Politiedocent: Geen boete bij lichte snelheidsovertreding

Auteur: , 47 Reacties

Vroeger hebben we toch allemaal van onze ouders te horen gekregen dat we op school aandachtig naar de docent moesten luisteren? Waar zijn die goede oude normen en waarden gebleven? Want als je het aan Ron Berkhout vraagt, docent verkeersveiligheid van de School voor Hogere Politiekunde, dan moet de politie minder streng optreden tegen automobilisten die lichte snelheidsovertredingen begaan. Helaas zijn de aspirant blauwepakkendragers dit per direct vergeten, of moeten ze dit van de leiding snel weer vergeten, zodra ze de politie-opleiding verlaten.

Volgens docent Ron Berkhout zou het veel beter zijn wanneer agenten de grens voor een flitsbon vaker laten afhangen van omstandigheden, in plaats van consequent streng op te treden. Zaken als weer, tijdstip, verkeersdrukte, inrichting van de weg en deelname van voetgangers en fietsers moeten een grotere rol spelen.

Berkhout is van mening dat boetes voor kleine snelheidsoverschrijdingen slecht voor het draagvlak en steun voor de politie. Dat vindt Camiel Eurlings trouwens ook. Het is automobilisten vaak lastig uit te leggen wanneer ze weer zo’n flauwe bekeuring krijgen als correctie voor slechts een paar kilometer overschrijding. Daar komt bij dat zulke bonnen amper effect hebben op het rijgedrag. Op langere termijn doen boetes voor relatief lichte overtredingen volgens Berkhout misschien meer kwaad dan goed, want hij ziet het vertrouwen in de politie afnemen.

Dus wanneer gaan we weer gewoon luisteren naar de meester? (via: ad.nl)47 reacties

Eindelijk!!!
handig dus als ik 170 rijd waar ik 100 mag is dat niet erg toch? klein verschil 70km… een beetje scooter rijd dat ook.
Jaja, ik geloof er helemaal niets van! Die NSB’ertjes in blauwe pakjes vinden zichzelf behoorlijke helden als ze daar met een lasergun in een auto zitten met een bigmac op de schoot en een sjekkie in de hand… Heeft niets met regels te maken maar met het ego van deze losers.
@Mr.V8: …hahaha…zullen we samen een anti-police-force starten ? ;-)
@Megakix: ik ben je 3e lid
@jmulleman: LOL ! ;-)
Het licht niet zozeer aan de opleiding, alswel aan de mentaliteit van de blauwbloesjes….types met een machtssyndroom, ongehoorde outcasts op school, nooit een echt lekker wijf kunnen scoren, door pappa te weinig waardering gekregen, door vriendjes te vaak gepest…die jochies moeten hier de ‘orde’ handhaven. Lijkt me veelal eerder een zaak om ze psychologisch te testen (ieder jaar) en hun ego’s te trainen op inlevingsvermogen…
@ Megakix: strak plan! ;)
@megakix & mr. V8

ik wil jullie nog wel eens horen op het moment dat je auto is gejat. dan piepen jullie wel anders

ontopic; ben het eens met het standpunt van de docent. zoals uit de reacties hier blijkt is het vertrouwen/aanzien al niet denderend te noemen, en dit lijkt me een nuttige manier om het te waarborgen, en wellicht uit te bouwen..
@nvalentino: huh, wat bedoel je ? Dat ze ‘werk’ gaan maken van de diefstal van mijn auto ? hahahahahahahahaha….weetje, dan kun je nog beter géén auto kopen, dan de hoop koesteren dat ze’m voor je terugvinden…Kben toch verzekerd joh ! ;-)
@nvalentino: ohja, je vergat @jmulleman te noemen…hij is het 3e lid van onze organisatie ;-)
@nvalentino:

Bij diefstal doen ze net zoveel als bij vandalisme.
Helemaal niets dus.

Daarbij mag je zelf ook niets.

Aangifte is een verplichting voor de verzekering. Niks meer, niks minder.

Ruim 7000 euro aan beschadigingen in een jaar tijd hebben mij vooral kopzorgen gegeven. Je staat volkomen machteloos.
Had ik een 10 jaar geleden in de polder vlak na Lelystad. Ik reed in mijn toendertijd Volvo 850 2.5 20V 125 kmh. Ik haalde een vrachtwagen in, enkel, er kwam een BMW aangestormt dus ik versnel, vlak na een viaduct stond een flitspaal. Net op dat moment reed ik 135… FLITS…
Slaat nergens op, een vrijwel lege weg ruimte zat en perfecte weersomstandigheden…
@ nvalentino: fijn dat jij je kunt vinden in de twisted-minds van deze verkeersnazi’s. Liever mn auto gejat dan nog een dag langer van deze debielen langs de weg.. Word via verzekering wel geregeld en zo niet, dan word er toch iets nieuws aangeschaft.
Als er dan wat meer 400km/h+ auto’s in NL komen, of auto’s als Thrust SSC, dan verbleken zelfs overtredingen van 300km/h te hard.
Svenska Aeroplan AB
‘Volgens docent Ron Berkhout zou het veel beter zijn wanneer agenten de grens voor een flitsbon vaker laten afhangen van omstandigheden, in plaats van consequent streng op te treden. Zaken als weer, tijdstip, verkeersdrukte, inrichting van de weg en deelname van voetgangers en fietsers moeten een grotere rol spelen.’

