Video: Hoe herken je een gevaarlijk Toyota gaspedaal?

Auteur: , 32 Reacties

In Amerika is vorige week grote paniek uitgebroken door een heftige terugroepactie in verband met gaspedalen die open blijven staan. En inmiddels is de actie ook al overgeslagen naar Europa. Het vervelende (en rare) is dat Toyota nog niet precies kan zeggen welke modellen teruggeroepen gaan worden. Dus gaan wij maar proberen om te helpen.

Toyota liet de bewuste gaspedalen maken door twee verschillende toeleveranciers: Denso en CTS. Die van Denso schijnen prima te zijn, maar bij de pedalen van CTS kan het dus voorkomen dat door slijtage en condens het gaspedaal stroef gaat en in een open positie blijft hangen. Inmiddels schijnt Toyota te werken aan een vervangend gaspedaal maar het vervangen van alle gaspedalen (meer dan 4 miljoen stuks) kan meer dan een jaar in beslag nemen.

Amerikaanse Toyota dealers zitten aardig met de handen in het haar en Amerikaanse autoverhuurbedrijven hebben al besloten om Toyota’s niet meer uit te lenen. De beurskoers van Toyota is door pedal-gate inmiddels al ruim 20% omlaag geschoten. Wat een heleboel mensen vooral niet begrijpen is dat Toyota zo gebrekkig communiceert over deze problemen.

Helemaal als je bedenkt dat er in Amerika in 2004 al aanwijzigingen waren voor een probleem en in Europa al in 2008. Het lijkt wel alsof Toyota iets onder de pet wilde houden. Inmiddels bemoeit ook het Amerikaanse congres zich ermee, want die komen met een onderzoek. (via: insideline.com)

PS: Bovenstaande video biedt uiteraard geen volledige zekerheid, maar het kan wellicht een hulpmiddel zijn. Echter, zolang Toyota Europe geen duidelijkheid geeft over welke 2 miljoen auto’s er in Europa teruggeroepen worden moeten we het hier maar mee doen…32 reacties

Ik neem aan dat ’t drive-by-wire gaspedalen zijn ?
@TweetyV6: Vrijwel alle moderne pedalen zijn uitgerust met potentio-meters. Dus zijn ze grotendeels drive-by-wire. ;)
Een serieuze klap voor één van de meest betrouwbare autoconstructeurs, hopelijk kunnen ze dit diplomatisch oplossen.
@wankel Het is wel al een beetje laat voor een diplomatische oplossing, zoals aangegeven in het artikel, de problemen zijn al langer aan het licht. De terugroepactie is al te laat en de gebrekkige communicatie is ook niet echt ‘diplomatisch’.
Gm geeft alle toyota rijder 1000 dollar korting als ze hun toyota inruilen voor een Gm auto.
@meneersander

Ok raar GM is toch min of meer een staatsbedrijf?
dit is wel goed voor de Toyota liefhebbers! Misschien worden ze iets goedkoper!
@dotternetta:
Of misschien rijden ze zich met 150 kmh dood tegen een boom ;)
Hoe herken je een gevaarlijk Toyota gaspedaal?
Aan de bloedvlekken.
@ meneersander
heb je een bron?
Het is vreselijk veel Toyota-bashing dit hele verhaal. Toyota is de grootste ter wereld geworden en is nu “the main target”.

Dit is wat er werkelijk aan de hand is (oftewel storm in ee glas water, maar als we Toyota een deuk kunnen geven dan zullen we het zeker niet laten=Fox-news niveau):
“In een persbericht heeft CTS laten weten dat alleen in uitzonderlijke gevallen ‘door een zeldzame samenloop van omstandigheden’ het gaspedaal minder snel terugkomt of even blijft hangen in een gedeeltelijk ingedrukte toestand. Er zijn volgens CTS geen gevallen bekend waarin dit tot een ongeluk zou hebben geleid en in totaal zou het om minder dan een dozijn voorvallen gaan.”

Dank aan onze vrienden van Carros.
Tja als grootste autofabrikant van de wereld krijg je veel publiciteit en daar hoort deze negatieve variant ook bij… Er zijn zo vaak terugroepacties, ook van andere merken maar omdat Toyota zo groot is (en het dus gelijk om zulke aantallen gaat) wordt het zo breed in de pers bemeten. Ik denk niet dat er Toyota rijders zijn die nu ineens besluiten een auto van een ander merk te kopen.
Waarom zulke gebrekkige communicatie? Fouten kunnen voorkomen. Alleen is dit dan een heel kostbaar gebrek. Maar het gaat er ook om, hoe een gebrek wordt opgelost. Als de communicatie al zo slecht is….. Dan roept Toyota heel wat onheil over hun zelf af…
Dit lijkt een beetje op die terugroep actie van Senseo’s vorig jaar(?). Waren er 2 of 3 ‘ontploft’ en meteen moesten er meer als een miljoen terug. Volgens mij heb je meer kans om op de weg door een andere auto/vrachtwagen aangereden te worden, dan dat je gaspedaal blijft hangen. En als zoiets gebeurt, kan je toch gewoon je koppeling indrukken en dan is het alleen ongezond voor je motor niet voor jezelf? Wel goed dat ze het terughalen natuurlijk, maar met al dit nieuws lijkt het net alsof mensen met bosjes zichzelf platrijden in hun Toyota.
@Lan_Evo:
misschien niet in bosjes, maar het is zelfs al een keer op de gevoelige plaat gelegd:

