Wat hadden we kunnen doen met gelekte olie van BP?

Auteur: , 52 Reacties

Al 5 weken lang wordt er grootschalig olie gelekt in de Golf van Mexico, zoals je ongetwijfeld weet. Blijkbaar krijgt het falende BP geen grip op de situatie, al claimt een Amerikaanse kustwacht nu dat men is geslaagd om het lek te dichten. Het gaat inmiddels om een olievlek van ongeveer 75.000 vierkante kilometer! Welke leuke dingen hadden we kunnen doen met die olie?

Even rekenen: 95.000 vaten per dag, dat zijn ruim 3 miljoen (3.610.000) vaten sinds 20 april. Een vat (barrel) is gelijk aan 42 Amerikaanse gallons (ongeveer 3,785 liter). Een vat is dus ongeveer gelijk aan 159 liter vloeistof. Als we 3.610.000 vaten vermenigvuldigen met 159 liter dan komen we op ruim 500 miljoen liter olie (573.990.000). Bedenk eens wat voor lol we daar mee hadden kunnen hebben.

Volgens sommige definities kun je uit 1 vat olie 87 liter benzine halen. Dan zou er maar liefst 314.070.000 liter benzine verloren zijn gegaan. En dan rekenen we even verder. Het verbruik van de nieuwe Rolls Royce Ghost is 13,6 liter per 100 kilometer. Dat zou betekenen dat we een slordige 2.309.338.200 kilometer af hadden kunnen leggen met de V12 powered Ghost. Dat zijn ruim 450.000 Gumball rallies! Of 450 miljoen rondjes Nurburgring. Of 68.875 rondjes over de evenaar in een 911 Turbo. You name it!

Met dank aan Johan V voor de tip!52 reacties

En toch is er nog meeeeeeeeeeeer dan genoeg olie op de wereld om er minimaal nog 100 jaar goed tegenaan te gassen.
@F612S:
Klopt, de olie die nu verbruikt is ligt tegen het aaroppervlak aan, de rest ligt dieper…
Dus er moeten middelen komen om die olie op te boren :D
@F612S: laten we hopen dat dat niet waar is. Iedere keer als er gemeld wordt door zo’n oliemaatschappij dat ze ergens olie gevonden dan denk ik ‘steek de tijd en geld in zinvolle zaken’. Fosiele brandstoffen veroorzaken enorme problemen en niet alleen maar milieuproblemen.
Onze wiskundige onder ons heeft zich gemeld!
leuke berekening, dat wel..
Toch licht dubieus om te spreken over wat voor “leuke dingen” we hadden kunnen doen met de olie, terwijl de lokale flora&fauna en visserij naar de maan gaat. Bij een vuurwerkramp vraag je toch ook niet wat voor “leuke dingen” er nog met het ontplofte goed gedaan hadden kunnen worden?
@Jelmer: ga huilen ofzo?:P
ehm de rest van m’n leven rondjes rijden op de nordschleife
Nutteloze post..

ik weet het.. ik had niet moeten lezen :)
Kun je het spul nadat het is opgevangen niet gewoon zuiveren?
@Jochempie:

Oliezandwinning is al jaren aan de gang. Ga er maar vanuit dat ze nog wat met de weggelekte olie kunnen beginnen. ;)
Olie en goud zijn natuur producten die nooit opraken. Dat er zoveel liters zijn verspeeld is slecht voor het milieu maar niet voor de economie.
@Jelmer: ver van ons bed-show
@Jochempie:

Daar denken ze echt wel over na, als je dat wil weten kan je best gizmag ofzo in de gaten houden. Daarbij alle olie die van de stranden afgeschraapt word word niet zomaar ergens terug in zee gegooid hoor.
Haha, geniaal!
Tijd over jongens?
Je kan het ook gewoon in de zee laten lopen en die yanks er mee pesten ;)

Jullie willen olie en willen er zelf oorlog voor voeren, dan zullen jullie olie krijgen ook!
Leuke rekensom :) wie weet werd deze olie wel verwerkt tot kunststoffen waanra er door Chinese kinderhandjes teletubbie-poppen van werden gemaakt…
@Rochas: Denk het niet, deze ruwe oliesoort is dusdanig van qualiteit dat ze (in verhouding tot “zwaardere” ruwe oliesoorten) makkelijk te raffineren valt, dat bevalt die Yanks wel want die hebben niet echt genoeg “kraak installaties” voor zware olie. Dus wordt deze olie vooral omgezet in benzine / diesel.
@Rochas: wil je zeggen dat de gezinnen van de Chinese kinderen door deze olielek een tijd lang geen eten hebben?
@Hupke: da’s mooi, er zijn dus genoeg manieren om de gelekte olie uiteindelijk gewoon in je benzinetank te krijgen. Durf het bijna niet te zeggen, maar wat is dan het nut van dit topic?
mooi verhaal
lang leve doorgedreven wiskundige redeneringen!
Hoeveel uur plankgas in de Veyron?
Whoej!
@BmwMPower: Hoogstens een kwartiertje, dan zijn de banden dood :P Maar eerst is natuurlijk de tank leeg.
Dit doet me hier aan denken

