Rijtest & video: Volvo S60

Auteur: , 45 Reacties

Naughty, de sportiefste Volvo ooit, maar ook nagellak in carrosserie kleuren. Waar wil Volvo heen met de S60?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]

Volvo S60 T6 rijtest

Waar we in ieder geval niet heen dreigden te gaan was naar de plaats waar Volvo ons wilde laten rijden met de S60. Klagen is niet chique, maar vier uur later vertrekken naar Portugal met al een krap programma voor de boeg zorgde onbedoeld voor een lichte verhoging van de hartslag. De marketeers bij Volvo hadden ongetwijfeld bedacht dat dat pas zou optreden als we weer oog in oog zouden staan met de geheel vernieuwde S60. Immers: “De S60 maakt heel wat in je los. Elke lijn raakt je, fysiek en emotioneel. Het profiel wekt zo sterk de indruk van een coupe dat de achterportieren pas bij nadere beschouwing opvallen”, zegt Peter Horbury, Design Director van Volvo Car Corporation.

Volvo S60 T6

Het uiterlijk van de S60 is nu juist niet geheel onomstreden. De voorkant oogt sip, en-profil is de S60 slank en de achterkant vind ik fabelachtig. Op de autoshow van Geneve trof het mij als een bliksem: de achterlichten lijken zo van een conceptcar af te komen. Maar goed: dat is mijn mening, liefhebbers van de het Duplo design van oude Volvo’s zullen dit niets vinden. De kleur Vibrant Copper is ook al zoiets: voor nu vind ik het fantastisch, maar het merendeel van de kopers zal ongetwijfeld voor grijs, zilver en zwart gaan.

Volvo S60 T6

Nadat de aswolk weg was gewaaid, konden we met al eerder genoemde vertraging dan toch op pad. Toen een niet-te-nader-noemen concullega ook nog eens zijn statief vergat in het vliegtuig was daarmee de chaos in het schema compleet. In plaats van rijden in de Portugese middagzon, werd het een blokje om op een schemerig bergweggetje. In een verkeerde versie ook nog, want voor de video’s (en ook een beetje voor onszelf) pogen we altijd de dikste benzine-versie te bemachtigen. Die vlieger ging niet op, want er stonden alleen nog maar S60’s in D5 trim met vierwielaandrijving en automaat.

Volvo S60 T6

Met de nieuwe motortypeaanduidingsstrategie moet je of heel erg ingewijd zijn in Volvo’s naamgeving of simpelweg een naslagwerk erbij pakken om te zien welk type motor het exact is. Vroeger stonden D5 en T5 ook voor het aantal cilinders, maar dat is niet altijd meer het geval. De T3, T4 en T5 zijn allemaal viercilinders, terwijl de D3 en D5 vijfcilinders zijn. De D5 is inderdaad het welbekende 2.4 grote dieselblok wat we kennen uit een tal van andere Volvo’s. Met een maximumvermogen van 205 pk en een maximumkoppel van 420 nm voel je je niet te kort gedaan, de vijfpitter heeft geen enkele moeite om de S60 van zijn plek te krijgen. Volgens de officiele cijfers doet de S60 D5 7,8 seconden over de sprint naar de 100 en haalt 235 km/u met handbak en 230 km/u met de automaat.

Volvo S60 T6

Het verlies van vijf km/u op de topsnelheid zal je nog het minst betreuren, de Geartronic bak is in vele opzichten niet briljant. Het gemis aan flippers achter het stuur zullen veel kopers door hun vingers zien, niet over schakelen na hoeven denken is tenslotte ook een luxe. Het automatisch schakelen doet de bak echter ook niet heel erg goed, de software was regelmatig in de war wat de beste keuze zou moeten zijn. Vooral gedurende “sportief” rijden zit de bak regelmatig in de weg door te schakelen op momenten waarop je het niet wil. Rijd je rustig, dan lijkt de bak het iets beter bij te benen.

Volvo S60 T6

Gelukkig bleek de Geartronic automaat in de T6 een fijnere combinatie. Nog steeds doet de concurrentie het beter en ontbreken de flippers, maar er is redelijk mee te leven. Waar zeker mee valt te leven is de T6 motor: een 3.0 liter zes-in-lijn met een twinscroll turbocharger. De specs: 304 pk, 440 Nm, 6.5 seconden naar de 100 en een top van 250 km/u. De praktijk: gevoelsmatig altijd genoeg power. Er zullen altijd auto’s sneller zijn en hopelijk komt er straks een S60R. Tot die tijd is de S60 T6 snel genoeg.

