2009: Hatchback populairst, Coupe en roze in opkomst

Auteur: , 34 Reacties

Een beetje snuffelen in de gedetailleerde registratiecijfers van 2009 levert een aantal leuke weetjes op. Zo komen we er achter dat er in 2009 maar liefst 1.139 roze auto's zijn verkocht. In 2008 was dat er nog maar 1.

Ook de modekleuren paars (2.825), bruin (7.602) en wit (31.178) zijn vorig jaar meer verkocht dan in 2008. En dat is helemaal opvallend als je bedenkt dat er in 2009 fors minder auto’s zijn verkocht dan in 2008. Procentueel gezien hebben deze kleuren dus een nog grotere sprong gemaakt. Ook is opvallend dat de carrosserievorm Coupe vorig jaar 25,1% vaker verkocht is. Aandeel van coupe’s is echter nog steeds maar 1,09%.

De meeste mensen kiezen nog steeds voor een hatchback (56,12%). De meest populaire carrosserievormen en kleuren van 2009 zijn:

Carrosserievorm
1. Hatchback 56,12% (217.584 stuks)
2. Stationwagen 17,40% (67.461 stuks)
3. MPV 9,54% (36.976 stuks)
4. Sedan 7,95% (30.823 stuks)
5. Terreinwagen 4,77% (18.482 stuks)

Kleuren
1. Grijs 36,37% (141.009 stuks), 2008: 1
2. Zwart 28,43% (110.235 stuks), 2008: 2
3. Blauw 13,46% (52.196 stuks), 2008: 3
4. Wit 8,04% (31.178 stuks), 2008: 5
5. Rood 4,90% (18.982 stuks), 2008: 4
6. Bruin 1,96% (7.602 stuks), 2008: 8
7. Beige 1,86% (7.215 stuks), 2008: 6
8. Groen 1,74% (6.758 stuks), 2008: 7
9. Paars 0,73% (2.825 stuks), 2008: 12
10. Oranje 0,70% (2.707 stuks), 2008: 9

Blijkbaar zitten de kleurvoorspellers van BASF en DuPont er toch niet zo ver naast.

Zin om zelf nog dieper te spitten? Dan kan je HIER alle data vinden die je nodig hebt.34 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Nou Robbie, leef je uit! ;)
Heb het heel vorig jaar al geroepen. Yashio roze word het helemaal in 2010. Mark my words :D


1944 onbekende auto’s verkocht met een onbekende kleur? Wat is dat nou weer voor een onzin? :?
@BananaFlip: je weet toch wel dat niet alles in een hokje te proppen is ;)
@robbie: Dan is een categorie ‘Overig’ misschien een betere benaming ;) Nu klinkt het eerder alsof er 1944 auto’s rondrijden waarvan niemand weet wat het is en welke kleur het heeft :P
Zou matzwart misschien onder Onbekend verstaan worden? Of wordt dat dan bij normaal zwart geteld?

