Ook de NASA gaat zich storten op Toyota perikelen

Auteur: , 29 Reacties

Het ongewild versnellen van Toyota's blijft de gemoederen in de Verenigde Staten nog altijd bezighouden. Tot nu toe heeft niemand het probleem kunnen reproduceren. Bovendien zijn er in de VS met z'n claimcultuur genoeg mensen die er een slaatje uit willen slaan door te beweren hun Toyota op hol is geslagen. Verhalen dat de problemen worden veroorzaakt door kosmische straling of hoogspanningsmasten, we hebben het allemaal al gehoord.

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) had toegezegd tot het putje te gaan om helder te krijgen wat nu het probleem is. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan en men heeft nu de hulp ingeroepen ruimtevaartorganisatie NASA (National Aeronautics and Space Administration), zo heeft verkeersminister Ray LaHood bekendgemaakt.

Negen wetenschappers van NASA zullen zich over de kwestie gaan buigen. Hiervoor is door de overheid 3 miljoen dollar beschikbaar gesteld. De totale onderzoekskosten van de NHTSA zouden weleens kunnen oplopen tot 16,4 miljoen dollar.

De dames en heren bij NASA zijn gespecialiseerd in computergestuurde elektronica en elektromagnetische storingen en storingen van hard- en software. Toyota houdt nog altijd vol dat het elektronische gaspedaal, niet de oorzaak van het probleem kan zijn, maar desondanks lijkt het onderzoek van NASA in eerste instantie wel die richting uit te gaan.

Wordt ongetwijfeld vervolgd… (via: automotive news)29 reacties

Op zich lijkt het een 1 aprilgrap maar zo heb ik op discoverychanel wel gezien dat een deelnemer van het autobotprogramma problemen had met de GPS door het immense tv scherm dat in de buurt stond…
gaat “zicht” …. even nakijken?

-edit: yep-
Ps, je auto beveiligen tegen elektromagnetische velden hoeft niet, de metalen carrosserie doet dit al… dus dit lijkt me echt wel sterkt op een 1 Aprilgrap
Absoluut 1 april. Geen woorden meer aan vuil maken, dit gaat nergens over.
Jongens, we weten toch dat het allemaal komt door die talloze overheidsapparaten die ons boetes willen geven. Auto’s zijn niet gemaakt om continu door laserguns, radars en inductielussen gemeten te worden…
Geen 1april grap, check eerst ff de datum van de bron voordat je 1April penis in je bil gaat roepen.
Idd, dit nieuws staat o.a. in ‘The Economist’van vorige week, dus zeker geen 1 april grap.
Past mooi in het strategische plaatje van de Amerikanen… ‘Wij Amerikanen zullen ervoor zorgen dat Japanners kwaliteitsproducten gaan maken’, zoiets…

Conspiracy!
1 april grappen worden zeker niet altijd precies op de dag zelf gemaakt, maar rond 1 april, zéker in Amerika…
Geloof je nou echt zelf dat een stel ruimtevaarttechneuten zich met een onderzoek naar de Prius gaat bemoeien??? (9 wetenschappers voor 3 MILJOEN dollar, wat kosten die wel niet per uur?!) Nog even en de NASA doet onderzoek naar het optimaal functioneren van de Campina melkpakvulmachines! Nee, sorry, het gaat er bij mij niet in, zeker als je weet dat er bij de NASA aan alle kanten flink bezuinigd wordt en heel wat projecten geschrapt worden.
kortom: ik hou het bij eerst zien dan geloven…
Als je grappen maakt maak ze dan leuk; dit is vast geen grap, anders geen grappige grap…
@ BMW
Heb jij enig idee hoe lang ze onderzoek doen voor die 3 mio dan?
ik blijf het zeggen…wie vanaf 2010 nog een Toyota koop is echt wel dom!
@Jantje_555:
Heb je ooit wel eens een nuttige bijdrage geleverd?

