Video: met een Mercedes SLS AMG door een tunnel rijden doe je zo

Auteur: , 39 Reacties

Even lekker stunten in de nieuwe SLS AMG, daar heeft 'ie immers vleugels voor!

Het is wel een Duits filmpje, dus er mag niet zomaar wat rondgecrossed worden. Dan gaat het mis. Eerst wordt alles getest, uitvoerig bestudeerd, nagekeken, geanalyseerd en voor de zekerheid nog even uitgerekend. Zelfs reclames moet de degelijkheid blijkbaar goed naar voren komen. De actie liegt er echter niet om, snoeihard jankt de testpiloot de SLS AMG de tunnel in, en dan…

De clou moet ik eigenlijk nog niet verklappen, maar Top Gear deed het onlangs nog even voor in een eveneens rode auto. Ground effect, wat een lekkere urban myth. KLIK hieronder door voor een video met het duistere stuntwerk van Mercedes.

In diep donker Duitsland wordt de SLS geprepareerd39 reacties

Wanneer komt de eerstvolgende auto om daarover 10 artikelen per dag posten?
Ik vind het een fraaie auto, maar komt me onderhand de nek uit.
@BmwMPower: Dat wordt de nieuwe M5, zullen we die maar overslaan dan?
@slappehap: Liever niet.
@BmwMPower: ik dacht precies hetzelfde.. het is zeker (bevroren) komkommertijd.. nu nog 3 berichten ovet het sneeuw en de cirkel is weer compleet
De BESTE (automotive) videoclip van 2010… so far :-)
Cool filmpje, jammer dat dit nog nooit echt gedaan is, het is nu al mogelijk om met goede aerodynamica en een goede spoiler meer dan 1G downforce te krijgen. Zodra meer dan 1G downforce hebt kun je prima ondersteboven over een tunneldak rijden!
Wow, niet te gelove
Super. Echt mooi gemaakt en de SLS komt er echt goed in uit.
@slappehap: mijn stem heb je x)

Ontopic: sodeju wat een reclame :O Vetste MB reclame tot zover.
@BmwMPower ’s eerste reactie: Helemaal mee eens
Leuke promo, maar de stunt zelf is wel erg slordig in elkaar gezet.
http://i47.tinypic.com/5xof3a.jpg
@slappehap: I bow to your superiour expertise in watching.

Goed gezien, die schans is scheef. Of is dat het niet? Hij sluit ook niet mooi af…

OT:Te veel commotie over deze auto, zoals BMW111d al zei. Goed promotiewerk van Mercedes-AMG dan maar? De SLR kreeg ook al zoveel publiciteit.
Geluid is wel übervet, maar dat hebben alle 63-motoren van AMG wel.
Hier krijg ik nou kippevel van he… Heerlijk!
Nou ik krijg er absoluut geen kippevel van :P
@ sauerpraum

1G downforce is er altijd en heet zwaartekracht.

Maar even serieus; hier gebruiken ze hetzelfde effect als bij een looping. Het heeft dus niet zoveel met de aerodynamica te maken. Deze auto kan natuurlijk ook niet op het plafond van de tunnel rijden (maar zover was iedereen natuurlijk wel), wat theoretisch een F1 wagen overigens wel zou kunnen.
@BasaBas:
Ik bedoel natuurlijk 1g extra downforce gecreerd door de spoilers en de diffusor onder de auto. Als deze samen 1g downforce leveren en de auto rijdt ondersteboven in een tunnel dan blijft hij daar plakken. Uiteraard heeft hij nog meer dan 1g nodig om genoeg druk op de banden te geven om grip te geven.

Het effect van een looping waar jij het over hebt, waarbij de centrifugale kracht de zwaartekracht overwint lijkt mij hier niet van pas omdat de snelheidsvector in de radiale richting mij daar niet hoog genoeg voor lijkt.
@sauerpraum: 1 G downforce haalt een straatauto nooit. Het is idd het loopingeffect dat de auto (net) tegen de wand gedrukt houdt om de wielen wat te kunnen laten sturen. In de tijd dat de auto om zijn lengteas draait rijdt het ding zowel vooruit, als in een hele kleine looping. Of het filmpje dan uiteindelijk echt is…
Ik dacht even een soort M.A.S.K. filmpje te zien te krijgen, maar dit was ook wel grappig.
Matige render, die SLS.
@slappehap: wat is er slordig aan? (ben niet zo thuis in het stuntwereldje)
sls is een mooie auto k zou hem willen vooral met de nummerbord die er nu op zit S LS 6363 maar slechte reclame laat tenmisnte de werkelijke mogelijkheden van de auto zien
Beest van een bak!
reclame is net zo nep als die auto
Ik vind het altijd mooi als mede-autobloggers een auto de grond inboren, alleen maar omdat er zoveel berichten over worden geplaatst.

