De plannen van Geely, wat gaat er met Volvo gebeuren?

Auteur: , 25 Reacties

Gisteren werd "officieel" bekend dat Volvo aan Geely verkocht is, alhoewel de daadwerkelijke afronding nog een aantal maanden zal duren. Maar wat gaat er gebeuren met Volvo? Welke plannen heeft Geely met het Zweedse merk?

In 1999 werd het automerk eigendom van de Ford Motor Company, maar sinds 2007 gaan er al geruchten over een verkoop. Volvo en Geely zijn al bijna 2 jaar aan het onderhandelen, maar het lijkt nu eindelijk gelukt. Hiermee zet Ford de laatste stap in de ontmanteling van diverse merken, de merken Aston Martin, Jaguar en Land Rover waren namelijk al verkocht. Ford zal nu al haar aandelen in Volvo verkopen. Het extra geld wat Ford met de verkoop van Volvo binnenharkt gaan ze gebruiken om hun eigen merk weer sterker te maken. Het is echter nog niet bekend hoe men Volvo op korte termijn wil losmaken van Ford, aangezien er veel technologie en onderdelen worden hergebruikt.

Zhejiang Geely wil het merk Volvo en de bijbehorende activiteiten in Zweden houden, waaronder het hoofdkantoor, de productiefaciliteiten en het onderzoekscentrum. Ook zou de fabriek in Belgie behouden blijven. Geely heeft geen intenties om Volvo te laten opgaan in de eigen autotak. Geely blijft Geely en Volvo blijft Volvo, aldus CEO Li Shufu. “De overname verandert niets voor Volvo – alleen moet de baas nu afspraken maken met mij’, zegt Shufu. ‘Volvo en Geely blijven twee onafhankelijk geleide merken.” Men is echter wel van plan om in Peking of Shanghai een nieuwe fabriek te bouwen, daar moet de productie van 300.000 extra Volvo’s gaan plaatsvinden. De vraag is vervolgens of dat in de toekomst niet ten koste zal gaan van Europese fabrieken.

Volvo, opgericht in 1927, verkocht vorig jaar wereldwijd 334.000 auto’s. Op dit moment werken er zo’n 20.000 mensen. Geely is iets meer dan tien jaar autoproducent en heeft ongeveer 10.000 mensen in dienst. Ad van Batenburg, Algemeen Directeur Volvo Cars Nederland, is blij met de overname. “We hebben nu een eigenaar die graag wil investeren in Volvo. Eerlijk is eerlijk, ook wij moesten wennen aan het idee, maar als ik kijk naar de plannen die er nu liggen dan heb ik er alle vertrouwen in.”

“Geely heeft grote ambities en wil Volvo laten groeien,” aldus van Batenburg. “Zo geeft Geely aan zwaar te willen investeren in de milieutechnologie die Volvo nu al deels op de plank heeft liggen en aan het ontwikkelen is. Geely koopt Volvo vanwege de technologie, de kennis en de visie.”25 reacties

Zondagsrijder
Gewoon de 240 opnieuw in productie nemen. Dan komt alles goed.
@Zondagsrijder: normaal heb ik het niet zo op zondagsrijders, maar nu heb je gelijk.
@Cardesigner: als je niks te melden hebt, druk dan niet op ‘plaats reactie’ Stumper…
Ontopic: dat scheelt de Chinezen weer kopieerkosten, kunnen ze eindelijk geoorloofd Westerse modellen op de markt brengen.
Hoe zit het dan met Spyker?
@Bosnia_love:
Wat heeft Spyker met volvo te maken of heb ik iets gemist?


