Eurlings wil winterbanden stimuleren

Auteur: , 75 Reacties

Het is vandaag een beetje Camiel Eurlings dag en dus kan een derde artikel er ook nog wel bij. De minister heeft gezegd dat hij winterbanden wil stimuleren, hij weet alleen nog niet hoe hij dat gaat doen. Dus direct schieten we er niet heel veel mee op. Naar aanleiding van de verkeerschaos door een paar vlokken sneeuw begin januari moest de minister zich in de Tweede Kamer verantwoorden. En in antwoord op vragen van Tweede Kamer-lid Rita Verdonk stelde Camiel Eurlings dat hij het gebruik van winterbanden in ons land wil stimuleren.

Een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan nog niet zeggen hoe het ministerie het gebruik van winterbanden wil stimuleren, maar ze weten wel alvast dat er GEEN subsidie gegeven zal worden. Naar alle waarrschijnlijkheid zullen het diverse promotie-activiteiten worden. En laat het ministerie van Verkeer en Waterstaat daar nou dramatisch slecht in zijn.

Want wie herinnert zich niet acties als: Goochem het Gordeldier, rij met je hart en de duivelse dode hoek actie. (via: bovagkrant.nl)75 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Nee ze moeten 4WD stimuleren, veel beter. Geef eens korting Eurli!
@midasracer: je hebt niets aan 4wd als je geen grip hebt
voorwielaandrijving + fatsoenlijke banden is de uitkomst
@Bart_V: Die discussie hebben we volgens mij een tijdje geleden al gehad. Conclusie: beter 4WD met zomerbanden dan winterbanden en FWD. Overigens met mijn 4WD van de week nog een collegaatje met haar FWD uit het natte gras getrokken.
ongelooflijk, ik begin steeds meer te twijfelen aan de capaciteiten van camiel. Laat deze commcerciele praktijken lekker aan de BOVAG over.

Het lijkt er trouwens op dat er een pr figuur is ingeschakeld, snel de aandacht van een van de grootste missers ooit afleiden door een ander willekeurig ongegrond voorstel de lucht in te slingeren .. het mag wat kosten
Goed idee, voel me een stuk zekerder(en kan door blijven rijden) op de weg met winterbanden..als van die zomerbandjes..
Subsidie heeft inderdaad geen nut. Misschien gewoon verplichten in een bepaalde periode.
Duitsland doet dat toch ook?
@Larrs

Het is in Duitsland niet verplicht
@Bob: In Duitsland en Oostenrijk staat in de wet dat je banden aangepast moeten zijn aan de weersomstandigheden. Dit wil zeggen dat wanneer het sneeuwt je aangepast schoensel MOET hebben; nl. Winterbanden! Zouden ze van mij part in België ook mogen invoeren. Dat zou een hoop minder miserie veroorzaken.
Zul je zien dat de paar mensen die reageren op zo’n campagne ook ’s zomers met winterbanden gaan rijden. “Ik heb geen borden gezien dat ik zomerbanden eronder moet doen.”

@autoblog: Lag autoblog er nu een paar minuten uit? :?

@Larrs: Alleen onder winterse omstandigheden.
@Citrofiel: ik meende dat het in duitsland niet verplicht was, aber wel sterk aangeraden, en mocht je een ongeluk hebben, en jij bent van de auto zonder winterbanden, dan heb jij eerste aansprakelijkheid, tenzij het tegendeel is bewezen. ik zou zelf wel winterbanden kopen als je vaak van plan bent in de winter te rijden.
@NLBUURMAN: Dat kan heel goed kloppen. Ik zei het wel heel beknopt, het is een stukje lastiger, maar daar ga ik me verder niet mee bemoeien omdat ik dan toch alleen maar dingen zeg die niet kloppen. ;) Hier staat een uitgebreide en duidelijke uitleg.

