Da’s lef hebben: nieuwe Saab-dealer in Utrecht

Auteur: , 31 Reacties

Nou. Als je ons de keus had gegeven van welk automerk we op dit moment een dealerschap mochten oprichten, dan stond Saab zeg maar niet echt bovenaan de lijst. Niet alleen is de toekomst van het merk al een tijdje nogal onzeker, het is inmiddels ook gewoon echt onzeker. Toch staat er op het industrieterrein Laagraven in Utrecht sinds deze week een nieuwe Saab-dealer, naast het oude pand van Kroymans. Zeker een applausje waard!

Eigenaren Ruud Blokhuis (dezelfde die eerder dit jaar al een nieuwe Saab-dealer in Apeldoorn oprichtte!) en Jody Kok namen de stap op het moment dat Kroymans failliet ging en Saab verkocht zou worden aan Koenigsegg. Toen dat echter misliep hebben ze, in plaats van aan de noodrem te trekken, gekozen om af te wachten wat er met het merk zou gebeuren. Jody Kok zegt erover:

“Het zag er toen allemaal goed uit. De vestiging van Ruud Blokhuis in Apeldoorn liep bovendien ook goed en er zijn nu eenmaal nog vrij veel Saab-rijders in deze regio. We zagen het dus wel zitten, maar ja, toen ging de deal met Koenigsegg niet door en nu is de toestand heel onzeker. Wanneer GM besluit ermee op te houden, ontstaat een nieuwe situatie. Natuurlijk hebben we universele activiteiten in de werkplaats, maar we hebben ook geïnvesteerd in dingen die specifiek voor Saab zijn. Wat we gaan doen wanneer het merk echt ophoudt te bestaan en er geen nieuwe modellen meer worden geleverd, daar kan ik nu nog niet op vooruitlopen. Dat hangt ook af van wat de Belgische importeur gaat doen.”

Ondertussen is de Utrechtse dealer dus gewoon open en kun je hier terecht voor die nieuwe 9-3X die je al zo lang wilde hebben. Het wachten is nu op de bobo’s van GM, die de biedingen van onder andere Spyker en Genii inmiddels binnen hebben en nu over het lot van het merk moeten beslissen. Jody Kok kan alvast niet wachten: “we zijn overtuigd van het merk, maar er moet wel snel een beslissing komen. Dan kan de nieuwe 9.5 geïntroduceerd worden, want wij willen verder, dat is duidelijk.”

We wensen de twee moedige Saabisten alle succes, zij het met een licht pijnlijke uitdrukking op ons gezicht. (via autokompas)31 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Zeer dapper…
Prachtig maar helaas geef ik ze voorlopig geen grote kans, als Saab al overleeft, is de kans een succesvol dealerbedrijf op te starten erg klein.
Respect!

Ik hoop dat de tijd zal leren dat dit een zeer goede belissing is geweest…

Nog leuk: een enthousiast interview van Victor met BNR. Conclusie: het wind down scenario stond al op de agenda, rechtlijnig als GM is zetten ze dit gewoon door, als 1 van de biedingen geaccepteerd wordt, wordt de wind down uiteraard gestopt.

Klikkerdeklik: http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=8&maand=1&jaar=2010&tijd=17:20:20&lengte=10&titel=
Deze mensen hadden zeker ook een berg World OnLine aandelen toen..echte thrillseekers dus.
Leuk trouwens, is de oude Smart ‘toren’!
Ben benieuwd hoe ze dat gaan ver-Saab’en…

@ SaabTurbo: qua rendement zit het natuurlijk wel goed. Aangezien er op elke verkochte auto tegenwoordig verlies wordt gemaakt, zit het rendement in de werkplaats. En het rijdend wagenpark in Utrecht is natuurlijk groot!
De 9-3x heb ik onlangs nog gezien, dat is toch wel de mooiste crossover van het moment. Hoewel ik geen fan ben van platic…
Ga ervoor! Ondernemen is durven!
als saab overleeft heeft het merk wel meteen veel gratis reclame gekregen , das dan weer een voordeel
Saab blijft leven, that’s for sure!

