Kun je een willekeurige autosleutel namaken?

Auteur: , 48 Reacties

Zowel in Laren als in Blaricum zijn airbags, navigatiesystemen en andere voorwerpen uit auto's gestolen, terwijl er geen sporen van inbraak zijn gevonden. Alle gedupeerden verklaarden dat de auto's (van verschillende merken) op slot zaten. Grootschalige verzekeringsfraude of maakt men gebruik van een "nieuw" trucje?

De dieven zouden mogelijk gebruik maken van een apparaatje dat de frequentie van de afstandsbediening herkent, waardoor men de auto’s met één druk op de knop open kunnen maken. De politie Gooi en Vechtstreek onderzoekt de inbraken, zo schrijft het AD. Volgens een woordvoerster is het technisch mogelijk dat de dieven een apparaatje hebben om de auto’s van afstand te openen.

PS: meer tips om je auto te openen staan hier.48 reacties

Klopt! Het staat nu al ongeveer 2 jaar in de pers, kastjes die de frequentie kunnen opnemen. Gebeurt vaak bij tankstations….ff tanken….ff auto op slot als je gaat betalen…bliepbliep….frequentie! En later nemen ze je auto mee (want een station heeft camera’s).
De meeste merken gebruiken toch ‘rollende’ codes? Een paar jaar geleden was hier wel, zover ik me herinner een probleem mee bij VAG.

Veel van die zaken zijn mythes hoor. Een auto zonder sporen openen, hoeft niet altijd met een sleutel. Bel maar eens naar de verzekering om te zeggen dat je je sleutel kwijt bent en kom dan zien hoe de meneer die ze sturen te werk gaat.
Vladimir Suckmeov
Eerst voorzichtig een wig tussen de deur en het dak slaan, daarna et een oppompbaar kussen tussen de deurpost en het dak. Voorzichtig pompen en dan creëer je genoeg ruimte om met een ijzerdraad de deur te openen van binnenuit.
@Vladimir Suckmeov: onzin, zelfs een skoda octavia heeft geen knopjes meer om de deur van het slot te krijgen, hiervoor moet je aan de deurhendel trekken (2x zelfs) vanuit binnenuit. Leg jij me maar eens uit hoe je dat gaat doen met een ijzerdraadje. De kracht daarop zou behoorlijk moeten zijn. Dus dat gaat je echt niet lukken.
@911GT2: Geen onzin, bij autos die op die manier gesloten worden werk je als volgt: je wringt de bestuurdersdeur open met het blaasbalgje, dan kan je de passagiersdeur openen met een lange staaf met een geplooid haakje aan het uiteinde door die spleet.
Ja dat is allemaal mooi gezegd, maar al die dure moderne auto’s hebben knopjes aan de binnenkant die het niet doen als de deur dichtzit.

Geloof me ik heb het al meerdere keren meegemaakt (bij collega’s) dat de deur dichtzit met de sleutels erin. Je krijgt de auto dan echt niet meer open.

Je hebt echt de reservesleutels nodig of de frequentie dus.
Twee weken geleden heeft mn broer hetzelfde meegemaakt, weg airbag. Ook geen sporen van inbraak. Zuur maar waar.
kan me niet voorstellen dat als jij opgesloten in een auto zit dat je er niet meer uitkomt in de VS hebben ze in sedan’s zelfs een soort van klink in de kofferbak zodat je niet opgesloten kunt raken.
@paulusrx7: Dat is echt zo hoor, als ik in de auto ga zitten en ik doe die opslot dmv m`n afstandbediening krijg ik die NIET meer open via de portieren. Dit is, weet ik uit ervaring, bij verschillende merken zo. iig BMW en Land Rover, dacht ook VW.
@paulusrx7: Dat is wat anders het is wel mogelijk om een gesloten auto van binnen te openen, alleen is door plaatsing van knoppen klinken etc. het nagenoeg onmogelijk om dit van buitenaf te doen.
@paulusrx7: Mijn Fiat Stilo heeft een ‘deadlock’ functie (2x op sluiten drukken op de afstandsbediening), hiermee kan de auto van binnenuit NIET meer worden geopend. Alleen met een sleutel kom je dan nog de auto in (of een baksteen, maar dat geeft zo’n rommel..)
Of je zoekt gewoon een normale baan…
De auto’s zijn dus geen van alle gestolen? Klinkt aannemelijk want starten zonder chip is niet mogelijk, openmaken wel.. Zijn er al mensen bang die hun afstandbediening niet meer gebruiken?
Ben benieuwd hoe veilig dat keyless entry dan is.
Ps. waar kan je zo`n apparaatje bestellen?
tennis bal !
De frequentie is bij alle (nagenoeg) alle afstandsbedieningen hetzelfde, nl 433.53 MHz. Die is wettelijk vastgelegd dus niet al te moeilijk te vinden hé… Dus wordt een RFID-tag ingebouwd in de processor, en helaas zijn er apparaatjes te vinden die dat opsporen… Is min of meer hetzelfde systeem als bij creditcardfraude, maar dan infrarood gestuurd.
Auto meenemen gaat sowieso niet lukken. Daar heb je nog steeds een sleutel voor nodig.
Weet je wat ik niet snap, vroeger was altijd je autoradio weg, maar die paste in alle auto’s.
Maar een navi jatten, dan zal je die toch echt een zelfde type auto moeten stoppen anders past hij niet lijkt me.
En een airbag???wat ga je met een airbag doen?als jij een airbag uit een E-class jat kan je hem niet in je golfje 3 proppen lijkt mij zo?
En al zou het gaan?waarom een airbag?wat ga je daar mee doen dan?
Kan iemand me dat uitleggen?
@Merry: De vervangingswaarde van een airbag is ruim 1000 euro. Dus het is gewoon lecratiever dan bv een autoradio die je bij de medimarkt tegenwoordig koopt voor 6 tientjes.

