De meeste BOB’s zuipen gewoon lekker mee

Auteur: , 48 Reacties

Eén op de tien mannelijke BOB's is daadwerkelijk compleet nuchter als hij na afloop van een avond/nacht feesten zijn beschonken metgezellen thuisbrengt. De overige TopBob's drinken vrolijk mee met een gemiddelde van vier alcoholische drankjes in hun mik. Gewoonweg nét iets te veel om nog fris achter het stuur te kruipen. De -van oorsprong Belgische- BOB-campagne blijkt beter te werken bij vrouwelijk uitgaanspubliek. Daarvan drinkt meer dan de helft helemaal niets on duty als BOB.

Maar goed, ook bij de vrouwtjes geen 100%-score. Iets wat de overheid liever wel heeft. Sinds 1999 worden we al consequent bestookt met reclamespotjes en andere ongein om het fenomeen BOB aan de man te brengen. Met succes, zou je denken. Iedereen kent het fenomeen inmiddels wel en aan menig sleutelbos hangt een onhandig grote BOB-sleutelhanger.

Maar volgens onderzoek van Club Judge, een veredelde keuringsdienst voor disco’s, zijn de meeste BOB’s [x]ongeschikt als Bewust Onbeschonken Bestuurder. Het Ministerie reageert dan ook ‘geschokt’ op de uitslag van het onderzoek. Natuurlijk wisten ze wel dat sommige bestuurders vals spelen maar niet dat het merendeel gewoon meezuipt met de rest. Is een alcoholslot dan wél de oplossing om hufters niet beschonken achter het stuur te laten kruipen? (bron: Telegraaf)48 reacties

Ik drink ook niet als ik nog moet rijden, zero tolerance beleid voor mij op dat gebied. Verder heb ik ’s nachts in Twente al eens geen bekeuring voor te hard rijden gekregen omdat ik niet gedronken had.
zero tolerance, probleem opgelost.
@Laue: hmmm…overdrijven is ook een vak hoor ! Het ligt er maar aan waar JIJ je oor te luister legt; volgens mij bij onze ‘betrouwbare overheid’ ;-).

Uit ándere studies (maar dan moet je meer lezen) blijkt, dat lichte alcoholische versnaperingen juist bijdragen aan alerter rijgedrag. Oké, zuipen is niet slim, maar een biertje of max. 4 is geen probleem.
@Megakix:
de overheid vertrouwen..erhm.. nee.
Hoog tijd voor actie tegen medicijnmisbruik achter het stuur. Een paar feitjes:

1 op de 6 Nederlanders rijdt rond onder verdoving van versuffende medicijnen.

Er rijden meer mensen rond met versuffende medicijnen in hun mik dan alcohol of drugs.

Deze medicijnen zijn bijvoorbeeld angstremmers, anti-depressiva en medicijnen tegen ouderdomskwalen zoals hartstoringen, diabetes, alzheimer, parkinson e.d.

Het betreft vooral vrouwen en bejaarden die relatief weinig kilometers maken en sowieso dus al minder zelfverzekerd en ervaren rondrijden.

Maar ook antihistaminen (tegen hooikoorts) en middelen tegen migraine zijn gevaarlijk. Een lijst staat hier: http://www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=15&Itemid=54

Per gereden kilometer maken mensen met medicijnen meer ongelukken dan alcomobilisten.

1 op de tien doden in het verkeer komt door verkeerd medicijngebruik.

Dus ken je iemand die medicijnen slikt? Vraag even of het wel veilig is…
@zdev: vriend….wil jij de economie verder om zeep helpen ? Er zijn 1,5 miljoen anti-depressiva slikkers…op een beroepsbevolking van 6,5 miljoen…lekkerdan! Enne, van die andere 5 miljoen slikken er ook 1 miljoen ándere medicijnen. Je wil overigens óók niet dat die 1,5 depressieven geen ‘bescherming’ meer hebben, want dan vallen er nog meer doden…duh
@Megakix: Het openbaar vervoer is helemaal geen slecht idee voor die wandelende chemische vaatjes :-)
@zdev: dat zeg ik…wil je de economie om zeep helpen ?