Volvo S60 T6

Of de S60 sportief genoeg is, is weer een heel andere vraag. Volgens Volvo is het de sportiefste Volvo ooit, maar op de eerste indruk is de S60 dat niet. Comfortabel en snel, dat zijn de eerste woorden die mij te binnen schieten op de bochtige bergwegen in Portugal. Ondanks de aanwezigheid van AWD vierwielaandrijving is de S60 vooral onderstuurd. Met het gaspedaal (en het stuur uiteraard) kun je kiezen uit meer of minder onderstuur, nooit krijg je het gevoel dat de kont een beetje omkomt of de neus echt lekker diep de bocht induikt bij gas lossen. Dat is bij een RS5 compleet anders, zonder dat die auto nou daadwerkelijk op enige wijze een concurrent is. Het geeft wel aan wat het karakter van de S60, het is sportief op zijn Volvo’s met een stevige saus veiligheid. Toch zal het de meeste kopers wel bekoren en die zin is het ook prima.

Volvo S60 T6

Het feit dat Volvo de S60 beschrijft als een vierdeurs coupe, is al een aanwijzing dat de S60 niet de ruimste in zijn klasse is. De ruimte op de achterbank houdt inderdaad niet over en de kofferbak is met 385 liter niet bepaald gigantisch. Gelukkig volgt er later een ruimere V60 station, die nog even naast de V70 gevoerd. Verder valt er overigens niets te klagen over het interieur. De materialen en ergonomie zijn top. Dit keer geen zwevende middenconsole, maar die misten we ook geen moment. Het navigatiesysteem is tegenwoordig echt geïntegreerd met het audiosysteem en is duidelijk moderner dan wat Volvo tot nu toe in de aanbieding had. In een van de testauto’s was het systeem erg traag, maar dat bleek exemplarisch en is inmiddels al opgelost met een software update.

Volvo S60 T6

Helemaal des Volvo’s is de ongekende batterij aan veiligheidsvoorzieningen die aan boord is. De S60 is standaard (!) uitgerust met City Safety: als de bestuurder niet opmerkt dat een voorganger remt of een stilstaand object over het hoofd, dan remt de S60 uit zichzelf af. Net als bij de XC60 kan tot 30 km/u schade worden voorkomen. Een stapje verder gaat het Pedestrian Detection with Full Auto Brake: het systeem detecteert voetgangers en zorgt ervoor dat de auto tot stilstand komt. Met snelheden tot 35 km/u weet het systeem de aanrijding compleet te vermijden. We testten het zelf met de vriendelijke medewerking van Bob en het werkte vlekkeloos. Kudo’s voor Volvo dus om weer een stap verder te gaan met veiligheid.

Volvo S60 T6

De Pedestrian Detection with Full Auto Brake is een optie van 2295 euro, maar daarvoor krijg je dan ook meteen adaptieve cruise control en bij automaten Queue Assist. Dat laatste systeem zorgt voor volautomatisch meerijden in de file, zowel remmen als gasgeven is dan gedekt. Behalve een stuk veiligheid haal je er dus ook een stuk comfort mee aan boord. Met een vanafprijs van 34.995 euro is de S60 geen prijspakker, maar Volvo claimt dat vergelijkbaar uitgevoerde concurrenten uiteindelijk toch iets duurder zijn. De geteste S60 T6 AWD is er vanaf 55.995. Een regelrechte M, S of RS-killer is de S60 zeker niet, maar een fijne auto wel. En een veilige en dat trekt ongetwijfeld genoeg kopers in Nederland.

De foto’s zijn van Louis Blom.45 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
ff serieus mensen geef mij maar een X6 !
@Punk: Dat slaat op worst. De X6 is nog lelijk en Duits ook.

Ik vind het een leuk filmpje, zelf zou ik nooit voor een Volvo gaan, maar ik vind het een mooie auto.
@Punk: Gefeliciteerd met de 1e post :)
Die uitlaatjes mochten wel iets groter met zoveel pk’s. Verder een prachtige auto, misschien zelfs mooier dan zijn concurrenten. Echter, nooit zal hij mooier worden dan een BMW. :x ;)
Mika Hakkinen
Ik moet er nog echt aan wennen. Het is niet meer echt een Volvo.. heel rond en niet strak design (zweeds) de nieuwe S60 is niet meer uniek. Hij lijkt teveel op een renault Laguna, Opel Insignia. Maar ik heb hem nog niet in het echt gezien dus de S60 heeft nog een kans haha.
“ff serieus mensen geef mij maar een X6 !”!?!?

