BMW 1 Serie FWD waterstof-hybride concept

Auteur: , 34 Reacties

Een hele mond vol, maar BMW heeft weer een stapje verder gezet in de ontwikkeling van waterstof-auto's. Van buiten nog een gewone 1-serie, van binnen dé BMW van de toekomst. Alles zit er op: 4-cilinder benzinemotor, brandstofcel, elektromotor en voorwielaandrijving(!).

Het begint allemaal met een vrij normale 120pk viercilinder benzine voorin de kleine BMW. Open je echter de motorkap, dan blijkt het ding dwars geplaatst. Huh?! Maar daar houdt het niet op. Bekijkje de onderkant van het hangbuikzwijntje dan blijkt ook de cardanas verdwenen. Dit concept heeft voorwielaandrijving. Althans, op langere ritten.

De achteras wordt nog wel aangedreven, maar enkel door een elektromotor. Deze krijgt zijn energie van een aantal zeer krachtige condensatoren én een brandstofcel. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Van langzaam opladende accu’s is met deze techniek geen sprake. De condensatoren slaan de elektriciteit van de brandstofcellen tijdelijk op. Bij accelereren kunnen ze vervolgens tijdelijk een grotere hoeveelheid energie leveren. Verder wordt ook remenergie in de condensatoren opgeslagen.

De brandstofcel en elektromotor zijn in dit geval voor stads-gebruik. De viercilinder is aanwezig voor langere ritten. Op deze manier kan het grootste deel van de tijd zonder uitstoot gereden worden, zonder in te moeten leveren op actieradius of gebruiksvriendelijkheid. De techniek is volgens BMW nog heel duur, maar tegelijkertijd lijkt een waterstofauto stiekem wel dichtbij.34 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dit heeft zeker potentie maar waarschijnlijk zullen we het de komende 15 jaar niet in productie zien.
dit zal wel in de nieuwe 1serie komen de F20 als ik me niet vergis
ja deze techniek is inderdaad duur! een condensator kost al gauw 10000 per stuk
Guess it is really coming the FWD… :'(
@Phils: mwaah het is een beetje AWD he? De achterwielen worden immers nog steeds wel aangedreven :D
@1′er Reihe: Mja maar het is vooral een FWD … ;)
Mja leuk allemaal, maar zolang het enorm het duur is voor de consument zal dit niet verkopen…
Is waterstof niet allang dood dan? Of is er tegenwoordig al wel een manier op het spul rendabel te produceren?
Ik dacht dat BMW zich ook bezig hield met waterstofverbrandingsmotoren? Met andere woorden: een gewone benzinemotor waar je dan een lading waterstof indoet. Zo hebben ze een paar jaar geleden een 7-serie gemaakt met aangepaste 6 Liter V12. Op waterstof leverde die motor 290pk.
Hopelijk zetten ze die techniek voort, zodat het idee van het rijden met prachtig motorgeluid wordt voortgezet en natuurlijk schakelen en natuurlijk… enz…
@ RA999. Waterstof is nog lang niet dood, alleen op pauze vanwege alle regeringen die te kortzichtig zijn. Het kost tijd om waterstof door te ontwikkelen. Hybride is slechts een tijdelijke oplossing om alles wat te reduceren, maar op het einde blijf je benzine gebruiken.

Verder zijn ze onderzoek aan het doen om met-benzine-vergelijkbare brandstoffen te produceren. Zo zijn ze bezig met algen, die dan in water op zonlicht uit anorchanische stoffen leuke stoffen te maken die je in een motor kan gooien.
Ook zijn ze bezig met gist. Gist produceert alcohol en dat brandt uitstekend. We verbouwen nu bijvoorbeeld veel graan voor brood, maar een heel groot gedeelte wordt weggegooid (denk aan stengels e.d.). Als we dat kunnen omzetten naar alcohol dan kun je auto goed dronken voeren :). Deden ze in de jaren 60 overigens al in Brazilië
@RA999

jij bent zeker nog bij het punt dat je waterstof maakt bij elektrolyse van water.

