Rijtest & video: Saab 9-5 2.8T V6 Aero XWD

Auteur: , 134 Reacties

Wereldprimeur: de eerste video review van de Saab 9-5, hier op Autoblog!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]

Saab 9-5 Aero video

De “start van een nieuw tijdperk” en dat is natuurlijk geen woord gelogen. Saab leek reddeloos verloren, maar Victor Muller dacht daar anders over. De 9-5 is de eerste compleet nieuwe Saab. Is die goed genoeg om Saab overeind te houden? Het kan bezoekers van Autoblog.nl niet ontgaan zijn wat er met Saab aan de hand is geweest. Het leek even een heel naar sprookje te worden, maar voorlopig is het illustere Zweedse merk weer gered. Met dank aan Victor Muller, die wel durfde wat het grote General Motors niet meer zag zitten. We mogen hem dubbel dankbaar zijn overigens, wat de auto waarin we reden is letterlijk zijn auto. Hij was er even niet en dus kregen wij de sleutels van zijn 9-5 in handen gedrukt.

Saab 9-5 Aero

Als baas rijd je natuurlijk je nieuwste product, maar dan wel in een mooie uitvoering. De 9-5 2.8 V6T Aero XWD is de topper van de 9-5 range. Qua motoren is de keuze simpel: als je niet van turbo’s houdt, dan heb je niets bij Saab te zoeken. Alle 9-5 varianten hebben namelijk een turbo motor. De instapper is de 1.6T met 180 pk, iets sterker is de 2.0T met 220 pk, nog sterker is de 2.8T V6 en dieselaars kunnen kiezen uit een 2.0 met 160 of 190 pk. Daarmee biedt Saab niet het overdadige palet aan motoren die de Duitse concurrentie (E-klasse, 5-serie en A6) wel biedt. Voor buiten Nederland (en ook Belgie) zal het gemis aan een dikke V6 diesel zeker wat klanten kosten. Echter gezien de aanschaf voorkeuren in Vlaanderland of NederBelgie is het aanbod aan motoren prima.

Saab 9-5 Aero

Saab 9-5 Aero

De door ons gereden 2.8T is de enige zescilinder in de range en biedt 300 pk en een maximumkoppel van 400 Nm. Dat blok kennen we maar al te goed, ook de Insignia OPC en 9-3 Turbo-X zijn er van voorzien. In de 9-5 Aero is deze altijd voorzien van een automatische versnellingsbak met zes trappen, wat aansluit bij wat het merendeel van de kopers zal willen. Met een sprint naar de 100 in 6,9 tellen is de 9-5 2.8T snel genoeg, hoewel je af en toe op je teller zult moet kijken om te zien hoe hard het nu precies gaat. De topsnelheid is een niet zo verrassende 250 km/u. De 2.8T is altijd met XWD vierwielaandrijving is uitgerust, voor de 2.0T benzine en de 190 pk sterke diesel is vierwielaandrijving een optie. De 9-5 1.6T en de instapdiesel zijn er louter met voorwielaandrijving.

Saab 9-5 Aero

Met een platform en specificaties die dicht tegen de Insignia OPC aanschurken zou je kunnen verwachten dat de Saab 9-5 Aero vergelijkbaar rijdt, maar niets is minder waar. De Saab is duidelijk een veel volwassener auto. Dat is enerzijds een positieve kwalificatie: meer comfort, meer ruimte en een groter gevoel van luxe. Anderzijds betekent dat ook dat de 9-5 veel minder sportief is. Ondanks dat het een Aero is met bijbehorende uiterlijke versieringen is de topper uit de 9-5 range geen overdreven sportieve auto. Wel is de 9-5 snel zat in rechte lijn en gaat ook meer dan hard genoeg de bocht om. Toch wordt veel van de informatie weggefilterd en doen automaat en vierwielaandrijving heel veel voor je. De 9-5 blijft heel lang neutraal en heeft in het grensgebied maar heel licht onderstuur. Met de beroemde Zweedse veiligheid in het achterhoofd past dit overigens prima en heel saai is het vreemd genoeg ook weer niet.

