Fotorepo: Op bezoek bij Volvo’s fabriek in Gent

Auteur: , 24 Reacties

Autofabrieken, die zien er toch allemaal hetzelfde uit? Heb je er één gezien, dan ken je ze allemaal. Nou nee. Natuurlijk zie je in iedere autofabriek veel geel en zwart geverfde machines, en auto's natuurlijk, maar er zitten grote verschillen tussen de werking en layout van verschillende fabrieken. Bij BMW mocht ik al eens rondkijken, maar het prikkeldraad op de omheining en de tot de tanden toe bewapende beveiligers hebben mij er toen van weerhouden foto's te maken. Niets van dit alles bij Volvo in Gent. Als onderdeel van de lancering van de nieuwe S60 mochten we, met camera's in de aanslag, vrolijk rondrennen tussen de productielijnen.

Het bezoek begon aan het begin van de avond vlakbij de ‘poort’. Mensen met robofobie hadden nog even de tijd zich terug te trekken. Volgestopt met broodjes en cola werden we vervolgens naar de eerste presentatie geleid. Een bondige, duidelijke uitleg over de lay-out van de fabriek en verschillende stadia van de productie.

In Gent komen nu de C30, S40, V50, XC60 en binnenkort S60 van de band rollen. Een relatief kleine oplage van de S60 is inmiddels gemaakt, maar de échte massaproductie begint in juni. Dan zullen de eerste werkelijk voor particulieren bestemde auto’s van de band rollen.

Na de presentatie was het tijd om wat mee te maken. Hoe worden alle verschillende Volvo’s nu eigenlijk naast elkaar gebouwd? Het zal je verbazen, maar in Gent gebeurt dit nog voor een groot deel met de hand. De schroeven worden met de hand in de machines gelegd en een groot deel van de onderdelen wordt met de hand aangebracht. Robots zijn er voor het vastschroeven van het onderstel aan de carrosserie, monteren van ruiten en verplaatsen van de auto’s voordat ze starten.

De verschillende modellen stromen (zo lijkt) met volstrekte willekeur langs en om elkaar. Zonder deuren, want deze worden pas aan het einde van de lijn op miraculeuze wijze weer bij de juiste auto gevoegd. Dit is na het lassen en spuiten.

Waar bij BMW eigenlijk alles op één hele lange productielijn gebeurt en bijna alles geautomatiseerd is, wordt bij Volvo de auto steeds weer in een volgend proces gezet. Er lijkt daardoor meer ruimte en mankracht nodig, maar bij een productie van zo’n 270.000 auto’s per jaar kan je niet zeggen dat het inefficiënt gebeurt.

Uiteindelijk mochten we als afsluiter zelf nog eens de S60 over de testbaan jagen. Een klein rondje met het slechtste wegdek in heel België (en dat zegt wat!). Hier test men steekproefsgewijs de auto’s op kwaliteit. Er stonden een D3 en T6 van Volvo’s nieuweling klaar, en daar mochten we onze eigen kwaliteitstest even op loslaten. Vermogen: check, remmen: check, wegligging: uitstekend! Natuurlijk was de tijd en ruimte om alles grondig na te kijken veel te beperkt, maar afwerking en souplesse lijken dik in orde. Natuurlijk is de T6 verschrikkelijk soepel en stil, maar ook de simpeler D3 is zeer comfortabel. De turbodiesel hakt er bij het accelereren iets meer op los, maar de versnelling in combinatie met de automaat is geruisloos en soepel. Je voelt de motor iets meer trekken dan de benzine zescilinder, maar qua comfort is het lood om oud ijzer. Enkel de gasrespons bij de benzine is nog lekkerder. Verslavend, maar vooral slecht voor je rijbewijs.24 reacties

mooi de avond omschreven!
Ben er ook al geweest! Cool dat jullie foto’s mochten nemen :).
tja de helft van de gentse studenten werkt er soms :p
Het ziet er heel mooi uit, maar dit blijft voor mij toch de mooiste fabriek


