Rijtest & video: Volvo C30 facelift

Auteur: , 73 Reacties

De C30 had al een controversiële kont en na de facelift polariseert de voorkant ook lekker. Ofwel je vindt het nieuwe front mooi of je krijgt er spontaan braakneigingen van. Persoonlijk vind ik het lekker karaktervol.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier! ]
Volvo C30 video

De styling van de achterkant blijft een apart verhaal. Iets in mij wil onbeperkte kudo’s geven voor het volledig gaan voor “form over function”. Het kontje van de C30 is een heel bepalend styling kenmerk, maar het levert niet bepaald een praktische auto op. Daar komt bij dat niet iedereen er kapot van is, waarbij ik mijzelf schoorvoetend in het kamp van de tegenstanders moet plaatsen. Toch begrijp ik dat er mensen zijn die het fantastisch vinden. Het blijft overigens wel onbegrijpelijk dat de Zweden, voor wie het eten van zeven in plaats van vijf gehaktballetjes al een waanzinnige uitspatting is, het design heeft goedgekeurd. Andere Volvo’s zijn tenslotte fraai, maar niet heel extravert of exotisch vormgegeven.

Volvo C30 facelift

De oorspronkelijke C30 was overigens wel een beetje veel “baby” S40/ V50. De gehele voorkant, inclusief motoren, transmissies, dashboard en het plaatwerk leek regelrecht van de grotere broers gekopieerd. Met de facelift krijgt de C30 meer een eigen smoel, wat een absolute pre is. Volvo hamert er ook op dat de C30 vooral erg “kleurrijk en eigenzinnig” is. Niet alleen het design, maar ook de individualiseringsmogelijkheden staan voorop. Het aantal van 13 exterieur kleuren is niet uitzonderlijk, maar deze zijn wel te combineren met vijf verschillende kleuren voor de onderspoilers zodat er totaal 49 toegelaten combinaties ontstaan. Gooi je de 11 keuzes aan lichtmetalen velgen, 27 bekledingscombinaties, vier opties voor de middenconsole, wel of geen achterspoiler of dakrails en 11 aandrijflijnen bij elkaar en er ontstaan 2.561.328 verschillende C30’s. Leuk hè, hoewel er met stickers (zoals bij de MINI of de Fiat 500) nog veel meer varianten te bedenken zijn.

Volvo C30 facelift

De motorisering is niet fundamenteel veranderd (en wijkt ook nog niet af van S40 en V50). Er zijn een paar benzine viercilinders (1.6, 2.0 en de 2.0F), een 2.4i vijfcilinder en als toetje de T5 met 230 pk en 320 nm. Dieselen kan ook: de 180 pk en 400 nm sterke D5 lijkt bijna oversized voor de compacte C30, maar gelukkig zijn voor de echte groenen ook de 1.6D DRIVe varianten beschikbaar. Met start/stop doet de 1.6D slechts 3,8 liter per 100 km en stoot slechts 99 gram CO2 per km uit. Voor de film wilden we graag een Orange Flame Metallic gespoten C30 en die bleek voor de gelegenheid te zijn uitgerust met de 136 pk en 320 nm sterke 2.0D. Dat blok is lekker smeuïg, hoewel de trekkracht helemaal onderin een tikje te wensen over laat. Vreemd genoeg nagelde het dieseltje veel meer dan ik gewend ben in V50’s of S40’s met hetzelfde blok. Met de prestaties is niets mis, in 9,4 seconden staat 100 op de teller. De topsnelheid is 205 km/u.

Volvo C30 facelift

Had ik al gemeld dat de kofferbak klein is? Op zich is de kofferbak wel goed toegankelijk, alleen is door de volledig glazen achterklep al je bagage compleet zichtbaar. Dat leek ze bij Volvo niet zo handig en dus werd er een guitig afdekzeiltje met een soort plastic tentstokken gefabriceerd. Niet heel handig, maar na een paar dagen kneus je je eigen vingers in ieder geval niet meer. Dat er ook Zweden zijn met humor bewijzen de C30 logo’s op het hoedenplank-tentje. Alsof er auto’s of andere toepassingen zijn waarvoor je het ding zou kunnen gebruiken.