Er zijn genoeg mensen die geen zin hebben om privé een smak geld neer te tellen voor het varvangen van een airbag, nadat hij gestolen, of zelfs geploft is. Dan staat er een airbag op marktplaats voor de helft van het geld, dan is de keuze al snel gemaakt.

Hetzelfde geld voor navigatiesystemen. VAG heeft zelf een tijd gehad dat de backorder zo lang duurde dat men bijna wel uit moest wijken naar de illegale kanalen. Kans is dus nog aanwezig dat je je eigen systeem terugkoopt.

Daarnaast weten ze bij leaseauto’s dat ze twee weken later weer vervangen zijn. Ze kennen de auto, ze kennen de omgeving (net zo belangrijk) en ze weten dat er een nieuw systeem in zit… tja wat is er nou makkelijker dan dat?
@911GT2:
Ik dacht dat je zelf helemaal geen airbag mag vervangen.
Lijkt me ook geen verbetering als je ziet hoe somige mensen sleutelen.
Maar je hebt inderdaad genoeg malloten rond lopen ja, het blijft een vreemd verhaal.
Ik zou niet prettig rijden als ik weet dat em airbag niet 100% is, aan de andere kant, bij Honda blijken die dingen dodelijker te zijn ;)
wij bestellen om de haverklap sleutels voor klanten. Daarom is het verplicht om deel1,2 en ID te overdragen bij het bestellen van een nieuwe sleutel.
Het uitlezen van de “rolling code” is prima mogelijk. Google maar eens “bmw x5 gekraakt”. 3 dagen na eerste aflevering was het al mogelijk.
@merry wat heb jij een airbag wat weegt dat wel niet fok daar gaat ons mileu en bedankt
@q-oekje:
Maar als besparing rijden mijn vrouw en ik alleen in onze eigen auto, zo houden we het gewicht laag…
yeahyeah.. nu ga ik ook aangifte doen.. ik had 3 lcd schermen in mn kofferbak liggen agent.. echtwaar…
@Merry
Klopt, als je de stekker loshaalt gaat het airbaglampje branden die weer met een computer uitgezet kan worden (heb ik ervaring mee)..

De toelichting van 911GT2 lijkt me wat eenvoudig gesteld, immers te koop aanbieden is leuk, maar het moet wel gekocht worden om geld op te leveren.

Anderzijds is diefstal doorgaans geen hogere wiskunde en het zal ongetwijfeld geld opleveren, omdat men het anders simpelweg niet steelt.
Fraude tering juppen!
@ Bram: heb je daar dan ook aankoopbewijzen van? Au; daar gaat je fraude,

Gelukkig dat het starten van auto’s niet meer hetzelfde is als vroeger met twee draadjes die je aan elkaar moest steken, dat zou wat worden; maar goed bij gestolen auto’s heb je zowieso niet zo heel veel aan inbraaksporen…
Maar ik herinner mij dat Clarkson heeeeeel makkelijk de auto van Hamster mee kan schoepen zonder al te veel moeite omdat hij in een straal van zoveel meter van zijn auto zat, hoop dat autofrabrikanten zich nu wel 2 keer achter de oren krappen voor ze zo’n systeem invoeren…
gewoon stroom op je auto en en vlammenwerpers eronder en 5x afstandsbediening die hetzelfde werkt als je internetcommunicatiebeveiliging (woordwaarde x3!)… een asymmetrisch sleutelalgoritme met publieke en private sleutel, probleem opgelost lijkt me?
Nog enger is dat de total loss auto’s waar de airbags ingaan, na oplappen ook weer hier verkocht worden…
Dan koop ik toch gewoon een TVR. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=5sCuvWlheco
@ Relief, waar heb je die sleutel dan voor nodig?

