Vibrerend gaspedaal voor een zuinige rijstijl

Auteur: , 51 Reacties

Waar vibrators allemaal niet goed voor zijn. Met het nachtkastje als thuisbasis, vermaken ze al jaren lang miljoenen vrouwen. Een vibrator in ons mobieltje zorgt ervoor dat je je telefoon op een discrete manier kunt opnemen, om vervolgens zo luidkeels door het apparaat te blèren dat alsnog iedereen in je omgeving weet dat je aan het bellen bent. In sportscholen gaan mensen op trilplaten staan voor een beter figuur. En zo zijn er nog veel meer toepassingen te noemen. De volgende stap is om vibrators massaal in de gaspedalen van onze auto's te verwerken.

De Duitse onderdelenboer Continental AG werkt aan een gaspedaal dat trilt wanneer je te stevig optrekt en op het beste moment om door te schakelen naar een hogere versnelling. Het doel van zo’n trillend gaspedaal moge duidelijk zijn: een zuinige rijstijl. Hierbij moet men denken aan een brandstofbesparing van 5 tot maximaal 10 procent. Vibraties leiden volgens de maker minder af en zijn niet zo hinderlijk als knipperende lampjes of luide toontjes. Rond 2012-2013 moet het trilpedaal geheel productierijp zijn.

Infiniti presenteerde vorige maand in Los Angeles een vergelijkbaar initiatief onder de naam “Eco pedal“. Dit pedaal verhoogt de weerstand op het moment dat de bestuurder onvoldoende zuinig rijdt. De bestuurder kan er dan voor kiezen om dit te negeren en lekker door te trappen, of kan het bemoeizuchtige systeem volledig uitschakelen.

Continental AG had overigens al een Accelerator Force Feedback pedaal dat aanrijdingen moest voorkomen. Sensoren buiten de auto meten dan de afstand tot een voorligger en op het moment dat er gevaar dreigt wordt de weerstand van het pedaal vergroot. (via: greencaradvisor)51 reacties

Haha, zoiets trek je er toch direct uit als je een auto koopt waar dit standaard in zit? :)
Ik hoop dat ze wel een knopje inbouwen waardoor je dit kan afzetten, net zoals het start/stop-systeem afzetbaar is.
Nou dan zullen mijn vullingen er wel vaak uitvallen… Tandarts ook weer blij..
Hoe lang duurt het om zoiets in productie te krijgen? Ik heb hier in 2005 al eens wat over gelezen.
Juist ja.. Dit lijkt me dus érg irritant..
Voor hele gevoelige vrouwen, zullen we maar zeggen ? ;-)
Niet raar opkijken als er dan ineens honderden vrouwen claimen het ding voor hun man te kopen (met de smoes dat ie z’n auto wil verbeteren)
Goed voor de beenspieren?
Nou we weten al precies wat dit voor effect gaat hebben. Namelijk hele hordes vrouwen die absurt lang op het overschakel punt blijven rijden om dat ding aan het trillen te houden, met als gevolg dat iedereen lekker 60 in z’n 3 blijft rijden. Way-da-go guys :P
Dit slaat natuurlijk echt helemaal nergens op!\
Het eerste wat uit de auto gesloopt wordt als dit er standaard inzit!
Hopen dat het een punt is op de optielijst anders slankt m’n rechtervoet erg hard af :)
alfa mannetje
goed idee , bij abs werking gaan we ook snel van de rem af. Bij de huidige autos is gas los 0 verbruik. Perfect dus.
cool maar het mag alleen werken in de ECO modus of als schakelindicator bij sportmodus voor de snelste tijd.
Leuk voor de vrouwen als deze ook te chippen valt.
M’n RX7 heeft zo’n zoemertje voor de redline. Is absoluut niet irritant. Een trillend pedaal lijkt me dat dan weer wel.
Dit is gewoon puur inspelen op de milieu hype om zo knaken te verdienen. Niets meer niets minder.
Alleen maar extra onderdelen die kapot kunnen en meer gewicht.
Als mensen snel willen rijden dan trappen ze dat tril pedaal door de bodem heen als het echt moet.
Oud nieuws?
http://www.autoblog.nl/archive/2008/08/05/nissan-komt-met-eigenwijs-eco-gaspedaal
@robbie:

Waarom zou dit dan oud nieuws zijn? Dat is toch een hele andere fabrikant? Wel verbazingwekkend dat er dus meerdere bedrijven aan zoiets zinloos als dit werken^^
@EJS: het zou mij niks verbazen al bij Nissan ook Continental AG er achter zit. De meeste innovaties van autofabrikanten zijn immers tegenwoordig toch afkomstig van toeleveranciers.
@robbie:

Dat is wel zeer goed mogelijk iig;)
Waarom stuurt Autoblog mailtjes wanneer iemand post in een artikel waar ikzelf ook in gepost heb?
Zet maar op de optielijst,

zodanig dat ik het niet hoed aan te vinken;-)
@jack

Juist boven de knop “plaat reactie” kan je zoiets aan of uitvinken als: Ik wil via e-mail op de hoogte worden gehouden van nieuwe reacties.