Volvo C30 facelift

De ruimte in het interieur is prima, zolang je de achterbank vermijdt tenminste. Voorin zijn er de typische Volvo stoelen die niet de meeste zijdelingse steunen bieden, maar verder wel heel comfortabel zijn. Het dashboard inclusief zwevende middenconsole kennen we uit S40 en V50. Inmiddels heb ik ook uitgevonden wat je met de opbergvakje achter de middenconsole kan doen: dat is namelijk de ideale plaats om je eierkoeken te laten rijpen. Na een paar dagen zijn de koeken dan perfect geschikt om als wegrijplaat te gebruiken mocht je ooit in sneeuw of los zand vast komt te staan. Kom daar maar eens om bij de Duitse concurrentie.

Volvo C30 facelift

De geteste C30 was uitgerust met het optionele sportchassis, waarbij ik verlagingsfreaks en circuitridders moet teleurstellen: het is iets strakker dan normaal, maar er blijft een hoge mate van comfort gewaarborgd. Pas met drie man (1M, 2xV natuurlijk) leverde de C30 duidelijk aan veergedrag in. Toch rijdt de C30 prettig, het is niet heel speels, maar je kunt er wel makkelijk tempo mee maken.

Voor diegenen die de styling OK vinden en geen behoefte hebben aan een al te praktische en ruime kofferbak is er nog meer prettig nieuws. Volvo heeft met de introductie van de C30 facelift ook nog eens het mes in de prijzen gezet. De vorige C30 startte bij een vanafprijs van een kleine 24 mille en dat is nu maar 21,5 mille. Over de gehele range zijn de prijzen aangepast en het scheelt tot 6 mille, wat absoluut de moeite waard is. Als klapper op de vuurpijl hebben de vloermatten ook nog eens een bijzonder patroon: alle matten bij elkaar vormen een wereldkaart. Daarmee moet de C30 toch haast wel een verkooptopper worden? Filmpje!73 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Mooie facelift, en ook snel weer een rijtest na de Range Rovert
nu kijken!
LOL @ de laatste zin!

Staat er ook een klein vlaggetje in China? ;)

Nee, dat neem ik terug, dat is TE flauw..
Al gezien in die “leuke” reclame van jullie…bedoel volvo
ik vind het kontje juist typerend 480 (de voorganger) wat een pluspunt is
Hey Wouter is terug! Had hem al een aantal weken niet gezien..

Anyway, lelijke facelift, oude model was zeker erg mooi, maar hiermee zijn ze een verkeerde wegingeslagen vind ik. Wel even de rijtest bekijken natuurlijk.
Wouter is mijn held!
Op deze locatie hebben jullie toch ook de M5 touring getest een aantal jaar geleden??
Euhm het filmpje… tja dat kan beter.
Ik krijg niet echt een ‘test’ gevoel ook niet na het lezen van de tekst trouwens.
Ik vind dit echt een hele verbetering qua uiterlijk.
een nette lift, nog meer eigen gezicht. jammer dat ze niet zo praktisch zijn maar zeker een waardevolle toevoeging voor het nederlandse wagenpark
Einde is leuk (grappig), muziek is lekker, maar verder tikkeltje saai.
Van de Range Rover vond ik beter, wat meer actie, beetje slippende banden etc. spreekt mij wat meer aan.

Wel leuk dat er zo snel nog een rijtest is!
Nagelen kan komen door de kou, of door het feit dat nieuwe motoren steeds schraler afgesteld staan, waardoor zelfs benzineblokken soms als diesels klinken (met name 4-cilinders).

