Voorbeschouwing van de 2010 Grand Prix in Maleisie

Auteur: , 30 Reacties

Zondag is het weer zover, round 3 van het Formule 1 circus. Dit keer is de stoet vanuit Melbourne naar Sepang vertrokken voor de Formula 1 Petronas Malaysian Grand Prix in Kuala Lumpur.

Na teleurstellende Grand Prix’s in Bahrein en Australië zijn de coureurs van Red Bull Racing gebrand op revange in Maleisië. Zowel in Bahrein als Australië startte Sebastian Vettel van pole position en leidde de race totdat hij door problemen aan zijn motor de leiding moest afstaan danwel met remproblemen uitviel. Zijn Red Bull auto is ontworpen door Adrian Newey, één van Formule 1’s meest succesvolle ontwerpers die bekend staat om zijn snelle doch onbetrouwbare auto’s. Red Bull is aan zet om het tegendeel te bewijzen en in de race te blijven om de titel.

Ferrari, dat met plaats 1 en 2 in Bahrein en plaats 3 en 4 in Australie tot nu toe een uitstekende seizoensstart kent, hoopt het koelingsprobleem van Bahrein te hebben verholpen. Samen met Red Bull lijken ze de snelste auto te hebben, toch was het vorige week McLaren dat er met de overwinning vandoor ging in Australië. Niet McLaren lievelingetje Hamilton, maar nieuwkomer bij het team en huidig wereldkampioen Jenson Button wist vorige week op een nat en opdrogend circuit de overwinning naar zich toe te trekken. Met het nodige geluk maar in een toch zeer strak gereden race was Button in staat om McLaren een onverwachte overwinning te schenken.

Mercedes GP (het voormalige kampioensteam Brawn GP) stelt voorlopig met Nico Rosberg en Michael Schumacher achter het stuur teleur. Rosberg is Schumacher zowel in de kwalificatie als in de race tweemaal de baas gebleven. Hoewel Schumacher na drie jaar afwezigheid nog goed kan meekomen zijn de fans hard en verwachten ze betere prestaties van ‘Schumi’. Schumacher zelf vraagt om meer tijd en heeft al aangegeven komende zondag in Maleisië op een podiumplek te mikken.

Achter de vier topteams ontpopt zich een spannende strijd om de overige punten. Renault, Williams, Force India en Sauber lijken erg aan elkaar gewaagd en kunnen ze met het nodige geluk voor een stunt zorgen zoals Renault dat met Kubica liet zien in Australië door tweede te worden.

Technisch gezien zijn er de nodige omstreden updates te melden. Eén daarvan is de door McLaren geïntroduceerde F-duct. Een systeem waarbij de coureur met zijn knie de luchtstroom via de cockpit naar de achtervleugel kan beïnvloeden. Het systeem zorgt voor minder downforce op de rechte stukken en zo een hogere topsnelheid. Waar er eerst twijfels bestonden over de legaliteit lijken andere teams nu te werken aan een eigen variant.

Vier teams en acht coureurs die denken te kunnen winnen, tel daarbij een circuit op waar goed ingehaald kan worden en de weersverwachtingen die zware regen voorspellen. Eén ding is zeker, saai zal het waarschijnlijk niet worden.30 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Leuk dat jullie nu aandacht besteden aan de F1!
Go Schumi!!!!
Ik zit weer voor de TV zaterdag en zondag :)
italian design
is dat deze zondag ja ik dacht volgende week maar ja.. dat word zeker weer kijken en hopen dat hammilton nu wel in de prijzen valt :)
Kijk dat zien we nou graag. Het begint toch echt een interessant seizoen te worden nu, RedBull dat veruit het snelste is maar niet kan finishen, Ferrari dat snel is maar niet zo goed kan kwalificeren en McLaren en Mercedes die elke race dichterbij komen.
Misschien handig om nog even de aanvangsttijden te vermelden.
steekpenningen van bakkerst? :D ;)
Trouwens ook interessante vergelijking met Newey, zijn McLaren van 2002-2005 was ook een van de meest onbetrouwbare, nu Newey weg is is het een van de meest betrouwbare wagens.
Kijk altijd formule 1 leuk dat jullie er ook aandacht aan besteden!
@JPM ik denk niet dat red bull veruit de snelste is, kjik maar in bahrein daar konden de ferrari’s gewoon volgen en lagen ze na 30 rondes gewoon nog op 4 en 6 seconde, in australië leken ze wel wat minder te scoren maar op die baan hebben ze het in het verleden ook moeilijk gehad.
@ lambo4all

