McLaren MP4-12C officieel gepresenteerd [UPDATED]

Auteur: , 73 Reacties

De McLaren MP4-12C is vandaag tijdens een persconferentie in de UK officieel gepresenteerd. De nieuwe supercar is volgens z'n makers ontworpen op een manier waarbij de nadruk continu lag op het beperken van gewicht en vergroten aerodynamica. Twee redelijk open deuren, maar vooruit, we gunnen McLaren hun marketing momentje.

Om het gewicht te beteugelen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van carbon. Het compartiment van de bestuurder is voor een belangrijk deel opgebouwd uit het lichte materiaal en bestaat uit één deel. Van voren en van achteren is een aluminium constructie gebruikt om te dienen als kreukelzone.

McLaren MP4-12C Chassis

Voor de aandrijving wordt gebruik gemaakt van een blok dat door McLaren zelf ontwikkeld is en luistert naar de naam M838T. Dit keer dus geen blok van BMW of Mercedes. De nieuwe direct ingespoten twin-turbo V8 levert 600 pk en 600 Nm koppel. 500 Nm trekkracht is al beschikbaar is bij 2.000 toeren en het maximale toerental wordt bereikt bij 8.000 toeren. De motor is gekoppeld aan een versnellingsbak met dubbele koppeling.

In totaal heeft McLaren met de verschillende prototypes meer dan een miljoen testkilometers afgelegd en ruim 100 crashtests uitgevoerd. De Britse autobouwer heeft aanvragen van 500 dealers ontvangen om de auto te mogen verkopen, maar er zullen 35 dealers worden aangewezen, verdeeld over 19 landen. Prijzen worden nog bekend gemaakt.

UPDATE: Video waarin Lewis Hamilton en Jenson Button de McLaren MP4-12C aan de tand voelen vind je HIERRR!73 reacties

Heeft misschien de specs van een supercar, maar niet de uitstraling. Meer Lotus Evora / Artega GT achtig. De auto ziet er te soft uit.
@BmwMPower:
Misschien omdat hij nog een groote broer gaat krijgen.

Maar ik vind het wel mooi alleen onderkant van achterkant vind ik iets minder, een mooie diffusor had mooi geweest.
Deze auto ziet er nu al gedateert uit.
Op de 1 of andere manier, krijg ik geen gevoel bij deze auto alswel toen de Ferrari 458 werd onthuldt

Maar los daarvan, ziet er bruut uit!
Toffe wagen, maar niet meer de WAUW-factor van de oude McLaren. En waar is de derde stoel gebleven? :-(
Die naam alleen al..zucht… had evengoed een dvd-speler ofzo kunnen zijn… Voor de rest een 13 in een dozijn sportwagen. Zal wellicht geen icoon worden zoals de oude McLaren.
Beetje jammer van die Halfords velgen die 10 jaar geleden al uit de tijd waren, voor de rest ziet het er wel lekker uit. Die achterkant is lekker dik. ;)
Ik vind hem niet meer waard dan een eurootje of 150.000 Het is geen auto die zich onderscheid. Natuurlijk zeg ik dit zonder ooit eens in een auto met 600 peekaa gereden te hebben maar ik zou nu al gaan voor een Lambo of ferrari. Ik zie van de zijkant er een Toyota MR2 in….dat is toch niet goed?
Pies er absoluut niet van in m’n broek…
De voorste helft is nog wel geslaagd maar de achterste een drama.
2 kieuwen en een zwart plastic achterstuk het lijkt wel een Toyota MR2.
En een turbo motor ook nog..Hopeloos
Mooie auto en zal vast wel weer ontiegelijk snel zijn. Alleen zal deze auto het loodzwaar krijgen, omdat die legendarische McLaren vervangt en opvolgt ik ben benieuwd naar de rijstesten en vergelijkingen met andere supercars.
zo even snel op de plaatjes is deze mclaren niet zo spectaculair als een lambo. Maar dit word zeker weten een klassieker waar niet om de paar maanden een gefacelift model van uitkomt zodat je er naar kan blijven kijken.

