Rijtest & video: Volvo C70 T5

Auteur: , 85 Reacties

De marktleider van het “premium” cabrio segment in 2009. En die had een facelift nodig?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier! ]

Volvo C70 video

Toch is het niet ongewoon dat modellen vlak voor het afscheid heel hard verkopen. Je zou dan kunnen betogen dat de aflossing te vroeg komt of bedenken dat je voor een volledige KO van de tegenstanders. Waarom stoppen als je aan de winnende hand bent? Ik kan me niet voorstellen dat de Zweden er op deze manier tegenaan kijken, maar dat geheel terzijde.

Volvo C70 T5

Feit is wel dat met een verkocht aantal van 342 stuks de C70 concurrenten als de BMW 3-serie, Audi A5 / A4 , Saab 9-3 en Lexus IS cabriolet achter zich liet. Nu was de A5 er niet het hele jaar en is de 3-serie cabriolet gefacelift (niet dat gewone stervelingen dat zullen opmerken overigens), Volvo zal dus aan de bak moeten om de leiderspositie vast te houden. Dat doen ze in ieder geval met de C70 Intro Edition, een naar goed Zweeds gebruik met accessoires volgehangen exemplaar met een toch nog vriendelijk prijskaartje. De Intro Editions hebben standaard navi, leer, 18” lichtmetalo’s en xenon met adaptieve bochtverlichting. Zowel de 136 pk sterke 2.0 diesel met powershift automaat als de 2.4i Geartronic met 170 pk kosten als Intro Ed 49.995 euro, wat volgens de rekenmeesters van Volvo een voordeel van 10 ruggen oplevert.

Volvo C70 T5

Nu zou ik kunnen melden dat beide motorvarianten prima voldoen in de C70, maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee. Vermoedelijk wel, maar de verleiding van de T5 was weer eens te groot. De vijfcilinder met turbo blijft toch een briljant blok, met een mooie sound, een heerlijke koppelkromme en genoeg power voor alle dag. Welbeschouwd zijn 230 pk en 320 nm geen absolute topwaarden, zeker niet als je bedenkt dat de Duitse concurrenten ook ruim over de 300 pk gaan (en zelfs over de 400 pk). Een echte sportieve topper ontbreekt, maar dat lijkt ook niet noodzakelijk om volumes te halen.

Volvo C70 T5

In de praktijk zal de T5 niet tegenvallen, mits je geen M3, S5 of 9-3 Aero naast je bij het stoplicht treft. En als het wel gebeurt: rommel even in je dashboardkastje of met je bijrijder, zodat je met goed fatsoen het op groen springen kunt missen. De sprint naar de 100 in 8 seconden en de topsnelheid van 235 km/u vertellen echter niet het hele verhaal. Vooral in het middengebied is de T5 een ster, in die zin lijkt de vijfcilinder die toch echt benzine blieft enigszins op een diesel. Nog steeds ben ik geen fan van de Geartronic automaat die vaak niet snapt wat er moet gebeuren, terwijl ook nog flippers achter het stuur missen om nog wat sturing te geven. Tijdens relaxed cruisen voldoet de automaat prima, maar juist dat weggedrag is mij niet direct op het lijf geschreven.

Volvo C70 T5

Toch doet de C70 dat voortreffelijk. We hadden het geluk dat we de C70 aan de Cote d’Azur te mogen rijden. Dat klonk vooraf weerstechnisch interessanter dan het werkelijk was met temperaturen die niet boven de 10 graden kwamen. Open rijden moest dus met stoelverwarming en normale verwarming vol aan. Alleen werkt dat het laatste het beste als je een rustige cruise snelheid aanhoudt, want dan vervliegt die warmte net even wat minder snel. Dan kun je er of voor kiezen om rustiger te rijden of om het dak te sluiten.

Volvo C70 T5

Voor het sluiten van het dak (en het openen ook) heb je wel even nodig. Het gebeurt noch snel noch kan je het rijdend doen, de ideale combinatie om te onthaasten dus. Een kleine halve minuut is er voor nodig en dat is best lang. Je kunt een klein beetje smokkelen door stapvoets te rijden, maar zodra je harder rijdt slaat het mechanisme vast en klinkt er gezellig waarschuwingsmelodietje dat het dak niet goed dicht of open is. Verder is het dakmechanisme prachtig: het is een soort ballet waarbij de drie stalen delen netjes opgevouwen onder de twee kanten op scharnierende kofferdeksel verdwijnen of verschijnen. Met dak open blijft er van de bagageruimte nog de helft over, met dak dicht is het 404 liter.