Saab 9-5 Aero

Saab 9-5 Aero

Binnenin is er geen moment dat de (doorgesneden) familieband met Opel aan zich opdringt. Het dashboard van de 9-5 is simpelweg compleet anders dan van de Insignia. Natuurlijk worden er (nog) componenten gedeeld door de hele auto, maar zien doe je dat niet. Dat hebben ze in Zweden dus heel knap gedaan. Hoewel de economen onder ons natuurlijk ook kunnen betogen dat doordat er zo weinig werd gedeeld met de overige GM stalgenoten de synergie ver te zoeken was. Nu maakt het niet meer uit, want Saab mag het onder de bezielende leiding van Spyker verder zelf uitzoeken. De cockpit heeft een typische Zweedse, maar ook een typische Saab uitstraling. Materiaalgebruik en ergonomie zijn dik in orde. Enige dissonant is de omlijsting van het scherm van navigatie- en auio-systeem. Die is gemaakt van een niet al te fraaie kunststofsoort en loopt in een rare uitstulping door richting het stuurwiel. Iets vergelijkbaars heeft de Alfa 159 (een hele verre neef) ook, maar de Italianen gebruiken dan tenminste nog een mooi materiaal. Het tussen de teller geplaatste display is wel erg fraai, vooral omdat je de snelheid in de stijl van hoogtemeter kan laten weergeven. Functioneel: nee. Leuk: ja. En laten we vooral niet vergeten dat het leven ook leuk dient te zijn.

Saab 9-5 Aero

Of het tekenen van het orderformulier ook tot een grote glimlach zal leiden is erg afhankelijk van je persoonlijke budget. Een prijspakker kunnen we de 9-5 niet noemen, maar concurrerend geprijsd is hij wel. In Nederland is de 9-5 1.6T is er vanaf 42.950 euro (niet direct leverbaar) en de 160 pk diesel er vanaf 44.950 euro. Belgen kunnen dezelfde diesel al rijden vanaf 35.950 euro. De 2.8T V6 Aero XWD vraagt uiteraard een stuk stevigere investering: in Nederland 73.500 euro en in België 55.600 euro.

Saab 9-5 Aero

Gelukkig kunnen we met deze nieuwe 9-5 de iets te vaak gefacelifte vorige generatie 9-5 gaan vergeten. De chromen stripjes rondom de koplampen zijn gebleven net als vele andere Saab stijl kenmerken. Alleen zit Saabs topmodel nu weer strak in zijn vel en is onderhuids ook weer lekker bij de tijd. Veel Saab rijders schijnen hun heil gezocht te hebben bij Audi en de A6 is voor de Zweden dan ook de gedoodverfde concurrent. De 9-5 heeft een spannender uiterlijk, maar dat zal niet voor iedereen direct een positieve eigenschap zijn. De A6 heeft een duidelijker breder aanbod aan motoren, maar is niet meer de meest frisse auto op de markt. Het is daarom niet ondenkbaar dat een aantal ex-Saab rijders terugkeert op het nest.134 reacties

leuk!
allemachtig,wat een lelijk,plomp hok..
Prachtige auto! En prijzen? Dit type zal niet al te goedkoop zijn ben ik bang :S
leuke bak idd! doesn’t get me started though.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Jammer dat er twee keer hetzelfde voorbij-rij fragment in de video zit… voegt niets toe de eerste keer, en dus de tweede keer al helemaal niet.

Enneuh in hoeverre is dit de auto van Spyker-Saab… volgens mij is het gewoon een opel isignia…
@911GT2: Idd duidelijk een isignia. Dat stuur enal zelfs ervan overgenomen. Nog een laatste laatste GM product.
@Gerrit: ik wordt een beetje moe van figuren zoals jij!
Mooie auto en goed om te zien dat ook jullie positief zijn. Trots om te zien dat Autoblog te wereldprimeur heeft om een auto te testen waar velen al jaren en jaren op wachten. Ik denk dat er veel 9-5’s verkocht gaan worden.
Ik vind jullie bij Autoblog heel lief hoor, maar wereldprimeur is tamelijk overdreven:
http://www.sydsvenskan.se/bil/article888935/Forsta-provkorningen-av-nya-Saab.html ;)

Goed, ik vind ‘em mooi. Even wennen aan de achterkant, maar ik hoop dat het Saab weer naar een wat gezonder niveau kan brengen.
@TonB: check, die had ik nog niet gezien!
Maar die komt uit Zweden he, dat mag;)
vind de exterieur toch mooier dan dat van de 5serie
proficiat met de wereldprimeur! Knap ding zo’n 9-5
moeie auto hoor!! lang geleden dat ik dat over een saab saai…. ow wacht even dat heb ik nog nooit gezegt over een saab!!
Ik vind hem echt geweldig. Die mag hier op de weg van mij.
Ziet er goed uit! Mooier dan elke willekeurige volvo.
Hoe staat het eigenlijk met de onderhandelingen met PowNed? Gaan we Wouter z`n bek dit jaar nog op TV zien?
Ik vind de auto toch wat tegenvallen, het is niet echt mijn smaak.
@autoblogger,