Met een Immo Killer is elke wagen binnen 50 seconden weg te rijden! En die deuren zijn inmiddels ook zo open. Ik ken iemand met een Clifford alarm, auto werd zo geopend in Praag. Staat op video. Je ziet de lampen knipperen en hoppa open die wagen. Dit was 1,5 jaar geleden. Mijn Octavia RS is ook zo meegenomen. Verzekeringsagent vertelde mij ook dat je er vrijwel niets tegen doet. Hij kwam met de Immo Killer. Verder is er nog een truuk waarmee je alle ramen omlaag krijgt bij bepaalde wagens, zie je ook niets van terug.
Nou, daar zijn die dieven ook lekker laat mee dan. Al sinds auto’s op afstand kunnen worden geopend is bekend dat je die frequentiegolven op kunt vangen en weer af kunt spelen zodat de auto ook zonder de officiële sleutel van slot af gaat.
Niks nieuws dus, al zal er wel weer een bende in ’t Gooi zijn opgedoken… die gaan vanzelf wel weer weg. Tot die tijd, verzekering en doorbijten.
Weer eens wat anders dan het misbruiken van een tennisbal. ;)
de auto’s worden opengemaakt door middel van de juiste (opgenomen) frequentie, zo krijgt de dief toegang zonder sleutel. de auto kan vervolgens gestart worden door het aansluiten van een apparaat (laptop) op de comm.poort of canbus aansluiting, net als het aansluiten van een laptop met vagcom. op die manier stelen ze veelal vag-auto’s.
JA: Hier in Westland al diverse Golf V GTI’s gestolen met ‘namaak sleutel’.

Videobeelden gezien dat men gewoon aan komt lopen, je ziet de alarmlichten knipperen…. men start de auto en rijd weg. 3x gebeurd in korte tijd, zelfde omgeving.
1 van de weinige keren dat een compleet lege accu je redding kan zijn. ;)
Veel nieuwe auto’s maken gebruik van private keys. Daarbij weten alleen de auto en de sleutel wat de key is.

Vervolgens is er tussen auto en sleutel contact en stuurt de auto een “vraag” naar de sleutel. Die vraag is alleen op te lossen met de private key.

Met een apparaatje kun je wel de frequentie opzoeken, maar omdat de auto bepaalt welke vraag er gesteld wordt, en je die vraag alleen met de private key kunt beantwoorden, ben je dan nog geen enkele stap verder…

Maargoed, ook een private key-systeem kan onveilig zijn, soms zijn de keys alsnog af te leiden uit de communicatie over en weer, vooral als je meerdere keren het signaal kunt afvangen. Hoe dan ook zijn het dan knappe jongens.

Maareh, zullen die mensen niet gewoon hun auto opengelaten hebben? (immers toch vrijstaande huizen met hekwerk eromheen in Blaricum enzo…)
@Sorcerer:

Ik denk dat die mensen bovengemiddeld waakzaam zijn. 1 van de andere kanten van dure bezittingen. ;)
@Sorcerer: auto/fiets/huis etc kun je gewoon los laten. Diefen kijken toch niet of de deur op slot zit…..
bij mijn vader zijn skoda octavia (2008) hebben ze ook z’n navigatie geleend, maar nog niet terug gebracht. Heel dat ding is uit de midden console gehaald. En zijn Liga koek hadden ze ook meegenomen. haha
Verschrikkelijk. Kan hier ook altijd zo kwaad van worden. Mijn auto is ook al een keer leeg gehaald. Slot ingeslagen. Net wat Lamborgfan zegt ze hadden alles meegenomen. Dus naast de audio ook m’n sjaal, m’n snoep, de ruitenkrabber, etc. Heb nu ook een Clifford G7 Klasse IV er op. Hoop dat ik het nu hoor als ze er aan zitten…
Heb keyless go op mijn swift gaat over een afstand van max 1 meter. dat wordt dan moeilijk opvangen…..
Zo soms is centrale vergrendeling zónder AB best wel een veilig iets…
Juist, dit dachten ze 2 jaar geleden ook, toen een enkele buurt week na week geteisterd werd door misterieuze autoinbraken zonder braaksporen. Soms wel 10 in één nacht, en alle gedupeerden hadden hetzelfde verhaal: Auto op slot, niets gehoord, geen braaksporen, en spullen weg. Er zijn cameras opgehangen, om te achterhalen hoe ze de auto’s open konden maken.

