Rijtest & video: Porsche 911 Turbo PDK (997 MK2)

Auteur: , 131 Reacties

Met over het land trekkende sneeuwbuien, is een supercar met 500 pk wellicht niet de eerste keuze om boodschappen in te gaan doen. Heb ik dan ook niet gedaan, maar heb verder wel ieder moment achter het stuur van de nieuwe beul uit Zuffenhausen gezeten.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier! ]
Porsche 911 Turbo video

Goed, PON Porsche Import was zo vriendelijk om de 911 Turbo op winterbanden te zetten. Dat scheelt behoorlijk, maar vergeet niet dat de 911 Turbo al weer een tijdje vierwielaandrijving heeft. En met de tractie van een 911 is door het motorblok op de achteras al niet zo heel veel mis. Zelfs op een volledig besneeuwde parkeerplaats was het geen probleem om de 911 van zijn plek te laten komen. Evenmin was het geen probleem om bakken wielspin in laffe vierwieldrifts te laten overgaan, dat dan weer wel.

Porsche 911 Turbo PDK

Een beetje tegendraads blijven ze daar bij Porsche wel. Waar andere fabrikanten na montage van een ander lichtarmatuurtje, verbeterde stootstrips en nieuwe bekledingsopties reppen van een compleet vernieuwd model, lijkt Porsche het tegenoverstelde. De uiterlijke aanpassingen van de 997 facelift zijn relatief beperkt.

Porsche 911 Turbo PDK

Als je je er niet in zou verdiepen, dan zie je alleen een hele lichte facelift voor de 911 Turbo. Het uiterlijk is minimaal aangepakt, maar geheel atypisch is er onderhuids enorm veel verandert. Toch maken de kleine wijzigingen voor de 911 Turbo een gigantisch verschil, ook qua uiterlijk. Misschien zijn het alleen de andere velgen, maar de 997 Turbo MK2 lijkt een veel chiquere auto dan zijn voorganger.

Porsche 911 Turbo PDK

Gelukkig zijn er veel overtuigendere argumenten om voor de 911 Turbo van na de facelift te kiezen. Het hart van de auto kreeg namelijk geen update, maar is volledig vervangen. De 3.6 liter grote boxermotor heeft plaats moeten maken voor een 3,8 liter groot exemplaar. Volgens Porsche is het blok volledig opnieuw ontwikkeld, maar ongetwijfeld hebben ze minimaal met een schuin oog gekeken naar de atmosferische 3.8 blokken die in de Carrera S en consorten zijn te vinden. Nieuw zijn de twee turbo’s met variabele geometrie en directe brandstof injectie. Samen met diverse andere aanpassingen zoals een hogere compressie en een nieuwe sportuitlaat met twee separate katalysatoren zorgt dit voor een met 20 pk gestegen vermogen (nu 500 pk) en een maximum koppel van 650 nm (+ 30 nm). Mocht je kiezen voor het optionele Sport Chrono pakket dan is er dankzij de overboost zelfs nog eens 50 nm extra.

Porsche 911 Turbo PDK

Tegenwoordig is een persbericht niet compleet als niet wordt vermeld dat verbruik en CO2 uitstoot zijn verminderd. Zo ook bij Porsche: het verbruik van de 911 Turbo is wel tot 16% gedaald en de CO2 uitstoot met 18% voor de automaat en 11% voor de handbak. Gemiddeld zouden er mensen moeten kunnen bestaan die slechts 11,4 liter per 100 km verbruiken met een 911 Turbo. Mij is het in ieder geval niet gelukt, maar dat kan ook aan mijn rijgedrag liggen. De “spectaculaire” daling van de CO2 uitstoot van de automaat komt overigens ook doordat de wat ouderwets wordende Tiptronic aan de kant is gezet. Voortaan krijgt de 911 Turbo de al bekende Porsche-Doppelkupplungsgetriebe (PDK), inderdaad een bak met twee koppelingen en ook nog eens zeven versnellingen. Daarvan lijkt de helft overbodig, want het nieuwe turbo-blok is heel soepel. Het maximum-koppel is tussen 1950 en 5000 tpm beschikbaar, dus strikt noodzakelijk is continu redlinen niet.