Als je een Gallardo koopt is er na maximaal 5 maanden de LP 590-3/4 straciatella uit die er weer net een stukje lekkerder uit ziet waardoor je naar jouw gallardo kijkt met de gedachte, hmm misschien moet ik die nieuwere maar halen, die is sneller en mooier.
Deze gaat alleen al vanwege het uiterlijk nooit meer de F1 vervangen, en denk ook dat dat geenszins het doel was van de makers, dan waren ze wel met 1000+ pk gekomen om de Veyron van z’n sokken te rijden..

Maar ik vind ’t eigenlijk wel mooi, en auto die wss op alle vlakke subliem gaat presteren zonder dat het patserig wordt.. je kan er gewoon mee langs je zakenafspraak, geweldig toch?
@EJS: Dat zou wel leuk zijn. McLaren heeft ongetwijfeld de kennis en techniek om een auto te maken die de Veyron als ontbijt lust.
@Edge:

De kennis zeker! Als ze hiermee geld verdienen kunnen ze miss zoiets gaan doen, zou wel heftig zijn.. En ik vermoedt dat dat dan in tegenstelling tot de Veyron wel een echte rijdersauto wordt;)
Het is geen opvolger van de F1 dat mag nu toch wel duidelijk zijn.
Deze auto moet het opnemen tegen de 911 GT2, 458 Italia, Gallardo(of opvolger)en R8 V10.
Dat soort auto’s.

Ik kan het ook wel waarderen dat ze zelf een motor hebben ontwikkeld want je ziet deze dagen 1000 verschillende auto bouwers die gewoon een motor uit schappen bij iemand anders pakken.
Dit is toch wel uniek zeker in een tijd waar je alleen maar ziet dat grote jongens de kleine over nemen.
@merry (Het is geen opvolger van de F1 dat mag nu toch wel duidelijk zijn.
Deze auto moet het opnemen tegen de 911 GT2, 458 Italia, Gallardo(of opvolger)en R8 V10.
Dat soort auto’s.)

idd maar da
McLaren heeft aangegeven dat het juist de bedoeling was om een ingetogen supercar te ontwerpen. Als je uitbunding wilt doen kun je al terecht bij de Italianen en Duitsers.

Ik denk dat McLaren met de prestaties nog wel eens kan verassen vanwege het lage gewicht en de motor, die hoogtoerig is, enorm veel vermogen levert en toch een bescheiden verbruik heeft.
De voorkant lijkt op een Noble en de achterkant roept bij mij Subaru SVX op. Ook al lijkt het er niet echt op, dat is wat bij me opkomt. Nee dit vind ik absoluut geen aanvulling wat betreft looks. Maar hulde dat ze zelf een motor maken. Wagen met een motor van een andere vind ik niet echt een sportwagen. Zeker niet als dan ook nog de constructie door een concurrent is verzonnen zoals een paar andere “merken” dat nu nog doen.
Mooie auto. Alleen de luchtinlaat aan de zijkant vindt ik niet zo geslaagd. Een beetje te groot, maarja zo heeft elke auto wel wat.
Als de prijs een beetje binnen de perken blijft kan het wel interresant worden. In ieder geval minder afgezaagd als een Ferrari.
Overigens wel graag in een andere kleur als de persfoto’s. Doe maar in het wit of zwart.
Ziet er misschien niet mega-spectaculair uit. Maar dat is mss ook wel niet zo des McLaren. Van 0 to rijbewijsloos in een tel of 3 moet geen probleem zijn.

Ben wel benieuwd naar de prijs. Als die wat lager ligt kunnen ze natuurlijk wel groeien. Zeker als de bruikbaarheid ook een beetje richting Porsche gaat.
@alpinaSC: ik neem aan dat je verwacht dat de auto wel eens zou kunnen verrassen. (sorry flauw)