Natuurlijk. Daarbij is de Nederlandse wereldprimeur net ietsje beter verstaanbaar voor mij dan de Zweedse wereldprimeur. :D
Wat ik uit het Zweeds er wel uit kan vissen, is dat ze erg positief zijn over de 9-5 (wat geen 95 is), maar dat de hoofdruimte achterin tegenvalt, evenals de kofferruimte. Verder is de algemene klacht dat het een dure auto is. Maar over het geheel wordt ie daar goed ontvangen (maar wat dat betreft zijn de Zweden ook zeker behoorlijk chauvinistisch).
Leuke review! Gefeliciteerd met de primeur! In het echt een prachtige auto! Komt wel goed met Saab, eindelijk eens veel positief nieuws!
Ja ik dacht eerst ook dat ’t een gepimpte opel was, maar volgens mij doe je ‘m daar toch mee tekort. Maar die vliegtuigmetertjes zijn denk wel wat trying too hard en waarschijnlijk niet tijdloos, want je krijgt dus allemaal van die lcd’s met de prachtigste animaties. Dan kijken ze later hier naar en denken ze hetzelfde als wanneer wij kijken naar het vierkante stuur van een austin allegro.
Bwa, kan er wel mee door maar het is toch niet echt meer de saab van 20 jaar geleden.
Mooie wagen vooral in deze kleur. Hiermee onderscheid je je van de rest en dat is wat een Saab rijder wil.
Saab is een lyfestylemerk zoals bijv Lancia.
wat een lelijke amerikaanse vormgeving. En deze auto is niet door die fietsenmaker ontwikkelt maar gewoon door GM….de rest zal er niet komen.
maakt ‘ie echt geen geluid?! of gewoon vergeten op te nemen? Een V6 moet toch wel iets doen bij accelereren?

Design mag er overigens wel wezen, na 15 jaar eindelijk weer een beetje een uitgesproken auto.
Svenska Aeroplan AB
Kijk! Ik vroeg gisteren nog of jullie er al snel mee gaan rijden… En jullie stellen me niet teleur! Mooie rijtest, mooie auto, go Saab en go AB.nl!
Svenska Aeroplan AB
PS: Binnenkort rijdt onze MP er waarschijnlijk ook mee! Tenminste, rijdt nu ook 9-5, dus wordt wel tijd voor de nieuwe, ‘Nederlandse’ 9-5 dacht ik zo!
Svenska Aeroplan AB
PPS: Rutte bedoel ik uiteraard…
Haha, die hond :)
Hond komt aanrennen, Wouter ziet het in zijn gedachte fout gaan (hand voor de mond), maar het gaat goed! :D Altijd leuk. De auto vind ik ook leuk gelukt. Ik hoop dat ik hem vaak ga tegenkomen op de NL wegen!
Zijkant daklijn doet een beetje aan een GT-R denken. Ik had niet verwacht dat het merk nog zou bestaan, knap van Muller, maar de concurrentie is immens. Een imago verandert slechts zeer traag. SAAB is nu vooral van erg seniore types. Wil een jonger publiek er in gezien worden? Is toch vaak “de auto van je grootvader”. Ze geven ook weinig garantie, en zo te lezen fors aan de prijs. Met name dat laatste kan ze de das om doen. BMW/Audi prijsniveau hanteren voor een auto met zoveel Opel genen lijkt me niet realistisch.
Dit is niet de Saab wat onder Victor is ontwikkeld, komt nog dus geduld ;)
mooi gedaan autoblog! props! ook een erg mooie auto,
leuke rijtest, maar die lamellen rondom de klokjes is echt lelijk. verder heel mooie auto
Svenska Aeroplan AB
@ DavidZ: klopt, maarja, heeft er ookk mee te maken dat Saab geen ‘kleintje’ heeft… In een 5-serie of AA6 rijden ook geen 20-ers, wel in de 1-serie en A3. Daarnaast: er is veel vergrijzing, dus kan wel gunstig zijn! ;)