1 probleem: dan moeten ze nadenken…
;)
Ik heb jaren lang zonder boetes gereden. en alleen de laatse twee jaar krijg in bijna maandelijks wel zo een K***e boete met 4 of 5 km te hard. allemaal buiten de bebouwde kom. Waar hebben we het over?! Nederland is een politiestaat aan het worden. we worden overal op gecontroleerd. en als het aan ons kabinet ligt worden we straks op elke beweging gecontroleerd (gps kastje) als dat gaat gebeuren! ben ik weg uit dit overbelaste politiestaatje. waar je als allochtoon meer rechten en mogelijkheden hebt, dan als hardwerkende Nederlander.
Buiten de bebouwde kom zouden de snelheidsbeperkingen een stuk soepeler gehanteerd mogen worden naar mijn bescheiden mening. Het is inderdaad zakkenklopperij en heeft erg weinig met veiligheid te maken.

In Oostenrijk mag je nu op enkele trajecten toch ook 160 rijden? Die proef had positieve resultaten opgeleverd. Echter wanneer mensen zo hard mogen rijden op de Nederlandse weg, zal dat opleveren dat de linksklevers wel moeten gaan leren dat linkskleven een doodzonde is en zal er een plicht moeten komen om rechts te houden.

Met de sneeuwval deze winter heb ik ook weer gezien dat mensen op de linkerbaan 40 en langzamer reden!
@Nvalentine:

Mijn auto is gestolen, ookal heb ik nooit boetes gehad. Ik kan je melden ik ben NIET tevreden over de politie ookal heb ik nooit een bekeuring hoeven te betalen.

Ik had mijn Honda S2000 geparkeerd bij het indoor sportcentrum (overdekte sporthal in eindhoven) en na het bekijken van de tennis masters kwam ik naar buiten, auto weg…

Op het bureau werd mij (onder andere) gevraagd of ik een stuurklem op m’n stuur had (S2000 = altijd soft top cabrio)… Net of het uit maakt of ik zo’n ding er op heb?! ik antwoorde met nee, waarop de agent zo iets had van “Tjah dan vraag je er om”… Ik was geschokt, omdat ik niet 4 klemmen en een stuurslot aan mijn auto hang hebben mensen blijkbaar een excuus om mijn auto te vernielen of zelfs stelen?! Verzekering heeft uiteindelijk alles gedekt maar auto nooit meer gezien ondanks veel speurwerk… *cough*

On topic:

Ik hoop echt dat ze het doorvoeren!
De docent kan vertellen wat hij wil, maar als de aspirant agent aan het werk gaat, krijgt hij keiharde targets. En dat is niet een x-aantal criminelen oppakken of een x-aantal misdaden (zoals vandalisme en diefstal) oplossen, maar minimaal een x-aantal bonnetjes schrijven. Liefst simpel werk, je weet wel; autochtone kindjes op de bon slingeren voor geen hand uitsteken op de fiets enz. Daarmee wordt Nederland veiliger. Tenminste dat vindt de minister van Justitie. Hoe meer geld wordt binnengeharkt hoe veiliger het op straat wordt. Ha ha, wat een wereldvreemde mensen lopen er toch in Den Haag rond.
Megakix: dan ben ik je vierde man want dit schiet niet op met zulke mensen op de weg, word er ook helemaal gek van.
Lid nummer 4 is gearriveerd. ;)

Overigens wel alleen tegen KLPD-ers.
Het gaat in Nederland echt nergens meer over.

Ik ging niet al te lange tijd geleden een paar weken met de internationale trein vanuit Rotterdam naar Roosendaal en terug. Elke dag kwam ik drugsrunnertjes tegen. Soms vrij aggresieve mannetjes die maling aan alles hebben. Mensen wakker maken in de trein en dan beledigd zijn omdat die reiziger daar niet zo van gediend was. Op Rotterdam centraal staan zelfs hele groepen van zulke “werklui”.

Op een gegeven moment ging ik eens navragen wat de politie hiervan denkt.
Ik sprak een zwaar relaxte agent van een metertje of 2 om zijn mening. Zijn bewoordingen.

