Brekend: Luca di Montezemelo stapt op als hoofd Fiat [update]

Auteur: , 46 Reacties

Vanmiddag wordt op een persconferentie bekend gemaakt dat Luca di Montezemelo zijn functie als chef van de Fiat Auto Group neerlegt. Reden voor zijn vertrek zou zijn dat er onoverbrugbare meningsverschillen bestaan tussen hem en CEO Sergio Marchionne over hoe men de merken van Fiat in de toekomst zou moeten beheren. De Lancia / Alfa / Chrysler deal heeft bijvoorbeeld voor een hoop onrust gezorgd. Di Montezemelo zal wel aanblijven als directeur van Ferrari en zal actief blijven in de raad van bestuur van Fiat.

Di Montezemelo werd zeven jaar geleden aangesteld om Fiat van de ondergang te redden na de plotselinge dood van Umberto Agnelli. De plaats van Di Montezemelo wordt ingevuld door vice-president John Elkann, die met zijn 33 jaar de jongste president ooit wordt van het Italiaanse merk. To be continued.

UPDATE 17:51 Er is een officiële verklaring uitgegeven door Fiat waarin men aangeeft dat Luca Cordero di Montezemelo zijn ontslag heeft ingediend omdat de opdracht die hem gegeven is in 2004 is afgerond. Di Montezemelo blijft zoals verwacht lid van de Raad van Bestuur en opperhoofd van Ferrari.46 reacties

Heeft meer met zijn oude dag te maken, denk. Bedrijfstechnisch is Ferrari een stuk minder zware klus dan de Fiat group.
@mhijnen: Zo oud is hij volgens mij niet.
@mhijnen: Mja logisch.. Nu deed ie zowel Ferrari als alle andere merken van de Fiat groep… Als ie nu enkel Ferrari doet is het logisch dat ie minder werk zal hebben….
Driekwart van de fusies en overnames mislukt of voegt niets toe;
Een bedrijf wat zelf grote problemen kent, FIAT dus, maar zeer veel tijd, geld en energie stopt in het samenwerken met een firma die nog meer moeilijkheden heeft, is vragen om ellende.
Resultaten uit ’t verleden zijn vaak een indicatie voor de toekomst: ook dat pleit niet voor de FIAT groep……..

(Ik zou wel een tweede hands 159 Sportwagon automaat willen, ben dus geen hater van Italiaanse auto’s e.d.)
@DavidZ: hou mijn hart vast of deze fusie gaat lukken idd. Chrysler is een mega bleeder, daar kwam Daimler ook achter. Misschien is Luca de Schrempf van nu?
alfa mannetje
@Laurens: de een moest bakken met geld betalen en de ander kreeg geld toe en de markt in de VS…….
Waar kan ik mijn cv naar toe sturen?
@Heren hier boven

Luca Cordero di Montezemolo (Bologna, 31 augustus 1947)
@Vreddy_B en @casper:

Een veelgemaakte fout, maar toch: “His surname is actually “Cordero di Montezemolo” so it is not correct to call him “di Montezemolo”. The correct usage is either the full surname or just “Montezemolo” to be concise.”

Bron: http://bit.ly/montezemolo
Beste toyotaprius, als ik jouw was zou ik een andere naam kiezen voordat ik mijn CV opstuurde.Ik bedoel Italiaanse passie en prius gaat niet door 1 deur.
Hij is toch wel de koning van Italie. Heeft eigenhandig Ferrari gered zowel de F1 tak als de sportwagen afdeling. Hij zou zich nu moeten bezighouden met het opleiden van Elkann.
Hij kijkt wel boos op de foto..
@L-Fred: Dat is zijn dodelijke blik..
Zolang hij hoofd-Ferrari blijft valt er voor hem weinig te vrezen denk ik he?
@ Cantago