Je hebt natuurlijk ook nog Chroomlak of zoiets? Ook weer zo’n “onbekende” kleur:P
Mja… Roze is nu niet bepaald een kleur die ik op m’n wagen zou nemen….
Ik ben blijkbaar zeer origineel met m’n zwarte Fiesta…. Hehe .. maarja ik kon geen kleur kiezen.. Het was een showroommodel….
haha roze is wel leipe kleur voor op je auto;) dat geef ik meteen toe zou ik ook wel willen, val je teminste op tussen al dat zilver en grijs etc etc
De hatchback is denk ik niet populair.
Zijn gewoon kleine auto’s die een heel stuk minder wegen en dus een stuk voordeliger zijn voor jan modaal.
En veel worden er ook voor werkverkeer gebruikt en daar heb je ook geen dikke bak voor nodig.
En zo zijn er nog wel een aantal redenen waarom veel mensen voor een hatchback gaan.
NL mag wel eens wat spannendere kleuren uit kiezen.
Bij hatchbacks kiezen heel veel voor grijs en zwart.
zijn beide kleuren die de auto een luxe uitstraling moet geven maar dat werkt meestal voor geen meter op een hatchback. werkt een stuk beter bij een coupe. Mensen met hatchbacks kunnen beter voor wat opvallenders gaan.
springt de auto een stuk meer naar voren en dat is wel handig als je een kleine auto hebt. is ook niet zo saai.
Ook kiezen heel weinig voor rood terwijl het een hele mooie kleur is voor een auto maar mensen zijn bang dat ie roze word, ook wel begrijpelijk maarnu is roze toch in dus koop gewoon een rode. gewoon niet hele dagen in de zon zetten en als ie wat roze word kun je hem nog altijd polijsten. Wit word ook relatief weinig gekozen terwijl het een ideale kleur is in veel opzichten. maar ja de auto word sneller vies zeggen ze dan terwijl er ook zo iets bestaat als je auto wassen :lol:
En zo kan ik nog uren door lullen maar ik hou nu op.
@GOD: (God? WTF!) de keuze van de kleur heeft ook met de inruilwaarde te maken. Kiezen voor een (spannende) modekleur is een groot risico, want wie weet hoe men over 3-5 jaar over deze kleur denkt? Zwart en grijs zijn gewoon tijdloos en veilig. Daar komt nog eens bij dat de meeste mensen gewoon niet op wíllen vallen, lekker neutraal en lekker anoniem.
@GOD: Je verhaal klopt wel hoor, maar de eerste zin niet:

De hatchback is denk ik niet populair. ;)

Dat is gewoon een feit.
1.139 roze auto’s? Dat zijn waarschijnlijk allemaal Fiesta’s en 500’jes, de enige 2 auto’s die deze kleur kunnen hebben:
http://burnyourfuel.com/My_Files/Ford/Fiesta/Hatchback/ford_fiesta_five_door_hatchback_1.jpg
http://www.yosax.com/car_images/fiat-500-barbie-edition.jpg
Onbekend zal wel parelmoer en dat soort lakken zijn.
Heb zelf altijd een idee gehad om mijn auto in een speciale kleur te laten spuiten die veranderd als het warm of koud is. Je kent het vast wel van vroeger van die matchbox autootjes. aan de andere kant zou ik het niet durven want de motorkap is dan altijd in een ander kleur omdat ie altijd warm word van het rijden. tenzij ie uitstaat natuurlijk.
Voor aparte lakken moet je eens op deze site kijken: http://www.empirex.nl/ zitten bijzondere dingen tussen.
Ja dat komt omdat zo’n bedrijf bij mij in de buurt 12 miljoen roze VW fox’jes heeft besteld in het roze met reclame van dat bedrijf. De mensen die daar werken krijgen gewoon zo’n autootje mee. t krieoelt er van :S
@AMGJunk: 12 miljoen weet je dat wel zeker?
dan zou 3 kwart nederland daar werken of het moet natuurlijk al internationaal zijn o.0
@Arnold: Hyperbool:
De hyperbool is de stijlfiguur van overdrijving. Het tegenovergestelde is een parabool. Er zijn verschillende redenen om een hyperbool te gebruiken, meestal is het om iets sterk uit te drukken. Maar ook variatie in schrijfstijl en humor kunnen redenen zijn om de hyperbool te gebruiken. Veel staande uitdrukkingen zijn ook hyperbolen.
@ Henk_he