“Het liefst schoppen we die jongens hier de tunnel uit(R’dam Centraal perrontunnel), maar we mogen niets doen totdat wij ze op heterdaad betrappen. Ze hebben ook niets bij zich.”

Dus ze weten het en willen het, maar mogen niets doen van de wet. Denk niet dat ik hoef uit te leggen dat meneer de agent op zijn zachtst gezegd een beetje gefrustreerd was door deze situatie.

Deze verhalen hoor je vrij vaak van (goede)agenten. Dus laten we die jongens erbuiten houden.
@ Megakix: geloof dat we nu al 5 leden op kunnen schrijven… ;)
@Mr.V8: Tsja, was ook wel te verwachten toch ? ;-)
lijkt me goed dat dit door deze persoon is uitgesproken
Ik ben ook niet blij als ik een boete krijg voor 5 km te hard rijden. Maar ik ken de regels en ik heb ze gewoon overtreden op dat moment. Om afspraken te kunnen maken, heb je grenzen nodig en je kan de grenzen niet opschuiven, want wanneer stop je met schuiven?
Domme opmerking van de docent. Dat Nederlanders zulke zeikstralen zijn dat ze oom agent gaan haten omdat hij probeert ervoor te zorgen dat we de regels naleven is niet de schuld van oom agent. We willen toch een veilig Nederland met z’n allen?
@Mo:
Haha… 5 km/h te hard heeft niks met veiligheid te maken, dat is puur om de staatskast te specken. Niet meer en niet minder. Wel grappig om te zien dat de meeste het toch niet met het beleid eens zijn hier in NL… De prioriteiten liggen helemaal verkeerd. Aangifte is geen tijd meer voor, bonnetjes schrijven wel. De agent is je beste vriend niet meer op vandaag, maar je ergste vijand.

Wat 1tje of wat ze allemaal ook roepen, het respect zijn ze allang verloren!
@ Mo: dat ben ik dus absoluut niet met je eens. Volgens mij heb je een beetje last avn tunnelvisie. Je bekijkt het probleem op de simpelste manier en vergeet de vele randfactoren die belangrijk zijn voor een behoorlijke analyse. Vergeet bevoorbeeld niet dat het verkeer in NL niet veiliger wordt doordat iederen veel te vaak en lang naar zijn snelheidsmeter zit te kijken uit angst voor een boete. Daarnaast zijn vragen sommige situaties om een kleine versnelling (vooral op de snelweg) om ze zo veilig mogelijk op te lossen. Dit is ook wat deze politie docent eigenlijk zegt, maar misschien is begrijpend lezen niet je sterkste punt, dat kan. Stellig vasthouden aan dergelijke regeltjes in alle situaties is kortzichtig en onverstandig. Ik ben daarom ook zeer blij dat er nog mensen in de politie zitten met een gezond verstand zoals Dhr. Berkhout.
@ Mr. V8 & Megakixx

Je snapt toch zelf ook wel dat als je de regels overtreed je een boete krijgt? en de grens is getrokken bij 100km/h, dan is 101 km/h te hard. Simpel, klaar. Je wilt niet weten hoe gecontroleerd wij worden in de agrarische sector. AID,Milieupolitie,GlobalGap,Belastingdienst en nog 2 alleen dit jaar al! Wordt je echt vrolijk van. We krijgen maar zo 2000 euro boeten (dit is standaard!) voor het hebben van 1 gram teveel kunstmest in je voorraad!

