Ultieme documentaire over de Bugatti Veyron [HD]

Auteur: , 65 Reacties

Krijgen we ooit genoeg van de overheerlijke techniek die schuilgaat achter het aluminium en carbonfiber van de Veyron? Nee. Nooit. Dankzij National Geographic krijgen we een uitgebreide tour door alle facetten van het bouwproces. 40 minuten lang Bugattigeweld op de zaterdagavond. Om te smullen!

Die cijfertjes van de Bugatti Veyron kennen we nou wel. Volgens de fabrieksopgave ligt de top op 407 km/h. Top Gear reed er ooit 407,4 km/h mee. Van 0-naar-honderd: 2,5 seconden. Van nul naar +400: 54,8 seconden. Winstgevend zal de Veyron nooit worden. Daarvoor is de ontwikkeling en productie veel te duur. Daar staat dan weer wel tegenover dat dit hét technologische hoogstandje van de afgelopen decennia aan supercars is.

Duizend en één peekaa’s, het blijft maar tot de verbeelding spreken. Hieronder zie je hoe dit tot stand is gekomen in de fabriek te Molsheim. Fenomenaler dan een Veyron wordt het voorlopig niet…
Met dank aan Gijs voor de tip!65 reacties

Onderdeel van dat nieuwe programma dat ergens begin mei van start gaat?
Mooie video’s, btw
Leuke techniek alleen een super lelijke verpakking.
Prachtig, weet ik meteen wat te kijken vnvnd!
Later zal men terug kijken op de Veyron als de ultieme auto van het verbrandingsmotor tijdperk. Het absolute toppunt.
De filmpjes zijn al even mooi.
geweldige wagen, misschien wel de beste ooit. toch als ik er zelf eentje mocht kiezen was het de lambo lp670-4 geworden. die is gewoon zo veel mooier maakt zon lekker geluid en heeft zoveel meer karakter!
Geweldig dit!
Super documentaire!
Ik dacht als filmtitel te lezen dat een man een 1/4 scale bugatti veyron had nagemaakt. Ik dacht “die is gek”, blijkt het video 1 van 4 te zijn… :-)
Qua techniek is het gewoon de beste auto die er bestaat!
Ik ben benieuwd welk merk in de toekomst deze wagen kan overtreffen en wanneer!
407km/h… Ik kan het nog steeds niet vatten hoe snel het wel niet is!
BTW: Respect voor degene die elke dag zijn leven waagt tegen 407km/h
Die man die in het tweede filmpje over de versnellingsbak praat heb ik in Genève nog gesproken. Heel interessant wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een versnellingsbak voor zo’n wagen.
Niets nieuws gehoord, maar wel interessante docu!
Het blijft toch zo’n prachtige wagen (op technologisch vlak dan wel te verstaan).
Wat een absolute onzin deze documentaire.

De Veyron is in het leven geroepen niet om nostalgische redenen, of om de beste sportauto ooit te bouwen, maar gewoon om een waanidee van een motorconcept te etaleren.

Het idee van de W16 motor is al zo oud als de eerste Golf VR6 (ongeveer 1992). Vergeet immers niet dat de W motor niets anders is dan een paar VR6 motoren die aan/in elkaar gehangen zijn. Toentertijd stond al vast dat ze een auto met een W-motor 1000 pk konden geven en een topsnelheid van 400 km/u. Dit hebben ze dus niet gedaan om Bugatti weer in oude glorie te herstellen noch om een échte sportauto te bouwen.

Ja, ze hebben veel tijd en research in het project gestoken. Alleen was dat niet om de beste supercar ooit te maken maar om het W16 concept bruikbaar te maken voor de straat. Dat is het uitgangspunt en dat zie je ook aan het eindproduct.

Want ga maar na; Waar blinkt de Veyron nou in uit? Wat zal ons altijd bijblijven van deze auto? 400 km/u en 1000pk. Voor de rest niets. Het is niet een auto die ronde records neerzet zoals een Enzo/Carrera GT/Pagani/ hell of zelfs een GT-R. Het is bijv. ook geen McLaren F1 waarmee je met minimale aanpassingen 24h du Le Mans wint. Maar goed, dat is nooit het uitgangspunt geweest ook is het nooit het uitgangspunt geweest om een échte sportwagen te maken. Zoals ik al zei; het uitgangspunt is om de W16 bruikbaar te maken voor de straat.
En wat hadden ze daar voor nodig? Een auto van plus twee ton kg, vier turbo’s, vierwielaandrijving, een koelsysteem waarmee je de Sahara kan verkoelen en productiekosten die finaal uit de klauwen zijn gelopen.