@jurrian: haha lambo straciatella! lol

ot: geen lelijke kar, maar de vraag is of iemand die zoveel geld uitgeeft aan een snelle auto niet op zoek is naar de looks. Zeker omdat je bijna niet hard kunt rijden met zo’n bak.
Lijkt wel erg veel op de Ferrari 458… heeft er weer iemand gespioneerd daar?!
@Benno:
Misschien moet je even voor een Italiaanse bril gaan shoppen.
snik snik… waar is die 3e stoel..
Ik zet in op de Mclaren F1. Deze is naar mijn mening niet mooier, waarschijnlijk sneller.
Hij ziet eruit als een echte concurrent voor de F430. Jammer dat die al vervangen is. Op zich, het uiterlijk is goed, alleen nét een beetje oud. De specs zijn ook goed, daar zal het niet aan liggen. De naam is idioot, daar kan je niet lekker mee opscheppen aan de bar, bij wijze van spreken.

Tsja, twijfelauto. Wordt het nu wel of niet wat…
@Citrofiel: Volgens McLaren is elk onderdeel aan deze auto functioneel. Voor ieder deel dat deze auto tot zijn geheel maakt heeft McLaren functionaliteit verkozen boven schoonheid. De carrosserie is dus eigenlijk volledig ontworpen door een windtunnel. Behalve de koplampen, zo schijnt ;)
Ik denk dat je in het echt wel 3 keer omkijkt, en als er niet zo’n Twingo kleurtje en budget lichtmetaal onder zit is het volgens mij wel een briljant ding. De F1 is ook niet echt een plaatje maar is door zijn kwaliteit een icoon geworden. Goed, die had heel exotisch 3 stoelen, maar hier kun je je golftassen beter in kwijt en altijd in je eentje voorin zitten lijkt me op een gegeven moment ook gaan vervelen.
Als je toch geld hebt schaam je je in deze tijden toch kapot als je met een Porsche of Ferrari aankomt? Zag net een R8 langsrijden en die heeft een beetje dezelfde kwaliteit; het is technisch en gevoelsmatig schitterend maar je lijkt geen voetballer.
Hey de nieuwe Huyundai Coupe !!

Ziet erg Koreaans uit. Ik wordt er niet warm van. Hoe goed ie ook is een supercar moet boven alles gewoon mooi zijn IMO.
De naam word denk ik nog wel veranderd hoor, ik bedoel is toch toppunt van nerderigheid: “Hej schatje, ik kom je zometeen ophalen in mn MP4-12C!”
Pff, audi a4 klinkt zelfs beter!
Hopelijk een waardige opvolger van de F1, qua uitelijk is het al gelukt want eerlijk, wie vond de F1 écht mooi? Ik niet alvast…
Belangrijker: ik zie graag een supercar die ook bruikbaar is à la Porsche, daar zitten volgens mij veel nuchtere miljonairs wel degelijk op te wachten, willen ze opvallen kopen ze wel een Ferrari/Veyron/whatever voor erbij…
Puur afgaand op foto’s en droge specs kregen de meeste mensen van de originele Mclaren F1 waarschijnlijk ook geen natte stoel (ondanks de drie zitplaatsen, gouden afwerking rond het blok etc. etc.). Pas toen er (hard) mee gereden werd werd het een klassieker. Ik wacht liever even met m’n oordeel, al vind ook ik dit geen schoonheid.
sorry voor de fout
om verder te gaan

mclaren heeft in een filmpje (op deze site notabene)gezegd dat ze deze relatief kleine wagen bouwen om geld in kas te krijgen zodat ze een waardige opvolger voor de F1 kunnen bouwen
die dan een heuse veyron killer gaat zijn
en mclaren kennende zal dat dan ook niet met 3 km/h meer zijn :p
Ik geloof dat ik ergens gelezen had dat deze Mclaren redelijk betaalbaar word voor een supercar.
Inderdaad slim van McLaren. Eerst een budget bijeen sprokkelen, om daarna een echte supercar te maken.Die staan zo te zien mooi met hun beide voetjes op de grond.
Zo geavanceerd, zo innovatief. Net als de F1, in zijn tijd. Het zal dan niet de snelste supercar van het moment zijn maar wel de best uitgebalanceerde mix van vermogen, overbrenging, gewicht en bochtengedrag.
@Jurrian

Hilarisch :D
Wat zijn jullie allemaal modebewust zeg. Alsof iedereen in een fashion statement wil rondrijden.
@Pieter-Jan:
hahah en dan hoor je ze altijd klagen over homo’s en hun auto’s.

