Rijtest & video: Audi A8 quattro FSI V8

Auteur: , 142 Reacties

De hagelnieuwe Audi A8. In April 2010 in de showroom. Nu al op Autoblog.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier! ]

Zeer binnenkort wordt de huidige A8 (sinds 2002) vervangen door het nieuwe model. Tijdens de perspresentatie heeft de Audi woordvoerder ter plaatse uitdrukkelijk en live de ambitie uitgesproken om het grootste premium merk ter wereld te worden. De introductie van deze A8 moet die ambitie kracht bij gaan zetten.

Audi A8 quattro FSI

Premium. Ik vind het een leuk woord. Het is enerzijds heel concreet (“superior in quality; higher in price or value”), anderzijds toch zeer ongrijpbaar. Bovendien maakt het woord premium van tijd tot tijd een hoop los bij onze bezoekers, waarvan sommigen zich er enorm over kunnen opwinden ;-)

Wat maakt een automerk premium? Dat een merk zichzelf als zodanig uitroept is niet genoeg, voor je het weet noemt iedereen zich opeens premium. Een rijke geschiedenis? Ook niet, er zijn genoeg merken met een rijke geschiedenis die niet premium zijn (bijv. Renault, sinds 1898) terwijl anderen (bijv. Lexus, sinds 1983) wel als premium gezien worden. Louter luxe limousines in het gamma? Nee hoor, BMW en Mercedes dragen, ondanks hun koekblikjes (1-serie, A-klasse), het predicaat premium ongeschonden. De obligate zeer luxe 12 cilinder in het gamma dan? Nope, Volkswagen kan nog zoveel Phaetons verkopen, premium worden ze niet (nomen est omen in dit geval).

Audi A8 quattro FSI

Nee, een merk is pas premium als de klanten, de premium concurrenten, de pers en met name Autoblog (+bezoekers) van een merk vinden dat het premium is. Bovendien kan het per continent verschillen wat premium gevonden wordt, en wat niet.

Ikzelf beschouw Audi wel als premium, maar niet premiumst. Budget-premium, voordelig-premium zo je wilt, of misschien wel junior-premium. En daar ben ik volgens mij niet de enige in. En daar heeft Audi het nu dus helemaal mee gehad, met als inzet èn troef deze nieuwe A8.

Audi A8 quattro FSI

In april komen de V8 (benzine en diesel) in de showroom, en medio 2010 gaat de 3.0 TDI V6 in de verkoop. Alledrie waren ze reeds beschikbaar voor mij, maar om de optimale premium-sfeer te creëren heb ik ervoor gekozen om enkel in de V8 FSI quattro uitvoering te rijden. Noem me ouderwets, eigenwijs of éénkennig (of onnozel), maar diesel staat voor mij tot premium als okselhaar staat tot sexy. Begrijp me niet verkeerd, het rijdt fantastisch, en zelfs ik was in het verleden al danig onder de indruk van de Audi 4.2 TDI (die nu nog veel beter is geworden). Maar premium? Nou nee.

Alle modellen hebben techniek om energie te regenereren bij remmen. De 3.0 TDI heeft daarnaast nog standaard een start/stop systeem om het verbruik nog verder te optimaliseren. Met een relatief laag gewicht door de aluminium constructie, energiezuinige techniek (LED-koplampen, warmte recycling, etc) en efficiënte 8-traps automaat is het Audi gelukt om voor de V8-en een energie C-label te scoren, en voor de V6 diesel hoogstwaarschijnlijk zelfs een B-label. Even afgezien van het feit dat de CO2-milieu-hoax één grote zwendel is, is het natuurlijk wel mooi meegenomen dat autofabrikanten aan het werk worden gezet om e.e.a. aan zuinigheid te doen, mèt resultaat.

Audi A8 quattro FSI

Voor de extra-groene directeur of minister komt er in de nabije toekomst nog een 3.0 TDI met iets afgeknepen vermogen en enkel voorwielaandrijving (de andere modellen hebben allemaal quattro) wat de A8 nog zuiniger zal maken.

4.2 FSI V8; 273kW/372pk; 445Nm; 9,5l/100km; 0-100 in 5,7s
4,2 TDI V8; 258kW/350pk; 800Nm; 7,6l/100km; 0-100 in 5,5s
3.0 TDI V6; 184kW/250pk; 550Nm; 6,6l/100km
3.0 TDI V6; 150kW/204pk; ???Nm; 6,0l/100km; voorwielaandrijving

Audi A8 quattro FSI

De V8 FSI dus was bovendien uitgerust met zo’n beetje alle opties, en dat maakt toch dat zo’n auto het best tot zijn recht komt. Die opties, dat zijn er heel veel. Het is indrukwekkend wat er allemaal op-en-aan kan, en nog indrukwekkender wat er vervolgens allemaal mee kan. Een boel van de opties kennen we al van andere merken, denk bijvoorbeeld aan adaptieve (radar) cruise control, nachtzichtcamera en actieve bochtenverlichting. Op zichzelf geen wereldschokkende innovaties, maar de uitvoering is wel heel goed gedaan. De adaptieve cruisecontrol maakt, evenals de actieve bochtenverlichting, namelijk gebruik van de gegevens van de navigatie om optimaal te functioneren. Als er een bocht aankomt dan bereidt de verlichting zich alvast voor op die bocht. En als er een afslag op de snelweg aankomt, en de voorligger vermindert vaart en heeft zijn knipperlicht aan dan houdt de adaptieve cruisecontrol daar rekening mee door niet meteen vaart te minderen, in de veronderstelling dat de voorligger zo afslaat. Best wel vernuftig en maakt korte metten met de nadelen van radar cruisecontrol.