Porsche 911 Turbo PDK

Het was ook wel hard nodig dat de 911 Turbo een update kreeg. Niet dat de vorige versie zo slecht was, maar de Nissan GTR had tussentijds de regels veranderd. Ook Twinturbo, ook zes cilinders, ook met geavanceerde vierwielaandrijving, ook belachelijk snel van A naar B, ook met interessante historisch voorgangers (en dus een beetje “heritage”, maar met een veel vriendelijker prijskaartje. En nog belangrijker: met een veel snellere Nurburgringtijd van 7 minuten en 26 seconden. Op bijna eigen grond moest de vorige 911 Turbo 23 seconden prijs geven en dat riep reacties op over banden, motor en berijders. Dat klinkt alsof Porsche een slechte verliezer is, maar in hun verdediging mag worden aangevoerd dat ook van andere fabrikanten (weliswaar heel stilletjes) wat kritische geluiden te horen waren. Helaas was de storm nog niet over voor Porsche, want co(ncu)llega Audi besloot nog even in Italië te shoppen en kwam terug met een V10 die midscheeps in de R8 werd gedropt. Opeens leek de 911 Turbo niet meer altijd de beste keuze in het segment en dus werd het tijd voor Porsche om een paar tandjes bij te schakelen.

Porsche 911 Turbo PDK

Porsche 911 Turbo PDK

Gelukkig hebben de motorupdate en nieuwe bak de 911 Turbo heel veel goed gedaan. Bovendien kreeg ik de perfecte omstandigheden om mijn oren om te bepalen of de”Turbo” echt een supercar voor alledag was. Sneeuw, ijs, pekel, regen en een schema waarin ik best wat kilometers moest wegtikken vormden de perfecte dagen om de 911 te beoordelen. Hij stelde niet teleur. De kracht van Porsche is niet alleen onderhuids te zien, maar wordt ook duidelijk in het interieur. Dat is perfect afgewerkt met de typisch Duitse oog van detail. In de testauto was ongelovelijk chique donkerbruin leer gemonteerd wat niet alleen op stoelen en deurpanelen maar ook op het dashboard terugkomt. Erg fraai. Enige dissonant zijn sommige aluminium elementen die bij nadere inspectie niet van metaal gemaakt te zijn. De bijbehorende kostenbesparing lijkt in deze klasse onnodig. Lof blijft voor het navigatiesysteem dat zowel met knoppen als met een touchscreen werkt.

Porsche 911 Turbo PDK

Porsche 911 Turbo PDK

Het Sport Chrono pakket bevat niet alleen de overboost functie en stopwatch, maar bevrijdt ook een stukje elektronica met de naam “launch control” voor de meest efficiënte en fabuleuze staande starts die je kunt indenken. Voetje op de rem (links dus) en de andere op het gaspedaal in mijn favoriete stand (helemaal plat tegen het schutbord), laat de rem los en de 911 Turbo katapulteert zichzelf in 3,4 seconden naar de 100. Dat is zo snel dat zelfs ik er van ging giechelen, de laatste keer dat ik dat deed was omstreeks 1990 na niet nader te specificeren activiteiten. Erg indrukwekkend dus, en vooral ook omdat de fut er niet bepaald uit is boven de 100. Tweehonderd kilometer per uur op de klok zetten duurt namelijk maar 11,3 seconden (11,8 als je de 911 Turbo Cabriolet kiest) en de topsnelheid is 312 km/u.

Porsche 911 Turbo PDK

De prijs voor al dit fraais: iets meer dan 2 ton. Dat is veel meer dan de GTR, vergelijkbaar met de R8 V10 en een tikkie duurder dan de 911 GT3. Vooral het prijsverschil met de GTR kan een beetje pijn doen, maar gelukkig is de Nurburgringtijd met alle updates wel een stuk beter geworden. Tien seconden wist Porsche er af te halen, waarmee het gat tot de GTR nog maar 13 seconden is. Je kunt je blindstaren op dit gat of verder kijken dan je neus lang is. Dan zie je dat de 911 weldegelijk meer biedt, vooral in dagelijks gebruik. Of dat het prijsverschil waard is, mag ieder voor zichzelf bepalen.131 reacties

Nu nog eens een keer een echt ander design misschien dat porsche dan wat meer mijn smaak wordt
@marek:
Dit is de Porsche 911, wat voor uitelijk had je dan verwacht?
Dit is de meest bekende look uit van de wereld, dat ga je niet veranderen die koetser je, en ik vind dit de mooiste Porsche nadat de eerste 911 is uit gekomen.
Geweldige wagen, mooi gemaakt en een stukje historie in je garage.
Alles klop aan de 911 al zou ik eerder voor een GT3 of GT2 gaan omdat de looks nog mooier zijn dan van de turbo.
En toch zou ik de GT-R kopen meer dan de helft goedkoper en meer mijn type auto.
ooh ja voor de rest natuurlijk leuke rijtest :P
Lol @ kabaouter wouter :P turbo turbo!
de 1600 is weer mooi optijd, het is cliche maar ik raak uitgekeken op de porsche
*snel filmpje kijken*
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
porscheaddict
wat een bak he!!! Geweldig
De turbo blijft de lelijkste 911 :?
supermooie bak, maar wel een tikkie te duur. Ik geloof ook nooit dat de turbo zulke hoge productiekosten heeft (ook excl bpm en belastingen).
De Turbo is het qua uiterlijk gewoon niet voor mij. De gleuven in de voorspoiler en de gleuven aan de zijkant staan mij tegen. Ook de nieuwe velgen zijn het gewoon niet. Ik weet niet wat het is, misschien is het allemaal te druk of is het het gewoon nét niet.

