Video: de beste allrounder ooit wordt 40 [klassieker]

Auteur: , 49 Reacties

Een auto die zijn mannetje staat in het terrein, en toch heel comfortabel en snel rijdt als de onverharde paden ophouden. Een fantastische mix als je het mij vraagt. De Range Rover had het allemaal al in 1970! En ook anno 2010 staan ze eigenlijk nog op eenzame hoogte. Vrijwel geen andere auto die zowel het comfort op de weg als de ongekende prestaties in het terrein biedt.

Het eerste model liet zich 40 jaar geleden voor het eerst zien. Het grootste deel van het Europese wagenpark bestond uit kleine viercilinders. Er waren terreinwagens, maar die hadden meer weg van traktoren dan van auto’s. Remmen deed je met trommels, comfort haalde je uit bladveren en vooral dikke banden. Qua design deden vooral de ronde vormen het goed. In het straatbeeld zag je veel grote bolle spatborden terug, maar de vierkante auto begon aan een opmars.

In die tijd bedacht Land Rover een heel nieuw concept. Ze wilden een luxe, comfortabele auto aanbieden die op de weg niet onder deed voor een gemiddelde luxewagen en in het terrein de voorganger van de Defender bij kon houden. Een op het eerste oog onmogelijke opgave, maar het leidde tot een van de beste auto’s ooit.

De eerste concepten reden rond als V-Eight-LAnd-Rover (VELAR). Maar toen de productie-versie kreeg een eigen merknaam: Range Rover. Voorin lag een lage-compressie versie van Rover’s 3,5L V8 met ongeveer 135pk. Alle wielen waren van schijfremmen voorzien, de auto had spiraalveren rondom en was permanent vierwiel-aangedreven. Vrijwel hetzelfde ladderchassis en onderstel worden tegenwoordig nog steeds gebruikt in de Land Rover Defender, maar dan met een 90, 110 of 130 inch wielbasis in plaats van 100 inch.

De eerste 10 jaar van zijn leven was de Range Rover alleen als tweedeurs verkrijgbaar. De grote deuren verschaften toegang tot zowel de wegklapbare voorstoelen als achterbank. In de jaren ’80 werd de carrosserie gewijzigd naar eentje met vier deuren. Ook werd de motor aangepast. De inhoud van de V8 steeg naar 3.9 liter en deze kreeg brandstofinjectie in plaats van carburateurs.

Het originele model, tegenwoordig bekend als Range Rover Classic, ging pas na 26 jaar uit productie. De laatste twee jaren rolden er nog een aantal speciale modellen met nieuwe motoren van de band. Deze motoren waren ook te vinden in de nieuwe generatie Range Rover (P38). De P38 was eigenlijk een evolutie van het origineel. Nog steeds werden er starre assen toegepast en een ladderchassis.

De Range Rover zoals we hem nu kennen is grotendeels ontwikkeld onder het toeziend oog van BMW. Zij waren eigenaar van Land Rover tot 2000. De L322 is geïntroduceerd in 2002. Toen nog met BMW M62 V8 en M57 turbodiesel, maar later met motoren van Ford en Jaguar. Op deze Range Rover debuteerde een volledig onafhankelijk geveerd onderstel en zelfdragende carrosserie. Bekijk de video op autojunk.nl.

Range Rover drift49 reacties

Geweldige auto’s! Echt een one of a kind ;)
Pieter autofans
Heerlijke bak, super merk. Blij dat er nog merken zijn bij hun niche blijven, en niet de mainstream gaan volgen (volume volume volume)
Pfff, 40 jaar oud en nog steeds hetzelfde (Positief bedoelt, want het is en blijft een mooie wagen!)
wij gingen in de jaren 70 met zo’n ding naar de wintersport, de enige waar we met zijn zessen en de ski spullen inpaste. Die ouwe had er een op de kop getikt die van de duitse politie was. Opgevoerd tot 190km, pioneer headsets voor communicatie, speaker onder motorkap(lachu met de mensen voor je) uiteraard een enorme bull bar met grote lampen er op en een linnen schuifdak van voor tot achter. Tot en met bussen trokken we de berg op als Tirol weer was dicht gesneeuwd, nog geen Frogers en massa tourisme, goede ouwe tijd toen wintersport nog avontuur was
@Yerrie: mooi verhaal ;)
Even off topic: Is het niet weer tijd voor een ‘Wallpaper Wednesday’??
@Jokkebrok:

wat is dat dan?
@Flamingo: Kijk maar bij de tag: Wallpapers…
http://www.autoblog.nl/archive/tag/wallpaper
@Flamingo: Of een ‘1st of da month’
@Jokkebrok: Goed idee!
nog steeds vaak geimeteerd en nooit geevenaard,enkel de Toyota LC V8 mischien maar door de verschrikkelijke problemen met de V8 D4D krijgt hij ook mischien de genadeslag van deze Landy. De nieuwe 4.4 TDV8 met 8 traps automaat wordt een nieuw hoogtepunt
Altijd wel vette auto’s, de echte range rovers. Die Range Rover sport is gewoon slecht. Hij is kleiner, minder comfortabel (zeggen ze), veel slechtere afwerking, minder ruim en ondanks de naam is ‘ie verre van sportief. Ik ben 17 dus nee, ik heb het niet van mezelf, maar elke rijtest in elk blad heeft het toch wel over diezelfde punten :P
1 en al emotie/passie ..
en voooooooral geen overbodige benzine-slurper ..