Volvo C70 T5

Met gesloten dak is er nog een voordeel, de carrosserie wint er 15% stijfheid door. Niet dat het een slappe zooi is overigens. Vreemd genoeg lijkt de voortrein slapper dan andere Volvo producten alsof juist daar de torsiestijfheid vermindert is. Oneffenheden van het wegdek zorgen voor veel onrust in het stuur, bijna alsof er simpelweg iets los zit aan de voorwielophanging. Dat is zonde, want het doet afbreuk aan wat verder een typisch Volvo onderstel genoemd kan worden. Veilig, voorspelbaar en met lekker veel grip en toch is het weggedrag ook weer niet saai.

Volvo C70 T5

Een blik op het interieur maakt duidelijk van welk zustermodel de C70 nu precies afgeleid is. De typeaanduiding doet vermoeden dat Volvo’s cabriolet verwantschap heeft met de modellen uit de top van het Zweedse gamma. Echter het dashboard en ook het motorenpalet tonen verbazingwekkend veel gelijkenis met C30, S40 en V50. Een klein beetje marketing is de Zweden ook niet vreemd. Net als de C30 is de C70 vooral op papier een volwaardige vierzitter, in de praktijk zal je toch een beetje moeten inschikken zonder jezelf compleet te moeten opvouwen.

Volvo C70 T5

Typisch Volvo zijn de veiligheidsvoorzieningen die aan boord zijn. Helaas bracht de facelift niet de City Safety uit de XC60, maar verder zit het meer dan snor met de veiligheid. Tenminste dat vermoeden we, want noch cameravirtuoos Patrick noch ik hebben het mogen testen. Zo heeft de C70 Volvo’s Rollover Protection System bestaande uit stalen beugels die omhoog schieten als de auto over de kop dreigt te slaan. Aangezien de C70 een glazen achteruit heeft, hebben de rolbeugels puntjes van gehard staal om makkelijker door de achterruit heen te breken. Oog voor detail inderdaad en dat kan het verschil betekenen tussen heel lang in het ziekenhuis blijven of met de schrik vrij komen.

Volvo C70 T5

De C70 is niet de meest sportieve noch de meest uitgesproken of opvallende cabriolet, ingetogen chique is een passende omschrijving. Hoewel in het felrood de C70 al zeker wat meer pit krijgt, wat überhaupt met de facelift ook al was gebeurd. Met een instapprijs van een kleine 45 mille (in Nederland dus en voor de 140 pk sterke 2.4 vijfcilinder) is de C70 iets voordeliger te krijgen dan de andere premium vierzits cabrio’s. De T5 is er vanaf pakweg 55 mille, wat ook relatief scherp geprijsd is. Blijft een nadeeltje dat de Duitsers veel dikkere motoren kunnen leveren en zelfs hun sport-versies onthoofd kunnen leveren. Toch waren er weinig momenten dat ik schreeuwde om meer pk’s. Het T5 doet in de praktijk van alledag meer dan prima en in een cabriolet wil je ook nog wel eens van vogeltjes, boompjes en ander natuurschoon genieten. Filmpje!85 reacties

erg mooi filmpje zeg!
zag er leuk uit, dat slingerweggetje van binnen uit gefilmd.
en hij stond weer iets te vroeg op abhd ;)
@Tim: Dat moet ook wel, anders kan er nog niet gelinkt worden.
alleen de motor maakt dit tot een leuke wagen, voor de rest vnd ik er niks aan

