Rijtest & minivideo: Volvo V50 T5 R-design

Auteur: , 47 Reacties

“My first duurtester.” Of iets dergelijks, in ieder geval reed ik iets langer in de Zweed dan normaal tijdens een rijtest.

Hoe langer je rijdt hoe meer je je kunt ergeren aan de kleine foutjes. Of je raakt juist steeds verder onder de indruk van een auto. Of wellicht juist een combinatie van deze twee. Geen enkele auto is tenslotte perfect of dramatisch slecht. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de V50 T5 viel niet door de mand, hoewel er wel een paar verbeterpunten zijn.

High- en lowlight van de V50 waren de aandrijflijn. De T5 herbergt de fabuleuze geblazen vijfcilinder van Volvo in het vooronder. Wat een heerlijk blok, soepel, krachtig en gezegend met een heerlijke sound. Die had er in V50 T5 wel wat meer mogen uitspringen, het roffeltje is nog ietwat gedempt. In die zin kan ik me levendig voorstellen dat Volvo liefhebbers staan te springen dat Volvo toch weer R-modellen bouwt met een iets ruiger randje. Toch is dat niet het kritiekpunt: die eer valt de automatische versnellingsbak Geartronic ten deel. Om niet te hoeven koppelen en schakelen is heerlijk tijdens druk verkeer, maar het ontneemt je wel iets van de controle over de auto. De Geartronic bak is op sommige momenten net niet bij de les. Daar heb je in wat meer mate last van omdat Volvo geen flippers biedt om zelf te schakelen. Met de pook in de manuele stand kan het wel, maar dat blijft een wat omslachtige methode.

Volvo V50 T5 R-design

Met een top van 235 km/u en een sprint naar de 100 in 7,3 seconden valt er verder weinig te klagen over de aandrijflijn. De 230 pk en 320 nm laten de voorwielen aardig werken, maar het blijft onder controle. Optioneel biedt Volvo ook nog vierwielaandrijving aan, waarmee vermogen afleveren aan het wegdek nog makkelijker zal gaan. Overigens is het wel vreemd dat de Focus waarmee de V50 het platform deelt in geen enkele variant met vierwielaandrijving leverbaar is. Misschien kunnen we een ruil voorstellen: Ford het AWD systeem en Volvo de 300 pk sterke variant van de vijfcilinder uit de Focus RS. Daarmee moet Volvo toch een echte R kunnen bouwen. Overigens kwamen er geregeld Focussen verhaal halen, blijkbaar zit het de gemiddelde Ford rijder dwars dat ze zichzelf niet verwend hebben met een net iets mooier en luxer Zweeds blik. En het mooie was dat het natuurlijk geen enkele keer een ST of RS was, zodat ze elke keer heel erg het onderspit mochten delven.

Volvo V50 T5 R-design

Tot die tijd kunnen we wel de optie R-design aanvinken waarmee het uiterlijk een sportieve kuur krijgt. De V50 wordt er zonder twijfel een stuk dikker door: voor-, dakspoiler, diffuser en matchromen spiegelkappen worden aangevuld met 17” lichtmetaal. De op de testauto gemonteerde 18”-ers zijn echter nog een upgrade op het R-design pakket, maar ik zou er mijn knip meteen voor trekken. Wat een gave velgen, maar ik ben dan ook een sucker voor velgen met grote spaken. Binnenin zorgen de blauwe tellerachtergronden, sportstuur, sportpedalen, aluminium inleg en leren bekleding voor een sportieve ambiance.

Volvo V50 T5 R-design

Toch is de V50 T5 R-design vooral toch comfortabel snel, echt een auto om lange afstanden op tempo af te leggen. Stoelen en zitpositie zijn heerlijk, behalve dat het ruimteaanbod niet heel erg overhoudt. Voor mij zou de bestuurdersstoel nog net één tandje verder naar achter mogen kunnen. Verder had ik geen klachten en zelfs de remmen zijn niet in vlammen opgegaan. Blijkbaar rijdt de KLPD een tandje ruiger dan ik. Wel namen we de V50 nog mee op een gezellig tripje door Nederland en daarvan maakten we natuurlijke een korte impressie op video.