En dat allemaal voor een auto met een top van 400 km/u en 1000pk. Een uitgangspunt dat tegenwoordig door een gemiddelde schuurknutselaar gehaald kan worden.

Een legendarische auto? Ja, voor iemand die zich op 400km/u en 1000 pk blind staart.
@Rick-dos: niet helemaal waar wat je schrijft, want het project is begonnen als een W18 en niet als een W16. en idd die W18 bestond uit VR6 blokken. door koelproblemen tussen de cylinders in is men overgestapt op de W16 (idd 2x W8). de opgave bestond erin meer dan 1000pk en meer dan 400km/h bruikbaar voor elke dag en voor iedereen te maken. niet om de snelste te zijn op een circuit, maar elke dag op straat en dat bij elk weer, nat of droog.
Ferrari en Porsche hebben al aangegeven niet te streven naar ook 1000pk en 400km/h. dat is niet hun doel. deze merken zijn de Bugatti op een circuit te snel af.
het project Veyron zal voorlopig denk ik door niemand geevenaard worden. geen merk zal de combinatie vermogen, top snelheid, accelaratie, dagelijkse bruikbaarheid en lluxe met bedieningsgemak kunnen combineren. een oma van 80 kan een veyron besturen, en dat ook vlot maar een 9ff, tkr of SSC overleefd ze niet.
wat dat betreft heeft de VAG groep hier zeker weten een bengemark geplaatst waar de concurrentie zich aan zal blijven meten. geen van de hierboven genoemde garagebedrijven is ook maar in staat om het afwerkingsniveau en oog voor detail te hebben/bieden. ook onder het plaatwerk is de veyron door en door designed en ontwikkeld. en dat hij geschat 3000pk aan motorvermogen heeft en er 2000pk verloren gaat aan hitte zal wel zijn als je idd 407km/h rijd. niet het gebied tot 300km/h. ik heb nog geen veyron gezien die ook maar een spoortje van traktieproblemen heeft. het enige waar ze nog naar moeten kijken zijn de remmen met name als je op een circuit rijd. hier merk je wel het vrij forse gewicht.
voor mij is de Bugatti Veyron echt een tour de force geweest vwb techniek. en de eigenaren zullen er maling aan hebben dat ze niet de snelste zijn op een circuit.
autoblog ik HOU van u!!!! merci voor de upload!!! Veyron über alles!!
Wow, ik wilde even snel een stukje kijken, maar ik kon hem niet meer afzetten… Ongelooflijk hoe deze “auto” iedereen gewoon verbluft! Alles valt in het niet bij zoiets… Ongelooflijk, de Veyron is een van de zeldzame auto’s die gewoon Briljant is!
Mooie documentaire.
Alleen uiteindelijk zullen ze wel winst maken met deze veyron, alleen maar om de naamsbekendheid die de volkswagen groep weer krijgt en alle andere snufjes die niet veel met auto’s te maken hebben.
Waanzinnige documantaire ! Prachtig om te weten te komen hoe dat allemaal in elkaar zit.
wtf hij kan harder dan 407.
Thanks Autoblog om de reportage te posten.. was zeer genieten om het in 40min ns mooi in detail op n rijtje te hebben.

Kleine btw: ik hoorde Duitsers die engineering en ontwikkeling doen, n Italiaanse naam als inspiratie, Duitsers die zelfs de leiding nemen ih bedrijf.Ik had vertrouwen in de machine… tot ik hoorde dat fransen hem ineen knutselen.Als dat maar niet vooral met de franse slag gebeurd!!
@GTA_Torino: ach de versnellingsbak komt van de engelsen, en die hebben een vlekkeloze reputatie op dat vlak… haha, NOT! (al is ricardo wel een club van naam en faam)
Een motor die meer dan 3000 pk levert… Dat viel mij behoorlijk op. Als ze die warmte nou om konden zetten…