Dat is al lang niet meer de manier.
inmiddels zijn er algen. die produceren het in grote getalen met verder alleen zonlicht.
en nog diverse andere manieren. Google maar eens
Beetje Verward
Ik vind hybrides alleen leuk als het van BMW komt. Andere hybrides zijn stom.
@Beetje Verward: [Ik vind hybrides alleen leuk als het van BMW komt. Andere hybrides zijn stom.]

Hoezo dan, BMW is toch het enige merk dat hybrides maakt?
@timberleek
De productie is misschien niet het grootste struikelblok, maar de opslag wel. Je moet waterstof afkoelen tot -200 graden of onder een druk brengen van 100-200 bar om genoeg range te krijgen. Beide manieren van opslaan kost ongeveer de helft van de interne energie die waterstof heeft. Het rendement kan dus nooit hoger worden dan 50%… en als er ergens anders geen verliezen zijn. En als je waterstof verbrandt in een normale zuigermotor heb je maar een rendement van 30%. Dus dan heb je een overall efficiency van 16%… (50%*30%) En als je waterstof produceert van elektriciteit wordt het nog erger.. Je zet brandstof (kolen,gas) om in elektriciteit, dat in waterstof en dat gebruik je dan weer in een fuelcell om elektriciteit te krijgen. Dan kun je beter een geheel elektrische auto rijden, dan heb je veel minder energie conversies.
@mc

in auto’s hoeft waterstof al lang niet meer in druktanks opgeslagen te worden. Ze hebben een of ander membraan ontwikkeld waarin waterstof wordt opgenomen (veel waterstof) onder het rijden is de waterstof weer uit dat membraan te halen.

Daardoor heb je geen druktanks etc meer nodig.
@mc

en volledig elektrisch rijden brengt weer het accuprobleem naar boven.
je kan kiezen tussen een eeuwigheid wacht om op te laden.

Of een speciale stroomaansluiting (veel vermogen) om in een wat kortere tijd op te laden (het blijft lang), maar daarbij komt wel dat je accu’s veeeeel sneller slijten
@timberleek
Waterstof productie met algen staat nog in de kinderschoenen. De algen zetten nog maar een klein deel van de opgevangen zonne-energie om in waterstof. En net als bij andere bio-brandstoffen, heb je er grote oppervlakten land voor nodig.
Momenteel wordt waterstof voornamelijk uit aardgas gemaakt.
@badidea

ja dat klopt. Maar het kan allemaal wel en is een stuk rendabeler als elektrolyse.

Een grappig concept was wel een systeem voor thuis. Daar werd aardgas omgezet in waterstof (en de rest) de waterstof werd gebruikt om je auto te tanken. en de warmte die vrijkwam bij het ontleden werd gebruikt om je huis te verwarmen. En als je auto vol was getankt werd de waterstof gebruikt om stroom op te wekken dat ook je huis in kon (of terug in het net)
@timberleek:
Ik kende die techniek van de algen ook, maar die techniek is ook nog niet klaar om op globale schaal toe te passen en om aan de globale vraag te voldoen.
Van dat opslagmembraan had ik trouwens nog nooit gehoord, heb je daar niet meer info over?
ik heb het ergens gelezen in een tijdschrift. ik weet niet meer waar en welke het was (een tijdje geleden)

maar bij google vind ik wel zulke onderzoeken
http://www.kennislink.nl/publicaties/waterstofopslag-beter-met-nanodeeltjes

het is misschien niet hetzelfde als ik toen gelezen heb, maar het gaat wel over opslag in membranen
@timberleek:
Die techniek (uit je linkje) is volgens de onderzoeker nog niet bruikbaar voor opslag in bijvoorbeeld auto’s. Vooralsnog wordt waterstof volgens mij nog steeds opgeslagen in conventionele druktanks e.d.
Het wordt eigenlijk tijd voor wat doorbraken in deze technologie, voorlopig zie ik waterstof namelijk nog niet ‘booming’ worden zoals bijvoorbeeld elektrisch rijden dat nu is. Een paar jaar terug was dat nog wel anders, toen werd het zo’n beetje geopperd als de redding van de wereld maar daarna werd het angstvallig stil rondom waterstof…
@Alwood: Ben je blind ofzo? Het is een AWD i.p.v. FWD!
Er zijn veel auto’s die meestal FWD zijn en enkel bij gebrek aan grip de achterwielen ook inschakelen. Ik vind het ook spijtig dat BWM niet meer enkel AWD/RWD is maar dat ze ook FWD gaan gebruiken. Het is nu eenmaal zo, maar deze is nog een AWD hoor!
Op de langere ritten is het gewoon een voorwielaandrijver hoor.
Haha een BMW met dwarsgeplaatste motor en voorwielaandrijving, géén BMW dus! Een hybride-concept met E81 koetswerk is een betere naam voor dit geval…
@RA999