Vraag is dan waarom post je in hemelsnaam in een topic waarvan je wil dat hij niet bestond? :roll:

On-tpic: beest van een auto die de concurrentie ver achter zich laat, jammer van het beetje amateuristisch filmpje…
over 30 jaar is deze auto legendarisch (zwijmelt weg)
Ik zou er wel eentje willen. Klinkt heerlijk! Toffe reclame: knap staaltje regie en productie!
Is er nu niet een automerk bezig om dit te realiseren? Theoretisch is het moegelijk alleen de motor schijnt het niet aan te kunnen omdat de olie dan aan de verkeerde kant van het blok komt te zitten.
Ik meen te herinneren dat ze het met de SSC ultimate Aero willen gaan doen. Maar ik weet het niet zeker.

Iemand?
@Dennis: Gumpert met hun Apollo, ze hadden al een tunnel maar nog geen bestuurder die het wou proberen :D! kweet niet zeker of het de gumpert is maar in Top Gear hebben ze eens gezegd dat er een autoproducten dat ging testen …

ot: echt vette bak met een prachtig geluid! en hier komt hij inderdaad zeer mooi over! iemand een idee of hij naar Brussel komt dit jaar?
@Dennis: De Caparo kan het al. Maar dan wel op hele hooge snelheid. Iets van 300+ ofzo, weet ik niet zeker dat laatste.
Erg gave reclame! Komt hij mooi uit ja de SLS…
Jammer van de special effects dat ze het niet in het echt hebben gedaan net als bij top gear, maarja daar blijft het wel een reclame voor.
@Gamekiller: wat dacht je van de Ferrari 458 Italia? Die laat de concurrentie zoals deze auto ver achter zich bedoel je!
Mooi filmpje.. Krijg steeds meer waardering voor de SLS AMG. Lekker geluid, fris uiterlijk, coole looks + de vleugeldeuren = een totaalplaatje om van te smullen!

De aanschafprijs echter.. :(
@sauerpraum: het is wel de middelpuntvliedende kracht. Je moet de beweging van de auto opdelen in twee delen: De translatie volgens de as van de tunnel en de rotatie om de as van de tunnel. Die van de translatie is simpelweg nodig om de G-krachten die ede schauffeur ondervind bij die ‘snelle bocht’ te verzachten.
Voor de rotatie moet je niet echt naar de snelheid zien maar eerder welke tijd die auto nodig heeft om de cirkel af te leggen. Bij deze was de tunnel klein genoeg om dit toe te laten.
Moest deze stunt zijn uitgevoerd in een tunnel met vele malen grotere diameter dan zou die simpelweg gevallen zijn op zijn dak.

Als jou redenatie van downforce zou gelden maakt de diameter niets uit omdat de snelheid alleen al voor de kracht zorgt om dat te kunnen doen.

Natuurlijk speelt downforce in hun voordeel bij deze stunt omdat het hun dat beetje extra kracht geeft voor de extra veiligheid.
@Duidelijk:
Alleereerst is het filmpje fake (itt topgear http://www.youtube.com/watch?v=HJWbSldJEFs ), dus we hebben het hier over de theorie. Ik had het over de vector, juist omdat de snelheid opgedeeld moet worden in 2 componenten. De component die voor de rotatie in de tunnen zorgt lijkt mij in dit filmpje niet hoog genoeg om te blijven plakken, maar dit kun je simpel berekenen door ff F=m*r*w^2 in te vullen en dan te zorgen dat er meer dan 1G wordt gegenereerd om boven niet om laag te vallen.

Uiteidenlijk is de ultieme tunnelstunt natuurlijk ondersteboven blijven rijden in een formule 1 auto. Alleen dan dient de tunnel lang genoeg te zijn en dient de motor ook ondersteboven te kunnen werken.
@ Technopatat: Klopt de Gumpert! Ik had het ook gehoord tijdens Top Gear.
Weet ik wel hoor dat die fake is…
Ik ga de snelheid nu wel niet uitrekenen maar ik dacht dat de snelheid voor een tunnel met straal van ong 14m wel haalbaar moet zijn voor een auto zoals de sls. uiteindelijk speelt massa hier geen rol omdat je die simpelweg kunt schrappen.
Maar goed, miss leuk om is uit te rekenen na de examens welk de relatie is tussen de nodige snelheid en de straal.
@Sauerpraum

En een perfect vlak tunnelplafond, want de ophanging is er niet op ontworpen om de wielen tegen het tunnelplafond te duwen, daar heeft ook de zwaartekracht voor nodig. Tenzij de wagen dermate veel downforce opwekt…
Filmpje net gezien: beschamende acteerprestaties (vooral in het begin) en ronduit slechte rendering van de actiescene. In computergames zijn ze zelfs stukken beter getekend. Shame on you, Herr Regisseur!
Mag ik zeggen dat dit één van de meest saaie filmpjes op Autojunk is? Duitsers met computers, en vervolgens een SLS die ondersteboven een tunnel pakt.
Sorry, maar dat vind ik dus absoluut niet interessant. De titel doet denken aan de heerlijke sound van deze machine, maar het blijkt dan uitermate bagger te zijn.
Leuk filmpje, grappig neergezet, alleen compleet zinloos. Wel weer leuk dat ze een geluidje maken als de deuren van de SLS open gaan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).