Nee, ben toch meer voor de GT3/GT2 te vinden.
Leuk filmpje… maar het is allemaal zo mat. Niet positief, niet negatief.

Vertel nou eens wat scheelt er aan dat ding, wat is goed? Zaten de keramische remmen er onder? Hoe zijn die? Dat soort dingen dat maakt een test, dit is meer een leuk (verkoop) verhaaltje.

Ow en wat is er met de achterlichten? waarom knipperen die?
De velgen vind ik trouwens geen succes, net als de kleur. Als je dan toch een appart kleurtje wil nemen heeft porsche een hele mooie kleur bruin, met beige leur in het interieur ziet dat er uit om je vingers bij af te likken ;)

Maar goed wel lof dat er steeds meer leuke wagens ‘getest’ worden.
er word niets verteld over het instelbare motorophangings systeem van het sport chrono pakket. leuk detail misschien.
@mc: De productiekosten zullen misschien niet zo hoog zijn, maar voordat het wordt geproduceerd is er wel ontzettend veel onderzoek en testwerk gedaan door Porsche.
@911 GT2
De achterlichten van auto’s knipperen wel vaker in filmpjes hier.
Ik vraag me nog steeds af waarom de achterlichten op standje hyperactief knipperen en flikkeren staan… Weet iemand dit?
@AMG Powerrr:

Dit komt door het verschil in frequentie van de LED-jes en de camera.

Voor onze ogen lijken de LED’s constant te branden in werkelijkheid knipperen ze.
@AMG Powerrr:
@AMG Powerrr:

Dat komt omdat het led lampjes zijn, met het blote oog zien wij niet dat ze knipperen.
Maar de camera pikt dat wel op
keramische schijven hebben gele klauwen bij porsche

dikke bak hoor … en juist de subtiele facelift met vernieuwde motor vind ik goed op zn plaats. Het volgende model lijkt volgens de spyshots wat extremer hervormd te zijn dus het is goed zo
Ga ik toch voor een Nissan GTR en een Corvette ZR-1. Heb ik waarschijnlijk nog geld over ook!
Ik weet niet maar heeft dat niets met die LED´s te maken, by topgear in dubai zie je de leds van de veyron flikkeren en de lichten van de Mclearen f1 niet
ok rick, lol
“maar geheel atypisch is er onderhuids enorm veel verandert.”
Oei oei oei, een dt-fout :o
Ik zou het tekstje nog maar eens overlezen, wouter ;)
@ Yerrie,

Ja dat heeft met de LED’s te maken zoals rick sos net uitlegt
ik denk dat het ligt aan die led lichtjes
Kijk op 3:16

Het logo van porsche, lijkt in die velgen zo wel een hakenkruis.
@Davyburger: dacht dat ik enige was die hakenkruizen zag op 03:16 :|
“Diehard 911-fan in 2010” inderdaad! en ook daarna nog:)
@ AMG Powerrr heeft te maken met de frequentie van led lichten en de camera. In het echt knippert het niet slechts op film, wat de precieze verklaring is weet ik niet. Misschien iemand hier die Natuurkunde heeft gestudeerd?
@kraakensmaak:

Hoef je geen natuurkundige voor te zijn als je weet dat een camera in werkelijkheid ook beeld voor beeld opneemt. Als, op het moment dat het beeld wordt opgenomen, de led net “uitstaat” en bij het volgend beeld weer niet, dan lijkt het op film alsof ze knipperen.
fps van de camera … net iets trager dan de verversingsnelheid van de leds, daardoor vangt ie ze op
Okee allemaal, dank u voor de uitleg! Ben ik vandaag toch nog wat wijzer geworden :D
Frans Meeuwissen
Een kanon voor elke dag, probeer maar met sneeuw / regen in een andere auto zo te rijden !? Corvette, Nissan of i.d., zijn niet op de weg te houden.
Begrijpen de meeste het nu nog steeds niet, een product wat al zolang mee gaat en nog steed veel wordt verkocht is dat geen bewijs dat het ultiem is !?.
@Frans Meeuwissen:
Dat van die Nissan had je beter niet kunnen zeggen; nu gaat wOoOdy tegen je zeiken..
Gefelicteerd mannen met het testen van één van de mooiste auto’s!! Alleen wat wel een beetje tegenstrijdig is: eerst uitleggen dat er een stopwatch rechts voor je neus zit, en dan daarna zeggen dat je de 0-100 tijd niet geklokt hebt..
Maar wat klinkt dat ding goed zeg! Mocht ik voor zoiets in de markt zijn dan zou ik niet eens twijfelen of ik voor de R8V10 of ZR-1 zou gaan. Dit of een GT3 :D De mooiste kleur voor deze generatie Turbo vind ik overigens die smurfen-blauw.
k dacht juist dat ledjes niet knipperden ivm levensduur. dat ledjes constante stroom nodig hebben om levenslang te werken. wel n verschrikkelijk moddervette wagen. maar zoals meerdere hier: Doe maar iets meer een hardcore 911. GT3RS klinkt me goed in de oren.
Ik ben ook voor wat diepgaandere test’s!
al begrijk ik dat het niet makkelijk zal zijn om die verschillen op te merken als je maar een beperkte tijd in zo’n auto rondrijd en natuurlijk wordt het bij deze omstandigheden ook niet gemakkelijker.
Die knipperende achterlichten is hetzelfde effect als wat je soms met wielen ziet: die lijken achteruit te rijden terwijl de wagen vooruit rijdt. Gewoon een verschil in frequentie: Als de camera net een frame schiet op het moment dat de led’s uit zijn en bij het volgende frame ook net op dat moment dan lijkt het alsof de led’s constant uitstaan. Omdat de frequenties niet helemaal gelijk lopen krijg je een knipperend effect.
potverdikkie, wat een heerlijke test!!

dat het ene licht het wel doet en het andere niet, ligt idd aan LED frequentie (gelijk aan camerafrequentie)

@ Ferdinand1: het klokken is voor rondetijden.., zie het dashboard maar eens aan te raken tijdens een 0-100 sprint!
@floris:
De 0-100 tijd kun je ook klokken. Ik meen me te herinneren dat je die stopwatch-functie vanaf het stuur kunt bedienen (of de pookjes achter het stuur, kan even niet op het woord komen). En anders had Ruben toch even kunnen instappen om die stopwatch te bedienen! :D
“Dat is perfect afgewerkt met ‘de typisch Duitse oog van detail'(het typisch Duitse oog voor detail?). In de testauto was ‘ongelovelijk’ (ongelofelijk/ongelooflijk) chique donkerbruin leer gemonteerd(,) wat niet alleen op stoelen en deurpanelen maar ook op het dashboard terugkomt. Erg fraai. Enige dissonant(en) zijn sommige aluminium elementen die bij nadere inspectie niet van metaal gemaakt (blijken/bleken)te zijn”.

Was je tegelijkertijd even koffie aan het zetten of halen?
beter dan een ferarri 430
Wat mij betreft zijn vooral die achterlichten een gigantische verbetering ten opzichte van de MK1. Zeker een mooie auto zo’n Turbo.
@Davyburger
Dat viel mij ook op inderdaad! Misschien een stiekeme feature voor de liefhebbers van de geschiedenis van de 911.

Ontopic:
Weer gewoon een heel degelijke sportauto en dit keer nog iets verder doorgeevolueerd. Zou toch nog steeds voor de GT-R gaan, omdat hij op z’n minst alles doet wat de 911 Turbo ook doet en dat voor de helft van de prijs. Plus ik vind de looks van de 911 onderhand vrij saai worden en wat Wouter zegt, 9 van de 10 keer als je dan een ‘sportauto’ tegen komt is het een Porsche. Als je zoveel geld uitgeeft is exclusiviteit toch ook wel fijn.
-edit: nutteloze bijdrage-
226k ? nee nee nee, dat is er toch over! Koop je toch een GT-R, motortuning naar 600pk, matte coating op .. en zit je nog aan de helft. Jezus, wie koopt dit nu aan die prijs, terwijl je gelijk wat kunt kopen… hallo…
@Gio: misschien een zr-1 ofzo. rijd een ferrari van zijn sokken dus, …
Ze gebruiken PWM (Pulse Width Modulation) om LED licht te beïnvloeden. PWM wil zeggen dat je LED variable aan en uit zet om een bepaals effect te krijgen. Hier door kun je een LED bv. dimmen maar ook feller laten “lijken”.
Een menselijk oog kan het aan/uit gaan van de led in principe wel zien alleen het brein vult die “gaten” op.
daardoor zien wij alles heel vloeiend.
Een camera ziet wat ie ziet en ziet dus ook het aan en uit gaan van de LED’s.
de frequentie van het aan en uitgaan gaat in miljoenen per seconden. de frequentie van een LED en camera liggen vlak bij elkaar en worden kwa frequentie soms overlapt en daar door zie je het flikkeren.