Audi A8 quattro FSI

Eigenlijk kennen we alle opties waar de A8 mee uitgerust kan worden al van andere merken, maar de uitvoering ervan en de manier waarop alles met elkaar samenwerkt maakt toch wel indruk. De optielijst is veel te lang om in detail op te noemen, maar alle opties die je kunt bedenken die zijn leverbaar. Eentje die eruit springt is de uitgebreide Multi Media Interface (MMI). Zowel de bediening, functionaliteit als visualisatie zijn uitstekend. Het audio/video gedeelte doet meer aan een iPod denken dan aan een boordcomputer. De bediening via knoppen, draaiknop en touchpad is daadwerkelijk intuïtief en de mogelijkheden zijn uitgebreid. En oh ja, je iPod/iPhone sluit je er natuurlijk op gewoon op aan. Het touchpad wordt ook gebruikt om je bestemming in de navigatie op te geven door er gewoon in je eigen handschrift op te schrijven met je vinger. En voor de uitgebreide POI gebruik je gewoon online Google (GPRS/UMTS) om je bestemming te zoeken.

Ook alle instellingen van de A8 voer je via MMI in, van luchtvering afstelling tot transmissie character, van sfeerverlichting (kleur, intensiteit) tot de toonhoogte van de parkeer sensoren (voor en achter uiteraard apart). Gevalletje German Overengeneering? Misschien wel, maar na een ochtend ermee spelen had ik het redelijk onder de knie. En in de file hoef je je echt nooit meer te vervelen.

Audi A8 quattro FSI

Het uiterlijk van de A8 is niet mijn smaak, hij lijkt mij te veel op een A4 en ik vind ‘m een beetje te gestyleerd. Maar goed, smaken verschillen en het blijft een vrij ingetogen Audi. Nee, het meest indrukwekkende aan deze auto is wel het interieur. Naast de tsunami aan opties om je heen is de afwerking, de kwaliteit van het materiaal, het comfort van de stoelen en algehele indruk van absoluut topniveau. En dat is belangrijk want tegen dat interieur zit je de hele tijd aan te kijken, de buitenkant zie je alleen maar als je in- en uitstapt (en als je omkijkt bij het weglopen, maar wellicht doet niet iedereen dat).

Het interieur van onze Audi was samengesteld uit een combinatie van top-kwaliteit leer, aluminium, hout (echt handbewerkt hout wat daadwerkelijk aanvoelt als hout) en alcantara. Met dit zeer strak in elkaar gezette, en stemmig samengestelde interieur legt Audi de lat zeer hoog in de markt.

Audi A8 quattro FSI

Zo’n interieur is helaas niet standaard. Als ik het optieboekje erop nasla dan zou dit wel eens het zogenaamde “Audi Design Selection Balaobruin” interieur kunnen zijn van bijna (zet je schrap) negenentwintigduizend euro! In combinatie met Pro Line (€12K) of Pro Line plus (€19K) kost het respectievelijk nog maar €19,5K en €14K, maar toch, voor je het weet praten we over echt geld. En dat is meteen de keerzijde van de luxe en premium. In de basis is de A8 weliswaar tien- tot vijftienduizend euro goedkoper dan zijn naaste Duitse concurrenten, maar dan heb je naast de basic MMI, twee stoelen en een achterbank (stof bekleed) eigenlijk nog niks. Nou ja, quattro, luchtvering en 8-traps automaat zijn ook standaard. Zodra je het optieboekje erbij pakt en alle opties uit het persbericht aanvinkt dan vink je er zo vijftig duizend euro aan opties bij. Het zou me zelfs niks verbazen als een totaal gevulde TDI V8 inclusief Nederlandse belastingen op twee euroton uit zou komen (oefening voor de lezer).

4.2 FSI V8: €113.900 (basisprijzen)
4,2 TDI V8: €117.500
3.0 TDI V6: €95.200

Over de rijbeleving kan ik kort zijn: Die schittert nagenoeg door afwezigheid. De V8 benzine motor, de 8-traps transmissie, de adaptieve luchtvering, quattro; alles werkt zo feilloos en met chirurgische precisie dat de besturing eerder aanvoelt als een simulator dan als een fysieke auto. Steriel en klinisch, maar voor zo’n grote auto (5,14m) wel perfect. Hij doet wat ie moet doen en vermoeit de bestuurder niet met al te veel details uit de wereld aan de buitenkant van het dubbelglas. Precies zoals de makers bedoeld hebben kan ik mij zo voorstellen.

Is het een premium auto van een premiumst merk? Zodra men dat vindt dan is het eenvoudigweg zo. Aan deze auto kan het in ieder geval niet liggen. Filmpje!

Audi A8 video

Voor de liefhebbers: Audi heeft ons een fantastische perskit van de Audi A8 meegegeven (zie foto). Als je ons in de comments, liefst met een super inhoudelijke reactie, weet te overtuigen waarom jij die perskit toegestuurd zou moeten krijgen dan zullen wij dat doen. De uitslag maken we in onze nieuwsbrief bekend, daar zul je je dus ook op moeten abonneren.

Audi A8 feest pakket

Bingo update: Het pakket gaat naar David die zodra ie zijn studie geneeskunde heeft afgerond meteen een A8 gaat bestellen.142 reacties

Daar is Sacha weer, leuk om terug te zien na die lange tijd, en nu snel de rijtest kijken.:)
mooi!
maar weer hetzelfde design
Sacha?! En geen Mercedes (AMG)?! Ben je ziek?! :D

Cool videotje!
Dat touchpad is wel geniaal zeg :D
Ik zou persoonlijk dan toch voor een 7-serie gaan. Vind de LED-lampjes een beetje druilerig lijken en de achterkant heeft veel weg van een A4, wat me toch niet de bedoeling lijkt bij een auto die hoger in het segment staat.
Buiten dat is het interieur wel prachtig.
het lijkt toch een grote A4, saai net als het ganse audi gamma op de A5 na
sebastianchubasco
@autoblog
waarom proberen jullie niet eens de voorwielaangedreven A8 als hij dit voorjaar uitkomt. dat wordt uiteraard de bestverkochte versie… ben benieuwd of die een beetje een bochtenridder is…

