Onderzoek: “blowen heeft GEEN invloed op rijgedrag”

Auteur: , 72 Reacties

Achter het stuur kruipen nadat je flink wat THC hebt ingeademd is bepaald niet aan te raden. Daar zullen weinig het mee oneens zijn, dachten we. Maar een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat knetterstoned zijn helemaal geen invloed heeft op rijgedrag. Huh?

Onderzoekers deden een uitgebreide test waar 85 personen aan deelnamen. De vraag was: heeft blowen invloed op het rijgedrag? Eerst mocht een aantal proefkonijnen compleet nuchter achter het stuur plaatsnemen om een aantal verkeerstests af te leggen, waaronder Honden ontwijken, wel of niets stoppen voor oranje, medeweggebruikers ontwijken, je kent het wel.

Daarna kreeg een deel van de testers een jonko vol voorgeschoteld mét THC erin. Het andere deel kreeg een placebo op de lippen, oftewel: een joint zonder THC waarvan je onmogelijk stoned kan worden. Dertig minuten na het smoken kropen ze opnieuw achter het stuur om dezelfde tests uit te voeren. En wat bleek? Er was géén verschil te zien tussen het rijgedrag van de stoners en het rijgedrag van de personen die enkel dachten dat ze stoned waren. Ook vergeleken met de eerder test waar iedereen nuchter was, werden geen verschillen ontdekt.

Uiterst vreemd, denk je niet? Maar de heren onderzoekers hebben er wel een verklaring voor. Wanneer je high c.q. stoned aan het verkeer gaat deelnemen krijg je te maken met het “little old lady” syndroom. Iets waardoor je stukken voorzichtiger bent en bijna altijd minder hard gaat rijden. Goed, weten we dat ook weer. Toch zien we dit graag nog even bevestigt door de experts onder jullie. Dus biecht maar op: wie is er wel eens met een jointje te veel in de auto gestapt? En hoe beviel dat qua rijgedrag? (bron: tokeofthetown)72 reacties

Oud nieuws. Jeremy Clarkson had dit al een keer onderzocht. Evenals de effecten van cafeïne en energy drinks.
Ik bedoel natuurlijk cafeïne in energy drinks
Nouu I beg to differ… Ik hou er niet van.
Er deden maar liefst 85 mensen mee… zéér representatief!
@reaguurder:

als dat sarcastisch bedoeld is, beetje jammer voor dit soort onderzoeken is 85 respondenten best veel. men probeert hier geen representatieve mening van een grote groep mensen te onderzoeken he. voor klinisch onderzoek is 85 respondenten heel prima. de meeste ‘anti aging creme’s’ etc worden ook getest op groepen rondom 100 deelnemers, meestal ietsje minder zelfs.

en reaguuren doe je op Geenstijl, niet bij autoblog.nl
Tis ook wel zo. Je wordt wat voorzichtiger en hebt minder zin om risico’s te nemen. Probleem van alcohol is dat je denkt dat er niks aan de hand is. Dan gaat het juist fout. Vaak genoeg knijter gereden, nooit iets gebeurd (ook niet bijna). Ik rij zelfs minder agressief, lol.
@bozewolf: Je wordt wat voorzichtiger en hebt minder zin om risico’s te nemen. Probleem van alcohol is dat je denkt dat er niks aan de hand is…. Boze Wolf: In mijn beleving is het dus ook exact zo. 10 jaar rijbewijs en onder invloed van joint ben je nu eenmaal voorzichtiger.. maar nog zeker wel alert genoeg ;)
Overigens lijkt me de statement dat stoned zijn geen invloed heeft op rijgedrag je reinste onzin. Tuurlijk heeft het invloed, alleen een heel andere invloed dan de meeste drugs.
ik doe het regelmatig! gaat perfect, je concentreert je echt alleen op het rijden :)
Arie op Safarie
In tegenstelling tot alcohol, kan je gerust gaan rijden als je geblowd heb. Heb al 15 jaar geen schade gereden en bijna 0 boetes in een jaar ….Want je gaat er gewoon rustiger van rijden ….In tegenstelling, nogmaals, tot Alcohol
Zo te zien gaat het vooral om reactie-gerelateerde zaken en niet over het inschatten van verkeerssituaties…
@Vince:

scherpe observatie, daar zou nog wat aanvullend onderzoek kunnen plaats vinden..
Af en toe neem ik wel eens een pretsigaret achter het stuur. Ik denk dat het ook afhangt van wat voor gebruiker je bent. Als je 1x in de maand een joint rookt, raad ik je niet aan om te gaan rijden. Als je vaker joints rookt wordt het effect ook minder groot, net zoals alcohol ook wennend is dan zou het opzich niet zo veel uitmaken. Je mag toch ook na het nuttigen van 1 biertje naar huis rijden?
en ik denk dat voor agressieve rijders dit juist een uitvinding is :P
Heb weleens in hogere sferen achter het stuur gezeten, maar ik had achteraf toch het idee dat je wat onoplettender rijdt.
Kan mooi zijn, maar met zo’n pleurlucht in de auto kom ik niet in de buurt. :P
Geloof ik geen hol van, ik rookte vroeger ook wel eens een jointje (nooit achter het stuur) maar je merkt toch dat je veel trager reageert en dingen moeilijker kan inschattten als het wat snel gaat.
Regelmatig, nooit problemen mee gehad (rij juist voorzichtiger, waar ik misschien soms overhaast reageer als ik nuchter ben).
ik ben een schande op de weg rijdt altijd hard maar let wel op. wanneer ik blow (regelmatig) en ik zit achter het stuur dan rijdt ik veel voorzichtiger. ben zelfs wel eens knetterstoned aangehouden en de popo zag er niks van en vondt me zeer goed rijden.
@jvb:
Grappig dat wanneer je zo goed rijdt dat je dan toch wordt aangehouden ;).
Opzich is hier wel een logische verklaring voor, het gevoel van stoned zijn geeft het gevoel dat alles trager gaat. enkel blijkt dit toch niet helemaal zo te werken (de rest van de wereld wordt niet trager als jij een blow rookt.
Kortweg gezegd: je hersens werken dus hyperactief van wiet waardoor je reactie vermogen technisch dus korter wordt.
Natuurlijk hangt het ook af van hoevaak en hoeveel maar deze verklaring komt uit een heel oud onderzoek wat Nederland zelf eens heeft uitgevoerd.
(mn vader was arts en chauffeur voor de ambulance en kwam hier eens mee).
Liever een paar blows als een paar biertjes (blowtje kun je niet blazen)
Beter natuurlijk helemaal niks maar goed.
Als je jezelf niet kietelt, gebeurt het niet ;-)
Oke jongens, ik heb hier even heel andere info over! haha. Heb een keer goed gesmoked en toen moest ik nog een ritje van zo’n 25km rijden. 3 dingen gingen niet zoals het zou moeten. 1 ik wilde naar de mac rijden alvorens snelweg > ik ging gewoon de snelweg op terwijl ik 20 seconden er voor nog wist dat ik naar mac wilde, dit maakte mij dus al duidelijk dat ik er niet helemaal bij was. Eenmaal op de snelweg had ik de vaart er goed in ( lees wat over little old lady syndroom in artikel? )> Ik haalde een Volvo v70 in en dacht hmm dat is misschien niet zo handig. Heb de snelheid rustig laten zakken terwijl ik over het asfalt aan het zweven was voor mijn gevoel. Vervolgens kwam hij mij inhalen en zag ik dat het geen blauwe rakker was. Ben hem toen gaan irriteren door de snelheid heel geleidelijk aan op te voeren met hem zodat hij alsnog achter me moest aansluiten na zo’n 400 m, de bekende lachkick heerste op dat moment ook. Nu komt het meest leipe van het verhaal. Na de snelweg moest ik bij het 3e kruispunt rechts maar ik ging bij het 2e kruispunt rechts waar je helemaal niet rechts kon aangezien ik toen een afrit opreed in tegengestelde richting ‘dus’… In het het begin was het nog 4 baans gesplitst waardoor ik makkelijk kon keren nadat ik een auto tegenkwam met mensen die naar mij seinden en die keken “”alsof”” ik aan het spookrijden was hahaha. Vervolgens heb ik de auto in een drift omgekeerd en die ging heerlijk. CONCLUSIE: De wagenbeheersing gaat niet of nauwelijks achteruit maar je manier van handelen in het verkeer is ABSOLUUT heel anders dan normaal. Ik doe het nooit meer iig.
@Clint:

ja dan ben je gewoon niks gewend en zat je in een bad trip, zijn mensen die 3 jointjes op de ochtend doen en gewoon na een vergadering gaan hoor ;)
Weed met een laag THC gehalte, daar in Amerika.
@FedorB:
Idd, laat ze een keer echte puur hollandsche nederwiet roken en dan nog is een keer testen die hap.
Over de gebruikte wiet. In Amerika zijn er tegenwoordig ook zeer goede soorten verkrijgbaar. Het gaat daar ook steeds meer uit de criminaliteit. Californie is voorloper op dit gebied. De wiet schijnt ook steeds beter en sterker te worden.
@JamesBond007:
Orange But is toch een amerikaanse wiet soort die toch niet soft te noemen valt
@six-trey:
orange bud moest dit zijn
In een ver verleden toen ik nog rookte en blowde reed ik dagelijks onder invloed van THC. Dat van het “old ladies syndroom” herken ik wel. Omdat ik een redelijk, laten we zeggen sportieve rijstijl heb, kwam het mijn rijgedrag zeer ten goede. Maar ik denk dat als ik er nu een zou roken dat het niet goed zal komen. Toch mis ik het blowen op sommige dagen wel. Eens een blower – altijd een blower. Het is alleen zoooo slecht voor je!
on topic: hebben ze Nederwiet gebruikt? ik denk dat als ze dat gebruiken in een test, dat de resultaten wel anders zijn. Hollandse wiet is 5x sterker dan in die in The United States van verenigde Amerikanen.;)
Inderdaad, wat voor wiet hebben ze gebruikt. Maar voor een ervaren blower is het op zich geen probleem, dat gaat prima. Allemaal wat rustiger en relaxter.. Vaak zat gedaan. Maar als je 3 keer per jaar een jointje rookt, raad ik het niet aan om achter het stuur te stappen.
Die reclame van Eneco groene stroom staat hier echt wel op zen plaats :p
Gaat prima. Ben eerder zwaar relaxed in het zenuwzieke verkeer. Dus beter voor mezelf en anderen om mij heen. ;)
Dan rij ik gewoon veel chiller..
Orange Kush FTW
Ik doe dat ook wel eens, ik heb dan ook het idee dat ik rustiger rijd, omdat ik dan weet dat ik niet 100% ben en daarom juist heel goed oplet
@ reaguurder

85 mensen is in deze zeer representatief ja. Zelfs met 1 of 2 mensen zou het onderzoek al veel zeggen. Het is echt niet zo dat drugs op de ene mens een gigantische invloed hebben en op de ander niet. Daar komt bij dat statistisch gezien de kans vrijwel nul is dat bij maar liefst 85 willekeurige mensen geen effect is waargenomen, maar dat bij het gros van de mensen wèl een significant effect zal optreden.
@Paragon: 85 personen is niet bijzonder representatief (en dit hangt natuurlijk ook een beetje van de verdeling van de resultaten af, die statistieken zijn niet gegeven). Zeker niet als je kijkt hoe groot je populatie is (automobilisten).
@Vince:

Dus in dit geval spreken we over zwaar ervaren blowers in het onderzoek? Van die 85 mensen zullen er best een paar tussen zitten die nogal heftig op THC reageren.
@RenesisHP: Een steekproef wordt genomen om representatief te zijn voor de onderzochte populatie, bij 85 mensen is dat zeker niet het geval voor zo’n grootte populatie.
Ik kan me nog een artikel herinneren met een R8 die met 230km/u+ of iets was geflitst waarbij de bestuurder apestoned was. Old-lady-syndroom gaat niet voor iedereen op lijkt mij zo :P.
Rij wekelijks stoned. Merk ook bij mezelf dat ik veel rustiger ben in het verkeer dan wanneer ik nuchter rij. Maarja, zowel nuchter als knetter nog nooit een ongeluk veroorzaakt dus wie weet ben ik gewoon een superchauffeur :P
Alhoewel, vorige maand nog knetter naar Parijs gereden in 3 uur en 20 minuten, vanaf Woerden. Niet echt old lady style…
Bijna altijd ::p
en geen problemen mee.
kan beter 10 joints roken dan 2 bier drinken.
Wat is het verband tussen die psychopaat en stoned autorijden?
Neee zeker niet op je rijgedrag.. Aleen je reactie snelhied wordt sterk vermindert..
Ik heb nog nooit geblowd en wil dat graag zo houden!
ik bewoog met iedere bocht mee alsof ik in ’n spaceshuttle zat. Schakelde ook met een overdreven lange slag in m’n arm.
Was wel echt fascinerend om te doen alhoewel ik er nooit bewust voor zal kiezen om stoned achter t stuur te kruipen. Zeker niet als je echt knetter bent. Licht stoned is nog best te doen maar je zit echt anders achter t stuur.