Vraag blijft wie de nieuwe eigenaar wordt….
wat een kerel zeg
Dapper? Lef? Dat heet toch gewoon dom?
@autoblogger: Jij zal nooit een echte ondernemer worden. Dit is lef, dapper. mi een echte ondernemer. Als het echt dom was geweest. Had deze beste man, nimmer de boel kunnen financieren.
mijn respect heeft ie al verdiend!!
@toyotaprius: de financieen zullen ruim een jaar geleden geregeld zijn, kan me niet voorstellen dat er op dit moment een bank is die daar geld in stopt.
@autoblogger: Maar een bank of andere instantie kijkt wel wat verder dan een paar cijfertjes, een dealerschap overnemen, dat loopt aardig in de cijfers. En een bank heeft goede informatie voorzieningen en adviseurs. Dus wellicht dat dit scenario, nog niet bekend was. maar wel een scenario, dat het verre van goed ging met Saab.
respect!!
Zijn er nog mensen dan met oogkleppen op die NU een Saab kopen?
@KeesB: Ja, bij Johan Meure staat een pracht Saab te koop. een ijsblauwe Saab 9-3 aero XWD station. Wat een ding.
Of die lading klassiekers die Saab heeft. Er zijn genoeg redenen om een Saab te kopen.
@ KeesB: ja
@ KeesB: zeker weten. Zoals steeds is elke autofabrikant verplicht om jaaaaren na sluiting of faillisement onderdelen te blijven leveren. Als GM Saab afbouwt, hangen ze daar dus aan vast. Combineer dat met het feit dat de meeste Saab-garages op zich niet zullen verdwijnen, maar gewoon andere merken zullen doen, en je begrijpt dat er geen enkel reden is om geen Saab te kopen. Hetzelfde gold jaren terug voor Rover: ook de Rover-eigenaars konden hun onderhoud gewoon blijven laten doen.
Nu sluit ik niet snel weddenschappen en speel ik ook niet op de lotto, maar in dit geval zou ik gerust geld durven zetten op het overleven van Saab.
Dan heb je het ook niet helemaal begrepen…
Genialiteit en stomzinnigheid, liggen dicht bij elkaar, net als bij haat en liefde, is de scheidingslijn vaak flinter dun, de tijd zal het uitwijzen, of het geniaal is, of een domme zet.
Persoonlijk ga ik voor het eerste, een risico kan ook prima goed uitpakken, als Saab failiet gaat blijven de tweedehandjes over en het onderhoud daar aan, natuurlijk. Als Saab blijft bestaan wat nog best aannemelijk is, met een nieuwe, of de huidige eigenaar, dan zijn er in iedergeval nog een aantal dealers, ook op strategische plaatsen.
@Orichy: daar raak je de spijker perfect op zijn kop!
Dit is echt lef hebben!
Ik wens de eigenaar veel succes!
Respect! trouwens, zo een slechte zet is het mischien niet, iedereen die nog snel even een Saab wil kopen, gaat mischien sneller naar een dealer die denkt dat het nog niet te laat is, dus, mischien is er hoop voor de Utrechtse dealer!
Petje af… 9 op de 10 had het project afgeblazen. Respect voor het feit dat ze er toch mee doorgaan, maar ik vrees dat er geen makkelijke tijden voor ze zullen aanbreken.
Ik wens ze in ieder geval succes!
@Ruud Blokhuis ..
stoere actie ..
hoop dat het je geen windeieren gaat geven ..
want dit stukje stunt-werk gaat onthouden worden door Saab-liefhebbers ..

godspeed ..
Zo was er ook een rover dealer die op 6 april startte en 8 april plofte de boel.
Saab most go on
Die gasten hebben lef, ik denk dat ze straks flink spijt gaan krijgen van hun idee!
Jody Kok en zijn compagnon, Ruud Blokhuis (49), besloten afgelopen november Saab Utrecht te beginnen. Ze plaatsten hun handtekening onder een driejarig huurcontract… ‘Op dat moment leek het zo goed als zeker dat Saab zou worden overgenomen door Koenigsegg’, zegt Kok.

Deze Zweedse automaker had in juni 2009 een voorlopige koopovereenkomst met GM gesloten. Kok: ‘Er was weer toekomst voor Saab. Mijn compagnon en ik zagen een grote kans. In Utrecht was de enige Saab-dealer failliet gegaan, daar was dus een gat te vullen.’

Maar het liep anders. Koenigsegg kreeg de financiering niet rond en haakte eind november af. Kok en Blokhuis konden niet meer terug, wilden ook niet terug. ‘We dachten dat zich wel een nieuwe koper voor Saab zou aandienen.’

Iets waar ze nog steeds in zeggen te geloven, ook al blijft GM herhalen dat Saab wordt ontmanteld…

‘Van de autobranche had ik tot voor kort geen enkel verstand. Van ondernemen wel’, zegt Blokhuis, die zijn eigen vermogen aanwendde om het dealerschap op te zetten. ‘Banken steken nu geen geld in autodealers, laat staan als ze Saabs verkopen…’


Via artikel in VK: http://www.volkskrant.nl/economie/article1337281.ece/Doe_eens_gek_word_een_Saab-dealer
C.M.J. Meijer
Recent een 9.5 sport estate 2006 gekocht, uit faillissement Kroymans.
Zojuist op het net gezien, doorstart SAAB/Spijker,en GM.

Gefeliciteerd met management inzicht m.b.t. jullie opening Saab-dealer vestiging.
Kom voor onderhoud zeker bij jullie.

Mvg Ina Meijer

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).