“Het vermogen en het koppel zijn bij alle motoren toegenomen terwijl ook een verbruiksreductie van maximaal 22% is gerealiseerd. Na de introductie van de 3.0 TDI met 184 kW/250 pk zal enige tijd later ook nog een tammere variant volgen met 150 kW/204 pk. Deze versie zal voorwielaangedreven zijn terwijl de overige varianten van de A8 standaard beschikken over quattro vierwielaandrijving. Het gemiddelde verbruik van deze instapmotor bedraagt 6.0 l/100 km bij een relatief zeer lage CO2-uitstoot van 159 g/km.” (autoverkoopadvies.nl)
leuk filmpje, en mooi interieur, al is die bekleding helemaal niet standaard, je krijgt standaard stoffen zetels op een A8 zelfs op de 4.2 diesel die wij hebben
Genial dat touchpad! is die ook verkrijgbaar op andere audi`s?
Was vroeger wel een fan van Audi maar vindt deze auto toch een beetje saai vormgegeven.
Doe mij maar een S-klasse
geef mij maar een 7 serie
Voor zoveel geld wil je toch wat meer onderscheidend design.
Niet flashy of aso, maar wel meer dan “hee-een-A4-maar-dan-groter”
Interieur is wel echt schitterend.
Opvallend ook dat de snelste naar de 100 de V8 TDI is :shock:
Zou dat iets met die 800 (!!) Nm te maken hebben?
Oftwel, die moet je hebben dus, lijkt me duidelijk.
ja ja mensen deze A8 met deze bekleding heb ik besteld.

nog even wachten en hij staat er hoor.
KoosSpeeTerreur
Dat uiterlijk is toch wel een beetje een afknapper…
Hopelijk ziet een toekomstige S8 er beter uit!
-edit: probeer het eens inhoudelijk-
De touchpad is niet handig voor mensen die linkshandig zijn. :p
Mooie rijtest, maar de A8 had van mij wel wat spannender mogen uitzien.
@NiNja: Ik ben linkshandig. Werkt prima, want hij herkent werkelijk alles, ook een spastisch handschrift.
@NiNja: was net hetzelfde aan het denken, ik kan nog geen o schrijven met m’n rechts hand laat staan met een touchpad werken
Goede test. Had eigenlijk liever de V8 diesel gezien :oops:
sacha, goeie test! Geen rare bekken zoals wouter en je vertelt goed alle punten. Hoewel, in de video is er geloof ik niets gezegd over de beenruimte achter? Wel een beetje te vaak met “premium” gestrooid. Nietzeggende kreet als je het mij vraagt. Net zoals “degelijk” ;)
.
De A8 op video doet je me ook helemaal niets. Vind de neus echt niks uitstralen behalve veel lompheid, achterkant suf en afgehakt en lelijk hangende A4 zijkanten. Blegh.. zonde want het interieur is echt SCHITTEREND!
leuk filmpje maar..
wat een foute muziek!
muziekaal behang heet dat.
Ik heb gisteren even gespreeld met de configurator op audi.nl, en je krijgt idd een mooie dikke 2 ton dan op je bonnetje te staan, als je een beetje leuke opties aanvinkt;) Verder is dat baloabruine interieur idd echt geweldig, vind ik:o Wielen van de testversie zijn ook geslaagd;)
@Ninja: UK-versie importeren en op zaken als verlichting en zo europees aanpassen, en dan zal het wel goed zijn ;)


Leuke perskit, zwarte doosje is heel netjes.

Tja blijf erbij, de S, en zelfs de 7-serie stralen meer uit dan de A8. En ook al is de uitvoering van zaken beter, een vlaggenschip vind ik zelf een uitgelezen moment om met innovaties te komen, maar daar zullen weinigen het denk ik zo mee eens zijn.
Die perskit zou ik trouwens heel graag winnen:o Ik ben al sinds dat ik heeeel klein was fan van de toenmalige (D2) A8 (/S8). Bij ons op het dorp heeft een boer ooit een loterij gewonnen, en van dat geld een S8 met trekhaak gekocht… Daarvoor liep ik dus wel eens om wanneer ik naar school ging:p Verder ben ik al geabboneerd op de nieuwsbrief, is dat al een pluspunt??:p
Een prachtig mooie limo.. Heerlijk ingetogen en vooral het interieur ziet er qua vormgeving en materiaalkeuze uitstekend uit. Alleen de achterkant is wat minder imo.

Echter: Ik zou een S-klasse als eerste keus nemen! Nog mooier en nog stijlvoller. (Al is dat natuurlijk subjectief)
premium zit nog altijd tussen de oren. Bij wie moet ik mijn adres melden voor die perskit? ;) ik kan er wel iemand mee blij maken. :)
Ben ik dan de enige die wel geïnteresseert is in dat pers-pakket. Mijn reden: Wie het eerst komt wie het eerst maalt :D
wordt er echt niet warm of koud van, het zal wel een super goede auto zijn, maar er zit voor mijn gevoel niet genoeg emotie in.
@mezelf laat maar ben de tweede. heb je altijd weer. nou ja andere reden. ik wil wel eens weten waarom die nieuwe audi zo goed is.
dat touchpad is wel ontzettend goed gevonden!
Maar ik vind de BMW 7 persoonlijk mooier, deze is te “koel” vind ik.
Rolls Royce, Bentley, Masarati… zijn premium. Iets wat de grote middenklasse bevolking eigenlijk niet kan betalen.
Ik heb al geruime tijd darmproblemen dus ik zou zo`n perskit wel goed kunnen gebruiken…
A8? Ik zie toch echt een A4 staan.

Of…

Huh?


Ooooh!!


Saaie Audi’s :P 8’s vond ik altijd vet, maar het is zo eenheidsworst tegenwoordig uit Ingolstadt.

