Straatprijswinnaars willen helemaal geen auto winnen

Auteur: , 52 Reacties

Je kent natuurlijk de Postcodeloterij wel met de bekende straatprijzen. Een grote geldprijs, de zogeheten Postcodekanjer, valt daarbij op een postcode en het bedrag wordt via een bepaalde verdeelsleutel verdeeld onder de deelnemers met die postcode en de deelnemers in de rest van de wijk. Sommige mensen winnen daarbij een gloednieuwe auto, voorheen was dit een BMW, tegenwoordig een Audi. Maar zijn mensen daar nu wel zo gelukkig mee? Vier economen zochten het uit en hun conclusie is: Nee!

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, zo luidt het gezegde. Echter waar het in de praktijk op neerkomt is dat mensen veelal denken: Geef mij maar gewoon het geld. Dat is niet natuurlijk zo verwonderlijk, want met het geld op zak kun je immers zelf bepalen of je een nieuwe auto wilt kopen. Van de 25 auto winnaars die door de economen werden ondervraagd, hadden er 21 hun gewonnen auto binnen een half jaar alweer verkocht.

Waarom blijft de Postcodeloterij dan auto’s weggeven zul je je afvragen. Dat is allemaal marketing. Het heeft te maken met het vreemde verschijnsel dat een loterij waarbij naast geldprijzen ook auto’s kunnen worden gewonnen, voor mensen aantrekkelijker is (lees: lijkt) dan wanneer er enkel geldprijzen kunnen worden gewonnen. De auto’s zijn dus pure lokkertjes en het werkt. Opvallend is overigens wel dat winnaars van geldprijzen juist interesse in een nieuwe (of nieuwere) auto krijgen. Een deel van het geldbedrag wordt daar vaak wel aan uitgegeven.

Wat de economen ook opviel is dat wanneer er iemand in de buurt een gloednieuwe auto wint, de buren ook geneigd zijn om een nieuwe(re) auto te kopen. Zelfs wanneer zij geen geldprijs hebben gewonnen. “Keeping up with de Joneses”, noemen de Amerikanen dat. Verder bleek uit het onderzoek dat winnaars van straatprijzen hun consumptiegedrag niet rigoureus aanpassen. Mensen spreiden de “positieve inkomensschok” uit over de rest van hun leven. Na zes maanden is de roes wel uitgewerkt, want zo groot zijn de straatprijzen ook weer niet. (via: z24.nl)52 reacties

pff… krijg je eindelijk een prijs, ben je er niet blij mee!
Mensen die krap bij kas zitten…die verkopen z’n auto…dat is logisch. Wel jammer daarentegen
Tja een straatprijs van 12.500€ en een Audi van dik €30.000…dan wist ik het ook wel.

Verpatsen dat ding.
@Race_Kees:
een DIKKE audi van 30k? bij 80k vind ik een auto pas dik worden.
@Laue: Je leest niet goed, ik heb het niet over een dikke Audi. Ik zei een Audi van dik 30.000€. Dat betekent in het Nederlands ruim dertigduizend euro.
Je moet zo’n auto natuurlijk wel kunnen rijden, een audi is nou niet echt goedkoop in onderhoud,brandstof, wegenbelasting,en verzekering. Of krijg je dat ook voor een bepaalde tijd? Weet iemand dit? Dat zeggen ze er in ieder geval niet bij.
Check ook deze Audi A3 op Marktplaats:
http://link.marktplaats.nl/310809029?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=33535
@Race_Kees: Mooie aanbieding is dat wel, je kan de kleur etc. nog gewoon bepalen.. Lekkah bezig…
OT: Loterijen zijn voor de laagste klassen van de sociale samenleving
Ik wordt gek van die post van de Postcode loterij…. Belachelijk hoeveel geld ze aan reclame uitgeven….
Als ik die poststukken moet geloven kan ik elke week 10 BMW’s kopen…. Wat moet ik er mee…
Sarcasme
Duh wie wil er nu in zo’n premium bak rijden? :P
/Sarcasme

Als een gezin met een gemiddeld inkomen ineens een 3serie/ A4 krijgt is het niet te betalen.
De auto kopen is geen probleem het blijven rijden is een ander verhaal.
kijk maar eens naar de oudere (zelfs vorige) generatie 7serie/s klasse/a8 occasions die vind je wel voor 5K omdat die niemand wil.
@RubenS: stel jij heb heel laag inkomen en je wint die auto, hoe denk je alle omringende kosten te betalen?


@Scheurijzer: lijkt me niet, zo gul zijn ze hier in NL niet lijkt me.