Hopelijk blijft jou bepaalde ellende bespaart in je leven, maar er zijn er velen die baat hebben bij medicijnen; en om die mensen nu te bestempelen als ‘medicijnvaatjes’ (overigens leuk gevonden) gaat wat ver.
@Megakix: ach als het vooral angstige moeders en bejaarden zijn, dan valt het met de economische impact wel mee. Ik kijk niet neer op deze mensen, maar het is altijd goed dingen in perspectief te zien. Er wordt zo gehamerd (terecht) op niet drinken, maar medicijnen lijken wel een taboe.
Tja, tja.. Maak mij hier zelf ook wel schuldig aan… Idd, 3 á 4 drankjes… Moet toch kunnen? Nee dus. :(
4-5 drankjes op een hele avond (zeg 5 uur) is geen probleem, ben er al meerdere keren mee door alcoholfuiken gekomen. En dat weet het uitgaanspubliek ook wel. Laatste uur gewoon alleen fris drinken, en je zit na 5 bier op een avond keurig onder die 0,5 promille. (met meer drank op wordt het twijfelachtig vermoed ik)

Laten we alsjeblieft niet Roomser dan de Paus zijn en gewoon de uitslag van de blaastest als criterium gebruiken.
Ja de een kan makkelijk rijden met 1 of 2 biertjes op de andere niet en dan is er maar 1 oplossing en dat is gewoon niks drinken voor iedereen.
Maar ik heb een maatje die heet Bob, dus mijn probleem is opgelost want als je z’n naam heb ben je gewoon de lul ;)
En waarom net gewoon een taxi nemen?die paar euro extra bespaart een hoop gedonder en maakt het voor iedereen veilig.
Ik zou het me zelf nooit kunnen vergeven als ik met me dronken/aangeschoten kop iemand dood/kreupel rijd.

En dan nog wat ik ben zelf ook wel eens de bob geweest maar dan drink ik helemaal niks maar ik ben wel zo moe dan dat ik echt moet vechten tegen de slaap.
Alleen al daarom neem ik wel een taxi want allebei de optie’s vind ik gevaarlijk.
@Megakix

Heb je dan ook even een linkje naar een dergelijk onderzoek?
@Fenrir: het laatste onderzoek (met filmpjes voor types zoals jij ;-)) is van Fifth Gear…ff zoeken en voila m8
bijna onbeschonken bestuurder
Het hangt er maar net vanaf wát voor alcoholische versnaperingen dat zijn (bier of baco?) en hoe laat op de avond. Als ik tussen 9 en 10 ca. 3 of 4 biertjes drink, en de rest van de avond indd frisdrank en water, kan je 2 uur later helemaal fris de weg op hoor. Je moet ook rekening houden met de tijd die je je lichaam geeft om de rotzooi af te breken. Dus ja, aan die paar biertjes maak ik me best wel eens schuldig. Maar als ik ook maar enigzins het gevoel heb dat ik niet helder ben, laat ik mijn auto staan en pak ik de bus. Verder, boven de 1 promille zero tolerance. Inleveren dat roze pasje :twisted:
BOB, Ben Ook Bezopen
Hier in Finland ga je gewoon een paar weken de bak in, ben je je rijbewijs minimaal 6 maanden kwijt en heb je minimaal 500 euro boete. Enne…dat werkt best goed hoor! Bob is behoorlijk nuchter hier.
Uuuuh nee ik ben niet de BOB maar de BERT. Bezopen En Rij Toch.
Ik drink gewoon nooit als ik bob. Ik heb de verantwoording over ca 4 anderen en die neem ik ook. Er zijn al zat doden gevallen bij dergelijke situaties waar de bob ook wat had gedronken. Mijn leven is me iets meer waard als een biertje
nou dan zit ik bij de 1 van de 10 die wel nuchter is. ik drink echt nooit als ik nog achter het stuur moet
@ Benzina: maar bij jullie is de alcohol toch ook schandalig duur? Of was dat in Zweden?
@Mr. V8:

dat zou Zweden zijn, een vriendin van mij zit daar nu, en tikt vrolijk (nou ja vrolijk..) 6,00 euro af voor een biertje :D
De limiet is dan ook 0.5 en niet 0.0. Dus waarom dan moord en brand schreeuwen als blijkt dat BOB ook wel es eentje drinkt (alsof we dat nog niet wisten), het is tenslotte toegelaten door de wet…