Interieurkleur is wel prachtig overigens.
Ik stap dus liever in een echte premium auto 7 serie !
Zeer leuke objectieve rijtest van een voor mij ontgoochelend vormgegeven auto. Volgens mij heeft Ruben perfect weer hoe hij rijdt. Afstandelijk maar snel wanneer gevraagd.
interieur= prachtig, maar over de buitenkant zal ik het maar niet hebben….Heb nog altijd liever de Merc.
Manmanman, dat interieur is prachtig! Lekker breed en hoog middenblok, die bruine kleur is ook geweldig, zou ook niet misstaan in een 911’tje. Het enige wat me stoort is dat uiterlijk het stiekem gewoon een grote A4 is. Audi is altijd al een voorstander geweest van het gebruiken en uitmelken van hun designstrategie, maar de laatste tijd gaat het toch wat te ver, straks zitten ze maar met 1 model meer. Misschien kan die perskit me van het tegendeel bewijzen ;)
@Bruno: dat was ik dus
-edit: nutteloze bijdrage-
Zeer leuke rijtest gewoon goed niet teveel erom heen en ja, Sacha he :D

Die perskit wil ik wel hebben omdat ik al jaren van die kleine modelletjes spaar.
Interieur is echt prachtig. Qua design zou ik toch bij bmw gaan winkelen. Dit design is echt saai en ik vrees dat ze klanten gaan verliezen aan andere merken.
Ik vind de voorkant nog het mooist en maar dan wel met, zoals in het filmpje, de full led koplampen..
interieur is ook mooi maar verder ben ik niet echt tevreden over het uiterlijk van de nieuwe a cht

Ik zou denk ik, als ie nog komt.. dan is het zeer binnekort.., de facelift van de Phaeton nemen
.dus boven een S, 7 of LS ofzo

Goed dat Sacha nu weers een test doet! werd een klein beetje saai met wouter
Myn reden voor de perskit: Wie wil nou niet zoiets hebben? En idd, er staat vast heel veel in over die nieuwe mooie A8 :)


Trouwens, eindelijk weer Sascha:D
Het lijkt alsof er iets niet klopt bij de A8 qua proporties..
hehe eindelijk weer sacha.

Leuke test, maar diesel 4.2 geen premium? Ik heb een middag met die 4.2 D mogen rijden en ik voelde me koning te rijk. De auto is zo sterk van onderuit en zo snel dat het bijna eng is. Maar goed een super gave auto die helaas weer zo ongelofelijk duur is. Het uiterlijk is inderdaad niet erg aansprekend, maar daar zal dan wel snel een update voor komen.
@ ninja

ga je toch in Groot Brittanie wonen :) of bestel je m rechtsgestuurd en zet je m op Nederlands kenteken. Misschien hebben we toch eindelijk een reden gevonden om aan de andere kant van de weg te rijden.
Prachtige auto zowel buiten als binnenkant. Hopelijk komen die nieuwe snufjes snel in de lagere segmenten. Dan kan ik over 20 jaar ook beschikken over al dat moois.
Graag wil ik ook in aanmerking komen voor het perspakket, omdat:
1) ik een usb-stick nodig heb
2) mijn boekenkast nog aardig leeg is, vooral auto-boeken missen
3) ik nooit eerder wat heb gewonnen
4) ik het echt een mooie auto vindt en geen A4 na een groeispurt
5) minstens 2 van bovenstaande argumenten niet gelogen zijn ;)

Ik ga mijn vingers kruisen!
Perskit:
Wil weten of dat ding echt een grote a4 is, want die krijgen wij binnenkort voor de deur staan! Voor de rest ben ik echt een “Audifiel”(okè, die term is een beetje gejat..) en de s8 is de favoriete auto in het gamma(na de r8 v10 en rs6, en ook de s5 natuurlijk) van mij! Krijg ik ook een proefrit bij de perskit?
Audi heeft zeker gdacht eenvoud is ook mooi maar nee, zeker zal ik altijd omkijken maar wie wil hier in worden gereden als je een 7er,S-klasse zet heb je meer een gevoel van woww balkenende,Merkel,belangrijke gasten maar voor verder een hele geslaagde mix van rust en vetrouwen denk dat de nieuwe S-klasse hier overheen gaat walsen..
Wel oto en zeuven zeggen maar een audi is dan weer geen odi, beetje jammer. :( ;)
Ik hoop dat het p-woord hier telkens met (overigens door mij niet gedetecteerde) ironie is uitgesproken/getikt. Alleen sales-mensen zouden het woord serieus mogen uitspreken vind ik. ;)
Die Stromlinie-USB-stick zou overigens mijn pc net die extra premium uitstraling geven die ‘ie nu zo enorm mist. ;)
Leuke video en érg goed geschreven rijtest, blijf nog steeds fan van lezen.
Audi is weer binnengekomen in de premium-top-3? Daar is hij altijd gebleven, ben ik bang. Naast BMW en Mercedes vormen Lexus en dergelijke niet echt een bedreiging, zelfs niet naar een vrij oude A8.
Erg mooie auto die de lat weer wat hoger legt. Wat betreft de perskit zet ik mijn ego even opzij met de volgende inhoudelijke tekst waarmee alles gezegd is: AUTOBLOG COMPLETE ME
@Ninja, je schakelt en trekt de handrem toch ook met je linkerhand of …

Naja ontopic, leuk interieur alleen de exterieur ziet er niet “speciaal/premium” genoeg uit.
@John: jij wint :lol:
Vind het niet zo’n mooie auto, zeker de voorkant :shock:
Leuk je weer te zien Sacha! De rijtest met de SLS AMG zal nu wel snel volgen zekers? *hint hint*
En tjaah dat perskitje, een Belg zal het waarschijnlijk toch niet krijgen hé ;) Mijn slechte reden: ik word 24 februari 15, dus een verjaardagskadootje is altijd welkom, nu mijn betere reden: misschien dat dit “relatiegeschenk” de samenwerking tussen Belgische en Nederlandse politiekorpsen/gevangenissen weer verbetert, tenzij jullie dit niet willen natuurlijk :D
deze telefoon er nog bij en je bent helemaal klaar
http://www.telecomwereld.nl/pic/news/2631/sappire.jpg
Svenska Aeroplan AB
Goed bezig Sasha!
Mooi artikel.