wel leuk fiklmpje :p
ik blijf het niet hebben voor coupe cabrio’s of wel koop je een coupe of wel koop je een manlijke soft top cabrio :P
@six-trey: Niet iedereen houd ervan om de hele tijd een tent boven hun hoofd te hebben. Als ik dan een Cabrio wil, dan neem ik er ook zeker 1 met stalen klapdak, komt mooi uit want er is maar 1 cabrio die ik echt wil hebben en dat is een Mercedes SL-klasse
Is die er ook als hybride? Ik vind dat met zo’n T5 motor niet echt milieu vriendelijk.
@De Fiets: wat doe jij hier op dit forum?
@Vaud: dat vraag ik me zelf ook wel eens af maar vandaag weet ik het weer!
God die reclame ook altijd wordt steeds irritanter, ik hoor wouter al praten terwijl ik nog een paar gasten om een grijze auto zie dansen…Adblock werkt ook niet meer op deze ads blijkbaar
En dat hout op het dashboard is dat geen fout hout? http://bit.ly/aSVcmW
@De Fiets:

je bericht is uit 2003 ;) dus ik hoop, samen met jouw, van niet.
Eindelijk weer een mooie volvo lekker cruisen
Mooie auto en een leuke test. Wel jammer van de dakconstructie.
Mooi:D
Eeehhh… Wouter: in Zweden liggen ze gewoon met 25 graden op het strand in de zomer… dat je ’t maar weet.

On topic: vreselijke face-lift van een al zeer matige auto (grote kieren tussen de carrosseriedelen). Die V40 neus accepteer je toch niet als je 60+ duizen euries neerlegt?
Nette auto, leuk filmpje, maar toch maar een paar $$’s uitgeven voor een a5 cabrio?? Is toch ff geiler, of die nieuw merc. E-klasse voor een paar zentjez meer?
@timo: Met de E-klasse zit je echt wel een kleine 50 mille hoger, waarmee de prijs al verdubbelt wordt. En de A5 komt daar ook gauw in de buurt.
Ik vindt die vorige toch echt mooier!
@Jokkebrok: leer je moerstaal!
voordat ik ga kijken wil ik alvast kwijt dat als we het begrip ‘premium’erbij gaan halen dat Volvo daar echt nog niet bij hoort.
Tsjonge jonge, wát een techniek daar bij het sluiten van het dak; moet je eens voorstellen wat er gebeurd als een kind zijn hand daar tussen insteekt!

Verder is het een erg leuk effect vanaf 170 seconden (:lol:), Wouter rijdend en Patrick achterin filmend. :D
Leuk, die triplex inleg. Nee, voor mij is Volvo net zo premium als Volkswagen. Beter dan de Franse garde en Opel, maar net iets onder de Duitse Drie. Geldt overigens ook voor de prijs :D
en ook na het kijken weet ik gewoon dat Volvo nog geen ‘premium’ merk is. Wordt hier nou niet echt warm van.
stoere nummerplaat:P
Gruwelijk mooie auto dit hoor, vooral het interieur is echt koninklijk, ik wordt met elke nieuwe auto verliefder op Volvo, alleen jammer dat ze nu in Chinese handen vallen, is toch een domper, jammer dat Ford geen verantwoordelijkheid neemt en het merk weerhoudt van Plastic rommel die ze er in China gegarandeerd in gaan leggen. Sowieso heb ik liever dat Björn deze auto in elkaar zet dan dat ChanChan dat doet, maar goed in ieder geval is deze auto nog de moeite waard!
Saai. In alles.
Volvo designtaal nu wel gezien; weggedrag weinig inspirerend; motor weinig indrukwekkend en dorstig.
erg mooi exemplaar waar die in rijdt. helemaal vol opties natuurlijk maargoed.. ik bedoel eigenlijk vooral dat interieur
de koplampen vonk eerst niet zo mooi en nu nog niet bij een volvo maar het geheel is toch best netjes dus..
de vorige was mooier en deze is ook niet verkeerd.doe dan deze maar waar wouter in gereden heeft, maar dan int zwart.
Ik vond de laatste 2 filmpjes (Jaguar XJ en BMW 7-serie) niet erg overtuigend, maar ik vind dit weer een erg goed filmpje. Ik krijg er wel al weer vakantiegevoelens van.

