“Laat de rijken meer boete betalen”

Auteur: , 170 Reacties

Zo luidt het nieuwbakken plan van de mannenbroeders der ChristenUnie. Meer verdienen = meer betalen. Want alleen dan hebben boetes daadwerkelijk effect.

Het plan van de CU is al werkelijkheid in bijvoorbeeld Finland. Daar betaalt men dus al boetes naar de hoogte van het inkomen. Wat dan als je even 82 km/h rijdt waar je 60 mag en toevallig ook heel rijk bent? Dan wordt je gewoon financieel in elkaar gestompt met een torenhoge boete (balen voor Kimi).

In een notitie ‘voor de aanpak van criminaliteit (!) en vergroting van de veiligheid’ stelt de CU voor om rijken meer en weinigverdieners minder te laten schuiven in het geval van een boete. De ernst van het delict bepaald de zogenaamde ‘boete-eenheden’. De hoogte van je inkomen bepaalt vervolgens hoeveel je per boete-eenheid moet betalen.

Zo wordt iedereen even hard geraakt in de portefeuille, is de gedachte erachter. Hebben de heren -en een enkele dame- politici van de CU hier eventjes keihard gelijk? Of is dit de zoveelste sneer richting de toch al zwaar belaste topinkomens? Laat het maar horen! Iemand een pepermuntje b.t.w? (via deStentor)170 reacties

Zwaar belaste topinkomens? Ik hoor alleen maar bonus hier bonus daar, dus dan zou dit best kunnen. Je krijgt niet ineens privileges om alles aan je laars te lappen.

Maar om nou te zeggen stem CU, nee :P
-edit: nutteloze bijdrage-
Goed idee, maar dan ook een vlaktaks. Iedereen betaalt altijd hetzelfde percentage inkomensbelasting.
Ik ga volledig akkoord met één van de eerste comments, van Janteh. Goed systeem, maar dan wel een vlaktaks graag.

Als het uitgangspunt het ontmoedigen van te hard rijden is, dan is dit perfect te verantwoorden. Persoonlijk voel ik me iets te geviseerd om me compleet hierachter te scharen, maar fair en effectief is het ongetwijfeld.
Ik weet niet of ik dit wel helemaal eerlijk vindt, iedereen denkt nu natuurlijk meteen aan managers met bonussen etc. maar wat als iemand gewoon 50-uren per week hard werkt voor zijn centjes en door de overheid op alle mogelijke manieren snoeihard genaaid wordt? Ik zeg niet doen..
-edit: nutteloze bijdrage-
In NL gewoon zorgen dat je op papier 0,- verdient, dan is er niets aan de hand.

Ik ben dus voor.
Was het niet ergens in een scandinavisch land, waar dus iemand meer dan 2 ton boete had?

Op zich wel effectief idee, maar de manier waarop het verdiend is, is het soms ook terecht dat je meer geld heb.
Dan sla je met dit idee de plank net mis
Mee eens, anders maakt het ze toch niks uit!
Dit is geen efficiënt systeem, je hebt rijke mensen die geen zak voor hun geld hebben gedaan, maar je hebt ook rijken die er jaren voor gezweet hebben…..

Ik zeg: Niet doen, moeten wij
Ik had ergens gelezen dat iedereen voor de wet gelijk dient te zien, maar ach, wat stelt de grondwet tegenwoordig nog voor. Omgekeerde klassenjustitie, dit.
En de groep waarbij de meeste verkeersslachtoffers vallen (beginnende bestuurders) komen er vanaf met een kleine bekeuring? Ik dacht altijd dat er boetes waren om het gedrag van bestuurders aan te pakken, om verkeersslachtoffers terug te dringen. Op deze manier is het gewoon weer eens cashen voor de blauwe brigade….
Dit komt er toch niet door… het is weer het zoveelste voorstel.
Vind dit absoluut niet kunnen.. iedereen gelijk voor de wet..Ok een rijkere persoon voelt dit niet.. maar die moet dan ook veel harder werken om zijn rijkdom te krijgen (want dan nog eens dubbel en dik belast wordt itt normale inkomens). Dit is weer eens een manier om de rijken weg te jagen uit Nederland, laat die mensen toch doen.. ze moeten al genoeg betalen.
@Htj: idd, ze moeten afstemmen op uurloon. Maar ook managers kunnen keiharde werkers zijn
Arme mensen die niets hebben kunnen dus lekker crimineel doen omdat ze dan toch amper boete hebben. En als ze een te hoge boete hebben, stelt de overheid dus een afbetalingsplan op van ettelijke honderden jaren, zodat wanneer de boete eindelijk is betaalt, er geen auto’s meer rondrijden! NIET DOEN DUS! De lagere bevolkingsklasse (het gepeupel) gaat hier enkel maar van profiteren en nog crimineler doen.
gelukkig staat de vvd 2e in de peilingen want echt voor dit plan ben ik niet, laat de cu maar lekker in staphorst of iets dergelijks blijven maar niet in den haag.

gelijke wetten voor iedereen, en anders maar lekker net over de grens gaan wonen ofzo… ook nog is goedkoper leukere auto’s rijden!
Oneerlijk….
briljant ja ook over de zwart werkers na gedacht uuuu NEEE oftewel debiel iedeen dit. ik zeg ga boeven vangen.

Volgens mij snapt DE POLITIE ZELF niet eens waarvoor ze nou echt zijn. EN DAT IS BOEVEN VANGEN en niet geld ophalen dat is ook een rede waarvoor een groot deel van de mensen een hekel aan de politie heeft. OMDAT HET ALLEEN MAAR OM GELD GELD GELD GAAT.
@ShelbyGT500E: Volgens mij komt de ChristenUnie met die plan, niet de politie. En die lui doen ook gewoon hun werk, ze doen wat ze moeten doen. Dat de politiek dan al die regels opstelt.
Een rijker persoon heeft een hogere levensstandaard (geeft per maand meer uit) en dus komt een boete van bvb 100€ voor iedereen even ongelegen.

Gewoon een verkapte manier om de boetetarieven te verhogen lijkt mij…
Mmm dat wordt dus een uitkering trekken en drugsdealer worden. Je krijgt hier ook geen lange gevangenisstraffen dus de risico’s worden steeds kleiner in tegenstelling tot de beloningen. Al heb je een bovenmodaal inkomen bij elkaar gesprokkeld dan betaal je al 52%… kom op, je houdt niet eens de helft over van het deel dat je daarna nog gaat verdienen, je wordt eigenlijk al zo hard genaaid dat het niet eens leuk meer is, laat staan met dit soort in-strijd-met-de-grondwet maatregelen..
Tegen, zodra er een belasting tarief van 50% of hoger is dan klopt het principieel al niet meer. Dan ben heel kort door de bocht voor de staat aan het werken ipv. voor je zelf. Welke staatvorm had dit kenmerk ook nog meer? Hmm
ik vind het wel goed want waarschijnlijk boeit het die rijke mensen niet als ze 170 ofzo moeten betalen en als ik zo’n boete zal krijgen zou dit voor mij al erg veel zijn.
Dit is en blijft een actueel onderwerp! Ik sluit me echter helemaal aan bij de column van Carlo Brantsen, Carros magazine… ik ben tegen.
http://www.carros.nl/reportages/hoogte-boete-naar-inkomen/
Belachelijk. Iedereen hoort gelijk te zijn voor de wet. Zelfde overtreding, zelfde straf. Maak er dan een progressief strafsysteem van. Hoe groter het aantal overtredingen, des te groter de boete per overtreding.