”oh ik vind de bumper niet mooi, oh de uitlaten zien er niet uit”

als dat ding voor je neus staat zijn dat wel de laatste dingen waar je je druk om maakt:P
@Jordey: lol, qft.

Ik vind em er best goed uitzien. Lekker clean, geen frutsels.
Die uitlaten zullen ook erg gewaardeerd worden door de fietsers achter je :)
waarschijnlijk is het een fantastische auto, daar zal McLaren wel voor gezorgd hebben.
Maar echt opwindend ziet hij er niet uit… Al vind ik hem absoluut niet lelijk.
Maar als hij, zoals McLaren beweert, volledig in de windtunnel is ontworpen, dan is het hem zeker vergeven. ;)
Ziet er speciaal uit , de uitlaten hadden wel anders mogen zijn. Doet me qua design veel denken aan de lotus evora.
nu afwachten hoe hij het op de ring doet…
Lelijk ding, die uitlaten bah.. Hoop dat ze failliet gaan want ik verwachte een mooiere dan die lelijke F1.
En wat is eigelijk het verschil tussen de R8 en de R8 V10>?
@The360box:
Dat meen je toch niet hè, van die R8…!!

OT: Misschien denken we allemaal te moeilijk. Zo’n simpel design heeft ook wel iets. Gewoon een echte rijdersauto. Er moet wel een leuker kleurtje op dan dat bruinige oranje. Geel of groen ofzo :D
Doordat er langzaam maar zeker een optimale aerodynamica wordt gevonden zullen auto’s alleen nog maar meer op elkaar gaan lijken.
Ik ben benieuwd wat “The Stig” ermee kan doen. :D
@the360box nou de R8 heeft een V8 en de R8 V10 een V10
en dan heeft de V10 nog een paar uiterlijke wijzigingen ;)
100 crashtests gedaan, een eigen motorblok ontwikkeld, een miljoen testkilometers afgelegd…

… en dan geen geld op willen hoesten om een fatsoenlijke ontwerper in te huren.

Dashboard uit een V50, de velgen van een Touran uit 2006 en het derde remlicht van in mijn Xantia uit 1993 (die steeds van de achterruit losliet, bungelend aan een draadje om zo volkomen ongewenst het interieur in een sfeer van betaalde liefde te brengen).

– Yo Ron, zullen we toch niet ’s een Italiaan naar de body laten kijken? Bertone ofzo, die hep tog ff nix te doen, kan het misschien wel voor weinig.
– Nee joh, we hebben hier nog een prima schetsje in de la liggen, toen we nog nadachten over een competitor voor die Magnum Ferrari, de eh, kom hoe heet dat ding.
– 308
– Ja, die jah. Of was het een Peugeot. Nou, never mind. We hebben geen Italiaan nodig dus.
– Sure
Jammer… meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen… ik word hier niet warm van… ik vind het design nu al gedateerd
PS op de schetsen zag hij er een stuk beter uit, wat is daarmee gebeurd?
En wanneer mogen we hem gaan verwachten?
Mooie wagen en een leuk filmpje met Lewis en Jenson
Iedereen schijnt te vergeten dat dit geen statement of reclame stunt is. Dit is een wagen waarmee Mclaren geld hoopt te verdienen, veel geld. Dit is geen wagen waarmee Mclaren wilt laten zien wat het kan om zo klanten te winnen voor hun engineering desk.
Een van de belangrijkste aspecten van dit soort auto’s is dat ze er goed uit zien. Wat dat betreft komt de McLaren veel te kort. Beter dan een 458 zal hij waarschijnlijk ook niet rijden en die twee coureurs zijn me ook ontzettend saai. Typisch Mclaren, alles zwart, zwarte kleding, geen emotie en maar saai praten over cijfertjes. Wat mij betreft absoluut geen concurrent van Ferrar of Lamborghini.
Nu ik het filmpje gezien heb, denk ik dat dit wel een erg goede sportauto is.
De auto ziet er misschien niet indrukwekkend uit, maar lelijk is die absoluut niet. Ik mag dit ontwerp wel.
.
Ben zeker benieuwd hoe die presteert tegen andere merken.
Interessant bericht op autosport.com

“Whitmarsh was speaking today at the launch of McLaren’s MP4-12C sportscar, which he hopes can compete against Ferraris in the GT racing world. He has spoken to Ferrari boss Luca di Montezemolo about future competition between the two in sportscars.