@De Fiets,

Heb je nog meer te zeuren? Het gaat sowieso nergens over waar jij het over hebt, maar als je het graag wilt vervangen door FSC-hout of iets vergelijkbaars; dan ben je pas echt een crimineel. ;)

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/260707/Geloof-de-mooie-Carice-van-Houten-niet.htm (zie filmpje)
@Mr. CO2: vast wel…
de vorige, kijk nou eens,is veel meer waar volvo voor staat;rustige buitenkanten:
http://images.passionperformance.ca/photos/0/8/08964_2009_Volvo_C70.jpg
Ongeïnspireerde bagger, maar dat is volgens mij ook het motto van volvo.
Volvo’s zijn naar mijn mening prachtige auto’s. Wanneer je ze echt leert kennen kun je zeggen dat ze tussen de ‘gewone’ Peugeots, Citroens en VW’s en de meer ‘premium’ Audi, BMW en Mercedes staan. De techniek is niet zeer innovatief (m.u.v. de veiligheidssystemen) en de motoren zijn eigenlijk ruk. Het zijn gewoon keurige, comfortabele auto’s voor mensen met hetzelfde budget als de best verkopende auto’s van de premiummerken ( bijv. 1-, 3- en 5 serie auto’s), met als voordeel dat het gewoon geen Duitsers zijn en dus niet na 3 jaar worden gekocht door mensen waar veel mensen een hekel aan hebben in achterstandswijken en er vervolgens fouten velgen opzetten. Het zijn en worden gewoon geen patserbakken. Keurige calvinistische auto’s dus.
@De Fiets,

Interesseert het je niet? Dan moet je het ook niet roepen. Of was het sarcasme?
@Mr. CO2: jij begrijpt het! je zou delen van wat ik hier schrijf kunnen zien als een deel van een oudejaarsconference… :-)
@Wouter, waarom heb je in hemels naam nog een winterjas aan?
@MrJones:

Wouter heeft nog wat wintervet aan zijn lijf bungelen.
Het leuke van Volvo is dat niemand het merk echt haat. Zo zijn er hier genoeg VAG, BMW of Mercedes haters te vinden.

Ik zou iig geen nee zeggen tegen een C70. Toevallig nog over de Cap d’Antibes gereden? (begin van het filmpje)
zeer goede aanbieding in zijn klasse
@De Fiets,

Veel succes met je oudejaarsconference dan maar, want als ik je reacties lees dan ben je er al het hele jaar mee bezig ;).
@Mr. CO2: goed gezien. Deze site geeft mij veel ideeën voor iets leuks :-)
@MrJones lezen is ook een vak, het was 10 graden.
PeterBerkhout
Ik vind het een mooie wagen die niet stoer is!
Leuke rijtest jongens! Vind ’t camerawerk nog steeds een beetje onrustig, maar het wordt steeds beter=) De bak zelfs heb ik helemaal niks mee, al geloof ik best dat het een goede auto en een veilige(letterlijk&figuurlijk) keuze is;)
Een rode Volvo met grote, blije koplampen. Noem me ouderwets, maar doe maar een C70 van voor de facelift in een gedekte kleur…
@Citrofiel: idd, helemaal wat ik ook het liefst zou willen. Maar dan zou ik niet met de gedachte kunnen leven dat ik met het oude model zit…

OT: lekker filmpje weer! Krijg weer zin in vakantie :D
@Ferdinand1: Echt weer zo’n oppervlakkige Hollander… ;)
Svenska Aeroplan AB
Open vind ik dit echt een mooie Cabrio, dicht kan ik niet wennen aan CC’s… Weer van die dikke zwarte naden over je dak!

Inderdaad is het nu de beste verkochte premium ‘cabrio’, nadat Saab 20 jaar die titel heeft mogen dragen… Hopelijk komt dat snel weer goed!
Ik lees lekker veel negatieve reacties naar volvo toe (saai, suf, Merc is beter en meer van dat soort onzin)… maar dan vergeten jullie wel even de opmerking van Wouter in het filmpje: deze wagen is wel marktleider in zijn segment. Dat betekent dat de Merc’s e-classe cabrio’s en de 3-series met klapdak wel deze volvo voor zich moeten dulden in de verkoop.