Mooie reportage autoblog, nice!
@Vanquish: hahaha, die lulkoek hebben we eerder besproken. Sacha was een verdediger van die stelling, ik tegen… als je alle verliezen als vermogen rekent dan heeft een eendje ook iets van 100pk…. Vermogen aan de wielen is wat telt, eventueel vermogen aan de krukas (al heb je daar op zich weinig aan) bij gebrek aan beter.
@w0o0dy:
Wat is er nou lulkoek? 1 pk is 736 Watt, warmte druk je uit in Watt, dus waarom niet in pk? De energie die vrijkomt bij de verbranding in die motor is 3000 pk, omgerekend ongeveer 2200 kiloWatt, waarvan blijkbaar 1/3 gebruikt kan worden om de auto aan te drijven.
Wat wel lulkoek is, is dat eendje van jou.
@Henk: denk eens even na wil je? Heeft dat eendje geen warmte ontwikkeling tijdens de verbranding? Geen oliepomp, waterpomp, pullies, frictie? Dan krijg je dus ook ongeveer 3 keer zoveel vermogen als je alle verliezen toch als vermogen ziet. Kortom, zinloos stoer doen door een groot getal te roepen…
@w0o0dy:
Wil jij eens even nadenken voordat je dingen roept. Jij roept dat het lulkoek is: onzin dus. Dat is het niet.
Dat er in dat filmpje een hoop opgeblazen wordt en overdreven wordt, ben ik met je eens. Die vertelstem is ook belachelijk. Dat neemt overigens niet weg dat het nog steeds een ongelooflijk mooie bak is.
Dat er twee keer zo veel vermogen moet worden afgevoerd aan warmte was volgens mij bovendien gewoon een brug naar die radiatoren.
Nog een tip: verander dat belachelijke plaatje bij je naam eens in iets fatsoenlijks.
@Henk: Ik herhaal mezelf want ik heb vrijwel letterlijk hetzelfde een paar jaar geleden geschreven:
IEDEREEN in de autowereld gebruikt een bepaalde definitie voor het vermogen, namelijk het vermogen aan de krukas of aan de wielen… DAT zijn de meetlatten waartegen we de prestaties van motoren leggen.

Deze vent probeert indruk te maken met de 3000 maar tegelijkertijd introduceert hij een nieuwe meetlat…. en ik zeg: tegen die meetlat komt een 2cv in de buurt van de 100pk, oftewel leveren ALLE motoren opeens ongeveer 3 keer zoveel vermogen…. tamelijk zinloos toch? De oude meetlat voldoet prima. Snel vergeten en begraven dat geblaat van die gast.
@rick-dos: inderdaad 1000pk en 407km/h … die dan wel dagelijks bruikbaar zijn en daadwerkelijk de openbare weg op mag binnen de normen die dan nog eens worden opgelegd.
Inderdaad 1000pk is niet veel maar dit blok gaat heel lang mee.
En een simpele mens 400km/h laten halen… Het zou me al verbazen moest een amateur dat halen, laat staan dat die het na 1 keer overleefd. 400km/h voor een ton is een 80 GJ aan kinetische energie… Mensen onderschatten het gat tussen 300 en 400 ENORM.
@Duidelijk:

Bij elke stelling van je heb ik de vraag; maar tegen welke prijs?

1000pk en 407 km/u voor dagelijks gebruik. Maar dan heb je wel een auto van meer dan 2000 kilo waar je vervolgens niet veel meer mee kunt, dan pochen dat je auto een topsnelheid heeft van 407km/u. En laten we reëel zijn, waar en wanneer kun je die topsnelheid daadwerkelijk halen?

Een motorblok dat lang meegaat? Ja, omdat een simpele onderhoudsbeurt je op z’n minst 15.000,- euros kost. Voor die prijs kan een schuurknutselaar toch al gauw 4 a 5 motoren met 1000pk per jaar maken.

Dus zoals ik al zei; tegen welke prijs?

@Loebas:

Je kunt er over twisten of VAG inderdaad Bugatti heeft kunnen geven dat de naam waardig is. Want wat heeft VAG gegeven? Een té zware auto waar je alleen over de topsnelheid en het aantal pk’s kunt pochen. Echter, i.t.t. het verleden, hebben ze qua design geen juweeltje afgeleverd. Of deze auto de naam Bugatti waardig is durf ik dus te betwijfelen.