@Larrs: Zie bovenstaande link dus. :)
@Citrofiel: Bedankt voor de link. :)
heeft Charly Aproot hem nou nog niet de hele 2de kamer door geschopt ??
Ik vrees dat winterbanden de chaos op de wegen bij ‘sneeuwstormen’ niet veel zal helpen. Er zijn gewoon teveel auto’s – omgekeerd – er is te weinig asfalt in Nederland.
idd te veel auto’s. Winterbanden gaan echt niet helpen. Zeker niet als de NS/Prorail ook nog helpt.

Neemt niet weg dat ik volgende winter toch voor december/januari een setje op de kop wil tikken. Dat rond glijden gaat een keer mis.
nou hier komen ze ook met stimuleren niet.

aan mijn portemonnee geen polonaise
Winterbandjes moeten gewoon verplicht worden net als in Duitsland. We hebben hier welliswaar niet elk jaar veel sneeuw maar bij 5 graden en een beetje regen werken ze ook al stukken beter als zomerbandjes. En die omstandigheden hebben we hier de hele winter zo`n beetje. ;)
@JMC

Schijnt nog nooit een rechtszaak te zijn geweest wat precies winterse omstandigheden zijn. Niet dat ik het nut van winterbanden betwist trouwens.
In Duitsland zijn winterbanden niet verplicht.
Je bent alleen niet verzekerd als je ze niet hebt in barre omstandigheden.
@GOD

Wat raar, staat dat in de polisvoorwaarden/groene kaart? Dus als ik op zomerbanden in dikke sneeuw de grens passeer ben ineens niet meer verzekerd.
Waar komt toch ineens de mythe vandaan dat winterbanden zouden bijdragen aan de verkeersveiligheid?
Stimuleren?? :shock: gewoon verplichten en anders dezelfde regels hanteren als in Duitsland!
Heb afgelopen winterse sneeuwdagen goed zitten lachen in m’n auto met winterbanden om dan die prullers te zien glijden en spinnen en denken met zomerbanden over besneeuwde straten te kunnen rijden :D En dan vinden ze het gek als ze in een greppel terecht komen!
En iedereen die dan roept: “Ja maar dan kost het me een hoop geld voor aanschaf winterbanden” Ehhh…ja klopt, alleen je bent net zo duur uit als 2 sets zomerbanden want zomers slijten de winterbanden niet en andersom ;)
@viniVidiVici

Het maakt kwa geld inderdaad niks uit. mits je van plan bent je auto nog even te houden. ik ga nu geen 1000 euro meer uitgeven aan winterbanden+wielen aangezien ik deze auto niet zo lang meer wil houden.
@timberleek:
Als je een beetje kritisch zoekt valt de prijs wel mee.
Ik heb 4 winterbanden op stalen velg voor 400 eur0.
En dan heb ik de beste banden gekozen (Volgens ADAC end e ANWB)
Dus de prijs valt ook wel mee.
Ik vind het een goed plan! Ik denk dat de ongelukken bij gladheid een stuk zitten afnemen omdat het gewoon heel veel scheelt. En het kost als het ware niets extra’s!
@ Bob
Zijn Duitse regels voor Duitse mensen. Maar volgens mij geld het ook als je daar als buitenlander rijd.
@jipp

ongelukken worden alleen minder als men zich ook aanpast. als je winterbanden neemt maar dan gaat rijden als op schoon asfalt in de zomer, dan gaat het nog steeds fout.

en het kost wel extra als je je auto niet zo lang meer wil houden
@timberleek: je kunt je aanpassen maar je hebt nog altijd meer effect met winterbanden! op het tot ijs gereden sneeuw en gewoon veel meer grip op de weg dus redelijk normale remafstanden. En met winterbanden in de zomer rijden, dat gaat niet zo goed denk ik, het rubber blijft dan lekker aan het asfalt plakken, na 2 weken heb je geen winterbanden meer over. En er is genoeg handel ik winterbanden op velgen!
Wat een symbool politiek, lekker reageren op incidenten. Als het hard regent, stormt, mist en ga zo maar door staat het hele land ook vast. Ligt dat dan aan je autobanden, of aan een vrij krap bemeten wegennet ten opzichte van het verkeersaanbod.
@hulbert