Jammer dat jullie de T5 niet hebben getest verder; dat past toch wat meer bij autoblog ;) Vorige keer ook al de 1.6drivE, tja…
Leuke auto, leuke rijtest maar in godsnaam, waarom een fokking 2.0 diesel? Pak dan een T5 en niet een traktor!
@Benjamin1:
Omdat er ook mensen zijn die geinteresseerd zijn in normalere auto’s?
“…de Zweden, voor wie het eten van zeven in plaats van vijf gehaktballetjes al een waanzinnige uitspatting is…”

Treffende onmschrijving. :D

Face-lift is wel een verbetering wat mij betreft, de voorkant past nu beter bij de achterkant. En ondanks de downsizing trend nog steeds leverbaar met vijfcilinders. Woei!
HAHA! Dit filmpje moest je zeker doen van Volvo, of niet Wouter? Wel lachen. Maar vindt die snuit wat minder stoer als de oude. Maar hij past wel mooier bij het nieuwe gezicht van volvo.
Die vloermatten, hoe komen ze daar in hemelsnaam op..? :?
@Benjamin1
De 2.0D zal het meeste verkocht worden, zeker onder de leaserijders. Dus daar is niks mis mee. Gewoonweg ‘Sensible consumer advice’ ;)
Lelijke auto :(
Hey wat raar, dit item staat niet als advertorial te boek…
@Bart: klopt, daarom noemen we het een Oranje stinkdiesel met witte velgen.
http://www.autojunk.nl/2010/01/volvo-c30-diesel-rijtest
ik hoop dat dit het slechtste filpje is van 2010 want dit lijkt nergens naar
Hahaha! Leuk filmpje!
jij zou het wel weten hé wouter…. Die 1-serie dus ;)
hoe kan je “compactere kofferruimte” in hemelsnaam als positief zien? en al helemaal bij de C30 dat waardeloze actetas vakje wat ze de kofferruimte noemen is echt ronduit waardeloos. ik snap dat het geen auto is voor de timmerman, maar een beetje vent/vrouw wil zijn haar sporttas/boodschappenkrat wel in de achterbak kwijt kunnen.
Die neus is zeer gaaf maar die achterkant! uberlelijk!!
Sja waarom maken jullie dit soort filmpjes nou? Is geen zak aan te beleven en eerlijk gezegd vind ik het zelfs wat degoutant hoe je het ijzeren koffertje lekker op het dak laat staan om er dan vervolgens nog eens mee door te rijden ook… Leuke krassen op de testauto dus. Ik vraag me dus af hoe het komt dat er nog verdelers zijn die hun testauto meegeven.
@christophe: het is een schande!
@christophe: IJzeren koffertje? Hoe verzin je het.
Jammer dat het filmpje geen voortzetting is van het filmpje waar jullie terug komen uit Zweden. Voor de rest een beetje saai. Wel leuk was de glimlach van Wouter na zijn voorstel tussen de vloermatten en een 1-serie.
@christophe: IJzeren koffertje? Hoe verzin je het.

Nou het lijkt ijzer , als het niet zo is trek ik mijn woorden terug :)
De wereld ligt aan je voeten. Lol!
Iemand een idee waarom deze Volvo vooral idioten lijkt aan te trekken in het leasesegment? Wordt de laatste weken regelmatig geconfronteerd met lui die denken dat de snelweg een video-spelletje is waarbij je zo snel mogelijk door wild van rijbaan te wisselen door het verkeer moet zien te racen….

Overigens als dat knulletje in de buurt van Amsterdam het leest: als ik niet zo goed had opgelet bij het opschuiven naar de uitvoegstrook had je er achterin gehangen met je belachelijke rijstijl en je hufterige gebaren. Ik hoop dat je het hok om een paal vouwt, binnenkort.
Ook een heel veilige auto, zeker als je je gordel om doet. Geef lekker het goede voorbeeld Wouter.
84-KONT-6

leuk nummerbord voor een apart verschijnsel (lees:niet gebruikelijk)
Geniale rijtest!

iLike
Ik vind het net een gewone volvo station waarbij ze een stuk tussenuit hebben gehaald en vervolgens weer aan elkaar gelast hebben, niet echt mijn ding.
Waar blijft de 1.6 GTDi (direct ingespoten) turbo benzine (Ecoboost Ford) motor? 2.0 GTDi mag ook. Met Powershift en paddles aan het stuur als het ff kan. Dat maakt de auto een stuk leuker.

