Een hele mond vol, maar BMW heeft weer een stapje verder gezet in de ontwikkeling van waterstof-auto's. Van buiten nog een gewone 1-serie, van binnen dé BMW van de toekomst. Alles zit er op: 4-cilinder benzinemotor, brandstofcel, elektromotor en voorwielaandrijving(!).
Het begint allemaal met een vrij normale 120pk viercilinder benzine voorin de kleine BMW. Open je echter de motorkap, dan blijkt het ding dwars geplaatst. Huh?! Maar daar houdt het niet op. Bekijkje de onderkant van het hangbuikzwijntje dan blijkt ook de cardanas verdwenen. Dit concept heeft voorwielaandrijving. Althans, op langere ritten.
De achteras wordt nog wel aangedreven, maar enkel door een elektromotor. Deze krijgt zijn energie van een aantal zeer krachtige condensatoren én een brandstofcel. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Van langzaam opladende accu’s is met deze techniek geen sprake. De condensatoren slaan de elektriciteit van de brandstofcellen tijdelijk op. Bij accelereren kunnen ze vervolgens tijdelijk een grotere hoeveelheid energie leveren. Verder wordt ook remenergie in de condensatoren opgeslagen.
De brandstofcel en elektromotor zijn in dit geval voor stads-gebruik. De viercilinder is aanwezig voor langere ritten. Op deze manier kan het grootste deel van de tijd zonder uitstoot gereden worden, zonder in te moeten leveren op actieradius of gebruiksvriendelijkheid. De techniek is volgens BMW nog heel duur, maar tegelijkertijd lijkt een waterstofauto stiekem wel dichtbij.
34 reacties
Mja leuk allemaal, maar zolang het enorm het duur is voor de consument zal dit niet verkopen…
Hopelijk zetten ze die techniek voort, zodat het idee van het rijden met prachtig motorgeluid wordt voortgezet en natuurlijk schakelen en natuurlijk… enz…
Verder zijn ze onderzoek aan het doen om met-benzine-vergelijkbare brandstoffen te produceren. Zo zijn ze bezig met algen, die dan in water op zonlicht uit anorchanische stoffen leuke stoffen te maken die je in een motor kan gooien.
Ook zijn ze bezig met gist. Gist produceert alcohol en dat brandt uitstekend. We verbouwen nu bijvoorbeeld veel graan voor brood, maar een heel groot gedeelte wordt weggegooid (denk aan stengels e.d.). Als we dat kunnen omzetten naar alcohol dan kun je auto goed dronken voeren :). Deden ze in de jaren 60 overigens al in Brazilië
Klopt dat BMW er mee bezig was.
http://www.autoweek.nl/autonieuws/13185/BMW-verliest-geloof-in-waterstof
jij bent zeker nog bij het punt dat je waterstof maakt bij elektrolyse van water.
Dat is al lang niet meer de manier.
inmiddels zijn er algen. die produceren het in grote getalen met verder alleen zonlicht.
en nog diverse andere manieren. Google maar eens
Hoezo dan, BMW is toch het enige merk dat hybrides maakt?
De productie is misschien niet het grootste struikelblok, maar de opslag wel. Je moet waterstof afkoelen tot -200 graden of onder een druk brengen van 100-200 bar om genoeg range te krijgen. Beide manieren van opslaan kost ongeveer de helft van de interne energie die waterstof heeft. Het rendement kan dus nooit hoger worden dan 50%… en als er ergens anders geen verliezen zijn. En als je waterstof verbrandt in een normale zuigermotor heb je maar een rendement van 30%. Dus dan heb je een overall efficiency van 16%… (50%*30%) En als je waterstof produceert van elektriciteit wordt het nog erger.. Je zet brandstof (kolen,gas) om in elektriciteit, dat in waterstof en dat gebruik je dan weer in een fuelcell om elektriciteit te krijgen. Dan kun je beter een geheel elektrische auto rijden, dan heb je veel minder energie conversies.
in auto’s hoeft waterstof al lang niet meer in druktanks opgeslagen te worden. Ze hebben een of ander membraan ontwikkeld waarin waterstof wordt opgenomen (veel waterstof) onder het rijden is de waterstof weer uit dat membraan te halen.
Daardoor heb je geen druktanks etc meer nodig.
en volledig elektrisch rijden brengt weer het accuprobleem naar boven.
je kan kiezen tussen een eeuwigheid wacht om op te laden.
Of een speciale stroomaansluiting (veel vermogen) om in een wat kortere tijd op te laden (het blijft lang), maar daarbij komt wel dat je accu’s veeeeel sneller slijten
Waterstof productie met algen staat nog in de kinderschoenen. De algen zetten nog maar een klein deel van de opgevangen zonne-energie om in waterstof. En net als bij andere bio-brandstoffen, heb je er grote oppervlakten land voor nodig.