Wat de Audi betreft: absoluut een fraaie automobiel, maar niet meer zo bijzonder als de eerste generatie A8. Die had als grote voordeel t.o.v. zijn concurrenten het feit dat hij erg ingetogen was. En dat is deze niet…
leuk om sacha weer terug te zien, maar jezus… weer zo´n reclame rijtest…
Gewoon weer een perfecte Audi, Het is zeker een nette verschijning en dat is slim
Ik zou hem graag in het echt zien!
Oh en leuk perspakket hoor
Beste autoblog,

Ik zou onzettend graag deze perskit van de Audi A8 willen hebben. Omdat ik er he-le-maal weg van ben. het design van de voorkant lijkt een net conceptcar, vanwege de vorm van de koplampen :).Maar ook omdat ik samen met mijn vader richting belgie ging en ik bij de grens drie gecamofleerde audi a8en heb gezien. De mensen die er bij stonden zeiden en ik kon het er zelf ook uit op maken dat het een nieuwe a8 was. Dat was een leuke ervaring, hierdoor wilde ik er meer over weten en zou daarom graag de perskit willen hebben.
Met vriendelijke groet,

Max Wijlaars.
Ps ik ben trouwens ook geabonneerd op de nieuwsbrief :)
Mooi auto:) zou em maar al te graag willen hebben, maarrrrrrrrrrrrrr als ik de keuze had dan kies ik toch wel voor de #1 in het premium segment de S-Klasse :)
Was het gaspedaal stuk?
Hij blijft de mooiste in zijn klasse, niet te kijk mij ik heb een grote bak wat wel het geval is bij de s-klasse en de bmw 7. Hij zou hier zo mogen staan, en VAG heeft zoals altijd weer top kwaliteit geleverd. Het interieur ziet er prachtig uit!
en iedereen, het is geen grote A4, voor degene die dat roepen, moeten vooral is langs de audi dealer gaan en hun ogen hun werk laten doen, zonder kleppen op!
Audi’s designtaal spreekt mij niet echt aan ( bij mijn tante en nonkel wel A5 Carbio & A4 Sedan), dus echt mooi vind ik het niet, wel wil ik even kwijt dat het interieur echt mooi is! Vooral de interface van het MMI, een beetje zoals de Iphone, écht mooi!
Ivm perskit:

Ik ben nu halverwege mijn studie geneeskunde en kan hopelijk over zo’n 12 jaar, wanneer ik dus ong. 35 ben, daadwerkelijk een A8 rijden. Met de perskit zou ik iets hebben om over te dromen in de moeilijke dagen die zullen komen, totdat het eindelijk zover is! :D
De vorige A8 was tenminste nog onderscheidend. Hier hebben ze met photoshop een A4 langer gemaakt en er wat andere lichten opgeplakt.

Ik zou graag de perskit willen winnen omdat ik deze dan van A tot Z zou kunnen lezen zodat ik een goede afweging kan maken voor mijn volgende auto. Of deze A8 of Lexus LS 460h. Mocht het de A8 worden dan kan ik mijn chauffeur precies uitleggen aan welke knoppen hij wel en aan welke hij niet mag komen :-)
Ziet er wel erg úßéR-Premium uit.
KoosSpeeTerreur
Zat net ff met de configurator te prutsen op audi.nl en kwam daar tot de schokkende ontdekking dat de stoel en dashboardbekleding zoals in deze testauto 14.283 (!) euro kost…
De (nog altijd niet overdreven groot ogende) 20″ velgjes… ruim 4800 pegels!

Ja zo kan ik ook de basisprijs relatief laag houden…
@KoosSpeeTerreur

ja test auto zit helemaal full option. dikker kan die niet

Houd daar wel even rekening mee he mensen!
Budget-premium, voordelig-premium zo je wilt, of misschien wel junior-premium.


lol, das een gewaagde uitspraak Sacha,…moeten al die audi rijders zich toch beetgenomen voelen,.. lol
“Privejet zonder vleugels”

Waar heb je het echt over? Het is maar een Audi, geen Phantom of Bugatti.
Het zal vast een hele goede auto zijn en dit interieur vind ik ook zeer mooi zoals in de rijtest, maar helaas vind ik het geen concurrent van een 7-serie en S-klasse. Hij heeft het net niet, ik vind hem saai en emotieloos. Wellicht dat Audi daarom zo goed gaat de laatste tijd… in een land waar niemand elkaar wat gunt is zo’n auto dus de beste keus.
Nou, van deze auto ben ik nét zo opgewonden als van een leggingdragende vrouw met een dikke reet, een beugel en kortgeknipt haar…..(NOT)
hele strakke bak, alleen zijn er veel mooiere interieur kleuren combinaties en ik vindt het ledlampjes ontwerp in de koplamp echt mislukt. Net als in de A4 overigens dat is in de R8 veel netter gedaan.
deze A8 kan je vergelijken met een vrouw.
een A4 is een ‘mooi model’, deze A8 is dat ‘mooie model’ maar dan een hoop DIKKER. Oké, maar het interieur van de A8 vind ik wel mooi. Dus je vergelijkt de A8 uiteindelijk met een veel te dikke vrouw met een goed karakter. & wie wil dat nu?
Schitterend afgewerkt interieur en een genot om naar te kijken, voor mij HET voorbeeld hoe een dashboard eruit hoort te zien.

Ik vind de Audi A8 de mooiste in zijn klasse en denk dat de A8 de 7 en de S zal oevrtreffen.
overtreffen
Waarom ik vind, dat ik de A8 perskit zou moeten winnen?
Omdat ik waarschijnlijk één van de weinige ben die het gehele verhaaltje heeft uitgelezen na het zien van het filmpje. ;)

Dat terzijde moet ik zeggen dat ik echt verliefd ben op het interieur van deze doorsnee audi. Want zeg nu zelf, qua uiterlijk is deze auto niet veel anders dan de A4 (zoals zelf ook al aangegeven wordt) , maar man, wat ziet dat interieur er perfect uit zeg!! Complimenten aan Audi daarvoor!!
Wel beetje weinig kritiek! In het begin aangeven dat audi de grootste premium autobouwer wilt worden. Maar dan niet opmerken dat de ‘nieuwe’ audi a8 weinig vooruitstrevend, vernieuwend is en dus die doelstelling gewoonweg belachelijk is.
Zet nu eens voor de gein het ‘oude’ model naast het nieuwe
model. En zoek dan de verschillen! Succes!

