Diefstal van airbags is inmiddels een landelijke plaag

Auteur: , 25 Reacties

Dat diefstal van airbags alsmaar toeneemt in Nederland is eigenlijk niets nieuws. Regelmatig worden populaire autootjes opengebroken om ontdaan te worden van de levensreddende luchtzakken. Maar het aantal airbag-diefstallen neemt de laatste weken nogal hard toe.

Het is voor de bendes in een handomdraai te doen. Zijruitje intikken en na wat gepiel bij het dashboardkastje of stuur verlaten ze de auto weer met een airbag of twee onder de arm. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) hebben we momenteel te maken met een “exploderende groei van diefstallen van airbags en navigatiesystemen”.

Directeur Guus Wesselink (AVC) noemt het een plaag. In de laatste weken zijn vooral in Purmerend (de wijken Weidevenne en Purmer-Zuid) en omgeving auto’s beroofd van airbags. Ze zouden graag hebben dat autofabrikanten zich meer zouden richten op het diefstal-proof maken van de airbag-units (ouderwets stuurslotje dan maar?).

Ook de Bovag noemt het een plaag en ziet een patroon van bendes die keer op keer hun slag slaan in een andere regio. Als de hete politie-adem dan te dicht in de buurt komt van de criminelen nekken hoppen ze gewoon ergens anders heen om verder te gaan met airbagdiefstal. Gemiddeld brengt een gestolen airbagje zo’n 600 euro op, onduidelijk is of het merendeel in Nederland weer wordt verkocht of de grens over gaat. (bron: NHD)

Ps. Dat een airbag multi-inzetbaar is blijkt trouwens wel uit dit pijnlijke filmpje.25 reacties

De airbag van mijn fiets is nog niet gestolen, hoor.
Nice teamwork
welke halve zool rijdt er dan in een populaire auto ..

een beetje vragen om ellende he ..
Hebben Nederlandse auto’s geen alarm?
Oei, die gast van dat filmpje is echt achterlijk…
@jack_abarth: Hehe inderdaad….
ot: In België zijn die diefstallen ook al enkele keren in het nieuws geweest…
Is een beetje de nieuwe trend….
wat een BS, een nieuwe stuur airbag van een mercedes kost tussen de 400 en 700 euro (model afhankelijk)…een gejatte airbag kan toch nooit 600 euro opleveren – zoveel schade auto’s zijn er tegenwoordig toch ook niet meer die het repareren nog waard zijn…

greetingz,
Sow die heeft ballen om dat te doen ,, of juist niet
Ga er maar van uit dat het meeste richting oostblok verdwijnt. En ook dealers zijn het bokje, hoorde laatste al iemand dat daar uit showroom auto’s op zaterdag airbags verdwenen waren.
Ja handig om hier te vermelden dat een airbag 600euries op levert, brengt mensen weer op ideeën.
Dennis the Menace
Gaan allemaal naar Polen enzo, daar kopen ze duitse schade-auto’s en onze Baggies gaan naar Polen of Bulgarije….Stukje intergratie noemen we dat …in NL is er geen markt voor
600 euro voor die dingen? 5 van die dingen op een avond jatten en je verdient 3000 euro op een avond. Als Nederlander werk je 5 dagen in de week je neemt een maandje vrij 240 x 3000 = 720000 euro in het jaar. Tsjah begrijpelijk dan…
… Schrijnend dit. Vaak kiezen de dieven er een garage uit en gans de inboedel wordt dan ontdaan van de airbags. Ahja, de verzekering komt wel tussen in dergelijke gevallen.
Pfff, 600 voor zo’n ding. Daar ga ik geen levenslange gevangenisstraf voor riskeren.
@Alcantara,

Levenslang? Laatste keer dat ik keek staat er voor het stelen van een motor van 15000 euro 40 uurtjes schoffelen. Nachtje cel in afwachting van de vrijstelling door de officier van justitie is wat je krijgt voor het stelen van een airbag denk ik.
(Ik weet overigens dat ik overdrijf, maar hier zit echt een straf van niets op, in ieder geval geen straf die er voor zorgt dat je het wel uit je hoofd laat de volgende keer om iets te stelen)
tja ze moeten toch iets meenemen anders breek je in voor niks :P…
de af-fabriek audio/navi is al iets lastiger gemaakt en soms ook geprogrammeerd voor die ene auto..zouden ze ook met airbags moeten doen…en iig beter vast zetten (speciale sleutel ofzo) weet wel dat die dingen in het stuur zo eruit klikt bij bepaalde merken ;)binnen paar sec. heb je hem al in de hand duss dan is het ook wel begrijpen niet?
overigens zul je ze ook bij een malafide bedrijf in moeten laten bouwen.

voor zover ik weet zijn 2e hands airbags verboden.

in Duitsland is dat in elk geval wel zo. Autoslopers mogen oude airbags niet meer verkopen als slooponderdeel.
@alcantra: levenslange gevangenisstraf?! Voor stelen? Think again…
het is niet alleen de airbag wat de schade is. vaak worden complete dashborden gesloopt en dan nog de schade van de inbraak. Hier in Twente zijn zo ook al aktief in de dorpen en je bent met 15 min. de grens over..
KLOOTZAKKEN zijn het………..
Klassiekekliko
Tja, je moet wat over hebben voor een gezamenlijk Europa. Zoals nogal wat vers toegetreden landen die het gezamenlijk wat al te letterlijk nemen.
Gewoon die dingen tamper-proof maken. Verwijderen zonder dat de boordcomputer daar toestemming voor heeft gegeven? Boem. Met een beetje mazzel is de dief ook gelijk knock-out.
@duppie

dat is wat lastig. Dat zouden ze moeten controleren door een constante spanning op je airbag controller te zetten. Als die spanning wegvalt –> boem.

maar dan mag de slagkabel (om het zo maar te noemen) niet al doorgeknipt zijn.

en als ze een keer je accu afkoppelen bij de garage oid dan loop je ook het risico dat hij afgaat.
daarnaast zijn ze niet tamper-proof te maken.

de dieven vinden wel een manier om er omheen te komen
Dat filmpje is echt prachtig, had echt niet verwacht dat het ZOOO hard zou gaan! En die gast op de krukjes wss ook niet;) Maar ik stem nog altijd voor de ouderwetse beveiliging van BMW. 2 grote vlammenwerpers aan de zijkant!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).