@3er Reihe: precies, dat wordt de nieuwe 9-3, over 2 jaar. Maar eerst nog de 9-4X en de Estate-uitvoering van deze bolide. Maar het is wel de eerste die uitgebracht wordt onder Spyker-regime!
Opmerking voor de autoblog.nl auteurs:
nm = nano meter
Nm = Newton meter
Die laatste wordt gebruikt om het draaimoment (koppel) van een motor aan te geven.
aan de miereneuker larsboelman: get a life
@larsboelman:
Je hebt helemaal gelijk maar ik denk niet dat iemand hier verward zal raken ;)
Ziet er toch wel goed uit deze wagen…. Ik hoop dat Saab zo kan blijven.. want eigenlijk zijn het wel nog mooie wagens die ze maken.. (zie ook de 9-3)
allemachtig dat ding is stevig aan de prijs! dan maar iets minder uitgeven aan een Volvo S60, als je zelf rijdt scheelt dat toch nauwelijks in de ruimte ;)
Niet eens even de bandjes oproken? Flauw.. :p
Zeker en vast iets om trots over te zijn!
Max-autoblogger
Echte Nederlandse trost :), en om eerlijk te zijn ook mooi.
-edit: nutteloze bijdrage-
weer dat lelijke goedkope GM stuurwiel…. om moe van te worden. dan kan je beter een chevrolet cruze kopen.. Doe voor dat geld mij maar een passat cc 3,6
Mooi dat jullie de primeur hebben gekregen, proficiat.

Leuk filmpje, vooral dat die BMW drive-by er in gelaten is :-)

Wat ikzelf een minpuntje aan de SAAB vind, is die oranje richtingaanwijzers voorin. Da’s toch wel vorig eeuw…

Voor de rest hoop ik ‘m vaak te zien, ook al is het nog de GM bak. The only way is UP voor SAAB en Victor!

Je moet er aan gewennen, maar het is wel een dikke, mooie klassebak!
Komt op mij met name van de achterkant een beetje Amerikaans over. En dat is naar mijn mening niet echt een pluspunt. Voor de rest zijn de saab lijnen zeker terug te vinden, en het geheel is in balans. Maar om kopers bij de gevestigde duitse merken weg te trekken wordt nog een flinke uitdaging. Omdat Saab toch ook een klein beetje van ons Nederlanders is, wens ik ze alle succes toe!
Ik vind dit gewoon echt een gave bak om te zien! Zou er best een willen hebben! Wel jammer dat het niet stuurt als een BMW…
Opel Insignia met een ander logo… Schrijft even hard af als een opel en onderhoudsbeurten en vervangstukken zijn al even slecht voor de portemonnee. Vlak vooraan of achteraan gezien vind ik het best te pruimen maar die daklijn/achterste raampjes zien er echt niet uit, net als het interieur. Die verluchtingsroosters zijn zo jaren ’80
Veel succes Saab, maar ik kies liever een duits voor mijn geld
leuke auto en ook wel een aardige motor maar als je het met de concurrentie vergelijkt is het niet egt snel die 6.9 sec want een a6 3.0t doet het in 5.9 een 535i in 6.1sec en een e 350 cgi ook rond die tijd
Erg duur (maar wel mooi) voor een Saab
Kerel, als je het nou slim aanpakt vraag je of een een andere lekkere spijker mag lenen. ;)
gaat niet op mijn shortlist komen want:
het is een GM, het is van binnen een lelijk hok en van buiten een lelijk hok
Ik vind het lang niet slecht uitzien. Zeker een verdienstelijke poging en kan me inbeelden dat hier wel wat modellen van verkocht zullen worden. Of A6 kopers er nu gaan op overstappen is nog wat anders, maar daarvoor moet je hem wss in het echt eens beleven… Wouter, A6 of deze Saab?
@hond, is dat nou de Autoblog hond?


@wouter Dit of een nieuwe 5 serie? Ik zou voor een 535d gaan. Net zo snel als dit, sportiever, mooier en zuiniger!
Is dit de nieuwe Opel Insignia?
@DavidZ

Voor een A6 170pk diesel betaal je gauw 52/53 en hier dus voor een 160pk circa 45. Ik vind dat toch wel een verschil dus zelfde prijsniveau?
@wouter: “De 9-5 is de eerste compleet nieuwe Saab.”