Er zijn volgens mij al genoeg concurrenten alleen niet van de “usual suspects”. Denk bijv. aan de SSC Ultimate Aero, Keating TKR of de 9ff. De usual suspects hebben echter dit soort reclame niet nodig. Waar zou dit voor moeten dienen? Waar is het voor nodig? Daarnaast denk ik dat ze een betere job zouden doen dan wat VAG hier heeft gepresteerd. Immers zouden zij met een “blanco blaadje” kunnen beginnen, en dus met hele andere uitgangspunten kunnen werken, dan dat het raamwerk al heel erg verkleind is door een W16 motor. Dat gegeven op zichzelf levert de Bugatti en VAG al een achterstand op in de ontwikkeling.

Als ze een Bugatti zouden strippen voor een raceklasse dan zou je niks aan de auto hebben. Immers zouden ze de vierwielaandrijving eruit moeten slopen, waardoor een groot gedeelte van de grip verdwijnt. Daarnaast zouden ze de motor moeten detunen om mee te kunnen doen. En boven dit alles zou je nog steeds met een auto achterblijven die noordwaarts van 1500 kilo zou wegen. Hiermee durf ik op voorhand al te stellen dat deze auto “alles zou wegblazen” onzin is.

@Dinges:

“…is niet de kunst, een w16 gebruiken ook niet”

Dat ís juist de kunst hier. Ze hebben juíst met de Veyron willen aantonen dat de W motor dit kon. Zoals ik al reeds stelde; het ging ze niet om de naam Bugatti in ere te herstellen (immers hebben ze de motor in verschillende concepts gehangen), het ging ze ook niet om de beste supercar te maken (want dat is het niet), het ging ze alleen om de potentie van concept “W motor” te tonen. Meer niet. Als het ze immers om het slechten van de 400km/u barrière ging of de 1000pk grens te overschrijden, dan hebben ze dat wel op een heel inefficiënte manier gedaan.

Verdienen ze credits voor het feit dat ze het concept W-motor gebruiksklaar hebben kunnen maken? Ja hoor.

@Relief:

Of heb jij gewoon geen zinnige tegenargumenten en ga je het dus maar “trollen” noemen?
@ Rick-dos: Dan is’t VAG die Bugatti weer kon geven wat de naam waardig was. Andere merken konden dit niet. Of dit nu vast stond op voorhand of niet, VAG is erin geslaagd om met het juiste merk op de proppen te komen om dit te realiseren. De Veyron is idd geen echte sportauto, maar een supersportauto. Als ieder merk (aka schuurknutselaar) dit in elkaar zou kunnen knutselen, bestond er al heel lang een concurrent, maar helaas is er geen concurrentie, noch van Mercedes, noch van Bmw or whatever.
Ik wacht nog op’t eerste team wat een Veyron aanschaft om mee te dingen in het FIA GT kampioenschap. Uitgekleed blaast deze bolide de rest weg. Misschien moet men een apart kampioenschap oprichten. Voor “les 24 heures du Mans” (du+le bestaat niet) zou ik’t liever op protos houden.
A world masterpiece en benchmark ontwikkeld door VAG met als leuk detail dat’t meer dan 400km/h en 1000pk eruit perst met als gevolg dat het alle andere merken op alle vlakken een poepje laat ruiken. Ferrari, let’s knutsel!
@Loebas: ALLE raceklasses waar je een Veyron zou kunnen laten uitkomen hebben regels… door die regels zou de Veyron geen 1000pk hebben (restictors, zonder turbo’s, forget esp en traction control (in de meeste klassen).

En Ferrari had al in 1996 een auto die op bijna alle vlakken de Veyron aan zou kunnen (qua prestaties), met wat hedendaagse techniek rijdt een über-Ferrari de Veyron uit de boekjes als men dat per sé zou willen…

720+pk en 907kg….
http://www.supercars.net/cars/641.html
@Loebas:
als een stel amerikanen in een hangar in Californie een snellere wagen in een kunnen steken voor een kwart van het geld en die even goed bochten kan nemen betwijfel ik wat jij zegt zelfs de Saleen S7 TT komt op cirquit in de buurt denk ik
Niet dat ik het geen superieur stuk techniek vind, hij is gewoon niet de beste auto ooit zo als veel mensen hier denken

nog een leuk feitje de 1969 Dodge Charger Daytona/Plymouth Superbird heeft een betere 1/4mile tijd dan de Veyron
integralechubasco
@loebas
Wat een BS… de Veyron vreet remmen en banden met zo’n gewicht. die houdt het echt geen race uit.
Hmm…, … […] tja, zo zie ja maar dat één enkel serieus automerk het verschil echt kan maken … […]