Hier volvo gaan bashen is net als aan het einde van een verloren voetbalwedstrijd gaan roepen: “We zijn met 2-0 verslagen, maar we waren wel de betere ploeg”. Het klinkt een beetje zielig…
@MDA: Verkoopcijfers zeggen ook niet alles hoor. De belangrijkste reden dat de C70 de bestverkochte in dit segment is, is zonder twijfel het feit dat hij zomaar 15k goedkoper kan uitvallen dan zijn concurrenten. Dit zegt verder niks over de algehele kwaliteit van de auto, hoewel deze zeker niet beneden peil is.
wat is dat de laatste tijd met rode auto. laat rood aub niet het nieuwe wit worden
De e en de 3 serie zitten een klasse hoger.
@mb man: Inderdaad. Dit is zeker het geval bij de E-Klasse. Deze is namelijk gewoon een E-segmenter, terwijl deze gebaseerd is op de S40/V50.
@Cardesigner:

En de E-coupé op een C-klasse, dus wat is je punt?
Deze ziet er gewoon goed uit… Moest eerst wat wennen aan de neus, maar hoe meer ik hem zie, hoe mooier ik hem vind…
VOor de rest een mooie wagen,maar een verkeerde kleur.t is net een brandweer.
beetje lekker in st tropez cruisen :P
Een prachtige cabrio, die facelift doet hem goed. Die scherpere lijnen vind ik mooier dan die ronde lijnen. Wederom mooie camerabeelden, goeie kwaliteit en erg professioneel.
30 seconden duurt veeeeeeeelste lang ..
en werkelijk iedereen wil tijdens het rijden het dak open en dicht willen doen ..

?? op wat voor een site ben ik hier in godesnaam ??
Doe mij de bmw 3-serie cabrio maar.
@Cardesigner: Dat is precies mijn punt, die 15kEUR. Kijk, je kan wel roepen dat een e-cabrio beter is (wat ie vast wel is trouwens), maar dan vergeet je meteen dat ie snel 30kEUR duurder is. De vraag is dan: is ie 30k meer ‘beter’. En het antwoord van de consument is blijkbaar: Nee. En de consument heeft uiteindelijk gelijk. Je kunt dus zeggen dat de volvo het duidelijk wint op prijs/kwaliteit tov de duitse 3.

Ik heb ook liever een RS6 dan een V70T5. In ieder geval zolang ik vrij mag kiezen. Maar als je ook daadwerkelijk moet gaan afrekenen bij de kassa, zijn er een boel van die RS6 roepers die dan toch ineens omslaan naar de Volvo.
Hij ziet er goed uit hoor, alleen wel erg opvallend zo in dat rood.
Zelfde mening over het filmwerk als ik neerpende in de comments bij de Jaguar XJ. ;)
Mooi vinnetje en antenne op de koffer, goed verbeterd ten opzichte van het vorige model :?
toch vreemd, want voor de facelift kon het dak wel rijdend open??!!
Mooie wagen!
Mn moeder heeft zo’ n ding, maar dan een D5, heerlijke auto! Facelift heeft hem goed gedaan, meteen weer bij de tijd!
die antenne is nog steeds lomp, maar schijnt een eis van dynaudio te zijn om goede radioontvangst te kunnen garanderen.
@mda

Wat je zegt slaat helemaal nergens op.
Waarschijnlijk bedoel je de RS5, anders zit er minimaal 100 mille prijsverschil tussen de twee en en 350 pk’s. De RS5 heeft een 450 pk V8 in het vooronder en is ook veel deuurder, dus je bedoelt gewoon de a5 cabrio.
@six-trey:

Helemaal mee eens. Een soft top is veel stijlvoller dan dat inklapbare blikwerk boven je hoofd.
Als een stalen klapdak cool zou zijn, had Aston-Martin het ook al wel bij een DB9 Volante, om maar een voorbeeld te noemen.
Verder geslaagde rijtest, maar de C70 met het oude neusje was wel mooier.
Een van de weinige (zo niet zeldzame!) cabrio’s met klapdak die er gewoon goed uit zien als het dak dicht is, EN als het open is! Mijn complimenten voor Volvo! En die antenne achterop vind ik erg gaaf, het hele lijnenspel eigenlijk wel. De voorkant is wel wat vriendelijker geworden, had niet gehoeven van mij, maar ach… Het ziet er goed uit, dus waarom zou ik klagen?
Mooi rood is.. vooral heel mooi. En over dat stalen klapdak , als een stoffen kap nog van deze tijd was dan hadden de Mercedes SL en de Ferrari California er ook wel zo eentje ;)
@mashell:
Audi A5, Auston martin DB9, Rolls Rolls 101, Dodge Viper, Chevy Corvette C6 niet van deze tijd? ;) softtops hebben meer karakter en stijl
Hele mooi auto zeg,