De meeste uitgaansavondjes duren toch wel niet iets langer dan 1-2u , en als je pakweg 4-5u op locatie bent dan zijn 4 biertjes geen probleem.
Gewoon niet drinken als je moet rijden, dan ben je meteen klaar. Want als je tegen jezelf zegt “eentje moet kunnen” zeg je hetzelfde later over de tweede, tot je gewoon over de grens gaat. In het verkeer heb je een verantwoording aan je passagiers en je medeweggebruikers. Zou je het jezelf ooit kunnen vergeven als je iemand dood rijdt, ook al heb je maar 2 biertjes op…?
Met alcohol achter het stuur kruipen:

Bij aanhouding: Minstens 2,5 jaar rijontzegging + een dikke boete of taakstraf.

Sorry hoor, als je zo’n rare kronkel in je kop heb dat je gaat rijden met alcohol op verdien je een passende straf. Dan ben je niet alleen een gevaar voor jezelf maar ook voor andere (weg)gebruikers. Je reactievermogen verslechtert en laat dat nou net een belangrijke factor zijn wanneer je aan het verkeer deelneemt.

De regering houdt er ook een totaal verkeerd en niet-werkend beleid op na.. De limiet is 0,5 promille. Dat is de grens. Maargoed, schijnbaar is het heel “stoer” om die grens uberhaupt al op te zoeken en om die grens te overschrijden.

De limiet naar 0,0 bijstellen zou mijn oplossing zijn..
Is het nu zo verdomd lastig om dan een taxi te regelen of ander vervoer? :roll:
@Benz

ze kunnen hem niet bijstellen naar 0. Je krijgt namelijk ook vaak alcohol in je bloed van normaal eten. Een appel bijvoorbeeld. die gaat gisten in je maag en daarbij komt alcohol vrij. Dus er moet altijd een kleine hoeveelheid mogelijk blijven aangezien je die niet kan voorkomen.
@benz

de rest ben ik het overigens wel mee eens.

Het is trouwens meestal ook nog zo dat de dronkenlap een ongeluk maakt en het overleeft, maar ondertussen een gezin oid doodrijdt
@timberleek: Dat is waar, daar had ik even niet aan gedacht..

Maargoed, voor de rest blijf ik bij m’n standpunt.
Je zult maar een gezin morsdood rijden omdat je na een avondje zuipen toch maar de auto pakt ipv een taxi regelt.

Ik zou het die persoon nooit kunnen vergeven. :shock:
ik drink max 1 biertje voor de smaak als ik ga stappen en rijden. en dan ook nog aan het begin van de avond, dus tegen de tijd dat ik in de auto zit is ie al weer weg.
En voor alle mensen die geloven dat je met bier op nog kunt rijden: probeer na een biertje of 4 maar eens een rallyspel/NFS of een ander racespel waarbij je snel moet reageren. Lukt je niet, dus dan ook niet in het echte verkeer. Was voor mij een goede gewaarwording een aantal jaar geleden. Ik had 3 bier op en ik voelde er niks van (tenminste dat dacht ik) totdat ik een racespel ging doen. Nog nooit zo slecht gescoord…
@MC: drink dan 2 biertjes, op 1 been kan je niet lopen.

Je vergelijking met een racespel vind ik wel goed bedacht, die kan je nog resetten, wat niet kan als je in het echt een ongeluk veroorzaakt.
@Mr. V8: Klopt. Kratje Grolsch heb je hier voor 54 Euro. Biertje in de kroeg kost je zo’n 8 euro. Zweden is ook lekker prijzig trouwens.
Ik zuip gewoon mee doorgaans. Maar dan wel alcoholvrij of Lingens blond (2%). Het gaat me om het gevoel van pils drinken en de smaak. Wel of geen alcohol boeide me toch al niet.

