een lange, lange weg te gaan.
@ Wooody,

Een helikopter goedkoper??? Het is nog iets te vroeg om aan de paddo’s te zitten beste wooody.. Een beetje heli kost per jaar alleen al meer aan onderhoud dan de aanschafwaarde van een dikke A8 (108.000 eur). Dan hebben we het nog niet over de aanschafkosten, alleen al van de instrumenten in de cockpit kun je een dikke cayenne kopen, verzekering en brandstof.. Elke 50 of 100 uur moet die kist in onderhoud, wat inhoudt dat je meerdere heli’s moet hebben. De piloten moeten ook een redelijk (lees marktconform) salaris opstrijken, elk jaar/ half jaar getrained worden.. En ook kan een heli op veel plaatsen landen, deur tot deur transport is onmmogelijk en ik zie eerlijk gezecht Jan-Peter niet uit zn dikke EC-135 stappen om vervolgens zijn vouwfietsje uit de bagagecompartment te halen en door de stromende regen naar een congres fietsen. Daarnaast ben je met een heli toch veel afhankelijker van het weer. Beetje slecht weer en je kunt met je chopper alleen nog maar op een vliegveld landen. Misschien alleen een goed idee voor als er een paar centimeter sneeuw ligt en het land ligt plat.. Wooody, ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van het feit dat het geen beste keus zou zijn…
Als premium staat voor het aantal ministers die die auto rijdt, dan is Audi premium ja….maar even simpel gezegd, een S-klasse of 7-serie heeft toch nèt dat stukje meer te bieden. Vooral de huidige S-klasse is super.
Ik steun het voorstel tot het verplicht rijden van de Skoda Superb 1.4 (en dan niet tjoenen hè, dát mag immers niet meer van Jannes-Keeskes de Jagertjes….)
Vier nullen voorop en ééntje op de achterbank.
Als minister met een voorbeeld functie moet je natuurlijk degelijkheid en vertrouwen uitstralen, de keuze voor een Audi is dan natuurlijk snel gemaakt.
GezondVerstand
Waarom zit er zoveel verschil in die auto’s. Wie het arrogantst is mag de duurste auto rijden?
Een S80 en een A8 scheelt een dikke 40 mille (A8 is 2x zo duur) of je moet de duurste S80 naast de goedkoopste A8 zetten dan scheelt het maar 10 mille.
Maar onze ministers zelf stralen uit zichzelf al min nul komma nul uit, dus waarom de moeite doen meer te lijken dan je bent?

Als ze nou allemaal IQ’s of smarts gaan rijden, passen met wat proppen alle mininsterauto’s onder de afdakjes van het Binnenhof :P
Maar ministers rijden wel graag premium en dan liefst Audi.

Sinds wannneer is audi premium. Dat mochten ze willen bij audi.
Ja hoor als minister zelf in grote vervuilende auto’s blijven rijden en ter vervuilingscompensatie ons bevolking in kleine slome schone auto’s duwen!

En daarnaast proberen die PvdA-ratten ook nog de inkomstenbelasting op te schroeven naar 60% (Anders kunnen ze die auto’s zeker niet meer blijven rijden :? )

Wanneer zijn de kabinetsverkiezingen???
@TomWolsf: er is toch ook een audi fabriek in Belgie? Vorst met name…

Verstandige keuze mi. kwaliteit voor minder geld dan bij de concurrenten…
Iedereen is weer lekker kleinzielig bezig zeg :,)
Die mensen moeten van hot naar her gereden worden en onder weg vaak ook nog werken, zouden jullie dat graag in een Micra willen doen?
Van mij mogen ze allemaal een S/7/A8 hebben. Die dingen zijn echt niet zo duur, ze betalen geen belastingen en ze krijgen van de fabrikanten enorme korting, in Duitsland krijt de overheid 50% korting, dus hier zal er ook aardig wat af gaan.
Verder lijkt me Wilders de grootste vervuiler met z’n gepaneerde X5 escortes.
@FelixF: helemaal mee eens. Achterin moeten ze gewoon de ruimte en comfort hebben en aangezien ze een hoge functie in ons land hebben is het ook logisch dat ze een dure auto rijden. Als je zelf bv een goed lopend bedrijf hebt ga je ook niet in een iQ rondrijden ;)
De A8 schijnt te verkrijgen te zijn op vertoon van een doktersverklaring: rugklachten. Was het leven altijd maar zo makkelijk…
wat is nou de definitie van premium ?