ben geen geleerde maar zo moet het ongeveer in elkaar zitten.
“een niet uit te leggen lichtvoetigheid…” klinkt als een echte autojournalist!

ik ben weer fan van porsche!
@Ferdinand1
Dat moet dan deze zijn,
http://image.motortrend.com/f/25541321+w750/2010-porsche-911-turbo-front-view-static-2.jpg
http://image.motortrend.com/f/25541336+w750/2010-porsche-911-turbo-rear-three-quarters-view-static.jpg
Ja is zeker aardig!
Ik vind rood ook altijd wel mooi staan bij een 911,(gt3tje uiteraard)
http://rawautos.com/wp-content/uploads/2009/01/new-porsche-911-gt3-facelift-2009_9.jpg
geel is ook mooi..
Ik vond trouwens de vorige Turbo mooier dus vóór de facelift..mooier geheel
@Flamingo:
Ja idd, DIE!! Prachtig vind ik het. Een GT3 zou ik in het geel nemen. En rood mag uiteraard ook!
waarschijnlijk subliem maar toch ook ergens saai? of ben ik dat alleen. Ik zou voor een audi r8 gaan of anders een vette :P. Zou wel dat niveau van interieur in een vette willen.
De Turbo is sinds de 996 gewoon allround gezien de beste auto ter wereld. Period.

Sorry wouter maar je wordt steeds vager in je filmpjes. Ik heb al honderden kilometers met de turbo gereden en dat rare gevoel aan de achterkant heet gewoon grip. De 4-wiel aandrijving die de auto op de weg geplakt houdt. Niets meer niets minder.
Leuk verhaal, ik zag je vorige week al rijden (lees: door een parkeergarage knallen). Droomwagen! Waar kan ik solliciteren :P
@bmw-330i-touring

Ja inderdaad Audi R8 V10 is ook niet verkeerd en exclusiever! en ook best nog wel comfortabel volgens mij..
Sja ik weet t niet Wie kan mij helpen met mijn keus. Deze of R8?
ow..
Die ledjes aan de voorkant horen toch als dagrij verlichting te branden?
@Jaapie

Nee, bij dees niet volgens mij is het knipperlicht.
Leuk filmpje, dikke wagen !
Zo een 911 blijft toch een symbool voor kwaliteit, sportiviteit & uitstraling
jippie weer een rijtest snel kijken!
keep up the good work :)
@Jaapie

hoewel ik dek dat ik op deze foto toch iets zie branden :p
http://www.autoblog.nl/gallery/0_Reviews/Porsche/911_Turbo_997_MK2/Porsche_911_Turbo_997_MK2-14.jpg
WOW!
die voorkant lijkt wel een Mito.
Verder, tsja meer van hetzelfde he.
“(…) maar geheel atypisch is er onderhuids enorm veel verandert.” -> Wouter bedoelt natuurlijk ‘veranderd‘.
Eeuwig zonde dat ze weer een 4 wiel aandrijving hebben gekozen, zal wel met de klandizie te maken hebben.
@amg: is toch al zo sinds jaar en dag??

En als je dit vermogen wilt + achterwielaandrijving koop je toch gewoon een GT2?
Echt DE perfecte sportwagen voor dagelijks gebruik: onderhoudsinterval is 20.000 km! Voor die de kosten kan/wil maken, doen!
He he eindelijk de turbo:P
Mooie rijtest, mooie wagen, prachtig geluid! Snap wel waarom mensen een 911 kopen, maar zou toch zelf voor wat anders gaan, liever iets dat je minder vaak tegenkomt, en ’t idee van de motor achterin vind ik ook nog steeds gewoon niet handig in allerlei opzichten..
Turbo turbo! :D Heerlijk! :mrgreen:
@Vincenzo

hoe bedoel je? bij deze ook? (voor de facelift):
http://www.myride.com/images/2007/Porsche/911_turbo/400/07_Porsche_911Turbo_06.jpg
anders weet ik wat je bedoelt..
owja kwam ik nog tegen, best grappig :)
http://www.autospies.com/images/users/aston_martin/techart_porsche_997_turbo_bullrun_2008_1-568-426.jpg

Nu stop ik met plaaaatjus..
Met Launch Control is hij BLOED en BLOEDSNEL :o:o:o
leuk filmpje, het blijft toch wel een yuppen-golf hoor.
voor dat geld kocht ik toch iets aparters. Al ziet er van binnen allemaal wel vreselijk gelikt uit.

