“Slechts” 675 verkeersdoden in 2009

Auteur: , 20 Reacties

Elke verkeersdode is er natuurlijk eentje teveel, maar vorig jaar is de hoeveelheid verkeersdoden voor het eerst in decennia onder de 700 gezakt. Tijd voor een feestje?

We wisten natuurlijk al dat de Nederlandse wegen tot de veiligste van Europa behoren, maar ze zijn dus nog een stukje veiliger geworden. Ik vraag me overigens wel af waarom het aantal verkeersdoden gedaald is. Komt het omdat er meer wordt geflitst (of juist minder)? Zijn er meer Volvo’s verkocht? Komt het door de crisis? Komt het omdat er minder files zijn? Wordt er minder gezopen? Wie het weet mag het zeggen.

En het is trouwens maar goed ook dat de invoering van de kilometerheffing (waarschijnlijk) niet door gaat, want zoals jullie weten zorgt de kilometerheffing voor meer verkeersdoden. Maar als we Siemens moeten geloven hebben we over 30 jaar helemaal geen verkeersdoden meer (gelukkig). (via nos.nl)20 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Tot nu toe zijn er WERELDWIJD 78.210 fatale ongelukken gebeurd.
Ik vind het wel een mooi rond getal, vraag me af hoe ze het berekenen (wie wel en wie niet).
@Wheels: de politie heeft 605 doden ‘geteld’ en de geschiedenis leert dat dat overeenkomt met 90% van alle doden. Als je daar 10% bij optelt en het een beetje afrondt kom je uit op 675 doden.

Het feit dat de politie ‘maar’ 90% telt komt omdat mensen soms pas dagen, weken of maanden later overlijden.
En in België zijn ze verbijsterd dat er meer dan 900 zijn.. Misschien moeten we eens beginnen met onze wegen te onderhouden en gevaarlijke plaatsen heraanleggen. Gevaarlijkste plaats in België op de weg: Autosnelweg. Niet onderhouden, amper signalisatie en mensen die er niet op thuis horen (zowel te hard als te traag rijdende).
Het is algemeen bekend dat mensen in tijden van crisis sterker risicomijdend gedrag gaan vertonen. Geen dure hypotheek, geen wilde wintersport, en dus ook minder agressief en roekeloos rijgedrag. Op het totaal van 16 miljoen Nederlanders heeft dit dus een positief effect op verkeersveiligheid. Het aantal verkeersboetes zou overigens dus ook gedaald moeten zijn. Dat is mijn verklaring..
eh robbie, 605, men neemt daar 10% van is 60,5 , afgerond 61 dus. Men telt dat op en zie daar: 666
“the number of the beast……” :P
@awiebo: bijna ;) 605 = 90%, 100% is dus 672,2 als je dat afrondt kom je uit op 675.
@awiebo: Je snapt het niet, die 605 doden is geen 100%. Het is slechts 90%. Dus (605/90)*100=672 doden. En de quote van Robbie, “en het een beetje afrondt” dan kom je op 675
Ah, @robbie was me al voor;)
Willem vd Velde
@blokker5 & robbie: Ik vind Wiebo z’n uitkomst wel mooier, al klopt de berekening niet helemaal :P
Minder doden in het verkeer is fijn om te horen. Maar of er minder ongevallen/aanrijdingen zijn dan vorige jaren, is nog maar de vraag. Dat er minder doden zijn gevallen komt doordat de auto’s veiliger zijn, en we meer stlstaan of langzaam rijden door files en snelheidsbeperkende maatregelen. Dit jaar krijgen we heel veel wegwerkzaamheden, met alle vertragingen van dien. Dus zal waarschijnlijk het dodental verder dalen.
Als autoveiligheidssystemen niet zo ver waren geweest als dat ze nu zijn, dat je dit aantal helaas flink had kunnen verhogen.

Maar helemaal géén ongelukken, dan denk ik gelijk aan auto’s die uit zichzelf via die electronische snelwegen of zo gaan, dat je niets meer bent dan een passagier in een broodtrommel. En daar zit ik dan weer niet op te wachten.
Zal dat dan ook niet komen doordat er steeds minder jongeren kiezen voor ’n brommer/scooter?
Ik kan mij voorstellen dat door de invoering van ’t bromfietsrijbewijs steeds meer mensen kiezen om ff te wachten voor ’t autorijbewijs, sowiezo is ’n auto bij jongeren tegenwoordig veel populairder dan zo’n 10 jaar geleden.