de catalogus prijs ?
audi premium??? JA, behalve voor de mensen die hem niet kunnen betalen en voor BMW rijders.
@dw

Premium is een woord dat ooit is verzonnen door heel erg slimme marketingmensen. Een loos begrip maar prijzen kunnen flink worden opgeschroefd.
Misschien nog wel opvallender is de trend dat topambtenaren hun Volvo S80 vaak inruilen voor een Audi A6:

http://www.quotenet.nl/quoto/politieke-barometer-audi-wint-36-procent.php
Maria van der Hoeven zit met meer dan 100k km dus minstens haar halve leven in een auto, en wat voor één.

Dinsdag 29 september 2009: “Elektrische dienstauto voor Van der Hoeven

(Novum) – Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) laat zich het komende halfjaar rondrijden in een elektrische dienstauto. De bewindsvrouw presenteerde dinsdagochtend haar nieuwe Toyota Prius Plug in Hybride. Het is de eerste elektrische dienstauto van het rijk.

De auto wordt door de bewindslieden en ambtelijke top van Economische Zaken gebruikt voor vervoer in de stad. De auto wordt gebruikt voor korte ritten. “Doordat de auto in de stad volledig elektrisch rijdt, is er geen uitstoot meer van CO2 en fijnstof”, laat het departement weten.

Wanneer de accu leeg is, kan de auto weer worden opgeladen via het stopcontact. De komende zes maanden wordt de auto getest en wordt bekeken of dergelijke auto’s worden aangeschaft.”

Dat zou ik nou echt niet kunnen. Respect!
Als ik zo ’s ochtends in de spits/file om me heen kijk, merk ik dat Audi-rijders de meest asociale weggebruikers zijn, dus dat klopt dan wel weer.
Balkenende heeft geen keuze: hij moet in die gepanserde BMW worden vervoerd om het zo te zeggen. Dat is protocol voor de minister president.
De rest heeft een budget waarbinnen een auto kan worden uitgekozen. Dat een Audi populair is snap ik wel: kan je makkelijk 4 ton mee rijden, ze worden vast ook goed onderhouden. Gewoon een goede investering.
Saaie mensen rijden eenmaal saaie autos
@ Woestijnridder
Wij hebben meerdere BMW’s gehad, en die hebben het altijd goed gedaan en weinig aan onderhoud nodig gehad.
Dus: Allemaal een 760Li of een 730d
Niemand toevallig de Autoweek gelezen? Met het onderzoek naar de slechtste wagens van 2008. Premium zoals altijd!
Ik kan niet anders concluderen dan dat Verhagen de beste smaak heeft!
Meer dan de helft heeft ook een chauffeur. Heb ik zomaar onderzoek naar gedaan.
Ministers in een helikopter? Nou, dan krijgen de files helemaal nooit meer prioriteit.
rechter voorstoel eruit en gewoon op de achterbank van een twingo vooral dit linkse kabinet moet hun plaats weten
NL ministers hebben smaak ;D
En geen last van files! Balkie komt elke dag obv. een paar dikke Landcruisers met zwaailichten over de vluchtstrook van de A13 cruisen. Zo voorbij de file veroorzaakt door 30 jaar infrastructuur-wanbeleid van hem en zijn voorgangers.
ik zie meer mercedes benz hoor!?
Saaie boel daar bij de ministers ja, gelukkig rijd er iemand nog C6 maar de Superb moet worden verplicht hoor!
Wat een heerlijke reacties weer hierboven! Het kan niet deugen of het stinkt wel weer! Afgunst of een verantwoordelijkheidsniveau, dat niet verder reikt dan de controle over de bandenspanning van de vierdehands Koreaan.
Jongens! Waar hebben we het hier nou over? Wij behoren tot de rijkste landen ter wereld! Ja, ook nu nog in de grootste financiële crisis, die de meesten van ons zich ooit zullen weten te herinneren. En zouden de politiek verantwoordelijken, nota bene door jullie zelf gekozen!, dan moeten rondrijden in een Nissan Micra? Nee! Dan in je handen klappen voor een minister, die al zoveel geld had, dat hij als dienstwagen gemakkelijk een Bentley kon rijden, maar zich van jouw lot geen sodeju aantrok! Dat zijn pas kerels, hè! Weet je wat? Zielepoten zijn het, die hun nieuwe rijkdom illustreren, door in een auto te gaan rijden, die aanzien afdwingt bij mensen, die daar gevoelig voor zijn. Macht laat zich niet in PK’s of KW’s uitdrukken. Wanneer je volksvertegenwoordiger bent heb je een verantwoording te dragen en die verdient het respect, dat de mensen, die hem gekozen hebben,vertegenwoordigd!. Niet méér, maar zeker niet minder! En mensen, die dat niet begrijpen, verdienen absoluut geen democratie. Die verdienen Noord-Korea!
@9000cse:
bijzonder verhaaltje van je ..
eerst de afschuw vermelden over de afgunst als ministers in een dienst-Audi rijden ..
en daarna je eigen afgunst omdat iemand prive een Bentley rijdt ..