hoop dat ik het goed heb gedaan.
Dat deze foto’s vrijgegeven mochten worden. Immers niet niet alle S60’s zijn in dat verschrikkelijke roestbruin. In die saaie kleuren wit, grijs en zelfs zwart ziet die S60 er zoveel beter uit. Dank jullie voor deze wereldprimeur, een niet roestbruine S60!
supergoed betaalde vakantiejob trouwens. Heb ‘m stage daar gedaan op de communicatiedienst, lekker eten man!
Ik zie nog een klein primeurtje op één van de foto’s.
En wel een nieuwe grille op de S40/V50.
welke foto @ikrol
@tvr,
Er is er maar één met een S40.
Maar om het je makelijk te maken Nr.62
wat is daar anders dan “de huidige versie” aan dan?
okey, misschien niet goed gezegd.
Het volvo logo is aangepast.
Het is nu net zo groot als op de S80 V70 XC60 C30 C70.
Op MY10 zit het in een vierkant.
Beste Alwood. De koptekst van dit artikel moet zijn:
Fotoreportage: Op bezoek bij Volvo’s fabriek in Gent
i.p.v.
Fotorepo: Op bezoek bij Volvo’s fabiek in Gent

Fotorepo noch fabiek staan in het Nederlands woordenboek.
Gebruik de spelling- en grammaticacontrole functie van Microsoft Word als je zonodig een stukje moet schrijven. Haal daar niet alleen de koptekst maar ook de rest van je tekst doorheen voordat je deze op de site plaatst.
Een zorgvuldig gecontroleerde tekst leest voor ons makkelijker en wekt minder irritaties op. Het kost jou slechts 5 minuten extra tijd om je tekst te controleren.
Is de juiste spelling nu
steeksproefsgewijs
of
steekproefsgewijs?
De laatste komt wel voor in de online Van Dale en een proef-abonnement is gratis. Succes Alwood met je eerste foutloze en goedlopende tekst.
P.S. Enkel de gasrespons bij de benzine is nog lekkerder???????? gasrespons, welk gas reageert de Volvo op?
gasrespons bij benzine? Wat bedoel je hier?
@T16: met “gasrespons” weet echt iedereen hier wat er bedoeld wordt. Fotoreportage is een te lang woord voor de titel. Met fotorepo weet je genoeg. Nee, dit is een goed geschreven tekst. Die kleine foutjes maken dan echt niet uit.

On topic: een donkerblauwe S60 2.0T(ecoboost) stond er ook
ik had het trouwens over de pheaton fabriek, de link was niet goed gegaan
Op een van die eerste foto’s staat dat men 2 platformen en 5 modellen aankan in Gent. En men maakt er de c30, s40, v50, s60 en xc60. Heeft de s60 dan niet hetzelfde platfrom als de S40/V50?
@zed: nope, S60 heeft een platform verwant aan de XC60. Het ‘grote’ platform. De C30, S40, V50 staan op dezelfde onderkant.
En wat 190d zegt dus… ;)
de s60 staat op het platform van de s80 en v70
Mooie kar die s 60. Vooral als de kleur geen oranje is.
haha , leuk dit dan kan ik ook eens de foto’s bekijken.
Mijn vader was donderdag er ook naar toe gegaan . Mijn vader zit in de transport en we hebben allemaal volvo’s vandaar dat hij mee ging.
Zo in het wit is zo’n s60 toch wel mooi hoor… is inderdaad wat anders dan die rare bruine kleur.. (of wat voor het kleur het ook is)
En dat van de slechtste weg in België.. Dat moet dan wel een hele slechte weg zijn… want ik rijd elke dag over bepaalde stukjes dat je wel eens wil weten wanneer ze het gaan vernieuwen…
Volvo940polar
geweldig echt mijn merk
mooie auto ook die S60 ,nu ik hem zie op wat betere foto’s
zeker in het wit is het een mooie wagen

blijkbaar zijn er ook nieuwe velgen voor de XC60 ,en zien we de mindere duurdere versies van de S60 ook eens en die zien er geweldig uit
geweldig(e) merk, auto’s, design, mensen, fabriek, stad … mijn favoriet voor als ik mijn rijbewijs heb. Hét bewijs dat Vlamingen de beste auto’s ter wereld maken.
Best gaaf om die productielijnen zo eens te zien! Blijkbaar toch ECHT veel verschil tussen fabrieken!
3 tal weken geleden ook naartoe geweest.. mochten toen wel geen foto’s nemem.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).