Jammer dat uit dat onderzoek niet te halen valt om wat voor ’n verkeersdeelnemers het gaat.
Het absolute getal op zich zegt niets zonder de context van het aantal gereden kilometers. Ik kan me voorstellen dat het aantal gereden kilometers door de crisis ook is gedaald waardoor de verhouding ongelukken/km wellicht niet veranderd is.
@super: ja, of door de sloopregeling waardoor er een flink aantal minder (onveiligere) oude barrels van de weg zijn, of doordat de politie meer gecontroleerd heeft op fietsers zonder licht of… of….
Zet dit eens in verhouding tot andere dodenaantallen, zoals complicaties bij baby’s tijdens de geboorte: 1300 per jaar. Het dubbele dus. Vreemd genoeg is er geen stasi-apparaat dat in ziekenhuizen staat te flitsen tussen moeders’ benen en vervolgens boetes uitdeelt als er te hard wordt geperst.
@zdev: Haha! :D So true. Verkeer is de grote boosdoener van van alles, andere dingen zien we voor het gemak even over het hoofd. Zie ook ‘het milieu’. :roll:
@zdev: prachtreactie!! En zo is het maar net;) Het verkeer is volgens mij ook gewoon een melkkoe, maarja… En 675 doden zijn er nog altijd teveel, hoeveel er ook aan roken dood gaan. Ik denk alleen dat de oorzaak de crisis is;)
@ zdev:
Heel scherp! Ik denk dat er vast wel meer mensen zijn met jouw ideeen, maar dat het grootste probleem is dat ze nog geen ambtenaar hebben kunnen vinden die al die ‘beentjes-wijd’-foto’s wil controleren ;)

Inderdaad wordt maar weer eens aangetoont dat het verkeer puur een melkkoe is. En hoeveel procent van de wereldwijde CO2 uitstoot kwam ook alweer voor rekening van het wagenpark? :roll:
900 verkeersdoden op een populatie van om en bij de 11 miljoen, waarvan er pak ‘em beet een stuk of 6 miljoen actief zijn in’t verkeer (Belgïe).
‘ns kijken… da’s 0,00015% als ik calc.exe mag geloven.

Oftewel : peanuts en geen probleem. People do die you know. And people do make mistakes you know. And one can lead to the other you know.

Stop toch ‘ns allemaal met te denken dat je de dood kan vermijden. Vroeg of laat komt ook voor jou het einde hoor. Kan je wel je uiterste best doen om alles wat ook maar in de richting van dood wijst totaal te verbannen, maar wat blijft er dan nog over? Joy joy, een biologisch gekweekte appel. En wow, kijk ‘ns daar, een zitbankje naast het park, heavy shit dude… *zucht*

Toegegeven, sommige verkeersdoden hadden zeker en vast niet gehoeven (rijden onder invloed bv.), maar in totaliteit… Niets mis mee als je ’t mij vraagt. Het is gewoon hoe Moeder Natuur werkt : de ene wordt geruimd om plaats te maken voor de andere. En de manier waarop ze dat denkt te doen is gewoon een kwestie van afwachten en iets waar niemand van ons inspraak op het heeft (ook al wordt er door velen aangenomen van wel… maar ook zij blijken steevast het loodje te leggen…Toeval?), laat staan iets over op te merken.

En dit is niet respectloos bedoeld naar verkeersslachtoffers en hun familieleden toe, verre van. Ik begrijp ten zeerste hun leed en ik heb het eigenlijk ook niet over hen. Ik heb het over dat belachelijke waanidee dat “we” de dood wel eventjes kunnen uitsluiten, dat waanidee waar velen van m’n soortgenoten last van blijken te hebben.

Glimlach, leef, geniet. En sterf. Zo simpel is het gewoon.

Trouwens, je bent nu eenmaal op gang met een moordwapen van 1 ton of meer, wat had je gedacht dan? Dat je zo’n stuk metaal wel ff veilig aan 160 in de vangrail kan boren of wat? Dat als ‘iedereen zich nu eens gewoon aan de regels zou houden’ er geen ongelukken meer zullen gebeuren? Spiegels mensen, spiegels. Iedere 10 seconden alle 3 je spiegels checken. Zonder pardon. En niet drie minuten op het middenvak rondtuffen zonder besef van eender wat, en dan met nog minder besef van eender wat, en uiteraard zonder spiegels te checken eventjes invoegen naar het linkervak. En dan “bang”, big crash, en vervolgens de andere aanklagen want ie reed och arme 15km/u sneller dan toegestaan. En tegen eventuele passagiers zeggen dat ze hun bek moeten houden want je begeeft je in het verkeer tussen andere mensen die graag heelhuids thuis willen komen en je wenst daar liever niet bij gestoord te worden. Maar jah, hersenloos het uitgestippelde pad volgen leidt nu eenmaal nogal dikwijls tot nonchalance en hersenverlamming. Wat op zich dan weer vaak leidt tot ongelukken. Onder andere.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).