lache he .. die onderbuikjes ..
@jokkebrok

op dinsdag?
Een heel lekker blokje was die 3.5 liter V8. Ook nog toegepast in heel veel andere auto’s. En verkrijgbaar met SU of Weber carburateur en zelfs een Lucas injectiesysteem. Heb zelf een TVR 350I met een 3.5 liter injectie. Een heerlijk geluidje en lekker hoog koppel op een auto van net 1000 kg. Alleen beetje spartaans maar hij is dan ook uit 1985.
En Lucas is helaas niet bekend vanwege de betrouwbaarheid…
aah nu snap ik ‘m het is vandaag Jokkebrok Dinsdag
uitstekende auto’s. de enige echte suv.
@lincoln
Ieder voordeel hep z’n nadeel, zei een bepaalde voetballer ooit. Een zuinige auto is meestal niet snel, een snelle auto is meestal niet zuinig. Er zijn diesels die snel en zuinig zijn, maar waarbij het nog steeds aan emotie ontbreekt. Wat maakt volgens jou een goede auto?
@jip:
leuk dat je het vraagt ..
maar ik kom bij “goede” auto,s niet verder dan de 2CV en de oer Panda ..

emotie is wat auto,s betreft totale marketing onzin ..
@lincoln: Niet mee eens! Zie ik een Audi, voel ik niks. Zie ik een Porsche voel ik weinig. Zie ik een Bugatti EB110 dan ‘geraak ik in extase’.
Ik vind wel dat ‘emotie’ volledig (en vaak ten onrechte) uitgebuit wordt door de marketing afdeling.
@Klassiekerrally:
extase .. dat heb ik nog steeds met de Jag XJ-C ..
maar dat maakt het verre van een “goede” auto ..
Ik heb vandaag deze auto nog gezien en ik zei bij mijzelf dat als Nederland overstroomd dan blijft deze auto doorrijden.
.
Het was er een die erg hoog op zijn poten stond, vanwege de grote banden en relatief kleine velgen.
Er is nog heel even gedacht aan het inzetten van de Range Rover prototypes tijdens de loodzware ‘The Daily Mirror 1970 World Cup Rally‘, maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen.

Ik herinner me nog heel goed m’n eerste rit in een Range Rover. Het was een camel-kleurig exemplaar. Ik had 25 gulden op zak en moest van Utrecht naar een of ander gehucht in Overijssel. Ik was denk ik 18 of 19 jaar oud. Damn! Ik heb nog nooit een benzinenaald zo snel naar links zien bewegen! Uiteindelijk stond ’t naaldje bijna krom naar links gebogen, en durfde ik ’t niet meer verder zonder eerst te tanken :D
Maar wat een stoere bak zeg. Het was de tijd van de Camel-Trophy, waar ze met auto’s in dezelfde kleur reden. Heel gaaf!
De Sport Supercharcher graag!
@ lincoln: Jaaaa… de XJ-C… zwijmel!
Maar wie heeft het hier over ‘goede auto’s’? Ik heb het over emotie. Dat heeft niks, maar dan ook echt helemaal niks, met kwaliteit te maken.
@Klassiekerrally:
maar auto,s MET emotie/passie zijn vrijwel altijd van die onhandige klote-dingen ..
die bij voorkeur maar in 1 ding goed zijn .. snel ofzo ..
en de exclusiviteit naderhand zeer verklaarbaar ..
@ lincoln

elke auto heeft wel een minpunt. Er bestaat geen perfecte auto. tenminste.. niet voor iedereen tegelijk. wat de een mooi en snel vind.. vind de ander weer niet. smaken verschillen..
ja koop gewoon de auto waar jij je prettig in voelt. klaar
@crew
Hebben we hier een tweede lincoln ofzo.. Als je begrijpt wat ik bedoel.. ;)
Wij hebben thuis een Range Rover. Verschrikkelijk lekkere wagen die je overal naartoe brengt! Het leukste blijft toch dragracejes aan het stoplicht :D Niemand verwacht dat zo’n zware wagen zo snel uit de startblokken kan gerake (lang leve 3.6l V8 xD)
De paar jaren tussen mijn onbewuste leven en het besef dat ik al zover met citrofilie was geïndoctrineerd dat het onvermijdelijk was dat ik een citrofiel zou worden, was ik een groot van van Range Rover. De 2nd generation Range Rover was mijn droom, en ik weet nog dat ik sterk teleurgesteld was bij uitkomst van de huidige RaRo… Pff, voor mijn gevoel eeuwen geleden, in het echt nog vrij dichtbij.
Fuck that. Doe mij maar een echte offroader ipv deze voetbalvrouwen auto.
50 ct in dat ding, blonde pruik op en een grote Chanel zonnebril en je kan boodschappen doen bij de AH om de Twingoos uit de ogen te steken. Parkeren kunnen ze ook al niet met die Range