Uiteindelijk bleek dat er doodleuk een junk alle auto’s afliep om te kijken of hij toevallig niet open was gelaten. Alle gedupeerden hadden uiteraard voor de verzekering verklaard dat hij op slot zat, maar waren stomweg vergeten om het ding ook echt op slot te doen.

Kortom, dit zal hoogstwaarschijnlijk zo’n zelfde geval zijn. Op zich wel groot nieuws, dat er wederom een junk met enige hersencapaciteit en volharding gevonden is ;)
Verhalen over een ‘universele auto-sleutel’ moet je toch niet makkelijk voor waar aannemen. Er wordt een behoorlijk veilige manier van encryptie gebruikt met inderdaad een private key en rollende codes. Een veel gebruikt systeem is Keeloq. Er zijn al een aantal aangevallen uitgevoerd op dat systeem, waaronder ook enkele succesvolle. (oa in samenwerking met de Belgische Universiteit van Leuven).
Toch zijn die succesvolle aanvallen niet direct van die aard dat ze er meteen voor zorgen dat eender welke junk in een mum van tijd elke auto opent. Je hebt er namelijk behoorlijk deftig materiaal, wiskundige kennis en vooral te veel tijd voor nodig om ‘praktisch crimineel toepasbaar’ te zijn.
Concreet: men moet ongeveer 1 uur je autosleutel naar hartelust kunnen ondervragen, daarna is er (afhankelijk van de beschikbare processorkracht) meerdere dagen rekenwerk, en vervolgens kan men je auto openen. Wegrijden is echter nog een ander verhaal: meestal wordt voor het starten een transponder-systeem voor gebruikt dat, uiteraard ook te kraken is. Het kraken moet dan weer van voren af aan beginnen: Het zendbereik van het transponder systeem is ook veel beperkter, er wordt een andere private sleutel gebruikt, enz. Zo mogelijk nog moeilijker dus.
Handsfree-entry en start systemen gebruiken 2 verschillende frequenties, 1 met laag vermogen en lage frequentie (vaak 300 kHz) de voor aanwezigheidsdetectie en ook de ondervraging, vervolgens de traditionele zendfrequentie (433 Mhz) voor het antwoord. Ook hier geldt weer: zeer moeilijk, maar niet onmogelijk, te kraken.
Ik schat het technisch vernuft van georganiseerde dieven-bendes hoog in, maar niet zo hoog dat ze dit systeem veel sneller kunnen kraken dan een heel aantal professoren en beveiligingsexperts over de wereld.
Het zwakste punt van de hele beveiliging is naar mijn mening het moeten kunnen vervangen van de sleutels ivm verlies of defecten. Nieuwe sleutels moeten worden aangeleerd (gaat met de nieuwste versies vaak enkel bij de dealer). Inbreken bij een dealer en het diagnose-apparaat stelen kan dus een oplossing zijn. Maar tegenwoordig kan het aanleren van sleutels vaak enkel ‘online’ via de codeserver van de fabrikant, dus dan moet ook daar weer een oplossing voor gevonden worden. Moeilijk, maar in ieder geval ligt daar het zwakke punt van de beveiliging.
Toch is de conclusie: zelfs de beveiliging van een heel betaalbare middenklasse wagen is vele malen beter dan beveiliging van de meeste woningen.
Aanvulling: de crimineel meest eenvoudige methode (baksteen niet meegerekend) is uiteraard het goede, oude ambachtelijke ‘lock-picking’. Zelfs auto’s met de keyless entry hebben vaak ook nog een (verborgen) mechanisch slot voor noodgevallen. Ook al gebruikt men tegenwoordig vaak snake-key’s, het blijft elementaire mechanica.
Allemaal leuk en aardig maar je moet toch nog wel steeds de auto starten?
Voor alle duidelijkheid: lockpicking is uiteraard enkel zinvol voor het openen van de auto, niet voor het starten (wegens de transponderbeveiliging).
Das zuur als je net je Aston Martin DBS op de parkeerplaats achter laat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).