Hij hoeft nooit wat te vrezen, afgetreden of niet hij blijft Il Capo.
33 jaar en dan zo’n baan. Lekker cashen :)
Jammer dat Marchionne er nog steeds zit. Wat een flapdrol is dat zeg. Was ook wel te verwachten dat niet iedereen het met Marchionne’s visies eens zou zijn. Wel mooi dat ie nog verder kan gaan bij Ferrari.
@RtB: Marchionne wordt in Italia (én daarbuiten) geapprecieerd voor de omkeer die Fiat gemaakt heeft (met als keerpunt de Grande Punto) rond 2003. Dit vooral wars van té veel politieke inmenging, maar met een rationele kijk op het concern en de lange-termijn toekomst. Een huzarenstuk in Italia kan ik je garanderen. Chrysler past beter in het plaatje voor Fiat dan velen denken.
Evengoed zijn de prestaties van Luca Cordero di Montezemolo niet te minimaliseren. En visies tussen managers: dat niet iedereen het eens is met een visie, is 1 vd kenmerken van een goede visie.
Genoeg over mijn visie, die van jou over Sergio Marchionne was… ??
Elkann is een kleinzoon van Agnelli en volgens mij de rustige van de 2 broers….die andere is nog bij aan het komen van een overdosis pretpoeder.
@ RtB

Flapdrol? Integendeel, hij is samen met diMontezemolo verantwoordelijk voor het succes van Fiat, onder andere de nieuwe Panda, Punto en de 500. Stuk voor stuk successen die ervoor gezorgd hebben dat ze weer winstgevend werden. Hij is de juiste man voor Fiat op dit moment.

Hij is al hoofd van Ferrari sinds ’91 dus het is niet alsof het een bijbaantje is ofzo.
Oh die laatste zin slaat uiteraard op Di Montezemolo.
Ontzettend jammer dit, gelukkig blijft hij wel bij Ferrari actief! Hij heeft toch een erg belangrijk aandeel gehad in de successen van nu.
Marchionne is een boekhouder, een cijfertjes-neuker, heel goed voor FIAT ,heel slecht voor ALFA, een liefhebbers merk als alfa past niet in zijn boeken…Ik hou m’n hart dan ook vast wat hij met alfa zal doen….
Of de titel klopt niet, of de tag klopt niet: MontezemElo moet volgens mij MontezemOlo zijn.
@ Luca di Montezemelo :

Lach eens man….zure bom.
@Timo: wat hij met Alfa zal doen? U heeft iets gemist als u al het alfa-nieuws van de laatste maanden niet gelezen heeft. Na 20 jaar mismanagement van alfa (door fiat), is het onder zijn bewind dat er eindelijk weer schot in de zaak komt en er een duidelijke toekomstvisie is. Lees er maar enkele van zijn eigen uitspraken op na. Een autowereld zonder alfa? Zelfs een ‘boekhouder’ als Marchione weet beter.
als je met zo,n zelf-ingenomen smoelwerk op de foto moet !!

geen wonder dat Sergio die ijdeltuit eruit tieft ..
Hm, met John Elkann als president, komt er dus weer een Agnelli-telg aan het hoofd van fiat te staan..
The Honda Spirit
Ik maak er geen geheim van dat ik een halsstarrige Honda liefhebber ben. Maar zelfs ik ben de afgelopen jaren gevallen voor de charmes van het Fiat concern en ben er inmiddels van OVERTUIGD dat FIAT de zaken goed voor elkaar heeft. Ook als student bedrijfskunde heb ik in de FIAT fabrieken (lees Fiat Turijn en Maserati Modena) schoolvoorbeelden gezien van operational excellence, zo hoort het. Ik geloof er heilig in dat Fiat het lukt. Enig idee hoeveel verschillende auto’s gebruik maken van Fiat techniek?
Komt blijkbaar onverwacht, dat geplande afscheid (?)

Moeilijk te zeggen wat voor rol de man speelde in de groep, maar feit is dat tot nu toe Ferrari alle budget kreeg om aan motorsport te doen en zijn gamma uit te breiden, terwijl merken als Lancia en Alfa het met 147’s en Y’s bijna een decennium moesten doen zonder modelverandering.

