RETRO: De AutoRAI in 1958

Auteur: , 26 Reacties

Boeren, burgers en buitenlui. Gaarne even uw aandacht voor deze geschiedenisles op videobeeld. De AutoRAI dient zich in 2011 weer aan, maar eerst kijken wij terug op de 39ste editie in 1958. Het jaar dat de fenomenale DAF 600 zijn debuut maakte.

De Amsterdamse autoshow begon ooit in 1899 met een schuur vol fietsen en slechts drie auto’s. Sindsdien zijn ze hard gegroeid en hebben ze door de jaren heen de nodige primeurs gekend. De vorige editie was een aanfluiting van formaat, maar in 2011 moet het weer helemaal goed komen met het Hollandse autofeestje.

Deze video laat zien hoe het er daar vroeger aan toe ging. Begeleid door een kenmerkende polygoonstem worden we langs de moderniteiten van toen geleidt. Thunderbirds van Ford, Rockets van Oldsmobile, het stond er allemaal. Zelfs een Vespa-400 ontbrak niet. Afsluitende vraag: welke retro-bak uit onderstaand filmpje zou jij volgend jaar wel terug willen zien op de AutoRAI?26 reacties

de Oldsmobile golden rocket zou ik wel terug willen zien, leuke video en geniaal commentaar :P
DAF!
Zal vast knusser, leuker en gezelliger zijn dan de huidige RAI…
Geinig om rug naar rug te zitten..
Pff ik ga 100.000 keer liever naar de AutoRAI van 1958 dan wat ze tegenwoordig aan plastic kroam opstellen.

De Zundapp Janus wil ik wel terug zien :P, daar dachten ze waarschijnlijk: “Ach, we hebben de helft al gehad, waarom zullen we het niet gewoon spiegelen :P”
Hehe wat was men toen nog creatief :lol: en daarmee doel ik op dat ene autootje warbij men rug aan rug zit. Zou ‘ie ook twee sturen hebben zodat je niet hoeft te keren?

Over de RAI; ik vraag mij of of het voormalige Joegoslavië één van die acht landen waren en verder vraag ik mij ook af of destijds ook de Zastava 750 op de RAI stond! :lol:
Mijn god, wat is er vandaag toch mis met mijn spelling en interpunctie.. :?
Vrijmetselaar
Afschaffen die Autorai, achterhaald en hopeloos op zoek naar ‘de vorm’. Begrijp het dan, niemand moet het meer.
Gezondverstand
Mmm. De opmars van de kleine auto. Klinkt me bekend in de oren.
We zijn dus heden aangeland op het niveau van 52 jaar geleden.
Lang leve de vooruitgang, sorry achteruitgang :)
1958 .. gingen alle amerikanen naar dubbele koplampen ..

daarom .. het slechtste jaar oooooooooit ..
@lincoln:
Ik vond de Bel Air/Impala toch een verbetering t.o.v de 57 Bel Air
Haha, die Vespa en Zundapp, lol!
Prachtig! En er is ook duidelijk te zien dat kleine auto’s niet perse vervelend en lelijk hoeven zijn;)
integralechubasco
@Bosnia_love
Ik denk niet dat de Zastava daar al stond, fiat had zelf net de 600 op de markt, volgens mij maakten ze bij zastava toendertijd nog de fiat onder licentie, midden jaren ’60 begon zastava zelf met de 750… Jij bent waarschijnlijk net als ik opgegroeid met de Fićo… ik was in mijn jeugdjaren elke zomer in Istrie…
Mooimooi. Met lekkere paardenkrachten ipv pk’s. Toen had men nog het geduld lange woorden uit te spreken. ;) En geef mij maar elk willekeurig stuk staal uit 1958 liever dan de brokken plastic van nu…
leuk zoon oud filmpje, zijn er niet meer:P
In 50 jaar is er niet veel veranderd, Amerikanen die net als in 58 grote onzuinige sloepen bouwen en de Europeanen die voor compact en zuinig gaan.
Karakteristiek filmpje, hou ik wel van!
Het mooiste vind ik wel de ‘indrukwekkende voorgevel’ van de Edsel… ik denk dat iedereen wel andere associaties heeft met die Edsel grille :P
@oranginas: bedoel je de Kutsel?
Zo’n oudere wagen heeft toch 10x meer karakter dan de wagens van nu….
Ik merk, dat ik ook steeds meer van de oude wagens ga houden, in vergelijk met (ivm is speciaal voor Citrofiel voluit geschreven) de nieuwe automobielen van tegenwoordig.
Opvallend hoe men toen al ging voor de kleine zuinige auto, en ondertussen verbruiken ze nog evenveel als toen (ze zijn wel stukken veiliger, sneller en beter uitgerust)

Mooi nostalgisch filmpje!! Eindelijk een beetje niveau op autoblog.
@Tony Casa precies ;)
Die Maico Sport kende ik nog niet, leuk ding en heerlijk filmpje verder met leuke en eigenwijze auto’s!
Gelukkig dat we ook nu dat langzamerhand wat zien terugkeren! :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).