Prachtige wagen maar helaas imago zeeeeeeeeer gedaald
And proud to have the real one. Na 18 jaar dienst blijft die van mij maar bollen.
zeker het huidige model vind ik een prachige auto denk zelf wel de mooiste 4×4 die er te koop is (niet die patrick versie) hoewel ik een landcruiser prefereer heb met de lc van m’n pa wel eens een rr (laatste generatie) uit de blubber moeten halen omdat deze stil was gevallen door een elektrische storing… en zo’n auto koop ik omdat ik wil offroaden en niet mooi wil zijn op de pchoofd.
Zelfs Bob durft het niet aan om een P38 (1995-2002) aan te schaffen vanwege de electronische problemen. Maar goed .. ben blij dat ik er een paar in mijn bezit heb :)
Veel lof voor de jarige.

Morgen praten we weer verder (over z’n nukken) …..

OT: voor redactie: leuker om laatste reacties bovenaan te plaatsen? Dan kom je toch vaker op de site langs om de laatste discussie te volgen. Nu moet je altijd naar beneden scrollen …
We zullen het maar niet hebben over de hoeveelheid electronische problemen met deze auto zeker? De beste all-rounder… nog niet zo zeker. Mooie auto, ja Confort ja, all round nee… Liever een Japanse concurrent Toyota Landcruiser bijvoorbeeld.
Leuk dat iedereen de landcruiser wil, maar die was er de eerste twintig jaar van het bestaan van de RR simpelweg niet. Althans, niet de comfortabele luxe V8-LC.
@Gerrelekker: de electrische problemen zijn vooral met de P38 .. de Classic is zeer betrouwbaar. Daarnaast is het een auto die gewoon zijn onderhoud nodig heeft .. als je hem niet bijhoudt .. tja .. dan gaat hij problemen krijgen.
@Bob: Yep, een Classic wil vertroeteld worden en praat met je, zo werd mijn voor diff ’s winters pas na zo’n 200 kilometer lekker warm, dan hield het zachte gejank op.
Ze houden van een baas die niet op het onderhoud beknibbelt !
Maar ik ben op plekken geweest waar je alleen maar met een Leopard tank kunt komen !
Heb een 94’er Classic Range gereden, was een testauto van BMW geweest en stond met nog vier andere zusjes in München waar ze werden verkocht omdat BMW uit Rover was gestapt.
De zitpositie dat je in ‘command’ bent, de motorkap die eerder lijkt op een landingsplaats voor een helicopter en de onderkoelde chique en de waas van oud geld die om de Classic heenhangt.
Was trouwens een betrouwbare wagen ook, ik heb er meer dan 60000 op de teller bijgezet. Nooit ernstige problemen gehad, zelfs de Lucas Hot Fuel Injection hield het uit.
Alleen dat benzine verbruik he, 1 : 5, wat je ook deed.
Bravo! Lang leve Range Rover. Er ís geen betere!
153.000km op de teller hier
niets anders dan kosten kosten kosten aan mijn auto…
@Bob: inderdaad, een goede vriend van me heeft een P38 gehad. Er waren zoveel problemen mee dat hij hem gewoon heeft laten staan en andere auto gekocht.
Ik heb dus meerdere Land Rovers .. een van de Classics die ik heb heeft 320.000km gelopen zonder ook maar enige problemen en ook ik heb hem op plekken gehad waar niet al te veel auto’s en mensen zijn geweest.
A complete animal ;)
Gewoon een prachtige wagen, wel leuk dat alle nieuwe worden gebruikt als boodschappenwagen ;)
Geweldige auto! De T-Ford of kever van nu;)
Een zeer goede allrounder. Zowel on the road als of the road een goede wagen. Het klinkt raar maar een Range Rover Vogue bijvoorbeeld zie ik als concurrent voor de S-klasses en 7-series en niet voor een X5 of ML.

Een X5 of ML kan by far niet tippen aan het comfort van een hedendaagse Range Rover. Ben ook aan het rondneuze voor weer iets nieuws.
(Geen Sport in ieder geval, da’s een auto voor de “golddiggers”)

We zien wel..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).