Ik hoop wel dat Volvo ook effectief hetzelfde blijft, het chineese eigenschap zint me toch niet zo.
Het gaat hun vooral om geld binnen te halen (eig, wel logisch) en ze geven nog minder dan ons om de rechten van een arbijder, normaal ben ik vrij liberaal, maar in dit geval zou de staat toch alles goed in het oog moeten houden, voordat er plotsklap massa ontslagen vallen.
@Bosnia_love: spyker heeft SAAB gekocht niet Volvo
Ik ga er vanuit dat Bosnia_Love zich vergist/serieus uit Bosnië komt..
Als Volvo nu 334.000 auto’s verkoopt en Geely wil een fabriek openen die nog eens 300.000 auto’s produceert dan kunnen we er toch redelijk vanuit gaan dat Geely wilde plannen heeft! Of de fabrieken hier verdwijnen of ze gaan echt veel meer Volvo’s afzetten! 334.000 valt me overigens erg tegen, ik had meer verwacht..
@zondagsrijder: jij bent een man naar mn hart!

dat was nog is een auto..
Och, ja, foutje.
zouden er nu eindelijk veilige chinese auto’s komen?
@pizzakoerier: Lol
Hoop dat Volvo echt Volvo blijft.. Dus echt ‘zweeds vakmanschap’.
Door het afvoerputje? *keeping fingers crossed*
Eerst zien, dan geloven. Waarschijnlijk zijn dit gewoon de kortetermijnplannen van Geely. Op de lange termijn verwacht ik dat Volvo (helaas) wel geïntegreerd in het concern wordt
voila, het is gebeurd. Het merk met de langste traditie en meeste ervaring inzake crashtesting verkoopt haar hele hebben en houden aan één van de slechts presterende merken op dat gebied.

Dit onder het motto.. als je het zelf niet kan (of het gaat je niet snel genoeg), dan koop je het op een ander…

Oftewel… beter goed gekopieerd dan slecht zelf gemaakt

het hek is van de dam
Ik hoop dat volvo blijft wat volvo is. Evt wat stoerder. Maar verder zo laten. En de 2.5T in het gamma laten.

ik ben alleen bang dat het een droom is.

ik denk dat het eerder tijd is om vaarwel te gaan zeggen tegen de goede dingen van volvo.
vaarwel mooie auto’s
vaarwel degelijkheid
vaarwel goede motoren
Vreemde reacties hierboven. De overname door Geely holding betekend juist dat Volvo een volledig eigen motorenprogramma gaat opbouwen. Hiermee nemen we dus afscheid van de Ford motoren. Voorbeeld is nu al de Ford/PSA 2.0D 4-cil die wordt vervangen door een 2.0D 5-cil van Volvo.

Ik zie een hoop nieuwe mogelijkheden!!
@martijn

ik hoop het ook, maar het zou ook maar kunnen zijn dat het een echt chinees merk gaat worden met alleen maar crap
Klinkt als een prima toekomst voor Volvo. Alle vrezen waren onterecht.
Volvo is a tiger that needs to be freed, says Li Shufu, whose Zhejiang Geely Holding Group signed an agreement on Sunday to buy Volvo from Ford Motor Co. “A tiger belongs to the forest. It belongs to the wild world and not confided in a zoo. We need to liberate this tiger,” Li told a press conference announcing the deal in Volvo’s home town of Gothenburg.

You go tiger! ;)
Voor zover ik kan lezen is de toekomst dus enkel positief…
Ze gaan Volvo laten zoals het nu is…. (zucht van opluchting ;) )
Esprit_de_Flandre
Zie het wel zitten, maar…

Er zullen natuurlijk een hele hoop muggenzifters komen (zo’n 90% van de AB’ers) die de volgende Volvo (bvb C30 5deurs?) zullen verwijten lelijk te zijn, en dat zal dan natuurlijk de schuld zijn van de Chinezen. Ook al ligt dat ontwerp nu al een tijdje op de tafel in Zweuden…
@Esprit_de_Flandre: die “maar…” zou er wel eens rapper kunnen komen. Terzake niet gezien vnv … die chinees zei dat we allemaal blij moeten zijn als ze de productie naar daar verhuizen, dan hebben wij hier goedkopere auto’s met dezelfde kwaliteit … chinese logica …

@iedereen die geinteresseerd is: http://www.deredactie.be, videozone, programma’s, terzake.
Goed om te horen dat ze de merken echt gescheiden willen houden… De tijd zal leren of ze dit gaat lukken!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).