“Our message there was: ‘We want to race with you [Ferrari]. Where are you going to go? Why don’t we go together?'”
Jammer van die vleugeldeuren, die zijn sinds de F1 toch wat ordinair gevonden. Het interieur is echt erg mooi, het beste van Lotus, Audi en Volvo in 1.
“Form follows function”
Deze is vast veel beter dan ie eruit ziet
Wel even langs de velgenboer dan maar
Withmarsh moet opsodemieteren met zn geslijm bij een echt merk. Mclaren zijn stelletje oplichters en dieven. En leugenaars. De motor is niet ontwikkeld door Mclaren, maar door Mahle, die ook het blok gaat bouwen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahle_GmbH
@bereboot81:

Whow jij leid duidelijk aan het typische “not invented here” syndroom!

Als jij vind dat Ferrari een echt merk is of dat Mercedes (niet Daimler) een echt merk is dan is Mclaren dat ook.

Als ik je een lijstje zou maken van alle motoren van merken die niet zelf ontworpen en gebouwt worden zouden er maar een paar wagens niet op staan.

Cosworth (wat Mahle vroeger was, en is nu deel van Mahle) heeft al -tig motoren gebouwd en ontworpen voor andere merken. Het is gewoon fair dat als je er zelf niet ervaren genoeg in bent dat je het door iemand anders laat ontwerpen zo gaat dat in engineering. Waarom zelf aan klooien met iets als je kan zeggen wat en hoe je het wilt en dat iemand anders dat dan perfect zoals je wilt voor je bouwt. Daarbij het is alleen het blok dat door Mahle ontworpen werd, op specifieke aanvraag van Mclaren, de electronica en koeling werd zelf ontwikkeld.
Bedenk eens hoeveel het zou kosten om van 0 af motoren te beginnen bouwen en wat er dan met de prijs zou gebeuren? Alleen omdat ferrari nu al 60 jaar motoren bouwt waarvan de huidige nog altijd een evolutie is van het blok van de 328. Dat is pas modern.

Een ander voorbeeld is Aston Martin een echt merk??? Hun motor is nochtans door Ford ontworpen, en hun DBRS9 is door Mclaren ontworpen (heeft het trouwens zonder testen geweldig gedaan op Le Mans, net iets anders dan Ferrari de laatste tijd niet?)

Of Volkswagen die hun koetswerken door Karman liet bouwen ook geen echt merk dan?
Of Alfa en Ferrari zelf die door design huizen als pinninfarina of bertone hun wagens laten designen?


Tel eens hoeveel overwinningen in de F1, Can Am, Le Mans Ferrari of andere echte merken hebben en hoeveel overwinningen Mclaren heeft. Verbaasd???
Lekker veel naar Ferrari gekeken…maar ja, dat zijn die engelsen van mclaren wel gewend.
Het is duidelijk dat Ron Dennis serieus de sportwagen kant opwil. Hij ziet hoeveel Ferrari daarmee verdient en dat wil hij ook. McLaren heeft onlangs 29% van de 40% terug gekocht van Mercedes om hun niet in de weg te lopen. Let maar op over 10 jaar is McLaren een soort Lamborghini.
@JPM:

Lamborgini zou ik niet zeggen. Helemaal niet maar het is ene feit dat er ergens geld van moet binnen komen. En vroeger kwam dat via Paragon (de supercomputer) maar nu zijn er als wel wat meer van die dingen en moet er ergens anders geld gehaald worden. En waarom niet inspelen op de markt waarin je groot geworden bent.