Dat is waar maar Bahrein is een circuit dat Ferrari erg goed ligt. Op high downforce circuits zullen de RedBulls en stuk sneller zijn want ze hebben een klap meer downforce en mechanische grip. Maar Ferrari zit er inderdaad niet zo heel ver vanaf.
Precies, Formule 1 op autoblog is een meerwaarde.

Bezuinigingen bij de VRT gaan ons Belgen straks de Formule 1 kosten. Dus alle media die er wel aandacht aan besteden zijn meegenomen.

Vraag me ondertussen af of Shumi al geen spijt heeft dat hij zijn plek bij Ferrari niet opnieuw ingenomen heeft…
@ Pixed: komt er geen F1 meer bij jullie op de tv? Wat zonde zeg! :( Ze kunnen toch wel een ander contract sluiten met Ecclestone? Over Schumi, dat kon niet, want ze hadden Alonso al gecontracteerd.
Kijk altijd op BBC! Heb je gelukkig niet om de 10 minuten die stinkende reclames!!! Leve de Engelse Omroep;)
@Doekse:Op sporza heb je ook geen reclames
Ik hoop dat het net zo boeiend wordt als Melbourne. En dast Schumi misschien iets hoger kan finishen, ik gun hem toch wel meer dan 10e.
Maar Alonso moet kampioen worden en hij heeft een grote kans want ik zie de red bulls wel iets verbeteren maar ik denk dat ze het hele seizoen last zullen hebben van de betrouwbaarheid.
F1 op Autoblog.nl : Bijven doen!!
Hier in belgië word er gewoon geen aandacht meer besteed aan de F1. Met moeite 2 commentatoren die niet eens het verschil zien tussen en Redbull en een Torro Rosso. een echte RAMP!

BBC is idd nog de beste oplossing.

Redbull is het beste team van het moment, gevolgd door Ferrari. Mclaren en Mercedes komen stilletjes aan dichter bij de 2 topteams.
De strijd om de overige plaasten is zeer hevig en boeiend om te volgen, vooral Renault steekt er bovenuit.
De nieuwe teams rijden om te rijden en ze halen amper de finish, zolang ze niet in de weg rijde kan het wel voor mij. Ze moeten natuurlijk wel beteren in de loop van het jaar!

Maleisië = regen ==> spektakel van de bovenste plank!
F1 in belgië is idd bedroevend,

gelukkig is er nog BBC
Australie een saaie race? Hebben jullie niet gekeken ofzo? maar goed, top dat er in ieder geval wat over de F1 geschreven wordt op Autoblog, hoef ik niet steeds heen en weer te surfen!

Wat meer kwaliteit zou wel leuk zijn….
@archiebald
Je bent blij dat er op AB over F1 geschreven wordt, maar doe dan ook eerst even de mooite om het dan ook daadwerkelijk te lezen. Er staat nergens in de tekst dat Australië een saaie race was, enkel dat die teleurstellend was voor Red Bull.
Mja logisch dat Schumacher niet voor de titel kan meestrijden..
Al eens gezien welke goeie coureurs er meedoen?
En 3 jaar weg zijn is toch al redelijk lang bij zo’n sport denk ik…
Als de race net zo gaat verlopen als de kwalificatie, dan kan het nog weleens een interessante race worden.
Ik hou niet van die kunstmatigheid. Iedereen vind een kwalificatie als die vandaag of een race als die van Australie altijd geweldig maar het is gewoon een loterij. Eén regenrace-loterij prima, maar 2x achter elkaar vind ik zonde.

Er wordt wel gezegd dat je als teams in dat soort situaties de juiste keuzes moet maken maar dat is onmogelijk omdat het weer continu veranderd.

Geef mij maar een saaie optocht met een terechte winnaar in plaats van een loterij met de grootste mazzelaar als winnaar, vooral omdat dat soort races aan het einde van het seizoen cruciaal blijken te zijn.
Het zegt genoeg over de sport als je externe factoren, zoals regen, nodig hebt om er een spektakel van te maken.