op standaard bandenmaat zeker? Hier moesten er pas geleden ook nieuwe zomersloffen op. Maar ik moet altijd een stuk meer betalen per band doordat het een ongewone maat is.
bij elkaar was het iets van 850 euro.
@timberleek:
Het voordeel als je er meteen stalen velgen bij koopt, is dat je dan een normale maat kunt bestellen.
En winterbanden moeten toch wat smaller zijn voor extra grip, dus exotische maten voor winterbanden is toch waanzin.
@GOD in Duitsland zijn ze wel verplicht. Zelfs op de aanhanger. Ik ben er meerdere keren op gecontroleerd
@hubert

dat klopt wel weer.

maar dan nog is het een hoop geld om neer te tellen als je ze toch niet oprijdt. (in mijn geval dan)
@timberleek:

Dat klopt natuurlijk.
Maar zo vlak voor de winter als veel mensen op wintersport gaan, dan kun je de set voor veel geld verkopen via marktplaats.
En ik moet zeggen dat het echt veel scheelt op gladde en besneeuwde wegen.
PS. Ik woon op 5 minuten van de duitse grens, dus heb nooit gezeik als ik even in de winter de grens over wil piepen.
The Honda Spirit
Winterbanden onzin, gewoon leren rijden !!!
@The Honda Spirit: veel succes om een beetje helling op te komen die besneeuwt is zonder winterbanden. eveneens met het remmen op een lekkere gladde helling!
heb nog een setje all-season sneeuwkettingen .. ook goed ??
@lincoln

beetje tegenstrijdig

all-season SNEEUWkettingen :twisted:
Goed plan, een setje winterbanden (zonder velgen) kostte me 1750 euro…
Subsidieer dan ook meteen 4×4’s, want een 4×4 op winterbanden, dat is echt fantastisch!
@zdev: STIMULEREN .. dat betekent een media-campagne ter waarde van nieuwe winterbanden voor iedereen .. + velgen ..
@lincoln:
Ik dacht meer aan geen BTW op winterbanden.
@zdev:
Of in de wintermaanden geen zomerbanden verkopen ;-)
@Hubert: dat is sowieso een goed plan! Vanaf september liggen er alleen winterbanden bij de garages. In maart liggen de zomerbanden er weer.

Waarom stimuleert de overheid samen met verzekeraars geen acties dat je bij de aanschaf van een auto een set winterbanden voor 50% meekrijgt? Die ruimte is er makkelijk gezien de BPM-heffingen.

@lincoln: inderdaad ;)
@zdev: welnee man .. hooguit ventieldopjes met een winter-keurmerk .. en een folder waar op staat hoe goed je wel niet bent ..
De slogan wordt vast inderdaad iets als: “met wolly de winterband veilig op weg” :^/
Mijn oprit (die best wel lang is) is al ruim 4 weken een sneeuw- en glijbaan.

De BMW heb ik pas eergisteren weer van zijn plek gekregen.
Achterwielaandrijving, zomerbanden, veel PK’s en achteruitrijden = volledig kansloos.

De Range Rover ploegde zich met zomerbanden gewoon door 40cm sneeuw heen. Low gear, standje gras/gravel/snow en de luchtvering omhoog. Makkie. Maar gladde bochten en hard moeten remmen zijn niet leuk met 2,5 ton staal onder je kont. De ABS had het druk. Met winterbanden is het een wereld van verschil. Geen ABS meer meegemaakt.
@zdev:
mooi he .. en weten dat je met een ouwe Panda of 2CV dan ook echt iedereen uitlacht ..
@lincoln

ja dat heeft ook een reden.

je moet snelheid hebben om uit de bocht te kunnen vliegen/glijden. tja en een panda/2cv…. :twisted:
@timberleek:
je bent jonger en hebt minder ervaring met auto,s als ik heb ..
geen probleem ..
tuurlijk denk je nu “hoe dikker hoe beter” ..
ook heeeeeeel normaal ..

eens kom je erachter dat die 2 de beste auto,s ooooooit zijn ..
@jipp

ik bedoeld dat er mensen met winterbanden zijn die denken dat ze nu weer net zoveel grip hebben als dat je normaal gesproken hebt met je > zomerbanden < op asfalt in de zomer.

