Rijbewijs voor 17-jarigen begin 2011 in heel Duitsland

Auteur: , 71 Reacties

De Duitse verkeersminister Peter Ramsauer heeft aangegeven dat hij momenteel een wetsontwerp uitwerkt, welke het vanaf begin volgen jaar voor alle Duitse 17-jarige inwoners mogelijk moet maken om het autorijbewijs te halen. In 2004 begon de Duitse deelstaat Nedersaksen als eerste met proeven waarbij 17-jarigen onder begeleiding mochten autorijden. Verschillende onderzoeken hebben ondertussen uitgewezen dat het verantwoord is om dit landelijk in te voeren.

Duitsers die met 17-jaar hun rijbewijs halen, mogen het eerste jaar enkel onder begeleiding rijden. De begeleider moet iemand zijn die minstens 25 jaar oud is en een schone lei heeft als het gaat om verkeersovertredingen en bovendien geregistreerd zijn als begeleider, zo lezen we op Tagesschau.

Camiel Eurlings had eind 2008 al aangegeven om het Duitse voorbeeld te volgen. Het plan was om in de tweede helft van dit jaar het rijbewijs voor 17-jarigen in te voeren. Door de val van het kabinet is onduidelijk of dit gaat lukken. De kans bestaat dat het plan vertraging oploopt. De Nederlandse regeling in een notendop:

  • Vanaf 16,5 jaar theorie examen en praktijkopleiding B met praktijkexamen doen
  • Vanaf 17 jaar tot 18 jaar onder begeleiding rijden, hiervoor mag je 5 personen opgeven die minimaal 10 jaar in het bezit moeten zijn van het autorijbewijs
  • Vanaf 18 jaar mag je alleen in de auto rijden71 reacties

hoop dat ze dat hier ook doen
op je 17de mag je toch al ‘onder begeleiding’ rijden?
Zul je niet zien dat ze hier mee komen als ik net bijna 18 ben…
@ wimpie, dat staat er toch ook! lezen voor het reageren..
Proficiat met het invoeren voor het rijbewijs voor 17-jarigen!
Proficiat met de meerdere verkeersongelukken die jullie zullen krijgen!
Proficiat met de meerdere doden in verkeersongelukken door beginnende bestuurders!
@Bosnia_love: die zijn er sowieso erg veel en ik denk juist dat er vermindering komt van doden en ongelukken omdat ze het 1e jaar begeleid rijden dus doe je ook ervaring op en er is iemand die op je let.
@Bosnia_love:
liever een 18 jarige alleen op de weg die al ene jaar ervaring heeft door te rijden met een begeleider dan een idioot die net 18 is en alleen op de baan scheurt
“Duitsers die met 17-jaar hun rijbewijs halen, mogen het eerste jaar enkel onder begeleiding rijden. De begeleider moet iemand zijn die minstens 25 jaar oud”
Die begeleiders moeten 30 zijn en sowieso 5 jaar hun rijbewijs hebben.

lol ik dacht dat dat in heel duitsland al zo was o.0
Bosnia, vergeet de oudjes niet die voor vele ongelukken zorgen!
mogen ze hier doen vanaf juni, dan word ik net 17 :D dan kan ik ook lekker rijden :D
@arnold, ja dat kan dan wel zo zijn, maar ik weet zelf ook van voorgaande jaren (in de woestijn en lege openbare wegen) dat me ouders nix zeggen als ik rij omdat ze te bang zijn met mijn manier van rijden ;) dus niet iedereen zegt wat als je wat fout doet hoor
@spykerboy: Ik heb nu een dikke maand mijn rijbewijs en mijn ouders zeggen het wel hebben ze ook gelijk in vind ik nou heb ik hem wel op mijn 18e gehaald hoor :)

@jaja: Die maken lang niet zoveel (dodelijke) ongelukken als jongeren hoor.
opschorten naar 21 lijkt me een beter idee eigenlijk. Welke gek laat een 17jarige in een auto stappen?