Slightly offtopic: Ik vind het altijd apart om te zien dat er weinig waardering is voor mensen die veel geld verdienen. Iedereen heeft het over die paar bankdirecteuren of topambtenaren die zichzelf verrijken. Echter zijn de meeste grootverdieners die ik in mijn werkomgeving zie mensen die keihard werken en erg goed zijn in wat ze doen. Mensen die een topsalaris ook waard zijn voor een bedrijf.
@ mezelf. Boete zou dan bij meer overtredingen andere maatregelen moeten zijn als rijbewijs kwijt, of in extreme gevallen werkstraf.
@Ricardo: Is dat plaatje een foto van jouw administratie?
@Jokkebrok: Nee, hiervoor is Sacha verantwoordelijk. ;)
http://www.autojunk.nl/2007/12/mijn-extra-bijdrage-aan-de-fiscus-dit-jaar
Gaan we weer…
Nou ja stem VVD zou ik zeggen.
Geen goed idee.
Ik ben tegen!! De meeste rijken mensen hebben er inderdaad hard voor moeten werken of een lange studie moeten volgen. Ook moeten ze veel belasting betalen. (Al weet ik niet zeker of het in verhouding hetzelfde is, maar ik dacht van niet.) Blij dat de CU nooit aan de macht zal komen.
Goed plan. Dan kunnen de premium-boyzzzz oftewel het tuig dat altijd links blijft rijden en doet bumperkleven, gelijk even een maandloon inleveren.
Gewoon lekker bij 5 bekeuringen per jaar ( en ben ik nog geul ) het rijbewijs voor een jaar afnemen. Het zijn echt niet de 52% belastingbetalende verdieners die het meest de wetgeving overtreden. Ik doe een gokje op de Passaatrijders en de petjes met grote uitlaten.

CU mag eerst even binnenshuis de grote schoonmaak gaan houden voor ze denken Nederland op te kunnen ruimen.
Mrstephan: je betaald alleen 52 procent over de laatste euro(‘s). dus het gemmidelde is altijd lager dan 52%. bovendien heb je ook nog hypotheekrenteaftrek en belasting aftrek
@Erik: daarom schrijf ik ook “je houdt niet eens de helft over van het deel dat je daarna nog gaat verdienen” met de nadruk op daarna dus…
martinusgerhardus
@Erik: Je betaald niet altijd minder dan 52%
Je betaald nadat de inkomingsheffing er al af is gegaan ook nog eens 20% BTW over bijna alles wat je koopt, op eten en drinken na. In Nederland is de belastingquote van 31%(in 1950) naar 61%(nu) gegaan.
nee liever niet.
Neem je toch een auto met chauffeur tegen het minimumloon?
Als die door rood rijdt betaal je hem de boete terug. Simpel.
Ik heb laatst nagedacht over een effectiever systeem en ik kwam tot “factor-boetebepaling”.

Het aantal boetes bepaald de factor waarmee het bedrag van de meest ernstige overtreding in een jaar tot dan toe wordt beboet. Voorbeeld: twee boetes in één jaar (12 maanden) betekent dat bij de tweede boete het hoogste bedrag wordt vermenigvuldigt met (2×2), bij 3 boetes gaat het dan naar 6x het hoogste bedrag en bij 5 keer moet je verplicht opnieuw rijexamen doen op eigen kosten naast het betalen van de boete…. Veelplegers worden keihard aangepakt op die manier en iemand met één of twee serieuze prenten (ik wil daarbij wel de onnozele tot 5km/u en parkeerbonnen en dat soort geneuzel uitsluiten) zal serieus op zijn/haar tellen gaan passen want veel boetes is zeer veel geld…..
Goed idee w0o0dy, zoiets lijkt me ook beter, beboeten op inkomen is hatelijk.
Een dealer met een m3 en een officieel inkomen van de dop, zou dan amper moeten betalen terwijl een zakenman die net dat jaar een bonus heeft gehad of die een deel van zijn bedrijf verkocht heeft dan belachelijk veel moet betalen.
@w0o0dy: Op zich inderdaad mee eens. Maar die “geneuzelboetes” moeten ook net zo hard meetellen. Verkeersovertredingen zijn verkeersovertredingen. ;)
sorry voor de taalfouten “bepaalt” “wordt vermenigvuldigd”
Alleerst LOL @ ‘financieel in elkaar gestompt’!
:D

Ten tweede, staat lijnrecht tegenover de VVD, die willen zelf vlaktaks. En daar ben ik het mee eens. Gelijke monniken, gelijke kappen. Mensen die hard werken voor hun centen en de uitkeringen van de minder bedeelden betalen extra aanpakken, da’s gewoon dom!

Valt me ook tegen dat de SGP vervalt in dit soort links communistische ideën… Noteer voor mij dus meer: tegen
Het lijkt wel alsof sommige mensen vinden dat je in Nederland niet rijk meer mag zijn. Als ze zo jaloers zijn, moeten ze zorgen dat ze er zelf ook op vooruit gaan. Het is trouwens zo makkelijk om de rijken overal voor op te laten draaien. In plaats werkethos te stimuleren waardoor er waarschijnlijk meer geld in het laatje komt, creeeren ze nu juist een situatie waarin niets meer loont. Ps. ben niet rijk.
trouwens wanneer komen de Duisters ons land weer bezetten. Want ik vind dit gewoon echt SS praktijken. echt serieus waarvoor waarvoor in godsamme draait het bij de politie tegenwoordig alleen nog maar om boetes boetes en nog boetes dat is toch debiel.

Stel je voor je solliciteert bij die Politie.
ja goede dag meneer u weet dat u minimaal 25 boetes per jaar uit moet delen anders dan word u eventueel ontslagen.

Oja en boeven vangen of mensen die voor problemen rellen of overlast zorgen mag u alleen vriendelijk aanspreken ja wil u komen werken oke dan gaan we nu eerst even een SPORT TEST doen WAARVOOR dan een sport test als je alleen maar mensen gaat aan houden in auto’s.

of zie ik het verkeerd
@ WoOody: daar sluit ik me bij aan. Goed idee! Keek laatst per ongeluk een Engels programma a la Wegmisbruikers, daar hoor je boetes van 3.500,- pond etc. Dat mag van mij best bij grote excessen.
@ ShelbyGT500E: dat zie je inderdaad verkeerd…
YouRockMyWorld @ oo de christen unie maar die kun je niet eens serieus nemen die spelen toch nog met blokken en kinderen dus ja dan weetje genoeg.
Svenska_Aeroplan_AB @ hoe moet ik het dan zien
Bij gevangenisstraf dan weer andersom? Een dag in de cel is lachen voor de gemiddelde … en dodelijk voor bijvoorbeeld een politicus. Als “witte boorden” criminaliteit aangepakt wordt tenminste.
Niet zo overdrijven jongens, als ze er een limiet aan knopen van 2000-3000 euro, dan vind ik het best
rechtsongelijkheid in optima forma. dezelfde overtreding, dan ook dezelfde boete voor iedereen.
@ Shelby: de pakkans én de hoogte van de boetes in NL is gewoon een lachertje… Daarom rijden er nog veel zieke gasten belachelijk op de weg.

Die mogen van mij net zo ‘financieel in elkaar gestompt worden’ als in Zwitserland. Dus pak die aan, of ze nu rijk of arm zijn…
Dit is gewoon onzin.
Iedereen moet het zelfde bedrag krijgen voor een boete.