ik geloof niet dat je begrijpt wat democratie is ..
en dat Noord-Korea verdien je als geen ander ..
Overigens vind ik het idee dat iedereen in een Superb moet gaan rijden daar geen gek idee. Snapte al bij de eerste Superb ook niet waarom dat niet werd gedaan. Zelfde geldt voor taxi-chaffeurs..
die auto,s ansich zijn de kosten niet ..
chauffeurs wel .. ministers ook ..

wtf .. 150 ministers voor 16.000.000 inwoners !!
en dan nog die hoogwaardigheids-steuntrekkers van de provincies en deelgemeentes en heemraadschappen enz enz..
Noord-Koreaanse toestanden ..

kan zo 14 instanties opnoemen die geld van MIJN stukje nederland op-eisen ..
@lincoln:
denk je nu werkelijk dat elk kamerlid minister is?
@super:
maakt het uit wat er op hun name-tag staat ??
steuntrekkers zijn steuntrekkers ..
en hebben allemaal een auto van “de zaak” ..
@lincoln: En dan te beseffen dat we in dit land een klein bestuurlijk apparaat hebben. Echt niet zo extreem groot. Kijk eens in landen om ons heen…
Als ik minister zou zijn dan doe ik een Mercedes S63 AMG!
Verhagen staat ineens op mijn shortlist voor een voorkeursstem bij de volgende verkiezingen. :twisted: ;)
@Citrofiel: Maar het is en blijft een eikel, een eikel in een zeer mooie auto. Dat dan weer wel…
@toyotaprius: Joking. Heb niets met die hele gast.

@Bob: So? Hij rijdt C6. :mrgreen: En hij toont ook aan dat de C6 gewoon het meest comfortabel is. ;)
@ Citrofiel

Verhagen rijdt C6 om rugklachten.
wat wordt ik ziek van al die mensen die audi zo afkraken,hebben jullie wel eens een audi gereden? zo niet hou dan je waffel.
tuurlijk rijden de meeste ministers een audi omdat ze zo verdomd goed zijn en de afwerking van supperkwaliteit.
en let maar op ze gaan de grootste worden en dat moet ook.
ik rij zelf een a6 en ik ben er supper tevreden mee beter kan niet.
dus aan al die kwallem die audi zo afkraken zou ik zeggen ga eens in een dikke audi rijden en dan kan je oordelen,zo niet hou dan je klep dicht….en bmw en mercedes SUCKS
als ze toch allemaal zo voro mileu zijn kunnen ze toch gewoon allemala een prius gaan rijden,geven ze het goede voorbeeld en niemand kan er wat van zeggen.
Heerlijk typisch Nederlandse reacties weer.

“Als je in NL je hoofd boven het maaiveld uitsteekt”.. En dan doel ik hier op het feit dat ze niet in een gemiddelde NL auto rijden als een Golf of Astra?

Hou toch eens op met die jaloezie altijd in dit land! Al ga je 10 de grens naar Duitsland al over is die jaloezie al mindenr.
Gezien de uren/verantwoordelijkheden/ gevolgen van het in de publiciteit staan tegenover een relatief laag inkomen. Van mij verdienen ze die auto absoluut. En Mart(w)in… een Prius? Net als Mw Halsema zeker die thuis een vieze oude Benz heeft staan die meer vervuilt dan 4 ministerauto’s bij elkaar…

Laat iedereen toch eens wat meer in haar waarde vooraleer meteen af te schieten…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).