dat is ook niet het artikel wat ik had gelezen. Daar hadden ze het namelijk wel over een werkend model. Maar ook in dit artikel staat wel dat het nu nog niet geimplementeerd wordt, maar het concept eigenlijk al helemaal in orde is. De temperaturen zijn bijvoorbeeld al heel erg teruggedrongen en nu vallen ze binnen de temperaturen die ontstaan in de branstofcel. Daarmee kun je dus heel makkelijk een systeem maken (soort van motor – koelwater -radiateur idee)

en daarbij is het wel zo dat de elektrische auto al met al ook niet echt een alternatief is. Het zijn vooralsnog allemaal enorme compromissen.
Heb altijd aangenomen dat de overhang voor de vooras te kort zijn voor fwd, ben benieuwd hoe ze dat hebben opgelost. Versnellingsbak voorop? Wellicht electro-motoren?
@w0o0dy: De motor ligt dwars dus de versnellingsbak zit altijd naast de motor, wat jij bedoeld is dat de uitgaande assen voor ipv achter de motor zouden zitten maar dat is hier ook niet het geval als je foto 1 bekijkt. In de praktijk zou dit dus niet kunnen met radiatoren etc. Hij zal ook heerlijk ondersturen, i’m sure about that!

Leuk detail: de auto heeft wieldoppen!
Beetje Verward
@vroegwakker
Was het maar waar dat BMW de enige is die hybrides maakt.
Ze worden zwaar gekopieerd door die Japanners.
En natuurlijk waren die spleetoogjes 15 jaar eerder op de markt. Maar het is BMW die het eerst op het idee kwam. Heb ik gehoord.
@Beetje Verward:
Ik heb gehoord dat Ferdinand Porsche in 1906 de eerste was die een hybride gemaakt heeft.
Het duurt alleen zo lang voordat die op de markt komt.
En natuurlijk is BMW ook goed bezig met hybride, over enkele jaren is er vast wel één te koop.
Nou dan wacht ik daar maar op.
Zolang rij ik wel in een Prius, met tegenzin natuurlijk, maar wat moet je anders?
@timberleek
ik ken ook die opslagtypes: metaalhydrides en nanocarbon tubes. Metaalhydrides lijken nog de beste oplossing, maar je moet dat hele opslagpakket opwarmen tot ongeveer 80-90 graden zodat het pakket waterstof los laat. En dan is de vraag hoe je dat gaat doen als je geen andere brandstof aan boord hebt dan waterstof. Maar deze opslagtechniek staat nog in de kinderschoenen net als nanocarbontubes.
Ik heb twee jaar geleden een bachelorscriptie over waterstofopslag geschreven en daaruit bleek dat de autofabrikanten die bezig zijn met waterstof inzetten op opslag onder druk of door afkoeling. Dus niet op metaalhydrides. Toen was mijn conclusie dat waterstof niet zo’n goed alternatief was, vooral door de moeilijke opslag. Maar techniek ontwikkelt verder en het zou mooi zijn als op waterstof rijden wel zou kunnen in de toekomst. Maar mijn verwachtingen zijn hoger van elektrisch rijden en biobrandstoffen..
Ik schrok al! Voorwielaandrijving??? Maar gelukkig heeft deze BMW ook achterwielaandrijving…. het is dus nog een BMW!
Beetje Verward
@vroegwakker
Inderdaad. Ik kruip er zometeen ook weer in. Niet vooruit te branden. 80-120 in liefst 8,5 seconden zonder dat ik steeds mag terugschakelen. Een een gigaverbruik van 5,5 in de winter. En dan hoor ik ook al niets. Ergerlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).