Rijtest & video: Mercedes SLS AMG

Auteur: , 60 Reacties

De vleugeldeur is terug. En hoe. Na een dag met de SLS weet ik het zeker: deze soundtrack gaat nooit vervelen.

De video kwam al voorbij, maar voor diegenen die nog niet de kans hebben gehad om te kijken: KLIKKERDEKLIK.

SLS AMG video

Het woord “subtiel” was niet het eerste wat in me opkwam. Er komt simpelweg een bak herrie uit de SLS als ik de parkeergarage van de importeur uit stuur. Even daarvoor kreeg ik een “korte technische uitleg over de auto”, die bestond uit het overhandigen van de sleutels en de vraag om de uitrit uit de garage ietsje schuin te nemen. De lage lange neus van de SLS schraapt anders over het beton en dat is ook weer zonde. Verder moest de auto zichzelf wijzen, het blijft een Mercedes-Benz die ook dagelijks gebruikt zou moeten kunnen worden.

Mercedes SLS AMG

Toch word je voor instap al geconfronteerd met één van de meest opvallende kenmerken van de SLS: de vleugeldeuren. En dan nog niet eens van die “aftermarket” exemplaren die schuin omhoog zwaaien vanuit de oorspronkelijke, lage scharnierpunten, maar het echte werk. Een gedeelte van het dak scharniert mee, waarbij ik er achteraf achter kwam dat ik precies de goede lengte had. Mocht je 2 meter plus zijn, let dan op bij het sluiten van de portieren, het zou wel eens net niet kunnen passen. Verder is de ruimte voldoende zonder dat het overhoudt. Dat dat zo is, heeft natuurlijk een reden. Dit is niet zo maar een snelle Mercedes met AMG-badge. Nee, de SLS is een regelrechte supercar die toevallig door een mainstream fabrikant wordt gemaakt.

Mercedes SLS AMG

Daarmee maakte AMG andere keuzes dan bij de meer reguliere producten van Das Haus wordt gedaan. Zo wordt er onevenredig veel ruimte gereserveerd voor de motor, wat het mogelijk maakte om nog meer PK’s uit het 6,2 liter grote V8 te halen. Door de extra ruimte onder de motorkap konden het inlaat- en uitlaattraject veel vrijer worden opgezet, waardoor de motor veel lekkerder “ademt”. Tevens nieuw zijn de nokkenassen, distributie en het gegeven dat er nu van dry-sump smering gebruik wordt gemaakt. Dat laatste maakt het mogelijk om de motor veel lager in de auto te leggen, wat weer een positief effect heeft op de wegligging. Alle andere aanpassingen zorgen ervoor dat vermogen en koppel een flinke boost krijgen ten opzichte van de M156 basismotor. De M159 zoals het blok van de SLS is gedoopt, levert 571 pk bij 6800 tpm en 650 nm bij 4750 tpm.

Mercedes SLS AMG

Een echte bantam-gewicht zoals de F458 is de SLS nog niet, maar mede dankzij het aluminium spaceframe heeft Mercedes-Benz het gewicht weten te beperken tot 1520 kg. De bijbehorende PK-gewichtsverhouding van 2,84 kg/pk zorgt voor zeer aansprekende prestaties. De SLS ramt dusdanig door dat cameraman Patrick zich serieus afvroeg of we tot nu toe alleen met kinderspeelgoed op weg waren geweest. Met een sprinttijd naar de 100 van 3,8 seconden hoort de SLS inderdaad tot de toppers die ons pad kruisen, maar het is ook het geluid en het verder niet nader te definiëren gevoel waardoor het nog harder lijkt te gaan. In ieder geval schiet de 6,2 liter grote V8 enorm rap door het toerengebied tot aan de rode lijn van 7200 toeren per minuut.