Het filmpje heeft er alle schijn van dat jullie (lees: autoblog reporters) de audi a8 mee mochten nemen voor een rijtest op de voorwarden dat er geen kritiek op zou volgen.

Autoblog onwaardige reportage!
Hij heeft men mening verandert over de nieuwe A8!
Begin em wat liever te zien :-)
Mooie rijtest, en het werd trouwens ook wel eens tijd dat Sacha weer achter het stuur kroop. Ik vond dat het al lang geleden was dat we Sacha in actie hebben gezien. (En Wouter, nee, dit wil niet zeggen dat ik jouw filmpjes zat ben ;) )

En Sacha, je krijgt een kusje als je de rest van de redactie weet over te halen om mij die geweldige perskit op te sturen ;)
Ik moet het toch aan jullie vragen:
Premium of niet? :p

Ik vind budget-premium ook wel een goede naam, maar of dat ook goed is?
Prachtige wagen… Ik begin het uiterlijk meer en meer te waarderen..
Vooral dat interieur is prachtig…
koplampen zijn heel erg fout
Autoweek heeft nu ook een filmpje van de nieuwe a8. De a8 waar zij in rijden is heel wat minder dik zeg! Veel minder mooi vind ik.

ja ik weet t autoweek sucks ze hebben me al iets van 5x geblokkeert!
@Flamingo: Autoweek sucks niet hoor…het trekt alleen een ánderssoortig publiek aan, namelijk die van ‘pappa’s die ook wel iets van auto’s (willen) weten’ in plaats van de ‘Bloggers’ die het actiever betrokken te zijn bij meningen en reviews van/over auto’s. En die ‘bolle redacteur van 2.10 meter’ bij Autoweek vind ik een goeie gast ! Past nergens in, maar heeft wel een goed kijk op design en performance.
Wat een beperkte keuze in exterieurkleuren en velgen zeg!! Ben ik niet van ze gewend. Wit, zilver, grijs, zwart, beige en donkerblauw.. 18″ en 20″ maar uit één velg en bij 19″ twee soorten..
@Megakix

Autoweek sucks natuurlijk ook niet echt maar ze hebben me wel al een aantal keer totaal onterrecht geblokt..blijf niet bezig.
Bovendien plaatst Autoblog veel meer leuke berichten enzo
Ben wel een beetje overgestapt hiereen toen ik deze site ontdekte

maar AW blijft 2dekeus voor mij, kom ook al jaarun bij autoweek en ze hebben een handige Carbase en gebruikersreviews van heel veel auto’s. Heel handig soms. Hebben ze dat hier trouwens ook?
Mooie auto, mooier dn de oude. Ik denk alleen dat de diesel beter verkocht gaat worden. Mede omdat dit hele fijne diesel motoren zijn. Het interieur vind ik super mooi en volgens mij is dat touchpad heel handig. Je krijgt niet zoals met touchsreen niet van die vlekken op je beeldscherm. De vorm van de Ledjes vind ik niet zo heel mooi, die van de A4 of A6 vind ik mooier. Wel een stoere neus. Als ik het geld had hoefde ik er niet heel lang over na ter denken. Groeten
Best mooi filmpje, maar die inschuivende picture-in-picture dingen zijn voor zo’n rustig filmpje niet zo’n sterke keuze. Ruben’s montages zijn toch nog net een stukje strakker. Wel de juiste man gekozen voor deze review verder.

En oh ja, leuke audi.
Hoed af voor je objectiviteit, ein-de-lijk zeg. Wordt het niveau hier wat omhoog getrokken en vervalt het niet in het over en weer gekrakeel van de fanboys.

Neen, ik kon het uitermate apprecieren dat je je beperkt tot de noodzakelijke feiten en je eigen mening gewoon geeft maar niet opdringt door ze meteen te relativeren. Zo hoort het, objectiviteit en correct inkaderen en plaatsen van de aangehaalde stellingen. Mooi zo en nog van dat aub!

Leuk deuntje trouwens met die parkingsystem tonen :p
Dit is gewoon weer prachtig!
Audi laat in mijn mening hier weer zien de concurrenten te verslaan en mooiere auto’s te maken.
Zeg nou eerlijk, de 7-serie is gewoon mislukt en lelijk…en de S-klasse is een paupers auto..mja dat is mijn mening.

Dat touchpad is gewoon simpelweg geniaal..geen enkele auto heeft dit en werkt ook nog een zeer goed! Het is mooi en handig, prima zet.

Dat er wordt gezegd dat ie op de A4 lijkt komt omdat men niet verder kijkt dan 1 blik op een auto. Want alleen de koplampen hebben iets weg van de A4, de rest weer totaal anders.