http://static.autoblog.nl/images/wp2010/flying_toyota_fj_cruiser.jpg
@jurrian: En maar afvragen waarom die dingen stuk gaan….
@Lan_Evo: Ik heb dit dus ook al tweemaal meegemaakt met mijn Toyota. Volgens mij is dus helemaal niet zo zeldzaam. Maar inderdaad koppeling in en motor af.
@fre: motor af: draai je contact sleutel niet te ver terug, anders kan je niet meer sturen !
mja, als je nu in je toyota gaat kijken en ziet dat je geen denso pedaal hebt, kan je naar de dealer gaan maar ik denk niet dat ze je op basis van je constatering kunnen helpen. Ze zullen vast officiele recall procedures moeten volgen voor de claims. Je weet dus eigenlijk alleen dat het elk moment mis kan gaan…
Gewoon geen automaat in je auto nemen. Kan je niks gebeuren toch… Koppeling in drukken en remmen, dan sta je gewoon stil
Leuk als je net een nieuwe Toyota hebt gekocht. :)
CTS leverd niet alleen aan Toyota, zo heeft Ford zijn productie voor bepaalde modelen ook al stilgelegd.
@Prisma: Maar dat is op veel kleinere schaal:

“Ford Motor Co. has halted production in China of a bus that uses accelerators made by the same company involved in a massive recall by Toyota Motor Corp., reports said on Thursday.

“The single Transit model affected by the CTS pedal review, the Transit Classic, represents fewer than 2,000 units.”

Mr. Mulally said Ford production will continue as usual elsewhere because no other vehicles use that particular pedal.”
bron
ooit maakten ze nog “the best cars in the world”

ooit…
Bij andere merken zullen ze zich wel ook wel druk maken aangezien de toeleverancier ook voor hun produceerd!

zie: http://www.ctscorp.com/investor_relations/InvestorPresentation.pdf
@vinnie67:
Bedankt voor de link.
Niet lang geleden was er ook al dat vloermatten probleem dat er voor zorgt dat het gas kon blijven hangen.
Heeft ook een aantal mensen het leven gekost heeft.
Stel je rijd Toyota en je hebt je vloermat vast gespijkerd en denkt eindelijk relaxed rond te kunnen rijden en je vangt iets op over nieuw probleem met Toyota auto’s.
Blijkt iets met het gaspedaal te zijn.
Dan kunnen ze mij vertellen wat ze willen maar ik sta er op dat ik een ander pedaal krijg. Dat vloermatten gedoe zit dan nog in je achterhoofd.
Toyota weet dit ook en die kunnen niets anders dan alle pedalen vernieuwen. Of er nou wat aan de hand is of niet.
@GOD:
Het vloermattenprobleem bleek niet door de vloermatten te komen, maar door dit probleem met het gaspedaal. Dus het is een en hetzelfde euvel.
Als je zo gruwelijk veel auto’s levert dan is een heel klein en zeldzaam euvel al snel een ramp. Als dit gebeurd bij een Opel waar er maar een paar van rondrijden dan lijkt het eerder op een enkel voorkomend probleem. Echter bij zo veel auto’s kan iets kleins al een probleem zijn…
Amerikaanse politieke spel zit hier achter, want het gebrekkige gaspedaal komt van een Noord-Amerikaans bedrijf.
Het gaspedaal zonder problemen waar Toyota rijders hierniet voor terug hoeven te komen is made in Japan.

Zowieso verwacht ik dat hi-tech elektronica wel beter is ontworpen dan die Amerikanen. die lopen qua hi-tech mijlen ver achter.
Voorbeeld:

Japan: nikon, canon, sony vaio, robots, toshiba led tv plasma…alle habbekrats zijn met uiterste nauwkeurige producten.

America: die oude gitaar versterkers uit de jaren 60, die zuipende harleys.etc…..
Wie zou dit verhaal in de wereld gebracht hebben.
Toyota is de meest betrouwbare auto die er is en voor somige merken in Amerika een grote concurrent.

Ging het niet slecht met GM in Amerika?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).