Dat geknipper der achterlichten is wel bizar overigens. LED’s zijn diodes, geleiden stroom maar een kant op: ze knipperen alleen als dat zo bedoeld is of als er iemand wisselstroom op zet (maar dat kan ik me niet voorstellen) bovendien knippert de premiumdagrijverlichting niet.
Wouter met een bontkraagje!

Vette bak die Porsche hoor, leuke review weer :-)
@Gio: Ik zou deze kopen boven alles. Voor mij persoonlijk de auto die alles bied, de een is sneller, de ander comfortabeler, maar deze is op alle vlakken op die manier afgesteld zodat die perfect voldoet in mijn behoefte. Aan exclusiviteit doe ik niet sinds ik een auto wil om mee te rijden en niet om mee te gaan stoefen.

Knap filmpje, al verschoot ik wel dat jullie in Nederland Kabouter Wesley kende :p
Kijk dit was nou weer een goed kwaliteit filmpje.. Super beeld, Geluid erg lekker en zuiver, Presentatie ook weer grappig en beetje serieus..

Betreft de auto: Heb echt respect voor de turbo bouwkwaliteit enz.. 1 van de beste die je kunt kopen. Maar ik zou hem niet willen rijden er hangt toch een bepaald imago omheen. Zou voor wat engels of italiaans gaan (Maserati/Aston Martin). Maar dat zijn weer iets andere auto`s haha.. Ach ja ieder zijn keuze he
ik vind hem mooi, maar veelste duur. je kan een zr-1 kopen voor minder en die zie je minder is even snel weg, sneller en rijd je totaal uit in een lange rechte lijn.

ik ga voor een grijze of rode zr-1. maak het ding goedkoper porsche.
Netjes gepresenteerd Wouter :)
Ohja: jeeeaaah Ruben is back! Mooi werk ruben!

Leuke rijtest, jullie worden steeds professioneler.
@killioq

De porsche en bijv de R8 hebben dan natuurlijk nog wel een superhoogwaardig interieur
eeeuh ik net typen dat Ruben eindelijk weer terug is…lees k op zn twitter(via de link naar wouters twitter) dat hij zn laatste autoblog filmpje in elkaar draait….
jammer..maareehhhh PowNed komt er an, dus kan niet wachten :D
het is volgens mij sowieso veel meer kwaliteit hoor een R8 of Porsche maargoed kopen jullie maar een gtr of corvette..(kunnen jullie toch ook niet betalen..haha)
Hahaha een turbo turbo op de kabouter Wesley wijze :-)
Mooie auto.. Ik vind deze ook mooier dan voor de facelift.. Ziet er iets aggresiever uit..
Iemand het kenteken opgevallen??

Hij rijdt 82 kph in zijn 7 :o
Het is por-sche, en niet porsche! Verder wel een mooie auto, maar beetje standaard.
Bobby_Orlando
Wat is die 911 toch een lelijk ding geworden door de jaren heen.
Flitsende verschijning maar ondertussen wel errug uitgerijpt. Net als bij de Mini’s. Ik ben er klaar mee (zeg ik terwijl ik er nog niet in gereden heb..)
Ik zou een GTR boven deze Porche prefereren maar ik vind hem er goed uitzien..

Heb ergens gelezen dat een Top Gear-journalist deze Turbo in 3,19 sec. naar de 100km/h te sleuren.

Echt idioot hard!
toch liever een GT3RS, stuur die even langs een tuner en je hebt even veel pk’s in iets veel lichters
Ik ben wel blij met de komst van de 997 MK2. Hierdoor is Nissan genoodzaakt een grote update uit te brengen voor de GT-R MY10. :D
De Porsche 911 Turbo is het automobiele equivalent van een chirurgisch mes: eenvoudige en doelmatige lijnen, vlijmscherp en bloedsnel, maar oh wee als je ermee uitschiet…