Hoeveel invloed heeft het als er iemand naast zit?
@Benjamin1: In België mag je toch ook vanaf 17 rijden met begeleiding , ik rij toch met mijn 17 in een auto , zo gek klinkt dat niet
Net zoals in belgie dus
Even afgezien van de nadelen, wat is het voordeel? Meer vrijheid is geen argument omdat er een begeleider naast moet zitten. Denk ook eens aan de kosten die gepaard gaan met het opgeven van de begeleiders en de extra controles….
@RDS: waarom? er is geen nadeel je mag gwn 1jaar eerder beginne :) ik denk dat er niet veel extra kosten gaan zijn door dit :P
@KaCh1ng: zal je nog van schrikken wat het kost om de regels op te stellen en te controleren. Niet iedereen mag begeleider zijn, je moet geregistreed staan. Alle agenten moeten een extra training. Verzekeringen moeten de voorwaarden aanpassen etc. Kost stiekum best een hoop geld in deze schrale tijd.
Ik hoop dat ze hier in Nederland die plannen er snel doorkrijgen, want hoe eerder ik kan beginnen, hoe beter
Ik vind dat een goed idee maar doe het dan zo:

Vanaf 17 een auto met 30 pk en rubberen bumpers
Vanaf 19 een auto met 35 pk
Vanaf 21 een auto met 60 pk
@De Fiets: pk per kilo bedoel je neem ik aan?
@De Fiets: dat gaat niet lukken bij mij (20 jaar en 110 pk)

goed idee om met begeleider te gaan rijden
in België moet je zelfs verplicht 3 maanden zo rijden en daarna pas op examen
Hier in Nederland mogen ze ook wel zoiets verzinnen
vorig jaar (had net mijn rijbewijs) had ik ook wel eens van die gekken streken waar ik nu van denk: “ASO dat doe je niet”
was dat 3 jaar geleden al maar zo :(
@arnold nou altijd als ik reed zijden ze nooit wat (als ze al durfde in te stappen:P) ze waren veel te druk met de zichzelf vast houden aan iets omdat ik “te groff” reed ofzo, naja lekker boeiend nu moet ik nog wss een jaar w8e :/ vedomme 3 jaar rijden en dan 2 jaar weer w8e:/
@spykerboy: maar jij bent nog maar 16 ???
toen ik 16 was mocht ik nog niet eens rijden. :P
Hmm, opzich goed dat iemand dan eerst goed kan leren rijden met een ouder persoon naast zich. Maar ja, die kan niet ingrijpen als er wat gebeurd. Daarnaast is 17 wel heel jong! Ik ben nu 22 en toen ik net 18 was, was ik ZEKER niet zo’n goede rijder als dat ik nu ben. Wat moet dat wel niet zijn als je 17 bent?
Voor mij te laat, ben nu al bezig, maar is natuurlijk wel geweldig voor iedereen die net als ik had niet kan wachten tot ie kan beginnen :)
Goed initiatief, 17 jaar onder begeleiding rijden is veiliger als 18 zonder begeleiding, en tegen de tijd dat degene 18 is heb je al wat ervaring op de weg.

Bovendien, hoe jonger je iets leert hoe makkelijker/sneller je het oppakt, rijscholen zullen er minder blij mee zijn..
@dw:

Zonder een degelijke rijopleiding is het levensgevaarlijk en iemand die naast je zit kan niet ingrijpen.
@Benjamin1: je hebt je rijbewijs dan sowieso al gehaald he dus zo levensgevaarlijk lijkt me het ook weer niet hoor :)
Geld die nederlandse regeling dan al?
Of we doen het zoals in de VS waar je in sommige staten al met 15 achter het stuur mag. Ik ben voor de leeftijd verhogen naar 21. Men wordt relatief gezien steeds ouder terwijl de “volwassenheidsgrens” daalt. We weten allemaal dat jongeren het grootste gevaar op de weg zijn. Iemand van 18 is niet volwassen, 21 lijkt me een prima leeftijd.
autorijden is zwaar overschat ..
tis nog simpeler dan fietsen ..
ok mensen, in België mag dit al een tijdje, en ik vind dit een beter systeem omdat je zo een jaar lang ervaring kan opdoen ipv na 20 rijlessen en nauwelijks ervaring je in het verkeer te begeven. Ervaring is veel belangrijker dan elk regeltje kennen en perfect kunnen inparkeren, wees er maar zeker van dat ik in men jaar begeleid rijden rond de 200 uur aan ervaring heb, met vele situaties in contact ben gekomen, en zo reflexen heb ontwikkeld die je veel meer zullen helpen dan dat je rijintsructeur in een van de weinige uurtjes les zal zeggen “en als je dit heb, dan moet je zo reageren”. Ik kan dit systeem enkel toejuichen
PS: Ik heb nu 7 maanden m’n echt rijbewijs. Wil niet zeggen dat ik perfect rijdt, maar als ik zie wat sommige mensen maar kunnen als ze van de rijschool komen…
@ lincoln

Autorijden wel, de domheid van jongeren wordt dagelijks onderschat.
@JPM:
aan verantwoordelijksgevoel kleeft GEEN leeftijd ..
louter aan bezit verkregen door noeste arbeid ..
@JPM: dus jij vind mij dus gewoon dom?? :S
@ Arnold

In zekere zin wel ja. Maar dat is normaal op je leeftijd, maar niet normaal in het verkeer. Daarom zeg ik, rijden pas van 21!
@JPM:
En waarom zou iemand van 21 per defenitie meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben dan iemand van 18 ?
@AriM6:
@JPM kennende was het meer een “slip of the tongue” dan een statement ..

heeft iedereen wel eens ..
Ik denk wel dat het helpt, naast je vader ga je toch niet vol gas met harde muziek over de straat?(tenzij je hem als voorbeeld neemt)
geldt het nou al WEL of NIET in nederland? de een zegt ja en de ander nee, en bij de rdw-website kom ik er ook niet uit..overheidsinistellingen..t was te verwachten
@jan1666: daar wordt ondrzoek naar gedaan ..

@W115 .. ik was op mijn 18de echt nog niet volwassen .. hooguit aansprakelijk ..
@JPM
Vanaf 18 jaar ben je volwassen en daar hoort autorijden ook bij, anders mag van mij ook ieder 65+er zijn rijbewijs inleveren.
@W115: van die 65 plussers vind ik wel kortzichtig hoor nou ja kwam eergister ook nog zo’n topper tegen de beste man reed in zijn yaris uit een straat en de winkel waar die heen wou hoefde die alleen maar naar rechts en weer naar rechts wat doet de beste man hij gaat gewoon krap om op de stoep rijden terwijl er ook nog auto’s reden echt zulke mensen mogen ze hun rijbewijs afpakken
@arnold ik mocht al rijden toen ik 13 was, maja toen woonde ik ook in kuwait en reed ik elk weekend in de woestijn in een cayenne, patrol of me pa’s pajero… daar heb ik leren rijden, nu is het afkicken tot ik me roze pasje mag halen… :( naja hopelijk met me 17e dan ;)
@spykerboy: whahaha :P ik vind het al relaxed dat ik in de auto van mijn ouders mag rijden zo’n MPVtje met 200 pk maar een cayenne is wel heel vet :P mijn pasje is wit xD
Yep zoals het Belgisch systeem dus…. Mja in Amerika is het al vanaf 16 dusja….
@arnold haha die cayenne was niet van me ouders maar van vrienden van me;) die hebben nog wel meer mooi spul staan hoor als je bevriend bent met de kleinzoon van de koning van zo’n land ;) de pajero’s zijn van mijn ouders, we hebben een 3.8L v6 benzine ingevoert de enige in nederland zijn wij met deze auto word niet in benelux verkocht als ik het goed heb, in nl weet ik zeker word aleen een 3.2 diesel gelevert ;)
Kan leuk zijn, maar niet nodig. Gewoon lekker op de 18 jaar houden, dat ene jaartje wachten moet geen probleem opleveren.