Blow overigens jaarlijks slechts enkele keren dus reageer er wat heftiger op dan de echte smokers
@ Vince

Geloof me, stoned rijden kan prima. Ik denk ook dat er genoeg mensen proefkonijn zijn geweest. Deze test is wel representatief.
nou, kheb weleens jonko genakt en proberen te rijden….ik stopte gelijk, ik kon me echt nauwelijks concentreren.

vrienden van me rijden precies net als wanneer ze nuchter zijn….het heeft denk ik op een ieder een andere uitwerking.
Stoned rijden kan heel goed… maar met mate.. zo is 160 op de autobahn wel oke met een lichte, maar simpelste wegen worden ontzettend moeilijk om je aan de maximum snelheid te houden wanneer je een bluntje (of meerdere joints per persoon) hebt gedaan.. Daarnaast wordt je ook gwn heel paranoide om aangehouden te worden, dus volg je de regels netjes, behalve dat het soms heel hard kan gaan :P
als je voorzichter gaat rijden heeft het dus WEL invloed op je rijgedrag.
met dit onderzoek kan ik het alleen maar eens zijn!!
Kijk.. eindelijk eens een nuttig onderzoek!
Ik ben het er helemaal mee eens en ik vind dat ze niet moeten controleren op THC in het verkeer.

Moet zeggen dat ik zelf ook vaak genoeg stoned in de auto zit.
Als ik dit artikel lees, dan zou het goed zijn voor het milieu.

Het bespaart brandstof, dus minder co2 uitstoot en door langzamer rijden ook minder geluid.

Kortom, groen links, kom er maar in met je wetsvoorstel ‘blow voor u in de auto stapt’
H.H. Kierewiet
Besten heren en dames,

Deze smokers naam heb ik niet voor niets!!! Alleen al als ik van Utrecht naar Amsterdam reed rookte ik al 2 joints…. Maar wel zonder file, 1 keer met file had ik er al 3 op en heb er nog maar twee gedraait…. Daarvoor had ik er ook al wel een stuk of 4 op minimaal… Sterker nog ik rookte zelfs wel rond de 15 joints per dag en dan was het geen probleem om nog even achter het stuur te kruipen, ik reed altijd.

Qua die J.v.d.Sloot daar laat ik mij niet over uit, alleen geef ik jullie mee ik ben geen moordenaar maar als ik hem tegen kom trek ik zijn kop van zijn joint!!! Haha… Sorry dat moest er echt even uit, de schoft!!!!

Wat van der sloot vertelde in de auto was ook sowieso waar (met die verborgencamera in die Rang R Sport) daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken want je gaat echt géén onzin uitkramen van het roken van een joint. Daarom zal ik dan ook sowieso tegen willen getuigen in de rechtszaal dat wat hij zij hij een joint op had en dus alles was verzonnen, ik ging namelijk zelf destijds alleen maar realistischer en verstandiger praten.

Met vriendelijke groet,


H.H.Kierewiet

P.S. Het roken van marihuana blijft naar mijn inzien niet goed voor je gezondheid en is alleen verslavend tussen de oren, lichamelijk is het niet verslavend of in ieder geval niet bij mij. Dus stoppen kan iedereen maar alleen als je het echt wil en dan bedoel ik ook zelf wil.
Na een goeie joint lijkt het als je 80 rijdt al alsof je met 150 over de snelweg aan het racen bent… je gaat vanzelf langzamer rijden.
Soms hakte ie er zo in dat ik alle ramen open deed om erbij te blijven of de auto langs de kant zette om ff bij te komen (liefst bij pompstation zodat ook de vreetkick gehoor te geven)
In mijn ervaring ga je er niet echt beter van rijden enlkijk ik van een paar biertjes minder last te hebben
verkeersagressie zou ook héél wat minder zijn imo…:-$
Wel eens gedaan, ik merkte inderdaad niet veel verschil. Heb het ook een keer met drank op gedaan, dat doe ik nooit meer in mn leven.
Als er een ‘little old lady’ effect op zou treden, waarom spreek je dan van ‘geen verschil’?
Alleen ’s nachts.. Overdag is het mij te druk om stoned achter het stuur te kruipen. Ik vind het echt zeer rustig.. Muziekje erbij, 80 km/h op de cruise control en lekker rondje rijden.. :)
Altijd een dampen achter het stuur!
Het werkt zelf beter: ik rij stoned beter dan nuchter.
Fr€d€r!k_EE8
@ Lucn,ik vrees dat dit bij mij ook zo is.
Ik ben “vlotter” als ik nuchter ben.
Ik rij al jaren stoned en zelfs met een jointje achter het stuur….schadevrij. Het is aan te leren om stoned te rijden.
Ik herken mezelf zeker in het little old lady syndroom. Je reageert niet trager maar doet wel stukken voorzichtiger dan zonder stonende harses
:) leuke discussie dit.