PS. Hoe zat het nou ook alweer met die LED-jes en dat knipperen? Het wordt tijd dat iemand daar eens over begint. :P
Een vraagje: waarom geen gordel om?
Bobby_Orlando
@RobertJ: omdat snel rijden op een ijsweg met bomen langs de kant toch fataal afloopt, met of zonder gordel maakt geen verschil.
Ik vind die achterlichten in het filmpje wel erg disco.
Over de leds(heb niet gelezen wat er allemaal al staat, maar ter overvloede dan maar):
Je kunt leds prima sturen met een gelijkstroom, maar ledjes zijn efficiënter(hoger rendement) met pulsen. Dit komt door de hogere stroom die er zal lopen. Tevens kunnen ze door de pulsen gedimt worden (PWM) en daarmee dus ook gebruikt worden als achterlicht en remlicht tegelijk.
.
Zoals het woord “pulsen” al impliceert: het aan uitzetten gebeurd herhaaldelijk en heeft een frequentie. Echter de camera neemt ook op met een bepaalde frequentie. Door de verschillen in frequentie krijg je het knipperende effect van de verlichting.
.
Overigens, als een auto met led-verlichting langsrijdt (IRL, dus niet met camera) zal je het knipperen ook opmerken, net als bij “oude” computers en tv’s.
@Bobby_Orlando: kan allemaal wel, maar ik vind dat AB wel een soort van publiekelijke taak heeft om in ieder geval daar wel het goede voorbeeld te geven. Dat harde rijden hoor je niemand over.
Verder een leuke rijtest natuurlijk, maar dit vind ik wel jammer.
Bobby_Orlando
@RobertJ: ik deel dezelfde mening, anderzijds is het verdomd moeilijk om de woorden Wouter en voorbeeldfunctie in dezelfde zin te gebruiken (behalve deze zin natuurlijk).
Eidelijk es weer een ”goede” rijtest waar ik met plezier naar keek..
Haha en bij het weer terug inleveren hebben jullie em netjes gewassen zie ik..:D
is die “turbo turbo” op 00:18 niet van kabouter wesley?
verder heel mooie rijtest, wat een lekker ding!
TURBO TURBO!!


Droge rijtest maar geef mij maar een Ferrari!
tsja… ik dacht nu komt het een test of impressie van de 997turbo2, er wordt gewoon totaal niets over de auto zelf verteld. Ik weet precies hoe een 911 rijd, ik weet precies hoe een 911 eruit ziet en hoe die klinkt. Dit is gewoon iemand die die de catalogus voorleest met het reclame filmpje van Porsche eronder.

Ik wil weten waarom deze zo goed is, waarom deze turbo beter is dan de vorige… niet omdat Wouter de velgen van de mk1 niet vond kloppen met de achterspoiler.

Nu nog beetje goede muziek eronder en jullie maken grote stappen!
hahahaha die duim bij 3:43!mooi filmpje
Lekkere bak hoewel je er mij niet in zult zien, ook zou ik dik 2 ton in mijn broekzak zitten. Verder een beetje een matig filmpje, laat eens zien wat dat apparaat echt doet ipv 600 filmpjes langs de weg als ie voorbij klapt. Zet de camera man ook eens in die bak en trap dat pedaal eens in. Wij willen VOELEN wat die Porsche doet!
Bobby_Orlando
@Pim: jouw eisen kunnen enkel ingewilligd worden door professionals.
@Bobby_Orlando: mwah, ik zie niet vaak echt HEEL onverantwoorde dingen, dus had dit gewoon niet verwacht.
Wat een uber vette bak! Enige nadeel is en blijft inderdaad dat je ze overal ziet… Kunnen ze niet weer eens een zeldzame Porsche maken? Zeg een Carrera GT opvolger? (lees: een met hetzelfde geluid, want beter kan het niet)!
Bobby_Orlando
@Cantago: elke Porsche is zeldzaam…………na 20 jaar.
Ondanks de concurrentie van de Audi R8 en de Nissan GTR blijft dit mijn ultieme dreamcar…
Doe mij maar zo’n moderne concurrent dan. De 911 vind ik met elk ‘nieuw’ model lomper en gedateerder worden. Normale 911 zie je ook vaak in donkerblauw. Echt een auto voor mensen die zijn begonnen met een donkerblauwe Golf
Porsche 911: fantastisch! Maar niet voor 205.000 euro…
Opeens kwam aan het einde deze kreet: “Dan zie je dat de 911 weldegelijk meer biedt, vooral in dagelijks gebruik.”

