Amerikaanse merken worden steeds beter. Echt waar!

Auteur: , 47 Reacties

Amerikaanse merken worden kwalitatief steeds beter! Ze zijn bijvoorbeeld al een stuk beter dan drie jaar geleden. Dat verklaren de drie grootste Amerikaanse autobouwers GM, Ford en Chrysler, ook wel bekend als "The Big Three". Hoe komt men daar bij? Heel simpel: de grote autobouwers zijn sinds 2007 40 tot 48 procent minder geld kwijt aan het verlenen van garantie op hun verkochte modellen.

Natuurlijk hadden we wel even een onbenullig crisisje tussendoor, dat ervoor zorgde dat de verkopen zwaar inkakte en je logischerwijs veel minder kwijt bent aan de garantie kostenpost. Toch is dit niet de voornaamste oorzaak, zo verzekeren de autobouwers ons. De lagere kosten zitten ‘m toch echt vooral in de verbeterde kwaliteit.

Sinds 2007 is Ford 40 procent minder kosten kwijt aan garantie, GM 45 procent en Chrysler 48 procent. Doug Betts senior vice president bij Chrysler en verantwoordelijk voor de kwaliteit, vertelt trots dat de garantie kostenpost in 2008 240 miljoen dollar lager was dan het jaar ervoor. In 2009 werd zelfs nog meer bespaard, hoewel hij nog niet exact kon vertellen hoeveel. Ford heeft sinds 2007 een slordige miljard dollar bespaard. Helaas kan ik dit niet goed rijmen met het bericht van vorig jaar waarin we schreven dat Ford de laatste 2 jaar 1,2 miljard dollar heeft bespaard op garantiekosten?? GM bracht de kostenpost in het eerste kwartaal van 2010 terug naar 821 miljoen, tegenover 917 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Creatief boekhouden en met mooie cijfertjes schermen kunnen ze doorgaans goed op de marketingafdeling, maar recent onderzoek van J.D. Powers wijst uit dat de kwaliteit wel degelijk verbeterd is. Volgens het onderzoeksbureau is de grootste uitdaging voor de autobouwers om de consument hiervan te overtuigen. (via: detroitnews)47 reacties

Door de betere kwaliteit zullen de verkopen ook wel weer stijgen. GM maakt op dit moment zelfs weer winst.
@Hennep:
Dat mag ook wel als de hele interne huishuiding en de helft van ’t gamma geschrapt / aangepast / uitgesteld etc wordt.

Maar zeg nou eerlijk… zou jij voor 60.000 euro een Mercedes laten liggen en een amerikaan gaan rijden? Ik niet….
@TWJ: Als ik mag kiezen zou ik voor die 60 000 een lekkere challenger srt8 of GT500 kopen. Een mercedes voor 60 000 is lang niet zo leuk.
@Emp: Dan moet je nog wel even naast de 60 000 de slurptax, burnout-tax en import kosten erbij rekenen. :P
@TWJ: inderdaad, zeker in Europa zal het nog wel een tijdje duren voor we onze Europese bakken inruilen wat Amerikanen. en dan is het grootste probleem denk nog het vertrouwen in de amerikaanse merken, nieteens de kwaliteit.
@Hennep: als al je schulden zijn kwijtgescholden en je ook nog eens een zak geld van de overheid krijgt is dat niet zo moeilijk…
Dat de kwaliteit zeker niet slecht is roep ik al tijden hier (als een roepende in de woestijn).
Kwestie van imago veranderen en dat duurt eeuwen… Mensen blijven nou eenmaal liever op de bekende vooroordelen die in hun straatje passen vastzitten. Dat is veel minder eng dan naar de feiten te kijken en je wereldbeeld opeens moeten aanpassen…
@C6_R:

Dan stond ik dus ook in je woestijn, want de kwaliteit van de huidige Cadillac CTS was gewoon prima. Alleen het distributienetwerk viel na de introductie volledig weg en dan wordt het lastig mensen te overtuigen…
’t zou maar erg zijn als de kwaliteit er op achteruit ging, neen?
laat autoblog nu de blogtitels door marc marie huijbregts verzinnen?
@TVRspeedsix: WHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

die gast heeft me toch zo’n irritant stemmetje, daarom kijk ik liever ook niet de DWDD…maar je hebt wel gelijk :)
@robbie