Als een één of andere zwerver een boete krijgt moet die gewoon het normale bedrag betalen wat een rijke ook moet betalen..

Het is gewoon onzin als ze zo’n regel in gaan voeren.
Ik zeg nee. Ik ben nu bezig met m’n VWO-opleiding en ben een van de potentiële topverdieners van de toekomst. Ik zou dit dus niet willen. Topverdieners betalen al meer loonbelasting en BPM (want de topverdieners zijn degene die zich de dure auto’s kunnen veroorloven)en dat is volgens mij meer dan genoeg. Straks gaat die maffe ChristenUnie de topverdieners ook nog verplichten om crisistax te betalen, omdat zij het kunnen missen. Over het algemeen zijn de topverdieners mensen die hard hebben gewerkt om te bereiken wat ze hebben bereikt, en ik vind niet dat ze daarom juist meer moeten betalen. Met alle respect, maar voor een beroep als metselaar ben je met je 18e al klaar met je studie. Wij HAVO en VWO’ers moeten minimaal door tot we 21/22 zijn. En dan moeten we nog eens werk zien te vinden. Kortom: Geen hogere boetes/belastingen en dergelijke. Zelfs als de percentages hetzelfde zijn, betalen de topverdieners per saldo meer, dus ik zie het probleem niet.
@Edge: jij hebt blijkbaar ook geen last van overdreven pretentie. Het komt absoluut niet intelligent over om te zeggen dat je later massa’s geld gaat verdienen en anderen niet, het zorgt er enkel voor dat mensen je niet appreciëren en zonder relaties ook geen goede job…
En doorwerken tot je 21/22? Wat een lachertje is dat. Ik studeer nu Handelsingenieur en als ik men universitaire studies afrondt zonder enig probleem, ben ik 24. Dan zeker nog 1 a 2 jaar bijstuderen, zit je al aan 26. Mijn ouders hebben allebei tot hun 32ste gestudeerd. DAT is studeren…
OT: dit is gewoon ridicuul. Laten we alles wat democratie en gelijkheid is afschaffen en terig naar het klassesysteem. Ze hadden dat in de Middeleeuwen ook al
@trigger565: Bij 21/22 ben ik van een gemiddelde opleiding van 4 jaar uitgegaan. Dan heb je in principe je diploma en kun je aan de slag. Of je dan verder studeert om nog hogere functies te halen is een tweede. En daarnaast was het niet mijn bedoeling om arrogant over te komen. Ik ben een persoon die het hart op de tong heeft liggen. Mijn excuses daarvoor. Ik blijf echter wel bij m’n standpunt. Ik ben een potentiële (met de nadruk op potentiële, want ik ben er nog niet ;) ) topverdiender. En geloof me, ik zal er alles aan doen om een topbaan te krijgen. En ja, daarvoor wil ik best na mijn 22ste doorstuderen.
@Edge: slechts 15% van de WO’ers behaald de top hè, dus ook al haal je je studie, dan nog wordt het flink beunen! Ik studeer nu, en kom er steeds meer achter dat het echte werk pas na je studie begint…
@w0ody: Over geneuzel gesproken
Al die “arme” 20-25 jarige kunnen dan dus lekker scheuren in de auto van hun pa !

Wat een dom idee van de CU…
Misschien kunnen deze compleet gestoorde godsdienstwaanzinnigen eerst eens wat doen aan de overvallen, berovingen, diefstallen, aanrandingen/verkrachtingen, inbraken, en verminkingen?
Hebben ze niets tegen gedaan in de jaren dat ze in het kabinet zaten, incompetente stumpers.
Svenska_Aeroplan_AB @ Ja maar dan moet je het niet met geld doen maar gewoon met een beslag leggen op het rijbewijs en op nieuw les gaan nemen. zo simpel is het GELD is geen oplossing. Het zelfde als een pest kop die leert het ook pas als ie een klap voor ze kop krijgt of is een keer gepest wordt zo simpel is het.

Du bist
Het is altijd de rijken dit de rijken dat… Deze mensen werken er ook gewoon hard voor en hebben zelf voor dit inkomen gevochten. Al dat gezeur de rijken moeten overal altijd al meer betalen met belastingen enz.. Gewoon oprotten met al dat gezijk….
@Menno: Helemaal mee eens, als studentje (op zondag tijdens kerktijd) lekker raggen in papa’s (snelle) bolide, lol….
@ Shelby: op zich mee eens, maar dat is juridisch voorlopig geen haalbare kaart in NL… Dus eerst maar eens die boetes en pakkans omhoog!

Waarbij ik trouwens het idee van WoOody gewoonweg briljant vind!
klassejustitie
@ Edge: lekker pretentieus… Je bent er nog niet met je VWO-opleiding hoor!

Voor de rest: mee eens, lees mn stukje nog maar eens van 22.51…
@Svenska_Aeroplan_AB: Daarom zette ik er ook “potentiële” bij. Ik weet dat ik nog altijd in de goot of bij de AH achter de kassa kan belanden ;)
@ peperbus: vind je dat klasse?? ik vind het meer klassenjustitie…
;)

Voor de rest: woord van de dag! Met 1 woord het hele idee onderuit.
Gewoon een “junkiechauffeursdienst” beginnen onder het motto “voor weinig met een beetje speed altijd op tijd”…
Gewoon niet te hard rijden, en niet door rood heen rijden.. Dan heb je ook geen boetes.. ;)

Tja.. gewoon een systeem om de staatskas te spekken.. En er wordt niet naar veiligheid gekeken.
Ik vind het altijd weer zo bijzonder, als iemand een aantal keer dronken achter het stuur zit. Niet een rij ontzegging voor zijn hele leven krijgt.
Boetes en straffen moeten er zijn, om er iets van te leren. En hoe zwaarder de overtreding, hoe zwaarder de straf.. Heel simpel. En boetes moeten er niet zijn om een begrotingstekort van x miljard weg te werken.
Dat is de insteek niet..
Ben het er mee eens dat de rijkere op aarde een boete zich makkelijker kunnen veroorloven. Maar ik denk dat bijvoorbeeld een boete voor 5 km te hard, dat die bij wijze van spreken 250 euro duurder word dan bij andere mensen met een lager inkomen, nogal goed geregeld is. Je begaat dezelfde fout dus moet je het zelfde geld aan boete betalen.

Als ze iemand echt iets willen afleren is er een andere aanpak nodig. Misschien een soort kaart dat als je 4 keer een boete hebt gehad in een jaar dat bijvoorbeeld je rijbewijs voor een bepaald aantal weken word ingenomen. Dat zal iemand echt leren om rustiger te rijden.
Zeer slecht idee, alsof het rijden door rood licht door iemand met een modaal inkomen veel minder gevaarlijk is dan iemand die met bijv. 3x modaal door rood licht rijdt. Het zou gewoon weer een ordinaire belastingverhoging zijn. Blijkbaar wil de ChristenUnie kiezers bij de SP wegtrekken…
@ JamesBond007: die kaart is er toch in de vorm van het puntenrijbewijs? Mogen ze van mij ook voor iedereen invoeren inderdaad.