Video Volvo V50 T547 reacties

leuk filmpje zoals gewoonlijk!
Waarom als je de auto toch wat langer hebt niet een normale rijtest?:)

Verder natuurlijk heerlijke reisauto voor op de lange afstanden, waar ik nou niet echt koud of warm van wordt..
ik ga toch voor de video van `Wassenaar
Lijkt wel een cross-country qua rij hoogte :P
bandjes net een mm in de kasten, de echte T5 blijft toch een 850 8)
ik vind dat jullie ook eens een rijtest moeten doen met een moderne klassieker.. ;)

think about that.
Ik hou wel van Volvo’s, jullie zijn ook naar de juiste plaats gegaan om hem tot zijn recht te laten komen: bootjes, water,… :P Doet een beetje denken aan de Ocean Race edities.
Alleen, geen 5 cil turbo-roffel? :o Laatste keer dat ik een T5 hoorde, ronkte hij erg mooi hoor. Maar het is me ook opgevallen dat deze R-Design geen R-style uitlaten heeft?
@Wouter, jij kunt je ergeren aan die kleine foutjes. Irriteren doen ze jou.
-edit: dank u, is inmiddels aangepast-
Schakelen met de hand is omslachtig, misschien is de DAF 33 iets voor Wouter, heeft een mooie luchtgekoelde boxer-roffel en RWD, als de bretellen tenminste niet kapot zijn.
@Bobby_Orlando: Misschien omslachtig, maar het rijden wordt daardoor net even wat meer beleefd. Het is een maar net waar je eigen voorkeur ligt.
Oh en de bak: Geartronic is idd geen fijne bak om sportief mee te rijden, maar Volvo heeft dit onlangs opgelost met hun eigen DSG-bak: Powershift. Zoals een bak met dubbele koppeling doet verwachten, schakelt deze vliegensvlug maar helaas was hij dus niet present op jullie V50.
Jepz, vlaatje moet het toch een beetje opnemen voor één van zijn favoriete merken? :P
Edit dit even:

Toch is dat niet het kritiekpunt: die eer valt de automatische versnellingsbak Geatronic ten deel.

Geatronic moey vast en zeker GeaRtronic zijn. later in de tekst staat het wel zo namelijk.
-edit: check-
Tot die tijd kunnen we wel de optie R-design als aanvinken waarmee het uiterlijk een sportieve kuur krijgt.
-edit: check-
Ik had de keus tussen V50 en een Focus. Dan ben ik toch blijer met mijn Focus, ruimer, soepeler en een lagere bijtelling.
Zo! Zomaar 2 doode vissen het water in gooien, daar gaan kamervragen vallen!
Echt grappig filmje!
lekker visje happen onder de brienenoordbrug brug in rotterdam wouter?
Waarom zijn de rijtesten niet wat langer? Veel hebben we nu niet van deze auto geleerd hé
@Mijzelf.
Doode, wasda? het is toch echt dode.
Als stagiair verkoper bij volvo weet ik wel dat de powershift transmissie niet leverbaar is op de 5cilinders. gelukkig is de T5 er ook in handbak, dat zal m zn kritiek hebben ontnomen;)

toch wel n erg dik aangeklede V50
@LQDI:
Heb ik ook gelezen, maar ooit zal hij toch op alle modellen verkrijgbaar zijn?
sebastianchubasco
en wat mag deze unit kosten? dicht bij de 50? oftewel focus rs prijs?
leuke wagen, alleen jammer dat je (in een station!) alleen ruimte op de achterbank overhebt voor kleuters en familieleden met geamputeerde benen.

of moet dat zonder geamputeerde benen zijn?
Leuk bakje! Ik vind het echt tof dat je zowel de T5 als de D5 kan krijgen in die compacte V50.

Wel een kanttekening: als je meerdere weken met een auto hebt gereden, dan moet er toch wel wat meer over te vertellen vallen? Ik denk maar aan de stoelen, de binnenruimte, de geluidsinstallatie, het verbruik, de prijs, het weggedrag in bochten…
Lekker droog stukje met die vis. :P Grappig filmpje weer! :D
rijtest was zoals meestal weer veels te kort.
Jullie doen net of jullie druk zijn.
Beetje korte rij test, maar deze V50 is toch wel mooi. Maar ik ga mee wat Bosnia_love zegt, alleen wie wilt er jullie een moderne klassieker uitlenen? ;)

Verder Urk, zal er geen woorden al vuil maken. Woon er tegen over.. Is al erg genoeg.
Korte maar leuke rij test.. dat moest er staan, alleen dacht mijn keyboard er anders over..
Ik krijg bij zowel het filmpje als de test het idee dat het zo snel mogelijk gedaan is. Ik lees vrijwel niks over de automaat zelf (in het filmpje!) hoe het reageert e.d. Hoe de besturing is, hoe strak ie op de weg ligt enz.. uitrusting wordt verder ook niet besproken (afgezien van het uiterlijk).. magere test dit!
Iets minder snel maar zelfde prijs maar dan krijg je iig geen C-segment auto voor de prijs van een D-segment auto: Opel Insignia Sports Tourer 2.0 Turbo 4×4 Cosmo en een heel stuk luxer: Honda Accord Tourer 2.4i Executive. Ik zou het wel weten..