O ja? Volgens mij was de eerste compleet nieuwe Saab een vliegtuig… Ik denk dat je wat anders wilde schrijven?
gelukkig zijn er altijd nog van die [email protected] die er een insignia in zien, lijkt er in de verste verte niet op,en qua originaliteit erg achterhaald.

gewoon een hele mooie tijdloze auto, en dat laatste is de insignia in mijn ogen al helemaal niet.
Ik zal Saab nooit als een nederlands merk zien :) Victor Muller heeft alleen een aandeel in Saab, hij heeft niet Saab opgericht.
Maar goed ontopic vind het een beetje saaie wagen om te zien, en dan de prijs :S 73.500 belachelijk.

Dan kies ik toch liever voor dat geld een 2e handse Quattroporte of een Ferrari F360.
En als je beetje doorspaart kan je met 20 a 30k erbij een Aston Martin kopen, of een Bentley Continental GT.
@Something: dan wel een 3de hands bentley..
@MrJones: nope 2ehands voor rond de 100k zijn ze te vinden, en svenska ik vergeleek Saab niet.
Ik zei alleen dat je voor dergelijke bedragen zulke auto’s kan krijgen, dus niet mijn woorden verdraaien.
Vind saab geen lelijke auto’s, maar gewoon saai en het interieur vind ik bij de saab’s uit 2006 tot 2009 zo lelijk.
Ziet er uit alsof het ontworpen is in de jaren 90.
Lekker Autoblog!!
Svenska Aeroplan AB
@ Something: saai? Zweeds minimalisme noemen ze dat…
Tja, het is dus een echte Saab: love it or hate it, en zo hoort het!

Is trouwens niet echt te vergelijken met een Aston Martin, Bentley of Ferrari hoor. Maar bedankt voor het compliment namens Saab…
;)
Heel mooie auto en ga dit filmpje zeker nog kijken! Gaat nu echter nog niet want m’n iPad speelt geen flash… Misschien idee om h.264 video te ondersteunen?
@Casper: dan moet je de podcast even gebruiken, die is h264
http://www.autoblog.nl/archive/2009/08/29/nieuw-autoblog-podcast-abhd

voor de ipad-versie moet je nog even geduld hebben;)
kunnen jullie geen opa regelen voor dit soort rijtesten..
Ik blijf het een prachtige auto vinden. Overigens leuk dat jullie de auto van Mr. Muller himself kregen, ik herkende het nummerbord al van deze nieuwspost
leuk leuk leuk, maar wanneer komt aimee weer eens bij een rijtest? Dat is al zo lang geleden!
“Eerste nieuwe Saab onder het Spyker regime” ben ik het niet mee eens, de auto was namelijk al lang af voordat Spyker het bedrijf overnam.

Ook nog niet helemaal een echte Saab, al lijkt hij gelukkig niet al te sterk op het zustermodel. Vind dit al een goede en mooie auto, maar het kan nog veel Saab-iger wat in de toekomst ongetwijfeld gaat gebeuren. Deze auto belooft veel goeds voor de toekomst van Saab.
Netjes hoor! Alleen 70+k voor een veredelde opel. Nou thanks but no thanks. Design is zeker mooi. Maar de prijs echt belachelijk!
Mini? Dat is toch gewoon een Peugeot. Kan toch niet anders, want ze gebruiken dezelfde motoren. En een Audi? Ach, dat is gewoon een Skoda in een ander pakje. Lambo? Tja, de knopjes komen gewoon uit een VW, kan je beter een Polo kopen.

Catch my drift? Aan alle vergelijkingstrollen: leer eerst wat een “platform” precies betekent in automotive-termen. Geef daarna pas commentaar. Anders komt het zo dom over. En dat wil je toch niet, nietwaar? Of toch wel?
@BaRa: net een platform uitgeleend aan de buren, met 4-wiel besturing, enig idee waar ik het over heb?
@BaRa: mini en een peugeot zijn heel anders, rij er maar eens mee, maar de 9-5 en de insignia hebben veel gelijkenisse!
@KaCh1ng: Blij dat je het zegt. De Mini rijdt inderdaad helemaal anders dan een Peugeot. Dus doe je jezelf een plezier, en voer dezelfde test uit met een Insignia en een 9-5. Dan weet je meteen of ze “hetzelfde” zijn of niet.
ziet er goed uit! 1 van de vele dingen die beter zijn dan de oude!
Mercury is dood ..

