Fietsersbond start campagne Vriendelijkverkeer.nl

Auteur: , 33 Reacties

De fietsersbond met 33.000 leden is vandaag de campagne "Vriendelijkverkeer.nl" gestart. De bond hoopt hiermee te bereiken dat fietsers en automobilisten in het verkeer wat vriendelijker zijn tegen elkaar. Ook voor voetgangers geldt dat zij meer rekening met fietsers en auto's mogen houden en andersom.

Je hebt geen onderzoek nodig om vast te stellen dat fietsers en automobilisten in het verkeer niet de beste vrienden zijn. Geregeld ergeren de twee groepen zich aan elkaar. Voorafgaand aan de campagne heeft de fietsersbond toch nog even geïnventariseerd wat de grootste ergernissen zijn.

Ergernis in het verkeer

  • Volgens 73% van de fietsers en 81% van de automobilisten is het verkeer asocialer geworden dan vijf jaar geleden.
  • Meer dan de helft van de automobilisten en fietsers geeft toe dat ze regelmatig hinderlijk gedrag vertonen in het verkeer.
  • Fietsers zijn zich meer bewust van eigen hinderlijk gedrag en zijn over het algemeen eerder bereid hun gedrag te verbeteren dan automobilisten.
  • Fietsende mannen geven vaker aan dat zij anderen tot last zijn in het verkeer dan fietsende vrouwen.
  • Automobilisten ergeren zich net zo vaak aan het gedrag van fietsers als fietsers aan dat van automobilisten.
  • Bijna de helft van de automobilisten ergert zich regelmatig tot vaak aan het gedrag van fietsers en vice versa.
  • Een derde van de fietsers ergert zich regelmatig of vaak aan het gedrag van andere fietsers. In totaal ergeren zij zich echter meer aan het gedrag van automobilisten.

Gedrag fietsers

  • Automobilisten en fietsers zijn het tamelijk eens over hinderlijk gedrag van fietsers: naast elkaar fietsen, geen richting aangeven, zonder licht fietsen.
  • Fietsers hebben vooral last van onoplettende andere fietsers, die bijvoorbeeld mobiel bellen etc.

Gedrag automobilisten

  • Fietsers hebben het meest last van automobilisten in kruispuntsituatie. Specifieke gedragingen: geen voorrang geven, geen richting aangeven, fietsers afsnijden en met hoge snelheid op een kruispunt afrijden. Daarnaast hebben fietsers last van inhalende automobilisten die onvoldoende ruimte laten.

Wat denk jij? Gaat zo’n campagne iets uitmaken? (bron: vriendelijkverkeer.nl)33 reacties

Bedankt voor deze open deur.. Was hier nou serieus onderzoek naar nodig?
Als je fietsers wilt leren fietsen moet je ze vaker in de auto laten rijden, dan pas zie je in dat die fietsers vervelend bezig zijn. Pas als je veel rijdt heb je door dat het vervelend is als je geen hand uitsteekt of zonder licht rijdt..
goed idee, agressie en onbegrip in het verkeer is een probleem
Rut Zwabberkut
Bij rotondes zijn voor mij als fietser automobilisten de grootste last, ze komen altijd met een noodgang op je afrijden en stoppen op het allerlaatste moment voor de haaientanden. Zeer irritant dus.
Ik ben zowel fietser als automobilist. In beide gevallen erger ik me aan het andere verkeer. Als fietser erger ik me ook aan fietsers die ACHTERLANGS een achteruitrijdende vrachtauto rijden, als automobilist erger ik me aan afslaande auto’s die hun richtingaanwijzer niet gebruiken. Er zou een fietsers Blik op de Weg moeten komen.
Ik erger me ook aan fietsers zonder licht of diegene die geen richting aangeven maar het blijft een feit dat je als automobilist bewust moet zijn dat als je een fietser aanrijdt dat dit desastreuze gevolgen kan hebben. Automobilisten gebruiken de auto te vaak als ‘machtsmiddel’ en duwen door terwijl ze geen voorrang hebben. Ik heb dat zelf een keer meegemaakt, ik moest van fiets springen om geen aanrijding te krijgen. Daarna heb ik de zijruit van die auto ingeslagen en die eikel uit z’n auto gerukt…het vervolg laat zich raden.

Ik rij zelf ook auto maar een fietser krijgt van mij altijd het voordeel van de twijfel!
@De Fiets: Lekkere mongool ben jij.
@De Fiets: stoer ben jij *kuch* iemand maakt een fout (bewust of niet) en jij vernielt eerst zijn voertuig, om daarna op zijn smoel te slaan. Ik vermoed dat je dan ook een veroordeling hebt opgelopen? In een rechtstaat zou je minstens een taakstraf krijgen voor dergelijk holbewonersgedrag.

on-topic: het onderscheid tussen fietsers en auto’s is kunstmatig. Het zijn dezelfde mensen die zich op de fiets en in de auto misdragen, die geen verantwoordelijkheid nemen of het “allemaal niet zo belangrijk vinden”.

wat de knipperlichten betreft: inderdaad, waarom is de fiets sinds de 18de eeuw bijna niet vooruitgegaan? Waar blijven knipper- en remlichten? Mijn partner heeft al meermaals alles moeten dichtgooien (met haar fiets, welteverstaan) voor zo’n fietsende puber die plots de remmen erop gooit omdat zijn makkertje aan de overkant staat te zwaaien…
@De Fiets:
Het vervolg was dat jij volledig in elkaar werd gemept door een bodybuilder met een petje of een marrokaan met een bontkraagje?
@super: zolang dat bontkraagje maar niet van echt bont is
ja en allemaal lekker knuffelen.