Momenteel wordt waterstof voornamelijk uit aardgas gemaakt.
ja dat klopt. Maar het kan allemaal wel en is een stuk rendabeler als elektrolyse.
Een grappig concept was wel een systeem voor thuis. Daar werd aardgas omgezet in waterstof (en de rest) de waterstof werd gebruikt om je auto te tanken. en de warmte die vrijkwam bij het ontleden werd gebruikt om je huis te verwarmen. En als je auto vol was getankt werd de waterstof gebruikt om stroom op te wekken dat ook je huis in kon (of terug in het net)
Ik kende die techniek van de algen ook, maar die techniek is ook nog niet klaar om op globale schaal toe te passen en om aan de globale vraag te voldoen.
Van dat opslagmembraan had ik trouwens nog nooit gehoord, heb je daar niet meer info over?
maar bij google vind ik wel zulke onderzoeken
http://www.kennislink.nl/publicaties/waterstofopslag-beter-met-nanodeeltjes
het is misschien niet hetzelfde als ik toen gelezen heb, maar het gaat wel over opslag in membranen
Die techniek (uit je linkje) is volgens de onderzoeker nog niet bruikbaar voor opslag in bijvoorbeeld auto’s. Vooralsnog wordt waterstof volgens mij nog steeds opgeslagen in conventionele druktanks e.d.
Het wordt eigenlijk tijd voor wat doorbraken in deze technologie, voorlopig zie ik waterstof namelijk nog niet ‘booming’ worden zoals bijvoorbeeld elektrisch rijden dat nu is. Een paar jaar terug was dat nog wel anders, toen werd het zo’n beetje geopperd als de redding van de wereld maar daarna werd het angstvallig stil rondom waterstof…
Er zijn veel auto’s die meestal FWD zijn en enkel bij gebrek aan grip de achterwielen ook inschakelen. Ik vind het ook spijtig dat BWM niet meer enkel AWD/RWD is maar dat ze ook FWD gaan gebruiken. Het is nu eenmaal zo, maar deze is nog een AWD hoor!
dat is ook niet het artikel wat ik had gelezen. Daar hadden ze het namelijk wel over een werkend model. Maar ook in dit artikel staat wel dat het nu nog niet geimplementeerd wordt, maar het concept eigenlijk al helemaal in orde is. De temperaturen zijn bijvoorbeeld al heel erg teruggedrongen en nu vallen ze binnen de temperaturen die ontstaan in de branstofcel. Daarmee kun je dus heel makkelijk een systeem maken (soort van motor – koelwater -radiateur idee)
en daarbij is het wel zo dat de elektrische auto al met al ook niet echt een alternatief is. Het zijn vooralsnog allemaal enorme compromissen.
Leuk detail: de auto heeft wieldoppen!
Was het maar waar dat BMW de enige is die hybrides maakt.
Ze worden zwaar gekopieerd door die Japanners.
En natuurlijk waren die spleetoogjes 15 jaar eerder op de markt. Maar het is BMW die het eerst op het idee kwam. Heb ik gehoord.
Ik heb gehoord dat Ferdinand Porsche in 1906 de eerste was die een hybride gemaakt heeft.
Het duurt alleen zo lang voordat die op de markt komt.
En natuurlijk is BMW ook goed bezig met hybride, over enkele jaren is er vast wel één te koop.
Nou dan wacht ik daar maar op.
Zolang rij ik wel in een Prius, met tegenzin natuurlijk, maar wat moet je anders?
ik ken ook die opslagtypes: metaalhydrides en nanocarbon tubes. Metaalhydrides lijken nog de beste oplossing, maar je moet dat hele opslagpakket opwarmen tot ongeveer 80-90 graden zodat het pakket waterstof los laat. En dan is de vraag hoe je dat gaat doen als je geen andere brandstof aan boord hebt dan waterstof. Maar deze opslagtechniek staat nog in de kinderschoenen net als nanocarbontubes.
Ik heb twee jaar geleden een bachelorscriptie over waterstofopslag geschreven en daaruit bleek dat de autofabrikanten die bezig zijn met waterstof inzetten op opslag onder druk of door afkoeling. Dus niet op metaalhydrides. Toen was mijn conclusie dat waterstof niet zo’n goed alternatief was, vooral door de moeilijke opslag. Maar techniek ontwikkelt verder en het zou mooi zijn als op waterstof rijden wel zou kunnen in de toekomst. Maar mijn verwachtingen zijn hoger van elektrisch rijden en biobrandstoffen..
Inderdaad. Ik kruip er zometeen ook weer in. Niet vooruit te branden. 80-120 in liefst 8,5 seconden zonder dat ik steeds mag terugschakelen. Een een gigaverbruik van 5,5 in de winter. En dan hoor ik ook al niets. Ergerlijk.