Ik heb ook van die zgn. stoere kennissen die heel trots vertellen hoe hard ze rijden. Laatst werd ik bijna omver gereden om een zebrapad, nota bene mét kinderwagen!! Kon nog net op tijd remmen. Bleek ook zo’n stoere kennis!! Nou, die houdt zich wel mak voorlopig…
Dat idee van W0o0dy lijkt me wel handig. Een verhoging met de factor 2 is wel wat aan de hoge kant, maar het idee is goed.
@ MR. CO2: sterker nog, rijken die door rood rijden zijn veiliger dan armen! Ik wordt liever aangereden door een dure Citroën C6 of Jag met pop-up motorkap dan door een 5e hands vierkante Kadett…

;)
Het gaat om boetes, doe niks verkeerd, word niet betrapt, krijg geen straf en je hebt geen enkel probleem met boetes, hoog of laag.
BULLSHIT,
Boetes helpen geen f**k stap 1 ze worden gemaakt stap 2 schelden ******bla bla bla ze moetten achter de boeven aan gaan bla bla bla stap 3 betalen KLAAR. En het gebeurt weer opnieuw
Tijd om dit KUT land te verlaten!!!! Je wordt in dit land gestraft voor het hebben van succes.
Ruik ik jaloezie onder sommigen? ;)
Velen argumenteren dat dit oneerlijk is omdat mensen ongelijk behandeld worden. Mijn inziens is dit enigszins relatief omdat het toch niet gaat om de boete op zich maar om de strafervaring ervan en het ontradende effect dat dit moet meebrengen. Voor een gewone arbeider is een boete van € 600 een bittere pil die ervoor zorgt dat hij dit jaar niet met vakantie kan, voor een CEO van een internationaal bedrijf is het een peulschil en heeft geen enkele invloed op diens leven. Waar ligt de grootste ongelijkheid en onrechtvaardigheid? Misschien is het beter om in plaats van boetes een rijverbod op te leggen.
Kalvinistisch communisme, en @ iedereen die zegt: grondwet stelt iedereen gelijk; ja, leuk maar waarom zijn er dan belastingschijven? Ik ben voor flat tax, maar die gaat er niet komen omdat die vuile communisten van de PVDA in de jaren 70-nu niet van de staatskas af konden blijven, en het natuurlijk totaal rechtvaardig is dat mijn vader nu 52% moet betalen over zijn loon aangezien Jan Modaal zijn school niet afgemaakt heeft en in deze roerige tijden niet op de vrachtwagen kan rijden. Het idee van inkomensafhankelijke boetes is absurd omdat het niet gaat om relatieve bedragen die pijn doen, het gaat altijd om absolute getallen. Maar goed een partij die niet in de evolutie gelooft zal wel weer iets in dat fantasieboekje van ze hebben gevonden over wat Jezus ervan vond. Ik vind het idee van WoOoDy beter, en laten we vooral niet vergeten dat de rijkeren al meer BTW en BPM af mogen rekenen voor hun bolides!
@Sciurida: Amen..
Ohja, W0o0dy’s idee is wel een leuke implicatie van dit systeem.
wat is dan nog het nut van meer te verdienen? op den duur geef je toch meer af door extra belastingen omdat je rijk bent ..
dan kan je beter bij de vuilkar gaan werken en je houdt het zelfde over op het einde van de maand ..
en een eneklel dame- polit enkelel=enkele? (voor als iemand het al eerder gezegd heeft, ik nu ook)

PS de CU is dom bezig. Waarom? Dit zal ik uitleggen. (pak de koffie maar alvast hoor)

Als rijkeren meer moeten betalen komt er hooguit een kleine staking, mischien gaan er een paar naar Belgie verhuizen (= geen belasting meer voor NL).

Maar..omgedraaid, als de ‘armen’ nou minder hoeven te betalen kunnen ze theoretisch gezien meer overtreden voor dezelfde boete als nu. Waarom zouden wij hun matsen? Ze doen dezelfde misdaad.

Mensen veroordelen en anders behandelen omdat de een toevallig rijker is dan de ander is rascisme, want je minacht de rijkere bevolking door ze meer te laten betalen.

Nu is het wel bekend dat de CU rascistisch is. Ze laten bijvoorbeeld geen lesbische vrouwen toe in hun politieke clubje. Ook (uit eigen ervaring) worden mensen ontslagen omdat ze niet gelovig zijn.

Mede doordat ik de CU + aanhangsel nogal achterbaks vind, is deze tekst negatief voor de CU. De CU heeft bij mij het beeld gekweekt dat als ze wat deden dit de reactie is ”nietes, dat deed hij (wijzend naar een ander) om de schuld af te schuiven, andere partijen negatief in het nieuws te laten komen en hierdoor zelf hopen zieltjes te winnen.

Met dit standpunt van hun winnen ze misschien zieltjes, maar hierbij voorspel ik dat 90% of meer van die zieltjes ”arm” is, omdat ze minder moeten betalen. Rijke mensen die momenteel niet CU stemmen en geld teveel uitgeven zonde vinden (ons ben zuun’g) zullen dus niet op de CU stemmen.

Ze graven hun eigen graf, ze zien het alleen zelf niet want ze hebben een ”Ik leef nu voor later, ik moet nu goede daden doen voor de ‘minderen’ onder ons, ik moet Robin Hood nadoen, anders kom ik niet in de hemel” (niet om ze zwart te maken, gelovigen kunnen ook gewoon normaal zijn)

Heel de reactie gelezen? Geef jezelf een schouderklopje, je hebt heel mijn klaagbrief voor de linkse politiek gelezen!

Mijn mening: Pak de armen zo aan dat ze er iets aan doen om minder arm te worden. Lukt dit niet, hebben ze pech.

Leve de democratie.
dikke onzin dit,

ik heb vandaag nog een boete van 400 euro binnen gekregen
40 te hard binnen de bbkom, en wat moet dat dan worden bij mensen met veel geld,. 4000 euro?:S

nee laat ze maar wat zakkeen in prijs, mensen met veel inkomen betalen al bijna 60 procent belasting, dus lijkt me wel genoeg betaald aan de overheid
Van dit soort plannen gaan je haren toch recht overeind staan. Smakeloze poging voor het winnen van minder bedeelde zieltjes. Gelukkig gaan zulke plannen het nooit halen in Nederland. Het gaat zon beetje in tegen elk beginsel waarop onze rechtsstaat is gebaseerd. Ik noem alleen al het gelijkheidsbeginsel, welke het ook altijd goed doet bij onze bedoekte medemensen. Daarnaast is de groep die dit aangaat ook veel te groot, en die gaan dat nooit accepteren
Ik ben het er eigenlijk wel mee eens. Ik ken mensen die hun BMW X5 standaard parkeren op een plek waar dat niet hoort. Meestal is er geen bonnetjesschrijver in de buurt, maar die enkele keer dat er wél een briefje onder de ruitenwisser zit, nemen deze parkeerders voor lief. Lachend betalen ze de boete en parkeren de volgende dag weer net zo gemakkelijk op dat verboden plekje. Zij kunnen die 60 euro zonder enig pijntje opbrengen, maar voor een bijstandsmoeder die voor precies dezelfde overtreding ook 60 euro moet neerleggen, is dat een rib uit haar lijf. Een straf (boete) is enkel zinvol wanneer het resultaat oplevert en daarvan is in het eerste geval totaal geen sprake. Laat boetes dus – doch wel in een bepaalde mate, dus niet volledig – inkomensafhankelijk zijn.