Inderdaad, de Amerikanen (overheid) willen gewoon niet dat de autoverkoop in elkaar stort. De overheid heeft nu een belang van ongeveer 61% in GM.
Het kon ook niet meer slechter
Het ligt eraan wat je verstaat onder kwaliteit.
och, voor een een beetje fanboy kan de kwaliteit toch geen moer schelen. I’d rather push my mopar dan driving a ford.
Leuk stukje marketing inderdaad, laat ze het eerst maar eens relativeren met de gedaalde autoverkoop.
ik woon zelf in de vs, en je merkt het echt wel dat kwaliteit beter wordt. zeker bij gm, waar de laatste jaren ze nog steeds hetzelfde interieur hadden als in 1994, begint er zeer strak uit te zien. Toen de crisis bij gm toesloeg dacht ik zeker dat ze eraan waren voor de moeite, maar recente modellen en testritten, hebben mij op een heel andere gedachte gebracht !
Als Ford hele goede, zuinige en mooie wagens kan maken in de EU waarom dan niet in USA????
@3er Reihe: Omdat amerikanen niet houden van zuinige wagens. Zuinig = kleine motor = onamerikaans.
Of ze gebruiken gewoon nog simpelere techniek…
nou ik heb nog steeds niet graag een kliko als dash
De kwaliteit van het technische gedeelte was altijd al goed. ik hoop alleen dat de kwaliteit van de interieurs is verbeterd.

En wat betreft het hele GM winst verhaal: PROFIT is an opinion, CASH is a fact!
@3er omdat Europese auto’s niet altijd werken in de VS .. de eisen voor auto’s zijn anders dan in Europa. Met het openbaar vervoer in Nederland en de files die je daar constant hebt vraag ik mij af waarom ze auto’s niet verbieden in Nederland omdat je een goed alternatief heb.
@Bob:
U bent stiekem Femke Halsema???

Maar de yanks zijn lekker bezig ja.
Maar het blijven mij onhandige auto’s voor dit kleine landje.
@bob De (persoonlijke) eisen zijn idd anders maar, Audi BMW Mercedes verkopen als broodjes en die zijn minimaal anders dan in EU. Dit is ook de reden dat Detroit wakker is geworden en meer is gaan investeren in eigen kwaliteit. Dit was ook tijdens de oliecrisis in de jaren 70 betreft zuinigheid. Kortom….ze lopen elke keer weer achter de feiten aan
3er .. dat BMWs of Audi’s veel verkocht worden valt wel mee hoor. Ford verkoopt per maand bijna meer Ford Fusions dan alle modellen van BMW en Audi bij elkaar. Tis maar hoe je het bekijkt. Kijk maar eens op http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3022-autosales.html

@Merry .. niet echt .. maar soms is het wel eens goed om eens in de spiegel te kijken :)
Wij van WC-eend…
@Gietie: Wij van JD Power…
Hahaha, wat een tuig daar in Amerika! 240 miljoen dollar, dat is de dagelijkse rente over de staatshulp joh !….Slechts een paar auto’s zijn ‘europees goedgekeurd’, de rest is ‘bagger’…
@Megakix: en hoe gaat het in Europa tegenwoordig ? De Euro is niks meer waard ..
@Bob:
Nog altijd meer dan de amerikaanse dollar.
En laten we niet vergeten dat één euro in het begin minder dan één dollar waard was.
Wisselkoersen gaan op en neer. No big deal.
Het heeft me altijd verbaasd dat de Amerikaanse autoindustrie de concurrentie met de Japanners nooit heeft kunnen beantwoorden door kwaliteitsverbetering.

Hier in Europa is het ons beter gelukt, dank zij de Japanners zijn onze auto’s veel beter geworden en is de standaarduitrusting er met sprongen op vooruit gegaan.
Natuurlijk worden ze beter, ze kijken vooral naar de europese autostandaarden van premium merken. Dus meer leder, meer gericht op Nurburgring prestaties, gebruiken steeds meer ‘europese’ motoren etc.
alfa mannetje
Moeten we ons niet beter druk maken om de merken die anno 2010 steeds verder achteruit gaan : VW ( laatste in alle 100.000 km testen ) en Toyota ?
Als ik Toyota US was zou ik een staatje publiceren waaruit blijkt dat hun garantiekosten per verkochte auto ook na de terugroepacties nog steeds niet de helft is van de bedragen per Ford, per Chevy of per Chrysler…. als je kosten hoog zijn dan is 40% besparen (dankzij 30% minder auto’s bijvoorbeeld) makkelijk te realiseren ook al zijn die auto’s zeker niet zo slecht als de gemiddelde bezoeker hier denkt. Het zijn nog lang geen Toyota’s…
Kwaliteit beoordelen aan de hand van garantieuitgaven is natuurlijk altijd de zaak scheef trekken. Je kan op vele manieren besparen op je garantie. Goedkopere onderdelen, efficienter werken, lagere lonen, …