En wat de toekomst betreft, weet niemand wat er effectief zal komen . . . , … […] alles wordt min of meer bepaald door de zogezegde ‘Vakjury’ -(de ware freaks dus en Auto-Kunstdesigners)… […]
Al een tijdje geleden gezien .. op zich wel een leuke aflevering die het Amerikaanse National Geographic zomaar toelaat in Europa.
@w0o0dy: De F50 zou niet meer in productie genomen mogen worden dankzij de verouderde techniek. De moderne regels zouden er voor zorgen dat er enorm veel beperkingen zouden moeten komen op wat die motor mag doen.
integralechubasco
@duidelijk
de 5,9 V12 uit de fXX is een doorontwikkeling van de 5,7 V12 uit de f50. tegenwoordig halen ze daar meer dan 850 pk uit… hebben ze geen 4 turbo’s voor nodig.
Ja jongens het is lastig om het met W0o0dy over feiten te hebben als het op de Veyron aankomt. Goed om te zien dat jullie dat ook vinden.
@integralechubasco: Waarom steken ze er dan geen 4 turbo’s op en halen er dan vele meer uit als het dan zo simpel is volgens jou? Het blok moet daadwerkelijk die turbo’s kunnen gebruiken.
integralechubasco
onzin onzin onzin…. ik ga er niet op antwoorden want je laatste comments slaan nergens op.
waarom vergelijken veel mensen een Veyron toch met alle andere supercars :p. Er is geen auto waarmee je hem zou kunnen vergelijken… Er zijn autos met 1000pk, er zijn autos die een top van 400+ halen, er zijn autos van ver boven het miljoen maar geen van allen hebben ze het totaal plaatje zo compleet. De Veyron heeft dat in mijn ogen wel en is daarom beter dan alle andere auto’s. Prachtig om te zien hoe ver VW is gegaan met de ontwikkeling ervan en reken maar dat er de nodige technologie uit het Veyron project gebruikt zal worden in alle andere VW auto’s. Misschien niet direct maar ze hebben daar vast wel de nodige kennis uit kunnen halen voor de toekomst. Want je kan mij niet wijs maken dat ze zoveel geld gaan toeleggen alleen om een leuk prestige object te bouwen :P
@ Rick dos

Een auto 400km/u laten rijden is niet de kunst, een w16 gebruiken ook niet.
(dat snapt iedereen)
Maar een voertuig ontwikkelen die 400km/u kan rijden,
1000pk heeft, die zonder race-auto ervaring te besturen is, met alle luxe die je nodig hebt en die daarnaast ook nog een zoveel 100.000 kilometer mee gaat.
(In tegenstelling tot de schuur-knutselaars waar jij het over hebt)

En jij vindt dat ze geen credits zouden verdienen?

Beetje een bekrompen mening.
Die 3000pk stelling is inderdaad bullshit. Ten eerste omdat je dan een nieuwe standaard legt waar elke motor aan onderhevig is, ten tweede omdat PK toch werkelijk een pure vermogenseenheid is. De ENERGIE die verspild wordt in wrijving, hitte etc is ENERGIE, geen pk’s.

Als we zo gaan rekenen kan elke Jan Doedelzak 70 km/u sprinten *als we al onze potentiele energie 100% efficient zouden gebruiken*.

Ja danku, zo lust ik er nog een paar.
@Rick Dos

Vroeger had je meestal wat zinnigs te melden, maar je post is niets meer dan een troll. Ik had wel wat intelligenters verwacht van je.

Maar goed Ik ga er niet meer woorden aan vuil maken.
En voor wie beweert dat de bugatti geen karakter heeft:

http://www.youtube.com/watch?v=xy_33TjAj48&feature=related
Wat een auto… Als je kijkt hoeveel werk ervoor nodig is begrijp je de prijskaartje wel.
door dit soort dingen is het voor Volkswagen zeer aantrekkelijk om een absurde auto te maken.. Reclame blokken zijn duurder op termijn..
leuke docu, meteen gekeken op de zondagmorgen.


wat een mechanisch meesterwerk die wagen!