Waarom zou de één vijf dagen moeten werken om de boete voor een overtreding te betalen en de ander voor diezelfde overtreding maar één dag? Dát is pas oneerlijk. De eerlijkheid gebiedt me trouwens te zeggen dat het wel een vrij complex systeem kan worden; uniforme tarieven zijn gemakkelijker te hanteren en duidelijk, maar ik geef dit plan het voordeel van de twijfel.
eens met peter. vele zeggen hier dat het niet eerlijk is, omdat soms mensen heel hard werken voor die tonnen die ze per jaar verdienen. daar gaat het niet om. iemand anders werkt ook gewoon keihard voor zijn minimum loontje. maar als die minimum loon gozert een boete krijgt van 400 euro, laat maar zeggen 1/3 maandloon, dan slik je wel ff. voor onze miljonair is dit misschien 1/30ste. tja daar maakt niemand zich druk over. maar is dit ook 1/3 van zijn maandloon, dan bedenken ze zich de volgende keer toch echt wel.
In een aantal landen word dit al gedaan en ik vind dit persoonlijk helemaal geen slecht plan, voor iemand met een laag inkomen zijn veel boetes echt niet misselijk om op te hoesten maar menig rijkaard schuift dat lachend uit zijn portemonnee, helemaal voor dus! Ik ben wel een voorstander van nivellering, dus helemaal voor initiatieven als dit, al zou ik hier dan weer net niet CU voor gaan stemmen.
oneerlijk, de overtreding wordt niet erger naarmate je meer verdient. Het blijft per slot van rekening gewoon een overtreding niets meer niets minder
het zal wel een 1 april grap zijn :)
dus het heeft geen zin meer om hard voor je geld te werken? stelletje achterbakse kaffers
Belachelijk…!!!!!!!!!!!!
Oke, dit slaat toch he-le-maal nergens op?
Hoeveel veilger moet het worden…?
Nee hoor, de rijken hebben net zo goed voor hun geld gewerkt als de ‘armen’ en moeten naar mijn idee niet als zondebok worden gebruikt. Het draagkrachtbeginsel is een leuk idee, maar het wordt in Nederland enorm uitgebuit. De inkomstenbelasting is al een enorme last (om maar niet over de vierde schijf te beginnen, waarbij je 52% belasting kan betalen!), daar komt de BPM dan nog bij, die ook tot ruim de helft van de verkoopprijs kan oplopen bij een leuke auto, en dan óók nog meer aan ze willen verdienen door de boetes te verhogen? Wat is dan het hele profijt om rijk te zijn, als alle kosten simpelweg worden verhoogd? Laat de rijken lekker van hun geld genieten en gooi de verzorgingsstaat maar op een lager pitje, werkt ook wel hoor…
Goed plan, als de belasting voor hoge inkomens relatief lager wordt.
Iemand die > een ton per jaar verdiend zal geen seconde minder slapen voor een boete van 300 euro, als je het echter met 1200 in de maand moet doen is het een heel ander verhaal. voor iemand met een hoog inkomen is op dit moment de verkeersboete bijzonder inefficient, ergens moet een alternatief gevonden worden, dit zou een stap kunnen zijn.
De linkse politiek is gebasseerd op jaloezie.
Waarom moet een dokter meer verdienen dan een uitkeringstrekker. PvdA en die andere linkse rakkers zeggen dat ze sociaal zijn maar zijn uiterst a-sociaal.
PvdA,CDA en CU hebben ons land opgezadeld met een mega staatsschuld.
Ik ben tegen deze verkapte belastingverhoging van het CU. De rijken betalen al genoeg belasting en dragen genoeg BTW af.
Net zoals in A’dam. Mensen piepen over die torenhoge parkeertarieven maar blijven wel lekker links stemmen. Dan zeg ik ook: niet zeiken.

Stem bewust!
wat is dit voor een nutteloos plan. de CU impliceerd dat de rijke juiste de gevaren veroorzaken, dit is helemaal niet waar. dit strookt niet met het idee van de Nederlandse Grondwet.
Ik heb als ondernemer een paar jaar negatief inkomen gehad. Zou ik in die situatie igv een bekeuring dan geld toe krijgen? Lijkt me een logische uitbreiding van dit plan.
laat ze maar doen, de zaak betaald toch
@tukker: Edit, nutteloze bijdrage.

Waar slaat dat nu weer op. Er zijn er maar weinig die hun bekeuringen betaald krijgen. En degene die ze vergoed krijgen zijn vaak vertegenwoordigers die dus geen grootverdieners zijn.
christen unie zijn stelletje idioten…dat wisten we al!
Nu bevestigen ze het nog eens keihard!

Fucking bullshit die regel
een beter redenenatie is > je rijd te hard > maakt meer toeren > verbuikt meer benzine > balsting:D
Inkomen is een resultaat van inzet en talent; het komt vrijwel niemand aanwaaien. Dit in tegenstelling tot wat de linkse gedachte-politie graag verkondigt. Grote inkomens worden via de IB-heffing progressief belast. Niet alleen betalen “rijken” in absoluut geld veel meer belasting, maar ook als percentage van hun inkomen. Elke verdere benadeling van het productiefste deel van de bevolking is absurd.
Komt dat even mooi uit voor de christenunie. Een persbericht vertelde ons dat de katholieken aardig wat spaarcentjes hebben. Pak ze maar aan.
Ze zijn knettergek geworden!
Ik wijs even naar het gelijkheidsbeginsel (art. 1 Grondwet) en naar het evenredigheidsbeginsel, dan weet je wel wat mijn standpunt hiervan is!
Boetes omhoog? Doe niet zo belachelijk. De maximumsnelheden moeten omhoog.

Ik betaal 1200.- belasting per maand, lijkt me wel genoeg.
Lekker belachelijk dit dus de arme sloebers mogen nu vollop overtredingen maken… Pfff wat een dom idee.
Ik ben totaal niet links ingesteld en hoor iedereen maar klagen dat de rijken van Nederland hard voor hun centen hebben gewerkt. Maar wie zegt dat jan modaal niet hard voor z’n centen moet zwoegen? Die hebben het minimaal even zwaar in Nederland en worden ook aan elke kant kaalgeplukt.
Feit is dat een boete voor iedereen even zwaar moet wegen. De boete is een ‘straf’ voor jouw verkeersovertreding en het moet een herhaling van de fout/overtreding voorkomen. Jan Modaal voelt de boete van 150 euro wel op zijn maandsalaris van 2600 bruto, de vraag is voelt de DGA met een vele malen hoger maandsalaris dit ook? M.a.w. is het effect van de boete hetzelfde? Finland en de CU zeggen van niet, anderen zeggen van wel.
Daarnaast vind ik de column van Carros ook erg magertjes. Transparantie in salarissen? Gewoon het CJIB koppelen aan de Belastingdienst en iedereen krijgt zijn of haar boete naar inkomen. Zo opgelost als men echt wilt.
Overigens is het interessant om te zien dat deze discussie in nog meer landen speelt, zoals de Verenigde Arabische Emiraten waar ik regelmatig ben. Een land dat ondertussen bomvol flitspalen staat, het puntenrijbewijs ook al bestaat, echter waar mensen in elke inkomensgroep nog steeds doorgaan met het maken van levensgevaarlijke verkeersovertredingen.
@Edge: Reken jezelf niet al te snel rijk, want voorlopig duurt dat topjaarsalaris nog jaren. Het startsalaris voor de gemiddelde WO’er waar ik en bijna alle WO’ers om mijn heen mee te maken kregen, is om te janken. En er is nergens een garantie dat je over X aantal jaar rijk bent.
@GT-R: 1. Heeft Jan Modaal het “minimaal even zwaar”? Waar baseer je dat op? 2. Mijn stelling is dat die extra “straf” al bij de heffing inkomstenbelasting wordt opgelegd; iets waar ik het op zich trouwens volledig mee eens ben. Het gaat er bij mij alleen niet in dat ná deze heffing (waarna een netto inkomen resteert dat volgens ons allen dus blijkbaar redelijk is, anders hadden de IB schalen wel anders gelegen) nog een extra differentiatie wordt gehanteerd.
Bekend met de 20/80 regel? Die geldt al genoeg in NL! Houdt in dat 20% van de bevolking 80% van de belastingopbrengsten voor zijn rekening neemt…