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG

De topsnelheid is dan weer een gezonde 317 km/u, waarbij in één van de persberichten zelfs werd gemeld dat dat een begrensde top is. We proberen het later graag nog een keer voor jullie uit, daar kwamen we op de A2 nog even niet aan toe. Wat we wel hebben geprobeerd is om vette, zwarte strepen op het asfalt neer te leggen als een klassieke burnout. Aan de brute kracht ligt het niet, maar de AMG SpeedSHIFT bak met dubbele koppeling en zeven verzetten laat het simpelweg niet toe. Linkervoet op rempedaal en rechts gas geven is natuurlijk voor de echte hooligans die graag van hun banden af willen, dus dat de bak dat niet pikt is nog niet zo wereldschokkend. Wel saai, maar het schijnt er een beetje bij te horen tegenwoordig. Echter ook bij de staande starts met zware gasvoet doet de SLS net iets te efficient. Geen vrolijk kwispelende achterkant, rookpluimpjes uit de wielkasten en mooie zwarte strepen op het asfalt. In plaats daarvan is er alleen die hypersnelle acceleratie. Efficiënt, maar saai. Ook de SL63 en E63 hebben niet meer de oude slushbox en die hebben hetzelfde euvel.

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG

Qua stuur- en weggedrag valt er helemaal niets te klagen. Voor een optimale gewichtsverdeling is de versnellingsbak is tegen de achteras geplaatst (transaxle-configuratie): zodat de verhouding kg’s als 47% vóór, 53% achter wordt. De V8 is namelijk ook een middenmotor, hij ligt wel voor de cockpit, maar wel achter de vooras. Dankzij de aluminium ‘double wishbones’ van de wielophanging, plakkerige banden (265/35/19 voor en 295/30/20 achter) en het lage zwaartepunt (weer mogelijk gemaakt door de drysump smering) gaat de SLS ongenaakbaar hard de hoek om.

Mercedes SLS AMG

De versnellingsbak is door een carbon aandrijfas aan de achteras verbonden, wat weer besparing van de nodige kilogrammen oplevert. Voor de bevestiging wordt gebruik gemaakt van een torque tube: dit is een holle vaste verbinding tussen motor voor en versnellingsbak achter. Door deze constructie neemt de stevigheid verder toe. Door al deze maatregelen is de SLS een enorm precisie-instrument geworden: de reacties op gas geven, remmen en sturen zijn puur en direct. Door het vrijwel ontbreken van bodyroll lijken de snelheden telkens weer veel lager te liggen dan ze in werkelijkheid zijn. Het surplus aan power helpt daar natuurlijk ook niet bij, zelfs bij 200+ is de acceleratie nog indrukwekkend.

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG

Onwillekeurig dringt de vergelijking met de SLR zich op en die komt daar niet zonder kleerscheuren vanaf. De SLR is veel exotischer qua materiaalgebruik, nog een stuk krachtiger, maar op papier in ieder geval niet heel veel sneller dan de SLS. Echter de € 242.976 die Mercedes-Benz voor de SLS vraagt is bijna een factor drie minder dan waarvoor de SLR in de prijslijsten stond. De 60 SLS-en die dit jaar naar Nederland komen zijn dan ook allemaal verkocht, de wachtlijst is inmiddels opgelopen tot anderhalf jaar. En die wachttijd is zeker de moeite waard.

Met dank aan Sacha voor de foto’s!60 reacties

eindelijk ;)
-edit: geen repost, de vorige post bevatte alleen video-
Wat een lelijk Hok zowel voor als achterkant lelijk.
? Waarom wordt dit nog een keer gepost?
Prijs valt wel mee en is incl. btw, bpm, slurptax, olie tax en ga zo maar door?
@The360box: jep, vanafprijs = €256.200,- :)
Mooie auto. Ik had hem al zien staan bij de dealer.

Prada? Wouter! ;)
@NiNja en MrJones: De vorige keer was er alleen de video te zien, de rijtest hadden we nog tegoed.
NiNja omdat er eerst geen geschreven rijtest bij zat maar alleen een video.
Wouter zeg nou eens eerlijk, een audi R8 of een SLS AMG?
@NovaStar: hmmmmmmmmm. R8 of SLS. Voorlopige lichte voorkeur voor R8. Denk ik.
@Donkervoort: Aha, oké thx.
Ah ik heb dit nog niet gezien eigenlijk. Leuk filmpje jongens.
@swearengen
ofwel ben je nog heel jong, ofwel ken je er gewoon niet echt veel van. Deze wagen is een meesterwerk. De achterkant geeft je geen wow-effect maar is zeker niet mis en gewoon clean
@Fout: Ofwel snap jij het woord smaak niet. Als ie zoiets over een Alfa had gezegd had je gelijk gehad ;).
En de foto’s natuurlijk!
Geen vrolijk kwispelende achterkand: is achterkant denk ik :)