wil em wel es lenen voor een weekeinde Zandvoort, veel meer kan je er niet mee, voor op vakantie kan je bijna niets meenemen en de brandstofkosten zijn duurder dan het hotel S-:

then again, hij is nooit voor praktische zaken gebouwd.
2000 PK verlies aan wamte met deze motor, hoe wil je nog duidelijker maken hoe inefficient de veyron is?
Leuk hoor, deze filmpjes die in totaal zo’n 45 min duren werden om 19u online gezet en om 19u02 staat er al een comment mooie video’s..
ot: Goeie video’s, mooie documentaire, prachtige wagen..
Het mooie aan de Veyron is dat het niet de enige supercar is die 400+ kan rijden, maar het is wel de enige supercar die 400+ kan en die redelijk simpel is om te besturen op de gewone weg… En het is ook geen gestripte supercar, maar een echt luxueuze bak…
Zelfs lada kan een 400+ maken, dat is echt de kunst niet.
Maar hoe gaat ie het bochtje om…dat is de vraag.
En dan is het weer gewoon een fag..en zoals gewoonlijk nog lelijk ook. Niks bijzonders aan…gewoon doorlopen.
BerlinCustoms
Kan iemand me vertellen wanneer deze aflevering uitgezonden wordt? Ik ben ook al blij als ik weet wanneer de reeks over de autofactories uitgezonden wordt?
‘Ergens in mei’ klinkt voor mij nogal vaag.
@BerlinCustoms: 13 mei om 21u Ultimate factories op NGC (heb het braafjes opgeschreven xD)
@ Rick Dos: jij stelt hier hypothesen die geen kant raken. Enkel stellen dat’t een wagen is om mee te pochen is je oogkleppen aanhouden. NG doet dit gelukkig niet in het filmpje.
Er is op dit moment geen enkele instantie die de Veyron tot’t uiterste heeft gedreven op enig circuit dan ook. Dus hier komen claimen dat SSC, TKR of 9ff hetzelfde of zelfs nog beter puren uit een auto is zever in pakskes. Er is op dit moment geen enkel merk wat 1000pk uit een motor kan puren en dit in een wagen kan steken die door jan modaal bestuurbaar is (tevens de woorden van Jeremy Clarckson), inclusief alle luxe aan boord. Laat die klus klaren door 9ff, scc of TKR en deze mooi klinkende bedrijven zijn faït omdat ze gewoonweg niet de budgetten hebben om een GELIJKAARDIGE bolide te ontwikkelen. Aan 1000 pk zullen ze over enkele jaren wel komen, maar alles er rond zal niet zo uitmuntend, standvast, ijzersterk, luxueus, efficient zijn dan in een Veyron. En dat maakt van hem de beste auto.
Het is duidelijk dat VAG hier het beste op poten heeft gezet wat in autoland aanwezig is. De “rest” heeft toegekeken en aanschouwd.
Machtig om te zien. En die double clutch bak is de hedendaagse DSG bak neem ik aan? Ook leuk om te zien dat heel veel onderdelen uit besteed worden aan andere bedrijven.
Bij 9ff hebben ze de kaap van 400+ reeds overschreden, maar er is nog veel research nodig om nog maar in de buurt te komen van de standvastigheid van een Veyron:

http://www.autobild.de/artikel/porsche-gt9-r-von-9ff_1150359.html

Het zal nog even wachten zijn eer gelijk wie met zulke wagen een autosnelweg kan betreden. Voor de Veyron is dit vanzelfsprekend.
Ten eerste dat verlies van ‘2000 pk’ is dikke bullshit, elke wagen mag je dan *3 doen :p. Das gewoon omdat een benzinemotor tot een 35% rendement kan gekregen worden, hoger gaat niet tenzij je aan constant toerental laat lopen (en CVT achterplaatst).

Dan dacht ik dat de veyron eigenlijk niet in productie ging genomen worden, was gewoon een engineering oefening binnen VW met als opgave W16 400+ en 1000+ in iets dat niet na elke rit moet nagekeken wordne om het het zo te zeggen (dacht dat ze dat als VW betrouwbaarheid beschreven).