We zijn in NL alle topmanagers al aan het wegjagen aangezien ze elders veel meer kunnen verdienen. Hoe minder de 20% opbrengt, hoe groter de problemen voor de 80%…

Wat in NL wel eens vergeten wordt, is dat een boete géén belasting is!
@Svenska_Aeroplan_AB: Wat jij blijkbaar vergeet, is dat een boete een straf is/moet zijn. Het is geen afkoopbedrag voor inciviel gedrag. Zoal ik en anderen al eerder hebben aangehaald, is €500 voor de ene heel wat en stelt voor een ander niets voor. Het gaat hem dus niet om de hoogte van de boete maar om het effect dat ze moet hebben op het verdere gedrag van overtreders. Maar als je het over onge
moet ik dan ook opeens 10 euro voor een brood betalen? de straf van meer geld hebben dan een ander is dat je harder en meer moet werken, dat lijkt me wel genoeg.
waarom moeten mensen die (meestal) hard werken voor ietsje extra dat gelijk weer inleveren aan hogere belasting, hogere boetes?

oneerlijk! gelijk behandeling dus gelijke boetes!
krijgen mensen die dan veel tijd hebben omdat ze minder werken of werkloos zijn ook een lagere gevangenisstraf als ze bijvoorbeeld een inbraak hebben gepleegd?
ik bedoel natuurlijk hogere :)
De rijken betalen al veel te veel. Rijken werken harder of zijn slimmer daardoor verdienen zij meer. Dat mag wat mij betreft beloond worden! Maar in dit k*tland word je gestraft als je succesvol bent en je het beter doet dan de massa! Misselijkmakend is dat!
Iemand die er wat warmer in zit als een anders zal zichzelf ook pijn doen om een boete te betalen.
De meesten die goed op hun geld zitten (op lotto-winaars, voetballers en show-bizz na) hebben gewoon meer geld lust.
Geen slecht ding op zich maar ze raken er moeilijker vanaf.
Ook bij hun doet 500 euro boete pijn als ze hem moeten betalen.


Mensen die wat meer hebben, hebben er niet perse harder voor gewerkt, er zijn 3 manieren zoals bij alles, geluk, inzicht of hard werken.
En ik vind dat die alle drie even lovenswaardig zijn. Dus waarom ze straffen, als er daarbij dit er toch doorkomt dan moet het ook maar doorgetrokken worden naar de inkomens belasting, dan mag het daar ook eerlijker worden en iedereen het zelfde percentage betalen. Dan is dit schrappen toch goedkoper.
Op zich wel een goed idee (mits het binnen de perken blijft!)

Alleen krijg je dan van die leuke dingen van ondernemers die een bedrijf verkopen, en in het jaar van het verkopen van het bedrijf 1x veel verdienen, en dan gelijk de boete betalen op basis van het in dat jaar verdiende bedrag, terwijl ze de jaren ervoor/erna veel en veel minder verdienen, en een deel van de opbrengst bedoeld was voor pensioen omdat ze ermee kappen.

Het mag niet de bedoeling zijn dat je met een snelheidsboete 1/3e van je pensioen kwijtraakt lijkt me, en als zo’n plan niet zorgvuldig wordt opgesteld dan kan dat dus wel gebeuren!
Vind ’t eigenlijk wel een goed idee! Mijn vader lacht gewoon om een boete, en rijdt vrolijk net zo hard door. ’t Enige waar die zich zorgen om maakt is dat hij z’n rijbewijs behoud. Daarentegen als ik één keer een boete krijg is dat vaak een week aan inkomen o.i.d., dat is toch onrechtvaardig?
Wat een gelI_Il allemaal. Laat politiek Den Haag zich eerst maar eens bezig houden met de ‘echte’ boeven in plaats van de bestuurders van auto’s. Wij worden al genoeg uitgemolken door JP Babba en zijn 40.000 rovers aldaar.
Laten ze eerst maar eens zien dat niet de eerste-de-beste TBS crimineel ontsnapt tijdens zijn weekend verlof (WTF???)
Of die mannetjes die Oma de hersens inslaan om Eu.50,= uit haar handtas te kunnen pikken. Regels zijn regels, buiten kijf, maar in mijn optiek zou de focus in een heel andere richting moeten zijn om ons landje veiliger te maken voor de belastingbetalende burgers.
In mijn directe omgeving is iemand slachtoffer geworden van zulke lijers. De dader ging op voor ‘poging tot doodslag met VOORBEDACHTE rade’ uiteindelijke uitspraak van het Nederlands Rechtssysteem:160 uur taakstraf…
Het slachtoffer mag de rest van zijn leven met slechts één werkend oog door het leven. Die andere heeft de dader voor hem verkloot en is vervangen door een glazen exemplaar. Lekkere ‘rechtspraak’.
Verder weer hierboven een mooi display van de moraalridder mentaliteit die hier in Nederland zo sterk is. Niemand doet ooit iets verkeerd in het verkeer… YEAH RIGHT !
In de dik 1000Km. die ik per week over ‘s-Neerlands wegen afleg zie ik hele andere dingen. En het is niet toe te schrijven aan één bepaalde groep bestuurders. Het zijn jonge ‘petjes’in hun gespoilerde Civicjes/Golfjes, bouwvakkerbusjes, de gezinsman in zijn MPV, de uitgekauwde boekhouder in zijn Prius/Insight, de zakenman in zijn Passat/BMW3/Avensis/Mazda 6, de huisvrouw in haar truttenschuddende Aygo 3-pitter… iedereen maakt zich soms schuldig aan wangedrag op de weg(ook ik). Laten we lekker eerst eens de balk uit ons eigen oog halen voor we aan de splinter in ‘de ander’ zijn ogen beginnen.
@ TSI-tje: kopt allemaal. maarja, voor meer politie is meer geld nodig. Dus moeten er meer inkomsten zijn. Van mij mogen ze die (voor een deel uiteraard) weghalen bij ‘draaideur-verkeers-overtreders’!

En nee, niet naar inkomen, maar gewoon de boete’s overall flink omhoog…
gigantische onzin! als dit zo door gaat dan maakt het niet uit hoeveel geld je hebt! door alles duurder te maken voor rijken hebben ze erook geen voordeel van. mensen worden dus minder geprikkeld om geld te verdienen omdat ze er toch geen voordeel van hebben, ze betalen al veel meer belasting dus het zou oneerlijk zijn als ze voor hetzelde vergrijp hoge straffen uitdelen omdat diegene toevallig meer verdient!
Krijg je dan een langere gevangenis straf wanneer je jonger bent en een crimineel feit pleegt.
(Jij hebt nog langer te leven, dus jij kan langer de bak in) :o)
Dit zou echt te zot voor woorden zijn.