Hangt er ook van af hoelang ze garantie geven. Kortere garantie = lagere kosten, hoewel ik niet verwacht dat ze dat durven in crisistijd. Dan jaag je je klanten meteen weg.

Maarrrr… als, in Europa, Kia met zijn 7j en Toyota met 5j garantie slechts evenveel kosten heeft als andere merken met 2 of 3j garantie, dan is dat wel veelbetekenend natuurlijk.
’t kan ook betekenen dat ze de helft van de claims niet hebben willen accepteren…
Mooi ook om te zien hoe er weer allemaal theorietjes uit de kast worden getrokken om het FEIT dat de kwaliteit van Amerikaanse auto’s steeds beter is geworden, onderuit te halen. Liever een slap verhaal geloven dan je vooroordelen moeten bijstellen! :lol:
@C6_R: ehm wou jij beweren dat de Amerikanen Toyota voorbij zijn qua kwaliteit? Wil jij beweren dat 40% minder auto’s niet een forse deuk maakt in je aantal garantie-claims?

Zoals ik al zei: ze zijn een stuk beter dan vrijwel iedereen hier denkt… maar toen ik in Geneve 3 minuten naar een Chevy Cruze keek had ik 2 fouten in de constructie gevonden en ik was niet eens echt op zoek.

Trust me… ze komen echt nog niet in de buurt van de top japanners..
@w0o0dy: Welke constructiefouten en is dat niet een Koreaanse auto?
@C6_R: Laat het me zo zeggen: 40 tot 48% minder geld uitgeven aan garantie en dan beweren dat dat ligt aan een verbeterde kwaliteit zegt niks. Waarom hebben ze niet het aantal claims genomen? Nu klinkt het gewoon alsof ze geld wouden besparen. Bovendien zegt het niks als je ook 40% minder auto’s verkoopt (waarbij aangetekend dat ik dat niet weet; het kan misschien 20% zijn, ik heb het niet opgezocht).

In ieder geval is het een berichtgeving van “Wij van WC Eend….”.
Ze hebben gewoon hun diagnose programma aangepast. Zodat het lukraak claimen van onderdelen niet meer kan.

Verder hebben ze de vergoedingen aan dealers nog meer beperkt.
Mja is toch een positief bericht dit…. Is altijd belangrijk dat de producten kwalitatief beter ineen steken… Of het nu hier of ginder is ;)
Dat de kwaliteit steeds beter wordt: Daar twijfel ik niet aan.. (Werd wel eens tijd trouwens)

Of ik m’n Mercedes inwissel voor een Dodge, Chevy/Daewoo of Jeep? No way..

Al moet ik zeggen dat ik de Grand Cherokee echt een vette bak vindt.

@C6 R: “Kwestie van imago veranderen en dat duurt eeuwen… Mensen blijven nou eenmaal liever op de bekende vooroordelen die in hun straatje passen vastzitten. Dat is veel minder eng dan naar de feiten te kijken en je wereldbeeld opeens moeten aanpassen…”

Vreemd hé? Het is natuurlijk lulkoek dat mensen klagen over de afwerking en een verschrikkelijk lelijk plastic interieur in bijv. een willekeurige Dodge of Chevrolet. ;)

@Eric: Oh maar ligt er maar net aan..
Zakken de brandstofprijzen in de US: Men gaat aan de grote “tuinschuren” welke meer zuipen dan 10 Audi’s (bij wijze van)

Echter, stijgen de brandstofprijzen ineens weer: Men gaat ineens kleinere auto’s rijden.

Smart bijv. had een paar jaar geleden prima verkocht in Amerika. Uitgerekend toen, stonden de prijzen erg hoog. Even later stegen ze weer en Smart verkocht minder.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).