Sinds ik bijna 1x per maand mag blazen tegenwoordig ook helemaal geen zin om enig risico te lopen. Vroeger wel eens een enkele keer Bewust Ontzettend Bezopen iemand opgehaald ivm een noodgeval. Geen pretje en gewoon niet meer doen. Het helpt echter wel als je voor jezelf die conclusie hebt getrokken.
Maar ik denk dat er verschillende soorten BOB’en zijn. Je hebt de echte BOB, die uitgaat met vrienden en dan met vier anderen weer terug rijdt. Of iemand die gewoon uit eten gaat of een kennis bezoekt en dan alsnog daar een paar biertjes drinkt. Ik heb ook het idee als ik naar m’n eigen generatie kijk (ik ben 18 jaar), en vooral naar mijn eigen vriendenkring, dat de norm meestal gewoon 0 biertjes is. Als ik dan naar een familiefeestje ga, zie ik alle ooms en tantes gewoon lekker een stuk of wat wijntjes en biertjes achterover slaan.
En ohja, ik ben sowieso in het nadeel aangezien ik Bob(by) heet. :P
Mensen die roepen dat je over een gehele stapavond (zegt 6 uur) maar 2 biertjes mag en meer niet die kletsen uit hun nek en snappen er niks van. Dames en Heren, alcohol wordt ook afgebroken!!! Zie tabel: http://www.bier-en-gezondheid.com/index.php/articles/nl/cid=13/

Maar houd je daaraan of minder en wordt géén BERT (Beschonken En Rijdt Toch)
zijn ze eerder ”MARIO”
MET
ALCOHOL
RIJ
IK
OOK
BOB
Breng ons bier
peter - italia
hier in italie zijn ze redelijk streng… althans waar ik rond hang… en controles genoeg.
ik waag me er niet aan om met alcohol in me bloed achter het stuur te stappen (ja van een botsauto op de kermis wel… maar niet mijn eigen macchina)
onbeschonken betekent in principe niet dat je geen alcohol drinkt, een gemiddelde, tja wat moet je daar mee? als 90% het bij 2 biertjes laat en de overige 10% ver over de limiet gaat kan je ook zo’n gemiddelde krijgen.
Wat heb ik hier nou weer mee te maken?
Niet zo positief dit…
Als ik BOB ben drink ik 1 of 2 pintjes… En that’s it…
Nooit meer… Ook al is het nog enkele uren tegen dat ik in de auto kruip…
Liever geen risico’s lopen en het is sowieso niet veilig…
IK BEN BOB EN IK DRINK ALLES OP OP OP.

Complete chaos. Een paar weken geleden liet nonkel Bob het leven. Sindsdien is het pure chaos op de weg.
Serieus nu: alcohol en verkeer gaan niet samen, laat dat duidelijk zijn.
Rijdt er iemand met mij mee? Dan drink ik niks… En als ik alleen zelf in de auto zit, één a 2 biertjes, afhankelijk van de tijd tussen het bier en het autorijden. Dit zou iedereen moeten doen, of nog minder!
Serieus, denken ze met een uber-appelflap-cartoon-achtig-iets-genaamd Bob ze het kunnen voorkomen dat mensen zuipen?

Het idee klopt niet, als ze al dat geld aan meer politieagenten hadden besteed, waren ze beter af in mijn ogen.

100% Bob 0% op.
Heb het van heel dicht bij meegemaakt.
Een gast die ik ken (ga het geen maat noemen) stapte na het stappen in zijn auto stomdronken, wil wegrijden, zijn broertje ziet dat probeert via de passagierskant de sleutel uit het contact te halen, doet de passagiersdeur open en net op het moment dat hij de sleutel wil pakken zet zijn broer em in de achteruit en met zijn broertje geklemd achter de passagierdeur rijd hij achteruit tegen een geparkeerde auto, doordat zijn broertje net op tijd de auto insprong kwam hij er niet tussen. Sinds die avond drink ik niet meer NOOIT wel of niet rijden heb alchohol afgezworen. Als je drank op hebt NIET rijden
@E34M5Touring: de Afthermath was dat ik 2x kon rijden om iedereen veilig thuis te krijgen en dat er dus 2 zwaar beschadigde auto’s op de parkeerplaats stonden. De auto van die gast had een omgebogen portier (scharnier was bijna doorgescheurd) als z’n broertje er tussen was gekomen waren de gevolgen niet te overzien geweest

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).