lang leve Saab ..
Auw! Patrick even op je volumeverhouding letten. Normaal luister ik op boxjes, en dan valt het niet zo op, maar nu ik met oortjes in zat was het toch even lastig. Ik zat lekker comfortabel naar Wouter te luisteren en dan ineens komt die faalmuziek weer op en worden mijn trommelvliezen mijn hersenen in geblazen. Klein puntje van aandacht. ;)
@Citrofiel: smaken verschillen, ik vind het juist leuk als er zo nu en dan wat heftige sounds voorbij komen. Ik heb een hekel aan liftmuziek. Gelukkig weet Patrick het redelijk te spreiden tussen de video’s;)
@autoblogger: Als ik het op de boxjes had geluisterd was het me waarschijnlijk niet eens opgevallen, maar aangezien ik in gezelschap was zat ik even met oortjes in en dan merk ik gewoon het gigantische verschil in volume. Als je wouter wilt kunnen verstaan moet je het volume vrij hoog zetten, maar dan is het volume van de muziek weer uit verhouding. Ik zou het niet verkeerd vinden als daar rekening mee gehouden werd… :)
Wat deint dat ding zeg. Ik hou het op m’n 3-coupe. Vind het trouwens niet echt een 5-serie/A6/E klasse concurrent, zit voor mijn gevoel beetje tussen 3 en 5 serie in.
volgens mij valt het wel echt in dat segment hoor, als je de maten erbij gaat halen lijkt me dat het zeker op a6 lengte uitkomt. ( heb het nog niet bekeken, maar als ik ‘los’ schat)
liever de opel insignia opc, goedkoper , 25 pks meer en mooier! zeker ruim genoeg!
Svenska Aeroplan AB
De lengtematen:

A6: 4927 mm
A8: 5137 mm
5-serie: 4899 mm
7-serie: 5072 mm
E-klasse: 4868 mm
S-klasse: 5096 mm
S60: 4628 mm
S80: 4851 mm
new 9-5: 5008 mm…
Svenska Aeroplan AB
@ Laurens: 4-wielbesturing? Je bedoelt de Saab 9-3 neem ik aan?
@Svenska Aeroplan AB: Als daar een kast op past…
Svenska Aeroplan AB
@ AB.nl: Autocar.co.uk had trouwens op 27 mei al een ‘first drive’!! Maar wel zonder video hoor, dus ik vind jullie nog steeds de beste…

Zijn superenthousiast trouwens!
Voor de liefhebbers: http://www.autocar.co.uk/CarReviews/FirstDrives/saab-95/250063/

Paar leuke quotes: the most purely conceived Saab, 70% of the parts are unique (veeeeeeeeeel meer dus dan bij Audi en Volvo!)

Extraordinary legroom both front and rear and a substantial boot. More space then any other car in its class. (zijn ze het dus niet met je eens Wouter!)

grappig
Svenska Aeroplan AB
@ Laurens: ah, het kwartje valt…
:D
@Svenska Aeroplan AB:

gefeliciteerd btw ..
vind het oprecht leuk voor je ..
en als ik in de positie was te kiezen tussen deze Saab en vergelijkbare Duitse meuk .. zou ik zelfs geen moment overwegen om een proefrit aan te vragen ..
@Svenska Aeroplan AB: je overenthousiastme werkt niet echt stimulerend op me. Realiseer je wel dat je hier hét gezicht van SAAB bent! ;)
Binnenkort met mijn pa gaan we hem testen, heb er zin in!
Leuke rijtest, maar ik hoor maar weinig geluid.
Nice! Een weekje na gespot te zijn een flink artikel met dito video. Mooie auto..
Saab begint steeds mooier te worden!
die instapprijs van 43K vind ik echt wel concurrerend.. en het is een mooie auto, lijkt gelukkig in weinig op dat Opel geval. Deze gaat het vast goed doen!
Ik heb ‘m nog in het echt gezien en ik was zeer aangenaam verrast. Héél knap. 2de mooiste in z’n klasse na de XF
Ik zie spyker velgen=D
De nieuwe auto onder de Scania truckers! Hebben ze in ieder geval hetzelfde logo. Nou ja, ik vind het een geslaagde auto. 100x beter dan het opgewarmd lijk, excuses, oude 9-5 hiervoor.
Svenska Aeroplan AB
@ Lincoln: wow, uit onverwachte hoek!

Moet er bijna een traantje om laten…

@ Mezelf: de 9-5 is niet 5008 mm maarrrrrrr 5080 mm…

@ Lowlow: je hebt smaak! ;)
Mooie wagen.Eigenzinnig uiterlijk.En wat maakt het uit dat ie op een slopel onderstel staat.Ik vind het een mmoie aanvulling in het premium segment.
Svenska Aeroplan AB
@ Ferdinand1: overenthousiast? ik zit me nog in te houden hier…

;)

Nee maarja, heeft ermee te maken dat ‘wij Saab-fans’ niet echt verwend zijn de laatste tijd natuurlijk… Dus ik ben oprecht blij met deze positieve test.