Serieus… je gaat een X6 wensen als er een artikel over een S60 te lezen is en zeggen dat mensen serieus moeten zijn!?
Die twee liggen zover uit elkaar dat enige vergelijking ophoudt bij de “6” in de type-aanduiding.

OT:
ik vind de voorkant absoluut een stap terug voor Volvo. Alsof de oude S60 lijdt aan een gelaatsverlamming.
Doe mij maar de oude voorkant met deze achterkant.
Iemand goed met photoshop!? :)
@ Punk

*kucht* niet echt relevant, nietwaar?

Ontopic: erg, erg fraaie kleur, mooi ook dat oranjebruine leder, erg chique. De T6 zal idd niet veel verkocht worden, maar de D3 diesel zal het ongetwijfeld goed doen, denk dat de kopers niet ongevoelig zullen zijn voor de vijfcilinderroffel ;) trouwens wel jammer dat Volvo´s ACC zo´n lelijk kapje in de grille nodig heeft, welke bovendien bij AutoWeek´s XC70 duurtester regelmatig dichtsloeg toen het sneeuwde!
Ligt het nu aan mij of is 6.5sec naar de 100 een beetje zwak met 304pk? 6.5sec haalt een a5 met een 2.0tfsi met 211pk.

Niet dat acceleratie zo belangrijk is, ik wou gewoon even polsen of dit jullie ook raar overkomt.
Leuke test, mooie video. Is dit in en rond Estoril gefilmd of zit ik er helemaal naast? De voorzijde van deze auto is inderdaad niet goed gelukt. Het is allemaal een beetje te flauw.
Het design bevalt me wel. Maar dat die binnenruimte zo krap is… Nee, dan lijkt een S80 met dit design me een betere optie.
“Toen een niet-te-nader-noemen concullega ook nog eens zijn statief in het vliegtuig was daarmee de chaos in[…]”

Wat deed Ruben dan met het statief?
edit: dank u, is inmiddels gefixt
@Vinny 93 Er staat : Toen een niet-te-nader-noemen concullega ook nog eens zijn statief vergat in het vliegtuig was daarmee de chaos in het schema compleet
Oftewel Patrick was zijn statief vergeten.
@mclarenf1lm: of die Louis Blom. (leuke naam heb jij trouwens ;)! )

en nog ff @punk: weet je mama dat je eventjes op haar pc zit terwijl zij je vuile luiers wegsmijt?

OT: een heeeel mooie auto, nog niet gezien in echt (concept wel), maar op foto’s kan deze my echt bekoren!
@Wouter: de é-worden niet goed weergegeven. Het is te verhelpen door eerst een ‘ (aanhalingsteken aan te slaan) en vervolgens een e aan te slaan.
Wanneer komt Autoblog op de publieke zender?
@mclarenf1lm

Wrong… als je iemand corrigeert doe het dan goed:

Concullega
Samenvoeging van concurrent en collega. Professionals zien concurrenten ook als collega’s in het vak.
@Patrick_Createmedia: Ga jij ook binnenkort voor de publieke omroep werken?
Claim dan een High frame rate camera voor slow-mo beelden. ;)
‘K vind je creaties overigens heel smakelijk.
Er was wel een klein foutje in je Shake-down filmpje tussen de R8 V10 en de 997 GT3. Er stond namelijk 977 i.p.v. 997. ;)
ja jongens .. de laatste Ford-Volvo ..

wederom een keurige manier van een bedrijf achterlaten ..
Gaat achteruit met volvo, alhoewel, je krijgt wel meer auto voor je geld dan bijv bij BMW
Zet deze maar voor me deur!
Mooie auto!
@Patrick Createmedia
Ok weer wat bijgeleerd
Wouter, Ruben,
Misschien zijn we wat verwend maar komt er nu niet elke week een nieuwe test. Dit was toch al de tweede keer, net zoals de mercedes amg.
Jammer , kijk er echt altijd naar uit.Ga jij trouwens de cayenne nog doen?

Drive happy
Inderdaad mooie kleur,en ik denk dat het design in zilvergrijs minder uitgesproken uitkomt, zodat het ook de wat conservatievere klanten aan kan blijven spreken.
Goede set van Volvo
Mooie auto ik wil hem wel hebben.
Vind het wel wat raar zo… eerst video en dan enkele dagen later de video en de rijtest…
ot: vind het wel een stoere wagen.. Mooie kleur ook nog, maar ik zou toch een ander kleur nemen :D
Ik heb de volgende Volvo’s in mijn bezit gehad;

960 3.0

S80 T6

Xc90 T6

C70 T5

V50 2.4

Volvo was een mooi merk tot de S80. Met de introductie van de S80 zijn ze een verkeerde richting ingeslagen.