http://www.autotrack.nl/car-img/of02/s072/of02_0006583972.jpg
geweldige test .. nu weet ik alles van de Volvo T5 ..
oh ja, het is een minivideo…
dit is ZOO’n gave auto!! werk ook bij een volvo dealer en ben het 100% met jullie eens over de geartronic! das idd jammer bij die auto maar verder! super! (alleen deze staat wel hoog op de wielen zeg!)
@Wouter: Wat een ondankbare baan eigenlijk – in een V50 helemaal naar Urk of al places en dan nog voor de camera een visje happen die je eigenlijk niet lust.
Alles monteren en dan na 3,5 uur 30 “hele” reacties.
Terwijl het topic hierna ” Wat koop je voor 50.000 ”
110 reacties binnen 45 min. :)

P.S. Schade door burn outs ? Je zal wel heel lullig tegen een paaltje zijn aangegleden. :)
Leuk kort en weinig informatief filmpje, hier thuis hebben ”we” een V70 t5 in R-design trim. maar stiekem vind ik deze V50 net even wat sportiever ogen. V70 is dan ook wel echt een boot van een auto :P

en die 5 cilinder roffel terug krijgen is opzich niet zoveel werk. Heico sportuitlaat,inlaat en chip en voilá daar is je roffel :P
Sorry 150 binnen het uur. :)
Zegtie nou d5? anyway… zeker nette auto, velgen zijn echt mooi en de spoiler doet het hem…. automaatpook ziet er trouwens cheap ass uit (niet te zien in de beelden) handbak is beter inderdaad
Niet ècht een hebbedingetje….met wat sneue Pk’s aan boord, een voorwieler, hondebakversie…nope, dit zal ‘m nooit gaan worden in mijn korte aardse bestaan…
Moet hier niet Advertorial bijstaan, beetje Opel Astra niveau.

Oja, heeft wouter Gek op Wielen gezien ofzo? Hij lijkt wel de nieuwe Bavo Galama…..
teweinig motorgeluid in dit filmpje, je moet hem toch minstens 1 keer goed kunnen beluisteren zonder plotse volumetoename van de achtergrondmuziek
Urk was niks, probeer Volendam eens !
De T5 die Volvo nu levert in de V50 en S40 is minder krachtig dan die die vroeger in de S60/V70 lag. Die had 260 pk, plus de turbo kwam er pas ruim boven de 2500 rpm echt bij. Deze ‘maar’ 230, maar wel eerder al veel koppel.

De echte R-modellen zijn toch net een stukje ruiger inderdaad. Vooral de advanced-instelling op de nieuwste serie R’en: gaspedaalrespons wordt dan echt on-Volvo-achtig snel, het stuur reageert directer (+ minder ver draaien voor zelfde indraaieffect!), de turbodruk wordt hoger opgevoerd (iets meer turbolag maar meer koppel zodra de druk is opgebouwd) en de vering wordt extreem hard (in sommige sportauto’s is de vering standaard zachter). Ook is het motorgeluid van een echte R toch duidelijk ruiger… en vooral met dit koude weer komt een R echt tot z’n recht (meer zuurstof per volume bij lage temperaturen!) …

Hier een filmpje waar je een beetje een indruk krijgt:
Review Tiff Needell Fifth Gear:
http://www.youtube.com/watch?v=0zjl6y331Hc

Filmpje autohandelaar (rijden vanaf circa 5:30 … acceleratietest op 7:45 rijdend naast vrachtwagen)
http://www.youtube.com/watch?v=nanwBT9PCkg

Meer wolf in schaapskleren krijg je bijna niet (van Volvo’s weten immers niet veel mensen dat ze zo snel kunnen zijn ;))
Je was zo lekker bezig met je alliteratie. Vee, vee, vee, vee, Urk… Ik was compléét in de veronderstelling dat je Volendam ging zeggen. Maar goed, verrassingen zijn ook leuk. ;)
In deze klasse heb ik toch liever een Audi A4 Avant 3.2 FSI, oogt veel strakker :D
Liever de laatste uitvoering S60R/V70R.

300pk en 400Nm(vanaf 1950rpm) in een “vierkante” bak is altijd grappig.
Toch leuk, ze zijn lekker vlot en niet te groot. Kun je tenminste wat verwende managers mee lastigvallen ;-). D5-je vink ook prima.
De V50 is een heel goede auto, al is ie inderdaad krapper dan je zou verwachten. Ik heb er zelf in gezeten en met mijn 1.80 had ik toch echt wel moeite op de achterbank. De T5 is in principe natuurlijk een beest, en dan is het jammer dat het rauwe karakter in de V50 een beetje op de achtergrond blijft. Volvo zou er goed aan doen om de strak vastgebonden leeuw die de T5 voorstelt een keer los te laten. De V50 wordt dan een hele leuke auto, een echte R heeft Volvo wel weer eens nodig.
Vind het jammer dat de R designers geen donkere achtergrond in de koplampen hebben….
@Mr. Dj M.: Wat mij betreft ontbreekt er nog wel meer aan de R-pakketjes van Volvo, maar dat was al wel duidelijk denk ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).