En trouwens oprecht vreselijk chagrijnig om wat Autoweek er weer van bakt… Maar da’s weer een ander verhaal.
Geslaagde auto! Achterkant wat minder sterk, maar in het algemeen mooi ding. En ook weer eens iets anders dan het geijkte… Ik hoop alleen dat die prijs ‘m niet gaat nekken…
Ik weet niet meer welke Saab het was maar de 9-3volgens mij met witte achterlichten, die vind ik er goed uit zien :) maar alleen dat interieur daar knap ik ontzettend op af.
Een ding moet ik Saab wel nageven, ze hebben een van de mooiste, zoniet mooiste concept gemaakt ooit.
Weet even de naam niet meer maar het ziet er uit als een ruimteschip, en zo open je em ook :p
Superknap vanbuiten!

Maar zo’n triest dashboard… idd, die plastieken ‘klomp’. Doet nog steeds zo Scania aan.
Dat interieur is het gewoon net niet!
Fantastische wagen.
Ik ga er snel eens in rijden!
Erg gaaf ding geworden! Qua styling zeker uniek. Vind alleen wel jammer dat de 19″ velgen niet echt mooi uitkomen, en vind de velgen zelf ook niet echt heel mooi. Hopelijk komen er nog wat 19″ alternatieven (of wellicht zelfs 20″, net als de Insignia. Kaunnen ze prima hebben)
@gerrit…Het stuur komt in eerste instantie van Saab..maar dat zal ik je wel nooit aan je hoofd kunnen krabben
Aangezien sommigen hier hardleers zijn: de Opel Insignia en de Saab 9-5 lijken zo sterk op elkaar dat ze welgeteld … 30 procent van hun onderdelen met elkaar gemeen hebben. De 70 andere procenten zijn dus volledig verschillend. “Hetzelfde” blijkt dus voor sommigen een rekbaar begrip. Maar goed, als je echt wilt vasthouden aan het geloof dat het twee dezelfde wagens zijn, dan doe je dat toch gewoon? Lekker comfortabel voor jezelf, dan hoef je niks in vraag te stellen.
@BaRa: uit hoeveel onderdelen bestaat een platform ;-)
@Laurens: inderdaad. 30% van het aantal onderdelen. Maar wel 70% van het aantal kilo’s. Is dat erg? Nee helemaal niet. Het enige wat ik erg jammer vindt is dat interieur, dat haalt het lang niet bij BMW, Mercedes, Audi, Jaguar of Volvo. Eigenlijk is dat zelfs in de Insignia beter voor elkaar. Maar het exterieur is echt verreweg het mooiste in deze klasse, chic maar niet saai! Mooier dan de XF! Zo moet dat dus BMW!
Svenska Aeroplan AB
@ Something: de Aero-X:

http://www.tfw2005.com/transformers-news/attach/3/9/4/0/7/Imagen_2_-099-copy_1213109467.jpg
@Svenska Aeroplan AB: Jaaaaaaaaaaaaaaa damnn!!!!! die wil ik zo graag hebben :o wat ik niet snap is waarom ik op google een foto ervan kan vinden van 2 ouwe tangen die erin rondrijden alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Maar goed de Aero-X zou ik boven elke andere auto uit kiezen zelfs mijn droomauto de Veyron :D
Svenska Aeroplan AB
@ mashell: het interieur is eigenlijk altijd al punt van discussie geweest bij Saab. Vanaf de ’70’s. You love it or you hate it! Je kan in ieder geval zeggen dat het een uniek interieur is. Is absoluut niet inwisselbaar met een ander merk…
Svenska Aeroplan AB
@ Something: het is een volledig rijdende en werkende concept-car. Er is dus best mee gereden door de pers! Bijvoorbeeld: http://www.autoexpress.co.uk/carreviews/firstdrives/65985/saab_aero_x.html