Ik ben 20 jaar en rijd dagelijks met 410pk en moet zeggen dat ik mezelf aardig verantwoord vind rijden. Toen ik 18 werd begon ik met 200pk en toen reed ik nog ‘gevaarlijker’ dan nu.. Met die 400pk+ vermogen merk ik dat ik zo snel ben, waardoor ik nu juist extra rustig ben gaan rijden en continue op de linkerbaan blijft met een snelheid van precies 100km/u. Tenzij.. er een uitdaging voorbij komt rijden =D

Met andere woorden, iedereen die jong is veel vermogen geven, het went.. en je merkt als gauw dat je rustiger gaat rijden.
@Rhyo:

Niet iedereen heeft rijke pappie en mammie. Waar rijd je in? Oude M5? Hitsig 106-je?
Of een vrachtwagen…
Ik heb 3 zoons met een rijbewijs. 2 daarvan hebben hun rijbewijs sinds hun 18de jaar en de jongste sinds zijn 15ste. Juist de jongste die met zijn 25ste zijn rijbewijs in 1x haalde, rijdt veel rustiger, en neemt geen risico’s. De rijstijl van mijn jongste zoon is dus veel bewuster.
Het is wetenschappelijk bewezen dat jongeren meer risico nemen, doodeenvoudig omdat zij geen gevaar zien in hun gedrag. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de hersenen.
Als de risico’s die ze nemen vanaf 18 jaar in het verkeer steeds goed aflopen, worden deze risico’s als beheersbaar beschouwd. Vandaar het verschil in rijstijl van mijn zoons.
De overheid tracht nu middels postbus 51 spotjes de mensen te wijzen op de gevaren van snelheidsoverschrijding in de bebouwde kom. Maar deze softe aanpak leidt niet tot enig resultaat.
In Engeland en Australie zijn dergelijke TV spotjes keihard confronterend.
Als je die spotjes ziet ga je wel nadenken. Kijk maar eens op YouTube naar de spotjes van TAC Australie en Think Uk.
@rhyo
Je kan beter gelijk je rijbewijs inleveren. Met 100 op de linkerbaan?

@SCscreamGT2
Sparen voor een eigen auto is er tegenwoordig niet meer bij? Moeten ouders nu alles betalen?

Wat zitten hier trouwens veel kleine kinder die kunnen beter naar het brommerforum toe ofzo. Het liefst had ik die leeftijd na 21 verhoogt, en zeker niet verlaagd.
@ Prutsor

Bedoelde rechterbaan :) Links rijd ik 300.
@ SCscreamGT2

Ik ben goed in zaken doen..
Oude M5? Toevallig laatst nog mee getest tegen me eigen auto (die m5 e39)..
Nee een 135i auto. chip/exhaust. Hij is nu stuk sneller dan C63/M3/RS4 etc. maar even als de M5 V10 als indicatie.

On topic: Eerlijk gezegd had ik ook liever 21+ gezien, want veel mensen van 17+ weten totaal niks van auto’s af. Ik vind bijvoorbeeld dat ze bij het CBR in je examen vragen moeten stellen over ‘aandrijving’ & ‘vermogen kw etc’. Veel mensen weten niet eens hoe hun auto is aangedreven en dat is gevaarlijk. Ik heb het ook gemerkt laatste winter met al die koppel op RWD. Helemaal niet mogelijk om mee te rijden, maar goed we hadden nog een x5 E70 4.8 staan..
Ik heb ook een tank om de winter door te komen. En nog een Ferrari met chip/exhaust voor de zomer en blablabla.
Aha.. Ok mooi man!

Ja de vraag werd gesteld en daarom beantwoord ik hem serieus :)
[email protected] droom lekker verder
@ Beest

Huh? hoe bedoel je.. Lijkt net alsof je niet gelooft of een 135i niet sneller kan zijn? Of.. je gelooft niks van wat ik vertel haha. Jammer. Dacht ik een keer serieus mee te doen op autoblog..