Ik zou em direct verkopen en een dikke (hetzij tweedehands) bak kopen. Zelfs al was het een Merc (of juist al was het Merc, wie wint zo’n ding, en kan em nog onderhouden voor een tijd?).
De reden dat mensen hun auto verkopen is misschien nog wel veel eenvoudiger. Als je bij de Postcodeloterij een auto wint gaat daarvan 29% naar de staat [kansspelbelasting]. Gezien je van een Audi moeilijk eenderde afhaalt is verkopen vervolgens de enige oplossing…
[dus alleen staatsloten voor mij]
Er speelt ook nog iets anders, heel simpels mee. Het is reclame voor Audi, of BMW, of welk merk ze ook uitdelen. Dus krijgen ze die auto’s met korting.

Dus je kan een auto twv 30.000 eur als prijs weggeven, maar de postcodeloterij geeft daar veel minder voor uit. Hiermee wordt hun prijzenpot dus gewoon groter, en is het dus aantrekkelijker om mee te doen…
’n Familielid van me heeft ook zo’n Postcodeprijs-1-serie op de kop getikt (met aardige korting), kleur en bekleding waren ook daar nog te bepalen. Mooie kansen voor de ‘2e eigenaren’ hoor, deze auto’s.
gggooooeeeeeiiiiiieeeeeeemmmmmiiiiiiiiiddddddddaaaaaagggg

OT: Ik zou het Duitsertje ook zo de deur wijzen en iets leuks kopen.
@Benjamin1: Dikke lol @ Gaston Starreveld begroeting waar de commentbox niks mee kan.
@Benjamin1:
http://www.youtube.com/watch?v=ClPFFLe0ryw
@blokker5: LOL :)
wel logisch dat veel mensen hem verkopen, je wilt immers niet altijd nog een auto er bij…
ohoh, Gaston heeft het topic gesloopt…..
Ach als je een auto wint en je hebt liever geld, dan verpats je hem toch gewoon?
LOL Benjamin xD Die zin staat zelfs op de hoofdpagina buiten de paginaframes xD

-edit: die korten we dus even in-

Ik vond vooral Carlo Boshard’s imitatie geweldig. :P
Logisch !

Ik als Alfist zou nog niet dood gevonden willen worden in zo’n lelijke duitse eenheidsworst lutserbak
Een collega heeft vorig jaar een V70 gewonnen.
Het rijden is wel iets duurder dan z’n oude auto, maar je hebt geen afschrijving e.d..
Dus al met al is hij nu een gelukkig man in een mooie Volvo.
@vin

Is dat wel zo? Betaalt de Postcodeloterij deze kansspelbelasting niet gewoon.
@Bob: De postcodeloterij betaalt (bij geldprijzen) de kansspel belasting, maar…… dit wordt wel eerst van je prijs boven de € 454,00 afgetrokken. (kansspelbealsting is 29%)
Als je echter een auto van € 30.000,00 wint, moet je zélf 29% van € 30.000,00 dokken aan de belasting; ik kan me voorstellen dat niet iedereen € 8700,00 klaar heeft liggen om de gewonnen auto mee af te tikken….
Een Audi A3 1.4 FSI winnen?
Dan ga ik er dik op achteruit :evil:
Ik zeg altijd: ‘je mag een gegeven paard niet in de bek schijten’ (vrij naar een uitspraak van Hans Teeuwen).
Maar ik snap de mensen wel… liever een grote zak met geld dan een nieuwe auto.
Sommige mensen hebben nu eenmaal meer aan een ander soort auto. En sommige mensen kunnen de vaste lasten niet aan. Ik zou hem ook niet houden waarschijnlijk…

@blokker5: Hehe..
@HDM: Ik heb hem maar even opgezocht. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=LY_IrLLr3l4
Spijtig dat ie em gemist heeft.. was anders weeral een Prius minder
@xilver: Verkeerde topic o_O
wie wil er dan ook een lelijke bmw winnen?
@Vincenzo:

Het is nu Audi. Wist ik ook niet, want ik heb al lang niet meer gekeken naar de PCL omdat zijn nooit op mijn postcode een BMW zijn komen afleveren.

Wel zijn eens Renault promotie dames op mijn adres geweest. Nadat ik een baseball petje kreeg van die leuke wulpse blondines kreeg ik een Renault sleutel van hun. Zo gezegd zo gedaan ik naar de Renault dealer. Daar stond een Clio klaar waar ik dan de sleutel in moest doen. Ik probeerde te starten, maar helaas het was niet de goede sleutel!
interessant onderwerp. Je zou misschien ook kunnen kijken naar wat er gebeurt als mensen een keuze krijgen tussen een symbolisch cadeau als een auto tegenover een extra (maar verhoudingsgewijs minder) geldbedrag.
Ik vind het logisch dat men de gewonnen auto verkoopt!
En het is ook zo een domme prijs;

Je wint een auto van 30k en later komt de belastingdienst met de de mededeling, dat je 29% over die 30k dient te schokken…(8700 euro dus)!