Dit is voor mij geen conclusie van het verhaal Er werden eerder geen punten naar voren gehaald waarbij de turbo een voordeel zou hebben, of heb ik iets gemist?
kijk hier word ik nou blij van!
Nu nog in cabrio, en hij is perfect!
Je zou er mij alleszins niet mee straffen, alhoewel ik eerder Nissan Gt-R minded ben vraag ik mij af waar het prijsverschil zit, dat moet toch ergens zitten? Ivm kwaliteit en zo?

Uit de test in het Belgische autogids blijkt ook dat ie stukken rapper is als de GT-R, enkel ivm acceleratie dan.
De GT-R moet ook veel sneller op onderhoud.

Dus moest ik het geld hebben, zou ik het nog niet weten :p

De Nissan is mooier en naar mijn mening ook exclusiever, heb hem nl op het autosalon hier in Brussel gezien. Maar ik heb het gevoel dat de Porsche toch degelijker is?

Gelukkig moet ik de keuze nooit maken…
Leuke rijtest en ik zou het niet erg vinden als ik hem op mijn oprit zou hebben staan morgen, maar toch spreekt een Ferrari of R8 V10 mij meer aan!
een supersportwagen waar weinig tot niks op aan te merken is!

en er zijn zelfs testen mee gereden dat ie van 0 na 100 in 3,1 sec doet!

Bloed&bloedsnel dus!
VeranderT en ongeloVelijk?


Sjezus. Wel dikke Porsches meekrijgen, maar wel even basisschool nivo fouten maken.

Heel profi.
Als je de handrem 1 klik optrekt, heeft hij dan ook alleen achterwielaandrijving zoals bij de 4s? Dat had wel eens leuk kunnen worden op die besneeuwde weggetjes.
Gordel niet meer nodig zeker ;)
NEE!! Zeg geen ‘Turbo Turbo’! Straks vliegt die bloedmooie-snelle-lekkerklinkende-porsche nog in de fik!! (Kabouter Wesley)
Ligt het nou aan mij of zie ik bij 3.15-3.20 een swastika (hakenkruis) in het porsche embleem op de velg?
@ Volvo_440_turbo

Dat klopt, zowel in Autogids als in andere magazines liet de Turbo alle concurrentie ver achter zich (mogelijk kan enkel de 458 Italia hier verandering in brengen). Bovendien ligt het verbruik van de Turbo ook nog uiterst laag.

Ik beroep me op cijfers gemeten in het Belgische autoblad “Autogids”:
997 Turbo 0-100 km/u: 3,2s kilometer uit stilstand: 20,4s
GT-R 0-100 km/u: 4,3s kilometer uit stilstand: 22s
Gallardo LP560 0-100 km/u: 3,7s kilometer uit stilstand: 20,8s
ZR-1 0-100 km/u: 3,8s kilometer uit stilstand: 20,6s

Sommige andere magazines waren zelfs nog sneller met de Turbo, er is denk ik geen discussie meer mogelijk….
Leuke raket om naar je werk te gaan.
Kan die blok ook in de Cayman ?
zoiets?
http://www.t-t-p.de/pics/cayman_motor_bi-turbo.jpg)
En hoe snel doet de 548Italie hierover?
Die was dacht ik sneller op de 200(logisch, minder gewicht en meer pk’s)
@CSL: De 458 zit in 10,4 seconden op 200.
De 911 Turbo is een erg goede auto geworden. Vooral met Launch Control. Verschillende journalisten schijnen de 911 na enige oefening in 3,1 seconden op 100 te hebben gehad. Belachelijk snel natuurlijk.
Ook moet nog even vermeld worden dat deze testauto de nagenoeg perfecte Turbo is. Hij heeft PDK, Launch Control, het mooiste verkrijgbare interieur en de coolste velgen. Helaas zorgt deze kleur ervoor dat de auto wel erg patserig lijkt.
Dat is opgenomen waar een blauwe Audi RS4 ook eens door AB werd getest!!!
Tja een R8 10 pitter zal ongeveer net zo duur zijn(214k) maarja dan rij je wel in een Audi. Dat wil je toch niet in gezien worden. Ik bedoel, elke boerenlul rijdt in een Audi. En tja de kwaliteit is ook bedroevend. doe mij die 911 maar en niet zo’n nep audi
Brute bak hoor!

Let ff goed op in het filmpje op 3:15
De tekens die ontstaan als de wieldoppen bewegen zou je toch liever niet zien! Vooral bij een Duits merk!!
@LP670 SV-4: Je geeft het slechte voorbeeld (lol) Zelf een Murcielago zijn en dan een 911 turbo voortrekken… Nee grapje. Dat hoort erbij als je in hetzelfde concern zit
Heerlijk, hier gaat mijn Porsche hart harder van kloppen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).