We doen het allemaal al zo goed. Ga eens kijken in een derdewereldland en je klaagt nooit meer over de overgereguleerde situatie hier.

Als de hoeveelheid strepen op de weg nou eens de mate van beschaving zou uitdrukken… Helaas niet het gaat toch om andere zaken in het leven. vind ik.
Ik heb een hekel aan fietsen en aan fietsers.
Vooral die wielrenners, die denken dat de hele weg van hun is, man ga toch is op het fietspad fietsen en gebruik je remmen eens.. En ga vooral NIET met z’n 4en naast elkaar fietsen!

Is het ook geen goed idee om fietsen ook knipperlichten te geven?
@bmw-e30-7bh:
Nee fietsen hoeven geen knipperlicht, ik steek gewoon m’n hand uit, veel praktischer.
@Rian: JIJ wel, maar héél veel andere mensen doen dat niet..
Ik erger mij mateloos aan het feit dat vele fietsers gewoon door een rood licht rijden. Vaak zijn dat dan studenten. Spijtig genoeg voedt dat de gedachte dat studenten lak hebben aan de maatschappij. Ik erger me er zelfs zodanig aan, dat ik sommigen zelfs achterna roep.
jee-oekeloeres
en hoeveel belastingcenten gaat dat allemaal kosten…?
@jee-oekeloeres: Juist, wat gaat het ons weer kosten..?
@ De Fiets: zooo hé, jij bent stoer! Agressie toont de zwakke aard en lage intelligentie van een individu.
Happer de hap…wat kunnen jullie toch lekker happen :-) Ik kan nog niet eens een deuk in een pakje boter slaan… hahaha
Grootste ergernis in Utrecht is in ieder geval dat fietsers spontaan stoppen midden op het fietspad, of juist zonder te kijken het fietspad oprijden vanaf de stoep ofzo…

In de auto heb ik eigenlijk alleen last van andere auto’s, nooit van fietsers of voetgangers… maargoed, ik rij dan ook vooral snelweg…
ik erger me als fietser juist aan voetgangers en hard/sloom-lopers die zich op het fietspad of de weg bevinden terwijl er een stoep naast ligt.
en ook die verrekte irritante scholieren die met een oma tempo met z’n 3-4’n naast elkaar fietsen.
Fietsers nemen het verkeer minder serieus dan automobilisten. Dat is mijn statement.
@rstyled: Klopt… Toen ik zelf met de auto begon te rijden merk je dat het als automobilist soms moeilijk is om sommige fietsers meteen te zien en daarom rijd ik nu ook voorzichtiger op de fiets…
Verder ben ik meestal wel vriendelijk in het verkeer… Als de mensen voor mij stoppen (voetpad, fietspad, smalle straatjes…..) dan knik ik altijd of steek ik altijd m’n hand eens op…. Is een kleine moeite….
er zou gewoon fiets-politie moeten komen :X

ik ben voor invoering van fiets bekeuringen :P
Er staat niks over fietsende moeders met 3 kinderen alleen op een eigen fiets. terwijl ze ze niet in de hand heeft.

gevolg:
kinderen fietsen alle kanten op waardoor je als tegenligger maar snel voor de grasmat moet kiezen. En dan krijg je ook nog eens de volle laag van mama, want ‘je moet uitkijken’

Ik heb er 1 keer een gehad die daadwerkelijk op me ging schelden omdat haar kind ineens voor me ging rijden en ik dus maar naast het pad ging liggen. Die heb ik echt helemaal verrot gescholden. Het kan gebeuren, maar de eerste die me dan uitscheld…..
Fietsgebeukingen is een prima idee. Ik rijd zowel regelmatig op de fiets als in de auto, en ik moet zeggen dat veel automobilisten weinig ruimte geven bij inhalen van fietsers, of zelfs bumperkleven/achterwiel kleven als ze er niet langs kunnen, daar zouden ze ook straffen voor uit moeten delen. Een keer een tikje tegen de fietser en je rijdt er over heen…
Dat mensen nog geld stoppen in dit soort acties. Vriendelijke mensen hebben het niet nodig, onvriendelijke/asociale mensen hebben toch al overal schijt aan. Als nederland iets nodig heeft is het iets waardoor de algehele mentaliteit een stuk verbetert.
Nee, waarschijnlijk maakt het niks uit… Maarja, het initiatief is leuk.
Maar goed dat ik vandaag niet in de auto hoef te zitten… dan zal de website een andere naam hebben gekregen: http://www.onvriendelijketoyotaprius.nl
Wat een k*t dag…
sorry hoor maar als je op een kruispunt de tijd neemt om eens even stil te staan en gaat kijken zak je zien dat de asociaalste weggebruikers de fietser is niet allemaal maar zeer veel , rijden voor 80 %door rood en lappen alles aan hun laars doe het maar eens neem de tijd en kijk , ze stoppen nergens voor en als ze moeten stoppen kijken ze je met een vuile blik aan wil je niet weten, voor die geiten wollen sokken , en mamma met een kinderzitje .
moest toch wel lachen…

http://www.youtube.com/watch?v=jnL5L0lh8aY
@jansen: Deze is wel goed… :lol:
waar ik me dood (nou ja, bijna dan) aan erger is automobilisten die minuten lang (in sommige gevallen zelfs 10 minuten of langer) met een draaiende motor staan te wachten op iets of iemand. wat kost het in vredesnaam voor moeite om even die motor uit te zetten en later weer opnieuw te starten?? dit is zo onnodig!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).