Porsche viert eerste overwinning op Le Mans

Auteur: , 18 Reacties

Met regen, mist en succesvolle tegenstanders als Ferrari, Ford en Lola leken de kansen op een overwinning in de 24 Uur van Le Mans klein voor Porsche. Toch reden Hans Herrmann en Richard Attwood hun Porsche 917 KH Coupé met startnummer 23 in 1970 als eerste over de finish, profiterend van de vele uitvallers vóór hen. Op de Techno Classica staat Porsche stil bij deze eerste overall-overwinning op Le Mans.

Porsche had voor 1970 al wel gescoord met de 911 in subklassen in de 24 Uur van Le Mans, maar als winnaar van het totale deelnemersveld had de sportwagenbouwer uit Zuffenhausen nog nooit op het podium gestaan. In 1969 maakte de gloednieuwe, imposante 917 zijn debuut. De monstrueuze 12-cilinder met zijn extreem lichte buizenchassis was ontsproten aan het brein van Ferdinand Piëch. Eén van de drie fabriekswagens voerde het veld aan met een respectabele voorsprong. De Langheck-carrosserie zorgde echter voor koelingsproblemen. Onder applaus voor de indrukwekkende prestatie tot dat moment verlieten de wagens het strijdperk.

Maar een jaar later keerde Porsche terug met de 917, dit keer met korte staart. En daarmee lukte het voor het eerst om eerste algemeen kampioen te worden in de slijtageslag op Le Mans. De rode #23 deed dat met een twaalfcilinder motor met een inhoud van 4494cm3 die 580 pk leverde met een top van 340 kilometer per uur.

Porsche 917 Kurzheck #053

Deze overwinning in de hoogste klasse was het begin van de legende van de Porsche 917. Eén jaar later wonnen Gijs van Lennep en Helmut Marko met hun witte 917 met Martini-sponsoring en startnummer 22 ook op Le Mans. Beide wagens genieten tegenwoordig van hun oude dag in het Porsche-museum. Maar rusten doen ze niet altijd. Ze zijn in topconditie en nog springlevend! En daar laat Porsche het publiek graag van meegenieten. Klaus Bischof, hoofd van het Porsche-museum laat het ons zien:

Met dank aan Maarten en Robert voor de bijdrage!18 reacties

Heerlijk wat een monsters. Alleen daarvoor is het al de moeite om eens naar stuttgart te rijden!
Het museum staat naast deze vol met nog veel meer nooie pareltjes, een echte aanrader voor elke autoliefhebber. En passant kun je namelijk ook nog naar het MB museum :)
Mooi mooi mooi! Morgen ben ik erbij in Essen
Fout: de Langheck gaf veel en veel te veel lift en was daardoor zeer onstabiel op hoge snelheden.
Op Zeltweg tijdens een trainings sessie viel het John Horsman op dat de voorkant onder de dode insecten zat en de achterzijde volledig vrij was van dode insecten.
Omdat “Piëch niet aanwezig was, stonden Porsche ingenieurs toe dat John Horsman en de zijnen van aluminium platen een nieuwe achterzijde maakten die minder lift gaf. Dat was de geboorte van de Kurzheck.
Grappig beest man, volgende race wint AUDI!!
@R8: Helaas, het snelheidsrecord en het afstandsrecord op Le Mans zijn nog steeds in handen van de 917 van Dr Helmuth Marko en ene Gijs van Lennep in een Martini 917 met een magnesium frame.
Als ik de bolides van toen vergelijk met deze die nu rondjes rijden, dan vind ik de oude toch veel meer schoonheid herbergen. Die 917 in Gulf livery is gewoon legendarisch.
Leuk, Maar de vetste was toch de 917/30 die mee deed met de Can Am challenge….

Quote:

“The 917/30 was the most powerful sports car racer ever built and raced. The 5.374 litre 12 cylinder (90.0 x 70.4 mm) twin-turbocharged engine could produce 1,580 bhp (1,180 kW) in qualifying tune, with twin turbochargers run up to full boost, a simply astonishing 39 psi (2.7 bar), though it usually raced with around 1,100 bhp (820 kW) at 7,800 rpm to preserve the engine. Whilst weighing only in at 1800 lb (816 kg), giving it a power to weight of 1967.36 bhp/tonne in qualifying tune and 1369.68 bhp/tonne in race tune. The 917/30 dominated the Can-Am series during the 1973 season. The 917/30 could go from 0-62 mph (100 km/h) in 1.9 seconds, 0-100 mph (160 km/h) in 3.9 seconds, 0-200 mph (320 km/h) in 10.9 seconds, and on to a top speed of 260 mph (420 km/h)+”
Kleine correctie: de rode #23 uit het Porsche Museum, de wagen op Techno Classica is een ‘replica’ (wel een 917, maar niet het winnende chassis); de echte #23 staat in de garage van een Amerikaanse verzamelaar.
@de sjonnies toen wa het circuit heel anders als nu toen hadden ze nog geen chicanes op het rechte stuk
@q-oekje: weet ik, daar zijn idd hele discussies over geweest, maar feit is en blijft dat de 917 beide records nog steeds op zijn naam heeft staan.
Sjonnie -pinkt een traantje weg- als’ie denkt aan de tijd dat de Le Mans wagens zo’n beetje langs je wenkbrauwen scheurden als je langs de kant stond………..
@de sjonnies
Zijn geen twee records, maar slechts een. Afstand is gemiddelde snelheid * tijd…
@Stijn: Dus heeft de 917 de langste afstand afglegd binnen de 24 uur, dat record is ook nooit verbroken.
Mooie wagens, ook leuk is die Martini sponsering… Dat zijn toch sponserkleuren die meteen in het oog springen…
Brute monsters.
@ de sjonnies
Dat ga ik ook niet betwisten maar 5335 km in 24 uur of 222 km/u gemiddeld is exact hetzelfde record :).
Mag ik er niet gewoon eens kort in rijden?
De 917 was trouwens wel een bloedlinke auto om te rijden .. maar ik heb wel een zwak voor dit soort wagens (hoewel ie in de sneeuw een drama is om te rijden).

De straat versie van de 962 (die door Dauer werd omgebouwd) was ook zo extreem.
Een beest van een wagen!
en een terechte kampioenswinnaar!

1 van de zoveel races die Porsche op hun naam hebben gezet!
in totaal meer dan 28.000 raceoverwinningen!:D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).