Zonde: Camperfabrikant Westfalia ten onder

Auteur: , 30 Reacties

Vroeger maakten ze in samenwerking met Volkswagen dé ultieme hippiebusjes, een van de grootste statements uit de autogeschiedenis. Anno 2010 is de verkoop van campers behoorlijk in elkaar gedonderd met als gevolg dat het roemruchte Westfalia vandaag faillissement heeft aangevraagd.

In 2008 zat er nog een behoorlijke groei in de Nederlandse markt van campers. Het was dé nieuwe post-midlifecrisis vrijetijdsbesteding voor babyboomers die nog wat geld te verteren hadden. Maar in 2009 stortte de vraag naar campeermobielen met ongeveer 40% in. Het Duitse bedrijf waar momenteel 170 werknemers onder contract staan denkt dat deze negatieve marktontwikkeling nog wel een poosje aanhoudt en kiest daarom eieren voor zijn geld.

Wel willen ze een doorstart gaan maken in afgeslankte vorm. Mocht het management van Westfalia nog opzoek zijn naar iets met potentie? Aanschouw: de Volkswagen Westfalia Concept. Mocht dat niets worden, zorg dan gewoon dat er minstens één auto van het formaat SLK in opgeborgen kan worden. 50-plussers kunnen wel nog steeds uitwijken naar Hymer voor een gemotoriseerde caravan. (bron: Standaard.be)30 reacties

Nee, wat zonde!!!!
Maar ze weten al wel dat ze een doorstart willen maken? Riekt naar een slimme manier om snel van je schulden af te komen.
@Citrofiel: dat idee had ik nou ook…
@JaspervanderHeiden: omg…
@Citrofiel:
Klassieke strategie.
echt zonde, maar hiermee heeft Vag een klein probleem denk ik, de afnembare trekhaken die ze onder hun auto’s hadden kwamen van westfalia af grotendeels…. En ook de camper modellen die ze aanbieden bij de dealers komen van westfalia af…
Campers? Doe maar gewoon niet, tenzei je er een SLK (lees: BMW Z4) in kwijt kan!

en @Jipp: Dat trekhaakprobleem lossen ze vast snel op;)
Waar is Victor Muller als je ‘m nodig hebt?
@JaspervanderHeiden: LOL
@JaspervanderHeiden: Heerlijk! ;) Schoot vet in de lach!
Waar is VAG als hun compagnon het zwaar heeft? VAG laat zijn compagnons stikken!
Wij vinden het jammer dat zo’n grote camper bouwer welke een hele goede naam heeft ook grote problemen ondervind van de economische crisis
En wensen de direktie en het personeel veel sterkte
Jerry’s Klassieke Volkswagens
http://www.vwbus2.nl
7de reactie in een dikke 2 uur.

Verdient het niet beter of is iedereen zn toetsenbord kapot? Het is wel DE camperfabrikant van..ehh…tja..van wat eigelek?
Bobby_Orlando
Ik ga wel op hotel, camperen is voor zigeuners.
Eigenlijk ideaal een auto met een koelkast en een bed… En ok, een magnetron….
Zoek de 7 verschillen met het topic hiervoor.
Geef mij dan toch maar die van Kim.
Zo zeg, dat is best balen.
Ik heb nog garantie op de Mercedes-Benz Viano Marco Polo 3.0CDI… (Ook Westfalia opbouw/ombouw..):
http://www.mercedesforum.nl/album/album.php?album_id=2207
niemand wil failliet ..
niemand wil andere met schuld laten zitten ..
niemand wil schulden hebben ..

zelfs een solide bedrijf als Westfalia niet ..
en natuurlijk willen ze doorgaan waar ze goed in zijn ..
Nee, dat is echt zonde! Ik heb ook een Westfalia inbouwtje in m’n Multivan en het zijn zulke fijne en eenvoudige onderdelen. Is na 21 jaar nog steeds netjes en zo lekker efficiënt. Kan me niet voorstellen dat Westfalia écht niet meer bestaat want de T5 Westfalia is nog steeds de mooiste compacte camper die te koop is.
Hoop inderdaad dat VAG Westfalia overneemt… maar Karmann is ook al kapot.
Nu de caravans nog.
Lekker financiele reserves hebben ze daar. 2008 nog goed, 2009 ff minder en de boel gaat op de fles.

Ze zullen wel snel willen reorganiseren, zonder tussenkomst van vakbonden ed. Faillisement is dan het snelste.