Voor mij is dit de perfecte zakenlimousine..prachtig!
Tja, Audi heeft in mijn ogen precies alles fout gedaan wat BMW met de vorige 7 serie fout deed. Rare proporties (doorgezakte achter”spatborden”) en een berg bling om imposant te lijken en een behoorlijk druk interieur (veel lijnen, details, paneeltjes, kleurverschillen noem het maar op). Het zal ongetwijfeld een uitstekende lange afstand auto zijn maar voor dit geld zou ik deze zeker niet kiezen, terwijl de oude op de Quattroporte na mijn keuze zou zijn geweest in het segment. Misschien zou ik nu zelf de 7 serie boven deze A8 verkiezen.
Ja het schijnt zo te horen maar hij is oersaai qua uiterlijk. Volgens mij is dit design-taal die het goed doet in China. Fout dus.
Super mooie auto. Ik hou van het ingetogen design en vind het beslist niet saai. Andere premiums vind ik vaak wat opschepperig. Als dit niet premium is, wat dan nog wel?
Wat een duf filmpje, even duf als deze bak mij aandoet. Helaas..
Niets anders dan een uitvergrote A4. Zo jammer dit.
Een blok saaiheid, helaas. Interieur vind ik wel geweldig, maar de meeste zullen wel weer een zwart interieur bestellen waardoor er maar weinig speciaals overblijft. Nee, als ik toch geld genoeg zou hebben om een A8 te kopen, dan meteen maar doorsparen voor een Maser QP.
Heel graag zou ik die perskit willen winnen en wel om de volgende redenen:
1. Het is een ongelofelijk mooie auto. Erg ingetogen design, met toch leuke, aparte details zoals het design van de LED-koplampen en de prachtige Bang & Olufsen speakers. Ook de afwerking vind ik echt super, volgens mij ben ik een van de weinige liefhebbers van houtafwerking in auto’s (kijk maar hoeveel aluminium en pianolak toestanden je tegenwoordig ziet) en dan kan het toch niet veel mooier dan dit. Zelfs wanneer je kijkt in Britse auto’s als een Rolls of Jag vind ik dit hout toch echt veel stijlvoller en chiquer. De A8 zou direct mijn keuze zijn als ik een auto in dit segment kon betalen (helaas, voorlopig maar m’n Fiat 500 blijven rijden). Denk wel dat we hem veel gaan zien. Door het bescheiden design wel weer een echte Hollandse directiebak (zonder de LED-koplampen).
2. Mijn vriendin zit sinds september op de kunstacademie en knipt alles wat ze mooi vind kapot om in een of ander kunstwerk/collage/wat dan ook te verwerken. Vooral mijn Carros moet er regelmatig aan geloven. Graag wil ik dan ook deze perskit om eindelijk iets te hebben waar zij niet aan mag komen en waar ik gewoon lekker zelf van kan genieten!
Tja alle merken moeten bezuinigen en bij Audi hebben ze de ontwerpers maar ontslagen. Wat een onvoorstelbaar saaie auto. Die lichten, zowel voor als achter lijkt helemaal nergens op. Ondanks dat het interieur van de A4, eeeuuh A8 er zeer goed uit ziet, zelden zo’n saai uiterlijk gezien. GAAAAP… Oh ja en misschien kan de grille nóg iets groter, hij valt niet zo op…
Maandagochtend-exemplaar? De ruimte tussen de koplamp en motorkap is zo groot.
(lijkt moet uiteraard lijken zijn)
“mooi was die tijd”

http://www.autoweek.nl/images/480/7/aad1ffc4d0a722c50c314310d9f350f7.jpg

http://www.autoweek.nl/images/480/7/3324cc1aac7f688dfc2a56e050f41f07.jpg
@Ahura: Helemaal met je eens, en dan is de eerste wellicht nog de mooiste… Een originele S8, van de eerste lichting.. Alhoewel het model van 2003 – 2009 ook nog steeds een van de mooiere auto’s uit hun klasse was. Ik vind dat ze met dit model teveel een famlie gezicht willen laten zien. Het lijkt te veel op een A4.. die dan iets is plat geslagen. Maar ik geef toe, ik zal de auto eens in het echt moeten zien. Dan kan je pas echt oordelen..
Ik dacht dat ik al in slaap gevallen was toen ik de testrijder bij de 4 ringen zag maar blijkbaar niet. Leuk, aangename test en dus van hier ook dikke thumbs up.

Waarom ik de perskit zou moeten krijgen? Goh, ik zou hier kunnen slijmen en praktisch de perskit richting mij – virtueel – neuken door middel van de desbetreffende personen enkele virtuele Heineken/Jupilers te serveren of door te zeggen dat ik het aangenaam vind zo’n naslagwerk na te lezen én te bezitten. Mijn boekenkast, al reeds gevuld met talrijke automagazine’s, zou zeker zo’n exclusief, onkoopbaar document willen bezitten, de eigenaar van de boekenkast zou dat nog liever willen… ;)
Sascha spreekt zichzelf een beetje tegen in de video.

in het begin zegt ie dat de auto wat uitgesprokener is, aan het eind zeg je dat de auto weer ingetogen is ? ….


en 10.000 euro onder de concurrent voor dezelfde soort motor? een bmw 7-serie v8 heeft toch echter wel meer performance en betere prestaties dan een audi a8 v8…. dus je betaalt er ook iets meer voor maar dan heb je ook iets meer terug …
@arashrsf: “Sascha spreekt zichzelf een beetje tegen

Ik bedoelde uitgesproken voor een Audi, maar al met al nog een ingetogen auto vergeleken bij andere merken.
OOOOOOOOOO ik zie nog een kleine maar grote misser. Audi noemt zich zelf premium, maar als je een “premium” vlaggeschip sedan wilt hebben, mogen de GORDELS OOK IN interieurkleur zijn!! de S-klasse en 7-serie hebben dat !!

ja sommigen boeit het niet, maaar ik vind dit een fatale misser van audi !!! zwarte gordels en zwarte gordeldozen !!!
en dat noemt zich premium!!
Leuk filmpje, alleen de 7serie is toch beter :P
Die perskit? Die zou ik wel willen omdat: [alfa babe selectie mod ON] ik heb gewoon de uitstraling….de uitstraling……én gewoon de uitstraling [alfa babe selectie mod OFF]

De Audi A8 vind ik persoonlijk ook een goede uitstraling hebben. Waarom? Hij heeft gewoon de uitstraling! Het interieur is zeer geslaagd. Met name het nieuwe stuurwiel is mooi gelukt. Audi heeft weer écht iets moderns neer gezet! Ik zou deze A8 zeker prefereren boven de 7 series, s-klasses, en zelfs een RR Ghost. Wat ik vooral zo mooi vind is zijn de koplampen, die dagrij verlichting alléén straalt agressie, stoer en breed uit, terwijl de koplamp in zijn geheel heel erg ‘braafjes’ is. Vrij non chalant en chique. En zo is dat met Audi altijd zo. Ik vind Audi heeft 2 kanten, net als die koplampen enz. En daarmee hebben ze natuurlijk ook een heel erg brede doelgroep. Dit onderscheid Audi van de rest van alle andere Duitsers en ‘premium’ auto’s. Daarom zou ik later ook graag als ontwerper bij Audi gaan werken. Ik teken graag auto’s. En met Audi, kan ik al mijn creatieve kanten in kwijt, vanwege de veelzijdigheid van Audi zelf.