Nu kan je zeggen dat ze er veel op verlies maken maar eigenlijk is dat een foute stelling. De ontwikkelingskosten waren al gemaakt (de oefening was namelijk af, dus development kosten waren reeds gemaakt en gingen nooit weergehaalt worden aangezien ze hem niet gingen bouwen). Tot het idee van ermee bugatti nieuw leven mee in te blazen, de meerprijs was klein (mss zelfs deel van de kosten terughalen) terwijl de RECLAME winst gigantisch is/was.
1 woord: PRACHTIG
Een veyron is: fenomenale acceleratie, fenomenaal uiterlijk, zeker in het echt!!, En hij is net zo wendbaar als een golf gti, ook in de bochten…
@phantom: Onzin. Een Veyron is daar veel te zwaar voor.
@ BananaFlip: onzin, want dan zou iedere wagen zwaarder als een GTI minder wendbaarzijn. Dit klopt niet.
@Loebas: Dat klopt inderdaad niet, maar dat is dan ook niet wat ik beweer. Wat ik beweer is dat een Veyron minder wendbaar is dan een Golf GTI. Wat ik daarmee bedoel is dat een Golf GTI (maar beter nog een Twingo RS Cup bijv.) veel agieler en lichter aanvoelt en is in de bochten.
Had de Veyron wel een beetje gezien, alle ‘exclusieve’ versie’s enzo. Maar na het kijken van dit filmpje wint ie toch weer een beetje van mijn respect terug! Interessant om te zien!
Altijd dat kortzichtige geouwehoer dat de Veyron nergens in excelleert. Juist het feit dat hij op veel fronten vooraan staat of vooraan meedoet en volledig dagelijks bruikbaar is, z’n exercities desnoods 20 keer zonder drama herhaalt, dát is de kracht van de Veyron.
Al die andere supersporters mogen dan ook onnoemelijk snel zijn, soms een hogere topsnelheid, soms sneller van 200 tot 300, maar doorgaans alleen onder ideale omstandigheden en met een vaardige piloot. Voor de rest zijn dát vaak de cijfermachines. Meestal teveel vermogen met slechts 2WD, kortom, weinig bruikbaar en bij de standaardsprint tot 100 meestal langzamer dan zeg… een relatief gangbare 911 Turbo. Of niet de remkracht van de Veyron, niet de dagelijkse bruikbaarheid, niet de *dynamische* Aerodynamica, niet de betrouwbaarheid, etc.
Inderdaad, een heel mooi project en voorbeeld van samenwerking tussen verschillende Europese nationaliteiten en competenties. Terecht iets om trots op te zijn als Europese petrolhead (spijtig dat sommige fanboys van andere Europese merken het moeilijk hebben hiermee…).
De opgedane ervaringen zullen in alle geval ook wel helpen om ook de lager gepositioneerde sportieve wagens beter en betrouwbaarder te maken.
Het grote verschil met de ‘schuurknutselaar’ is dat alle onderdelen van deze wagen ontwikkeld zijn voor het voorziene doel, daar waar de schuurknutselaar vertrekt van een standaard basis en hier één en ander in vervangt of aanpast zodat hij ook op één of ander vlak een prestatie van de Veyron behaalt (en daar is de schuurknutselaar dan natuurlijk heel trots op :-)).
De cijfers spreken in alle geval voor zich : in 2.5s van 0-100 en in 2.2s terug naar 0. En in minder dan 10s van 407-0 km/u ! Zou wel eens willen weten wat een bepaalde (Amerikaanse) schuurknutselaar hierop presteert bijv.?

Nu nog een vraagje voor de echte die-hards : in het derde filmpje op 5:50 zie je dat er op de linkerdeur iets geschreven staat. Iemand een idee wat ?
ik durf te wedden dat als brabus / mercedes een poging zou doen om bugatti te verslaan (op alle fronten, van dragrace tot mototmenagement), het hun zou lukken ook:

2 dingen die moeten gebeuren

1-)enige wat ze moeten doen is een beter koppeling in een brabus rocket te doen. en dan bedoel ik natuurlijk zo’n dsg bak die bugatti gebruikt, maar je kunt zelf oook een (iets) beter “her-uitvinden”. dubbele koppelingen werden volgens mij niet echt gebruikt buiten volkswagen ag. in auto’s, dus tijd voor een 1e keer (verbeter me als ik iets verkeerd zeg).

2-) wat ook handig is is gewichtsbesparing. je kunt (meer) koolstofvezel gebruiken, (meer) titanium, minder luxe (geen massage stoelen dus)etc.

de vorm heeft die al en je kunt er met 4 man in. technische snufjes zat bij mercedes, dus ik zou niet weten waarom het niet kan
TOCH…????

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).