Heb er zo nog niet over nagedacht omdat ik zelf zo niet denk waarschijnlijk.
Ik denk niet na over inruil en dat soort zaken omdat ik een auto koop omdat ik hem mooi vind en niet omdat iemand anders hem mooi zou kunnen vinden als ik hem ooit verkoop.
Ik koop ook niet elke 3 a 4 jaar een nieuwe zoals veel doen. Veel mensen zien een auto puur als vervoer en ik niet. Een auto is mijn vriend en die word niet zo maar ff ingeruild. En een anonieme auto kiezen met een anonieme kleur snap ik ook niet echt maar die gene zal er wel een goede reden voor hebben. Ik koop zelf gewoon wat ik mooi vind en de rest heeft pech als het ze niet aan stan maa zo ben ik.
Juist, een autoliefhebber koopt wat ie wil. Helaas zijn ook veel autoliefhebbers gewoon net zo doorsnee als de buurman..
ik haat de kleur grijs en zilver. zoo saai, get on with your life and don’t be a !@#$!$% hanger-on
Onbekend is heus niet allemaal parelmoer, mat of chroom. :/
Zijn ook gewoon normale kleuren zijn enkel niet geregistreerd als dusdanig. Is toch logisch lijkt mij :/

@ Henk He
Er zijn echt wel meer auto’s in roze leverbaar.
Onbekende auto’s zijn de auto’s van criminelen.
“Drie mannen in een onbekende auto gingen er op hoge snelheid vandoor”
;)
@PeugeotGTI: :P
Vage cijfers die BananaFlip weer levert ook. 1944 auto’s met onbekende kleur zal special-paint zijn, niet-fabriekskleuren.
Je hebt van die pimps die dat willen.
Die Lambo is de eerste “Roze” auto waarin ik wel gezien wil worden; sterker nog, ’t staat ‘m superstrak met het zwart en die velgen !
Magenta is best oké op die lambo
Goh, wordt er nou alweer een foto van mij gebruikt? ;) Ik voel me vereerd, Robbie!
Moet ik natuurlijk wel even inloggen. :x
Ik háát grijze en zwarte auto’s, parelmoer wit is in principe ideaal, het is niet saai, wel redelijk anoniem inmiddels, en toch stijlvol. Alleen zo verrekte besmettelijk, daar selecteer ik wel op. Zelf heb ik een donkerblauwe, heel sierlijke niet besmettelijke kleur, en je ziet ze bijna nooit. Hoewel ik bij bepaalde auto’s zeker een roze lak zou overwegen, of ‘Furious Fuchsia’ :P
http://www.autoblog.nl/archive/2010/02/09/40-jaar-challenger-laten-we-een-roze-maken#post-33862
Ik haat grijs niet. Zilvermetallic past perfect op een vrij aparte en sportieve auto. Komen de lijnen mooi uit en ook in het schemer erg fraai
Maar ben je dan niet met me eens dat dat nóg net iets beter tot zijn recht komt in een champagne kleur, of misschien dat blauw-zilveren kleurtje van de 360 Modena? Bijna iedere Golf, Focus, of Astra is zilver. Als er 100 auto’s op een parkeerplaats staan, en jij zegt; die zilveren is van mij… – welke?? Als jij zegt, die gele, of die rode, of die donkerblauwe is de kans al een stuk groter dat je opvalt. Nou kan dat je misschien niet schelen, maar je vind hem ook sneller terug :P
Je moet ook geen standaardhok als een Golf, Focus of Astra in het zilver nemen ;) Maar bv een Mazda6 in GT-M trim ziet er lekker sportief uit in het zilver. Vallen de fraaie lijnen net wat meer op. Onze Mazda3 is ook zilver maar dan is een Active uitvoering. Met 17″, dikkere bumpers, sideskirts, achterspoiler en LED-verlichting achter. Nog steeds redelijk wat bekijks mee. Maar een Mazda3 1.6je wil je dus weer niet in het zilver hebben :P
Een Astra OPC in het zilver vind ik dan ook erg aantrekkelijk.. een Astra 1.6 dan weer niet ;)
@ Ahura:

Ik kan bijna niet één, en in ieder geval geen nieuwe, auto bedenken die ik liever in het zilver heb dan in iets anders… Die W126 van een paar posts terug vind ik wel mooi in het zilver met van die putdeksels d’r onder, maar tegenwoordig?? Nope, ik houd ’t bij donkerblauw, ‘British racing green’, dat soort kleuren. Maar ieder zn meuk ;)
Donkerblauw.. dat is voor suffe leasehokken ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).