Hoe is het eigenlijk uiteindelijk afgelopen met Karmann?
Ach, VAG producten doe het de laatste jaren gewoon veel slechter in de kampeerauto industrie. Veel te weinig ontwikkeling op het gebied van kampeerauto’s. Fiat heeft de laatste jaren groot ingezet op speciale ontwikkelingen puur voor de kampeerauto industrie. (Special technieken en unieke onderstellen ontwikkeld voor kampeerauto’s en dergelijke) En met succes, nu was Fiat al marktleider in dat segment maar heeft dit nog meer weten te vergroten. Ook Ford is sinds een jaar 5 meer gaan focussen op deze snel groeiende markt. En als ik zo kijk hebben zei Volkswagen inmiddels al ruimschoots ingehaald. Westfalia is stinds kort ook overgestapt op Ford voor een deel, maar ik vrees dat ze net de boot hebben gemist en de crisis de genade slag is geweest. Bovendien zijn Westfalia kampeerauto’s erg duur in vergelijking tot hun Italiaanse en Franse concurenten. Ook hebben ze véél te laat ingespeeld op de groeien markt van de Semi-Intergraal en Van campers. Ok, de West-Van was leuk, maar veel te laat op de markt gezet en veel te duur. Als je de laatste jaren maar een omzet maakt van 40 miljoen met zo’n bedrijf kán het ook niet goed gaan. Er is al heel veel bezuinigd bij Westfalia de laatste 2 jaar. Zo zijn alle patenten van Mercedes campers verkocht aan Daimler AG en zijn er contracten aangegaan om meerder Fiat en Ford modellen te produceren. Maar ja, de Westfalia Michelangelo (Fiat) is ook pas eind vorig jaar in de verkoop gaan. Beetje laat dus…

Mss moet Westfalia maar eens proberen met Karmann campers te fuseren. Daar zit nog ook nog aardig wat VW-camper gerelateerd naamsbekendheid en Karmann draait ook niet zo lekker meer. (Ik geloof dat Karmann of Westfalia al staats-steun heeft gekregen van de provincie, maar ben daar niet zeker van)
nu vul ik toch m’n email onder mn naam in :D
Ik ben zelf bezitter van twee VW T3 Westfalia-bussen en ben hier knettergek van. Het gebruik van de VW types: T1, T2, T3 en T4 hebben als basis voor de campers, Westfalia o.a. groot gemaakt. Ik meende toen altijd VW en Westfalia: vier handen op één buik maar…. voor zover ik weet hebben de broers die eigenaar waren van dit bedrijf, de zaak aan de hoogste bieder, Daimler (Mercedes), verkocht. VW leverde uiteraard zijn nieuwe model niet aan Westfalia maar bouwt inmiddels in eigen fabriek de campers. Het blijft natuurlijk altijd jammer als zo’n bedrijf failliet gaat maar als je weet hoe je bij dit bedrijf als bezoeker werd behandeld: Arrogantie ten top. Volkswagen heeft m.i. niets meer te maken met Westfalia en kun je dan ook niet betichten van het laten vallen van dit bedrijf.
Opgeruimd staat netjes
Nu VAG toch World Domination aan het spelen is, kunnen ze deze ook nog wel Capturen :D
Vind ik ook
Ach het is best leuk zo’n camper, maar er zijn er ook teveel die helemaal afgeleeft een vakantie beginnen. Daar wordt ik niet vrolijk van, maar de kosten voor zo’n ding zijn hoog en je wil er gewoon niet dagelijks mee rijden. Nee je moet er gewoon eentje huren als je hem nodig hebt.

Dit is allemaal natuurlijk niet goed voor de aantalen, maar onvermijdelijk. Wel jammer dat een mooie fabrikant als deze dan het onderspit gaat derven.
Hoezo roep iedereen hier over een overname van VAG te roepen?
Westfalia is onderdeel van Daimler AG, niet van VAG!
Het is idd toch jammer dat er mensen zijn die er geen verstand van hebben en toch een reactie plaatsen.

De T5 van Volkswagen is geen Westfalia omdat Mercedes de boel opgekocht heeft en VW de grootste concurrent was, dus beetje jammer van Mercedes dat ze hun compagnon laten vallen.
Neeeee !!! Dit is de uitvinder van de ultieme surfbus. Die mag niet dood :-(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).