1. Lijkt mij tegen de grondwet – wet gelijke behandeling

2. Bovendien, iemand die heel erg veel geld heeft en s’nachts van amsterdam naar Utrecht rijd met 140 ipv de toegestane 120 km p/u zou dan bijvoorbeeld een boete kunnen krijgen van 2000 euro. Ideoot voor een dergelijk vergrijp.

3. Mensen die veel geld verdienen betalen al voor ongeveer alles meer: inkomsten belasting, onroerendzaak belasting, overdrachts belasting, kinderopvang, etc etc. Het lijkt me dat het hier geen USSR van de jaren 50 hoeft te worden.

4. Ook voor iemand die veel geld heeft is het gewoon heel vervelend om een boete van bijvoorbeeld 130 euro te ontvangen.

KORTOM: kom zeg, dit gaat écht nergens over!
@ René: Idd, op dat niveau van onzin kan dit voorstel worden ingeschaald.
We zijn allemaal calvinisten in dit land ……
Nee, laten we juist arme mensen extra hoge boetes opleggen. Omdat zij dan extra hard getroffen worden, zullen ze de overtredingen wel laten. Rijke mensen kunnen hogere boetes ook wel betalen, dat maakt hen niet zo veel uit…

Gelul natuurlijk. Iedereen is voor de wet gelijk en dit moeten we ook zo houden.
Mij zou het niet slecht uitkomen met mijn leven van de studiefinanciering (lening dus kost jullie niks ;)). Wat wel opvalt is dat ik meer boetes krijg dan gemiddeld omdat ik op tijden rijd waarop ik veilig hard kan rijden (10 uur in de ochtend en 3 uur in de middag) maar de politie rond die tijd makkelijk denkt te cashen.

Er wordt allang niet meer gecontroleerd om de veiligheid maar om geld te verdienen. Dat moet veranderen niet de hoogte want 166 euro voor een donkeroranje stoplicht bijvoorbeeld is voor iedereen zuur geld.
Met betrekking op snelheidsovertredingen:
Rijkere mensen rijden ook veiligere auto’s toch?

de 130-0 afstand van een nissan Sunny is ongetwijfeld langer dan de 160-0 afstand van een porche 911.

Rijkere mensen zijn productiever voor de NL economie dan arme mensen. Waarom hard werken ontmoedigen?
“Jan modaal” moet sowieso niet zeuren als hij of zij de boete te hoog vindt. Op het moment van overtreding koos je er zelf voor om het risico te lopen dat je een deel van je geld kwijtraakt.

Dat zelfde risico nam de rijkere ook, en hoort ook net zoveel te kosten.

Ik ben het er wel mee eens, dat veelplegers stelselmatig harder aangepakt moeten gaan worden. Beetje het idee van w0o0dy zeg maar.
Ze willen dat iedereen gelijk is, maar hoezo moeten de geleerden of degene die durven te ondernemen dan meer betalen dan de ander? De ander die geen zin heeft gehad om te leren. Een overtreding is een overtreding, ongeacht hoe rijk je bent. Dan moeten die paupers zich maar aan het verkeer houden, krijgen ze ook geen boetes die ze te hoog vinden.
Ik hoop dat dit een een 1-april grap is…
Overigens pleit ik voor een algemene belasting van 30%, dat is pas eerlijk. Mensen met hogere inkomens verdienen echt niet meer omdat ze minder hard werken hoor.
laat ze dit maar invoeren weet ik in ieder geval dat al m’n vermogen naar t buitenland gaat en in nederlands niks heb en een maand inkomen krijg van 500euro
Anders moet de CU het communisme maar weer invoeren, werkt ook alleen maar op papier…
Neee!

Rijken (uitzonderingen daargelaten) werken even hard voor hun geld als de minder bedeelden. Dus ze moeten even hard gestraft worden. Dit voorstel slaat nergens op.
Stel je bent miljonair en moet 375 euro voor een brood betalen in de supermarkt… dat komt op hetzelfde neer…
@Kuukske: Je merkt terecht op dat iedereen even hard gestraft moet worden. Een zelfde boete is niet voor iedereen een zelfde straf, dat hebben velen reeds opgemerkt en is volkomen logisch. Misschien is het duidelijker om boetes op leggen van X dagen inkomen, voor iedereen gelijk, ipv van over absolute bedragen te spreken.
Een variabel boetesysteem zou op zich best een goed plan kunnen zijn mits op een juiste manier toegepast (net als nu met inkomstenbelasting)

Jammer dat ik in veel commentaar lees dat de politie lekker wil cashen of commentaren die hier naar verwijzen, de overheid (door u alleen gekozen) zit achter alle regels en bepalen de boetebedragen. Een geïncasseerde boete wordt ook niet bijgestort op de rekening van de politie maar komt in de staatskas terecht.. Zelf heb ik ook regelmatig een bekeuring (auto of motor), dat neem ik de politie echt niet kwalijk, ziet gewoon toe op uitvoering van de wet. Dit staat los van het feit dat ik het niet eens ben met de maximum snelheden op diverse wegen..
aan de manier van typen in sommige negatieve reacties op een voorstel als dit valt af te leiden dat die mensen nooit meer dan een drempelbedrag voor een bekeuring gaan betalen;-)
Stuur die geitenwollensokken een keer naar Cuba, dan leren ze dit soort communistische waanzin wel af
Dit is correct geredeneerd en het zal zeker effect sorteren. Het is een algemeen bekend feit dat de rijken in Nederland ook meer boetes rijgen, omdat ze veel vaker harder rijden.

En moet je dan eens opletten hoe snel de maximum snelheid op de snelwegen gaat verdwijnen. Als de elite zich irriteert komen ze direct in actie.
roderick pieterjanwillem
Ik vind dit echt belachelijk laat mij alles maar weer betalen,
voor dat arme tuig in achterstandswijken.
Ik betaal al 52% belasting en ik ben van adel van Adel!
niet eerlijk!!
voor niemand!!
“laat de nederlanders alles betalen, omdat ze meer geld hebben” echt niet eerlijk
bah bah…. naast dat $#\!% progressieve belastingstelsel óók nog een keer dit :( als mensen toch gwn hard voor hun geld werken, dan moet je ze toch niet extra ervoor straffen dat zei tenminste wel hard werken;) er zijn hier genoeg mensens die maar lekker de WAO in gaan, kort door de bocht: mijn geld, en iedereen blijft daarmet z’n poten van af!
Een brood is in de winkel toch ook niet duurder voor rijkeren? Waarom zou hardrijden dat dan wel moeten zijn? Iedereen moet toch gewoon evenveel betalen om hard te mogen rijden…
@ Rotary

Omdat een zelfde financiële straf voor een rijke veel minder hard aan komt! Als iemand in een uur 100 euro’s verdient (met een universitaire banen lukt dat gemakkelijk) dan voelt hij een boete van 200 euro niet. De hele boete heeft geen effect en je kunt dan spreken van rechtsongelijkheid.

Iemand op bijstandsniveau heeft daar veel meer last van. Als je dan de hoogte van de boete aan de hoogte van het inkomen koppelt is dat gewoon veel eerlijker.
Als je mensen in de bak zou gooien zou het weer het omgekeerd zijn. Wel grappig. Dan balen rijke mensen dat ze ten eerste hun eer verliezen en daarnaast ene hele dag kwijt zijn.