En zelfs een “optocht” is blijkbaar een loterij, vraag dat maar aan Vettel. Een terechte winnaar? De afgelopen races o.b.v. jouw definitie niet gezien in ieder geval.
Dat is een andere situatie. Een goede auto is een combinatie van snelheid en betrouwbaarheid.
Dat zijn factoren die je als team en coureur kunt beinvloeden, de regen niet.

Dus ja die andere twee races gaven een goed beeld van de situatie weer. RedBull snel maar gewoon onbetrouwbaar. Dus is het volkomen terecht dat ze nu staan waar ze staan.
Op regen kun je je als coureur en team instellen (afstelling van de auto, banden keus). Indirect heb je daar dus ook invloed op.

Als je óók onder die omstandigheden laat zien dat je kunt winnen dán ben je pas een terechte kampioen.
Het is droog, je rijdt een normale race en opeens midden in de race begint het keihard te regenen, zoals dat wel vaker gebeurd tijdens het regenseizoen in Maleisie. Degene die zich op dat moment het dichtste bij de pitstraat bevindt heeft dan gewoon al het geluk van de wereld. 100% loterij, aangezien je een auto vanaf Q1 op zaterdag niet meer kunt afstellen, kun je als team ook niets aan de afstelling doen, bandenkeuze is er dan ook niet meer.

Je kunt hooguit stellen dat in een constante regenrace bepaalde coureurs goed met de regen om kunnen gaan, zoals Schumacher dat kon.

Neem Schumacher vandaag. Hij lijkt een teleurstelling omdat hij op P8 start en Rosberg op P2. De werkelijkheid is dat er na de herstart van Q3 meer regen werd verwacht dus hij zo snel mogelijk op z’n fullwets een snelle ronde zette. De ronden daarna zijn die dingen hopeloos omdat ze heel snel degraderen. Rosberg ‘vergat’ die snelle ronde aan het begin te doen en leek de sukkel van twee. Onverwachts gaat het minder hard regenen en heeft Schumacher geen banden meer over om een snelle tijd te rijden en heeft Rosberg het geluk met verse banden naar P2 te rijden. Als het harder was gaan regenen was Schumacher de held van de dag. Hetzelfde geld voor Webber, die heel heel veel geluk heeft gehad met zn gok. Hetzelfde geld voor Hulkenberg etc. etc.

100% een loterij
Het is droog, je rijdt een normale race en opeens midden in de race geeft je auto de geest, zoals dat wel vaker gebeurd tijdens een F1 seizoen. Degene die zich op dat moment het dichtst bij de frontrunner bevindt heeft dan gewoon al het geluk van de wereld. 100% loterij, aangezien je winst afhankelijk is van het kapotgaan van de auto voor je.

De term “loterij” tijdens het regenen is ooit door Olav Mol bedacht. En dat is in schwung geraakt. Dat laat onverlet dat racen altijd en overal een loterij is.

De regen geeft het racen alleen nog een dimensie. Wanneer kom ik naar binnen? Nog een ronde voor tijdswinst of ga ik nu al naar binnen? Neem ik intermediates of full wets? Meer vleugel of minder?

Daarnaast komen de tijden wat dichter bij elkaar en toont de omstandigheden aan welke coureur uit het juiste hout is gesneden. En natuurlijk komt er een stukje geluk bij kijken, maar dat is onder droge condities niet anders.

Als we in termen van “loterij” spreken dan lijkt men te stellen dat het allemaal neerkomt op “geluk” en dat is pertinent niet waar.
Overigens was de keuze van McLaren en Ferrari om aan het begin van Q1 te wachten wel volledig hun eigen schuld en ontzettend arrogant.
Je maakt twee punten. Over je eerste punt: de auto die de geest geeft heeft niets met geluk te maken voor het team dat daar achter rijdt. Het heeft gewoon een betere auto gebouwd, ik snap niet hoe je dat niet ziet.
Formule 1 gaat niet enkel om coureurs teams spelen een net zo grote als niet een nog veel grotere rol. Een auto die stuk gaat is de schuld van het teams. Vettel persoonlijk was foutloos tijdens de vorige 2 grandprixs maar RedBull niet. Hoe kun je dat als loterij zien?