Ik hoop erg dat ik hiermee een paar mensen heb overtuigd!

Gr. Coen (15)

ohja, en ik lees julie blad ook, nee, mijn vriendin leest julie blad echt alleen maar, dag in dag uit ;)
Oh en nog een reden: ik heb onlangs een perfecte namaak van het autoblog logo op het storefront van Forza 3 geupload! En dat staat nu op elke auto van mij waarmee online geracet word ;) Check maar op m’n gamertag: SCscreamGT, of druk bij trefwoorden autoblog in ;)

Gr. Coen
Wat een waanzinnig interieur. Dan moet je wel een pak aan wil je daar in gaan zitten.. ;)
Weer zo Saai !! Logge bak doe mij ook maar de 7- Serie
Nou, zo’n auto hoort eigenlijk steriel te rijden. Op de achterbank zitten namelijk hard werkende mensen.
inderdaad, een uitgerekte A4 … triestig en lomp bovendien …
Mercedes Maroc
Ehm, ingetogen? De verschrikkelijk lelijke leds? Verder is de achterkant ook lelijk. Hij moet nog ff rijpen.
-edit: nutteloze bijdrage-
Goede test, mooie auto, goeie film.

Maar wie heeft de foto’s genomen? Zijn dit reproducties uit de perskit of hebben jullie een topfotograaf met een uitgebreide belichtingsset meegenomen; grote klasse!

Trouwens de perskit staat er ook mooi op.
@Kasper: Thanks! Canon 50D + 17-85mm USM + Lightroom.
Ik vond t eerlijk gezegd niet zo’n vloeiend verhaal. Beetje houterig… Volgende keer een paar takes overnieuw…
Doe mij Wouter maar weer, en n beetje gasgeven!
Leuk dat Sacha weer eens op komt dagen! De auto oogt vrij gewoon, beetje A4 inderdaad. Echt knap dat ze bij Audi zo’n dikke bak zo ingetogen en “gewoon” ogend kunnen maken. Nu wachten op de S8 versie met Lamborghini V10 (doe maar V12?)
Is eigenlijk al bekend wie die perskit krijgt??:p Want nu ben ik wel erg benieuwd…^^ Verder nog over die a8 is dat hij een beetje raar door zn vering hangt achter, op de fotos… Komt dat door de camera hoek, of omdat hij op een soort van heuveltje staat??:p Verder nog steeds puik filpje, idd beter dan die van Autoweek:)
Jammer van het uiterlijk, dan is zijn voorganger vele malen mooier. En ook al rijdt het IMHO waarschijnlijk een stuk beter dan de 7 serie (en dat ligt puur aan wat ik prefereer jongens, anderen zullen de 7 serie weer lekkerder vinden rijden) dan zou ik in dit geval denk ik toch voor de 7 serie kiezen.
Geen beste auto. Design oogt veel te zwaar. Audi is over z’n top heen, zoals wel meer merken.
@Leone,

Domme opmerking, al helemaal als je bekijkt dat de verkoop aantallen bij Audi nog nooit zo hoog zijn geweest. Het enige waar ik je wel gelijk in kan geven is het design, of beter gezegt, het ontbreken daar aan….
@ Windhoos

Domme opmerking. Verkopen? Who cares? Ik ben een autoliefhebber. Het ging me om het design, niet om de verkopen. Toyota is ook een massamerk.
De nieuwe A8 rijdt geweldig. Vorige week in Duitsland geweest in Munchen wel te verstaan. In het hol van BMW stonden toch mooi 50 keer de nieuwe A8 midden op het winkelplein van de luchthaven. Dat maakt best indruk. En dat dan 46 dagen lang omdat de hele wereld in Munchen de introductie curus komt volgen. Tevens heb ik gereden in de BMW en de MB. De BMW is grappig rijden lekker gooien en smijten maar is toch net iets minder als de Audi en de MB. De MB is een comfortabele auto rijdt echt goed maar daarbij kun je weer helemaal niet gooien en smijten. De nachtzichtassistent werkt ook super het grote verschil met de BMW en de MB is het beeld wat tussen de tellers komt. De personen worden duidelijker aangegeven bij de Audi. Het MMI is echt super ingedeeld en helemaal van deze tijd. Het werken met de touchpad werkt ook super zelfs als je met rechts schrijft en je bediend de touchpad met links herkent de touchpad het handschrift. Al met al als je eenmaal in de nieuwe A8 gaat rijden en je ziet de nieuwe A8 in het echt. Zul je echt nooit meer uitspreken dat hij op een A4 lijkt.
Keurige test en een mooi filmpje. Ja ieder zijn smaak maar ik vindt het een nette wagen! Lekkere dikke sloep met alle luxe die je maar kan bedenken zonder schreeuwerig design. Doe mij die maar!
Mooie auto… interieur prachtig, uiterlijk is dan weer zeer ‘gewoon’ wat mij wel aan staat. Kun je lekker anoniem rijden, liever dan dat ze constant zitten te kijken.
ABHD=DOOD!
@Benjamin1: Waarom is ABHD dood?

En trouwens, Sacha, Leuk dat weer een rijtest doet! Eindelijk eens een keer iemand anders in beeld :)
@MrJones:
ABHD en AJ lagen er even uit, AB was ook even heel traag. Maar zo te zien werkt alles weer…
@RA999: Nou ja, alles…

“Inloggen is tijdelijk niet mogelijk”


Maar goed. ;)
Leuke rijtest,

verschil tussen de A4 en de A8?

De presentator.
Bingo update: Het pakket gaat naar David die zodra ie zijn studie geneeskunde heeft afgerond meteen een A8 gaat bestellen.
Sacha terug! jeej
DR. DRE in een a8 geweldig!!!!
neeeej vond de vorige mooier, geef mij maar een s klasse!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).