Dat is wel gevaarlijk in dit weer. Het helpt wel met winterbanden, maar je bent niet meteen onaantastelijk. het blijft glad
@timberleek: volgensmij rijd iedereen voorzichtiger als het wit is in nederland, maar je bent toch wel echt zekerder in een auto met winterbanden. je wilt niet weten hoeveel auto’s ik in de slip heb zien gaan de afgelopen weken waar ik zeker van was dat ze geen winterbanden hadden en andere auto’s met de zelfde snelheid dit niet doen waarvan je ziet dat ze waarschijnlijk wel winterbanden hebben. een handrembochtje gaat gewoon makkeliijker in de sneeuw, ook met winterbanden dat wel. ze hebben gewoon eerder meer grip.
@lincoln

het was sarcastisch bedoelt hè ;-)
Of anders, als je een all-risk verzekering afsluit, dat je dan korting krijgt als je (aantoonbaar) winterbanden hebt.
Mogelijkheden genoeg, lijkt me.
@jipp

ja dat mag ik wel hopen. En meestal wordt het ook wel gedaan. Maar net auto’s met zomerbanden die in de slip gaan doordat ze geen grip hebben, zitten ook van die figuren bij die juist weer vol het gas intrappen tot voorbij elk normaal denkniveau.

je hebt altijd van dat figuren ertussen zitten
@timberleek: je bedoelt mensen met boomklevertjes…. ik vindt het altijd jammer dat ze meestal een volkswagen polo of golf hebben, juist het merk waar ik toch wel redelijk fan van ben. maar ook types met oude bmw’s en mercedesen die denken dat ze de beste chauffeurs van de wereld zijn en dat het circuit de openbare weg is.
@timberleek:
je bent jonger en hebt minder ervaring met auto,s dan ik heb ..

maar klooien in de sneeuw is nog steeds leuk ..
@jipp

ja die zijn het meestal inderdaad, leaseaudi’s/BWM’s ook nog wel eens. maar dat is niet alleen in de winter ;-)

@lincoln
Ja dat zal best, maar over dat laatste zijn we het eens ;-)
@timberleek: Ik denk dat het met lease auto’s wel mee valt, eerder huidige 3 series en vorig model a4 die wij zo snel niet zouden kopen, zulke figuren wel omdat het het laatste model is dus geld uit straalt!

Idd heb je daar het hele jaar door last van, alleen is het met het weer waar je winterbanden nodig hebt en zij die meestal niet hebben, eerder de goedkoopste zomerbanden, is het juist extra gevaarlijk.
Voor de laatste keer: in Duitsland staat in de wet dat de auto aangepast moet zijn aan de weersomstandigheden. Wat dat precies inhoudt, staat er niet bij. Dat je winterbanden moet hebben, is de interpretatie van de bandenbranche. Je kunt dus ondanks winterbanden toch bekeurd worden, omdat je bijvoorbeeld geen ijskrabber in de auto hebt. Het is maar hoe de politie het interpreteert. Wanneer je op zomerbanden een ongeluk krijgt, kan de verzekering weigeren uit te betalen. Ze moeten dan wel aannemelijk maken dat de zomerbanden de oorzaak van het ongeval zijn. Volgens Autobild kan de verzekering overigens bij allseason banden nooit de aansprakelijkheid afwijzen op grond van de banden.
Heeey Dus die DEBIEL EURLINGS kan tog nog iets goeds verzinnen :D
Eurlings maakt een slechte beurt vandaag. Niet alleen maakt hij zich politiek onmogelijk door min of meer te stellen dat de leden van de ANWB de dienst uitmaken in het land. En dan ook nog dit onzalige idee. Winterbanden zijn absoluut veiliger op sneeuw. Maar ze zijn ook wezenlijk onveiliger als je er op droog of nat wegdek mee rijdt. Door het grove profiel (om sneeuw vast te happen) voeren ze minder water af en hebben ze minder grip op nat en droog wegdek. Dat resulteert in sneller aquaplaning en nog erger een langere remweg. De winterbanden tests tonen dat telkens weer aan. Dit extra gevaar op vele dagen tussen oktober en april moeten we niet aangaan voor die enkele dagen dat het sneeuwt. Wil je je land mobiel houden als het sneeuwt dan zijn er twee simpele maatregelen. Haal de vrachtwagens van de weg en verlaag tijdelijk de maximum snelheid en zorg dat die twee regels gehandhaafd worden. De veiligste en goedkoopste oplossing!
Svenska Aeroplan AB
@ mashell: wou net gaan typen maar ermmmm, helemaal mee eens!