-edit: precies!-

Op papier een zeer goede aanbieding.. ik kan alleen niet wennen aan de achterkant. De concurentie is misschien minder bruut, maar een stuk mooier.
Met zoveel respect. Echt mooi gedaan dit heren.

Een ding blijft aan mij knagen. Ik vind het een hele dope auto hoor, maar op een of andere manier ziet hij er niet snel uit als hij stilstaat. Hij lijkt een beetje op een door de Dog Whisperer getemde labrador die braaf zit. Als andere mensen dat niet vinden dan is er zeker iets mis met mij.
blijft lelijk zal vast een hele goeie auto zijn maar hij is en blijft lelijk
doe mij maar een slr dank u
Geweldige autos.Komt in alle tests er gewoon heel goed uit.Ook qua rij eigenschappen is dit gewoon de king.De r8 en de ferraris , lambos vliegen in de fik.Deze niet.
@mb man: hoe weet jij dat. Er rijden net een paar rond.
Ben er ook niet meteen wild van, ze hadden de 300 SL gewoon met rust moeten laten aan een icoon moet je 50+ jaar na datum niet plots weer op verderbouwen..
Die vleugeldeuren zijn grappig:
Ik stond laatst te tanken komt zo’n apparaat aanrijden. Die deuren kunnen dus niet open als je naast de pomp staat. Dus advies voor toekomstige eigenaren: Doe de deuren vlak voordat je bij de pomp bent en rij het laatste stukje met de deur open. Dat naar achteren rijden, deur open, weer naast de pomp rijden staat zo knullig…
@ FOUT het is wat jij jong of oud noemt(23jaar) . En wat jij zegt ‘er niets van kennen’ Niet iedereen zijn smaak is hetzelfde dus gelieve niet zo een domme commentaar te geven ..
Een Koenigsegg dat is een meesterwerk!
Leuk, alleen dat strakgetrokken lederen interieur ontbeert elke kraak of smaak. Typisch Duits, dat is toch wel een tegenvaller.
Ik blijf ’t een prachtige auto vinden, denk dat als ik op dit moment in de markt was voor een supercar ik zeker op zoek zou gaan naar een SLS AMG, dat geluid alleen al…..

Verder maakt dit een hoop in ’t filmpje missende info goed, ga zo door mannen!
Leuke test, maar ik oordeel pas als ik ‘m echt heb gezien.
jaaaaa!

post eens wat meet poserpics van sacha’s zeecontainerschip dan :D.
Vorige week het filmpje gezien en nu het stuk gelezen! Ook dit is weer erg leuk geschreven en de foto’s zijn mooi. Vooral die met dat stukje G-klasse er op (Sascha?).
Daar is het contrast tussen de vierkante G-wagon en de mooie ronde derrière van de SLS mooi te zien. In tegenstelling tot veel mensen hier, vind ik juist de achterkant mooi.
Op een paar schoonheidsfoutjes na een geweldige auto.
De uitlaten moesten aan de zijkant zitten als bij de SLR zodat de achterkant één grote diffuser kon zijn. En de neus is iets te druk, verder niks op aan te merken :)
prachtige auto
nu nog een ander uitlaat systeem eronder dat ie net zo klinkt als de f1 safety car dan is ie echt af ;)
Tijdje geleden in het echt gezien, vanwege een uitnodiging en deze auto is vrijwel perfect! Door zijn bijzondere lijnen is het een veel leuker hebbeding dan een R8 en hij zit ook nog eens beter in elkaar. De SLR is nu wel plots veel te duur geworden. De Hr. swearengen laat zijn te jonge leeftijd kennen, door een niet alledaags mogelijke rijdende (stuiterende-onverzekerbare)auto te vergelijken met dit juweeltje.
Als Mercedes fan kon ik hem eerst echt niet pruimen, maar nu wil ik er echt wel één! Helaas is de wagen zo’n 200 000 euro boven mijn budget!
Mooi
Als ik de lotto win koop ik een SLS. Hij is nog mooier dan de SLR en een stuk goedkoper. Wat een beest!
Dit is de reden waarin Mercedes zich onderscheidt van BMW en Audi
wat jij stuiterend noemt Henkie laat u fantasie maar gaan..
Mss heb ik wel geen wagen en rijd ik met een nog mooiere fiets dan de wagen die jij rijdt. Het blijft een lelijk hok een slr is 1000 keer mooier!
Ben geen Mercedes fan, maar dit is gewoon een hele gave wagen. Als ik een oliesjeik was met geld teveel en een SLR had staan dan ruilde ik die meteen in voor deze SLS. :)
SLR
@Sjoerd:

??? Wat, waar, hoezo SLR ???
Er zit een interessant luikje in mijn auto, als ik dat weglaat, klinkt die van mij nog beter… en ben ik doof na 15 minuten… op een gegeven moment wordt je het ding zat ben ik bang… in de parkeergarage waarschijnlijk :-)

OT: hebbe, hebbe, hebbe
FF olie op vuur. Ik weet schijnbaar nergens van af en ben net uit de muts(met van die grote flappen) van mijn moeder gekropen.
Ik ben het namelijk best wel eens met de eerste comment van swearengen(ik zou het alleen anders brengen).
Het geluid is wel erg lekker.
Volgens mij is dit de sls die hier als eerste gespot werd als eerst sls met nl kenteken.
Of vergis ik mij?

http://www.autoblog.nl/archive/2010/03/24/mercedes-sls-amg-op-nl-kenteken-e69-286-aan-bpm#comment-2424411
Mooie bak gewoon! Maar het gaat niet zo’n legende worden als zijn grootvader.
En worden alle nieuwe filmpjes tegenwoordig een paar dagen verschoven ofzo? Valt toch genoeg te testen lijkt me..
Hele mooie auto en erg mooie foto’s/video. Volgende keer graag foto’s in resolutie van 2560×1600 :D.
Prachtige, prachtige wagen!
Persoonlijk zou ik andere wielen op de optielijst aanvinken maar voor de rest is het echt iets voor mij.
Die eerste foto is echt een mooitje ;)
Ook gewoon een prachtige wagen en een stoer geluid ;)
Dit is gewoon een herhaling van 12-5-2010 en dus dan ook maar een herhaling van mijn comment van toen:

Mooi filmpie en de 300SL met vleugeldeuren… dat heet 300SL Gullwing Wouter haha :)
En Wouter we weten dat je een Rotterdammer bent maar stop eens met die overdreven hete aardappel RRRR “zucht” :|
Ontstellend mooie auto die in tegenstelling tot de Mac SLR, die er nu al gedateerd uitziet, tot in lengte van jaren ook mooi zal blijven.
Machtige video’s!
Zotte verbetering qua effecten!
Keep on going!
Lekker vettige sound!
Ik zou toch voor een SLR gaan. Ik kan maar niet wennen aan die retro look van de SLS…
Er zaten een paar erg mooie shots bij. Jullie hebben wat nieuwe camera’s aangeschaft? Met name dat mee rijd shot op de dijk was erg mooi gedaan. Super gedaan allemaal, het wordt steeds professioneler!
gristus, heb ik een zin in een portie gefrituurde garnalen
superwagen:) en ik kan je vertellen dat hij er in het echt nog veel mooier is dan op de mooiste foto’s!
Shot met G55 heerlijke foto!!
Met alle liefde van de wereld kan ik niet warm worden van dit ding…
Wat heb jij toch een droombaan!! lijkt me geweldig… elke nieuwe auto testen!
Zag um gister rijden vind het njou niet echt heel bijzonder ofzo lelijke lijnen enz enz doe mij dan maar een aston martin DBS of een R8 V10 das tenminste nog spannend en ziet er geil uit:P
@jojo LOL

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).