http://www.youtube.com/watch?v=Edl0l3VaIks
@Yanktank: Haha, dit is gewoon zalig! Op het einde nog een kleine steek: “Is our failing public education system failing?” Hi-la-ri-sch!!!
Iets meer dan een ‘bootje’ weggelekt in een ruime maand tijd. Mwah, had erger gekund. :shock:

Hier het ‘bootje’. ;)

http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/images/jahre-viking-4.jpg
@RenesisHP: Dat “bootje” van je ligt al weer jaaaaaaren stil in de wateren van Qatar als “FSO” (Floating Storage and Offloading unit) ;)

De wel varende “grootste” boot is vandaag de dag de Ti Asia met 441.893 ton (dwt) laadvermogen. Is wel wat kleiner dus als de Knock Knevis.
@406_v6: Volgens mij istie al gesloopt zelfs.

Overigens weten “we” nog helemaal niet hoeveel olie er is weggelekt.
Even ter verduidelijking voor maasvlaktegangers. ;)

De grootste boot die momenteel in Rotterdam komt is nr2 van dit lijstje. Die is al belachelijk groot. :shock:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Bateaux_comparaison2.svg/426px-Bateaux_comparaison2.svg.png
Ik stel een mega grote barbeque voor. Alle autoblogger op een schip naar de olievlek. Vuurtje erbij en vlees erboven. Bijna iedereen een dagje blij. Brandstof genoeg om het weken vol te houden. Nemen we bovenstaand tankertje ook even mee. In dit geval met 560.000 ton bier. :D
@RenesisHP: top idee en dan nemen we de kleine tanker mee voor sate saus
@xiran:

Welke kleine tanker? :|
@RenesisHP: uss enterprise op het plaatje in de comments
=>autobloggers.
@RenesisHP: GENIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAL IDEE:D
450 miljoen rondjes Nurburgring is niet leuk maar een marteling, en je krijgt geheid problemen met Amnesty international.
mhmmm de wereld een aantal keer rond in een ferrari F355, en elke keer dat je hem neit meer hoort gillen remmen en weer opnieuw beginnen om het orkest te horen gaan :D dat zou ik doen :D
Luguber stukje meer wil ik er niet van zeggen. Flora en Fauna naar de klote en je dan zoiets afvragen. Schrijver heeft weinig op met het leven. Jammer.
mercedes-benz
daar gaat het nederlandse belasing geld ha ha
Het is idd helemaal niet zoveel, en ook nog lichte olie. De wereldwijde badgast smeert in een seizoen meer zonnebrand :-)
haha mooi gemaakt :P
@ xiran:

USS enterprise is geen tanker badmuts haha das een Amerikaans vliegdekschip. Kun je beter de Berge Stahl pakken voor die satésaus :)
Wat een mogole artikel! Jullie denken alleen maar wat je met de verspilde olie zou kunnen doen, maar jullie denken niet hoeveel diersoorten er nu doodgaan. De mens moet wat meer spiritueler worden en minder aan materie gaan denken, want als er een ramp(tsunami, aardbeving, aswolk,vulkaanuitbarting) plaatsvindt dan mag je lekker in je rolls royce ghost dekking gaan zoeken!
Iemand hier denkt blijkbaar dat olie nooit op geraakt omdat het een natuurproduct is^^, idd, eentje met een langdurig en ingewikkeld productieproces, ik zou zeggen, begin er maar al aan dan, dat of doe eens wat opzoekwerk eer je zulke onzin uit kraamt…
En het is niet enkel voor de vervuiling dat we moeten andere energiebronnen zoeken, buiten energie worden er nog miljoenen andere zaken uit olie gewonnen en gemaakt, als dat allemaal weg valt, kunnen we terug naar de prehistorie.
We krijgen straks nog benzine uit de kraan; wil je dat hiermee zeggen?
13,6 liter per 100 km in een Rolls Royce Ghost is wel heel erg optimistisch. Denk dat het verbruik wel iets hoger zal liggen…
Zonde van de natuur, dat er olie verspild is dat doet er niet toe.
Ik mag dan geen milieuhippie zijn maar ik geef wel om de natuur, want tenslotten leven we op dit planeet.
@Something: Deze.
waarom niet gewoon verhandelen? Al de olie in een vat en hop ergens aanbieden. Verdien je er nog eens wat mee.
Ik zag iets over een BBQ…. waar en wanneer???
Zonde zonde zonde…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).