Lucky Bastards!!
@Svenska Aeroplan AB: Zonde zeg :( als ik het geld ervoor had zou ik em direct gekocht hebben, en geen enkele journalist maar ook ooit met een vinger aan die Aero-X laten zitten.
Zelfs als ze zeggen dat ie niet te koop zou zijn, zou ik 1 miljoen euro bieden en net zo lang door bieden tot ze em verkopen.
ik weet waarom deze test een primeur is, niemand anders wou deze auto testen. Wat een lelijk gedroch. In crisistijden kopen mensen kleinere ( goedkopere en zuinigere) wagens en hun eerste nieuwe wagen is er 1 van 5 meter. Welke randdebiel vondt dat nu een verstandig idee?? Het was veel verstandiger geweest om een kleine saab ( cat c en zelfs liefst b) te maken.
Svenska Aeroplan AB
@ Panther: de ontwikkeling van een nieuw model… ach laat ook maar. Zo’n domme reactie ga ik niet eens op reageren.
@Panther: aan jouw logo te zien heb je zelfs van voetbal geen verstand, laat staan van auto’s…
En nog : enkel een randdebiel schrijft “vondt” met een “dt”…
Maar ok, marginalen wens ik liever niet te zien in een saab; opel en bmw rustig verder
@Gotcha: wat is er mis met manchester united????
Svenska Aeroplan AB
Niks, maar met wat je uitkraamt des te meer…
Grappig,

deze video is bij ons in de buurt gemaakt! Lekdijk, Lekkerkerk-Berkenwoude Schoonhoven, Bergambacht…

Mooie auto overigens
Pfff deze auto is zo mooi, geniaal design !!! die voorkant; prachtig !!! Allen andere velgen denk ik :D
Erg mooi design! Nieuwe maatstaaf! heerlijk dikke neus!
Gerrit-Jan Koster
Er moet mij iets van het hart. Wat een triest volk die maar blijven hammeren het Opel-pedigree. Zo passe. Pff, dat is er uit. Dit is een aantrekkelijke auto ,veel meer klasse dan al die kermisbakken van merc’s en bmwtegenwoordig. Soms denk ik wel eens dat de helft an Nederland BMW of MErc rijdt omdat het een BMW of Merc is. Niet omdat ze hem mooi vinden. En natuurlijk wil je wel cool zijn maar niet onderscheidend. Nee, ik hoop dat deze Saab goed verkoopt en het merk nieuwe auto´s gaat bouwen in de toekomst. Het liefst iets geinspireerd op de 900 turbo 16 coupe/cabrio of de Aero-X aub. Yummie
Het zal ongetwijfeld een goede en degelijke auto zijn. Maar wat een saaie vormgeving. Zijn ze daar nou helemaal de weg kwijt geraakt? Vreemd, dat imago..

Een E-klasse of 5-serie heeft veel meer uitstraling. Een iets uitdagender design misschien.

Dit is mijns inziens gewoon een re-badged Opel.

@Gerrit-Jan Koster: Gut, wat een triest volk hé? ;)
@Benz..: je naamt zegt mij meer dan genoeg!

diepe zucht!
Heb toevallig (eigenlijk niet toevallig) ook een proefrit gemaakt met deze auto. Beetje een tegenvaller. Zelfs in de comfort-stand is deze auto te hard geveerd, en ja ik weet dat dit een aero is. Besturing te direct. De stangen van de voortrein voelen niet erg solide aan. Binnenruimte (met name achter) is prima. Uiterlijk mooi of niet is voor iedereen verschillend. Met deze rijkwaliteiten haal in mijn ogen niet de typische Saab-rijder terug naar de dealer.
@citrofiel:

Ha! had ik je mooi te pakken :P

maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat jij je volume moet regelen tijdens een film ;)
@Patrick_Createmedia: Gelukkig, je leest het zelf ook nog. :D Ik ben je niet aan het afmaken, je maakt uitstekende filmpjes namelijk, ik geef alleen opbouwende kritiek. ;)
heerlijke auto zowel optisch als technisch, vandaag besteld.
Saab heeft nogal wat problemen gehad met de V6 diesel van Isuzu, levensduur 40-50.000km.
Zit deze nu ook in de nieuwe 9.4? Bij de Renault VelSatis heeft deze 3 liter V6 van Isuzu rampzalige koelproblemen…
Gedurende het weekend een 9-5 2.8 T XWD ter beschikking gehad. Ik ben verbaasd over de algemene kwaliteit van deze auto. Het comfort is subliem, de motor krachtig en persoonlijk vind ik het een zeer mooie verschijning. Kortom, een topwagen. Ben al 12 jaar Mercedes rijder maar zal nu toch eens een Saab aanschaffen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).