Scheelt weer typen, thanks!
;)
Sommige hebben t wel over de winterbanden verplicht stellen net als in Duitsland. Van mijn part mag dit gebeuren als we ook andere regels van de Duitsers overnemen. Denk aan: wegenbelasting, max toegestane snelheid, prijzen nieuwe auto’s…
Wat denkt die eurlinks? dat het geld in mijn tuintje aan de boom groeit?
OudeSAABSzijnmooi
4WD en winter of zomerbanden, maakt niet zoveel uit als je een beetje kunt rijden. Wil nooit meer zonder 4WD, denk er over om hele jaar winterbanden te rijden. Rijd met een 2008 VW Touareg.
@OudeSAABSzijnmooi: Als je geld zat hebt kun je onder die vette touareg van je wel het hele jaar door winterbanden leggen, als je tenminste 2 keer in de maand nieuwe banden voor een touareg kan veroorloven, toch een grapje van minimaal 1000 euro steeds..
OudeSAABSzijnmooi
@jipp, was ik er maar met een setje van 1000 euro. Niet goedkoop voor 19 inch!
@OudeSAABSzijnmooi: nee en onder een touareg moeten ook nog is extra zware banden…. dus toch maar niet het hele jaar op winterbanden rijden!
De beste actie lijkt mij om bij iedere auto een setje winterbanden+simpele velgen te krijgen. Zodoende zijn er geen smoesjes meer te verzinnen, en heeft iedereen altijd een setje. Misschien ook meteen een service bij de auto doen zodat de banden bij de dealer opgeslagen kunnen worden, en voor een dubbie omwisselen? Lijkt mij een leuke extra service!
@Cantago: als iedereen zijn banden bij de dealer gaat opslaan kunnen we de auto’s in de showroom niet meer zien…!
@Jipp: Nouja, mijn gedachtengang was simpel… Niet iedereen heeft thuis de plek om 4 stuks winterband + velg op te slaan. En een opslagruimte bouwen is niet echt veel moeite… Lijkt me dus een leuke service. En banden opslaan in de showroom? Nee, dat lijkt me niks;)
@Cantago: bij de vw dealer waar ik zelf zit is al jaren geen plek in het bandenhotel, dealers kunnen niet alles zomaar meer opslaan. die opslag ruimte bouwen is ook geen optie voor ze, dat is geen service maar een kostenpost voor ze. En volgensmij heeft iedereen wel een schuur en garage of anders nog zolder…. hier liggen standaard 2 setjes in de schuur.
@Jipp: bij ons ook absoluut geen probleem hoor, liggen hier wel meer dan 2 setjes:P Het was maar een gedachtengang;)
e 4 winterbanden met velgen is niet heel groot, apart opslaan doe je ook niet.
mij buurman komt met sneeuw geen eens de straat ui tmet zijn bmw (zomerbanden()

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).