Maar wat ik me nog steeds af vraag is waarom de filmpjes de laatste tijd niet meer in HD zijn? Vind het nogal wazige kwaliteit allemaal wat voor mij het kijkplezier niet ten goede komt!
Austin Martin DB9 *schaamt zich zelf*
@six-trey:

Aston Martin..
Dat van die ‘vage voortrein’ lees je in alle reviews over de C70, zelfs in die van de eerste versie jaaaren terug.

Het is jammer dat dit niet de ‘echte’ T5 is. Dit is niet echt een hogedrukturbo maar eigenlijk meer de 2.5T-motor die je in de vorige V70/S60 kreeg, en dan iets opgevoerd. Hij geeft niet die harde duw als je boven de 3000 toeren komt zoals de oude T5…

Overigens schijnt de C70 voor passagiers achter meer ruimte te bieden dan de A5 cabrio en 3-serie cabrio, maar dat kan ik niet checken/bevestigen verder; het is van horen zeggen.

Misschien is de D5-motor wel een goede keus in deze auto: koppelrijke smeuïge diesel waarmee je voordelig kilometers maakt, afhankelijk van het weer met of zonder dak. Maargoed, ook BMW/Audi bieden dat. Maar tegen die prijs? …
@sorcerer,

4 man gaat echt wel prima met de c70!
de laatste zin van wouter zegt alles over deze auto. het is lekker cruisen. daar draait het ook om leuk als je als een maloot over b weggetjes kan banjeren maar veel mensen zitten liever comfortabel in de auto als ze tussen blaricum en zandvoort rijden
Wat een gedoe over die kap en de automaat. Die auto is gemaakt om te cruisen niet om te racen, soepel schakelen en veel koppel is essentieel bij zo’n machine. Voor wat betreft de kap, 30 sec. is best netjes en gezien de complexe techniek wil je dit echt niet tijdens het rijden doen! Is overigens ook een patser actie 1e klas, tijdens het rijden je kap open/dicht doen….

Prachtige bak voor een strakke prijs, zeker als intro edition!
Vind die nieuwe snoet echt heel mooi en dat rood staat deze facelifter echt heel lekker!
En zo’n stalen dak is in real life veel handiger. Veel beter bestand tegen de menselijke en natuurlijke krachten die erop in werken.
Zoals al gezegd, een 4-persoons cabrio koop je om te cruisen en comfortabel mee te rijden. Het is namelijk niet zo leuk als de achterpassagiers je nek en auto liggen onder te k*tsen.
Nou nou: 0-100 in dik 8 seconde. Sorry maar dat is echt lachwekkend voor dit geld, nl 60 mille. Voor 8.000 meer heb je een 335Ci die ruim 2 seconde sneller op de 100 zit (306 pk), waarbij het dak 2 x zo snel open gaat en je nog een premium-auto hebt ook.
Mooi camerawerk, vooral de in-car beelden zijn leuk.

De auto vind ik een beetje karakterloos. En dan met name de prestaties en de looks. Zeker niet lelijk, maar passie is ver te zoeken.
@BMWHerman: eigen merk eerst begrijp ik…? Maareh een 335Ci is toch echt een coupé en geen cabrio. Voor een 335iA cabrio(nog zonder exec.) moet je minimaal €71.455 neertellen, dus nog meer verschil met de C70.

Daarnaast is 306pk redelijk onzinnig in een cabrio, leuk maar onzinnig!
Leuke beeld/tekst combinatie bij 4:20:)
Hee, er staat een keer geen file op de N98 van St Tropez naar St Maxime! Wouter, wat een wereldbaan heb je!
Zo jammer van die 2 antennes.. Voor de rest wel oke, maar ga toch liever voor de A5 Cabrio..
Beetje late reactie van me, toch ’n leuke rijtest!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).