Ik hoop alleen dat ze de wagens niet te goedkoop en gemakkelijk maken.
PantheraLeo205
De McLarennaam zal ’t wel doen dan…
ik voor zie dat deze auto met elke super car de vloer gaat aan vegen
Wat heeft de discussie andere fabrikanten doen het ook te maken met het feit dat autoblog foutief meldt dat Mclaren zelf het blok ontwikkeld heeft? Niks. Mclaren gaf voor de F1 de specificaties op aan BMW en die bouwden een V12 voor ze. Nu gebeurt precies hetzelfde met de MP4 blabdibla.

Verder mag Mclaren de grond kussen dat ze na al het gecheat nog steeds in F1 mogen blijven. Voor mij blijven het een stelletje boeven, die nog niet in de schaduw van Ferrari mogen lopen. En Engelse kwaliteit kennende, valt die Mp4 bladibla na 3 weken volledig uit elkaar met faulty electronics. Echt Engels.
@bereboot81:

Wel ik neem aan dat jij niet verder kijken kan dan je neus lang is, ofwel geestelijk vrij ver achter staat ofwel 12 jaar oud bent.

Bij die leeftijden durven vormen van absoluut en blind favoritisme nog wel eens voor te komen.
Hoor jezelf nu toch een bezig, zelfs Geert Wilders maakt minder vooroordelen.


Ten eerste is Mclaren een Merk dat geadopteerd is door de Britten maar technisch gezien is het een Nieuw-Zeelands merk opgegroeid in en met de hoofdzetel in Groot-Brittanië.

Daarbij het cliché dat de britten niets dan problemen hebben is flauw.
Ja een oude Jag heeft al wel eens kuren, die wagen is gebouwd in een tijd dan men dingen gebruikte die men nog niet helemaal kende, die wagen werd minder getest en er was door de lage verkoops aantallen ook minder feedback. Als we het over een e-type ofzo hebben want een Mark 1& 2 zijn beter verkocht met een andere bedoeling en die hebben al veel minder problemen.
Rols ook engels amper problemen, aston brits al wel eens een probleempje.Maar Ferrari, lancia, alfa, Citroën, … stonden ook niet bekend om hun betrouwbaarheid.

Het vals spelen in de F1 is enkel vals spelen als je gepakt word.
Alle teams spioneren, sommige hebben volledige instalaties om de motor geluiden van wagens te annalyseren, fotografen om delen van andere wagens te kopieren,…
Mclaren had een mannetje aan de Inside, niet echt mooi en verre van sportief maar ze zijn niet de enige, het is gewoon serieus opgeblazen.
@bereboot81 e.a.
Het is samenwerking met Ricardo, een specialist in complete aandrijflijnen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ricardo_plc

Engine by McLaren
While Mercedes-Benz has a 40 percent ownership share in the McLaren holding company that controls McLaren Automotive, it has no role in the direction of the car-building subsidiary. Indeed Sheriff makes no secret of the fact that McLaren Automotive is currently seeking investment in the MP4-12C program, said to be to the value of $410 million.

Sheriff claims the MP4-12C is 100 percent McLaren, which is why it carries the “MP4” designation just like the F1 racing cars. Even the engine is a 100 percent McLaren effort. The M838T is an intercooled, twin-turbo 3.8-liter V8 with variable valve timing and lift. The 90-degree V8 with its racing-style flat-plane crankshaft has been developed in partnership with Ricardo, the British powertrain specialists. The use of a dry-sump oiling system allows the crankshaft to be located at about the height of your shin, and the very low center of gravity enhances manueverability. The engine revs to 8,500 rpm, which is extremely high for a turbocharged engine.

McLaren claims a power output of about 600 horsepower and 443 pound-feet of torque. At the same time, McLaren also says that this engine is extremely clean in terms of air emissions, delivering more power per gram of carbon-dioxide emissions than any other power plant, including diesel- and gasoline-electric hybrids.
Dus Ricardo heeft die motor ontwikkeld en Mahle maakt hem. Wat is er nu precies van Mclaren behalve het logo op de kleppendeksel?
Uiterlijk is niet echt geweldig ofzo, maar de prestaties maken denk ik veel goed!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).