Ps: Hyve maar op me naam, Een ‘deel’ van de foto’s heb ik speciaal voor jou voor een dagje voor iedereen beschikbaar gemaakt :P
@rhyo
sommige mensen vergelijken alles met zichzelf waardoor ze denken dat niemand een vette auto kan rijden :’)
en die .35i motor is echt een beest met veel potential :)
Gewoon linken aan het IQ van de persoon in kwestie. Indien je onder een bepaalde IQ grens zit gewoon pas vanaf je 21e. Indien je wel capabel genoeg bent om goed en normaal na te kunnen denken dan al vanaf je 17e.

Rijd nu bijna 3 jaar rond zonder enige problemen ooit gehad te hebben, dus het is onzin om te zeggen dat geen enkele jongere er iets van kan…..
@ Peej

Terwijl mij de vraag gesteld werd wat ik rij, maar goed. Ik ben gewoon eerlijk en jong ja..

Bedankt, ja super blok is het. Stock leverde hij al 330pk op de Dyno ipv 306pk. Maar het is algemeen bekend dat die 35i.motor meer vermogen levert dan opgegeven. Qua geluid denk ik dat de 130i blok 3l. 6cilinder nog iets mooier klinkt.
Ik ben nu eigenlijk opzoek naar een waardige opvolger (die sneller en beter moet zijn) maar toch in het budget moet passen. Misschien die M versie of een Nissan GTR, alleen het is een Nissan haha… Maar wel een goede!
Begeleider minimaal 25 en 10 jaar het rijbewijs hebben? Hoe kan dat hier nou? :P

Verder denk ik niet een probleem, want de begeleidende kant zit erbij en dat maakt deze bestuurders wellicht alleen maar veiliger dan één die pas een jaar later begint met rijden.
snel invoeren die hap in NL, dan heb ik er ook nog wat aan, wordt woensdag (bevrijdingsdag ja…) 17. ach, de nederlandse staat kennende, moeten we minstens 30 jaar wachten voordat er een kleine kans wordt gegeven dit in te voeren.
Vind het best een goed plan. Het probleem is alleen dat het heel veel geld kost en weinig zin heeft, want wat is nu het voordeel van iemand van 17 kunnen laten rijden? Wanner is dat nodig? En al helemaal niet als er iemand van minimaal 28 naast zit die snel zijn rijbewijs had. Het enige voordeel wat ik zie is rijervaring opdoen, maar wordt dan juist niet snel geleerd te rijden zoals de ouders doen? En die hebben niet altijd de beste rijstijl! Dus… Slecht idee, gewoon na je rijexamen nog wat extra lessen mbt rijverbetering en een wagenbeheersingscursus!
ik zeg “doen”
hallo, ik heb onlangs iets vaags gehoord over dat je bepaalde autos die een heel sterk vermogen hebben een bepaalde leeftijd hebben. dus mijn vraag is waar ligt die grens als je biijvoorbeeld 20jaar bent, wat is de maximale vermogen van wat je auto mag zijn ( in pks? )
@bubi

Hallo, er is geen grens voor hoeveel pk je mag hebben op een bepaalde leeftijd. Je mag een oude golf rijden met bv 1000pk, maar een dure auto zoals een Ferrari wordt echter lastig. Niet ivm het vermogen, maar qua prijscategorie. Het verzekeren van zo’n dure auto doet een verzekeraar liever niet als je nog beginnend automobilist bent.
in Amerika mag je al op je 16e autorijden (zonder begeleiding)en zijn de wegen veel drukker (in sommige plaatsen) en nu komt Europa dus met 17jarige onder begeleiding vind het wel slapjes.
Dit kan in België toch ook?
Alleen heb je dan je voorlopig rijbewijs i.p.v. je ‘echt’ rijbewijs, maar veel verschil maakt het (denk ik) niet uit.
Bij ons in de familie heeft iedereen (van de kleinkinderen) zo leren rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).