Volvo zal nooit de expertise van bmw (rijeigenschappen) of mercedes (luxeklasse) halen.

Ze zullen zich moeten richten op een ander niche.

De nieuwe S60 is gericht op de Duitse orde net zoals de Laguna etc.

Volvo moet zichzelf opnieuw uitvinden, desondanks een mooie geschouderde S60.

Ik rij nu een Range Rover TDV8; een wereld van verschil itt de xc 90. De 960 3.0 herinner ik me als een absolute klasse auto boordevol karakter.

De oude C70 had heupen gecombineerd met een klassieke volvo voorkant. Nu zien we Volvo’s met gedrongen heupen en nog kortere motorkappen.
Veel te veel veiligheidssystemen… En met zo’n Chinese accu… “kuch kuch”
@floryn

Klopt, maar helaas niet óp Estoril

@FuelMinded:

997. Jah, ik val door de mand als ik zeg dat ik autojournalist ben ;)
Die lampjes naast de voorlampen zijn… echt lelijk. Doen afbreuk aan de rest van het ontwerp.
En: Ik wil deze kleur op een C30 T5!
op de foto’s is duidelijk te zien dat er wel een zwevende middenconsole in zit?
Volvo is nu van de Chinese koelkastenfabrikant Geely, en dat is te zien ook! Het is geen Volvo meer, en iedereen maakt zich al druk over de kwaliteit… Maar gelukkig kun je nagellak in de kleur van de auto krijgen… pfff… laat maar…
@6.5sec haalt een a5 met een 2.0tfsi met 211pk.. Awel, zo’n A5 211pk gaat in werkelijkheid niet sneller naar de 100, dan 7.4 sec. Nooit de folder gegevens van de VAG group geloven. Maar deze auto mag er best zijn en is helemaal op comfort gericht, terwijl Audi meer sportief is, dus is ook niet te vergelijken.
De Chinezen komen, en hard ook zo te zien…

Mooie test :).
Nee, Volvo is en blijft Zweeds gebouwd.
Ik geef niet vaak complimenten bij dit soort reviews, maar ik vind de geschreven review heel erg goed. Er is een mooie balans tussen gevoel en de feiten, ook worden de minder goede punten gerelativeerd en niet tot de laatste zin uitgekauwd. De review laat ook genoeg ruimte om een eigen oordeel over de auto te vellen.

Kort om goed gedaan!

De video kijk ik morgen wel, nu een beetje laat.
Leuke auto zo’n volvo. Zou ik wel in kunnen rijden. Alleen moeten ze de voor de grap idd een keer een R uitbrengen die mee kan spelen in de league of idiotic sport-sedans.

@ Bosnia love:
Hoewel het een kwestie van mening blijft, hoe kan je de modellen van de afgelopen 4 jaar van BMW in godsnaam mooi vinden?? Ik heb blikken hondenvoer gezien nog mooier dan dat. Laat staan de X6!
tip voor autoblog misschien.. Ik zou het filmpje gewoon tegelijk plaatsen met het artikel, is leuker!!
Deze volvo was allang ontwikkeld voordat de chinezen het merk kochten, dus al die opmerkingen zijn zinloos.

Wel mooie auto!
Mijn God, dat mensen serieus bijna 56000,- uitgeven voor dit ding… :o Dan ben je echt niet lekker.
We gaan vooruit. Vroeger was een Volvo een lelijk hok, nu is hij alleen maar lelijk.
De bestuurder lui maken door allerlei systemen is in mijn ogen nog altijd niet veilig… Daarnaast vind ik hem echt uit balans vormgegeven, de kont oogt hoog, de neus lang en plat, ik weet niet wat ik er aan zie maar het is niet goed. Dan nog de lelijke kleur, saai interieur en altijd onderstuur en dat maakt dat ik deze auto niks vind!
Wouter, je bent soms best slecht verstaanbaar. Je neuzelt en kreunt meer dan dat je articuleert… Kan door de ‘naughty’ Volvo komen, ik weet ’t niet!? ;)
erg leuk maar ook erg saai.
Een 335i is toch veeeeeeel leuker. Mischien iets korter maar wel met meer bagage ruimte!
lelijke achterkant

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).