Vink dat uit:)
sjaaktussengas
5 tot 10% nja hopen dat het kwa milieu nog schilt want het product moet ook nog gemaakt worden alzof dat wel milieu vriendelijk is ..nja of ik ben dom en wat het allemaal kost om dat systeem door te voeren bij merken
Ik zal iedereen even mee delen dat je dit soort opties uit moet kunnen zetten. Alle regelingen in de auto die je rijgedrag beïnvloeden moeten uitgeschakeld kunnen worden (denk aan ESP e.d.) en ik weet zeker dat deze regeling daar ook onder zal vallen.
als ze deze optie nou eens zouden marketen als ingebouwde voetenmasseur zouden er misschien nog mensen zijn die dit bestellen
gedwongenleaser
“Dit pedaal verhoogt de weerstand op het moment dat de bestuurder onvoldoende zuinig rijdt. De bestuurder kan er dan voor kiezen om dit te negeren en lekker door te trappen, of kan het bemoeizuchtige systeem volledig uitschakelen.”

Fijn dat de belangrijkste optie, en hele doel van het systeem, niet genoemd wordt namelijk LUISTEREN NAAR EN DUS RUSTIGER RIJDEN!! ;)
@gedwongenleaser:

rustig maar hoor..

p.s. Je zit op ab en niet op autoweek..
gedwongenleaser
@EJS: een vleugje humor snap je niet? mijn post was ook niet bepaald serieus bedoeld, we zitten hier op ab niet op autoweek :P
@gedwongenleaser:

okee, dan is ’t goed:P Vond het al een vreemde reactie voor op ab^^
@ Jesper

Vergelijkbaar met die vibo-stoelen van Citroen dus.
Die gaan trillen als je over de (doorgetrokken) witte strepen op de weg gaat. JC voorspelde daar ook al bij dat we vrouwen massaal half in de vluchtstrook zouden gaan zien rijden. :D
@Robbie,

Lijkt me niet, Continental AG behoort tot het VAG-imperium.
@jack: Conti behoort absoluut niet tot het VAG imperium. Ze doen het zeker het een en ander voor VAG maar zijn er geen deel van, als het even kan koopt VAG zelfs liever niet bij Conti.
@GOD
De spijker op zijn kop.

Wat een gelul.. De intentie is een schrikreactie op te wekken, dit werkt dus alleen bij de proefrit, daarna gewenning.
straks allemaal berichten van vrouwen die bekeuringen krijgen en 1 op 9 rijden.
lijkt me niet leuk eigenlijk… wil je een keer lekker doortrekken, houdt een stom pedaal je in de gaten…
Alsjeblieft zeg, laat dat ding weg uit productieauto’s!

vreselijk irritant.

maak er maar een optie van van 1000,- dan koopt toch niemand t:-p
@ Carmaster:

Daar zitten die wijven 9 v/d 10 keer toch al, nu tenminste met geldige reden :P
Aiaiai, nog iets waardoor vrouwen nog minder aandacht aan de weg zullen besteden, ze hadden hun handen al vol met make-up,sms-en, zichzelf bewonderen in de spiegel….
Door de weerstand van een Infiniti systeem trappen lijkt me bevredigender dan vibraties. Je vraag je ook af of dat vibreren geen problemen geeft als je moet doseren op een heuvel bijvoorbeeld.
Dacht ik net dat ze alles al wel verzonnen hadden…
Is toch alleen maat goed!?
Je auto wordt zogenaamd zuiniger op papier door al die systemen, en het eerste wat je doet is de hele rotzooi uitzetten.
En ineens heeft spontaan de hele wereld een slanke, gespierde en cellulitis-vrije rechterbeen.
moet nie gekker worden
wat een bullshit… zet liever de motorkarakteristieken in het boekje, kun je zelf wel kijken hoe je best rijdt.
wat voor mij persoonlijk er nog in een dashboard bij mag komen zijn 5 zelf instelbare shiftlights (uiteraard met 2 functies: eco en sport)

Misschien toch maar zelf eens iets maken… microcontrollertje die het RPM signaal binnen krijgt, paar ledjes en klaar. Ook direct een leuke basis voor een beperkt alpha-N systeem. :D
Leuk bedacht, maar er zijn vast wel (heel veel) mensen die even het gaspedaal in willen drukken. Dan lijkt zo’n trilling/vibratie me niet echt fijn.
in mijn (niet meer standaard) 350Z zit een shifterlight, ik vind dat de geniaalste uitvinding op de auto zelf na, je hoeft er niet op te letten, je ziet het vanuit je oog hoeken ;)
Zwaar pedaal en lekker trillen? Geef mij nog een reden om meer gas te geven! Lijkt me heerlijk als ik dat gaspedaal voel trillen als ik hem eens lekker induw, net als bij een kart, dan voel je het ook flink trillen als je eens gas geeft! Nee, dit zal bij mij niet werken, maar vind het nu al fijner dan lampjes en toontjes!
Watapadja dit..
So daar balen ze van bij Toyota dat ze dit niet hebben bedacht! Nu moeten ze er geld voor gaan betalen om die beste man zijn ontwerp over te kopen voor in de nieuwe Prius…
Bemoei je met je eigen zaken stomme automobiel
Je hebt toch een toerenteller?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).