On-topic: onzin. Te hard is te hard, dood is toch ook dood? of iemand nouw 10 jaar dood is of 1 uur, dood is dood, te hard is te hard. (ja ik rijdt zelf ook te hard)
Gewoon helemaal geen snelheidsboetes!
Stelletjes geldaftrekker…gaat allemaal om geld in het laatje te krijgen!!!!!
Alsof dat in dit land niet genoeg gedaan wordt met die nuttelose klote belastingen!
en trouwens al die kleine snelheidsovertredingen komt door flitskasten. Ontwijk die dan ofzow? ff keertje remmen, ook gelijk testen of die het doen ;)
In Nederland vallen de boetes nog mee vergeleken met hier! Rood licht? 1200 euro. Veroorzaak je een ongeluk terwijl je door rood rijdt? 10000+ euro. Snelheid begint bij 100 euro.
Het schijnt wel te helpen :P
Het probleem lijkt me niet zozeer te liggen bij het corps zelf, maar bij de doelstellingen die ze meekrijgen. Als je de politie als een boekhouder gaat runnen met targets van x aantal bonnen per dag, dan ben je gewoon verkeerd bezig. De enige juiste manier om het te doen is afgaan op de resultaten van onveilig rijden: de ongevallen en het gevaarlijke rijgedrag (wat dus afhangt van de situatie). Als die statistieken zakken, ben je goed bezig. Maar ja, dat is natuurlijk niet lineair te koppelen aan wat de politie doet of niet doet. En dat valt dus niet te rijmen met de boekhoudersmentaliteit.
Goed gesproken zou ik zeggen, zeg ik zo..
Ze zouden hier in België best ook eens naar luisteren….
Ikzelf heb nog geen boete’s gehad (mja voorbeeldig chauffeur hé ;) ), maar ik heb al van enkele gehoord dat ze soms voor belachelijke redenen boete’s krijgen….
En dan met hun correctiesystemen op de snelheidsovertredingen… Boete’s bij een snelheid zogezegd van 121…. Is een beetje belachelijk…
Voor mijn part mogen ook de parkeerwachters wat tolerantie tonen….
Hier in Kortrijk lopen ze constant alles af en als je een ticketje hebt tot 15u staan ze om 15 al aan de wagen en heb je een boete aan je been….
De kans is vrij klein dat er geluisterd wordt. Elke boete is een verrijking voor de staatskas, waarom zouden zij die pietlullige inkomsten laten schieten in het belang van de automobilisten ? Dat hebben ze immers nooit gedaan.
Joh…
@ Novastar: zoals ik al zei, fijn dat jij je kan vinden in de denkwijze van deze twisted-minds.. Heb daar verder niets aan toe te voegen..
Lag dit bericht nog op de plank? Je loopt een maand achter!

Niks nieuws trouwens voor lichte snelheidsovertredingen krijg je nu ook al geen boete.
Ik ben het volledig met de beste man eens, maar regels zijn regels en als je te hard rijd rij je te hard (rij zelf altijd 125-135). Nu vind ik het wel beter dat men die andere factoren meer laat mee spelen bij de bepaling van het boetebedrag, want als je nou om 3 uur ’s nachts met 150 over de autobahn heen blaast of om 8.30 uur ’s ochtends door een woonwijk incl basisschool is natuurlijk een compleet ander verhaal.

@Iedereen tegen de politie
Moet je ze straks horen janken wanneer hun auto’tje/fiets gestolen is of als hun dochter is verkracht…
@ZwerverRoodbaard:

Ja precies… we janken dan omdat ze niet op tijd komen en er niets aan willen en kunnen doen.. omdat ze het te druk hebben met mensen beboeten voor miniscule foutjes in het verkeer en daarbuiten..
@ZwerverRoodbaard:

Aangifte van diefstal heeft weinig zin en bij optie 2 bestaan er voor mij geen wetten meer.
Lid nummer 6. Waar kan ik solliciteren?

Er zijn natuurlijk ook goede agenten, met name degene met wat meer ervaring, wat relativeringsvermogen, en zogezegd van de ‘oude stempel’. Maar die jonkies kicken gewoon op het halen van hun bonnen-quota (ja, die hebben ze). Die gasten in hun V50’s en V70’s zijn over het algemeen heel redelijk. Rijd je 130 waar 110 mag, dan komen ze naast je rijden, kijken je aan, jij gaat zachter rijden, en zij rijden door om de echte overtreders te pakken – in mijn ervaring. Daar kan ik respect voor opbrengen.

Nog een leuke annekdote (hoe spel je dat?) trouwens. Mijn zusje was haar ID verloren, en heeft aangifte gedaan. Toen bleek dat ze iets was vergeten in te vullen, werden er 2 (!) agenten in een V70 langs gestuurd om dat even te komen vragen. Alsof die niets beters te doen hebben in de tijd dat ze uit mijn belastingcenten worden betaald :O :evil:
Echt 100% mee eens. Klopt precies!
ben ik blij dat ik hier op de snelweg niet steeds dat gezeur heb dat ik maar 120 mag :D
Ik vind het raar dat bekeuren per 1 kmpu gaan. Waarom niet per 5 of per 10 kmpu? Ik kan echt mijn voet niet altijd precies op de goede snelheid houden.
@F612S: Precies! En altijd naar beneden afronden! ;)
heb een boete gekregen van 19€ puur geld binnen hengelen,
twee weken geleden een kleine parkeerschade ruzie met de bestuurder liep hoog op er stonden ongeveer 15 vrienden van deze man om mij heen tijdens onze heftige discussie rijdt er een politiebusje voorbij hij moest met twee wielen over de stoep om er voorbij te kunnen deze 2 laffe agenten reden snel door dus bij deze ik haat de rotterdamse politie het is een laf volk die veilig in de auto blijft zitten als er enig gevaar dreigt ik schaam me kapot dat ik een rotterdammer bent gr bert

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).