Je 2e punt is even zwak denk ik. Allereerst wil ik zeggen dat ik nog nooit een race heb gekeken met Olav Mol als commentator dus ik zou niet weten of hij dat heeft bedacht maar ik hoor het geregeld uit de mond van Brundle.

Probeer jij met jou regentheorie mijn voorbeeld van Schumacher en Rosberg eens te verdedigen. Op welke manier is de uitkomst van hun notering niet afhankelijk van 100% geluk.

Die zogenaamde keuzes die je kan maken om op bijvoorbeeld intermediates naar buiten te gaan zijn leuk en aardig maar met een beetje pech regent het net op het moment dat je naar buiten rijdt en heeft een ander geluk dat hij toevallig voor de pistraat staat. Regenrace 90% geluk 10% coureur die met omstandigheden kan omgaan. Gelukkig wordt ik in mijn standpunt ook gesteund door de uitslagen van zware regenraces waar opeens Force-India’s, Toro Rosso’s en zelfs het pas 4 maanden oude Lotus team verder vooraan te vinden is. Dat zegt meer dan genoeg lijkt me zo.

Ik denk dat het verschil tussen ons is dat de een graag een race ziet met veel chaos, spanning en overtaking en dat de ander meer voldoening haalt uit marginale details en een perfecte harmonie tussen team en coureur.

Als echte F1 fan kun je denk ik moeilijk van dit soort races houden, als kijker die op zondag wat spannends wil zien is het ideaal.
Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een bougie en remmen die de geest geven. Webber die daar helemaal geen last van heeft. Het heeft niks met een beter of slechter gebouwde auto te maken, die dingen gebeuren gewoon. Dat heet pech hebben. Als het inderdaad een design fout is (zoals de te kleine tank van Virgin) of een structureel probleem, dan kun je inderdaad het team de schuld geven, maar niet in dit geval. In dat opzicht kun je dus spreken over geluk voor de achtervolger. Had de bougie danwel de remmen het niet begeven dan waren Alonso en Button immers niet eerste geworden.

Voor wat betreft “mijn regentheorie” stel ik zelf al dat er zeker wel wat geluk bij komt kijken. Maar ook dat soort geluk kunnen onder droge omstandigheden voorkomen. Aangezien we hier al de hele tijd hypothetisch bezig zijn…stel je nou voor dat een rijder banden gaat wisselen en net op dat moment komt er een safety car op de baan, dan heb je toch ook geluk gehad?

Chaos is voor mij als F1 fan (hoewel tanende) geen pre. Spanning des te meer. Dat is inherent aan een sport kijken danwel beoefenen. Naar een optocht van F1 auto’s kijken, dan ben je pas een kijker. Je voelt je immers niet betrokken bij de sport.
Ik geef je volledig gelijk wat betreft de bandenwissel/safety-car situatie, ook een geval van geluk.

Ik wil wel even terugkomen op de problemen van RedBull. Dat zijn niet zomaar problemen. De motorproblemen van Vettel in Bahrein heeft Webber vanochtend gehad in de 3e vrije training, daar zit gewoon echt iets niet goed. Het begeven van de rem in Australie is een gevolg van een fout in de wielmoeren, dus wederom de schuld van het team.

Daarnaast staat Newey er gewoon om bekend om erg fragiele auto’s te bouwen, weinig gruimte voor mechanische onderdelen en sterk de nadruk op aerodynamica. Kijk naar McLaren auto van 2002-2005, waarschijnlijk de meest onbetrouwbare F1 wagen van McLaren, tegenwoordig hebben ze de meest betrouwbare. Newey vraagt veel van een auto en er zullen nog wel meer RedBulls stil vallen dit seizoen.

Maar spanning hoeft niet per se voort te komen uit inhalen of een grid die door elkaar gegooid wordt. Ik vond Bahrein ontzettend spannend, hoe Alonso z’n banden moest sparen en eigenlijk sneller was dan Vettel etc. Spanning zit hem in de details denk ik.
Als Hammilton en anderen net zo’n race kunnen rijden als vorige keer is de kans groot dat niet alleen Mercedes in de punten finished.
En regen en Hamilton, ik hoop maar dat hij niet te assertief is want dan vallen er brokken (door de anderen).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).