Anderzijds : heeft de laatste car nut nu het bedrijf verlaten, en zijn het enkel nog boekhouders en bankiers die overblijven?
Denk dat ze niet alles goed gedaan hebben, zo hadden ze de Thesis een rechtvaardige ‘facelift’ mogen geven ipv hem uit produktie te nemen zodat de Thesis een groter publiek had aangsproken.
Ze zitten nu wel lekker in het kleinere segment, maar daar zijn de Italianen altijd sterk in geweest, nee ze hebben bij Lancia een winner nodig a la Thema en bij Alfa een nieuwe Giulia Lanica luxe en ALfa sportief en Fiat voor de ‘gewone man’ (voor zover die nog bestaat)
Stevig nieuws, 1 dag voor de internationale persconferentie die door Fiat gepland is, dus benieuwd wat ze er morgen over melden. Als Alfa Romeo maar overeind en zichzelf blijft!
@ spiderman, helemaal mee eens !!!

And when things go wrong voor Alfa…. iets voor Victor Muller????
@Tabasco: Volkswagen toch? ;)
http://www.autoblog.nl/archive/2010/02/02/vw-baas-winterkorn-alfa-romeo-is-extreem-interessant

PS: ben het met Timo en RtB eens dat Marchionne vooral veel afkeer opwekt. Leuk dat ie een visie heeft over de automotive industrie en leuk dat ie Fiat goed lijkt te runnen, maar volgens mij vergeet en passant een aantal zaken (en merken). Ben erg benieuwd waar dit gaat eindigen…
alfa mannetje
@autoblogger: vergeet eea , nou kom op , wat dan ?
Je zegt , wederom ,weer niets ….
VW zou zijn SEAT als Alfa van het VAG concern positieoneren , nog 3 jaar verlies en het is over .
Ze dachten even het meest roemruchte merk Alfa te kopen ,
alfa mannetje
inhoud , inhoud , inhoud …….
@ autoblogger

VW heeft Audi al. Op de een of ander manier vind ik Saab en Alfa wel bij elkaar passen. Enfin, we volgen de ontwikkelingen met meer dan normale belanstelling.
alfa mannetje
@Tabasco: het zou zeker tijd worden dat je de ontwikkelingen gaat volgen , uit de vorige post merk ik dat je nog hopeloos achterloopt.
@Alfa mannetje
“VW zou zijn SEAT als Alfa van het VAG concern positieoneren , nog 3 jaar verlies en het is over”
…lukt dus vrij aardig : Alfa maakt verlies, Seat maakt verlies? De verschillen tussen Seat en Alfa nemen niet bepaald toe. Dat is dan eerder een verdienste van FGA die Alfa verwatert en niet VW die Seat versterkt, maar toch.
alfa mannetje
@heidekonijn: dan maak je deze misvatting : SEAT weet niet meer wat te doen en verkoopt zeer goed , Alfa is een naam , een naam die aan het ”begin” van zijn carriere staat . Dat weet jij ook , toch ?

ps. ik kan jouw ook aanraden te ontwikkelingen te volgen , hoe moeilijk dat ook is op Audiblog , in casu we komen niet verder .
@ Peter : Wat was de mismanagement?? De 156 ? De GT ? De 147? Deze generatie was(naar mijn mening) de beste generatie voorwielaangedreven Alfa’s ….De 147 is 10 jaar(goed verkopend) in produktie geweest….De 159 /Brera zijn mooi maar rijden lang niet zo als de 156…Ik weet niet welke weg het gaat inslaan met Marchionne maar de geruchten die ik hoor…
Operational excellence in de FIAT groep? Ik zou mijn theorieboek nog eens nalezen als ik jou was.
@ alfamanneke
Goh, leuk verhaal (not)
alfa mannetje
ik heb nog een hobby, sigare bandjes sparen . Op de bijkomsten immer mensen die weten waar ze over praten, heerlijk.
@ Alfa gozer

Zo sigarenbandjes… je leven kent ongekende dieptes. Maar om elkaar hier niet af te blijven zeiken, tuurlijk wist ik van het VW voornemen af, tuurlijk gaat het niet al te best met Alfa (mijn merk !) maar is het gewoon niet veel leuker om te brainstormen over iets wat dan welliswaar niet actueel is maar wel zou kunnen……

Enfin, ik vol de ontwikkelingen met Alfa met grote belangstelling.
@alfa mannetje
Tot slot raad ik je aan om eens pagina 96 van de Topgear van deze maand te lezen. Ik ben niet de enige die een link legt tussen Alfa en onze Victor M. Dus……..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).