Raar dat de PCL dat niet aangeeft (doe ze nooit, want je bent een oplichter of niet, he)!!!
Geweldig, ik heb dit me echt wel eens een keer afgevraagd! Er was het laast met een andere loterij op tv, dat ze een twingo(of zoiets, ik kan het me niet meer herinneren) gaven, daar wordt ook niet iedereen( mensen verschillen van smaak) blij mee.en ik had al zo’n gevoel van dat “sjaaksbingo-verpatser” over een niet al te lange tijd te koop zal staan.
Ik zou het aan Kika geven ofzo.
Stel:

Ik win een auto van €30.000,- deze verkoop ik weer voor exact €30.000,- om het makkelijk te houden. Nu komt er aan het eind van het jaar een blauwe envelop binnen waarin staat dat ik €8.700,- moet lappen i.v.m. kansspelbelasting.

Van mijn €30.000,- gaat dus €8.700,- af, blijft €21.300,- over.

Wordt hier dan ook weer inkomsten belasting overheen geteld, of blijft het daarbij?

Anders moet je daar ook weer 32% vanaf halen. Komen we uit op €21.300,-x 0,68= €14.484,-


Of tel ik nu helemaal verkeerd?
@jack_abarth: Wat er netto overblijft wordt bij je vermogen opgeteld, niet bij je inkomen. Wat je er aan rente over ontvangt wordt wél weer bij je inkomen opgeteld.
Aanvulling:
Uw vermogen wordt bepaald door van uw bezittingen (bv. spaar- en beleggingstegoeden) de schulden (bv. consumptieve leningen) af te trekken. Voor wat betreft de inkomstenbelasting geldt een vrijgesteld bedrag in de box voor sparen en beleggen (box 3), waarover geen belasting hoeft worden betaald. Daarboven wordt 30% belasting geheven over een fictief rendement van 4%. Per saldo is dat een heffing van 1,2%.
Dit kon ik zonder onderzoek je ook al vertellen! maar leuk dat dit onderbouwd is nu!
Als de PCL leuke auto’s ging “weggeven” ga ik ook meedoen…
Een autoinkoopsite heeft vorig jaar ook heel veel Fiat 500’s verkocht die kado waren gekregen bij een keuken en de loterij van de plaatselijke winkeliersvereniging http://www.autoverkopentips.nl/nieuws/106/Gewonnen_auto_wordt_vaak_snel_verkocht_autoinkoop
Nou, vorig jaar kon je een Porsche Boxter winnen bij de Lotto. toen heb ik wel 2 maandjes meegedaan. Maar is allemaal flauwekul, dus weer snel opgezegd. Doe het ook nooit weer, want je moet ze een (niet terug te draaien) incasso verlenen. Dus als je brief/fax op de grote hoop komt, zit je er nog een paar maanden aan vast. Ik doe nooit meer aan dit soort loterijen mee, zelfs niet als ze met een Ferrari aankomen.
Hij viel twee jaar geleden december bij mijn oom in de straat. Buurman won een BMW 118i en met anderhalve week was ie verkocht.
Als ik een BMW zou winnen zou ik deze ook direct verkopen.
4 economen !! hadden ze nix te doen ofzo ??
hebben ze alle 4 zelf zo,n ding gewonnen ??

een schande voor het vak die lui ..
De winnaar kan kiezen, of de fysieke auto belastingvrij of de waarde van de auto echter moet dan over de waarde kansspelbelasting worden afgedragen. Daarom nemen veel mensen de auto, rijden er een tijdje in en verkopen deze dan particulier voor meer dan de waarde min de kansspelbelasting…
Grappig dit, logisch ook, ook al denk je er niet snel over na. Maar als je een R8 kan winnen dan wil ik hem wel! Anders geef mij ook maar het geld;)
De meeste mensen verkopen de auto omdat je bij prijzen van de postcodeloterij 30%
kansspelbelasting moet betalen en dus een behoorlijk groot cash bedrag moet ophoesten
om de auto te kunnen houden.
Leuk artikel. Ik vroeg mij ook af wat die winnaars kunnen voelen als Gaston hun naar hun prijs lijdt ‘de auto’. Ook wat ik zou doen als ik een auto win. Houden of verkopen?
Als het een leuke auto is die ook al graag wilde hebben hou ik de prijs, is het eentje van een merk wat ik niet leuk vindt, dan verkopen en dan eentje kopen van een merk dat mij ligt. Dus zou ik een Hyundai i30 winnen bijvoorbeeld gaat die snelweg. Win ik een Renault Megane fase III 2.0 dan hou ik die mooie auto!
nou als hun hem niet willen ik wil wel een nieuwe auto het hoeft geen grote te zijn maar wel een goede. Kunnen ze dan de mensen met een beneden modaal inkomen die een nieuwe auto kunnen gebruiken niet leuke goede kleine auto’s geven in plaats van die gene die al zoveel geld hebben gewonnen en hem toch niet willen. Zo helpen ze ook de minder bedeelde. mijn auto is 17 jaar en lek dus ik kan er wel 1 gebruiken. greetz

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).