Een arme uitkeringstrekker zal als het goed is ook aangetast zijn in zijn eer, maar een dag meer of minder zal hij niet missen.
Emigreren wordt alleen maar interessanter…
Dit systeem wordt al in Zweden en/of Finland toegepast – omwille van de sociale gelijkheid. Daar schijnt het goed te werken. Ik kan ze alleen maar gelijk geven.
en hoe gaan ze dat berekenen op lease auto’s die uiteraard niet op de naam van de bestuurder(s) staan
discriminatie en apartheid is voor goor smerig volk ..

ideaal voor een “democratie” ..
Heel snel wegwezen met dit rotidee! Zo wordt het voor de mensen die de meeste overtredingen maken (zoals hier in de puurt wat polen en marokanen) alleen maar makkelijker! Want als ik geld heb kan ik heeeel veel betalen, en die gasten die amper werken krijgen juist geld bij! Dit is gewoon racistisch, mensen laten betalen afhankelijk van hun inkomen! En het is zo simpel, hoe erger het vergrijp, hoe meer je betaald, KLAAR! En als je het nog een keer doet, dan verdubbel je de boete maar, DAT is eerlijk! Je gaat een gevangene toch ook geen zwaardere straf geven omdat hij rijker is oid? Wat een onzin:S Vreselijk! Die gasten van de CU mogen zelf gaan betalen, dat lijkt me wel wat!
Mee eeenss
Stoppen met onnodig miljarden aan Brussel te geven.

Geen wacht geld meer voor politici scheelt al heel wat miljoenen per jaar.

Stoppen met drempels bouwen. Scheelt zon 400 miljard per jaar

Geen jaren lang oorlogje meer spelen.
gewoon nuken die handel is veel goedkoper :lol:

Beter nog het hele leger afschaffen.
wij als klein landje kunnen toch nooit winnen dus waarom er miljarden aan uitgeven.

Geld drukken om staatsschulden mee af te lossen :lol:

En zo ken ik er nog wel een paar.
GOD For President!!!
@ GH , nee dat was in Zwitserland, daar kijken ze wel naar je inkomen, en toevallig was dat een miljonair met een ferrari
allé, zien jullie dan niet dat dit de rijnste DISCRIMINATIE IS ???????? wat is er gebeurd met IEDEREEN gelijk voor de wet??????
en jullie noemen jullie zelf auto liefhebbers, dus als jullie ooit milionair worden en dikke auto’s kunnen kopen en waarschijnlijk hard willen rijden betekend ook dat jullie hoge boetes krijgen..alle mensen zijn hetzelfde die milionair zijn harde werkers die hard voor hun geld hebben gewerkt
Werkstraffen, bijvoorbeeld als je 20km te hard rijd 2 uurtjes werken, dat is voor iedereen hetzelfde, oke een glazenwasser verdient bijv 15 euro per uur en een topbankier bijv 300, dat is nu ook zo geregeld met jongeren die worden opgepakt,
Koos Werkeloos
Goed idee wat mij betreft. Met mijn uitkering kom ik er goed vanaf. Wat ik allemaal zwart bijbeun, weten ze toch niet. Mijn broer is ondernemer: bv-tje, dikke leasebak op de zaak enzo. Dus ik heb hem het artikel onder de neus gehouden. Effe lekker stangen. Wat zegt die malloot? Mijn belastbaar inkomen ligt rond het minimum loon. Creatief boekhouden noemt hij het. Tsja, die handige jongens weten zich altijd overal onderuit te draaien.
groot gelijk.. ik roep dit al jaren…tegen mijn medemensen, maar hier in België heeft er nog geen enkele partij dit durven zeggen!!!!!
Zelfs de socialisten niet, ik kan me moeilijk voorstellen dat nog geen enkele socialist in België daar nog niet aan gedacht heeft… waar zijn die nu, de echte socialisten???
In ieder geval, dit is volgens mij de enigste manier om die rijke stinkerds te laten voelen dat de wet ook voor hen kan tellen!!!!
Typisch… De rijke mensen meer laten betalen..
Zal dit ooit lukken? Waarschijnlijk niet… Is het een goed idee? Waarschijnlijk wel…
Ik mag dan liberaal in hart en nieren zijn, toch ben ik wel voor het principe.

Maar als het hier wordt ingevoerd zullen de armeren niet minder hoeven te betalen maar het zelfde, en de rijkeren veel meer. We zitten nou eenmaal in de linkse Heilstaat Nederland.
Interessant dat er hier zo vaak wordt gezegd: “iedereen is gelijk voor de wet blablabla”

Ten eerste betaalt ook niet iedereen evenveel belasting over zijn inkomen. Hmmmm, zou dat dan ook tegen de Grondwet zijn? Nee dus.

Ten tweede: als iedereen die bijvoorbeeld 15km/u te hard rijdt als boete krijgt dat hij 20% van zijn netto maandinkomen moet afstaan dan heb je toch je gelijkheid? Percentage is voor iedereen hetzelfde. Hmmm, dat werkt bij belastingen nou precies zo……

Ten derde: ook niet iedereen die een moord pleegt krijgt exact dezelfde straf…..

Je hebt je aan de regels te houden: heel simpel dus wat er voor systeem komt, je veroorzaakt je bekeuringen toch echt zelf en we praten hier alsof we maandelijks voor duizenden Euro’s aan boetes moeten betalen per persoon.

Terug naar het topic: perfect idee! Het gaat immers om de impact van de boete: als overheid wil je dat het rijgedrag zodanig wordt dat men zich aan de regels houdt. En stel jezelf de vraag maar eens: als je bij 15km/u te hard rijden 20% van je netto maandinkomen moet betalen, zou je dan anders gaan rijden? Ik gok van wel. En ja, ben een autoliefhebber maar ik leef me uit op een circuit en niet op de openbare weg.
zou handig zijn, ik studeer nog, en als mijn vader boete krijgt zegt ie gewoon dat ik het was :p dan betaald hij praktisch niets (in belgie flitsen ze de achterkant dus zien ze niet wie in de wagen zit)
Ja je kunt wel zielig gaan doen nu meneer Ricardo maar bij mensen die meer dan een miljoen per jaar verdienen (dus minimaal €83.333, jaja… drieëntachtigduizend-driehonderd-drieënderdig euro per maand!) helpt een boete van 300 euro niet.
Nogmaals.. het gaat bij boetes om de bestraffende en daardoor de preventieve werking. Als je boetes NIET snelheidsafhankelijk maakt dan juist creëer je een standenmaatschappij. De rijken kunnen namelijk privleges ‘kopen’ zoals bijvoorbeeld hardrijden. Hardrijden?? Prima.. als je maar 300 neerlegt. De gewone man kan dat niet.
Door procentueel te beboeten kun je dat bestrijden. Voor iemand die 83.333 euro per maand meeneemt, zal een procentuele boete van 20% (in dit geval) een boetebedrag van 16666,66 euro meer indruk maken dan 300 euro.
Boetes zijn er om te straffen en om die straf te realiseren is er naar mijn mening een procentueel / inkomstafhankelijk (monetair) strafbeleid nodig.
@TWJ: Eigenlijk zou er een taakstraf of gevangenisstraf op moeten staan. Daarmee elimineer je enige vorm van onrecht veroorzaakt door verschillende inhouden van de portemonnee.

@lourensdegroot: nu al zo rijk dan? Doe je goed!
Ze kunnen me rug op

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).