Maatje van me heeft stoned zn rijbewijs gehaald ghehe.
Het is gewoon zo als je een ervaren gebruiker bent dat je weet wat het is en weet waartoe je wel en niet in staat bent..
Stoned autorijden, mja zoals al 100x is gezegd, gewoon veel relaxter. en je blijft eerder gewoon chill achter iemand hangen om lekker rustig aan te cruisen..
terwijl ik nuchter alleen maar zsm. naar plaats bestemming wil en VEEL en VEEL geirriteerd ben aan de minder gehaaste mede weggebruikers..
Ik denk dat het de irritaties in het verkeer een STUK verminderd..

Terwijl alcohol en verkeer.. nee bedankt!
Daar heb ik zelf geen ervaring mee en dat houd ik ook wel zo.. omdat de gevaren van Alcohol wel significant hoger zijn als van wieries..de invloed van alcohol op stoffen prodcutie in je lichaam is schrikbarend.
daar waar THC anandamide naboots, en Anandamine is belangrijk in hersendelen die te maken hebben met het geheugen, hogere denkprocessen en controle over de motoriek.

Alcohol of eigelijk ethanol, wel “sociaal geaccepteerd” is maar eigelijk gewoon harddrugs is..
Alcohol beinvloed je zenuwstelsel, en het veroorzaakt verstoringen!!
bekendste zijn verminderen van concentratie (en dat is toch wel primair bij autorijden) en verstoring in je motoriek (ook wel erg primair bij autorijden)
alcohol staat steenvast op plek nr. 4 in de drugs top 10..en daar mag gewoon reclame voor gemaakt worden…

nja laat ik maar ophouden.
Grappig om te zien dat er zo veel blowers (noem je dat zo?) hier op AB reageren. Ik had dat nooit als een combinatie gezien. Zelf heb ik het ook wel eens gedaan en het is inderdaad anders dan bij alcohol. Wel is het zo dat je dan beter high dan stoned kan zijn. Wanneer je high bent, ben je nog lekker scherp, daarna wordt je alleen maar slomer en vermoeider. Het is natuurlijk niet rete gevaarlijk als je eens een keer op een rustig moment naar huis rijdt, maar toch heb ik er een grote hekel aan. Het idee dat je niet scherp bent is voor mij gewoon heel vervelend. Je zult op zo’n moment maar een ongeluk maken omdat je super onlogisch aan het nadenken bent…
Mensen die TE voorzichtig rijden reageren vaak onzeker in het verkeer, of overdreven op acties van anderen. Lijkt mij niet echt een goede invloed hebben?
Moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk ook rustiger ga rijden en idd voorzichtiger wordt wanneer de groene heeft gefikt.

Maar bij voorkeur laat ik het toch maar zitten. Is lekkerder om je niet te hoeven focussen wanneer je sloompie bent.
@ Floryn: Dat is omdat je de site hier AB noemt, en de uitgang .nl vergeet ;) :)

Hoewel ik er zelf geen ervaring mee heb, moet ik toch bij kennissen vaststellen dat de reactiesnelheid achteruitgaat (net als bij moeheid, alcohol, gsm’en…). Ik denk ook dat de test een beetje bedriegt doordat de proefpersonen wel weten dat er iets zal gebeuren en dus met de volle aandacht rijden. Daarentegen wanneer dit in een andere situatie gebeurt alcohol of thc volgens mij wel kan zorgen dat je sneller je aandacht verliest en zo wél significant trager zal reageren.
Zit ook regelmatig achter het stuur als ik heb geblowd, rij zelfs liever als ik heb geblowd. dan rij ik tenminste rustig, i.p.v altijd wel 30 km/u over de maximumsnelheid heen.
darkmathessee
old lady syndrome heb je toch altijd als je stoned bent?
teminste dat geld voor mij en dan hoef ik nieteens in een auto motor of scooter te zitten:P just be verry verry carful:Pand smoke weed :P
Ik rijd ook al 10 jaar regelmatig met een blowtje op en nooit problemen gehad.
Als ik nuchter ben kan ik weleens overmoedig zijn maar juist met een blowtje op rijd ik heel beheerst en lekker rustig.
En nog heb ik dan een snellere reactie dan 80% van de andere weggebruikers…
Ik blow al 20j…heb in die 20j 3 ongevallen gehad door gestressed te zijn en dat was elke keer in een periode dat ik ff gestopt was .Kan het onderzoek dus bevestigen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).