Of wil Ford niet dat Geely die techniek in handen krijgt?
Ik vind de koplampen op die ene foto best wel mooi.
Ik vind het helemaal wel een mooi karretje hoor alleen misschien wat minder V O L V O het grappige is dat ze die letters er tegenwoordig ook echt zo breed op zetten, en dat is idd ook echt nodig maar dus wel minder WAAR..

oke leuke rijtest!

volgende keer weer 1 met Paul Vlasblom? of met een Carrera GT (wacht ik nog altijd op) gewoon lekker scheuren met een paar 400pk+ers!!
Wanneer komt de Blackseries met SACHA. of weer is iets leuks met die meid. Of is dat pas in het voorjaar weer?
Die 2 heb ik toch alweer een tijdje niet gezien.

Echt spectaculaire autotest mis ik och een beetje de laatste tijd
Had nou even de powershift automaat getest, daarvan wil ik weten hoe die rijdt.

Mijn moeder heeft de T5 en die rijdt als een droom. Ik ben niet helemaal happy met de nieuwe voorkant, beetje teveel babyface ofzo. Maar zoals Crotchrocket als zei, doe de volgende volvo/ford for that matter met die 1.6 GTDi, dat lijkt een leuk blokje te gaan worden
Wereldkaart?

Kaart van Europa ja!
@wouter, wanneer leer je nou eens belangrijke dingen te melden? Hoe schakelt het? Hoe is de besturing? Licht? Zwaar? Communicatief? Vaag? Verder prima filmpje en neus oogt zo beter dan op de eerdere foto’s. Vond zelf de pre-facelift een vervelende demping achter hebben en wel behoorlijk stug geveerd. Ik reed toen een 1.8. Die voelde meer aan als een 1.6 bij de concurrentie
integralechubasco
@Ahura
en wanneer start je nou eens je eigen blog, ongelofelijke wijsneus die je bent… beetje handigert weet allang al waar dat soort info te halen… zo, en nu een biertje a.u.b.
@integralechubasco: wat een suffe reactie. Als ik bij een RIJTEST belangrijke informatie mis dan heeft dat niks met wijsneuzerij te maken. Maar met verwachtingen van een rijtest. Het lijkt me niet de bedoeling dat ik op autogetest.nl, rijtesten.nl, autoweek.nl en autozine.nl moet gaan zoeken om de (volledige) rijeigenschappen te ontdekken..
waarom gaat iedereen tegenwoordig kudo’s en +1’s enzo geven :S…

Alleen als T5 aub.
integralechubasco
@Ahura
Verwachtingen van een rijtest? Op autoblog? HAHAHA
Bobby_Orlando
Wanneer krijgen we eens een autotest te zien in plaats van iemand die 5:53 het foldertje zit voor te lezen? Met dat verschil dat het foldertje in behoorlijk Nederlands is.
Biefstuk met pepersaus
Ziet er best wel een proper autotje uit. Facelift ziet er alvast in mijn ogen geslaagd uit.
ik vind de c30 mooi hoor maar dit is al de 2e die ze testen. wanneer gaan ze die nieuwe megane rs cup eens rijden, of de nieuwe 5 serie.. zo zijn er genoeg die leuk genoeg zijn om te testen.
Vooralsnog braakneigingen hier.
Dat afgrijslijke tentdoek in de kofferbak :|
Bobby_Orlando
@Wolfsburger: enkel een oeverloze kluns heeft problemen met dat zeiltje.
@wouter, wat voor koffertje was het? Mega Mindy of een Disney koffertje? Misschien toch K3.
Vind het oude model mooiere. De neus is mij iets te glad geworden. Het hoekige stond de C30 wel beter.
Maar verder leuke filmpje, in jullie eigen stijl..
In het filmpje op 4:27 ligt er achter het midden console nou lange flu? (gouden verpakking) Wie blowt er van jullie twee?
Er reed me net op de A4 een C30 in precies dezelfde kleur en met witte velgen voorbij. Weer even ingehaald om te zien of ze nou echt wit waren. Kom ik thuis lees ik dit artikel. Grappig. Was een DRIVe volgens mij want had de andere achterbumper.

Maar een mooie wagen waar er naar mijn mening nog te weinig van rondrijden. Zeker met spoilerpakket en in mooie kleuren en wielen kan hij heel erg dik zijn!
Vind de nieuwe neus prima staan, net wat meer eigenzinnig. Vooral op de C70 is het echt een verbetering!