OT: Wat betreft de calculatie van BMW, zal hij aardig in de goeie hoek zitten. Bovendien lukt me dat Toyota zelf ook slimme koppen in dienst heeft, maar als die er niet meer uitkomen, moet je toch wàt om het probleem het hoofd te bieden. Dit zou dan, mochten de NASA mannen er wel uit komen, en mooie oplossing zijn voor de omzet van een slordige 100 Prius-en.
Geen gekke actie als je het mij vraagt!
@Danny;
Uiteraard niet, heb helaas nog nooit bij de NASA binnen mogen kijken. Met gezond verstand kom je alleen heel erg ver; 9 man is wel heel erg veel om de electronica van een gaspedaal te onderzoeken. 3 miljoen dollar is daarbij is ook heel erg veel; dat is ruim 3,3 ton per onderzoeker. Nu zullen die onderzoekers geen 3,3 ton per jaar kosten maar laten we uitgaan van 2 ton. Ze doen vast geen jaar over dat onderzoek maar stel een half jaar, dan houd je nog 2,1 miljoen over voor onderzoeksmaterialen (een aantal te ontleden Priusjes + wat PC’s en nog wat zooi).
Je hoeft geen professor te zijn om te begrijpen dat dit op mij niet heel realistisch overkomt.
Dusja, dan denk ik aan een 1 april grap, maar we zullen wel zien wat er van komt! Ben benieuwd!
Dat NASA dit onderzoek doet is niet gek. In de vliegtuigtechniek wordt al decennia lang onderzoek gedaan naar electronische interferentie. ie is er tenslotte niet bekend met het feit dat de GSM uit moet aan boord van een vliegtuig. Er zijn vliegtuigincidenten geweest van auto pilots die van slag raakten door GSM straling, dus het zou me niet verbazen dat ook hier gezocht moet worden naar EMI. In principe is de techniek van een electronisch gaspedaal vergelijkbaar met die van fly by wire systemen en andere electronica van vliegtuigen.
Japanse humor?
@midasracer:
Er zijn geen incidenten geweest volgens mij, ik kan er niks over vinden in elk geval. Bovendien kan er tegenwoordig bij een aantal maatschappijen gebeld worden vanuit een vliegtuig. Dit is wel een duur grapje omdat dit vaak niet via een normaal GSM netwerk kan.
@B // //: Ik ben al 10 jaar weg bij de TD van de KLM, maar kan me enige correspondentie herinneren over dit onderwerp. Ik deed o.a. besturingssystemen en geen auto pilot, dus ben er verder niet ingedoken. Niet alles komt naar buiten, veel zaken worden als Service Letter of ander soortig bulletin afgehandeld.
Ik zit in de elektriciteit, en zoals ik eerder zei, een auto beschermen tegen elektromagnetische velden hoeft niet, het metaal doet dit, omdat magnetische velden de makkelijkste weg nemen, nl door metaal, waardoor hetgeen er onder ligt beschermd wordt. Kabels zelf kan je ook beveiligen tegen invloeden, telekabels gaat men twijnen bijvoorbeeld, dwz rond elkander draaien.
Datakabels zijn ook beveiligd tegen storingen met metaalfolie.
http://www.pcwereld.be/zelf-een-utp-stp-ftp-kabel-maken

En als men kabels van glazvezel gebruikt om signalen te versturen, daar wordt gewoon een lichtsignaal doorgestuurd…
Ook hier weer, mensen, dit artikel is van 31 maart.. geen 1 april dus!

Hoewel dit hem wel had kunnen zijn..
@BMW
Zo’n NASA-onderzoeker doet minimaal 200 dollar per uur. Kom je uit op 1666u per onderzoeker, maximaal. Da’s nog geen jaar werk.
Ben het met je eens dat het bedrag aan de hoge kant is, maar als je uitgaat van 400 dollar per uur (wat naar NLse normen best zou kunnen), dan kom je uit op zo’n 5,5 maand werk. En dan lijkt 3 miljoen ineens heel redelijk.
Lol straks blijkt dat er geen problemen zijn door een hoax.
Stof er tussen? Iemand? Ik ben benieuwd wat hier uit gaat komen;)
Zoals @Volvo_440_turbo opmerkte moet er geen probleem zijn met bedrading die twisted en shielded is. De meeste vliegtuigbedrading is dat ook. Een collega van mij had een nieuwe CV ketel die steeds in storing sprong. De monteur kon steeds niets vinden. Op een dag stond de monteur voor de zojuist geresette ketel en belde met de zaak. Onmiddelijk sprong de ketel in storing. Men wist geen oplossing, maar een paar dagen later had mijn collega de bedrading van de ketel al gedeeltelijk vervangen door vliegtuigbedrading en het probleem was opgelost.
Niet vergeten ,in elke hedendaagse auto zit een elektronisch gaspedaal plus een flinke motorcomputer om dat spul rijdende te houden.
Alle huidige wagens dus richting NASA.
Midasracer, klopt interferentie is niet iets nieuws. In de jaren 80 had soms Mercedes last van hoogspanningsmasten en stopten deze ermee. Sindsdien worden auto’s hier uitgebreid op getest………. OF NIET
@realcar: Dus niet, een bekend probleem bij de ANWB is dat op moderne auto’s de communicatie tussen de startblokkering en contactsleutel verstoord wordt door GSM masten. De auto wil dan niet starten. Remedie is de auto zo’n honderd meter weg te duwen en het dan opnieuw te proberen. Dit lost meestal het probleem op.
Serieus .. Terug Toyota…?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).