Vind die witte wielen wel iets te hip bij deze kleur :P
Nog iets te zeuren dan; waarom wordt er steeds verteld hoeveel gram ze uitstoten? Boeit toch geen flikker. Zeg dan welke motor 14 of 20% bijtellingen hebben en hoeveel liter ze verbruiken. Aan gram uitstoot heeft geen kip als je bij de benzinepomp staat
ik vind hem mooi.
integralechubasco
@Ahura
Aan de andere kant, ik zou het wel wat vinden als ze naast dit soort filmpjes ook echt met wat meetapparatuur aan de gang gaan… gewoon om bijvoorbeeld acceleratie en verbruik aan de kaak te stellen. Dat zou wel wat meer gewicht aan de blog kunnen geven… iets wat ze in de autowiki ook kwijt kunnen…

maar ik zie dat niet zo snel gebeuren…
:P leuk filmpje!
“Andere Volvo’s zijn tenslotte fraai, maar niet heel extravert of exotisch vormgegeven.”

Kuch 480 kuch P1800 ES kuch. De C30 is er eentje uit deze wat extravagantere lijn natuurlijk en voldoet daarin perfect. Jammer dat dit niet genoemd wordt in het artikel.
@Carabo: Laat de 480 maar weg, want die is lelijk. De C30 is namelijk ook nog mooi, net als de P1800.
@carabo

Niet alleen de ES maar ook de “normale” p1800 mag genoemd worden denk ik.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
De C30 is een erg mooie auto geworden, de facelift heeft ‘m mooi strakgetrokken. Ook is Volvo natuurlijk heel slim door al die personalisatie-opties mogelijk te maken. Dit is wat hippe mensen willen.

Ik moet ook nog even zeggen dat ik Rubens camerawerk deze keer heel erg strak vond.
Haha. Het tentje. Ligt ook bij mij in de schuur… dan maar geen privacy voor mijn boodschappen krat.
Volvo C30 of BMW 1-serie? Hmm. FWD of RWD, hmm. Premium of Indiaas? Uhuh…

Even vergelijken…

Volvo C30 Summum, 230pk, +/- 40k rijklaar, F-label.
BMW 120i, 170pk, +/- 33k rijklaar, C-label.
BMW 130i, 265pk, +/- 47k rijklaar, F-label.
Audi A3 2.0 TFSI 200pk, +/- 35k rijklaar, D-label.
Audi S3 2.0 TFSI 265pk, +/- 50k rijklaar, F-label.

Denk dat ik op basis van de prijs en de RWD toch bij de 120i zou uitkomen, de A3 2.0 heeft geen standaart quattro, en FWD wil je niet met 230pk, en voor het geld rijd je anders ook premium. Vinden we belangrijk aan de bar he, woutert ;)
@Jesper: kom op een BMW 1 serie is niet meer premium dan een C30. Bovendien vergelijk je een Summum met een basis model 1 serie. Je moet voor een eerlijk vergelijk toch echt een High Executive 1 serie pakken.
Op de C30 heeft Volvo echt haar best gedaan, bij de 11 serie was de opdracht “als een Golf maar dan een BMW”.
Rot op met die CO2 uitstoot! Het verbruik en de bijtelling maken wel iets uit. Verder smoelt het wagentje goed, alleen de achterkant vind ik nog steeds helemaal niks. Witte velgjes is dan wel weer leuk!
“Ook de C30 wordt na de zomer leverbaar met de direct ingespoten turbokrachtbron. Voor de compacte hatchback is ook een 1.6 GTDi variant gepland plus een extra krachtige 240 pk uitvoering van de 2,0 liter unit.”

“Een handgeschakelde 6-bak is standaard, maar de nieuwe C30 uitvoeringen zullen optioneel ook geleverd kunnen worden met Powershift transmissie, oftewel een versnellingsbak met dubbele koppeling.”

Bron: AutoInternationaal.nl (28-01-2010)
edit: dat is geen bron, dat is een kopie van een andere site
ik heb een idee
als volvo nu eens mooie wagens gaat produceren dan kunnen ze er misschien een paar verkopen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).